vineri, 1 octombrie 2021

Rastimpuri. Marcel Aciocoitei, expozitie temporara

 Expozitia temporara Rastimpuri Marcel Aciocoitei, la Muzeul Hartilor

Din data de 1 octombrie 2021, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita sa vizitati expozitia Rastimpuri. Marcel Aciocoitei, deschisa la sediul muzeului din strada Londra nr. 39, Bucuresti. Expozitia Rastimpuri este locul in care vizitatorii pot patrunde in universul artistic si sufletesc al unui om de muzeu. Marcel Aciocoitei (1956-2020) - "Domnul Marcel", cum era cunoscut printre colegi - a ocupat postul de conservator muzeal timp de aproape 15 ani. A fost implicat activ in organizarea si deschiderea Muzeului Hartilor, iar prin personalitatea sa remarcabila a devenit o figura emblematica pentru aceasta institutie.

Expozitia este deschisa in perioada 1 octombrie - 21 noiembrie 2021, iar programul de vizitare este de miercuri pana duminica, orele 10:00-18:00.
Pret bilet: 5 lei (tarif intreg).
Marcel Aciocoitei facea parte din clasa restransa a oamenilor de cultura veritabili, cu un orizont intelectual impresionant bazat pe un studiu temeinic si aprofundat al artei, istoriei si spiritualitatii universale, ghidat de rigoare si o curiozitate mereu vie. Aceasta expozitie ii este dedicata si marcheaza un an de la disparitia sa. Sunt expuse panze si lucrari de grafica din diferite perioade ale vietii, care dau masura contributiei sale marcante la scena artistica contemporana. Rastimpurile se refera la scurta trecere a lui Marcel Aciocoitei prin aceasta lume si la fiecare lucrare expusa, care reprezinta practic un moment surprins de artist din aceasta curgere ireversibila a timpului.
Discursul sau s-a aflat in permanenta armonie cu modul in care isi traia viata si cu ceea ce exprima prin simpla lui prezenta. Raspandind constant o aura de demnitate si noblete, Marcel Aciocoitei s-a inspirat de-a lungul intregii sale vieti din inepuizabila resursa a valorilor traditiilor romanesti si a idealurilor crestine autentice. In acelasi timp, reusea cu usurinta sa se conecteze afectiv cu fiecare om in parte, indiferent de varsta interlocutorului, si sa-si captiveze partenerul de dialog prin prospetimea si ineditul replicilor si prin umorul sau savuros.
Expozitia Rastimpuri este un prilej de a medita la misiunea artei sau la ce inseamna despartirea de cineva drag. Este un demers sincer, prin care dorim sa ne exprimam regretul de a-l fi pierdut dintre noi pe colegul nostru, Marcel Aciocoitei.
In cadrul expozitiei vor fi difuzate inregistrari cu evocari ale artistului realizate de prieteni si fragmente din interviul realizat de Sebastian Dragan in cadrul emisiunii Agentia de Cultura, din anul 2017, mdiTV.
Expozitia este realizata de Ioana Zam

fir (muzeograf, curator), alaturi de membrii Biroului Patrimoniu: Elena Paunoiu-Calugaru (conservator), Teodora Dumitrache (conservator), Eugen Grama (muzeograf), Despina Hasegan (sef birou Patrimoniu).
Multumiri speciale familiei si prietenilor care s-au implicat activ in realizarea expozitiei.

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) din Bucuresti este printre putinele institutii culturale cu acest specific din lume. MNHCV isi propune ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate specialistilor si comunitatii, sa devina o institutie relevanta pentru public si pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul si angajarea creativa.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/10203-rastimpuri-marcel-aciocoitei-expozitie-temporara


OCTOMBRIE să vă îmbrace sufletul cu iubire și inima să v-o încălzească precum acordurile de vioară !


 

 Măicuța mea Preasfântă apără-mă pe mine, păcătosul, înaintea lui Dumnezeu! Numără-mă iarăși cu ceata aleșilor tăi!

Plouă peste amărâta mea inimă picăturile dulci ale harului tău ceresc!🌹🌹🌹

 Cine judecă pe un om se poate înșela. Cine iartă nu se înșeală niciodată.

Cum sa ai grija de sanatatea ta intima. Despre importanta lactobacililor. Cand si cui ii este recomandat suplimentul alimentar Floral`aise

https://ceciliacaragea.ro/arena-sanatatii/cum-sa-ai-grija-de-sanatatea-ta-intima-despre-importanta-lactobacililor-cand-si-cui-ii-este-recomandat-suplimentul-alimentar-floralaise/ 

 Toamnă, spune un-te duci?

Ia, mă duc să scutur nuci!
Toamnă, unde te grăbești?
Ia, mă duc să caut vești!
Sus în vie, jos în luncă
Să dau soarelui poruncă
Să coacă gutuile
Să-ncălzească viile
Spune dacă te grăbești
Toamnă când te odihnești?
----Mircea Micu----

 Cu timpul, oamenii își vor arăta adevăratul caracter.

Unii care, pe față, îți spuneau că țin la tine, de fapt, te lasă mereu atunci când dai de greu. Ei doar spun și nu fac nimic.
Unii care, pe față, se bucurau pentru reușitele tale, de fapt, te invidiau cu fiecare nerv din corpul lor. Nu suportă să te vadă că ajungi acolo unde îți propui.
Unii care, pe față, te lăudau, atunci când plecai își dădeau drumul la gură, spunând câte și mai câte. Pentru că este mai ușor să minți decât să recunoști meritul unui om.
Așadar, ai răbdare.
Timpul îți va arăta pentru cine contezi.

 

💚 Povestea SUFLETULUI 💚
Era odată un rege care avea 4 neveste. Cel mai mult o iubea pe cea de-a patra soţie, pe care o îmbrăca cu straie din cele mai scumpe şi o trata cu cele mai fine delicatese. Îi dădea tot ce era mai bun.
De asemenea, o iubea şi pe cea de-a treia soţie şi ea era cea cu care se mândrea cel mai mult în faţa regatelor vecine. Totuşi, regele trăia cu teama că această soţie îl va lăsa într-o zi pentru un altul.
Regele o iubea şi pe cea de-a două soţie. Ea era confidenta lui şi era întotdeauna drăguţă, înţelegătoare şi răbdătoare cu el. De câte ori regele avea o problemă, putea avea încredere în ea că îl va ajută să treacă peste momentele grele.
Prima soţie a regelui era foarte loială şi îşi adusese o mare contribuţie în menţinerea regatului. Totuşi, regele nu o iubea pe prima soţie. Deşi ea îl iubea cu adevărat, el de abia o observa.
Într-o zi, regele simţi că sfârşitul îi este aproape. Se gândi la viaţa lui plină şi îşi spuse: “Acum am 4 soţii cu mine, dar când voi muri, voi fi singur”.
O întrebă pe cea de-a patra nevastă:
– Te-am iubit cel mai mult, ţi-am dăruit cele mai frumoase haine şi ţi-am arătat cea mai mare grijă. Acum, eu am să mor, vrei să vii cu mine şi să-mi ţii companie?
– Nici vorbă! Replică cea de-a patra soţie şi plecă fără un alt cuvânt. Răspunsul ei străpunse inima regelui ca un cuţit.
Regele o întrebă şi pe cea de-a treia soţie:
– Te-am iubit toată viaţa mea. Acum că mor, vrei să vii cu mine şi să-mi ţii companie?
– Nu! Veni răspunsul celei de-a treia soţii. Viaţa e prea bună! Când vei muri, mă voi recăsători! Inima regelui se strânse de durere.
Apoi o întrebă şi pe cea de-a doua soţie:
– Întotdeauna am găsit la tine înţelegere şi ajutor şi mereu ai fost acolo pentru mine. Când voi muri, vrei să vii cu mine şi să-mi ţii companie?
– Îmi pare rău, nu te pot ajuta de data aceasta! - replică cea de-a doua soţie. Te pot doar înmormânta şi veni la mormântul tău.
Regele fu devastat şi de acest răspuns. Apoi se auzi o voce:
– Eu te voi urma oriunde vei merge! Regele se uită împrejur şi văzu că cea care rostise aceste cuvinte era prima soţie. Era atât de slabă, pentru că suferise mult din cauza foamei şi a neglijării sale. Adânc îndurerat, regele spuse:
– Trebuia să fi avut mult mai multă grijă de tine când am avut ocazia!
‼ În realitate, noi toţi ca şi acel rege avem 4 soţii în viaţa noastră.
🚶‍♀ Cea de-a patra soţie este TRUPUL nostru. Indiferent cât timp şi efort investim în a-l face să arate bine, el ne va lăsa când murim.
💰 Cea de-a treia soţie este AVEREA noastră. Când murim, merge la alţii.
👥 👥 Cea de-a două soţie sunt FAMILIA ŞI PRIETENII. Indiferent cât de apropiaţi ne-au fost în timpul vieţii, ei nu pot decât să vină la mormântul nostru după ce nu mai suntem.
💚 Prima soţie este SUFLETUL nostru. Adesea este neglijat în goană după averi, bunăstare şi putere. Totuşi, SUFLETUL este singurul care ne va urma oriunde vom merge!

#candidoza #candida #candidaalbicans Ce este candidoza. Preventie si tratament

https://youtu.be/5WlHquNPU4c 

 Sfaturi utile!

SPUNE-MI CE TE DOARE ȘI ÎȚI VOI SPUNE CE SĂ IUBEȘTI
TE DOARE GÂTUL…gâtul tău se închide de durerea și tristețea care ai acumulat-o și pe care nu ai exprimat-o.
Ca să deblochezi învață să cânți cu bucurie, cântând note care îți vor face inima fericită și vor reda vitalitatea și energia de care ai nevoie.
TE DOARE PIEPTUL.., pieptul te doare din dezamăgiri, și din neiubire așa că îmbrățișează-te mai tare și decide să te accepți și să te iubești din ce în ce mai mult amintindu-ți că ești cel mai important și că vei fi până în ultimul moment al acestei vieți, cu tine însuți.
TE DOR URECHILE ..., urechile te dor, atunci când îți asculți propria voce care îți spune câte neputințe și insatisfacții ai,cât și critica celor din jurul tău.
Învață să iți spui în fiecare zi cu voce tare cât de mult te iubești și apreciază-te pentru fiecare lucru mărunt pe care îl faci,ascultându-ți vocea sufletului și întorcându-te la esența ta.
TE DOARE STOMACUL..., stomacul te doare când te hrănești cu preocupări și insatisfacții, în loc de pace și armonie.
Învață să îți hrănești sufletul cu hrană spirituală și stomacul tău va începe să vibreze la artă și la vers.
TE DOR MÂINILE..., mâinile te dor când faci totul din obligație fără să pui pasiune, când munca e o rutină care nu-ți aduce satisfacții și o faci din obligatie.
Decide să-ți ingrijești mai mult mâinile și fă ceva din pasiune: crosetează, pictează, scrie poezii, compune muzică sau pur și simplu pune pasiune când pregătești o prăjitură, si vei vedea cum totul se armonizează.
TE DOR PICIOARELE..., picioarele dor atunci când îți este greu să avansezi în directia visurilor tale , când mergi pe pilot automat și ai uitat să te inrădăcinezi și să simți iarba și nisipul fin.
Învață să dansezi în armonie cu o bucurie jovială care ți-o dictează inima , ține ritmul și vei vedea că dansul te va transforma.
TE DOR GENUNCHII…,genunchii te dor, că ai uitat să te apleci cu smerenie în fața LUI DUMNEZEU.
Ți-ai uitat credinta, recunoștința și speranța, și ai uitat să pui în mâinile lui sfinte toată durerea .
Ridică-te și mulțumește-i pentru toate câte ai, fiindcă Lui nu-i place să te vadă trist ,prăbușit și neajutorat.
Te-ai nascut ca Fiul al LUI iar toate darurile îți aparțin.
TE DOARE SPATELE…, spatele te doare căci ai uitat de odihnă, ești stresat și nu te eliberezi de criticile celorlalți, iar toate grijile tale stau ca un sac cu multe kilograme pe umerii tăi. Învață să te eliberezi de povara grea scuturându-ți corpul prin mișcare sau dans energetic.
TE DOR TĂLPILE…, tălpile te dor când ai uitat să te oprești în viață să te odihnești să-ți liniștești mintea și să-ți răcorești picioarele în ape liniștite.
Învață să faci asta regulat în fiecare seară, să te relaxezi să te umpli de liniște iar picioarele tale își vor lua energia din ape și vei găsi raspunsurile pentru a-ți continua calea.
Ascultați-vă corpul, iubiți-vă, respectați-vă ...
Iubirea este cheia pentru tot și toate. ❤️

 Pace în inimă și în gânduri să-ți fie!

Graniţele sufletului nu le poţi găsi, chiar dacă le-ai căuta pe toate drumurile; atât de adâncă este fiinţa lui. "

 „Nu există gimnastică mai bună decât metaniile“

Sfântul Porfirie Kavsokalivitul
Cea mai potrivită metodă de întărire a muşchilor abdominali o constituie metaniile. Nu râde, aşa este! Când cineva face metanii folosul este dublu, şi pentru sufletul şi pentru trupul celui care le face. Sufletul se foloseşte pentru că, prin metanii, cere iertare şi milă Domnului, iar trupul, pentru că, astfel, îşi întăreşte muşchii abdominali şi se fortifică. Îţi recomand să faci cât mai multe metanii. Începe cu un număr redus, apoi adaugă altele în fiecare zi, până ajungi în punctul în care să simţi că poţi rezista. Însuşi organismul ne înştiinţează limitele rezistenţei lui şi, atunci, stabilim numărul de metanii în funcţie de rezistenţă.
Apoi, deşi nu e obligatoriu, putem menţine constant numărul de metanii în fiecare zi. Aceasta depinde de numeroşi factori, ca dispoziţia sufletească, oboseala, starea de sănătate etc. Important este începutul, pe de o parte, iar pe de altă parte, e importantă şi pocăinţa care trebuie să însoţească metaniile, pocăinţa pentru multele noastre păcate, pentru care trebuie să ne cerem iertare de la Domnul cu toată puterea sufletului şi a trupului. Dacă putem, să zicem în timp ce facem metaniile: Doamne, Iisuse, miluieşte-mă! Aşa este cel mai bine. Şi Domnul nu numai că ne va auzi, dar ne va şi ierta, întrucât cerem iertarea nu doar cu buzele, ci şi cu trupul şi din tot sufletul, indiferent dacă acesta e aproape de Hristos ori prins în mrejele păcatului. Căci Hristos nu S-a răstignit pentru credincioşi şi oameni fără pată, ci pentru ne-credincioşi şi păcătoşi ca noi.
Prin metanii, şi trupul participă la rugăciune, rezultând astfel unitatea sufletului cu trupul, element care este esenţial în existenţa, forma şi tămăduirea bolilor.
Nu există gimnastică mai bună decât metaniile. După ce ne-am făcut cruce îngenunchem, atingem pământul cu fruntea, apoi ne ridicăm, făcând aceasta iar şi iar, în timp ce sufletul suspină în faţa lui Dumnezeu, rostind rugăciunea vameşului: Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului! Sau orice altă rugăciune pe care ne va lumina Duhul Sfânt să o rostim. După metanii urmează bucurie mare, uşurare, pace în suflet, iar trupului nu-i va mai rămâne nici un singur mădular nefolosit şi nepus la lucru. După cum ne-o arată Evanghelistul, Hristos Însuşi a făcut şi El metanii când Se afla în grădina Ghetsimani, căzând cu faţa la pământ şi apoi ridicându-Se. Metaniile fac bine şi sufletului şi trupului. De aceea asceţii nu păţesc cu una cu două infarcte ori alte boli de inimă, întrucât, prin metanii, arterele şi vasele de sânge se păstrează excelent, iar sufletul se linişteşte, spulberând supărările. Metaniile nu sunt de la om, ci descoperire dumnezeiască, şi nefericit este omul care nu a aflat taina lor. Cei ce fac metanii noaptea, înainte de a adormi, alungă din minte grijile de zi cu zi, se liniştesc şi dorm mult mai bine.
Să faceţi la rugăciune câte metanii puteţi, chiar dacă obosiţi. Când rugăciunea e însoţită şi de jertfă, devine mai eficientă şi mai plăcută lui Dumnezeu.
Sursa: Antologie de sfaturi şi îndrumări, Ed. Bunavestire, Bacau

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor