joi, 20 octombrie 2022

Acum știu, am aflat și eu… (Părintele Nicolae Steinhardt)


 Lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus. 

”…Cînd un om reuşeşte să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia. 

Cel ce slăbeşte se uită cu dispreţ la graşi, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsuceşte nasul dispreţuitor cînd altul se bălăceşte, încă, în viciul său.

Dacă unul îşi reprimă cu sîrg sexualitatea, se uită cu dispreţ şi cu trufie către păcătosul, care se căzneşte să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte! 

Ceea ce reuşim ne poate spurca mai ceva decît păcatul însuşi. 

Ceea ce obţinem se poate să ne dea peste cap reperele emoţionale în aşa manieră încît ne umple sufletul de venin.

Banii care vin spre noi ne pot face aroganţi şi zgîrciţi, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricoşător al patimilor sufleteşti. Drumul către iubire se îngustează cînd ne uităm spre ceilalţi de la înălţimea vulturilor aflaţi în zbor. 

Blândeţea inimii se usucă pe vrejii de dispreţ, de ură şi de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reuşita sa cu modestia şi graţia unei flori. 

Tot ce reuşim pentru noi şi ne aduce energie, dacă nu avem smerenie, va urma a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferinţă şi-n păcat.

Dacă reprimi foamea în timp ce posteşti, foamea se va face tot mai mare. 

Mintea ta o să viseze mîncăruri gustoase şi alese, mintea o să simtă mirosurile cele mai apetisante chiar şi în somn, pentru ca, în ziua următoare, înebunită de frustrare, să compenseze lipsa ei printr-un dispreţ sfidător faţă de cel ce nu posteşte. 

Atunci, postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului şi a izbînzii trufaşe asupra poftelor. 

Dar, dincolo de orice, trufia rămâne trufie, iar sentimentul frustrării o confirmă.

Ochii noştri nu sunt concepuţi pentru dispreţ, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căzneşte să iasă din sufletele noastre. Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur.

Dacă ai reuşit în viaţă, nu te agăţa de nereuşitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului şi patima înfumurării. Reuşita este energia iubirii şi a capacităţii tale de acceptare a vieţii, dar ea nu rămîne nemişcată, nu este ca un munte sau ca un ocean. Îngîmfarea şi trufia reuşitei te coboară, încetul cu încetul de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vieţii tale evenimente specifice lor.

Slăbeşte, bucură-te şi taci! 

Lasă-te de fumat, bucură-te şi taci! 

Curăţă ograda ta, bucură-te de curăţenie şi lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuşi l-a pus. 

Căci între vecin şi gunoiul din curte există o relaţie ascunsă, nişte emoţii pe care nu le cunoşti, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată şi cauze ce vor rămîne, poate, pentru totdeauna ascunse minţii şi inimii tale.

Între omul gras şi grăsimea sa există o relaţie ascunsă. 

O înţelegere. 

Un secret. 

Un sentiment neînţeles. 

O emoţie neconsumată. 

O dragoste respinsă. 

Grăsimea este profesorul grasului. 

Viciul este profesorul viciosului. 

Şi în viaţa noastră nu există profesori mai severi decît viciile şi incapacităţile noastre.

Acum știu, știu că orice ură, orice aversiune, orice ținere de minte a răului, orice lipsă de milă, orice lipsă de înțelegere, bunăvoință, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu e la nivelul grației și gingășiei unui menuet de Mozart… este un păcat și o spurcăciune; nu numai omorul, rănirea, lovirea, jefuirea, înjurătura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea, orice căutătura rea, orice dispreț, orice rea dispoziție este de la diavol și strică totul. 

Acum știu, am aflat și eu…”

(Părintele Nicolae Steinhardt)

❤🙏   R U M I  a fost întrebat odată:
    - Ce „câștigi” din a te ruga🙏❤ lui Dumnezeu în mod regulat?
        El a raspuns:
    - De obicei „nu câștig nimic”, ci mai degrabă „pierd anumite lucruri”.
    Și a citat tot ce a pierdut rugându-se lui Dumnezeu în mod regulat:
    Mi-am pierdut mândria
    Mi-am pierdut aroganța
    Mi-am pierdut furia
    Am pierdut stresul
    Am pierdut lăcomia
    Mi-am pierdut plăcerea de a minți
    Mi-am pierdut gustul păcatului
    Mi-am pierdut nerăbdarea
    Am pierdut disperarea și descurajarea

    Uneori ne rugăm, nu pentru a câștiga ceva, ci pentru a pierde lucruri care nu ne permit să creștem personal și spiritual.

 “Nu vorbi mai mult decât este nevoie, nu te contrazice cu nimeni, nu supăra pe nimeni prin ce spui. Fugi de prilejurile de a cădea în păcate, pe cât poți, fugi de agitația, zgomotul și zarva lumii!Linişteste-te! Nu te risipi, vrând să faci prea multe, nu îți pierde pacea sau timpul cu nimicuri. Să faci atât cât este nevoie. Lumea aceasta ne stoarce de putere, ne consuma cu toate problemele ei, și de multe ori uităm ca nu trăim o mie de ani, uităm că rugăciunea sau relația noastră cu Dumnezeu este cea mai importantă!

Avem nevoie de liniște, trebuie să învățăm să mai oprim radio-ul, tv-ul, telefonul și să petrecem o clipă de aur nu doar cu noi înșine, dar mai ales cu Iisus Hristos! În liniște, Dumnezeu îți vorbește prin conștiința ta, ia aminte la ce-ți spune și cu siguranță n-o să-ți pară rău.”

- Sfântul Paisie Aghioritul


Aronia – ce este, tipuri, beneficii, rețete, ceai, suc, contraindicații

 Aronia (numită si aronic) este un arbust care a intrat de curând în cultura noastră pentru că are proprietăți vindecătoare. El este originar din America de Nord, loc în care îl putem găsi în stare naturală, sălbatică. A fost aclimatizat pe continentul european abia în secolul XIX, atunci când a fost adus aici de către ruși. În Europa de Est a fost adus cu ajutorul eforturilor biologului Miciurin, care a selecționat mai multe soiuri de fructe, obținând aronia cu fructe din ce în ce mai mari și mai dulci.

Aronia este înrudită cu mărul și este o parte a familiei roaceea, având fructe care pot fi negre sau roșii. Acest arbust crește până la o altitudine de 1200 m și nu este pretențios la temperatură. Poate să reziste chiar și până la –30 de grade Celsius și are nevoie de un sol umed. Planta rodește începând din al treilea an, însă până la această vârstă trebuie să fie tunsă și întreținută corect.

Beneficii aronia

a
  • Aronia ajută în curele de detoxifiere – Datorită concentrației de catehină și luteină sau caroten, aronia este un antioxidant puternic care ajută la eliminarea radicalilor liberi existenți în sânge, în piele, țesturi și organe, prevenind mutațiile care pot să apară.
  • Aronia îmbunătățește sistemul imunitar – Pe lângă toți antioxidanții importanți pe care i-am menționat, aronia conține și vitamina C în cantități mari și stimulează activitatea celulelor albe ajutând și la producerea de colagen. Colagenul repară organele, celulele și vasele de sânge.
  • Aronia ajută la susținerea funcției cognitive – Printre principalele efecte pe care radicalii liberi le au asupra organismului, reprezentativă este distrugerea legăturilor neuronale care reduc capacitatea cognitivă. Fructele de aronia cresc activitatea neuronală și întăresc legăturile, reduc stresul oxidativ din creier și reduc riscul de Alzheimer, demență sau alte probleme similare.
  • Aronia ajută vederea – Carotenul din conținutul său reduce stresul oxidativ din ochi și previne degenerarea oculară dar și dezvoltarea cataractei.
  • Aronia este utilă pentru reglarea tensiunii – Având un conținut ridicat de potasiu, aceste fructe au efecte benefice asupra inimii pentru că potasiul are efect dilatator. Prin relaxarea vaselor de sânge, tensiunea arterială va scădea și fluxul sanguin va crește iar șansele de infarct se vor reduce considerabil.
  • Aronia are efect antibacterian – Studiile recente au dovedit că are un mare impact asupra răcelilor și asupra infecțiilor bacteriene care pot apărea la nivelul aparatului respirator. Prin urmare, fructele pot să fie consumate pentru a combate aceste probleme dar și cu scop preventiv.
  • Aronia are o serie de beneficii pentru diabetici – Fibrele dietetice existente în fructele de aronia ajută și la menținerea echilibrată a zahărului din sânge și previn creșterile bruște ale glicemiei, care pot să fie extrem de periculoase în momentul în care persoanele suferă de DIABET..
  • Ceai de aronia. Beneficii pentru organism

Ceaiul de aronia este un remediu deosebit de căutat pentru tratarea semnelor de îmbătrânire. Ei bine, află că ceaiul și boabele de aronia au mai multe efecte printre care și acest leac mult căutat. 

Consumat moderat, (la recomandarea unui specialist), ceaiul și boabele de aronia te ajută și în lupta cu cancerul. Poți consuma aronia sub diverse forme. Dar, astăzi, vei afla mai multe despre ceaiul de aronia și beneficiile sale asupra organismului Care sunt beneficiile ceaiului de aronia pentru organism?1.Conține antioxidanți puternici 2.Ajută la combaterea cancerului 3.Ajută sănătatea 

4.Oferă sprijin sistemului imunitar



Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor