miercuri, 26 martie 2025

10 reguli pentru Postul Mare

 DOAMNE AJUTA ! DUMNEZEU SA ITI ASCULTE RUGACIUNILE...DRAGA VIZITATOR AL BLOGULUI MEU , SI SA TE BINECUVANTEZE...



De multe ori se vorbeşte despre perioada Postului Mare ca despre una specială în viața Bisericii: mai mult timp pentru rugăciune, înfrânare în multe sfere ale vieții, o atenție sporită la propria stare spirituală.
Pentru ca să petrecem Postul cu Hristos și ucenicii Săi, dar nu să-l transformăm într-o lună și jumătate de dietă aspră și inutilă, vă recomand câteva reguli importante.

1. Bucuraţi-vă pururea!

« Bucuraţi-vă pururea. Rugaţi-vă neîncetat. Daţi mulţumire pentru toate» (1 Tes.5:16-18), — sfatul înţelept al apostolului fiind şi mai actual şi relevant în zile Postului Mare.
Amintiți-vă că Dumnezeu nu are nevoie de stomacul și picioarele noastre, ci de inima noastră, El vede în noi dorința sinceră de a-I sluji, şi ne vede slăbiciunea.Iată această amintire constantă despre Dumnezeu - și va fi bucuria noastră neîncetată în El.

2. Rugaţi-vă neîncetat!

Desigur, cu nu trebuie să devenim pe parcursul postului toţi isihaşti, dar să încercăm să fim mai aproape cu jumătate de pas de ideal, ar fi posibil.
Rugăciunii ar trebuii să-i acordăm puţin mai mult timp, decât o facem de obicei. Cu o mai mare atenţie să fim la slujbe – uneori poate ar fi necesar să luăm o carte cu textele sfintei liturghii. Cu o atenţie sporită să ne îndeplinim pravila, să ne ridicăm de la calculator cu o jumătate de oră mai devreme, pentru a avea mai mult timp pentru rugăciunile de seară. Să adăugăm rugăciunea Sfântului Efrem Sirul. Dacă petrecem mult timp pe drum, să ascultăm sau să citim în acest răstimp Psaltirea.
Iar rugăciunea lui Iisus să ne devină arma de bază în lupta cu numeroasele ispite : iritarea, furia, disperarea.

3. Rugăciunea în Biserică.

Grijile casei, drumul către casă în timpul traficului din orele de vârf, problemele la locul de muncă - chiar dacă noi am reuşit să ne organizăm astfel viața, ca să consumăm doar alimentele permise, să ne facem zilnic pravila de rugăciune, de la toate acestea adesea obosim foarte mult. Și aici în ajutor ne vine Biserica.
În mănăstiri, şi în multe parohii din orașele mari în perioda Postului Mare slujbele se săvârşesc zilnic, dimineața și seara. Ar merita după posibilitate înainte sau după programul de muncă să intrăm pentru puţin timp în biserică şi să asistăm la o parte a slujbei. Acestea ne-ar ajuta mult pentru stabilirea unei stări sufleteşti complet diferite.
Iar pentru unele slujbe din Postul Mare nu ar fi rău şi să plecăm puţin mai devreme de la serviciu. Acestea sunt - Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul în primele patru zile ale Postului Mare, Acatistul Maicii Domnului în seara de vineri, slujbele din Săptămâna Patimilor ...
Cel puțin o dată pe parcursul postului ar fi bine de participat la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite - apropo, în unele biserici ea se face şi seara.

4. « Uşile pocăinţei deschide-mi mie, Dătătorule de viaţă!»

Este bine cunoscut: că de post nu are nevoie Dumnezeu, doar noi. Postul Mare este format din două părți: Patruzecimea și Săptămâna Patimilor. Prima parte – este timpul de pocăință, şi a doua - timpul de purificare, pregătire pentru Paști.
Nu în zădar biserica de două ori în Postul Mare ne propune lectura canonului Sf. Andrei Criteanul. Nu în zădar auzim în Biserică în fiecare sâmbătă din Postul Mare « Uşile pocăinţei deschide-mi mie, Dătătorule de viaţă!». Cu bună știință Biserica cu trei săptămâni înainte de Postul Mare, ne cheamă la pocăință: prin parabola fariseului și a vameșului, a fiului risipitor, şi prin amintirea Judecății de Apoi și a alungării lui Adam din Rai.
Anume pentru pocăinţă şi avem nevoie de acest răstimp. Dacă nu intenţionezi să te căieşti de viaţa şi faptele tale, nu are nici un rost nici postirea, va fi doar o risipă de sănătate.

5. Ai grijă de sănătatea ta!

Apropo, de sănătate. Dacă în timpul postului îţi apar problemele de sănătate, gradul de abstinenţă ar trebui să fie imediat discutat cu duhovnicul.
Nu poate fi vorba de nici un post după rânduiala din pravila, în cazul unor boli a sistemului digestiv sau a metabolismului. În condițiile moderne, chiar și în mănăstiri, nu se posteşte doar cu mâncare uscată, nu-l va judeca Dumnezeu nici pe mireanul, care are grijă şi de starea sănătăţii sale.
(Merită să ne amintim că în biserici în timpul Postului Mare se săvârşeşte taina Sf. Maslu – ungerea cu ulei sfinţit unită cu rugăciune pentru vindecarea bolnavilor.)
Nici într-o modalitate nu ne va apropia de Dumnezeu ulcerul dobândit din râvnă peste puteri, dar poate chiar şi ne va îndepărta, căci e prea fin hotarul între o dorință reală de ascultare față de pravile, şi mândria pentru propriul efort.

6. "Uită-te în farfuria ta!"

"Vanitatea postirii" este periculoasă și merge la braţ cu condamnarea. Fratele tău mănânca pește în prima săptămână a Postului Mare, în timp ce tu stai pe pâine și apă? Nu e treaba ta. El bea lapte, dar tu nici zahăr nu pui în ceai? Tu nu ai de unde să cunoşti caracteristicile organismului său. A mâncat o crenvuşcă și a doua zi a mers la împărtăşire, atunci când tu ţii post euharisic început înainte de Priveghere? Este hotărârea sa și a duhovnicului său, care i-a permis împărtășania.
"Vanitatea nepostirii" care ne aduce în faţă şi un alt personaj actual, vameşul care se mândreşte că nu e fariseu. El nu foloseşte untdelemn – în schimb eu fac o sută de metanii înainte de somn! El nu consumă deloc alcool – în schimb eu mă căiesc în fiecare duminică!

7. "Nu numai cu pâine va trăi omul..."

Şi în genere, mai puțin să discutăm despre alimente. Nu contează cât de ştiut nu ar fi acest adevăr, totuşi îl vom repeta perioada Postului Mare – nu este doar o schimbare a regimului alimentar. Vegetarienii nu mănâncă niciodată produse animaliere şi de Dumnezeul aceasta nici nu-i apropie, nici nu-i îndepărtează.
Continuarea versetului : « ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu», — este perfectă pentru perioada Postului Mare, când lecturii sfintei scripturi -a Cuvântul lui Dumnezeu - i se acordă o atenție deosebită.
Pentru Postul mare ar fi posibilă recitirea întregii Evanghelii. De asemenea, în această perioadă în biserici se citește zilnic Vechiul Testament. Este util a se citi din Sfinții Părinți - "Scara Raiului ", Filocalia, tâlcuiri la Evanghelie .

8. Grăbiţi-vă să faceţi fapte bune

Ar fi bine să învăţăm şi să combinăm scăderea interesului faţă de conținutul farfuriilor ale altor oameni cu o sporire a atenției faţă de aproapele nostru în general.
Acordând o atenţie sporită la propria stare spirituală, nu ar trebui să devinim indiferenți față de ceilalți. Mesajul Postului ar trebui să meargă înspre cultivarea ambelor virtuți - iubirea faţă de Dumnezeu și iubirea față de aproapele.
Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă ca banii economisiţi pe mâncarea de post să-i folosim la ajutorul celor nevoiaşi. Din câteva prânzuri de post s-ar putea de cumpărat nişte mănuși pentru un cerșetor ce îngheaţă sau o jucărie pentru casa de copii.
Nu este necesar în timpul postului să întrerupem comunicarea şi cu cei care au nevoie de sprijinul nostru, o prietenă însărcinată, un vecin în suferinţă, o rudă singuratică. Conversația cu ei la un ceai - nu este o distracţie, dar un ajutor pentru aproapele nostru.

9. Iubirea de oameni fără de încercarea să le fim mereu pe plac

Relațiile bune cu apropiaţii, uneori sunt însoţite şi de o latură neplăcută: încercarea să le fim mereu pe plac. De fapt, nici o atitudine bună aici nu poate exista, - existând doar lipsa de caracter și dependența de opiniile altor oameni. Anume în post această patimă poate să devină mai accentuată.
"Hai să ne întâlnim vineri după serviciu într-o cafenea" – te invită o prietena, şi iată deja ai comandat împreună cu ea o prăjitură – doar nu poţi să o superi!
"Vino-o în vizită sâmbătă seara" – te invită vecinii, și nu mai mergi la slujbă, în loc să-ţi ceri scuze și să amâni pentru un timp mai târziu sau pentru seara de duminică.
"Mănâncă o bucată de pui, de altfel mă supăr" – te indeamnă o rudă, și s-ar putea cu respect să refuzi, dar nu o faci, deşi să te ascunzi după falsa nedorinţă de a merge la un conflict, nu mereu înseamnă să dai dovadă de iubire față de aproapele.
Pentru a ne elibera de această patimă de a fi plăcuţi altora, ne putem aminti de sfatul dat de cuviosul Paisie Aghioritul: noi trebuie să ascundem propria postire, ca să nu ne postim de văzul lumii, dar postul bisericesc – este o trăire şi o mărturisire a credinței. Noi nu trebuie doar să-i respectăm pe alţii, dar şi să tindem ca şi pe noi şi credinţa noastră să fie respectată.
Cei mai mulți oameni înțeleg explicația politicoasă și acceptă poziţia noastră. Dar şi adesea se adevereşte că interpretarea noastră este neîntemeiată. Prietena în cafenea nu va fi deranjată de faptul că vom comanda doar o cană de cafea, vecinii vor fi bucuroși să ne întâlnim și după participarea noastră la slujbă, iar cu ruda putem servi cu placere şi nişte cartofi cu ciuperci.

10. Să-l urmăm pe Hristos

Şi în cele din urmă, cea mai importantă regulă a Postului Mare – să nu uităm pentru ce există această perioadă.
Postul Mare – este timpul așteptării Învierii Mântuitorului. Dar nu o simplă aşteptare, ci una de acţiune. Vom încerca să trecem cele patruzeci de zile împreună cu Hristos, să venim la mormântul lui Lazăr, cu Domnul să intrăm în Ierusalim, Îl vom asculta în Biserică, ne vom împărtăşi împreună cu apostolii la Cina cea de Taină, îl vom urma în ducerea Crucii spre Golgota, unde ne vom alătura suferinţei Maicii Domnului şi ucenicului iubit ...
În cele din urmă, împreună cu mironosiţile ne vom apropia de mormântul deschis şi din nou vom trăi bucuria:
Nu este aici. Hristos a inviat!

Icoanei Maicii Domnului ”Moldoveneasca” (Mijlocitoarea)


  Fiecare mana de ajutor pe care ne-o intinde, Maica Domnului ne repeta neincetat nemuritoarea ei chemare: “Oameni buni, faceti tot ce v-a zis El sa faceti!”. E ca si cum ar zice: fiti aproape de Dumnezeu, fiti aproape unii de altii! in aceasta se cuprinde toata Evanghelia. Alta cale de mantuire, alta cale de indumnezeire nu exista. O, Maica Prea Curata, ajuta-ne sa implinim cuvantul Fiului tau si Dumnezeului nostru. Amin!”

 

Ați știut cǎ astǎzi facem pomenirea Icoanei Maicii Domnului ”Moldoveneasca” (Mijlocitoarea)
Icoana este pomenită pe data de 26 martie în gravuri. Se presupune că este aceeași icoană ca și cea cunoscută sub numele de Icoana Maicii Domnului de la Hârbovăț, despre care se scrie la 14 octombrie. Mai există o icoană a Maicii Domnului Moldoveneasca, ce se mai numește Româneasca, și se află pe Athos, în schitul Moldovenesc. Ea este pomenită la 25 iulie.

Cum se curăță corect candela?

 

1. Uleiul din candelă se lasă să se consume cât mai mult. Dacă se folosesc fitile cu plute va fi mai simplu pentru că, după un timp vor ajunge pe fundul candelei și nu va mai rămâne decât foarte puțin ulei. Se curăță candela cu un șervețel care apoi se arde. Candela se spală și se pune alt ulei în ea.

2. Dacă nu se poate lăsa uleiul să se consume cât mai mult, atunci uleiul din candela se poate turna într-un loc curat după care se spală/ curăță candela.

Repet, sunt și alte variante și fiecare creștin poate proceda așa cum a fost învățat însă cu bună-cuviință. În rest, grija noastră să fie pentru rugăciune, pentru faptele bune, pentru Spovedanie și Împărtășanie etc.

Candela (gr. κανδήλα, ἡ — kandila; slv. kanudilo = lampă veghetoare) este un vas special pentru arderea uleiului sfințit. Se aprinde înaintea icoanelor, atât în biserică, cât și în casele creștinilor, semnificând puterea rugăciunii și faptul că Iisus Hristos este lumina lumii, care luminează sufletele noastre. De obicei sunt alcătuite din două elemente: suportul, care poate fi din lemn, din ceramică sau din diferite metale și cupa, în general din sticlă termorezistentă, la care se adaugă fitilul și suportul acestuia.

Cuprins

Tipuri de candele

Există două mari tipuri de candele: candelele suspendate și cele așezate în poziție verticală.

Candelele suspendate se întâlnesc mai ales în biserici, unde sunt de obicei din metal, dar mai apar și în casele credincioșilor.

Candelele suspendate au de obicei un suport rotunjit în partea de jos, suspendat cu ajutorul a trei lănțișoare de un braț de metal prins deasupra icoanei. În biserici, candela este de obicei suspendată în partea de sus a icoanelor, pentru a le permite credincioșilor să se închine la icoane. În casele creștinilor, candela este frecvent suspendată de un lanț mai lung, atârnând până la baza icoanei. Candelele așezate au de obicei forma unui pahar cu picior.

Suportul candelelor poate fi din metal, ceramică sau lemn, împodobit cu diferite modele și decorațiuni sau foarte simplu. Suportul metalic este frecvent placat sau suflat cu argint sau aur sau făcut în întregime din metale (semi)prețioase, care sunt și mai durabile și împodobit cu emailuri sau cu pietre (semi)prețioase. Candelele de lemn și cele de ceramică sunt de obicei împodobite cu sculpturi și decorațiuni. Candelele pot avea o mare varietate de forme.

Cupa (paharul) candelei este de obicei roșu, culoare care amintește de Patimile lui Hristos, dar poate fi și de alte culori (albastru, alb sau verde sunt cele mai răspândite). În unele tradiții, acestea se schimbă în funcție de perioada liturgică, luând culorile veșmintelor slujitorilor bisericești. În tradiția grecească se obișnuiește ca dvera și sticla candelelor să rămână tot timpul roșii, în amintirea surpării catapetesmei Templului din Ierusalim la moartea Mântuitorului pe Cruce; purpuriul (roșul închis) este totodată și culoarea imperială și simbol al lui Hristos, Împăratul tuturor.

În mod tradițional, fitilul candelei este un fir de bumbac răsucit, lung și gros, prins, pentru stabilitate, de un suport alcătuit dintr-o bandă de metal prins de cele două margini ale cupei, cu un orificiu pe mijloc prin care trece fitilul. În prezent, în comerț se găsesc mai frecvent fitiluri mici, ceruite, care se folosesc împreună cu un suport („plutitor”) din plută placată în partea de sus cu metal, cu un orificiu pe mijloc.

După cum este bine ca lumânările pe care le aprindem să fie din ceară curată, este potrivit și ca uleiul care se arde în candele să fie un ulei de bună calitate (îndeosebi ulei de măsline, în măsura în care credincioșii își pot permite să îl cumpere), întrucât aceasta este o jertfă adusă înaintea lui Dumnezeu. Este potrivit să ardem în candele ulei binecuvântat de preoții de la biserica pe care o frecventează fiecare și ulei sfințit de la Sfântul Maslu.

Pentru a evita contactul direct al flăcării cu paharul candelei, în candelă se toarnă uneori la început, înainte de turnarea uleiului, și o cantitate de apă, la bază. Uleiul rămâne la suprafața candelei și este reînnoit periodic, când se consumă.

Folosirea candelelor

Unele candele din biserici (mai ales cele din altar) rămân aprinse în permanență, ca un semn al prezenței Duhului Sfânt și al rugăciunii neîncetate a Bisericii. Celelalte candele din biserică se aprind îndeosebi în timpul slujbelor bisericești.

În casele creștinilor, este de asemenea potrivit să ardă în permanență o candelă, sau cel puțin ca ea să fie aprinsă la vremea rugăciunii. Candelele sunt așezate de obicei în colțul cu icoane din casă, înaintea cărora credincioșii își fac rugăciunile.

A se vedea și articolul: De ce aprindem candela

Rugăciune la aprinderea candelei

Ca pentru orice alt lucru pentru care dorim să cerem binecuvântarea lui Dumnezeu, aprinderea candelei se începe cu rugăciune. De aceea, aprinzând candela, este potrivit să rostim și următoarea rugăciune:

„Prea Sfântă și Înaltă Treime, primește dragostea mea înaintea Ta și arde în focul Dumnezeirii Tale fărădelegile mele și șterge mulțimea răutăților mele și dă-le îngropării și uitării Tale, Doamne. Amin.

Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, fă bine primită lumina darului meu și o du înaintea Fiului și Dumnezeului nostru pentru iertarea păcatelor noastre! Amin”
({{{2}}})

Candele și minuni

În vechime, candela putea lua și forma unui opaiț (aici, cu monograma lui Hristos)

Multe minuni care se petrec în Bisericile Ortodoxe sunt legate de aprinderea candelelor.

Poate cea mai cunoscută astfel de minune e cea a Sfintei Lumini de la Ierusalim. Astfel, candelele din Biserica Sfântului Mormânt (Biserica Sfintei Învieri) de la Ierusalim se aprind fără intervenție omenească în ziua Învierii Domnului, când, ca răspuns la rugăciunile Patriarhului Ierusalimului și ale mulțimii de preoți și credincioși, Lumina Sfântă se pogoară asupra bisericii și aprinde candelele de pe Sfântul Mormânt și unele din lumânările credincioșilor.

Uleiul din candele este considerat sfințit, și adeseori, se vădește a avea puteri tămăduitoare, fiind binecuvântat de Dumnezeu, pentru rugăciunile sfinților și ale creștinilor evlavioși. În multe locuri, uleiul din candelele aprinse lângă moaștele sfinților sau lângă unele icoane făcătoare de minuni i-au tămăduit pe cei care s-au însemnat cu credință cu acest ulei, în semnul crucii.

Mai multe scrieri bisericești vorbesc și despre înmulțirea minunată a uleiului din candele, care rămân aprinse pe durate lungi de timp, cu harul lui Dumnezeu, fără ca mâini omenești să mai adauge ulei în candelă.

Curățarea candelei

Candela trebuie curățată periodic, cu grijă. Dat fiind că uleiul din candelă este sfințit (fie că este binecuvântat de preot ori sfințit prin rugăciunile care s-au săvârșit înaintea candelei aprinse de lângă icoană), este potrivit ca, atunci când se curăță candela, uleiul și alte resturi rămase de la curățare să nu fie aruncate la întâmplare, ci să fie arse, iar cenușa să fie îngropată într-un loc curat.

De unde se cumpără candelele?

Cel mai potrivit este ca toate obiectele de cult (candela, cățuia, lumânările, icoanele) etc. să fie cumpărate de la pangarul bisericilor sau mănăstirilor pe care creștinii le frecventează sau le vizitează, sau cel puțin de la magazinele bisericești deschise în toată țara, având încredințarea că au fost lucrate de oameni cu credință în Dumnezeu și ajutând în felul acesta și Biserica, iar nu de la vânzători ambulanți. Multe biserici și mitropolii au deschis și magazine virtuale, de unde toate aceste obiecte pot fi comandate și cumpărate online, cu plata ramburs.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor