miercuri, 15 mai 2019

Noaptea Europeana a Muzeelor, la MTR

La Muzeul National al Taranului Roman, de Noaptea Europeana a Muzeelor, sambata, 18 mai 2019, orele 18.00 – 21.00, sunteti asteptati sa vizitati expozitia temporara Bucuresti 100, deschisa la Sala Irina Nicolau, sa va bucurati de un concert de cant coral al copiilor din doua coruri din cadrul Programului National Cantus Mundi, sa targuiti lucruri frumoase la targul Traditii si mestesug, din curtea interioara, dar si sa vedeti doua filme despre arta, in cadrul Cinema Muzeul Taranului. Intrarea este libera. Anul acesta, expozitia permanenta va fi inchisa, deoarece cladirea monument istoric din Soseaua Kiseleff nu a reintrat inca in functiune.

Cel mai mic muzeu din Romania
Expozitie itineranta si performance Cantus Mundi, in curtea interioara, de la ora 18.00 la 18.30.

Corul National de Camera Madrigal - Marin Constantin invita publicul la expozitia itineranta Cel mai mic muzeu din Romania. Expozitia contine un singur exponat - costumul renascentist de dama Madrigal, blazon al identitatii si prezentei scenice a Corului National de Camera Madrigal - Marin Constantin si unul dintre cele mai cunoscute costume din viata culturala a Romaniei.
Expozitia Cel mai mic muzeu din Romania va poposi la Muzeul National al Taranului Roman sambata, 18 mai, la ora 18.00, pentru o jumatate de ora si va fi insotita de un performance al copiilor din corurile Cantus Mundi - un mic concert de cant coral. Dupa happening, expozitia va pleca, insotita de corurile de copii, intr-o incursiune prin centrul Bucurestiului, la alte cinci muzee si spatii publice: Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul National George Enescu, Muzeul Colectiilor de Arta, platoul din fata Bibliotecii Centrale Universitare si Muzeul Municipiului Bucuresti - Palatul Sutu.

Expozitia temporara Bucuresti 100, cu lucrari ale elevilor Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucuresti, la Sala Irina Nicolau, de la ora 18.00 la ora 21.00.
Bucuresti 100 este o expozitie-experiment realizata de elevii Liceului de Arte Plastice Nicolae Tonitza din Bucuresti sub indrumarea profesorilor coordonatori. Tematica expozitiei este inspirata din traditiile, obiceiurile, costumele si elementele de arhitectura specifice inceputului de secol XX. In urma unor documentari succesive, tinerii artisti descopera diferitele traditii si situatii sociale ale Bucurestiului la inceputul secolului XX. Rezultatul acestor documentari sunt transpuse in lucrari de arta plastica realizate in diferite tehnici (desen, grafica, pictura) in functie de mesajul expresiv pe care elevii doresc sa il transmita. Plasticitatea lucrarilor, prospetimea imaginilor realizate trezesc in sufletul privitorului sentimentul nostalgiei parfumului teilor de pe Calea Victoriei pe sub care trasuri si sarete elegante plimbau tinere si tineri domnisori imbracati dupa ultima moda de la Paris. Expozitia reprezinta viziunea tinerei generatii de artisti in devenire asupra unei perioade marcante din istoria Bucurestiului dintre cele doua razboaie mondiale.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana pe 26 mai, de marti pana duminica, orele 10.00 si 18.00.

Filme de(spre) arta proiectate de Bucharest Art Film Festival la Cinema Muzeul Taranului de la ora 19.00 la 20.35.
Rijksmuseum

Regia Oeke Hoogendijk/ 2013, 93 min., Olanda
Unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, care printre numeroase capodopere adaposteste cele mai cunoscute opere semnate de Rembrandt si Vermeer - este in sfarsit renovat. In spatele acestui proces se deruleaza batalii interne intre directorul muzeului, curatori, politicieni, arhitecti si designeri, care sunt filmate pe mai bine de 10 ani si genereaza un final surprinzator.

De la ora 21.00 la 22.30
Falsificatorul

Regia Sam Cullman, Jennifer Grausman/ 2014, 89 min., SUA
Povestea unuia dintre cei mai prolifici falsificatori de arta din istoria Americii. Acesta isi dona adesea falsurile pozand fie in preot Iezuit, fie intr-un filantrop. Timp de mai bine de 30 de ani a reusit sa pacaleasca curatori cu falsurile sale, care imitau opere din secolul XV pana la capodopere semnate de Picasso.

Traditii si mestesug. Targ cu produse traditionale, mesteri populari si anticari, organizat in curtea interioara, de la ora 18.00 la 21.00.
La targul Traditii si mestesug, publicul va descoperi mestesuguri vechi, va participa la demonstratii ale mesterilor populari si la ateliere, va gusta placinta calda, clatite si limonada. Tineri talentati vor prezenta bijuterii din argint, alama sau portelan cu insertii din aur si argint. Doritorii de produse unicat sau serie mica vor gasi tinute minunate, realizate din lana impaslita combinata cu matase naturala, impletituri felurite, tricouri pictate sau decorate prin tehnica impaslirii.
Nu vor lipsi costumele populare autentice, noi sau reconditionate, icoanele, produsele de marochinarie, din piele naturala, cremele si sapunurile facute dupa retetele bunicii. In curtea interioara a muzeului vor fi prezenti anticarii si restauratorii de mobilier vechi taranesc: lazi de zestre, dulapioare, copaite, pive, putinei, postavioare, ceramica veche, unelte pentru tesut.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/9530-noaptea-europeana-a-muzeelor-la-mtr

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor