ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR - Va invit sa citim acest acatist timp de 40 de zile pentru tara noastra, una din gradinile Maicii. Hei, merci că ai citit până aici! 🤗 ↓ Te-ar putea interesa și următorul articol... Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
Sfântul Mucenic Luchian preotul 15 Octombrie
Viața Sfântului Mucenic Luchian preotul Dimineață a trimis împăratul slujitori ca să vadă dacă Lucian mai este încă viu. Și când au intrat...

luni, 15 septembrie 2025
AI GRIJĂ DE ENERGIA TA. ♒
Când începi să ai grijă de energia ta, începi să atragi oameni mai buni, începi să atragi momente mai bune, începi să te simți mai bine. Totul începe în tine. Când ai grijă de energia ta, indiferent de mediul în care te afli, lumina este în tine și nimic nu te afectează.
Ne lucrăm energia zilnic, în conduita noastră zilnică, în sentimentele pe care le emanăm, pe care le producem în noi înșine și în ceilalți, în gândire, temperament și caracter.
TU ÎȚI FACI ENERGIA! Și poate că ați observat deja că unele acțiuni au puterea de a ne secătui energia, în timp ce altele ajută la menținerea acesteia ridicată. Întărești anumite stări repetându-ți propriile gânduri și emoții.
Gândurile obsesive și sentimentele toxice consumă energie și atrag negativitate către tine și împrejurimi, producând vibrații joase care îți afectează armonia.
Recunoștința afectează pozitiv frecvența vibrațională. Fă-ți acest obicei de a mulțumi. Simplul act de a spune mulțumesc îți poate crește nivelul de fericire personală.
În timpul zilei, uitați-vă cu atenție la ceea ce oferiți minții dumneavoastră ca hrană. Încercați să ascultați muzică care este bună pentru dvs., urmăriți și citiți lucruri care vă oferă un beneficiu intelectual sau vă ajută să vibrați la o frecvență mai mare.
Eliminați obiceiul de a vă plânge și de a vorbi de rău pe ceilalți. Încercați să nu gândiți sau să spuneți nimic negativ. Treceți 24 de ore fără să spuneți nimic negativ despre lume, sau despre nimeni, sau despre voi înșivă. Vezi cum îți schimbă viața.
Aveți grijă de frecvența vibrațională. Nu contează dacă ai o religie sau nu. Energia ta este la fel de importantă ca și sănătatea ta fizică, ai grijă de ea! ♒
Sfecla rosie
Cunoscută pentru beneficiile sale uimitoare încă din antichitate, sfecla roșie are în compoziția sa multe substanțe nutritive precum vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu și antioxidanți. Iată care sunt cele mai importante efecte pozitive pe care le are asupra sănătății , sfecla rosie este un ajutor extraordinar pentru sanatatea copiilor, inca din timpul vietii intrauterine. Aceasta leguma se numara printre putinele alimente-medicament pentru femeile insarcinate, substantele sale active protejand mai ales de mutatii foetusul in pantecele mamei. De altfel, in medicina naturista, aceasta leguma este o adevarata legenda, proprietatile sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului fiind cunoscute inca de acum 150 de ani, cand intemeietorii terapiei naturale moderne au readus la lumina primele leacuri traditionale. In ce fel de afectiuni si in ce doze se administreaza sfecla rosie vom vedea in continuare, nu inainte insa de a se afla cum se prepara si se administreaza.
Preparate din sfecla rosie
In stare cruda, sfecla rosie nu are un gust foarte grozav, in timp ce fiarta, este placuta la gust, dar – dupa cum arata cercetarile – isi pierde mult din calitatile terapeutice. Sfecla cruda contine substante extrem de puternice, ceea ce impune ca tratamentul sa fie dozat cu anumita atentie, in cantitati precise.
Sfecla cruda
Foarte putine persoane ii agreeaza gustul, asa incat, de obicei, nu este consumata singura, ci este asociata in salatele de cruditati, in proportia 1:2 – 1:3, cu alte radacinoase, cum ar fi morcovul, telina, patrunjelul, sau cu salata verde ori varza rosie. Doza zilnica pentru ca sfecla cruda sa-si exercite proprietatile terapeutice este de 100-150 de grame. De regula, o cura cu sfecla cruda dureaza minimum doua saptamani, durata maxima fiind de doua luni.
Salata de sfecla
Substanta care da culoarea aceea rosu-sangerie sfeclei se numeste betalaina, iar de prezenta ei, destul de sensibila la fierbere si extrem de sensibila la coacere, se leaga mai toate proprietatile antitumorale si antioxidante ale acestei legume. Ca atare, sfecla nu va fi consumata coapta, ci doar fiarta, si nu oricum, ci doar in coaja, si doar pana se inmoaie (se verifica prin impungere cu o furculita). Nu mai mult! Dupa fierbere, sfecla rosie se da prin razatoare, se adauga 1-3 radacini de hrean rase, apoi sare, ulei si otet dupa gust. Se adauga si putina miere, dupa care se amesteca foarte bine ingredientele si se pun intr-un borcan inchis ermetic cu capac. Salata de sfecla se poate pastra la frigider, fara probleme, vreme de doua saptamani, timp in care isi va conserva proprietatile terapeutice. Este un remediu excelent contra racelilor, bronsitelor, afectiunilor reno-urinare. In postul Craciunului si la sarbatori, salata de sfecla cu hrean este nelipsita de pe masa multor romani, deoarece creste capacitatea de digestie si previne tot felul de tulburari digestive, cum ar fi gastritele, dispepsiile, balonarea etc.
Sucul de sfecla rosie
Expertul in administrarea acestui suc a fost terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss, cel care a avut nu mai putin de 45.000 de cazuri de cancer si alte afectiuni cronice vindecate cu ajutorul sucurilor de legume si al ceaiurilor din plante. Contra leucemiei si a bolilor tumorale, el recomanda o combinatie de sucuri, care pot fi usor obtinute cu ajutorul unui storcator electric centrifugal pentru uz casnic. Cu acest storcator, se extrag 100 ml suc de sfecla rosie, 50 ml suc de radacina de telina si 300 ml suc de morcov. Aceasta combinatie de sucuri se pastreaza ermetic inchisa intr-o sticla la frigider si se consuma cu lingura, pe parcursul unei zile, pe cat posibil pe stomacul gol. Dupa parerea lui Breuss, cel mai puternic dintre toate sucurile de legume este cel obtinut din sfecla rosie, care curata sangele, blocheaza dezvoltarea tumorilor, detoxifica ficatul. Exprimate la nivelul anului… 1920, aceste opinii au fost intru-totul confirmate prin studii sofisticate, facute in laboratoare si spitale, in anii 1990-2000.
Borsul de sfecla
Iata in continuare o reteta romaneasca traditionala, folosita mai ales in timpul iernii, cand alimentatia este mai saraca in vitamine: o sfecla rosie, de dimensiuni mici (cca. 200 de grame), se taie in doua. Una dintre jumatati se va taia marunt, apoi va fi fiarta cu alte legume taiate marunt (ceapa, morcov, patrunjel, cartof, telina), vreme de o ora. Cand fierberea s-a apropiat de sfarsit, se taie marunt si cealalta jumatate de sfecla, care apoi se fierbe separat, doar cat sa dea un clocot, intr-o cana de bors din tarate. Dupa fierberea foarte scurta a sfeclei in bors, lichidul obtinut, de o culoare rosie intensa, se filtreaza si se adauga imediat la legumele care deja fierb, dupa care se opreste focul, se adauga sare si ulei dupa gust, verdeata tocata. Se va obtine un bors acru, de o culoare rosie minunata si foarte bogat in betalaina si in alti pigmenti cu efecte vindecatoare exceptionale. In medicina populara romaneasca, acest bors se administreaza convalescentilor, dupa raceala, celor debili sau cu boli de piept, precum si pentru… trezirea din mahmureala!
Tratamente preventive
* Boala canceroasa – sucul de sfecla, precum si sfecla cruda consumata in salate, sunt printre cele mai bune alimente pentru prevenirea bolii canceroase. Vitaminele (C, A, B1, B2), fibrele insolubile si flavonoidele continute de aceasta leguminoasa sunt tot atatea remedii antitumorale, efectele lor benefice fiind resimtite mai ales atunci cand sunt administrate pe termen lung si din surse naturale. Datorita bogatiei sale in substante cu efecte antioxidante, sfecla rosie este utila pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colo-rectal, gastric. De asemenea, radacina sa de culoare rosie este utila si in profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, cum ar fi cel testicular, de prostata sau la san.
* Varice – pigmentii care dau culoarea specifica sfeclei rosii au, intre altele, un efect extraordinar pentru mentinerea sanatatii si a elasticitatii vaselor de sange, in special a venelor. Ca atare, persoanelor predispuse genetic (care au avut antecedente in familie) spre varice le este recomandat consumul sistematic de sfecla rosie, care previne pierderea elasticitatii vaselor de sange si formarea dilatatiilor si stazelor venoase. Persoanele care deja au varice in formare trebuie sa tina cure serioase cu sfecla rosie, pentru a preveni extinderea acestora.
* Degenerescenta maculara – intr-un studiu facut recent in Italia, s-a descoperit ca doi pigmenti continuti din abundenta in radacina de sfecla rosie, si anume luteina si zeaxantina, previn tulburarile oculare in general si degenerescenta maculara in special.
* Intoxicatiile lente – ne referim aici la acumulari lente si extrem de daunatoare de toxine din alimentatie, din aer, din apa, din diferitele ambalaje, din detergenti etc. Toate acestea se acumuleaza in organism si ajung sa il sufoce, producand afectiuni din cele mai diverse, de la alergie – la reumatism, si de la scaderea imunitatii, la Alzheimer. Substantele active din sfecla rosie au calitatea de a ajuta la eliminarea acestor toxine, inca de la nivel celular, si de a ajuta la eliminarea lor prin colon, transpiratie si diureza. Efectele sale detoxifiante sunt atat de intense, incat multe persoane care tin cura cu suc de sfecla rosie se confrunta, in primele saptamani, cu fenomene neplacute, cum ar fi starile de greata, tulburarile de tranzit intestinal, mirosul neplacut al excretiilor. Aceste semne sunt cunoscute in medicina naturala ca reactie de dezintoxicare si sunt semnul ca tratamentul functioneaza si da rezultate.
Tratamente interne
* Boala canceroasa – studiile despre efectele extraordinare ale sfeclei rosii in cancer le datoram unui cercetator maghiar, Alexander Ferenczi, care, incepand din 1950 si pana in anii 80, a facut un numar impresionant de studii pe animale de experienta si pe pacienti umani, care au demonstrat ca sfecla rosie are efecte antitumorale puternice. Studiile sale, publicate in prestigioase reviste de specialitate, au demonstrat fara dubiu ca radacina de sfecla rosie are efecte antitumorale, mai ales administrata sub forma de suc sau cruda, in salate.
Persoanele care sufera de diferite forme ale bolii canceroase ar fi bine sa consume zilnic, vreme de doua luni, combinatia de sucuri Breuss despre care am vorbit.
* Leucemie – terapia cu suc de sfecla, telina si morcov a lui Rudolf Breuss si-a dobandit notorietatea actuala in primul rand datorita rezultatelor excelente obtinute in aceasta afectiune. Sucul de sfecla este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti, favorizeaza formarea de elemente figurate ale sangelui (in special de hematii), are efecte antitumorale directe.
Se recomanda consumul a 450 de ml din acest suc, zilnic, pe o perioada de 60 de zile, urmata de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua. Este o terapie puternica, dar care nu intra in opozitie cu nici un alt fel de tratament, alopat sau naturist.
* Cancer de colon – substantele nedigerabile din radacina de sfecla, numite fibre alimentare, in care aceasta leguma este foarte bogata, curata sistematic tubul digestiv, fiind un factor activ in prevenirea cancerului de colon si de rect. Administrarea sfeclei crude sau fierte, cate 150-300 de grame pe zi, previne boala, ajuta la normalizarea tranzitului intestinal, precum si la mentinerea tonusului fizic si psihic al bolnavului de cancer. Studii recente au aratat ca un consum corespunzator de sfecla cruda duce la formarea unui anumit tip de celule la nivelul intestinului gros (numite prescurtat CD8), care detecteaza si distrug formatiunile maligne.
* Gastrita hiperacida – sucul de sfecla rosie este puternic alcalin, tamponand aciditatea excesiva din stomac. Cele mai bune rezultate in tratament se obtin combinand 100 ml de suc de sfecla rosie cu 100 ml de suc de cartofi cruzi si 500 ml de suc de morcov. Rezulta o licoare cu un gust nu foarte placut, dar foarte eficienta pentru prevenirea si calmarea durerilor sau arsurilor gastrice produse de hiperaciditate.
* Ischemie cardiaca, ateroscleroza – vitaminele si pigmentii organici din radacina de sfecla impiedica oxidarea colesterolului si trigliceridelor pe peretii arterelor, prevenind sau stopand procesul de ingrosare a acestora. Se recomanda o cura cu o durata de 4-8 saptamani, timp in care se consuma de trei ori pe saptamana cate 150 de grame din aceasta leguma, in alternanta, ca suc si ca salata, de sfecla fiarta sau cruda.
* Hipertensiune – este, fara doar si poate, afectiunea in care se obtin cele mai rapide si spectaculoase efecte cu sucul de sfecla rosie. O jumatate de pahar din aceasta licoare duce la o scadere cu pana la 20% si la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efecte observabile la doar 30-60 de minute dupa ingerare. Aceste elemente au fost demonstrate printr-un studiu facut pe pacienti umani, la o universitate de medicina londoneza, in anul 2007. Ca urmare, in 2010, Societatea Americana de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei rosii intre recomandarile sale pentru prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale.
* Anemie feripriva – sfecla rosie contine fier, dar si magneziu si vitamina B6, care sunt esentiale pentru asimilarea acestui oligoelement si pentru combaterea anemiei. Mai mult, aceasta radacinoasa stimuleaza hematopoieza, adica procesul de formare a globulelor rosii (hematiilor). Ca atare, contra acestei afectiuni se recomanda o cura de o luna cu sfecla, din care se consuma cate 150 de grame, o data la doua-trei zile. Pentru o mai mare eficienta in tratarea anemiei, se introduc in dieta si alte alimente bogate in fier, cum ar fi galbenusul de ou, mazarea si fasolea verde, spanacul, urzica.
* Sarcina – fiind foarte bogata in vitamine din complexul B (mai ales acid folic), precum si in oligoelemente, sfecla rosie este un aliment ideal pentru o buna dezvoltare a foetusului. De asemenea, consumul de sfecla rosie previne si trateaza unele probleme specifice sarcinii, cum ar fi hipertensiunea sau varicele. Mai mult, aceasta radacinoasa previne mutatiile pe care le-ar putea suferi copilul in faza intrauterina.
* Adjuvant in bolile renale – se consuma o combinatie din 100 ml de suc de sfecla rosie si 400 ml de suc de morcov. Acest amestec este un puternic diuretic, protejeaza epiteliul renal de infectii si ajuta la refacerea sa in cazul in care a fost lezat de calculi sau infectii. Nu in ultimul rand, ajuta la eliminarea mai usoara a calculilor, avand efecte relaxante asupra musculaturii netede.
* Hepatita cronica – conform medicului american H. C. Vogel, sucul de sfecla rosie si sfecla rosie consumata cruda protejeaza celulele hepatice, ajuta la regenerarea lor mai rapida si le stimuleaza functionarea normala. Aceasta leguma este foarte bine tolerata de ficat si previne evolutia hepatitelor cronice spre ciroza sau spre cancerul hepatic. In cazul ingrasarii ficatului, ca urmare a unei otraviri sau a unei intoxicatii, sucul de sfecla rosie este, de asemenea, un ajutor de nadejde.
* Diabet – sfecla rosie face parte dintre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacientilor, cu diabet de tip I si II. Desi este bogata in hidrati de carbon, avand chiar un gust dulce pronuntat, sfecla rosie contine fibre alimentare si compusi cu efect usor hipoglicemiant, ceea ce o face usor de tolerat de catre diabetici. Ea are, de asemenea, efecte diuretice si previne complicatiile cardiovasculare ale diabetului.
* Constipatie – fibrele alimentare continute de sfecla rosie, laolalta cu polizaharidele pe care aceasta radacinoasa le secreta, au darul de a debloca tranzitul intestinal si de a elimina toxinele din colon. Se recomanda sfecla cruda si cea fiarta, preparata cu hrean si miere (a se vedea retetele prezentate anterior), ajungandu-se la 150 de grame din aceasta leguma consumate pe zi.
* Imbunatatirea capacitatii de efort fizic – betacianina, o substanta continuta din belsug de catre sfecla rosie, este un stimulator de efort extraordinar. Ea creste capacitatea sangelui de a transporta oxigenul, ceea ce aduce dupa sine o crestere substantiala a capacitatii de efort. Mai mult, sfecla rosie scade tensiunea arteriala, rareste ritmul cardiac, fiind perfecta pentru cei care fac eforturi intense si de lunga durata.
* Vitaminele complexului B – radacina de sfecla contine vitaminele B1, B2, B3, B6. Sfecla este cunoscuta mai ales ca una din cele mai bune surse alimentare naturale de vitamina B9, 200 de grame continand aproximativ 50% din necesarul zilnic din aceasta vitamina, foarte importanta pentru activitatea cardiovasculara, a sistemului nervos si digestiv.
* Vitamina C – este supranumita si vitamina imunitatii, deoarece are un rol esential in mentinerea sanatatii si functionalitatii sistemului natural de aparare al organismului. Dar rolul sau nu se limiteaza la atat, vitamina C fiind esentiala si pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular si cel nervos. Ei bine, si la acest capitol, sfecla rosie este pe podium, 200 de grame din acest aliment preparat corespunzator asigurand nu mai putin de 25% din necesarul zilnic de vitamina C.
* Potasiu si magneziu – o portie de 150 de grame de sfecla rosie contine 16% din necesarul zilnic de potasiu al unui adult si 12% din necesarul de magneziu. Ambele minerale sunt esentiale pentru mentinerea functionalitatii inimii (ele alcatuiesc si celebrul „Aspacardin”, folosit in aritmia cardiaca), pentru sanatatea sistemului nervos si a celui muscular.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
La aproximativ 15% dintre cei care consuma sfecla rosie, urina capata o culoare rosie, fenomen denumit beturie, care nu arata vreo afectiune sau intoxicatie, ci doar o incapacitate partiala a organismului de a asimila anumiti nutrienti din sfecla.
Abuzul de suc de sfecla (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporara a corzilor vocale. De asemenea, la doze mari de suc de sfecla rosie sau la sucul de sfecla consumat simplu, fara suc de morcov, pot aparea stari de greata.
Recomandari importante – Valeriu Popa
Dupa trecerea multor ani de încercari, experiente, nu s-au gasit de catre medici si farmacisti metode de vindecare (altele decât medicamente sintetice, chimioterapii,fizioterapii pe baza de curenti etc.) care sa nu fie nocive. Acestea aduc ameliorari, dar nu vindecari, atâta timp cât nu se elimina cauza care a produs boala. Trebuie sa renuntam la comoditatea pe care ne-o ofera medicamentele sintetice care sunt un cutit cu doua taisuri, în favoarea celor naturale. Desigur ca este mai comod sa iei o pastila care îti amelioreaza starea, decât sa-ti faci o frectie, sa bei un ceai sau sa-ti pui cataplasme. Dar avantajele pe care ti le ofera natura sunt clare. Se elimina toxinele care cauzeaza boala si nu mai sunt afectate si alte organe. Înca din Antichitate, înteleptii duceau o viata în armonie cu natura. De îndemnul lor de a trai sanatos trebuie sa tinem seama, folosind cât mai multe alimente netrecute prin foc, îndepartând carnea din alimentatie, evitând supraabundenta meselor. Valeriu Popa spunea ca ar fi suficient daca am mânca 1/4 din ceea ce consumam în mod obisnuit.
Este bine sa consumam plantele din locul unde ne-am nascut, pentru ca acestea au vibratii asemanatoare cu ale noastre si nu apare incompatibilitatea. La multi oameni, când parasesc locul de nastere, apar boli specifice care îsi au originea în diferentele vibratorii provenind din alimentatie. Daca esti nevoit sa pleci, trebuie sa-ti cauti zone similare ca vibratii celor de unde ai plecat.
Corpul omenesc este format din doua materii: una fizica si una bioenergetica. Din cauza unui dezechilibru, boala apare uneori cu 5-7 ani înainte de a se manifesta fizic, în plan energetic, iar în cazul cancerului – si mai mult: 11-13 ani. Astfel, orice boala poate fi descoperita si prevenita cu mult timp înainte ca ea sa se manifeste. Pentru prevenire trebuie un regim corect de viata.
Uneori, nici nu am curajul sa consum alimentele. Multe legume sunt crescute în sere la lumina artificiala (se dezvolta energii perverse), sunt tratate chimic contra daunatorilor, cresc în pamânt cu îngrasamânt chimic. În magazine gasesc sucuri conservate, pasteurizate, cu coloranti si arome sintetice care conduc spre boala. În Occident, poti sa bei un suc de fructe natural facut în fata ta, ceea ce nu se întâmpla la noi. Carnea consumata de cei mai multi dintre noi provine de la animale tratate cu antibiotice, hormoni de crestere, substante nesanatoase, care fac rau organismului. Zaharul, sarea, uleiurile sunt tratate chimic si pararafinate. Pâna si ceaiurile din plante medicinale luate din magazine au arome sintetice. Produsele lactate, cum ar fi untul, margarina, au aditivi chimci, conservanti. Am cumparat de la un magazin naturist secara pe care am pus-o la încoltit. Am asteptat degeaba o saptamâna, ca tot nu a încoltit. Secara era amara la gust. Am avut de curând surpriza sa constat ca pâinea graham facuta în una din fabricile noastre contine margarina. Dar, dupa cum afirma dr. Bruker, margarina devine nesanatoasa din cauza procesului de fabricatie. Este supusa durificarii (dispar acizii grasi nesaturati, apar substante care în natura nu exista, acizi grasi liberi, Al, Pb, Fl). Emulgarea se face cu emulgatori care produc o boala de piele. Daca ar avea mai putina sare, ar fi ideala. La neajunsurile alimentare se adauga poluarea atmosferica si apa de la robinet care trece prin tevi neizolate bine, uneori mirosind a clor. Ecologistii de la noi ar trebui sa se ocupe mai mult de sanatate si mai putin de politica. În discursurile lor ar trebui sa specifice si ce masuri au luat pentru ajutorarea oamenilor în obtinerea sanatatii.
Cred ca va mai trece mult timp pâna sa apara si la noi magazine cu îmbracaminte ecologica (ca în Danemarca – vezi Formula AS – februarie 1998) din fibre naturale, vopsite cu coloranti naturali, confectionate de muncitoare nestresate, încarcate de gânduri pozitive, care lucreaza în bune conditii.
Calculatoarele ar trebui sa aiba sisteme mai bune de protectie împotriva radiatiilor. Am întâlnit persoane serios afectate de calculator (afectiuni ale sângelui, eczeme pe mâini, hemoroizi etc.). Chiar si pe mine m-a afectat mult munca la calculator. Mi-a scazut vederea si cred ca si la deformarea degetului a avut influenta.
Aceasta scânteie divina care este viata trebuie aparata. Sa ne unim fortele pentru aceasta.
Dr. C. Sichelschmidt Waerland, în cartea Viata simpla, enumera o serie de întelepti greci antici care aveau deprinderi naturiste:
Hesiod blestema fapta lui Prometeu, care a omorât o vita si a adus focul; Pitagora recomanda alimente netrecute prin foc, pentru ascutirea mintii; Socrate spunea urmatorul dicton: “Manânca numai ca sa traiesti si nu trai ca sa manânci” sau “Noi suntem calatori pe pamânt si nu trebuie sa suportam prea mult bagaj, pentru ca ne stânjeneste”; Platon consuma o singura masa pe zi, de preferinta fructe – tinea posturile; Xenocrate era vegetarian; Diemone spunea: “Carnea si vinul abrutizeaza pe batrâni si moleseste pe tineri” – se hranea cu ierburi, smochine, masline si legume crude; Plutarh, un aparator al animalelor, era vegetarian; Teofrast, mare naturalist, spunea: “Îmbuibându-se, oamenii au cazut tot mai adânc în excese si la sfârsit nu au mai lasat nimic negustat si menâncat”; Seneca spunea: “Hrana devine din ce în ce un excitant al foamei”.
Medicul antic grec Hippocrate spunea: “Alimentele voastre sa fie leacuri, iar leacurile voastre alimente”.
Cu o jumatate de mileniu înaintea nasterii lui Iisus Hristos, în China, Lao Tze a scris cartea Tao te King – Cartea cu peste 5000 de semne, în care apar principii de tehnica nemuririi, în care se contopesc yang si yin (materie si spirit, viata si moarte). Taoismul spune ca pentru a a scapa de fortele malefice trebuie sa se renunte la unele mâncaruri precum carnea si vinul si sa se asigure hrana prin plante medicinale si substante minerale care nu mai dau energie demonilor. Astfel, fara aceste forte distructive, adeptul se poate hrani cu energia cosmica (prana). De aici, probabil si forta psihica, buna dispozitie pe care o capata naturistii. Deci iata ca aceste principii elaborate de filozofii antici ramân valabile si astazi, fiind verificate în timp, si iau amploare din ce în ce mai mare.
sursa: valeriupopa.3x.ro
Apreciez în mod deosebit cartea Medicina isihastra, scrisa de
parintele Ghelasie Gheorghe, care are la baza aceleasi principii:
hrana vie, neomorâta prin fierbere, fara mâncare de carne care
contine o mare cantitate de Energii Moarte. Autorul recomanda
legumele crude, lactatele nefierte. El merge si mai departe, la grija
de a nu omorî nici legumele. S-a descoperit stiintific ca plantele
receptioneaza agresivitatea omului si emana unde energetice
negative, nocive pentru organismul nostru. Nu rupeti brutal
legumele, folositi doar frunzele marginale si, daca vreti si
radacinile, scoateti planta întreaga si lasati-o 12 h sa intre în
“adormire” si sa-si neutralizeze radiatiile negative. Orice aliment
are în el informatii de viata si de moarte. Un aliment omorât si fiert
are astfel de informatii de moarte care va omoara si organismul.
Fructele si semintele nu au nici o problema, fiind neutre. Daca se
fierb, capata informatii de moarte. Grâul încoltit nu este bun
imediat dupa încoltire, deoarece s-a trezit la viata si prin mestecare
este omorât. De aceea, dupa încoltire, lasati-l la o usoara reuscare,
sa treaca la “adormire” si astfel este hranitor.
Noi, în mod obisnuit, avem logica de tip cauza-efect. Crestinismul
vine cu o logica aparte, trinitara, care este baza medicinei isihastre
si a sacroterapiei. Ca trinitate, realitatea este: supracauza, cauza,
efect, care în corespondenta cu Dumnezeu este Tatal, Sfântul Duh,
Fiul. În corpul nostru supracauza este sufletul, care emana o
energie de informatie a acestei supracauze. Miscarea – vibratia
reprezinta cauuza si acumularea – continutul reprezinta masa –
materia. Însusirile si calitatile supracauzei (sufletului) sunt însesi
cauza si efectul. Sufletul se angajeaza în lucrarea de purificare a
corpului bolnav mostenit, deoarece noi mostenim pacatele
parintilor nostri (noi suntem jumatate creati de Dumnezeu si
jumatate nascuti de parinti). Asa ne putem naste cu predispozitii de
boala sau deja bolnavi. Se zice ca noi suntem un microcosmos si ne
hranim cu lumina cosmica îngereasca, cu materia naturii si din
energia mentala omeneasca. Toate deranjamentele din acest
complex de “hranire energetica universala” aduc boli. Bolile de
oase se datoreaza lipsei de Energii Harice.
Se vor folosi uleiul sfintit, apa sfintita, anafura etc. La sfinti oasele nu putrezesc, fiind
pline de Energii Har, cu puteri tamaduitoare. Prin sistemul nervos,
noi facem legatura cu Energiile Îngeresti, cunoscute sub numele de
Mental Cosmic. Energia intra prin vârful capului, coboara pe
coloana vertebrala pâna la nervii corpului, unindu-se cu mentalul
nostru. Si medicina isihastra îsi are centrele ei de energie, cum ar fi
chakrele, locul de întâlnire al energiilor (în numar de 3) fiind
inima. Medicina isihastra lupta pentru restabilirea acestui centru,
care s-a pierdut dupa caderea din Rai. Cele 3 energii care pornesc
din inima (unde sunt emanate de suflet) sunt: fluxul energiilor
mentale proprii, energii mentale inteligente ale entitatilor spirituale
extraterestre (îngeri si demoni sau ale sufletelor raposatilor) si
energii intelectuale, gândurile – informatiile tuturor oamenilor; prin
nari-nas intra o energie mentala a naturii, prana (cum o numesc
indienii), care nu este oxigen, ci de alt tip, intra în creier, coboara
pe coloana vertebrala în doua moduri (Ida si Pingala), stiintific
identificându-se cu nervii simpatici si parasimpatici. Dereglarile
acestor energii provoaca boala. Prima cauza trebuie cautata în
suflet. Toate bolile mentale se asociaza cu boli de inima si la
figurat si la propriu. O mare importanta o are somnul în bolile
energiilor mentale. Tulburarile de somn au ca efect supraîncordarea
nervoasa, pâna la ruperi de nivele nervoase cu efecte dramatice.
Atât centrul inimii cât si al sexului fura si fac risipa de energie
nervoasa, astfel încât organele nu mai sunt hranite suficient cu
energie nervoasa. Asa ca în bolile mental-nervoase tratamentul
religios este de mare importanta. Cauta sa nu ai nimic pe suflet,
vreun pacat mare care te macina pe ascuns (trebuie sa te spovedesti
la preot). Opreste conflictele sentimentale în gât (ca un mârâit
fortat si scurt) sau pronunta cuvinte sfinte sau filozofice care
absorb gândurile negative. Râsul este o metoda eficienta de
descarcare negativa. Si nu uitati de mâncarea nefiarta. Se considera
ca orice aliment are o memorie proprie care, intrata în organele
noastre, se reproduce. Spune-mi ce manânci, ca sa-ti spun ce simti
si ce gândesti. Începi sa manânci carne de vaca sau de porc, ai o
memorie ca atare. Postul este un valoros remediu de restabilire si
rememorare a adevaratelor energii. Diavolul a inversat si a
negativizat memoriile adevarate, iar postul le readuce la normal, de
unde rezulta ca postul este revenirea la starea de înger.
Iata un model de mâncare isihastra:
• dimineata: pâine cu fructe si nuci;
• prânz: ghiveci nefiert din legume radacinoase (salata) cu nuci si
seminte, cu grâu muiat sau uruiala de grâu ce a fost tinuta la
macerat min. 8 h;
• seara: la fel, dar în cantitate mai mica.