ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
miercuri, 25 octombrie 2023
Viața te trezește, te taie, te rupe, te dezamăgește... dar crede-mă, asta e ca Sinele tău cel mai bun să se manifeste... până când doar iubirea rămâne în tine
Acatistul Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți”
rugăciunile începătoare:
Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindeni ești și toate plinești, vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluiește (de trei ori). Slavă… Şi acum…
Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean.
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse, Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Troparele de umilință
Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi, că, nepricepându-ne de niciun răspuns, această rugăciune aducem Ție, ca unui Stăpân, noi păcătoșii robii Tăi; miluiește-ne pe noi.
Slavă…
Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărădelegile noastre, ci caută și acum ca un milostiv și ne izbăvește pe noi de vrăjmașii noștri, că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.
Și acum…
Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.
Crezul
Cred întru unul Dumnezeu, Tatăl Atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute. Și întru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Născut, Care din Tatăl S-a născut mai înainte de toți vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut, nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut. Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om. Și S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponțiu Pilat și a pătimit și S-a îngropat; Și a înviat a treia zi după Scripturi; Și S-a înălțat la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui; Și iarăși va să vină cu slavă, să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit. Și întru Duhul Sfânt, Domnul de viață Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce împreună cu Tatăl și cu Fiul este închinat și slăvit, Care a grăit prin Prooroci. Și într-Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică. Mărturisesc un botez întru iertarea păcatelor. Aștept învierea morților. Și viața veacului ce va să fie. Amin.
Doamne, miluiește (de 12 ori).
Slavă… Și acum…
Veniți să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu.
Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu.
Veniți să ne închinăm și să cădem la Însuși Hristos, Împăratul și Dumnezeul nostru (cu trei închinăciuni).
Apoi Psalmul 142:
Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru adevărul Tău; auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu se va îndrepta înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viața mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine și inima mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Tins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu, ca un pământ însetoșat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-Ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se pogoară în groapă. Fă să aud dimineața mila Ta, că la Tine mi-e nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scapă-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul cel drept. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta, scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
Slavă… Și acum…
Aliluia, aliluia, aliluia, slavă Ție, Dumnezeule! (de trei ori)
Dumnezeu este Domnul și S-a arătat nouă, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului (de trei ori).
Troparul
Apărătoare Doamnă, pentru biruință mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu noi robii Tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!
Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu
O, Preasfântă Stăpână, Preacurată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, Maica Domnului Dumnezeului meu, Iisus Hristos, cad înaintea ta și mă rog ție, Maicii Împăratului, mai înainte îndreptând către tine această nevrednică a mea rugăciune, pe care și primind-o Maica Împăratului Aceluia ce împărățește cerul și pământul, o du la Împăratul împăraților, Domnul tuturor, la Fiul și Dumnezeul tău, și cere mie iertare de toate păcatele mele. Vieții mele dă-i îndreptare și, la sfârșitul meu, trecere neîngrozită de vrăjmașii cei din văzduh; fii mie povățuitoare, să-mi deschizi dumnezeiasca intrare a Împărăției și acolo să mă îndulcesc de dulceața Raiului și de veselia acelei cetăți înalte, a Ierusalimului de Sus cel preafrumos și de frumusețile lui cele nespuse; de strălucirea luminii Treimii celei cu trei străluciri și de dulcele glas al cântărilor îngerești. Cărei slave și bucurii mă fă moștean și părtaș cu toți sfinții, că toate le poți, ca Maica Împăratului celui Atotputernic. Și acum, dar mai ales în acest ceas, mă auzi pe mine, cel ce stau înaintea ta, Stăpână cu totul milostivă. Ia aminte, Doamnă Împărăteasă, spre mine, care aduc ție cântare de rugăciune așa:
Condacul 1
Apărătoare Doamnă, pentru biruință mulțumiri, izbăvindu-ne din veșnica moarte, prin darul Celui ce S-a născut din tine, Hristos Dumnezeul nostru și prin mijlocirea ta cea de maică înaintea Lui, aducem ție, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi robii tăi din toate nevoile și suferințele, care strigăm ție: Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Icosul 1
Îngerul cel mai înainte stătător din Cer a fost trimis să zică ție, Născătoare de Dumnezeu, Bucură-te!; vestind, prin dumnezeiasca întrupare a lui Hristos, bucuria ce avea să se nască din tine la toată lumea, care pierea în necazuri. Pentru aceasta și noi, cei împovărați cu păcate, nădejde de mântuire prin tine dobândim, pentru care cu umilință strigăm ție:
Bucură-te, bunăvoința lui Dumnezeu către noi cei păcătoși
Bucură-te, tare apărătoare a celor ce se căiesc înaintea lui Dumnezeu pentru păcatele lor
Bucură-te, chemarea lui Adam celui căzut
Bucură-te, izbăvirea lacrimilor Evei
Bucură-te, ceea ce ne curătești de întinăciunea păcatelor
Bucură-te, baie, care speli cugetul nostru
Bucură-te, ceea ce ai născut pe Izbăvitorul, Care în dar curăță fărădelegile noastre
Bucură-te, cea cu totul minunată, împăcarea tuturor către Dumnezeu
Bucură-te, pod, care cu adevărat ne treci pe noi de la moarte la viață
Bucură-te, ceea ce ai mântuit lumea din potopul păcatului
Bucură-te, scară cerească, pe care s-a pogorât la noi Domnul
Bucură-te, mijlocitoarea tuturor către Dumnezeu
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 2
Văd izvoare de minuni revărsându-se de la sfânta ta icoană, Născătoare de Dumnezeu, asupra celor care în genunchi stau și cu credință se roagă ție; că tu, fiind bună, ești grabnic ajutătoare tuturor; apărătoarea celor asupriți, nădejdea celor deznădăjduiți, mângâierea celor întristați, hrănitoarea celor flămânzi; celor goi îmbrăcăminte, celor feciorelnici curăție, celor străini bună povățuitoare, celor osteniți sprijinitoare, orbilor vedere; celor surzi bună auzire, celor bolnavi grabnică vindecare. Pentru aceasta, după cuviință, cu mulțumire cântăm pentru tine lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 2
Pricina cea neînțeleasă a chinurilor cumplite care vin asupra noastră, căutând noi să o înțelegem, către tine alergăm, o, Maică și Fecioară, mângâiere și mântuire cerând. Iar tu, ca ceea ce ești bună, învață-ne pe noi a alege dintr-însele purtarea de grijă, cea cu milostivire, a Fiului tău și Dumnezeului nostru Celui bun, spre mântuirea sufletelor noastre și spre curățirea păcatelor noastre cele de multe feluri, și cu bucurie strigăm ție:
Bucură-te, adăpostire bună a celor înviforați
Bucură-te, întărire a celor ce slăbesc în credință
Bucură-te, ceea ce ești singura Maică a milostivirii
Bucură-te, grabnică ajutătoare a celor ce sunt în nevoi și în necazuri
Bucură-te, ceea ce prin necazuri curățești păcatele noastre
Bucură-te, ceea ce prin întristări vindeci neputințele noastre cele sufletești și trupești
Bucură-te, ceea ce ne înveți pe noi a nu iubi bunătățile acestei lumi deșarte și trecătoare
Bucură-te, ceea ce ridici mintea noastră din lumea cea deșartă, la cele mai presus de lume
Bucură-te, ceea ce ne tragi pe noi de la dragostea pământească, către dragostea lui Dumnezeu cea cerească
Bucură-te, ceea ce, chiar și în suferințele noastre, ne dai nouă mângâiere și viață plină de dar
Bucură-te, făgăduința bunătăților celor cerești
Bucură-te, mijlocitoarea bucuriei celei veșnice
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 3
Cu putere de Sus mă întărește Stăpână preabună, pe mine robul tău care sunt neputincios sufletește și trupește, și mă învrednicește de cercetarea și de purtarea ta de grijă, alungând negura mâhnirii și a întristării de care sunt cuprins, ca prin tine, fiind mântuit, pururea să cânt lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 3
Având nespusă bogăție de milostivire, tuturor celor necăjiți le întinzi mână de ajutor, tămăduind neputințele, vindecând bolile și patimile. Pentru aceasta, Stăpână preabună, nu trece cu vederea pe robii tăi, care zac pe patul durerii și strigă ție:
Bucură-te, comoara de mult preț a milei tale
Bucură-te, ceea ce ești nădejdea celor deznădăjduiți
Bucură-te, tămăduirea trupurilor noastre
Bucură-te, mântuirea sufletelor noastre
Bucură-te, puternică ajutătoare a celor neputincioși
Bucură-te, apărătoare și întărire a celor ce slăbesc în credință
Bucură-te, ceea ce mânia lui Dumnezeu, cu rugăciunile tale, degrab o potolești
Bucură-te, ceea ce, cu puterea rugăciunilor tale, patimile noastre le potolești
Bucură-te, vedere a orbilor și auzire a surzilor
Bucură-te, umblare a șchiopilor și vorbire a muților
Bucură-te, vindecare prin credință a celor bolnavi
Bucură-te, că prin tine, după măsura credinței, se dau vindecările
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 4
De felurite necazuri, de ispite și de nevoi sunt cuprinși robii tăi, ale căror greutăți nu le mai pot răbda; dar tu, fiind Maică milostivă a Mântuitorului și Dumnezeului nostru, ridică mâinile tale către Fiul tău, rugându-L să caute spre întristarea inimii robilor tăi, și din adâncul deznădejdii să ne ridice pe noi, care cu credință cântăm Lui: Aliluia!
Icosul 4
Auzind Preasfânta Fecioară și Maică cele spuse mai înainte de Dreptul Simion, ca „prin însuți sufletul tău va pătrunde sabia”, ai păzit aceste cuvinte întru inima ta, știind că bucuria de maică pentru Fiu este împletită cu multe necazuri în lumea aceasta. De aceea tu, ca ceea ce știi necazul și suferința întru toate, cunoști și întristarea noastră; și ca ceea ce ești singura Maică a tuturor, auzi-ne și pe noi, care cu credință strigăm ție:
Bucură-te, ceea ce ai născut lumii bucurie, pe Hristos Mântuitorul nostru
Bucură-te, ceea ce izbăvești lumea din necazuri cu mijlocirile tale
Bucură-te, ceea ce ai răbdat ocările și clevetirile asupra Fiului tău
Bucură-te, ceea ce, cu patimile Lui, dimpreună ai pătimit
Bucură-te, mângâierea maicilor celor întristate
Bucură-te, ceea ce ne păzești, cu darul Fiului tău
Bucură-te, a noastră grabnică ajutătoare întru toate nevoile
Bucură-te, îndreptarea și povățuitoarea celor rătăciți
Bucură-te, hrana și păzitoarea pruncilor
Bucură-te, povățuitoarea tinerilor
Bucură-te, Maica celor sărmani
Bucură-te, sprijinul și mângâierea văduvelor
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 5
Văzând sângele cel dumnezeiesc al Fiului tău vărsându-se pe Cruce pentru mântuirea noastră, ca o slugă a Domnului, cu smerenie plecându-te voii Tatălui Care este în Ceruri, ne-ai arătat nouă chipul pătimirii și al răbdării, ca și noi, când suntem în cuptorul ispitelor și al nevoilor, cu smerenie să ne rugăm lui Dumnezeu, cântând: Aliluia!
Icosul 5
Văzându-te pe tine Fiul tău și Dumnezeul nostru, stând lângă Cruce cu ucenicul Lui cel iubit și cu inima sfâșiată de durere și suferind asemenea Lui, a zis: „Femeie, iată fiul tău!” și ucenicului „Iată mama ta!”, făcându-ți ție fii pe toți cei ce cred în El. Iar noi, ca niște părtași ai necazurilor și ai patimilor Fiului tău, spre tine, mijlocitoare Maică, toată nădejdea având-o, cu credință strigăm ție:
Bucură-te, Maica neamului creștinesc
Bucură-te, ceea ce ai împreunat pe Dumnezeu cu oamenii
Bucură-te, ceea ce ai adus Domnului pe cei credincioși
Bucură-te, Mielușeaua, care ai născut pe Mielul cel ce a ridicat păcatele lumii
Bucură-te, vas, care ne scoți nouă bucurie din izvorul nemuririi
Bucură-te, rugătoarea pentru mântuirea celor păcătoși
Bucură-te, scularea celor căzuți în păcate
Bucură-te, ceea ce ești vindecarea tuturor neputincioșilor
Bucură-te, că ești căutarea celor pierduți
Bucură-te, bucuria cea fără de veste a păcătoșilor
Bucură-te, potolirea a toată întristarea
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 6
Propovăduiesc milele tale, Maica lui Dumnezeu, toate marginile lumii, căci cu cinstitul tău Acoperământ acoperi pe tot neamul creștinesc; pentru care totdeauna te rogi lui Hristos Mântuitorul lumii, și izbăvești din toate nevoile pe robii tăi, cei temători de Dumnezeu, care cu credință cântă lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 6
Strălucind darul cu raze luminoase de la sfântă icoana ta, Maica lui Dumnezeu, noi cu credință plecăm genunchii înaintea ei și cu lacrimi ne rugăm ție; alungă norul ispitelor ce vin asupra robilor tăi, și cu bucurie să strigăm ție:
Bucură-te, ceea ce duci rugăciunile credincioșilor Fiului tău și Dumnezeului nostru
Bucură-te, ceea ce stai înaintea scaunului Dumnezeirii și te rogi pentru noi
Bucură-te, mijlocitoare între Dumnezeu și om, care ne izbăvești pe noi din nevoi
Bucură-te, apărătoarea neamului creștinesc, de la Dumnezeu dăruită nouă
Bucură-te, pom înfrumusețat, cu care se acoperă mulți
Bucură-te, pom cu luminoasă roadă, din care se hrănesc credincioșii
Bucură-te, acoperământul lumii, cel mai lat decât norii
Bucură-te, pământul făgăduinței din care ne izvorăsc toate bunătățile cerești și pământești
Bucură-te, soare luminos, care neîncetat luminezi pe cei credincioși
Bucură-te, stâlp de foc, care povățuiești pe cei aleși către Cereasca Împărăție
Bucură-te, brazdă, care crești mulțimea îndurărilor
Bucură-te, ceea ce ne dăruiești toate bunătățile
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 7
Vrând să arăți izvoare de minuni de la sfântă icoana ta „Bucuria tuturor celor necăjiți”, ai poruncit, Stăpână, bolnavei Eftimia să săvârșească înaintea sfintei tale icoane cântări de rugăciune și, primind vindecare, să vestească tuturor milele tale, pe care le-ai dăruit prin sfântă ta icoană, pentru ca să nu fie tăinuit izvorul vindecărilor ce le dai în dar, tuturor celor ce au nevoie de ele. Pentru aceasta, nici noi nu tăinuim minunile și facerile tale de bine către noi robii tăi, ci cu mulțumire, preaslăvim pe Dumnezeu și cântăm lui: Aliluia!
Icosul 7
Scăldătoarea Siloamului vindecă bolile, însă mai presus s-a arătat, Preasfântă Stăpână, Biserica ta, în care ne închinăm icoanei tale celei făcătoare de minuni. Fiindcă aceasta, nu numai o dată într-un an și nu numai cei ce intră mai întâi dobândesc sănătate, ci de-a pururea vindecă toată rana sufletească și trupească a celor ce, cu buna credință și cu dragoste, vin către tine. Pentru aceasta strigăm ție:
Bucură-te, scăldătoare, în care se afundă toate durerile noastre cele sufletești și trupești
Bucură-te, pahar, cu care se primește bucuria și mântuirea
Bucură-te, piatră, care ai adăpat pe cei însetați de viață
Bucură-te, lemn, care îndulcești apele cele amare ale mării lumești
Bucură-te, izvor nesecat al apei celei dătătoare de viață
Bucură-te, ceea ce îndulcești necazurile noastre cele amare
Bucură-te, baie, care speli întinăciunea păcatului
Bucură-te, potolirea întristărilor noastre
Bucură-te, vindecarea bolilor noastre
Bucură-te, ceea ce ne izbăvești din nevoi
Bucură-te, ceea ce calci puterea demonilor
Bucură-te, ceea ce rușinezi pe vrăjmașii noștri
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 8
Nemernici și străini de credința creștinească sunt aceia care nu se închină chipului tău celui întru tot sfânt, căci tu, Stăpână, ca o Maică a Unuia din Sfânta Treime, ai trimis darul facerii de minuni asupra sfintei tale icoane. Pentru aceasta, pe cei care sunt chinuiți de duhurile cele necurate și se închină cu credință sfintei tale icoane îi vindeci și sănătoși îi faci pe ei. Pe toți cei bolnavi sufletește și trupește care se roagă ție îi tămăduiești și cele de folos pentru dânșii le rânduiești. Pentru aceste multe ale tale faceri de bine, cu mulțumire strigăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 8
Toată viața noastră pe pământ este plină de durere și de întristare. Sufletul e bolnav de păcate, trupul de dureri se chinuiește, pentru că mânia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre ne pedepsește. Către tine, dar, alergăm, Maica lui Dumnezeu, și înaintea preacinstitei tale icoane căzând, ne rugăm: Umple de bucurie și de veselie inima noastră cea întristată și cu bucurie să strigăm ție:
Bucură-te, povățuitoarea care ne duci pe noi în patria cerească
Bucură-te, Împărăteasa cerului și a pământului, care ne deschizi nouă ușile Raiului
Bucură-te, cea preamilostivă, care ne miluiești pe noi
Bucură-te, chivernisitoarea casei, care bine rânduiești viața noastră
Bucură-te, cea preafericită, care de proroci ai fost vestită
Bucură-te, fericit pântece, care ai născut pe Fiul lui Dumnezeu
Bucură-te, rugul cel nears
Bucură-te, zid nestricat
Bucură-te, izvor purtător de viață
Bucură-te, floarea cea pururea nevestejită
Bucură-te, îmblânzirea inimilor celor răi
Bucură-te, neîncetată bucurie a credincioșilor
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 9
Toată dulceața cea lumească în viața aceasta este amestecată cu întristare. Mărirea și bogăția trec. Frumusețea și sănătatea se veștejesc. Prietenii cei de aproape se răpesc de moarte. Îndulcește, dar, necazurile robilor tăi, pricinuitoarea bunătăților, și bucuria ta cea nestricată dă-ne-o nouă, celor ce strigăm lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 9
Ritorii cei mult vorbitori nu se pricep cu ce cuvinte să mângâie pe cei necăjiți. Ci tu singură, Stăpână, dăruiește inimii noastre mângâiere, cu razele darului tău. Alungă norul necazurilor noastre și negura mâhnirii, ca să strigăm ție:
Bucură-te, că ești nădejde de bucurie pentru toți creștinii
Bucură-te, bucuria și împăcarea lumii
Bucură-te, dătătoarea bunătăților cerești și pământești
Bucură-te, nădejdea mântuirii noastre
Bucură-te, corabia celor ce vor să se mântuiască
Bucură-te, limanul celor ce înoată pe marea vieții acesteia
Bucură-te, singura păzitoare a celor ce, după Dumnezeu, spre tine nădăjduiesc
Bucură-te, îmbrăcămintea celor goi de îndrăzneală pentru mulțimea păcatelor
Bucură-te, păzitoarea și întărirea tuturor
Bucură-te, ocrotitoare și sfântă adăpostire a tuturor credincioșilor
Bucură-te, ajutătoarea tuturor celor ce cu credință se roagă ție
Bucură-te, luminoasă cunoștință a darului
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 10
Domnul Cel iubitor de oameni, vrând să mântuiască lumea din chinul veșnic și din neîncetata suferință, S-a sălășluit în pântecele tău cel pururea fecioresc și pe tine, Maica Sa, te-a dăruit celor pieritori, spre ajutor, spre acoperământ și apărare, ca să fii celor mâhniți mângâiere, celor necăjiți bucurie, celor deznădăjduiți nădejde, ceea ce ne izbăvești de chinul cel veșnic, prin mijlocirea ta, și către veșnica veselie aduci pe toți care cu credință strigă Fiului tău și Dumnezeului nostru: Aliluia!
Icosul 10
Zid ești fecioarelor, Născătoare de Dumnezeu, și tuturor celor ce aleargă către Acoperământul tău. Pentru aceasta ne rugăm ție: apără, acoperă și păzește pe toți cei săraci și fără de ajutor, și izbăvește din ispite, din necazuri și din nevoi pe cei care cu credință strigă ție:
Bucură-te, stâlpul fecioriei
Bucură-te, vas ales al curăției și al întregii feciorii
Bucură-te, cununa cea mărită a celor care cu nevoință se luptă împotriva poftelor
Bucură-te, ceea ce dai veșnică bucurie celor ce se ostenesc în viața călugărească
Bucură-te, ceea ce ne izbăvești de văpaia patimilor
Bucură-te, ceea ce gonești negura ispitelor
Bucură-te, povățuitoarea întregii feciorii
Bucură-te, sprijinitoarea curăției
Bucură-te, îndreptarea oamenilor
Bucură-te, cea prin care din cădere ne-am sculat
Bucură-te, întărirea cea tare a credinței
Bucură-te, tămâia cea plăcută a rugăciunii
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 11
Cântarea cea cu totul de umilință aducem ție, noi robii tăi, Născătoare de Dumnezeu, apărătoarea cea atotputernică a neamului creștinesc. Potolește bolile robilor tăi celor ce suspină, îmblânzește mânia lui Dumnezeu care cu dreptate vine asupra noastră pentru păcatele noastre. Izbăvește-ne din toate necazurile pe noi, robii tăi, care strigăm pentru tine lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 11
Făclie primitoare de lumină din cărbunele darului lui Dumnezeu aprinsă s-a arătat nouă preacinstită icoana ta, Stăpână, spre sfințirea și mângâierea noastră. Iar noi, cu dragoste cinstind-o și cu credință îngenunchind înaintea ei, strigăm ție:
Bucură-te, ceea ce cu puternica ta apărare din toate nevoile ne scoți pe noi
Bucură-te, ceea ce din foamete sufletească și trupească ne izbăvești pe noi
Bucură-te, ceea ce cu rugăciunile tale stingi focul patimilor noastre
Bucură-te, ceea ce ne scapi pe noi de moartea cea veșnică
Bucură-te, tare ajutătoare în războaie
Bucură-te, ceea ce ne acoperi pe noi de năvălirea altor neamuri
Bucură-te, ceea ce ne izbăvești de războiul cel dintre noi
Bucură-te, ceea ce păzești pe cei ce călătoresc pe pământ și pe ape
Bucură-te, ceea ce izbăvești pe cei robiți
Bucură-te, grabnică izbăvire de îngrozirea lui Dumnezeu, care cu dreptate vine asupra noastră
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 12
Zălog din darurile tale voind să dai neamului creștinesc icoana ta cea făcătoare de minuni, ai dăruit-o nouă, Maica lui Dumnezeu, de la care, celor ce vin cu credință, izvoare de minuni se revarsă. Neputințele se vindecă și necazurile se potolesc. Pentru aceasta cu bucurie strigăm, pentru tine, lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 12
Cântând milele și minunile tale, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, toți te lăudăm, ca pe o tare stătătoare a noastră, și cu umilință venim la Tine, ceea ce te rogi pentru noi. Și cerem ție să înalți mâinile către Fiul tău, rugându-L ca pururea în viața aceasta și după moartea noastră, să nu se depărteze milostivirea Lui de la noi, cei ce strigăm ție:
Bucură-te, nădejdea noastră în viața aceasta și după moartea noastră
Bucură-te, ceea ce rânduiești sfârșit dulce și cu pace din viața aceasta, tuturor celor ce nădăjduiesc spre tine
Bucură-te, ceea ce ești nădejdea și apărarea noastră în ziua Judecății
Bucură-te, îmblânzirea Dreptului Judecător
Bucură-te, ceea ce ne izbăvești din gheena cea veșnică
Bucură-te, nădejdea de mântuire a tuturor
Bucură-te, cheia Împărăției lui Hristos
Bucură-te, ușa Raiului
Bucură-te, pod care duci la Ceruri
Bucură-te, adăpostire și bună apărare a tuturor păcătoșilor care se căiesc de păcatele lor
Bucură-te, bucuria îngerilor
Bucură-te, mărirea și mângâierea tuturor drepților
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 13
O, întru tot lăudată, de Dumnezeu Născătoare, ceea ce, spre bucuria Cerului și a pământului, ai născut pe Împăratul Hristos, Dumnezeul nostru, auzi glasul smeriților robilor tăi. Primește această puțină rugăciune a noastră și ne izbăvește pe noi din toate nevoile. Vindecă neputințele noastre cele sufletești și trupești. Alungă de la noi toată răutatea și întristarea. Dăruiește-ne sănătate, și cu rugăciunile tale ne izbăvește din munca cea veșnică, pe cei ce cântăm pentru tine lui Dumnezeu: Aliluia! (de trei ori)
Icosul 1
Îngerul cel mai înainte stătător din Cer a fost trimis să zică ție, Născătoare de Dumnezeu, Bucură-te!; vestind, prin Dumnezeiasca întrupare a lui Hristos, bucuria ce avea să se nască din tine la toată lumea, care pierea în necazuri. Pentru aceasta și noi, cei împovărați cu păcate, nădejde de mântuire prin tine dobândim, pentru care cu umilință strigăm ție:
Bucură-te, bunăvoința lui Dumnezeu către noi cei păcătoși
Bucură-te, tare apărătoare a celor ce se căiesc înaintea lui Dumnezeu pentru păcatele lor
Bucură-te, chemarea lui Adam celui căzut
Bucură-te, izbăvirea lacrimilor Evei
Bucură-te, ceea ce ne curătești de întinăciunea păcatelor
Bucură-te, baie, care speli cugetul nostru
Bucură-te, ceea ce ai născut pe Izbăvitorul, Care în dar curăță fărădelegile noastre
Bucură-te, cea cu totul minunată, împăcarea tuturor către Dumnezeu
Bucură-te, pod, care cu adevărat ne treci pe noi de la moarte la viață
Bucură-te, ceea ce ai mântuit lumea din potopul păcatului
Bucură-te, scară cerească, pe care s-a pogorât la noi Domnul
Bucură-te, mijlocitoarea tuturor către Dumnezeu
Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Condacul 1
Apărătoare Doamnă, pentru biruință mulțumiri, izbăvindu-ne din veșnica moarte, prin darul Celui ce S-a născut din tine, Hristos Dumnezeul nostru și prin mijlocirea ta cea de maică înaintea Lui, aducem ție, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi robii tăi din toate nevoile și suferințele, care strigăm ție: Bucură-te, cea plină de dar, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucuria tuturor celor necăjiți!
Apoi, se citesc aceste
Rugăciuni către Maica Domnului
O, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, ceea ce ești mai presus decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii, Fecioară de Dumnezeu aleasă, bucuria tuturor celor necăjiți; dă-ne mângâiere și nouă, celor ce suntem în necazuri, că, afară de tine, altă scăpare și ajutor nu avem.
Tu singură ești mijlocitoarea bucuriei noastre și, ca Maica lui Dumnezeu și Maica milostivirii, stând înaintea Prestolului Preasfintei Treimi, poți să ne ajuți nouă. Că nimeni din cei ce se roagă ție cu credință nu este rușinat.
Auzi-ne și acum, în ziua necazului nostru, pe noi cei ce cădem înaintea icoanei tale și cu lacrimi ne rugăm ție. Alungă de la noi toate necazurile și nevoile ce vin asupra noastră, întru această vremelnică viață și prin atotputernica ta mijlocire, nu ne lipsi pe noi nici de veșnica și nesfârșita bucurie, întru Împărăția Fiului tău și Dumnezeului nostru. Amin.
Împărăteasa mea cea preabună, nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, prietena sărmanilor, folositoarea celor neputincioși și ocrotirea celor necăjiți; vezi nevoia mea și necazul meu. Ajută-mă, că sunt neputincios, hrănește-mă ca pe un străin.
Știi nevoia mea, ușurează-mă de ea precum voiești, căci nu am alt ajutor afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă bună mângâiere, decât numai pe tine, o, Maică a lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi în vecii vecilor. Amin.
Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu înaintea icoanei sale „Bucuria tuturor necăjiților”
Preasfântă
Stăpână de Dumnezeu Născătoare, Preabinecuvântată Maică a lui Hristos,
Dumnezeu Mântuitorul nostru, bucuria tuturor necăjiților, cercetarea
bolnavilor, ocrotitoarea neputincioșilor, acoperitoarea văduvelor și
orfanilor, mângâietoarea cea de nădejde a maicilor întristate,
ajutătoarea și limanul cel totdeauna gata al tuturor neajutoraților!
Ție, Preamilostivă, ți s-a dat de la Cel Preaînalt harul de a mijloci
pentru toți și de a-i izbăvi din necazuri și din dureri, pentru că
însăți ai îndurat necazuri și dureri cumplite, privind la pătimirea cea
de voie a Fiului tău iubit și văzându-L pe El răstignit pe cruce, când
ți-a străpuns inima sabia cea prorocită de Simeon.
Așadar,
o, Maică iubitoare de fii, ia aminte la glasul rugăciunii noastre,
mângâie-ne pe noi, necăjiții, ca ceea ce ești mijlocitoarea cea de
nădejde a bucuriei. Stând înaintea Tronului Preacuratei Treimi de-a
dreapta Fiului Tău, a lui Hristos Dumnezeul nostru, poți, dacă vei voi,
să ceri pentru noi toate cele de folos. Pentru aceasta, cu inimă
credincioasă și cu suflet iubitor, cădem la tine ca la o Stăpână și
Împărăteasă, și cutezăm a striga ție cu graiurile Psalmistului: ascultă,
Fiică, și vezi, și pleacă urechea ta, și auzi rugăciunea noastră, și
izbăvește-ne pe noi de nevoile și necazurile ce ne împresoară, că tu
plinești cererile tuturor credincioșilor, ca ceea ce ești Bucuria
necăjiților, dăruind sufletelor lor pace și mângâiere.
Iată,
vezi nevoia și necazul nostru: arată-ne mila ta, trimite mângâiere
inimii noastre rănite de întristare, dăruiește-ne lacrimi de pocăință
spre curățirea păcatelor noastre și spre potolirea mâniei lui Dumnezeu,
ca având inimă curată, conștiință bună și nădejde neîndoielnică, să
alergăm la mijlocirea și paza ta. Primește, Preamilostiva noastră
Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, rugăciunea pe care o aducem ție cu
râvnă, și nu ne lepăda pe noi, cei nevrednici de bunătatea ta, ci
dăruiește-ne izbăvire din necazuri și din dureri, apără-ne de toată
bântuirea vrăjmașului și de clevetirile omenești, fii nouă ajutătoare
grabnică în toate zilele vieții noastre, ca sub acoperământul tău de
Maică să rămânem nevătămați pururea, păziți cu ocrotirea și rugăciunile
tale către Fiul tău și Dumnezeu, Mântuitorul nostru, Căruia se cuvine
toată slava, cinstea și închinăciunea, dimpreună cu Cel fără de început
al Său Părinte și cu Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.
"Chiar dacă am fi umplut oceanul cu lacrimile noastre, nici măcar atunci
nu I-am fi putut răsplăti Domnului cum se cuvine, pentru ceea ce El ne
dăruiește în mod gratuit, hrănindu-ne cu Prea Curatul Său Trup și cu
Prea Cinstitul Său Sânge, care spală, curățește, dă viață și ne ridică
din moarte"
Sfântul Serafim de Sarov
Pentru al treilea război mondial.
Profețiile Sfântului Cosma Etolul (1714-1779)Soarta nu există.
În Orașul [Constantinopol] va curge atâta sânge cât să înoate în el un vițel de trei ani.
Când veți vedea flota în ape grecești, atunci se va dezlega problema Orașului [Constantinopului].
Turcii vor fugi, dar vor veni din nou și vor ajunge până la Examilia. În cele din urmă vor fi alungați în Kokkini Milia. Dintre turci, o treime vor fi omorâți, o treime se vor boteza și doar o treime vor ajunge la Kokkini Milia.
După război oamenii vor face o jumătate de ceas pe drum să găsească un om și să și-l facă frate.
Stâncile și râpele vor fi pline de lume.
Va veni o armată straină, va crede în Hristos, dar nu va ști limba.
Va veni odată o oaste străină care va crede în Hristos, dar voi nu o veți ști.
Când veți auzi ca războiul va începe de jos [din sud], veti pătimi puțin; dacă va începe de sus [din nord], veți fi nimiciți.
Dacă se găsesc de acord trei puteri, nu veți păți nimic.
Veți răbda fie trei zile, fie trei luni, fie trei ani.
Vă vor cere să vă și ia soldați, dar nu vor ajunge să o facă.
Dacă problema se va rezolva prin război, veți păți multe nenorociri; din trei sate va rămâne doar unul.
Multe sate vor fi nimicite, trei vor deveni unul.
Va veni pe neașteptate; dobitoacele vor rămâne înjugate la lucrul lor și voi veți fugi.
Va veni pe neașteptate, iar boul va fi în câmp, iar dobitocul în arie.
Răul va veni de la cei citiți [învățați, intelectuali].
Prăpădul va veni din înălțime, de la liman.
Multe se vor întâmpla. Orașele vor ajunge ca niște bărăci.
Să vă rugați să fie zi și nu noapte, vara, nu iarna.
Pentru foametea asociată războiului
E trist pentru mine să v-o spun: azi-mâine așteptam seceta, foamete mare, când vom da mii de galbeni și nu vom găsi puțină pâine.
Un pumn de aur, un pumn de făină.
Dacă vor găsi pe drum argint, nu se vor apleca să-l ia. Dar pentru un spic se vor omorî care să-l ia primul.
Va veni vremea ca vrăjmașii voștri să vă ia până și cenușa din foc, dar voi să nu va schimbați credința, cum fac alții. [spusă în Siatisti]
Să le dați ceea ce vă cer; numai să vă scăpați sufletele.
Să nu vă faceți case mari. Să faceți bordeie ca să nu vă intre înăuntru.
Faceți case arătoase și nu veți locui în ele.
Bogații vor ajunge săraci și săracii vor muri.
Mulți vor pieri de foame.
Se vor întâmpla atât de multe, încât de frică mamele vor naște înainte de vreme.
Cu unii veți adormi și cu alții vă veți scula dimineața.
Veți vedea trei familii într-o casă.
Veți merge să locuiți altundeva și alții vor veni să locuiască la voi.
Veți vedea 40 de animale legate de un par.
Oamenii vor rămâne săraci, fiindcă nu vor avea dragoste de copaci.
Oamenii vor ajunge goi, fiindcă se vor face netrebnici.
Vă vor pune un bir mare și cu anevoie de purtat, dar nu vor ajunge.
Vă vor pune bir pe cotețe și ferestre.
Pentru cler și Biserică
Va veni vremea când nu va mai fi această armonie care e astăzi între popor și cler.
Clericii vor fi cei mai răi și mai necredincioși dintre toți.
Va veni vremea când creștinii se vor scula unul împotriva altuia.
Să aveți crucea pe frunte, ca să vă recunoască că sunteți creștini.
Pe Papa să-l blestemați, fiindcă el este cauza..
Dacă unul știe să vorbească numai cu furie înseamnă că așa-i universul lui sufletesc: plin de furie. Omul se exprimă la fel ca tatăl său, ca mama sa, potrivit cu moștenirea lui, cu viața pe care a trăit-o până acum, dar mai ales, potrivit cu universul lui lăuntric, sufletesc.
Fiecare om acționează potrivit cu ceea ce este el. Cel nervos se va enerva, cel blând se va purta cu tine cu blândețe, cel bine-crescut îți va vorbi frumos, în timp ce bădăranul e normal să fie grosolan și să-ți vorbească urât.
După cum la cel bine-crescut nu poți găsi bădărănie, tot așa nici de la bădăran nu poți aștepta politețe și bun simț. Fiecare își exprimă prin purtarea sa prisosul inimii lui (Mt.12, 34). Nu poate să dea altceva decât ce are el, nu se poate să-ți dea ceea ce vrei tu.
Arhim. Emilianos Simonopetritul
O pildă de seară
Bunica din avion
O bătrână săracă se pregătea să urce în avion.
Pasagerii se uitau la ea cu dispreț,comentând felul în care eram îmbrăcată și gentuța veche din piele crăpată pe care o ținea aproape.
Toți au mers spre poarta de îmbarcare și și-au făcut loc înaintea ei. Rămăsese ultima.
Din când în când mai ofta, dar lua geanta în brațe și continua. Când a ajuns în dreptul locului unde trebuia să se așeze, a rugat-o pe tânăra care stătea la margine dacă o poate ajuta să-și pună bagajul în compartimentul de sus.
Tânăra și-a lăsat căștile deoparte, a privit-o și i-a spus ca ea nu este stewardesă și că nu o să pună mâna pe geanta aceea murdară.
După câteva minute de tentative nereușite, bătrâna a început să suspine. Tânăra și-a dat muzica mai tare în timp ce se auzi o voce în spate:
"Dați-mi voie să vă ajut!"
Când s-a întors, un bărbat, îmbrăcat în costum a pus mâna pe geanta ei, a ridicat-o și când să-i dea drumul a spus:
"Știți ceva? Veniți cu mine, va rog!"
Bărbatul a început să meargă spre partea din față a avionului, zburând la clasa I.
"Luați loc!"
Avea in față un scaun elegant cu loc suficient in jur. Bărbatul s-a așezat lângă ea și nu a mai spus nimic.
După ce avionul a decolat și a simțit că lucrurile s-au mai liniștit, bătrâna a deschis ochii, s-a uitat la bărbat și i-a spus:
"E prima dată când merg cu avionul și sunteți prima persoană care m-a ajutat și m-a privit ca pe o ființă umană.
Vă mulțumesc!"
"V-am ajutat doar cu geanta, stați liniștită!"
"Dar de ce m-ați adus aici?"
"Călătoresc adesea cu mama. Trebuia sa ne vedem în avion. Am urcat si scaunul ei era gol asa ca m-am dus să văd de ce întârzie. După dumneavoastră au închis ușa avionului. Mi-am dat seama că nu mai ajunge, am sunat-o și mi-a spus ca va veni mâine cu un alt zbor. Atunci v -am văzut.
Erați singura care nu era așezată și plângeați cu o geantă în mână. Am vrut să vă ajut și după aceea m-am gândit că am un scaun gol lângă mine, care este chiar bun pentru o doamnă de vârsta dumneavoastră."
"Eu nu am fost niciodată cu avionul, noi suntem de la țară. Soțul era în vizită la copii si m-au sunat să-mi spună că e la spital, să vin repede. Am plecat cât de repede am putut și acum mă duc la el."
A luat în brațe geanta și a mai strâns-o încă o dată.
Bărbatul a întrebat-o:
"Dar ce comoară aveți cu dumneavoastră?"
" Așteptam să vină el acasă și i-am făcut plăcinta preferată. Era caldă pe masă când au sunat. Înainte sa plec, am luat un prosop și am pus plăcintă în el."
Femeia a scos plăcinta din geanta și a spus:
"Bani nu am, vă dau din ce am."
Inițial a vrut să o refuze dar și-a dat seama ce valoare sentimentală avea pentru ea.
A rupt o bucată și a mâncat. I-a plăcut, a mulțumit și a realizat că privirea bătrânei plină de recunoștință fusese o răsplată care valora mai mult decât un loc de avion la Clasa I.
Când au coborât, au luat un taxi și a lăsat-o pe bătrâna în fața spitalului. Ea și-a găsit soțul și l-a ajutat să se refacă. În timp ce ii povestea ce se întâmplase, bătrâna repeta mereu:
"Mai există și oameni buni pe pământul ăsta!"
Deci ?!!
Acțiunile noastre vorbesc mai tare decât cuvintele.
Nu vom putea întotdeauna să oferim un loc scump într-un avion, dar vom putea să spunem o vorbă bună, caldă, plină de încurajare și să-i oferim cuiva, sărac sau bogat, demnitate !
Numai cine va deprinde sa stea în genunchi înaintea lui Dumnezeu,
va putea sta in picioare în fața oricarei vitregii.
Seară liniștită !
Dea Domnul tuturor inima luminata și bucurie nesfârșită!
Iisuse, bucuria inimii;
Iisuse, tăria trupului;
Iisuse, lumina sufletului;
Iisuse, repejunea minții;
Iisuse, bucuria cunoștinței;
Iisuse, nădejdea cea aleasă;
Iisuse, pomenirea cea preaveșnică;
Iisuse, lauda cea mai presus de ceruri;
Iisuse, slava mea cea preaînaltă;
Iisuse, dorirea mea, nu mă lepăda pe mine;
Iisuse, Păstorul meu, caută-mă pe mine;
Iisuse, Mântuitorul meu, mântuiește-mă;
Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!
1. Iată acum binecuvântaţi pe Domnul toate slugile Domnului, care staţi în casa Domnului, în curţile casei Dumnezeului nostru.
2. Noaptea ridicaţi mâinile voastre spre cele sfinte şi binecuvântaţi pe Domnul.
3. Te va binecuvânta Domnul din Sion, Cel ce a făcut cerul şi pământul.
....
Doamne, curățește-mă pe mine păcătosul, că niciodată n-am făcut bine înaintea Ta. Izbăvește-mă deci de cel viclean și să fie întru mine voia Ta, ca fără de osândă să deschid gura mea cea nevrednică și să laud preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Iubește pentru a fi iubit și iartă pentru a fi iertat.
A ierta înseamnă a renunța la tine însuți ,la dreptul tău, la dreptatea ta pentru a îndreptăți pe cel ce ți-a greșit , înseamnă să mori tu pentru a lăsa pe altul să trăiască . Cu alte cuvinte ,a ierta înseamnă să reîntorci la viață , să dăruiești viață.
***
Niciodată nu m-am simțit mai iubit, mai fericit, mai nou, mai deplin, mai puternic și totodată mai cuminte și mai smerit decît atunci cînd am fost iertat pentru greșalele mele.
***
Mi-am dat seama cît de greu îmi vine să iert, cîtă durere și cîtă renunțare trebuie să simt ,durere care mă apropie de moarte ,care mă omoară pe mine pentru a da celuilalt voie să trăiască. A iubi înseamnă a ierta, a ierta nu o faptă care este sau ți se pare greșită, a ierta adînc și necontenit, a ierta o dată și pentru totdeauna răul ce se ridică împotriva ta.
***
Iubește pentru a fi iubit și iartă pentru a fi iertat.
***
Toți sîntem conștienți de neputința noastră de a iubi...
***
Dumnezeu, cînd S-a pogorît în lume, mai înainte ne-a iertat, ne-a iertat pentru că L-am trădat in Rai, ne-a iertat pentru că ne-am îndepărtat de poruncile pe care ni le-a descoperit prin proroci, ne-a iertat pentru că nu L-am primit pe Fiul Său, că L-am răstignit. Pentru toate ne-a iertat . Ne-a iertat- pentru că ne-a iubit. Și noi sîntem datori să răspundem cu aceeași dragoste.
***
A iubi înseamnă a ierta.
***
Viața ne arată că prieteniile se leagă la tinerețe, dar arareori vei găsi un bătrîn care să poată spune despre cineva că îi este prieten.
***
Cuvintele de dragoste ale oricăruia dintre noi sînt și ramîn de dragoste numai în măsura în care noi înșine sîntem prezenți în acele cuvinte.
***
A vorbi despre dragoste este la fel de greu ca și a vorbi despre Dumnezeu. Așa cum există oameni care nu cred în Dumnezeu, tot așa exista oameni care nu mai cred în dragoste.
***
Trecutul este ca o prăpastie în care, dacă privești prea mult riști să cazi.
***
Dragostea pe care o revărsam asupra oamenilor este ca o lumină care descoperă lucrurile aflate pînă atunci în întuneric . Prin iubire cunoaștem și vedem pe celălalt în adevărata lui lumină. Numai iubirea este văzătoare. Dacă cineva vrea să știe ce înseamnă să fii văzător cu duhul, trebuie să știe că asta înseamnă să iubești.
***
Dumnezeu n-a voit nimic altceva de la noi în schimb pentru dragostea pe care ne-a dat-o, ci a voit ca și noi, fiecare la rîndul nostru, să facem același lucru cu aproapele nostru... Dacă este să ne asemănăm cu Dumnezeu în ceva, aceasta este puterea de a ierta. Dumnezeu ne-a chemat să fim asemenea Lui, și asemenea lui Dumnezeu sîntem cînd iertăm. Puterea de a ierta este însușire dumnezeiască. Iertând celor ce ne greșesc ne facem părtași la dragostea cu care iubește Dumnezeu lumea.
Ieromonah Savatie Baştovoi , Carte de despărşire, Ed.Cathisma, Bucureşti, 2013, p.59-68
Gand bun, pace, liniște în suflete buni prieteni !
MOMENTUL DE MEDITAȚIE
MOMENTUL DE MEDITAȚIE
Discipolul Caine:
- Maestre, trupurile noastre sunt pradă multor nevoi: foame, sete, nevoia de iubire.
Maestrul Kan:
- Într-o viață, omul cunoaște multe plăceri: zâmbetul unei mame în orele dimineții, atingerea intimă și fierbinte a unei tinere femei și râsul nepoților în anii de amurg. A nega toate acestea în noi înșine este ca și cum negãm ceea ce ne face una cu natura.
Caine:
- Atunci să căutăm să ne satisfacem aceste nevoi?
Maestrul Kan:
- Recunoaște-le doar și satisfacția va urma. A suprima un adevăr înseamnã să-i dai forță dincolo de rezistență.
ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ ॐ
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir (26 octombrie)...
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor - un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: "Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi". Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.
Sfantul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moastele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuala in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita la putin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformata in moschee in anul 1493 si redata cultului crestin in 1912.
Cand vine vorba de Sfantul Dimitrie,
grecii afirma ca trebuie sa vorbim de doi sfinti distincti: Sfantul
Dimitrie de la Tesalonic, fiul guvernatorului, cinstit pe 26 octombrie
si Sfantul Dimitrie de la Sirmium, diacon care si-a dat viata pentru Hristos si este pomenit pe 9 aprilie. Nu
stim daca aceasta ipoteza a grecilor este adevarata. Nu avem un raspuns
final din partea cercetatorilor pentru aceasta problema.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - ocrotitorul orasului Tesalonic
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este ocrotitorul orasului
Tesalonic. Comunitatea crestina de aici a fost infiintata de Sfantul
Apostol Pavel, in timpul celei de-a doua calatorii misionare. In ziua
de 26 octombrie, in Tesalonic se organizeaza pelerinaje si procesiuni la
sfintele sale moaste. Punctul culminant al sarbatorii il constituie
deschiderea raclei in care sunt pastrate cinstitele moaste ale Sfantului
Dimitrie. Racla este asezata in partea stanga a naosului, intr-un mic
paraclis din marmura si impodobit cu fresce din viata sfantului.
Episcopul care participa la aceasta sarbatoare, se roaga inaintea
raclei, apoi sfinteste untdelemnul pe care il toarna peste mirul izvorat
din sfintele sale moaste. Acest ulei sfintit unit cu mirul izvorat in
chip minunat este daruit credinciosilor spre dobandirea sanatatii
sufletesti si trupesti.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie in iconografie
In primele reprezentari, Sfantul Mucenic Dimitrie
nu apare ca fiind militar, ci intr-un costum civil care apartinea
clasei senatoriale. Amintim ca in anul 2000, David Woods a lansat o
ipoteza legata de cultul Sfantului Dimitrie, in care sustine ca acest
cult s-a dezvoltat prin mutarea moastelor mucenicilor militari
Chelidonius si Emeterius, din Spania la Tesalonic. Guvernatorul Leontie
va primi vindecare in urma sarutarii acestor moaste, in anul 413. Dorind
sa afle cui apartin moastele, David Woods precizeaza ca s-a interpretat
gresit inscriptia de la locul moastelor. S-a citit Demeterius in loc de
Emeterius. Aceasta ipoteza, ar putea fi un raspuns la reprezentarea
iconografica a Sfantului Dimitrie in chip de militar.
Pe o gravura in fildes din secolul al X-lea intalnita in
Constantinopol, Sfantul Dimitrie este reprezentat ca soldat de
infanterie. Insa, o icoana din secolul al XI-lea din Sinai il arata ca
fiind civil.
O alta icoana din Sinai, datand din perioada cruciadelor, pictata in a doua jumatate a secolului al XII-lea, il infatiseaza pe Sfantul Dimitrie alaturi de Sfantul Gheorghe. Cei doi sunt reprezentati calare, Sfantul Dimitrie pe un cal negru, iar Sfantul Gheorghe pe un cal alb. In timp ce Sfantul Gheorghe este reprezentat impungand cu sulita un balaur, Sfantul Dimitrie este infatisat invingandu-l pe gladiatorul Lie. Avand in vedere ca Sfantul Dimitrie l-a invins pe Lie prin rugaciune, nu direct in lupta, aceasta reprezentare face trimitere la razboiul nevazut. In icoanele recente, mai ales din Grecia, in spatele Sfantului Dimitrie apare in fundal, Turnul Alb din Salonic.
Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir
Troparul, glasul al 3-lea
Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț ai făcut pe Nestor, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.
Condac 1:
Învățătorului dreptslăvitoarei credințe celei întru Hristos, surpătorului și rușinătorului păgânătății, Izvorâtorului de mir, Marelui Mucenic Dimitrie, ostașul cel adevărat al lui Hristos, care s-a arătat Bisericii ca un soare și mare apărător credincioșilor, toți acum cântări de mulțumire și laude din suflet cu dorire aducându-i să-i cântăm: Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Icos 1:
Credința adevărată învățând-o, Mucenice Dimitrie, de la părinții tăi,
ai viețuit pe pământ prin darul lui Dumnezeu ca un înger, luminat
mărturisind și învățând pe toți apoi cu milostenii, cu neîncetate
rugăciuni și cu chinuri. Pentru care noi aducem ție aceste cântări de
laudă:
Bucură-te, că tu ca un înger pe pământ ai viețuit;
Bucură-te, că luminat pe Hristos ai mărturisit;
Bucură-te, că din părinți binecredincioși ai răsărit;
Bucură-te, că dreapta credință până la sfârșit o ai păzit;
Bucură-te, că prin postire și rugăciuni necontenite, îngerilor te-ai asemănat;
Bucură-te, că prin faceri de bine și lacrimi, pe demoni i-ai înfricoșat;
Bucură-te, nemuritoare odraslă a cetății Tesalonicului;
Bucură-te, reazem neclintit al Iliricului;
Bucură-te, săditorule al creștinătății;
Bucură-te, dezrădăcinătorule al păgânătății;
Bucură-te, că întru primejdii lumii ești mare apărător;
Bucură-te, că celor ce cu credință năzuiesc la tine le ești gata folositor;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 2:
Auzind împăratul Maximian că părintele tău, mucenice al lui Hristos, a murit și socotind a te trage pe tine la un gând cu el, ți-a dat dregătoria de proconsul, iar tu de ai și primit, însă cu înțelepciunea cea dată ție de sus, pricepând măiestriile lui, ai rămas cu darul lui Dumnezeu neprins de dânsele, cântând: Aliluia!
Icos 2:
Mucenice de trei ori fericite, n-ai voit a te supune poruncii
împăratului de a ucide pe toți cei ce se închinau numelui lui Iisus, cel
răstignit, ci mai vârtos luminat L-ai mărturisit pe El. Și ca alt Pavel
pe toți ai învățat sfânta credință, iar multa închinare la idoli, cea
fără de Dumnezeu, ai dezrădăcinat-o. Pentru aceea vrednic ești a auzi de
la noi acestea:
Bucură-te, că afară de Dumnezeu, n-ai ales mai mult;
Bucură-te, că voinței împăratului nu te-ai supus;
Bucură-te, că pe Dumnezeul cel adevărat L-ai mărturisit luminat;
Bucură-te, că trupul tău vitejește nu l-ai cruțat;
Bucură-te, că tu credința cea în Iisus Hristos o ai mărturisit;
Bucură-te, că pe vrăjmașii Crucii i-ai biruit;
Bucură-te, că locuitorilor Tesalonicului alt Pavel te-ai arătat;
Bucură-te, că pe ei credința cea în Hristos i-ai învățat;
Bucură-te, că cinstea tiranului împărat o ai batjocorit;
Bucură-te, că de sfaturile lui te-ai lepădat;
Bucură-te, că de darurile lui te-ai îngrețoșat;
Bucură-te, că plată pentru dreapta credință de sus ai luat;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 3:
Plin fiind de darul lui Dumnezeu, Mucenice Dimitrie, care te lumina și te înțelepțea prin fapte bune, ca pe o scară mergând din putere în putere, viteaz ostaș te-ai arătat al cerescului Împărat, Iisus. Netemându-te de neputinciosul împărat pământesc, Împăratului Hristos cu mare glas ai cântat: Aliluia!
Icos 3:
Râvnind, ai râvnit pentru dreapta credință a lui Hristos, pe care o
aveai pururea în inima ta, răbdătorule de chinuri. Și, mai înainte de a
veni Maximian în Tesalonic, ai încredințat averea ta slugii tale Lupu,
ca să o împartă la săraci, iar tu, sfinte, prin rugăciuni și post, te-ai
gătit spre nevoință, stând în îndrăzneață cugetare; pentru aceea îți
zicem:
Bucură-te, că momirea împăratului întru nimic o ai socotit;
Bucură-te, că luminat ai mărturisit tuturor un Dumnezeu în Sfânta Treime;
Bucură-te, că de credința părinților tăi tare te-ai ținut;
Bucură-te, că a fi hulită credința cea dreaptă n-ai îngăduit;
Bucură-te, că bună pildă cetățenilor Tesalonicului te-ai făcut;
Bucură-te, că neguțătoria sufletului bine o ai chibzuit;
Bucură-te, că adevărata credință o ai înălțat;
Bucură-te, că necredința de tot o ai nimicit;
Bucură-te, că bogăția ta întru nimic o ai socotit;
Bucură-te, că toată averea la săraci o ai împărțit;
Bucură-te, de obște folositor și ajutător;
Bucură-te, apărătorule pentru mine atât de trebuitor;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 4:
Fiind înștiințat împăratul de credința ta, viteazule mărturisitor, a venit în Tesalonic, înaintea căruia stând, cu îndrăzneală ai mărturisit pe Hristos, Dumnezeu adevărat; iar mulțimea de zei cea păgânească o ai ocărât, de care el foarte mâniindu-se, a poruncit să te închidă în temniță, unde intrând tu, cuvios suflet, ai cântat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icos 4:
Foc arzător având în sufletul tău, fericite Mucenice Dimitrie, pentru
dragostea Celui dorit al tău, întru nimic socotind chinurile, întărit
de darul Lui, vesel ai intrat în temniță, șezând ca într-o cămară
luminoasă, rugându-te și cântând psalmi; pentru care de la noi auzi
acestea:
Bucură-te, că ai fost împuternicit cu darul lui Hristos;
Bucură-te, că pe cei vrăjmași, cu răbdare i-ai biruit;
Bucură-te, că pentru Hristos în temniță ai fost dat;
Bucură-te, că pe diavolul l-ai înfiorat;
Bucură-te, că temnița ție cămară luminoasă s-a arătat;
Bucură-te, că în ea, cu cântări și doxologii pe Dumnezeu ai lăudat;
Bucură-te, că, îngrădindu-te cu semnul Crucii, pe scorpie ai călcat;
Bucură-te, că ea călcată fiind, nevătămat ai rămas;
Bucură-te, că ai urât dregătoria pământească ce ți s-a încredințat de împăratul pământesc;
Bucură-te, că cereasca ostășie ai îndrăgit;
Bucură-te, că părinților tăi prin rugăciuni ai fost dat;
Bucură-te, că toată cetatea s-a bucurat de nașterea ta;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 5:
Păgânul împărat, îndeletnicindu-se cu jocuri în arene, mulți din creștini erau uciși de către un om, puternic luptător, anume Lie, din neamul vandalilor; această fărădelege nesuferind-o creștinul Nestor, tânăr aprins de râvnă, a alergat la tine în temniță, spunându-ți și cerând binecuvântare și rugăciuni ca să-l poată birui; iar tu, Sfinte Mucenice, nădejde având în Cel ce te întărea pe tine, însemnându-l cu semnul Crucii, i-ai zis: „du-te, că pe Lie vei birui și pentru Hristos vei mărturisi”, cântând împreună: Aliluia!
Icos 5:
Tânărul Nestor, nădejde în Dumnezeu având prin tine, Sfinte Mare
Mucenice Dimitrie, îndată alergând la acea priveliște, cu mare glas a
strigat: O, Lie, vino să ne luptăm amândoi; iar împăratul văzându-l
tinerel și frumos, chemându-l la sine i-a zis: „Nu vezi pe câți a omorât
Lie?”, momindu-l cu făgăduința de a-l trage la un gând cu dânsul. Iar
el nevrând a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!” Și îndată s-a
apucat cu Lie la luptă, și aruncându-l în sulițele cele ascuțite, l-a
dat la amară moarte, și așa s-a plinit proorocia ta, Sfinte; pentru care
te întâmpinăm cu aceste laude:
Bucură-te, că mândria lui Lie ai surpat;
Bucură-te, că pe Nestor cu Lie a se lupta l-ai îndemnat;
Bucură-te, că prin semnul Crucii ai zis că-l va birui;
Bucură-te, că la amară moarte l-ai dat;
Bucură-te, că tânărul Nestor, reazem tare în Hristos și în ale tale rugăciuni a avut;
Bucură-te, că de nădejdea sa n-a fost lipsit;
Bucură-te, că proorocia ta, Sfinte, s-a plinit;
Bucură-te, că și Nestor pe Hristos a mărturisit;
Bucură-te, că el la momirile împăratului nu s-a supus;
Bucură-te, că și lui cunună frumoasă la ceruri i-ai arvunit;
Bucură-te, că din porunca împăratului, de Marcian capul i s-a tăiat;
Bucură-te, că sufletul lui la ceruri cu mucenicii s-a numărat;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 6:
Fiind înștiințat nebunul împărat, cum că tu, Mucenice Dimitrie, ai fost pricinuitor pierzării lui Lie, s-a mâhnit foarte, mai mult decât ar fi căzut din împărăția sa, și îndată a poruncit ostașilor, ca asemenea cu sulițele să fii străpuns; iar tu, vrednicule de laudă, așteptai cugetând la bunătățile ce aveai a le dobândi și cântând lui Dumnezeu: Aliluia!
Icos 6:
Șezând tu în temniță, viteazule mucenice, a căutat spre tine Domnul
de sus, cercetându-te prin îngerul Lui, care ți s-a arătat cu o
preafrumoasă cunună din rai, întru lumină mare, pe care punând-o pe
capul tău, ți-a zis: pace ție, pătimitorule al lui Hristos, Dimitrie;
îmbărbătează-te, întărește-te și biruiește pe vrăjmașii tăi; iar tu,
Sfinte, ai răspuns; mă bucur întru Domnul și mă veselesc întru Dumnezeu,
Mântuitorul meu; aprins de dragostea Lui, doreai a-ți vărsa pentru
Dânsul sângele tău, pentru care noi te lăudăm așa:
Bucură-te, că șezând în temniță, tu vesel te-ai arătat;
Bucură-te, că Hristos din ceruri spre tine a căutat;
Bucură-te, că cercetare de la El prin îngeri ai primit;
Bucură-te, căci cu frumoasă cunună din rai întru lumină mare la tine a venit;
Bucură-te, că vederea îngerului mult te-a bucurat;
Bucură-te, că el capul cu cunună ți-a încununat;
Bucură-te, că primind cununa, din inimă ai mulțumit;
Bucură-te, că pe vrăjmașul foarte mult l-ai scârbit;
Bucură-te, că pace, îmbărbătare și întărire prin înger ai luat;
Bucură-te, că prin răbdare întemeietor dreptei credințe te-ai arătat;
Bucură-te, că întru dânsul bucurându-te te-ai veselit;
Bucură-te, că pentru Dânsul sângele a-ți vărsa ai dorit;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 7:
Începând a se lumina de ziuă, au intrat ostașii în temniță la tine, mare mucenice, aflându-te stând vesel la rugăciune, și îndată au început a te străpunge cu sulițele; iar tu, nevoitorule, cu suflet viteaz ai ridicat mâna dreaptă, împungându-te întâia suliță în coastă, închipuind astfel patima lui Hristos, Domnul tău, Cel cu sulița împuns; în mâinile Lui ți-ai dat sfântul tău suflet, cântând: Aliluia!
Icos 7:
Cumplit și fără cruțare, ostașii au străpuns trupul tău, răbdătorule
de chinuri al lui Hristos, Mare Mucenice, încât pământul s-a roșit cu
sângele tău, făcându-te priveliște îngerilor și oamenilor; iar tu,
rugându-te din adâncul inimii, ai rămas până la sfârșit cu mulțumire
răbdând și neclintit din dreapta credință; pentru care primește de la
noi acestea:
Bucură-te, că intrând ostașii în temniță, vesel te-au aflat stând la rugăciune;
Bucură-te, că îndată au început cu sulițele a te străpunge;
Bucură-te, căci cu suflet viteaz mâna dreaptă ai ridicat;
Bucură-te, că întâia suliță coasta ta a străpuns;
Bucură-te, că patima lui Hristos, Domnul tău, ai închipuit;
Bucură-te, că împungere în coastă ca și El ai primit;
Bucură-te, că pământul cu sângele tău s-a roșit;
Bucură-te, că priveliște îngerilor și oamenilor te-ai făcut;
Bucură-te, că sulițele vesel le-ai răbdat;
Bucură-te, că prin ele sufletul tău în mâinile lui Dumnezeu l-ai dat;
Bucură-te, că tare ca un diamant te-ai arătat;
Bucură-te, că până la sfârșit, mulțumind din adâncul inimii, te-ai rugat;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 8:
Mucenice de trei ori fericite, dându-ți sfântul suflet în mâinile Domnului tău, Căruia cu credință ai slujit, te-ai dus să petreci în locașurile cele cerești, împreună cu cetele mucenicilor; trupul tău aruncat fără de cinste zăcea la pământ, iar oarecare din credincioși noaptea mergând l-au luat și l-au îngropat, cântând toți lui Dumnezeu: Aliluia!
Icos 8:
După îngroparea trupului tău, credincioasa ta slugă Lupu, spre semnul
dragostei, luând haina și inelul muiate în sângele tău, sfinte, multe
feluri de boli prin ele se tămăduiau și duhurile cele necurate se
goneau; de care minune înștiințându-se tot Tesalonicul, necredinciosul
împărat Maximian a poruncit ca și pe fericitul Lupu să-l prindă și să-i
taie capul; și așa sluga cea bună după stăpânul său, adică după tine,
Sfinte Dimitrie, s-a dus la Domnul; pentru care noi îți cântăm așa:
Bucură-te, că trupul tău străpuns fiind a rămas jos;
Bucură-te, că Iisus creștetul tău l-a încununat frumos;
Bucură-te, că nevoința ta cea mucenicească acum ai săvârșit;
Bucură-te, căci cu mucenicii în locașurile cerești ești preamărit;
Bucură-te, că de la pământ la cele cerești te-ai ridicat;
Bucură-te, căci cu mucenicii dimpreună te-ai numărat;
Bucură-te, că lui Lupu, credincioasa ta slugă, haina și inelul tău i-ai dat;
Bucură-te, că prin ele felurite boli ai vindecat;
Bucură-te, că și lui din porunca lui Maximian capul i s-a tăiat;
Bucură-te, că el, după tine, stăpânul său, a urmat;
Bucură-te, cel ce credincioșilor ești izvor de minuni nedeșertat;
Bucură-te, că demonilor ești rană anevoie de vindecat;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 9:
Deasupra mormântului tău, sfinte, fiind zidită o biserică mică, în care se săvârșeau multe minuni și felurite vindecări bolnavilor se da, un boier credincios, anume Leontie, din părțile Iliricului, de boală grea fiind cuprins, a fost adus și pus fiind unde sfintele tale moaște erau în pământ ascunse, îndată a dobândit tămăduire, sculându-se sănătos; pentru care, mulțumind lui Dumnezeu și pe tine, Sfinte Mucenice Dimitrie, preamărindu-te, a cântat: Aliluia!
Icos 9:
Vrând vindecatul boier Leontie a zidi o biserică mare și frumoasă,
Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, spre semn de mulțumire, risipind pe cea
mai mică, a început a săpa șanțurile spre temelie. Dar, o minune! A
aflat sfintele tale moaște întregi și nestricate, curgând din ele mir
binemirositor, unde, adunându-se poporul, cu bucurie scoțându-le din
pământ, mulțime nenumărată de bolnavi se tămăduia; iar Leontie, plin de
veselie, ridicând degrab la acel loc biserică frumoasă și minunată,
într-însa a pus cinstitele tale moaște, în raclă de mult preț; deci,
bucurându-ne și noi de aceasta, grăim către tine așa:
Bucură-te, că pe Leontie de boală grea l-ai vindecat;
Bucură-te, că el spre mulțumire biserică în numele tău a ridicat;
Bucură-te, că tu har de a face minuni de la Dumnezeu ai luat;
Bucură-te, că trupul tău iarăși nouă l-ai dat;
Bucură-te, că îndată ce din pământ s-a ivit, mir de bună mireasmă la toți a tins;
Bucură-te, că pe mulți de felurite boli i-ai izbăvit;
Bucură-te, că înăuntrul bisericii cu cinste de preoți s-a așezat;
Bucură-te, căci credincioșii de aceasta s-au bucurat;
Bucură-te, că întregi sfintele tale moaște se păzesc;
Bucură-te, că cei ce pătimesc și cu credință năzuiesc la ele, se tămăduiesc;
Bucură-te, vas de mir neîmpuținat și de felurite boli vindecător;
Bucură-te, că pentru toți ești de daruri împărțitor;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 10:
Binecredinciosul Leontie, voind a se întoarce la Iliric, a vrut să ia o parte din sfintele tale moaște, ca și acolo în patria sa să zidească o biserică în numele tău, Sfinte; iar tu, arătându-te, l-ai certat, ca să nu îndrăznească a lua ceva, iar el luând numai giulgiul muiat în sângele tău și o parte din lucrurile de aur, în raclă de aur le-a pus și, ducându-se, a cântat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icos 10:
Minuni multe făcând tu, sfinte, prin giulgiul tău, lui Leontie
arătându-te pe cale, l-ai izbăvit de furtuna ce-l amenința când trecea
cu ai săi râul Istrul, zicându-i să ia racla cu giulgiul în mâinile sale
și să nu se teamă; asemenea și tuturor celor ce năzuiesc cu credință la
tine le ești de obște folositor și grabnic ajutător; pentru care-ți
cântăm așa:
Bucură-te, că pe Leontie, ce din sfintele tale moaște a vrut să ia, l-ai certat;
Bucură-te, că giulgiul muiat în sângele tău, spre mângâierea lui l-ai dat;
Bucură-te, că de furtuna ce-l amenința, arătându-te, l-ai izbăvit;
Bucură-te, căci cu giulgiul râul fără vătămare l-a trecut;
Bucură-te, că el, sosind la Sirmion, în biserica ce zidise ție, acest odor a dat;
Bucură-te, că și acolo de minuni și tămăduiri mulți s-au îndulcit;
Bucură-te, că pe Marian, eparhul Iliricului, de boală grea l-ai tămăduit;
Bucură-te, că pe unul ce era îndrăcit l-ai izbăvit;
Bucură-te, că pe altul de scurgerea de sânge l-ai izbăvit;
Bucură-te, că foametea ce era în cetatea ta o ai potolit;
Bucură-te, că pe locuitorii ei, din primejdia ce-i amenința, i-ai izbăvit;
Bucură-te, că celor ce vindeau grâu, arătându-te aievea, le-ai poruncit să înoate spre Tesalonic;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 11:
Sfeșnic cu totul luminos fiind cinstitele tale moaște, Izvorâtorule de mir, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, așezat în mijlocul bisericii, luminează pe toți cei ce cu credință năzuiesc la ele. Pentru aceea de un asemenea dar să nu ne lipsești și pe noi, Sfinte, cei ce cu dragoste ne aflăm stând înaintea sfintei tale icoane; cu multă smerenie închinându-ne, cerem a fi feriți de orice potrivnice întâmplări, iar mai ales de înfricoșătoarea groază a cutremurului și a ne învăța să cântăm lui Dumnezeu, dimpreună cu tine: Aliluia!
Icos 11:
Evlaviosul împărat Iustinian a trimis în Tesalonic bărbați cinstiți
să ia o parte din sfintele moaște, spre sfințirea bisericii pe care din
nou o zidise. Acolo ajungând ei și de racla ta apropiindu-se, o, minune!
Deodată a ieșit foc și scântei de văpaie spre toți slobozind un glas
din foc înfricoșător a zis: „Stați și nu îndrăzniți”; iar ei,
spăimântați, de frică au căzut și întorcându-se au spus împăratului cele
ce s-au făcut, aducând întru mirare pe toți; pentru care te lăudăm
așa:
Bucură-te, că foc și scântei de văpaie din racla sfintelor tale moaște s-au văzut;
Bucură-te, că minunea aceasta pe mulți i-a îngrozit;
Bucură-te, că în vis lui Onisifor, aprinzătorului de lumini, te-ai arătat;
Bucură-te, că fapta sa, cu iubire de oameni, o ai mustrat;
Bucură-te, că ai poruncit lui să părăsească fapta sa și să se pocăiască;
Bucură-te, că pe el l-ai făcut a se rușina, trezindu-se din somn;
Bucură-te, că a doua oară iarăși aievea l-ai mustrat;
Bucură-te, că de glasul tău ca de un tunet la pământ zăcea ca un mort;
Bucură-te, că venindu-și el întru sine, singur a mărturisit fapta sa;
Bucură-te, că spăimântându-l, singur a spus tuturor mustrarea ta;
Bucură-te, căci cu minunile tale pe popor ai preaveselit;
Bucură-te, că vrei ca toți să se mântuiască de la Dumnezeu;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 12:
Stând înaintea lui Hristos, Cel ce te-a întărit spre pătimire, prealăudate Mare Mucenice Dimitrie, de la Dânsul dar ai luat a vindeca pe toți de patimile sufletești și trupești; rugămu-ne deci ție, Sfinte, ca cel ce ai îndrăzneală multă, nu înceta a mijloci sufletească mântuire nouă, celor ce cinstim a ta pomenire și cântăm neîncetat: Aliluia!
Icos 12:
Cu cântări cinstim pomenirea ta, fericim chinurile tale și
îndelungă-răbdarea ta, mărim și lăudăm minunile tale, vitejia și
bărbăția ta cea nebiruită; bine te cuvântăm ca pe un mare ajutător și
păzitor lumii, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie, și din
inimă grăim ție acestea:
Bucură-te, că pe episcopul cel prins de barbari l-ai slobozit;
Bucură-te, că pe el la cetatea ta Tesalonic l-ai povățuit;
Bucură-te, că pe cele două fecioare, ce au cusut chipul tău, le-ai izbăvit;
Bucură-te, că pe răpitorul lor l-ai batjocorit;
Bucură-te, că degrabă le-ai adus pe ele, dimpreună cu chipul, la biserica din Tesalonic;
Bucură-te, că acel chip înaintea altarului spre lauda ta s-a pus;
Bucură-te, că văzându-se ele deșteptate lângă mormântul tău s-au bucurat;
Bucură-te, că cei adunați acolo, pentru minune au săltat;
Bucură-te, că de multe ori cetatea ta de năvălirea barbarilor o ai izbăvit;
Bucură-te, că pe mulți din robia barbarilor i-ai slobozit;
Bucură-te, că dimpreună cu îngerii ești vorbitor;
Bucură-te, că tuturor de obște către Stăpânul ne ești mijlocitor;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 13:
O, răbdătorule de chinuri al lui Hristos, Izvorâtorule de mir, Sfinte
Mare Mucenice Dimitrie, această a noastră netrebnică rugăciune, ce
aducem ție acum cu umilință, primește-o, și de bolile sufletești și
trupești și de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, cu rugăciunile tale
cele bineprimite către Dumnezeu, ne păzește, ca împreună cu tine în
veacul ce va să fie, să cântăm Lui: Aliluia! Acest Condac se zice de
trei ori.
Apoi iarăși se zice Icosul cel dintâi: Credința adevărată... și Condacul întâi: Învățătorului dreptslăvitoarei credințe...
Icos 1:
Credința adevărată învățând-o, Mucenice Dimitrie, de la părinții tăi,
ai viețuit pe pământ prin darul lui Dumnezeu ca un înger, luminat
mărturisind și învățând pe toți apoi cu milostenii, cu neîncetate
rugăciuni și cu chinuri. Pentru care noi aducem ție aceste cântări de
laudă:
Bucură-te, că tu ca un înger pe pământ ai viețuit;
Bucură-te, că luminat pe Hristos ai mărturisit;
Bucură-te, că din părinți binecredincioși ai răsărit;
Bucură-te, că dreapta credință până la sfârșit o ai păzit;
Bucură-te, că prin postire și rugăciuni necontenite, îngerilor te-ai asemănat;
Bucură-te, că prin faceri de bine și lacrimi, pe demoni i-ai înfricoșat;
Bucură-te, nemuritoare odraslă a cetății Tesalonicului;
Bucură-te, reazem neclintit al Iliricului;
Bucură-te, săditorule al creștinătății;
Bucură-te, dezrădăcinătorule al păgânătății;
Bucură-te, că întru primejdii lumii ești mare apărător;
Bucură-te, că celor ce cu credință năzuiesc la tine le ești gata folositor;
Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
Condac 1:
Învățătorului dreptslăvitoarei credințe celei întru Hristos, surpătorului și rușinătorului păgânătății, Izvorâtorului de mir, Marelui Mucenic Dimitrie, ostașul cel adevărat al lui Hristos, care s-a arătat Bisericii ca un soare și mare apărător credincioșilor, toți acum cântări de mulțumire și laude din suflet cu dorire aducându-i să-i cântăm: Bucură-te, Izvorâtorule de mir, Mare Mucenice Dimitrie!
și se face otpustul.
Dintre cei 331.485 de romani care isi
serbeaza ziua onomastica de Sfantul Dimitrie, 287.566 sunt barbati, iar
43.919 sunt femei. Cel mai intalnit nume este cel de Dumitru, fiind
purtat de peste 270.000 de romani.
Troparul Sfantului Dimitrie
Mare aparator te-a aflat intru primejdii lumea, purtatorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe pagani. Deci, precum mandria lui Lie ai surpat si la lupta indraznet pe Nestor l-ai facut, asa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeul roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.
NU MĂ LĂSAȚI SĂ MOR LA CASA DE BĂTRÂNI !
Gânduri
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Marcel Iureș: „Părinții mei pupau mâna bunicilor mei, adică părinților lor. Așa am apucat, așa am făcut și eu o vreme și a trebuit să tr...