duminică, 10 martie 2019

Testare-diagnostic-tratament pentru persoanele cu risc crescut de hepatita C

Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata este de 1%, ceea ce corespunde unui numar de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. Romania are cea mai mare prevalenta a infectiei VHC din Europa (2.5%), cu peste 550.000 de persoane viremice. 
Ca urmare a caracterului asimptomatic al infectiei, majoritatea pacientilor infectati nu au cunostinta despre statusul lor VHC+; mai putin de 5% dintre persoanele infectate sunt diagnosticate si numai 1% dintre ele primesc tratament anual in lume (in Romania, la sfarsitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10-20%, iar rata de tratament, de aproximativ 2%). 
Infectia cu VHC se asociaza cu o remarcabila morbi-mortalitate de cauza hepatica (VHC determina 70% din hepatitele cronice, 45% din cirozele hepatice, 70% din cazurile de hepatocarcinom si 40-50% din indicatiile de transplant hepatic in lume) si extrahepatica (afectiuni metabolice, vasculita crioglobulinemica, limfom etc.). Circa 350.000-500.000 de persoane decedeaza anual ca urmare a consecintelor tardive ale infectiei cu VHC. Impactul economic (costuri directe si indirecte, individuale si sociale) si riscul de diseminare al infectiei cresc suplimentar povara bolii la nivelul comunitatii. 
Progresele remarcabile in tratamentul hepatitei C din ultimii ani au condus la dezvoltarea unor regimuri terapeutice cu eficacitate de 95-100% in eradicarea infectiei, deschizand drumul unei strategii globale de eliminare a infectiei cu VHC. 
In 2016, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat Strategia Sectoriala Globala de Sanatate privind Eliminarea Hepatitelor Virale ca amenintare pentru starea de sanatate a populatiei pana in 2030. Prin actiuni integrate de constientizare, testare si acces la terapie, OMS defineste obiectivele specifice ale acestei strategii: reducerea incidentei infectiilor virale hepatitice cu 90%, diagnosticul a 90% din persoanele infectate, accesul la tratament a 80% din persoanele diagnosticate si eligibile si reducerea cu 65% a mortalitatii din cauza hepatica. Succesul acestei ambitioase strategii globale este posibil prin fragmentarea ei in strategii/campanii de microeliminare (la nivel national, institutional, variate grupuri tinta etc.). 
Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiectii cu risc crescut de hepatita Ccare se adreseaza unitatilor medicale din Romania: HepC Awareness-Linkage to care-Epidemiological-Research-Treatment (HepC A.L.E.R.T.), dezvoltat de Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH), in parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni si Centrele de Gastroenterologie si Hepatologie din tara (Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara), Romanian Association for Liver Diseases (RoALD) si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (APAH), are ca obiectiv principal punerea in practica la nivel institutional in Romania a Strategiei Globale de Sanatate de Eliminare a Hepatitelor Virale ca amenintare pentru starea de sanatate a populatiei pana in anul 2030. 
In acest sens, vor fi oferite teste rapide si consumabilele necesare pentru ca orice pacient care acceseaza sectiile clinice ale spitalelor universitare regionale implicate (Institutul Clinic Fundeni, Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie “Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi si Clinica de Gastroenterologie si Hepatologie Timisoara) sa poata fi testat, iar pacientii depistati ca infectati cu VHC sa fie imediat evaluati si tratati. 
Prin acest proiect se are in vedere asigurarea accesului larg al populatiei la testarea rapida si gratuita, precum si accesul imediat la tratament al persoanelor depistate ca infectate cu VHC din regiunile de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Centru, Vest si Nord-Vest ale Romanieihttps://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/sanatate/9464-testare-diagnostic-tratament-pentru-persoanele-cu-risc-crescut-de-hepatita-c?fbclid=IwAR1hge1BVN5-O7vQftmWrncS2rqEiE-1FEUARRrWXX5BToYcUWawUIFJaG0


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor