In aceasta ultima perioada, atat de dificila, a crescut interesul pentru un stil de viata sanatos, pentru produsele naturale. Vrem sa ne intarim imunitatea, sa ne mentinem sanatatea, sa punem accentul pe preventie! Si apelam, bineinteles, si la produsele apicole!
Dr. Cristina Mateescu, Presedinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: A renascut interesul pentru plante, dar si pentru produsele stupului. Si as putea spune ca, dat fiind faptul ca Romania are traditie in utilizarea produselor stupului, apicultura fiind pe acest pamant, noi avem medici cu competente in apifitoaromaterapie. Iar acestia cu siguranta au incercat, in cabinetele lor, sa utilizeze produsele stupului, in diferite variante sau combinatii, atat pentru profilaxie, deci sa previna, sa intareasca sistemul imunitar, dar, uneori, chiar si complementar pentru unele tratamente clasice.
De fapt, in fiecare toamna incercam sa facem in asa fel incat cortegiul de raceli si gripe sa ne ocoleasca!
Dr. Cristina Mateescu, Presedinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: Odata cu schimbarea sezonului – iata ca ne apropiem de sezonul rece, toamna este cunoscuta pentru caderea frunzelor, dar aduce si mici „bucurii”, precum mici infectii respiratorii sau cotidiana, i-as zice chiar obisnuita gripa… asa ii si spune, sezoniera, dar nu numai… e foarte important ca sistemul nostru imunitar sa functioneze corect. Sunt, sigur, situatii in care organismul este intr-o stare imunologica precara, dat fiind faptul ca exista o serie de tratamente sau… sunt boli autoimune si asa mai departe. Deci de ce este important sa avem un sistem imunitar sanatos? Pentru ca, in conditiile unor factori de stres sau intr-o nutritie, alimentatie neadecvata, pot aparea tulburari la nivelul sistemului imunitar, care, bineinteles, ne vor afecta si vom fi mai predispusi la achizitia unor astfel de boli, care sigur ca nu convin nimanui – nici copiilor, nici adultilor si nici oamenilor in varsta… As spune ca alimentatia e un factor important. Sigur ca trebuie sa avem grija, asa cum s-a tot recomandat, sa consumam fructe si legume proaspete in cantitati foarte mari, pentru a ne asigura suportul vitaminic si mineral de care avem nevoie… Dar as introduce si as insista ca produsele stupului pot suplimenta foarte bine alimentatia noastra cu un bagaj de componente nutritive deosebite!
Dar de ce sunt atat de importante produsele apicole?
Dr. Cristina Mateescu, Presedinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: Pe langa factorii esentiali, sa zicem, vitaminele si elementele minerale, pe care le regasim din abundenta mai ales in polen, as mentiona neaparat prezenta unor compusi mai complecsi, cum sunt polifenolii. Polifenolii au un rol foarte important in alimentatie, dar mai ales pentru sustinerea sistemului imunitar. Iar daca la aceasta asociem si alimente bogate in bacterii bune, le-as zice simbiotice, pro- si prebiotice, cu atat mai mult se creeaza o sinergie de actiune care nu poate face decat bine organismului nostru. Stim cu totii ca la nivel intestinal, de fapt, este acest cartier general al sistemului nostru imunitar. Si, atunci, este foarte important sa ne asiguram si o flora intestinala corespunzatoare, care sa poata face fata unor agresiuni.
Polenul e mai greu digerabil. Este motivul pentru care il recomandam sa fie consumat crud, congelat. Ideea este sa-l consumam crud. Il putem pastra la congelator – el nu se va congela niciodata… daca o sa vedeti scos din congelator un saculet cu polen, niciodata el nu va fi congelat! Avand in vedere ca polenul are o membrana foarte rezistenta la actiunea agentilor chimici, fizici, deci chiar impotriva intemperiilor (altfel, plantele nu s-ar mai putea inmulti; din acest motiv, el fiind purtat de vant, trebuie sa fie rezistent!), noi recomandam… si toti medicii apifitoterapeuti vor recomanda consumul de polen crud. Acest polen crud se poate utiliza in conditiile utilizarii la congelator, unde vom vedea ca nu se congeleaza niciodata, pe care sa-l consumam… El vine, crud, cu un bagaj de probiotice, de lactobacili, deci el si din acest punct de vedere este foarte bun pentru alimentatie. Dar putem sa stimulam acest proces de rupere a membranei celulare introducandu-l, la temperatura camerei, in iaurt. Si sa-l tinem peste noapte, de exemplu. Asta il va imbogati, va permite ruperea membranei celulare, deci deversarea in mediul respectiv a tuturor componentelor nutritive, active pentru organismul nostru. Iata o forma prin care ne si putem alimenta foarte bine, pentru ca intr-un grauncior avem un univers de componente nutritive. Pornind de la proteine, proteinele functionale – enzime, lipide, iar aici as mentiona acizii grasi, cu rol important, cei polinesaturati, mai ales… De asemenea, sunt vitaminele, mai ales vitaminele grupului B, deci dintre vitaminele liposolubile, sunt pigmentii carotenoizi, cum ar fi betacarotenul, care este precursor al vitaminei A, despre care stim… Un bagaj mare de elemente minerale, atat macroelementele pe care le stim – magneziu, calciu, fosfor, dar si elemente-urma sau oligoelemente, care sunt foarte necesare in functionarea unor enzime, de exemplu zinc, vanadiu, crom… Sunt foarte multe care se regasesc la nivelul polenului. Nu este de neglijat, si poate ca acest lucru este cel mai important, faptul ca polenul contine foarte multi compusi fenolici. Este vorba de polifenoli si de flavonoizi, al caror rol mai ales in modularea sistemului imunitar este foarte, foarte important. Ultimele studii atesta ca o alimentatie bogata in polifenoli asigura o sustinere a sistemului imunitar.
Dar stim ca exista diferite tipuri de polen: polen poliflor si polen monoflor. Care ar fi recomandat? Sau, mai bine spus, pentru ce ar fi recomandate polenul crud poliflor si polenurile crude monoflorale?
Dr. Cristina Mateescu, Presedinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: In general, polenul este poliflor. Si de ce as marsa pe ideea de poliflor? Pentru simplul motiv ca am o bogatie mai mare de compusi, avand o paleta mai larga de componente. Deci si principiile, sa zicem, farmacologic active, prezente de la planta, daca avem plante medicinale, de exemplu, pe faneata… ca se gasesc peste tot, sigur ca ele vor fi regasite mai degraba in acest polen poliflor decat daca am avea polen monofloral. Sigur ca polenul monofloral poate merge pe niste afectiuni-tinta. Spre exemplu, polenul de paducel: daca mergem pe principiul transmiterii principiilor farmacologic active de la planta la polen, atunci cu certitudine vom regasi compusi care au actiune pe sustinerea sistemului cardiovascular, pe ritmul cardiac, pe tensiunea arteriala… Vorbeam de polenul de paducel.
As vrea sa punctez ca fiecare dintre cei care doresc sa abordeze, totusi, un tratament apiterapic, avand in vedere ca exista si un potential alergen, la unele produse… Sunt multe persoane care, de exemplu… as vrea sa clarificam putin situatia aceasta! Nu toata lumea este alergica. Iar alergiile la polen, de exemplu, se produc la polenul purtat de vant, la polenul usor sau polenul anemofil. Acesta este cel care ne produce noua rinita aceea alergica, curgerea ochilor… Si am vazut ca Bucurestiul este napadit de ambrozie… Dar polenul recoltat de albine prezinta avantajul de a nu produce el insusi alergii. De ce? Pentru ca, prin prelucrarea lui cu ajutorul secretiilor salivare ale albinei, se inactiveaza o serie de factori alergeni potentiali, cum ar fi, de exemplu, proteinele – ele sunt, in general, alergene. Si, in aceste conditii, chiar se recomanda ca in zonele cu potential alergen sa se consume mierea specifica din zona respectiva, la persoanele care dezvolta alergii, si, incet-incet, sa introduca in alimentatie cate un bob, doua de graunte de polen, pana cand se ajunge la consumul unei lingurite. Si acest lucru se poate face si la copii, incepand cu o granula, doua de polen crud, congelat, pentru a vedea exact ce se poate intampla. In principiu, polenul a si fost folosit, inca de la inceputul secolului trecut, ca desensibilizant, un fel de vaccin chiar impotriva alergiilor! Asta se intampla la Spitalul Saint-Mary din Londra.
Dar laptisorul de matca crud pentru ce este recomandat?
Dr. Cristina Mateescu, Presedinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: Atentie: l-as numi, corect, laptisorul pentru matca! Pentru ca este un produs care este realizat… e un produs de secretie, pe care albinele foarte tinere, denumite albine-doici, il secreta la nivelul glandelor lor mandibulare si hipofaringiene, pentru a hrani… ce? Regina! Matca din stup! Acest laptisor pentru matca este hrana exclusiva a reginei pe toata perioada ei de viata, perioada de viata care poate ajunge pana la 4 ani, in conditiile in care viata unei albine lucratoare obisnuite ajunge la 40 de zile… Iata, deci, de aici, avand in vedere ca albinele obisnuite nu sunt tratate decat 3 zile cu aceasta minune regala (ca de aceea i se si spune, in alte limbi, royal jelly sau gelee royale, jeleu regal!), este deosebit de valoros, pentru ca are un factor de longevitate… Iata diferenta intre albinele lucratoare si trantori, care sunt hraniti doar 3 zile, in stadiul larvar, cu acest laptisor, in timp ce matca este hranita exclusiv cu acest minunat produs. Corect ar fi sa-i spunem laptisor pentru matca, si nu de matca, pentru ca matca nu produce nimic, ea este doar hranita. Matca produce oua, din care ies generatii si generatii de albine lucratoare si de trantorasi.
Laptisorul de matca ar putea fi definit ca un gel protidic extrem de bogat. Ceea ce-l recomanda este faptul ca este extrem de bogat in vitaminele grupului B. E un adevarat cocktail de vitamine ale grupului B!
Si cu precadere cui ii este recomandat laptisorul de matca crud?
Dr. Cristina Mateescu, Presedinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: Datorita faptului ca este bogat in neurotransmitatori, deci de tipul acetilcolinei, este recomandat in tulburari nervoase. Deci persoanele care sunt mai depresive, persoanele cu tulburari nervoase de diferite etiologii pot beneficia de un aport din partea laptisorului de matca. Laptisorul de matca se poate consuma crud, ca atare, sau se poate consuma in miere, care ii asigura si o conservabilitate buna, dat fiind faptul ca el este perisabil. Cine doreste sa intre pe un tratament cu astfel de produse sa ceara sfatul unui medic cu competente in apifitoterapie, pentru a se lamuri si pentru a fi… sigur ca da, un sfat al medicului este cel mai important.
Asadar, pe langa miere, pe care o cunoastem cu totii, produsele apicole, precum polenul crud, laptisorul de matca crud, pastura, care este un polen fermentat, in stup, painea albinelor, cum mai este numita aceasta, si, bineinteles, propolisul merita sa le includem in alimentatia noastra daca ne dorim cu adevarat sa avem o atitudine preventiva! In plus, ne putem adresa si medicilor apifitoterapeuti, pentru a ne face si ei recomandari personalizate atunci cand ne confruntam cu diferite afectiuni.
Dr. Cristina Mateescu, Presedinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: As vrea sa mentionez faptul ca niciunul din produsele stupului nu este un panaceu. Pentru ca, cu cat facem dintr-un produs un panaceu, cand spunem ca-i bun la toate, riscam sa-l pierdem, sa nu mai fie bun la nimic. Asa ca trebuie sa mergem exact pe ceea ce este cunoscut de-a lungul timpului ca a fost si este benefic si sa-l pastram asa cum este. Daca-l folosim la orice, oricand si fara noima, s-ar putea sa-l pierdem…
Prin urmare, alegeti intelept! Alegeti informandu-va cu atentie! Si alegeti sanatatea!
https://accmediachannel.ro/emisiuni/schimba-ti-viata-informeaza-te-beneficiile-produselor-apicole-crude/