ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
vineri, 1 decembrie 2023
HRISTOS ESTE IMUNITATEA MEA PE CARE ÎL PRIMESC PRIN SFÂNTA ÎMPĂRTĂȘANIE!
Leacuri de la bunica
Leacuri de la bunica pentru durere de spate, durere în gât, tuse, cistita,
răcela, arsuri, conjuctivita, furia laptelui și tăieturi
Leacuri
de la bunica pentru durere de spate, durere în gât, tuse, cistita,
răcela, arsuri, conjuctivita, furia laptelui și tăieturi
1. Pentru durere de spate
Compresă formată din hrean ras stropită cu alcool sanitar şi stați aşa 3 ore, după 2 zile veți vedea diferența.
2. Împotriva durerii în gât
a.
Se bea lapte fierbinte, în care s-au topit o linguriţă de unt şi o
linguriţă de miere, cu înghiţituri mici, ţinând picioarele în apă
fierbinte.
b. Gălbenuşul unui ou proaspăt din acea zi se freca cu zahăr la care se adăuga o cană cu lapte dulce fierbinte
3. Contra tusei
a.
Ceai din coji de ceapă (este cam neplăcut la gust) plus apă fierbinte
la picioare.Ceai de pătlagină + apă fierbinte la picioare.
b. Ridiche neagră cu miere.
4. Împotriva cistitei
Muşeţelul
este cel mai serios inamic al cistitei. Două-trei seri la rând, se face
un ceai concentrat de mușețel, cu care se fac băi de şezut în lighean.
Ceaiul trebuie să fie cald, dar să nu frigă. Se ţin apoi picioarele în
apă fierbinte şi se intră în pat. Pe lângă faptul că rezolvă problema pe
loc, boala nu va mai reveni ani la rând.
5. Împotriva răcelii
În
două-trei seri la rând, se bea un ceai fierbinte din coada-şoricelului,
pătlagină şi un fir de mentă, ţinându-se picioarele în apă fierbinte.
Se stă între 5-10 minute. Dacă apa dă să se răcească, se mai adaugă apa
clocotită. După aceea se intră în pat. Efectul este foarte rapid.
Indiferent cât de puternică este răceală, trece ca luată cu mâna. De
obicei sunt suficiente două seri. Cine nu poate bea ceaiul amar, să
adauge o linguriță de miere. Nu uitaţi! Când vă prinde răceală,
băgaţi-va picioarele în apă fierbinte.
6. Pentru tratarea conjunctivitei
O lingură de lemn uşor încălzită şi tinuta la locul dureros
7. Pentru arsuri
a.Albuş crud de ou.
b.Seva de aloe vera
8. Pentru furia laptelui
Tărâţe stropite cu apă, puse pe o faşă şi legată strâns peste sâni.
9. Pentru alinare durere, tăietură
Faceți o pastă din făină albă de grâu şi smântână.
Postul e cel mai mare dar
Călugărul-înțelept care a trăit 104 ani. 50 sfaturi de sănătate: Mâncați zilnic nuci și usturoi, pentru evitarea răcelilor/ Când vă este greu pe suflet trebuie să mergeți mult pe jos.
Andrei Voron a fost un calugar-intelept care a trait in Republica Moldova, timp de 104 de ani. Si nu a murit din cauza batranetii / bolii, ci dintr-o prostie: a cazut o grinda peste el, in timp ce repara hambarul. Dar a trait 104 ani sanatos, atat trupeste, cat si sufleteste.
Andrei Voron, un călugăr care a trăit în Republica Moldova, a văzut multe la viața lui. Oamenii au venit de pretutindeni să-i ceară sfaturi despre viața de zi cu zi, despre necazurile prin care treceau, dar și despre sănătate.
Călugărul înțelept a murit la vîrsta de 104 de ani, dar nu de bătrânețe, ci din cauză că peste el a căzut o grindă, cînd repara hambarul. Dar el era sănătos, atît sufletul,cît și trupul!
Nu așteptați să vă fie sete
Jurnalistul Miroslav Docineț a cercetat valiza cu notițele lui și a publicat aceste cunoștințe valoroase, pentru a ajuta cât mai mulți oameni.
În acest articol vom prezenta câteva din sfaturile înțeleptului pentru o viață sănătoasă și împlinită, potrivit noi.md.
- Invatati sa vedeti in jur tot ce este viu si sa va bucurati de tot – iarba, copaci, pasari, animale, pamant, cer. Priviti-le cu ochi buni si cu o inima deschisa – si astfel vi se vor deschide niste cunostinte, pe care nu le puteti gasi in carti. Va veti simti reinnoit si implinit.
- Formati-va obiceiul de a sta in orice moment descult pe pamant. Oferiti corpului posibilitatea de a lua contact cu pamantul, pana cand acesta nu a chemat corpul la el.
- Cautati orice ocazie de a sta langa apa. Apa va scapa de oboseala si va limpezeste gandurile.
- Beti apa curata, oriunde si oricand aveti posibilitatea, fara a astepta sa va fie sete. Apa este primul medicament. Oriunde m-ar fi dus soarta, mereu am cautat in primul rand un izvor de apa. Nu beti apa dulce sau sarata (minerala) din sticle. Prima va distruge ficatul, iar a doua afecteaza vasele.
- In fiecare zi trebuie sa aveti pe masa legume. Sunt folositoare acele legume, care sunt incalzite si umplute de razele soarelui. In primul rand consumati sfecla rosie – nu exista o hrana mai buna decat asta. In afara de aceasta, mancati fasole, dovleac, fructe de padure, morcovi, rosii, ardei, spanac, salata, mere, struguri si prune.
- Mai bine renuntati la consumul de carne. Daca consumati durerea cuiva – o luati asupra dvs. Mai ales ca oamenii nu sunt niste pradatori.
- Alimentele daunatoare – mezelurile, cartofii prajiti, biscuitii, dulciurile, conservele, marinata. Alimentele mele – cereale, fasolea, verdeata. Un animal pradator dupa ce mananca carne, abia se taraie, lenes. Iar calul dupa ce mananca ovaz toata ziua alearga inhamat la o caruta grea. Lacustele mananca doar iarba, de aceea au suficienta forta sa zboare.
Mâncați mai puțin și de mai multe ori. Postul este cel mai mare dar
- Este mai bine sa mancati cate putin, dar de mai multe ori. Pentru a manca mai putin, beti mai multa apa si compot, optati pentru legumele crude si alimente sanatoase. De joi seara nu mananc nimic pana vineri seara, doar beau apa.
- Postul – este cel mai mare dar. Nimic nu va va intari si nu va va intineri organismul mai bine decat postul. Oasele devin usoare ca la o pasare. In timp ce inima devine vesela ca a unui adolescent. Cu fiecare post mare, sunt mai tanar cu cativa ani.
- Soarele rasare si apune – pentru tine. Munca sporeste dupa rasaritul soarelui. Daca te vei obisnui cu acest regim iti vei intari corpul si vei avea un suflet sanatos. Creierul se odihneste mai bine si se restabileste, atunci cand dormiti seara. Asa dorm calugarii si razboinicii. Si au sufiecienta forta.
- Este bine sa dormiti ziua cel putin jumatate de ora, pe spate, cu fata in sus. Astfel, sangele va alimenta creierul si va reimprospata fata. Nu este bine sa dormiti indata dupa ce mancati, deoarece atunci sangele se ingroasa, iar grasimea se acumuleaza pe peretii vaselor.
- Stati asezat mai putin timp si dormiti pe saturate.
- Incercati sa petreceti mai mult timp in aer liber. Obisnuiti-va sa traiti intr-o camera racoroasa. Este suficient sa tineti picioarele si mainile la cald si capul la rece. Corpul se imbolnaveste si imbatraneste de la caldura. In padurile din Ussuriysk am cunoscut un chinez batran, care mereu purta aceleasi haine groase, dar in coliba sa aproape niciodata nu facea focul pentru a se incalzi.
Băutura minune pe timp de iarnă: întărește organismul
- Intariti organismul slabit si care se teme de frig cu ierburi. Peste o mana de ierburi, fructe de padure, frunze si crengute de coacaza si zmeura, turnati apa clocotita si lasati amestecul sa se infuzeze. Beti aceasta infuzie pe parcursul zilei. Aceasta bautura este foarte folositoare in timpu iernii.
- Nu uitati de nuci. Nuca seamana cu creierul uman. In nuci este concentrata toata forta creierului. Este recomandat sa consumati zilnic cate 1 lingura de ulei de nuci, sau 5-6 nuci.
- Fiti bun si atent cu oamenii. De la fiecare din ei, chiar si de la o persoana mai putin inteleapta, puteti invata ceva. Nu faceti din oameni dusmani sau prieteni. Si doar atunci nu veti avea necazuri.
- Ceea ce va este destinat, aceea vi se va oferi. Trebuie doar sa va invatati sa asteptati cu rabdare. Ceea ce nu va este destinat sa aveti, nici nu merita sa asteptati. Lasati sufletul sa fie usor.
- Nu credeti in prejudecati sau vrajitori. Pastrati inima si sufletul in curatenie.
- Cand va este greu pe suflet trebuie sa mergeti mult pe jos. Cel mai bine pe un camp, prin padure sau deasupra apei. Apa va lua toata tristetea. Dar tineti minte, ca cel mai bun medicament pentru trup si suflet este postul, rugaciunea si munca fizica.
- Miscati-va mai mult. Piatra care se rostogoleste, nu este acoperita de muschi. Problemele si grijile ne tin pe pamant. Nu va temeti de ele, dar nici nu le lasati sa va domine. Nu va fie frica niciodata sa incepeti sa invatati si sa faceti ceva nou.
- N-am fost niciodata in vacanta si nici nu am stat nicio duminica culcat. Odihna mea – este schimbarea activitatilor. Nervii se odihnesc, atunci cand mainile muncesc. Corpul isi restabileste forta, atunci cand capul functioneaza.
Sfaturi de aur: În timp ce mâncați, nu beți nimic
- Nu cereti putin. Cereti mult. Si veti obtine mai mult decat putin.
- Nu fiti vicleni si nu cautati peste tot doar beneficii, dar incercati sa fiti utili. O viata care nu da roade in curand se va usca.
- Nu radeti prea mult, dar fiti vesel.
- Nu mancati prea mult! Un animal flamand este mai viclean si mai rapid decat un om satul. Cu o mana de curmale si o cupa de vin, legionarii romani alergau inarmati cate 20 de kilometrii si luptau cate jumatate de zi, fara ragaz cu inamicii… In timp ce imbuibarea si desfraul patricienilor au facut ca Imperiul Roman sa dispara.
- Dupa cine, ma plimb in gradina timp de jumatate de ora.
- In timp ce mancati nu beti nimic. Nu beti nici inainte de masa, nici imediat dupa ce ati mancat.
- Daca nu doriti sa umblati cu copilul prin spitale si farmacii, lasati copilul pe seama Naturii. De la o varsta frageda, invatati copilul sa mearga descult. Aceasta este cea mai puternica calire. Daca copilul s-a ars la soare – ii va fi de folos, daca a fost intepat de o viespe sau o furnica – de asemenea este bine, s-a intepat in urzici, s-a scaldat in apa rece, s-a zgariat cu un ghimpe – inseamna ca s-a calit de multe boli, a devenit mai puternic si si-a intarit spiritul.
- Cand taiati legumele cu cutitul, ele isi pierd o parte din puterea si energia pamantului. Mai bine sa le mancati sau sa le fierbeti intregi.
- Nu trebuie neaparat sa beti ceai din comert. Pentru mine cel mai bun ceai este cel din crengutele tinere de par. Acest ceai este foarte aromat si are efecte vindecatoare. Elimina sarea si excesul de apa din organism, amelioreaza durerea si inflamatia articulatiilor. In timp ce cafeaua, ceaiul, bauturile dulci si berea afecteaza inima.
- Daca sunteti obosit, a aparut o slabiciune sau durere, oferiti corpului posibilitatea de a se odihni. Consumati alimente mai usoare. Pentru aceasta trebuie sa mancati doar un singur fel de mancare toata ziua. A doua zi – alt fel de mancare. Acest regim de alimentare trebuie sa-l urmati cel putin o saptamana.
Cum să evitați răcelile: mâncați zilnic nuci și usturoi
- Doriti sa ramaneti tanar mai mult timp? Saptamanal organizati o zi a nucilor si a merelor. Dimineata pregatiti 8 mere si 8 nuci. La fiecare 2 ore mancati cate un mar si cate o nuca. Pentru ca pe parcursul zilei stomacul sa fie mereu ocupat.
- Cand simtiti ca organismul oboseste foarte repede, va irita totul si nu va reuseste nimic – este un semn ca trebuie sa consumati morcovi de 2-3 ori pe zi. In acest mod veti restabili forta organismului.
- Gatesc mancare calda doar pentru 1-2 ori. Alimentele trebuie sa fie proaspete.
- Pentru a evita racelile, nu va spalati cu apa fierbinte, mancati zilnic nuci si usturoi, mergeti descult pe boabele de porumb si dormiti mult.
- In sezonul fructelor de padure, puteti sa renuntati la orice mancare, dar numai nu la fructele de padure. Consumati zilnic, cel putin o cana de fructe de padure. Daca stelele sunt considerate a fi ochii cerului, atunci fructele de padure sunt ochii pamantului. Nu exista printre ele careva fructe mai importante sau mai putin importante. Fiecare din ele asigura organismului necesarul de energie si forta.
- Stimulati in dvs. sentimentul interior de bucurie si de fascinatie asupra vietii.
- Gasiti timp pentru tacere, pentru liniste, pentru o conversatie sincera cu voi insiva.
- Ce este bine si ce este rau, trebuie sa va spuna inima si nu zvonurile provocate de oameni.
Sfaturi de aur: Fiecare are propriul adevăr și propria supărare
- Nu va faceti griji pentru ceea ce gandesc altii despre dvs. Fiti propriul dvs. judecator al demnitatii si puritatii.
- Nu va suparati pe oameni. Nu-i judecati. Fiecare persoana pe care a-ti iertat-o va adauga dragoste pentru voi insiva.
- Daca inima va este plina de dragoste, in ea nu este loc de teama.
- Nu concurati cu nimeni si cu nimic. Fiecare are destinul sau.
- Saracul nu este cel care are putin, dar cel cui ii este putin.
- Nu bateti niciodata copiii si nu tipati la ei. De altfel veti creste din ei niste sclavi.
- Nu va certati. Fiecare are propriul adevar si propria suparare.
- Nu invatati oamenii cum sa traiasca si ce sa faca. Eu doar le dau cate un sfat, atunci cand mi-l cer.
- Nu va considerati cel mai important, cel mai demn sau mai bun decat altii.
- Nu incercati sa fiti un exemplu pentru altii. Cautati un exemplu in jurul dvs.
- Puterea vindecatoare – somnul sanatos. Dar trebuie sa-l meritati in fiecare zi printr-o munca sau un efort.
Atentie la duhul intristarii
"Ambele extreme trebuie evitate – atat desertaciunea lumeasca cat si
super-spiritualitatea – dar aceasta nu inseamna ca nu ar trebui sa avem o
constiinta realista a cerintelor legitime pe care ni le ridica lumea,
sau ca ar trebui sa incetam a respecta si a primi povatuirea marilor
Parinti isihasti si a folosi rugaciunea lui Iisus noi insine, pe masura
propriilor stramtorari si putinte. Trebuie doar sa fie la nivelul
nostru, aici, jos, pe pamant. Ideea este – si este una absolut necesara
supravietuirii noastre ca si crestini ortodocsi in ziua de azi – ca
trebuie sa constientizam situatia noastra ca si crestini ortodocsi
astazi; trebuie sa constientizam cu profunzime ce fel de timpuri traim,
cat de putin stim si simtim cu adevarat Ortodoxia, cat de departe suntem
nu doar de sfintii vremilor de mult trecute, ci chiar de crestinii
ortodocsi obisnuiti de acum o suta de ani sau chiar de acum o generatie,
si cat de mult trebuie sa ne smerim doar ca sa supravietuim ca si
crestini ortodocsi in ziua de astazi.(…)
Prin urmare, atitudinea
noastra, incepand din acest moment, trebuie sa fie cu picioarele pe
pamant si normala. Adica, trebuie aplicata circumstantelor reale ale
vietii noastre, sa nu fie un produs al imaginatiei, al tendintelor de
evadare si al refuzului de a fi confruntat cu realitatile de multe ori
neplacute ale lumii care ne inconjoara. O ortodoxie care este prea
exaltata si prea mult cu capul in nori apartine unei sere si este
incapabila de a ne ajuta in viata cotidiana, fara a mai spune ceva de
mantuirea celor din jurul nostru. Lumea noastra este extrem de cruda si
raneste suflete cu asprimea ei; trebuie sa raspundem inainte de toate cu
dragoste crestina si intelegere, cu picioarele pe pamant, lasand
isihasmul si formele avansate de rugaciune celor capabili sa le
primeasca“.
Parintele Serafim Rose, “Perspectiva ortodoxa asupra luI
"Atentie la duhul intristarii, caci aceasta da nastere la toate relele. O
mie de ispite apar din pricina lui: agitatie, furie, invinuire,
nemultumirea de propria soarta, ganduri de desfranare, schimbare
permanenta a locului. Uneori duhul cel rau al intristarii pune stapanire
pe suflet si il lipseste de umilinta si bunatate fata de frati si da
nastere la repulsie fata de orice conversatie. Atunci sufletul evita
oamenii, crezand ca acestia se afla la originea tulburarii sale si nu
intelege ca pricina tulburarii sale se afla intr-insul. Sufletul plin de
intristare si parca scos din minti este incapabil sa accepte in pace
sfaturile bune ce i se aduc sau sa raspunda cu umilinta la intrebarile
ce i se pun. Primul medicament cu ajutorul caruia omul isi afla in
curand mangaiere sufleteasca este smerenia inimii, asa cum ne invata
sfantul Isaac Sirul. Aceasta boala este tratata cu rugaciune, abtinere
de la graire in desert, lucru de mana, dupa puterile fiecaruia, citirea
Cuvantului lui Dumnezeu si rabdare; caci el se naste din lasitate,
trandavie si graire in desert”.
Sfântul Serafim de Sarov
Dacă ai dragoste și bunătate, ești un înger, și oriunde ai merge și
oriunde te-ai afla, aduci raiul cu tine. Deci, deja în această viață
începem să simțim raiul sau iadul .
Cuviosul Paisie Aghioritul
VALABILA TOTI OAMENII DESPRE IUBIRE
Când am devenit preot mi-am impus câteva reguli clare.
1. Să nu condiționez vreo slujbă impunând bani.
2. Să fiu dispus să vorbesc cu fiecare om, la orice oră m-ar căuta.
3. Să slujesc fiecare slujbă ca și cum ar fi prima dată.
4. Să nu trec indiferent pe lângă cel de lângă mine, dacă nu ajutându-l material, cel puțin căutând Să nu-l abandonez în uitare.
5. Dacă am greșit Să am puterea să-mi calc pe orgoliu și să recunosc.
6. Să nu iubesc mai mult haina preoțească decât pe Dumnezeu.
7. Să îi dau șansă oricărui om de a îl cunoaște pe Dumnezeu, chiar dacă asta înseamnă să îi fiu inițial cârpă.
8. Să nu uit niciodată faptul că scopul final este mântuirea, nu câștigarea unui nume bun și a unei poziții trecătoare pe pământ.
9. De câte ori cad să mă ridic , nu să-mi plâng de milă.
10. Să pot să mă privesc la finalul zilei în oglindă știind că am făcut tot ce am putut pentru a nu-L răstigni odată in plus pe Hristos, prin nepăsarea și păcatele mele.
Ce fel de stea s-a arătat la naşterea lui Hristos? Sfântul Ioan Gură de Aur
De ce îngăduie Dumnezeu boala și mâhnirea?
Ajunarea, postul de o singura zi
Ajunul unei sarbatori este ziua imediat anterioara acesteia, in care credinciosii se pot pregati, prin post si rugaciune, pentru impartasirea cu Trupul si Sangele Mantuitorului. Ziua de ajunare este diferita fata de o zi de post din cursul anului bisericesc prin aceea ca, in aceasta zi, credinciosii postesc mai aspru.
Intr-o perioada in care posturile de mai multe zile pot fi mai greu de tinut, postul de o singura zi (ajunarea) este o intarire duhovniceasca de mare pret. Astfel, ajunarea nu trebuie limitata numai la ajunul sarbatorilor, ci ea trebuie sa fie folosita oridecate ori avem nevoie de sprijin duhovnicesc: inainte de un examen, intr-un necaz sau insotind o rugaciune de cerere staruitoare.
Ajunarea, postul de o singura zi
Ajunarea este postirea aspra pe durata unei singure zile, ori macar a unei jumatati de zi. Zilele de ajun sunt caracterizate de slujbe deosebite, precum: Ceasurile Imparatesti, Vecernia unita cu Litia sau slujba de Priveghere. Astfel, precum in zilele de ajun slujbe bisericesti se bucura de randuiele deosebite, tot asa, in aceste zile, postul se bucura si el de o pretuire mai mare, prin infranarea libera si dorita a credinciosilor de la toata hrana cea trupeasca.
Cel mai bun mod in care un credincios poate intampina un praznic imparatesc sau un sfant este acela de a posti si de a inmulti rugaciunea. Astfel, precum un atlet alearga sustinut pe durata intregii curse, insa la sfarsit se sileste din toate puterile, tot asa credinciosul, desi traieste sustinut o viata curata, mai inainte de un praznic bisericesc, el se sileste mai mult decat de obicei.
Ajunarea este deci un mod in care credinciosii arata lui Dumnezeu pretuirea pe care acestia o au fata de persoanele sfinte ce urmeaza a fi praznuite. Modul in care petrecem ziua anterioara unei sarbatori este raspunsul nostru la chemarea la Cina, pe care Dunmnezeu ne-o adreseaza fiecaruia, in parte. Daca pentru o petrecere lumeasca ne pregatim mai cu osardie, spalandu-ne si cautandu-ne haine alese, desi tot timpul ne spalam si ne imbracam curat, tot asa si credinciosul, desi posteste si se roaga tot timpul, in ajunul unei sarbatori, el inmulteste rugaciunea si postul, ajunand complet.
Postirea din ajunul unei sarbatori ne priveste atat ca invitati, precum am aratat mai sus, cat si ca gazde. Pregatirea unei sarbatori prin post seamana cu asteptarea in vizita a unei persoane de seama. Precum bine stim, atunci cand asteptam un musafir, facem ordine in casa, pregatim bucate ales si, apoi, asteptam in liniste sosirea aceluia. Postul este acea pregatire pe care o facem casei sufletului nostru, in vederea primirii harului Duhului Sfant sau a Mantuitorului, prin Taina Euharistiei.
Cele mai cunoscute zile de ajunare sunt cele care intampina Nasterea Domnulu, Botezul Domnului si Invierea Domnului. In aceste zile de ajunare, precum si in celelalte de peste an, postul este unul mai aspru decat de obicei, pana spre Ceasul al IX-lea sau pana la Vecernie credinciosii nemancand nimic, iar dupa aceasta, ei gustand doar mancare simpla (paine, apa, seminte, fructe).
Inca din primele secole, crestinii au inceput sa intampine marile sarbatori prin postire sau ajunare. Cu toate acestea, ajunarea (postul negru sau aspru) nu a fost randuita de Biserica sub forma de porunca, precum a facut cu zilele de miercuri si vineri sau cu cele patru mari posturi de peste an, ci a fost lasata in bunavointa fiecaruia. Astfel, in zilele de ajun, fiecare credincios posteste in functie de starea duhovniceasca si trupeasca pe care are si dupa masura darului lui Dumnezeu: post obisnuit, post aspru sau post desavarsit (ajunare).
Ajunand in ziua dinaintea unei sarbatori si spovedindu-se, credinciosul poate primi de la preot binecuvantarea de a se impartasi in ziua imediat urmatoare, la Sfanta Liturghie. Desi unii preoti cer credinciosilor sa posteasca cel putin trei zile, mai inainte de a primi Sfanta Euharistie, altii socotesc ca este suficienta si o singura zi de post mai aspru sau de ajunare.
Posturile randuite de Biserica pe durata unei singure zile sunt urmatoarele: zilele de miercuri si vineri; 5 ianuarie, ajunul Bobotezei; 14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci; 29 august, Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Putem ajuna insa mai inainte de fiecare sarbatoare lunara sau praznic imparatesc, inmultirea zilelor de post si a spovedaniilor fiind un semn al adevaratei trairi in Hristos si al intelegerii razboiului nevazut pe care il avem cu lumea (patimilor).
Cel mai frumos mod de a intampina o sarbatoare sau un sfant este deci acela de a ne pregati sufleteste si trupeste, prin rugaciune, postire (post obisnuit sau ajunare) si Spovedanie, in vederea unirii cu Mantuitorul Iisus Hristos, in Taina Euharistiei.Rugaciune rostita de preot, mai inainte de inceperea unui post, pentru intelegerea rostului postirii si al intaririi in aceasta: "Dumnezeul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai inainte ai intocmit, prin Legea Ta Veche si Noua aceste zile de post, la care ne-ai invrednicit sa ajungem acum, pe Tine Te laudam si Tie ne rugam: Intareste-ne cu puterea Ta, ca sa ne nevoim intru ele cu sarguinta, spre marirea numelui Tau celui sfant si spre iertarea pacatelor noastre, spre omorarea patimilor si spre biruinta asupra pacatului; ca impreuna cu Tine, rastignindu-ne si ingropandu-ne, sa ne ridicam din faptele cele moarte si sa petrecem cu bunaplacere inaintea Ta in toate zilele vietii noastre. Ca Tie se cuvine a ne milui si a ne mantui pe noi, Hristoase Dumnezeule si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."
Postul este un act liber consimţit
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Marcel Iureș: „Părinții mei pupau mâna bunicilor mei, adică părinților lor. Așa am apucat, așa am făcut și eu o vreme și a trebuit să tr...