luni, 31 decembrie 2018

Pepenele de iarna, o premiera in agricultura romaneasca

Pepenele este un fruct "exotic" pentru romani in extrasezon, cand putini isi pot permite sa cumpere acest fruct din import. De curand insa, cercetatorii Statiunii Legumicole de la Buzau au aclimatizat cu succes pepenele de iarna, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular. Este o premiera pentru Romania, a carei reusita poate transforma pepenele din fruct sezonier intr-unul pe care il putem gasi si consuma pe toata perioada anului.
Pepenele de iarna este o specie din familia cucurbitaceelor care, spre deosebire de pepenele rosu sau galben, creste pe bolta, asemenea strugurilor. Fructele au o greutate cuprinsa intre doua si patru kilograme, sunt o sursa bogata de vitamina, in special vitamina C, si rezista chiar si cateva luni dupa ce a fost cules. Dulci si gustoase, acestea pot inlocui in preparatele culinare pepenele, castravetele si chiar dovleacul.
Anul acesta am facut documentatia si incepand cu anul viitor va fi inscris in vederea omologarii si brevetarii. Productia depaseste 60 de tone la hectar, o productie foarte mare, o planta produce circa 15-20 de fructe, iar daca sunt lasate sa ajunga la maturitate, numarul lor scade la 8-10 fructe pe planta. Inca din acest an putem oferi seminte promotional cultivatorilor, iar cei care doresc informatii privind cultivarea acestuia vor fi oferite cu promptitudine, a declarat cercetatorul Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.
Noul pepene este bun in muraturi, iar atunci cand este copt, poate fi confiat, pentru ca devine dulce. Si semintele pot fi consumate, asemenea celor de dovleac. Pepenele de iarna este o delicatesa in bucataria asiatica. In China, e apreciat nu doar pentru gustul sau, ci si pentru continutul bogat de vitamine, magneziu si potasiu.
https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/9392-pepenele-de-iarna-o-premiera-in-agricultura-romaneasca

Depresia si sarbatorile de iarna

Raportul dintre sarbatorile de iarna si depresie a fost indelung studiat de catre specialisti, mai ales in ultimii ani, cand ritmul alert al vietii pune o mare presiune asupra oamenilor. Daca, acum cateva decenii, aceste dereglari psihice erau destul de rare, acum, nervozitatea, anxietatea si atacurile de panica au devenit parte din decorul comun al sarbatorilor de iarna. Craciunul si Anul Nou sunt sarbatori care aduc buna dispozitie, care aduna familia si prietenii in jurul mesei cu veselie. Totusi, exista persoane care, din diverse motive, nu se pot bucura de aceste momente. 

Cauze care duc la agravarea depresiei de sarbatori 
Singuratatea. Poate ca singuratatea e mai usor de gestionat in timpul anului, dar de sarbatori poate fi destul de dificil de suportat, mai ales atunci cand persoana singura se compara cu cei din jurul sau si constata ca majoritatea se bucura de o viata in care prietenii reprezinta o coordonata esentiala. La fel de periculoasa este singuratatea in doi, atunci cand cuplul se afla intr-un mare impas relational, sentimentul de singuratate se acutizeaza, iar depresia poate lua amploare. Este esential ca partenerii sa comunice, iar cel care sufera de depresie sa accepte sprijinul de specialitate. 
Spiritul sarbatorilor vine cu presiune. Cu totii stim cat de stresanta poate fi perioada dinainte de sarbatori. Cumparaturi, aglomeratie, goana dupa cadouri... toate acestea pot accentua starea de depresie. Trebuie sa constientizam faptul ca perioada sarbatorilor este menita sa ne aduca liniste, calm si voie buna. Stresul nu face decat sa dezechilibreze si sa reduca drastic starea de bine si spiritul sarbatorilor. Este adevarat ca emotiile pot fi - uneori - destul de greu de gestionat si ca unele reactii sunt spontane. De exemplu, nervozitatea iscata spontan din cauza aglomeratiei face parte din evenimentele care pot strica buna dispozitie. Este important sa ne regasim starea de bine si sa ne dam seama ca nu aceste momente caracterizeaza spiritul sarbatorilor, ci momentele de liniste alaturi de cei dragi. 
Reclamele. Pentru ca perioada sarbatorilor reprezinta un apogeu al vanzarilor, marile companii si nu numai furnizeaza reclame in care apar familii fericite. Frecventa cu care aceste reclame sunt difuzate in media este mai mare decat in restul anului, iar persoanele depresive pot avea de suferit. De aceea, este esential ca acestea sa solicite ajutorul unui medic de specialitate care va ajuta in demersul de reabilitare si recuperare a starii de echilibru. 
Amintirile. Omul este facut sa traiasca in prezent. In cazul unei persoane echilibrate, amintirile sunt doar clipe frumoase arhivate intr-un sertar deschis ocazional si apoi inchis pentru a lasa prezentul sa se desfasoare. Persoanele depresive scot adesea la iveala amintiri pe care le analizeaza in cele mai fine detalii si le reinterpreteaza, ajungand cateodata sa traiasca in trecut. De sarbatori, persoanele depresive pot suferi adevarate caderi declansate de episoade in care sunt chinuite de amintiri. 
Presiunea financiara. Decembrie este considerata luna cadourilor. Este momentul cand ne dorim sa ii facem fericiti pe ceilalti, oferindu-le cele mai frumoase cadouri. Uneori, dorintele celorlalti pot deveni o adevarata corvoada financiara... de aceea este bine sa ne amintim mereu ca, dincolo de valoarea materiala a unui cadou, importanta este valoarea emotionala. Masa de sarbatori poate fi si ea un succes, nu datorita bucatelor, ci mai ales daca la masa sunt invitati cei dragi. 

Ce e de facut cu depresia de sarbatori? 
Ei bine, in primul rand, persoanele depresive trebuie sa urmeze sfaturile specialistului. Mai apoi, este esential ca toti cei dragi sa stie de problema si sa ofere afectiune, sa creeze o stare de bine, astfel incat simptomele depresiei sa se atenueze. Este foarte important ca persoana depresiva sa se simta iubita, apreciata si respectata. Este posibil ca, in loc de agravarea starii de depresie, persoana in cauza sa se simta importanta si apreciata, datorita sarcinilor pe care le primeste in familie si a faptului ca simte iubirea si respectul celor dragi.
https://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/sanatate/9393-depresia-si-sarbatorile-de-iarna

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor