luni, 5 noiembrie 2018

Gavriil este forma greceasca a vechiului nume propriu ebraic Gavri'el. Folosit inca de la inceputurile crestinismului, numele Gavriil, sarbatorit in calendarul ortodox in 8 noiembrie, s-a raspandit, prin intermediar grecesc si latinesc, in intreaga Europa, unde, in prezent, predomina forma Gabriel. Cea mai importanta personalitate a culturii romane cu acest nume este compozitorul, muzicologul si dirijorul Gavriil Musicescu. Nascut pe 20 martie 1847, la Ismail, in sudul Basarabiei, Gavriil Musicescu a pus bazele uneia dintre cele mai prestigioase formatii corale din Romania, Corul Mitropolitan din Iasi. Tot Gavriil Musicescu este unul dintre primii muzicologi care au pus in valoare comorile folclorului romanesc.
https://www.daciccool.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5385:gavriil-mesagerul-vestilor-de-bucurie&catid=497:semnificatia-numelui&Itemid=1349
In Biserica Ortodoxa, ziua de 8 noiembrie a fost stabilita, de catre Sfintii Parinti, ca data de cinstire a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si, odata cu ei, a tuturor ingerilor. De aceea, aceasta sarbatoare este cunoscuta in calendarul ortodox ca Soborul mai-marilor Arhistrategi (capetenii) Mihail si Gavriil si a tuturor Puterilor ceresti celor fara de trupuri.
Data aleasa pentru praznuirea ingerilor este motivata in plan simbolic: numarul 8 este simbolul vietii vesnice, in timp ce noiembrie este socotita ca fiind a noua luna de la creatie, devenind un simbol al celor noua cete ceresti. Creati de Dumnezeu inainte de lumea vazuta si de om, ingerii sunt numiti duhuri slujitoare, vestitori, fiind mesagerii voii lui Dumnezeu pe pamant. Ingerii isi transmit unii altora propriile ganduri fara sa aiba nevoie de cuvinte. Prin natura lor, ingerii reflecta stralucirea Creatorului. Parintii Bisericii si teologii sustin ca numarul ingerilor ar fi superior celui al tuturor oamenilor care au existat si care vor exista pana la sfarsitul lumii.


Sfintii Arhangheli, in traditia crestina 
https://www.daciccool.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=712:soborul-sfintilor-arhangheli-mihail-si-gavriil&catid=266:romania-crestina&Itemid=828
Muzeul National al Taranului Roman va invita luni, 5 noiembrie 2018, de la ora 18, la Clubul Taranului, la o dezbatere despre volumul Personajele acestea de a doua mana. Din publicatiile membrelor Scolii sociologice de la Bucuresti de Theodora-Eliza Vacarescu, o antologie care cuprinde articole, studii, cercetari, note de teren scrise de cercetatoarele care au avut legaturi profesionale sau care au facut parte din Scoala sociologica de la Bucuresti intre cele doua razboaie.
Editia de toamna a Targului de turism al Romaniei se desfasoara intre 15 si 18 noiembrie 2018, in Pavilionul B2 al Centrului Expozitional Romexpo. In cadrul celei de-a 40-a editii a celui mai mare eveniment de turism din tara, pasionatii de calatorii sunt asteptati cu oferte speciale la cele mai frumoase destinatii din Romania si din strainatate. Timp de patru zile, vizitatorii vor avea ocazia sa se informeze si sa aleaga vacantele sau calatoriile care se pliaza cel mai bine pe bugetele si stilul lor de viata, catre destinatii precum: Grecia, Turcia, Bulgaria, Austria, Italia, Spania, Franta, Marea Britanie, Olanda, India, Iordania, Palestina, Tanzania.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor