joi, 22 august 2019

Lipsa somnului si efectele sale

Suntem, fara indoiala, afectati direct de secolul vitezei, cu tot ceea ce implica acesta: stres, termene limita, afectiuni fizice si psihice tot mai dificile. In aceste conditii, pentru foarte multi oameni, somnul a devenit un ideal tot mai greu de atins. Lipsa somnului – asa cum au constatat specialistii – agraveaza simptomele afectiunilor existente si creeaza circumstantele propice pentru dezvoltarea altora. 

Lipsa somnului si furia. Studii recente efectuate de catre specialistii de la Universitatea Iowa au scos la iveala faptul ca intre lipsa somnului si episoade violente de furie exista o legatura directa. Este important de stiut ca lipsa orelor de odihna nu are ca efecte doar pungile inestetice de sub ochi, ci poate duce la o stare generala de irascibilitate care sa aiba implicatii majore in activitatea zilnica.
Lipsa somnului este motivul pentru care unele persoane nu reusesc sa isi tina in frau furia. In plus, aceste persoane au mari dificultati in a se adapta schimbarilor. Este, de asemenea, foarte greu pentru cineva care are probleme cu somnul sa faca fata situatiilor stresante. 
Rezultatele studiilor efectuate de catre specialistii de la Universitatea Iowa au fost publicate in Journal of Experimental Psychology si au o concluzie foarte clara: imposibilitatea de a controla furia este determinata de lipsa somnului. In cadrul experimentelor au participat 142 de persoane. Jumatate din ei au fost privati de somn, iar ceilalti si-au urmat rutina cu care fusesera obisnuiti inainte. Ulterior, toti cei 142 au fost supusi unui sunet inconfortabil. Grupa privata de somn a manifestat o furie crescuta fata de aceste circumstante, in timp ce persoanele care s-au odihnit in timpul noptii au trecut mult mai usor peste situatia inconfortabila.

Efectele lipsei de somn.
 Fara indoiala, lipsa de somn sau somnul agitat determina o varietate ampla de disfuncii psihice, mentale si emotionale. Daca perioada de lipsa de somn este una prelungita, atunci emotiile negative se pot acutiza, ducand pana la anxietate sau depresie. In aceste circumstante, emotiile pozitive (bucuria, entuziasmul, sentimentul de fericire) sunt anihilate.
Lipsa de somn duce la scaderea capabilitatii de a lua decizii corecte, dar si de a indeplini sarcinile la job, intrucat mintea nu mai este limpede, ci confuza. Un alt efect al lipsei de somn este obezitatea. Un somn insuficient face ca organismul sa nu mai gestioneze corect insulina, astfel incat senzatia de foame va fi intr-o continua crestere. Sanatatea creierului este strans legata atat de cantitatea, cat si de calitatea somnului.
Somnul este esential. Fara el, organismul nu are parte de pauza, iar creierul nu isi poate duce la indeplinire activitatea. Lipsa somnului declanseaza dereglari ale memoriei, dar afecteaza si alte actiuni pe care creierul le coordoneaza. Asadar, efectele lipsei de somn sunt dramatice pentru organism, declansand adevarate dezechilibre. 

Remedii impotriva insomniei.
 Este foarte important ca orele de somn sa fie respectate, astfel incat organismul sa functioneze la cotele optime. Odata constientizata problema, este necesar sa se ceara sfatul unui medic. In urma investigatiilor, acesta va prescrie medicamente care sa remedieze situatia. Totusi, exista si remedii naturale care pot rezolva episoadele de insomnie. In primul rand, este necesar sa se creeze un climat linistit, placut, un mediu curat, optim pentru odihna. Apoi, se poate lua cate o lingurita de miere de albine cruda inainte de culcare. Aceasta va ajuta organismul sa isi regaseasca linistea si sa se odihneasca corespunzator. Un pahar cu lapte ajuta si el foarte mult la regasirea starii de liniste. Sa nu uitam ca acesta era remediul cel mai popular in vremea bunicilor si a strabunicilor nostri. Ceaiul de musetel este si el foarte bun pentru calmare si aducerea starii de liniste.
De mare ajutor sunt si difuzoarele de arome. Pentru cei care sufera de insomnie, se poate pune in infuzor ulei esential de lavanda. Acesta va improspata aerul din camera si va crea un mediu propice somnului. 

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor