miercuri, 3 ianuarie 2024

Maica Pelaghia spunea:

 Maica Pelaghia spunea:


Cuvioasa Maica Pelaghia de la Reazani

Maica Pelaghia s-a născut în satul Zaharovo, regiunea Reazani (Rusia) în anul 1890. Oarbă din naştere a primit de la Dumnezeu darul de văzătoare cu duhul. Din cauza unui tratament greşit al mamei sale care era însărcinată, fetiţa s-a născut oarbă. Ea ştia toată psaltirea pe de rost. A fost un om deosebit. În copilărie când avea cinci-şase ani, era vizitată de o călugăriţă care o învăţa despre credinţa adevărată. Îi citea fetiţei psalmi şi rugăciuni. Tânăra avea o memorie extraordinară, orice psalm putea să-l memoreze numai după ce i se citea de trei ori.

După mărturiile contemporanilor cuvioasa Pelaghia nicicând nu mânca carne, iar în prima şi a şaptea săptămînă a postului Mare îşi întreţinea puterile doar cu o prescură şi puţină apă. Mulţi credincioşi au fost vindecaţi datorită rugăciunilor ei. Primeau de la ea îndrumări şi sfaturi. Ea însăşi se ruga şi cîte paisprezece ore pe zi, însoţind rugăciunea cu până la zece mii de metanii. O mare atenţie acorda faptului cum ne facem însemnul Sfintei cruci. După spusele ei la unirea corectă a degetelor din ele iese foc. Şi acest foc ne sfinţeşte şi curăţeşte corpul nostru, sângele nostru trecând prin această cruce de foc se curăţeşte de tot răul – totul arde. Deci cu cît mai des ne însemnăm cu simbolul Sfintei Cruci, cu atît este mai curat sângele nostru şi cugetările noastre. Cu atât sîntem mai aprope de Dumnezeu, şi mai repede ajung la El rugăciunele noastre.

Din amintirele protodiaconului Pavel Smirnov (Reazani): ”E foarte greu să povesteşti despre Maica Pelaghia fără să-ţi reţii lacrimile. În viaţa mea n-a existat un om mai sfânt ca ea. . . Încă din copilărie a fost alungată de acasă de proprii părinţi şi locuia la cei care vroiau s-o primească. Era foarte aproape de Dumnezeu şi Sfinţii lui, cu care vorbea de la o vârstă fragedă, în deosebi cu Sfântul Serafim de Sarov care a devenit ocrotitorul şi îndrumătorul ei . . . ”

Ea a vindecat foarte mulţi oameni cu puterea rugăciunii sale. Înainte de a fi arestată i-a zis stăpânei casei unde locuia „în curând vor veni să mă ia. . . ”. La întrebarea de nedumerire de ce şi unde, a răspuns „că timpul este aşa”. Fiind arestată îşi petrecea timpul în arest citind toate acatistele pe care le ştia. Şi în curând a fost eliberată, dar cu condiţia că nu va mai primi oameni pentru sfaturi şi vindecări. De aceea o perioadă s-a retras de la această activitate. Dar totuşi nu putea sa nu-i ajute pe toţi acei care aveau nevoie de ajutorul ei. Ultima dată a fost arestată în anul 1939.

Ea a prezis războiul cu Germania cu mult timp înainte, chiar şi ziua începerii. Într-o zi a zis : „Iată, astăzi s-a început războiul”. Nu a fost crezută de la început, fiindcă ştirea a ajuns la ei abia peste vreo patru zile. A prezis că trupele fasciste vor ajunge până la localitatea unde locuia ea şi ca de acolo nu vor mai putea înainta mai departe.

Din alte amintiri despre ea „A fost un om sfânt. Şi cât de mult era iubită de oameni… La ea oamenii vin amărâţi, dar se întorc înaripaţi. O mare putere avea de la Dumnezeu”. Unul din cazurile întâmplate cu ea îl povestesc martorii: S-a întâmplat înainte de război. Câţiva consăteni, însoţiţi de Maica Pelaghia veneau din localitatea învecinată. Pe drum ea le citea după memorie fragmente din psaltire. Brusc a început o furtună şi o ploaie foarte puternică, care îi inconjura, dar de ei nu se atingea.

Înainte de a trece la cele veşnice le spunea celor ce o cunoşteau că atunci când nu va mai fi să mearga la ea la mormânt şi să continuie să-i spună durerile. Şi chiar de nu o vor auzi pe ea, ea îi va auzi… şi le va ajuta. Şi îi ajută.

A fost o adevărată credincioasă. Un exemplu minunat pentru noi toţi. Contemporanii ei mărturisesc că avea un râs de copil. Şi la ultima sa împărtăşanie o bucurie de copil. Noi nu sântem în stare să-i înţelegem această bucurie.

Maica Pelaghia a trecut la Domnul în anul 1966.

Maica Pelaghia spunea:

  • Despre importanţa deosebită a Sfintei Împărtăşanii din Joia Mare că, de s-ar întâmpla prigoană, cu harul acestei Sfinte Împărtăşanii poţi rezista trei ani.
  • Pentru agonisirea tăriei şi a neclintirii în credinţă să ne rugăm în faţa icoanelor „Vladimirskaia”, „Grebnevskaia”, proorocului Amos, poorocului Daniel (el dăruieşte rugăciunea buzelor), Cuv. Simeon Stâlpnicul, Sf. Apostol Pavel şi Fericitului Augustin (ambii încă dăruiesc cunoştinţe, minte deosebită şi ajută copiilor la învăţătură).
  • Maica Domnului prin chipul Său „Izvorul de viaţă dătător” dăruieşte har pentru cunoaşterea adevărului.
  • De orice lucru straşnic – Sf. Mc. Bonifatie.
  • Pentru iertarea păcatelor grozave – Mântuitorului, înaintea icoanei Maicii Domnului „Aflarea celor pierduţi”, Sf. Arh. Mihail, Drept. Iosif Logodnicul, Drept. Simeon de Dumnezeu Primitorul, Sf. Ap. Petru şi Pavel, Sf. Părinte Ierarh Nicolaie, Mare Făcător de Minuni, tuturor sfinţilor.
  • Pentru izbăvirea de necazuri, scârbe şi pieire – înaintea sfintei icoane „Izbăvitoarea”.
  • De toate bolile – la icoana „Tămăduitoarea”, Sf. Arhanghel Rafail, Drept. Simeon de Dumnezeu Primitorul, Sf. Sfinţitul Mc. Pancratie, Cuv. Serafim de la Sarov şi de citit cât mai des psalmul 26 (de 40 de ori nu mai puţin de trei nopţi la rând).
  • De dureri de cap – Sf. Prooroc Înaintemergător şi Botezător al Domnului, Ioan.
  • De bolile ochilor – rugăciuni la icoana Maicii Domnului „Kazanskaia”.
  • De bolile pieptului şi a pântecelui – Sf. Ap. Ioan Teologul.
  • De bolile plămânilor, boli femeieşti şi pentru ajutor la naştere – înaintea icoanei „Feodorovskaia” (la bolile de plămâni de citit cât mai des „Împărate Ceresc…”, de 40 de ori, noaptea).
  • De bolile mâinilor – la icoana Maicii Domnului „Trichirusa” („Троеручица”).
  • De bolile picioarelor – Cuv. Simeon Stâlpnicul, Sf. Mc.Trifon, Cuv. Serafim de la Sarov.
  • De boli canceroase – la icoana Maicii Domnului „Împărăteasa Tuturor” („Pantanasa”), Cuv. Macrina, Drept. Nicodim.
  • De boala sângelui – Sf. Mc. Smaragd.
  • Pentru ca să fii iubit, ca oamenii să aibă faţă de tine o atitudine binevoitoare – Sf. Împărat şi Prooroc David.
  • Pentru ca copiii să aibă dragoste faţă de părinţi — Sf. M. Mc. şi Tămăduitor de boale Pantelimon.
  • Pentru a trăi în îndestulare – înaintea icoanei Maicii Domnului „Sporitoarea grânelor” („Спорителъницахлебов”), Sf. Proor. Ilie, Sf Ap. şi Evang. Ioan Teologul, Sf. Nicolae, Făcătorul de Minuni, Sf. Spiridon al Trimitundiei, Sf. Sfinţit. Mc. Haralampie.
  • Pentru a primi serviciu, loc de muncă – Sf. Mc. Boris şi Gleb.
  • Pentru a avea casă – la icoana Maicii Domnului „Zid Nesurpat” („Нерушимая Стена”), Sf. Părinte Ierarh Nicolae, Mare Făcător de Minuni, Sf. Împărat şi Prooroc David, Cuv. Serafim, celor 12 fraţi-zidari ai bisericii din Kiev.

Să ne însemnăm cu Sfânta Cruce cu multă luare aminte şi cu evlavie: pe frunte, pe pântece, pe umărul drept şi stâng (nu deasupra umărului, ci din faţă). Atunci când adunăm corect degetele mâinii drepte, noi chemăm ajutorul Preasfintei Treimi, cine-I va putea sta împotrivă?

Metaniile să le batem corect: după însemnarea cu Sf. Cruce, privind cu evlavie la Sf. icoană sau la Sf. Cruce facem metanie şi îndată ne îndreptăm.

Este de nepermis ca, stând în genunchi, să culcăm fruntea pe podele sau pe mâini şi să „înmărmurim” pe mai mult timp în această poziţie (cu dosul în sus). E un păcat foarte grav. Aşa procedează dracii şi vrăjitorii în zilele marilor sărbători ale Sfintei Treimi, ale Pogorârii Duhului Sfânt. Harul îi ţintuieşte la pământ şi ei îşi ascund capetele (dracii îşi bagă râtul în mocirla mlaştinii), însă, în semn de nesupunere lui Dumnezeu, îşi expun dosurile goale spre cer. O vrăjitoare din Reazan a fost surprinsă, chiar la ea acasă, de ziua Sfintei Treimi în această poziţie ruşinoasă.

În colţul camerii unde se află sfintele icoane ţineţi deschisă Psaltirea (de exemplu, la psalmul 26), chiar dacă încă nu citiţi psalmii, dracii deja şi de la aceasta se scutură.

Pelagheia din Reazan, fecioară văzătoare cu duhul, spunea că rugăciunea de noapte (metania) este înaintea lui Dumnezeu preţuită de 40 de ori mai mult decât tot aceeaşi rugăciune care se citeşte ziua. Deoarece în numele Domnului nostru Iisus Hristos, întru slava lui Dumnezeu, omul se scoală la rugăciune în timpul cel mai potrivit pentru somn. De rugăciunea în toiul nopţii, însă, te poţi apropia numai având deprinderea întărită a rugăciunii de zi. La început să te rogi noaptea foarte puţin, apoi, să adaogi cu încetul câte o „fărâmitură”, desigur, numaidecât aflându-te în smerenie.

Maica Pelaghia explica importanţa şi folosul practic al citirii unor psalmi şi rugăciuni, deosebit de necesare în vremurile noastre, vremuri de pe urmă.

Foarte puternică este rugăciunea alcătuită numai din cinci cuvinte: „Căci cu noi este Dumnezeu!”. În ea este tăria credinţei, toată nădejdea noastră către Dumnezeu şi bucuria duhovnicească a credincioşilor conştienţi că înlăuntrul lor este Dumnezeu-Emanuel. Şi dacă Dumnezeu este cu noi, cine poate fi împotriva noastră? Iată de ce de această mică rugăciune atât de mult se teme vrăjmaşul nostru cel văzut şi nevăzut (oamenii răi, vrăjitorii, dracii). O roabă a lui Dumnezeu a reuşit să rostească de trei ori mecanic, în grabă, rugăciunea: „Căci cu noi este Dumnezeu!”, înainte de a-i deschide uşa „lăcătuşului” care a zis: „Mi-ai luat-o pe dinainte, acum nu mai am ce face la tine”, şi, înspăimântat, s-a retras.

Citirea psalmilor:

  • Psalmul 26 este cel mai puternic din toată Psaltirea. Cine-l va citi măcar de 3 ori pe zi pe acela Domnul (când va binevoi El, iar nu noi, păcătoşii) „îl va trece pe apă ca pe uscat”.
    Dracii nu rezistă să se afle lângă omul care citeşte deseori acest psalm. Este posibil ca prin citirea psalmului 26 (cu binecuvântarea unui preot duhovnic care te cunoaşte mai demult şi numai în cazuri extraordinare) să te izbăveşti de stăpânirea celui rău (de îndrăcire). Chiar şi unei foste vrăjitoare, care a cerut rugăciuni pentru sine, i s-a spus că Sfânta Biserică interzice rugăciunea pentru vrăjitori, dar dacă cu toată sinceritatea doreşti să te izbăveşti de tirania dracilor, atunci singură trebuie să citeşti noaptea psalmul 26 de 40 de ori. Şi dacă nu te vei înspăimânta de frica diavolească, Domnul te va slobozi de puterea lor. Însă de la început citirea acestui psalm trebuie s-o faci ziua, citindu-l de 3 ori. Obişnuinţa de a te ruga noaptea poţi s-o agoniseşti cu alte rugăciuni şi nicidecum cu psalmul 26.

    Cine va citi cât mai des psalmul 26, alegoric vorbind, va merge printre vrăjitori ca în maşina blindată. Unei schimonahii prin descoperire i s-a dat această povăţuire: „După o discuţie cu oamenii care îţi sunt străini duhovniceşte, restabileşte-ţi forţele cu citirea psalmului 26”.
  • Psalmii 26, 45, 69 şi 90 se citesc împotriva năvălirilor vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi şi pentru a rămâne neclintit (mai trebuie citit şi condacul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – „Apărătoarei Doamne pentru biruinţă mulţumiri. . .”).
  • Psalmul 33 – la foame şi la sete. Psalmul 63 – împotriva peceţii lui antihrist, (încă de citit acatistul „Celor şapte tineri din Efes”, şi rugăciunea de la sfârşitul primei catisme, ea este nucleul întregii Psaltiri, „Psaltirea comprimată”).
  • Psalmul 21 – împotriva păcatelor ultimilor vămi (de la desfrâu până la împietrirea sufletului) şi împotriva spurcării silnice cu păcatul curviei şi sodomiei. (De mai rugat la Sf. Mc. Agnia şi la Sf. M. Mc. Anastasia, Izbăvitoarea din Lanţuri – ele ne vor îngrădi de întemniţarea de către slugile lui antihrist şi de silnicie (violare).
  • Psalmul 5 – pentru dobândirea rugăciunii.
  • Psalmul 43 – pentru ca în casă să stăpânească harul, ca în ea să strălucească totul de har precum străluceşte de aur palatul împărătesc (duminicile şi la sărbătorile Domneşti de citit „Slavă Doamne Sfintei Învierii Tale!”).
  • Psalmul 83 – pentru ca să moştenim Împărăţia Cerurilor.
  • Psalmul 49 – (nouă, tuturor păcătoşilor, dar mai ales preoţilor) – împotriva mândriei şi a întunecării minţii, pentru înţelepţirea cum trebuie să-I slujim lui Dumnezeu ca să nu ne lepădăm de El.

Căci cu noi este Dumnezeu!

 

Cu noi este Dumnezeu!

Înțelegeți, neamuri și vă plecați

Căci cu noi este Dumnezeu!

Auziți până la marginile pământului

Căci cu noi este Dumnezeu!

Cei puternici, plecați-vă!

Căci cu noi este Dumnezeu!

Căci iarăși de veți putea,S

Și iarăși veți fi biruiți

Căci cu noi este Dumnezeu!

Și orice sfat veți sfătui

Risipi-l va Domnul

Căci cu noi este Dumnezeu!

Și cuvântul pre care îl veți grăi

Nu va rămâne întru voi,

Căci cu noi este Dumnezeu!

De frica voastră nu ne vom teme,

Nici ne vom tulbura,

Căci cu noi este Dumnezeu!

Pre Domnul Dumnezeu nostru,

Pre Acela vom sfinți

Și El va fi nouă frică,

Căci cu noi este Dumnezeu!

Și de voi fi nădăjduindu-mă spre Dânsul

Va fi mie spre sfințire

Căci cu noi este Dumnezeu!

Și voi fi nădăjduindu-mă spre Dânsul

Și mă voi mântui printr-insul

Căci cu noi este Dumnezeu!

Iata, Eu și pruncii

Pe care Mi i-a dat Dumnezeu

Căci cu noi este Dumnezeu!

Poporul cel ce umblă întru întuneric

A văzut Lumină mare

Căci cu noi este Dumnezeu!

Cei ce locuiți în latura și-n umba morții

Lumina va străluci peste voi,

Căci cu noi este Dumnezeu!

Că Prunc S-a născut nouă Fiul

Și S-a dat nouă

Căci cu noi este Dumnezeu!

A Cărui stăpânire S-a făcut

Peste umărul Lui

Căci cu noi este Dumnezeu!

Și păcii Lui nu este hotar,

Căci cu noi este Dumnezeu!

Și se cheamă numele Lui

Înger de mare sfat

Căci cu noi este Dumnezeu!

Sfetnic minunat

Căci cu noi este Dumnezeu!

Dumnezeu tare, stăpânitor,

Domn al păcii,

Căci cu noi este Dumnezeu!

Părinte al veacului ce va să fie

Căci cu noi este Dumnezeu!

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh

Căci cu noi este Dumnezeu!

Și acum și pururea și în vecii vecilor, Amin!

Cu noi este Dumnezeu!

Înțelegeți, neamuri și vă plecați

Căci cu noi este Dumnezeu!

pantocrator5.jpg

Versiunea scurtă a cântării:

Cu noi este Dumnezeu

Cu noi este Dumnezeu,

Întelegeți neamuri și vă plecați.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Auziți toate neamurile,

Căci cu noi este Dumnezeu.

Poporul cel ce umblă în întuneric,

A văzut luminã mare,

Căci cu noi este Dumnezeu.

De frica voastră nu ne vom teme,

Nici ne vom tulbura

Căci cu noi este Dumnezeu.

Cei ce locuiți în umbra morții,

Lumina va străluci peste voi.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Cei puternici plecați-vă,

Căci cu noi este Dumnezeu.

Dumnezeu mare stăpânitor, Domn al păcii.

Căci cu noi este Dumnezeu.

Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?

 Privind retrospectiv descopăr că Dumnezeu nu m-a părăsit niciodată. Altminteri, cum aş putea să-mi explic că, părăsit de orice putere fizică şi psihică, când orice gând îl dădeam în vileag fără a-l putea reţine -într-un mod
patologic . . . Totuşi, în cei doi ani de Piteşti -zdrobit fiind n-am ajuns în tabăra torţionarilor.
Am o înţelegere deosebită faţă de cei care au crezut (ca şi mine) că Nu-i temniţă să ne-nspăimânte . . .
. . . dar după torturi supraomeneşti n-au mai rezistat şi s-au trezit la un moment dat (sigur fără voia lor) în cealaltă tabără.
Atunci când mă călcau în picioare, mă loveau, mă înjurau vechii şi bunii mei camarazi, simţeam tragedia imensă pe care ei o trăiau.
Sunt atâtea lucruri care omeneşte nu pot fi explicate


(Aurel Vișovan - Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit? - Vol I)

Aghios, aghios, trecu nașterea lui Hristos… colind la Boboteaza

 https://i0.wp.com/i82.photobucket.com/albums/j265/dotyk34/grafice%202009/DoarOrtodox.jpg

Aghiosul, aghios
Trecu Naşterea lui Hristos
Hai cu toți să alergăm,
La Iordan să ne-nchinăm,

La Iordanul cel frumos
Că acolo vine Hristos,
Duhul Sfânt din cer pogoară
Și pe pământ se coboară.

Astăzi Hristos în Iordan
Se botează de Ioan
Astăzi şi Sfântul Ioan
Vine către Iordan

Şi dacă s-apropia
Domnul Hristos îi grăia:
“Vino, Ioane, mă botează
Și legea o îndreptează.”

“Doamne, cum voi cuteza
Pe Tine-a Te boteza?
Eu sunt iarbă şi ţărână
Şi-mi tremură a mea mână.

Tu eşti foc ce mistuieşti
Tu şi munţii îi topeşti
De Tine de m-oi atinge
Mă voi arde și m-oi frige.

Prorocul cuteză,
Mâna lui și-o ridică
În Iordan o afundă
Pe Domnul Îl boteză.

Atunci cerul s-a deschis
Și cu glas așa a zis:
Tu ești Fiul Meu iubit,
În Care bine am voit.

Frumos praznic a trecut
În care Te-ai născut,
Acesta-i mai luminat
În care Te-ai botezat.

Și de-acum până-n vecie,
Mila Domnului să fie,
Și Botezul lui Hristos,
Să ne fie de folos.

Aghiosul, aghios
Trecu Naşterea lui Hristos
Hai cu toți să alergăm,
La Iordan să ne-nchinăm. 

https://i0.wp.com/i82.photobucket.com/albums/j265/dotyk34/grafice%202009/DoarOrtodox.jpg

Ai simțit vreodată ?

 
Ai simţit vreodată născându-se din senin în tine dorinţa de a face ceva frumos pentru cineva la care ţii? E Dumnezeu Care îţi vorbeşte prin intermediul Duhului Său.

Ai avut vreodată impresia că cineva stă lângă tine şi vrea să-ţi vorbească? E Dumnezeu Care vrea să comunice cu tine.

Ţi-a venit vreodată în minte o persoană la care ţii şi pe care n-ai mai văzut-o de mult timp iar după puţin timp o întâlneşti sau primeşti veşti de la ea? E Dumnezeu, nu e o coincidenţă.

Ai primit vreodată ceva extraordinar fără ca măcar să fi cerut vreun lucru? Este Dumnezeu Care cunoaşte secretul inimii tale.

Te-ai aflat vreodată într-o situaţie problematică din care nu ştiai cum să ieşi, şi apoi, dintr-o dată, s-a rezolvat, fără ca măcar să-ţi dai seama? Este Dumnezeu Care ia în mâini problemele tale şi le rezolvă.

Te-ai simţit vreodată atât de obosit încât să-ţi doreşti să mori şi dintr-o dată, ai regăsit puterea necesară pentru a merge mai departe? Este Dumnezeu Care te-a luat în braţe pentru a-ţi dărui odihnă.

Te-ai simţit vreodată în faţa unor probleme care păreau că-ţi scapă din mână şi dintr-o dată, ca din senin, totul a găsit o rezolvare? Este Dumnezeu Care a pus la locul lui fiecare lucru.
Totul este foarte simplu dacă este aşezat în mâinile lui Dumnezeu…

Botezul Domnului (Boboteaza- Dumnezeiasca Arătare)

 


Sfântul Nicolae Velimirovici

În vremurile de odinioară, Domnul a făgăduit să vină şi să Se arate întru slavă mare. Oamenii au auzit aceasta, dar au uitat ce se spusese. Dar Dumnezeu nu Şi-a uitat cuvântul Său, pentru că cuvintele Domnului sunt ca stâlpii de piatră care nu se pot nărui.

Domnul a făgăduit că vine; şi iată, El nu a venit la vremea când noi aveam cel mai puţin nevoie de El, ci când nevoia noastră era cea mai mare. Dumnezeu a trimis un prooroc sau un înger în locul Său, la vremea potrivită. Dar când răul s-a înmulţit în lume atât de mult, că nici măcar un înger nu mai era în stare să-l ardă cu lumina sa, niciun prooroc nu mai avea putinţă să-l strâmtoreze prin cuvintele sale, atunci Dumnezeu Şi-a împlinit vechea făgăduinţă şi S-a arătat pe pământ.

Dar cum a venit Dumnezeu în plină slavă? În smerenie şi ascultare de negrăit. Într-un asemenea chip în care îngerii Săi arătau mai strălucitori şi proorocii Săi mai măreţi decât El. Când s-au arătat la Iordan proorocul şi Stăpânul, proorocul a atras atenţia mai mult decât Stăpânul.

Ioan Înaintemergătorul părea mai tainic şi mai mare decât Domnul Hristos. Domnul Hristos Îşi ascundea slava Sa şi măreţia sub două învelişuri groase: unul era trupul omenesc şi celălalt era smerenia. Aşa încât oamenii nici nu L-au băgat în seamă, nici nu L-au recunoscut, în timp ce ochii tuturor puterilor cereşti erau aşezaţi pe El mai mult decât pe întreaga lume zidită.

Înveşmântat în trup adevărat şi în smerenie curată, Domnul Hristos a venit din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el (Matei 3, 13).

Minunat este Dumnezeu întru lucrările Lui! Prin toate lucrările Sale, El ne învaţă smerenia şi ascultarea. El Se ascunde în spatele lucrărilor Sale, tot aşa cum soarele se ascunde noaptea în spatele strălucirii stelelor, tot aşa cum o privighetoare se ascunde în tufe în spatele cântecului său.

El dă lumină soarelui şi soarele străluceşte de parcă ar avea lumina de la sine, pe când faptul este că lumina lui Dumnezeu se trece cu vederea. El dă glas tunetului Său şi vânturilor Sale şi acestea se aud; dar El nu se aude. El dă frumuseţe munţilor Săi şi pajiştilor Sale şi ele strălucesc de frumuseţe, ca şi cum ar fi de la ele, pe când frumuseţea lui Dumnezeu rămâne ascunsă ca o taină.

El dă frumuseţe şi mireasmă florilor câmpului şi acestea o răspândesc în jurul lor ca şi cum ar fi de la ele; nebăgându-se în seamă că această mireasmă este a lui Dumnezeu. El dă putere fiecărei făpturi şi fiecare făptură se împodobeşte în faţa celorlalte, fălindu-se cu puterea, ca şi cum ar fi a sa; pe când puterea nemăsurată a lui Dumnezeu nici nu se împodobeşte, nici nu caută a fi băgată în seamă. El dă minte din mintea Sa oamenilor şi oamenii cugetă şi gândesc ca şi cum ar fi cu minţile lor; pe când mintea lui Dumnezeu rămâne în pace desăvârşită, întorcând spatele laudei lumii.

Astfel ne învaţă Dumnezeu smerenia. Tot ceea ce face El face atât potrivit firii Sale, cât şi pentru oameni, ca omul să se ruşineze şi să se facă conştient de mândria sa prostească; ca omul să nu se dea mare, neavând nicio lucrare bună a sa; ci să lase faptele să vorbească pentru sine şi el să se ascundă în spatele lor, aşa cum Dumnezeu stă tăinuit în spatele lucrărilor Sale, fără să fie văzut ori auzit, aşa cum merge un păstor în spatele turmei sale mari.

Minunat este Dumnezeu, Care ne învaţă astfel smerenia! El este minunat şi atunci când ne învaţă ascultarea. Omul niciodată nu poate să fie ascultător ca Dumnezeu. Omul seamănă sămânţa în pământ şi apoi o lasă în grija lui Dumnezeu. Omul seamănă într-o zi, dar Dumnezeu Se îngrijeşte de sămânţă vreme de o sută de zile, păzind-o, încălzind-o, dându-i viaţă şi ridicând-o încetişor din pământ ca un firicel, împodobind firicelul cu muguraşi şi apoi o coace, până când omul merge din nou la câmp, petrecând o zi sau două ca să strângă grânele şi să le transporte cu căruţa la hambarul său.

Corbul îşi cloceşte puii şi apoi îi părăseşte, nemaiîngrijindu-se de ei. Dar Dumnezeu ia asupra Lui pe aceşti pui neştiutori, slujindu-le şi purtându-le de grijă cu ascultare, ziua şi noaptea.

Peştele îşi depune icrele şi pleacă, dar Dumnezeu rămâne, ca să scoată peştişori din icre şi ca să le supravegheze hrănirea şi creşterea lor. Orfani fără de număr, atât de la oameni, cât şi de la animale, nu ar rămâne în viaţă dacă Dumnezeu nu ar avea grijă de aceştia.

Dumnezeu Îşi supraveghează întreaga Sa zidire zi şi noapte, ascultându-le cererile şi dându-le ceea ce le este de folos.

Dumnezeu ascultă doririle şi rugăciunile oamenilor şi le împlineşte; El le împlineşte întotdeauna cu ascultare, atâta vreme cât nu există niciun păcat în cererile şi rugăciunile lor. Totuşi, rugăciunile care caută să-L tragă pe Dumnezeu în păcat şi să-L facă părtaş la păcatul omului- Dumnezeu nu ascultă aceste rugăciuni; Dumnezeu nu primeşte aceste rugăciuni.

Dintre toate rugăciunile, Dumnezeu ascultă cel mai grabnic rugăciunile celui smerit, care se pocăieşte, care se roagă pentru iertarea păcatelor sale şi pentru dezlegarea de ele. În felul acesta, omul se face zidire nouă, punând început bun pentru viaţa de fiu în locul celei de rob.

De aceea, toţi proorocii, din vremuri străvechi, au căutat pocăinţa oamenilor. De aceea Sfântul Ioan Înaintemergătorul nu numai că propovăduieşte pocăinţa, dar săvârşeşte botezul pocăinţei, pentru ca oamenii să pună pecete văzută pe pocăinţa lor. Cu cât este mai mare pocăinţa unui om, cu atât mai deplin se eliberează de cele ale lumii şi se întăreşte cu râvnă pentru Dumnezeu; Dumnezeu degrabă ia aminte şi în ascultare răspunde rugăciunilor oamenilor.

Aşadar, omul nu poate să fie niciodată la fel de smerit ca Dumnezeu, nici ascultător ca El. În întreaga Sa zidire, în cer şi pe pământ, Dumnezeu îi învaţă pe oameni smerenia şi ascultarea. Dumnezeu trimite această veste lumii din marea Sa dragoste pentru oameni şi din dorinţa Sa arzătoare ca toţi oamenii să se mântuiască şi niciunul să nu se piardă.

Dar Dumnezeu a dat oamenilor această învăţătură despre smerenie şi ascultare în chip mijlocit, fie prin firea zidită de El, fie prin proorocii Săi, oameni aleşi şi îngeri. Numai prin Persoana Domnului Iisus, Dumnezeu dă această învăţătură în chip nemijlocit, prin Sine Însuşi îmbrăcat în trup.

În fiecare clipă a vieţii Sale pământeşti, de la naşterea Sa în peşteră până la moartea Sa pe Cruce, Domnul Iisus trăia învăţând oamenii despre smerenie şi ascultare. El a dat această învăţătură vie şi prin botezul Său în apa Iordanului.

Ioan era cel mai însemnat om al zilei. Hristos nu era cunoscut nimănui şi chiar atunci când L-au cunoscut oamenii păcătoşi Îl socoteau pe Ioan mai mare decât El. Oamenii se adunau în jurul lui Ioan din toate categoriile, simpli şi învăţaţi, săraci şi bogaţi.

Ioan atrăgea atenţia atât prin înfăţişarea sa din afară, cât şi prin viaţa sa pustnicească din pustie şi prin cuvintele sale cu înţeles tainic. Nu se strângeau mulţi în jurul lui Ioan din pricina păcătoşeniei lor, ori din dorinţa de pocăinţă, cât din iscodire, ca să vadă şi să audă un om care nu era obişnuit. Deşartă iscodire! Cât timp de mare preţ ne fură aceasta, dându-ne în schimb nimic altceva decât o dulceaţă bolnăvicioasă trecătoare, care se schimbă îndată în ceva amar! Cum ne prinde în capcană şi cum ne scapă pocăinţa şi împreună cu aceasta mântuirea noastră!

Hristos nu a stârnit iscodire. În mijlocul mulţimii, El mergea fără grabă către Iordan. El nu avea nimic care să atragă privirea oamenilor şi nimeni nu-I dădea nicio atenţie. Înfăţişarea Sa nu avea ceva aparte, ca aceea a lui Ioan, nici vieţuirea Sa nu era atât de bogată în osteneli pustniceşti.

El era deopotrivă cu mulţimea şi cu toţii mergeau împreună din Galileea la Iordan, mâncând şi bând cu El şi vorbind cu El ca şi cu oricare alt om din mulţime. Marele Isaia a văzut şi a proorocit aceasta dinainte, zicând: „Şi când L-am văzut, nu avea frumuseţe ca să ne fie drag” (Isaia 53, 2).

Dar, în mulţimea aceea întreagă de oameni de lângă Iordan, se afla un om şi numai unul singur, care Îl cunoştea cu adevărat. Acesta era chiar Ioan Botezătorul. Ochii sihastrului desăvârşit străluceau şi tunetul glasului său a amuţit pentru o clipă. Ioan a uitat cu totul de restul mulţimii strânse în jurul apei şi în apă şi arătând către Iisus, a spus liniştit: „Iată Mielul lui Dumnezeu!” (Ioan 1, 29).

„Mielul lui Dumnezeu!”. Cu aceste câteva cuvinte a vădit Înaintemergătorul smerenia şi ascultarea Domnului Hristos. El este smerit ca un miel şi ascultător ca un miel, atât smerenia cât şi ascultarea fiind îndreptate spre Dumnezeu. De aceea spune el: „Mielul lui Dumnezeu”.

El merge cu sfială şi smerenie ca un miel şi tot ca un miel, merge la păscut şi moarte cu aceeaşi încredere în păstorul său, aşa încât Hristos merge oriunde Îl îndrumă Tatăl Său din cer: către naşterea într-o peşteră, către botezul din Iordan, către moartea pe Cruce, toate cu aceeaşi consimţire şi încredere.

Dar, la cuvintele „Mielul lui Dumnezeu”, Ioan le adaugă pe acestea: „Cel ce ridică păcatul lumii”. Cum ridică Hristos păcatul lumii asupra Lui? Prin dragostea Sa şi jertfa Sa, una fiind nedespărţită de cealaltă; căci nu există dragoste adevărată fără jertfă şi nicio jertfă adevărată fără dragoste.

În dragostea Sa, Hristos a coborât în această lume materialnică şi S-a îmbrăcat în trup de carne supus ispitei. Această lume nu este curată şi frumoasă şi minunată aşa cum era înainte de păcatul lui Adam.

Ca urmare a păcatului, această lume a luat chip materialnic întunecos, ascuns şi îl poartă aşa până în zilele noastre. Lumea aceea luminoasă s-a schimbat într-o lume a prostiei şi întunecimii; lumea curată s-a făcut necurată; lumea frumoasă s-a făcut strâmbăcioasă şi urâtă; lumea liniştită s-a făcut războinică.

În această lume a venit Prealuminatul, Preacuratul, Preaminunatul şi Preadulcele. Prin această lucrare, El a luat deja asupra Lui păcatul lumii, de îndată ce El S-a arătat în lume în trup stricăcios, care se hrăneşte cu hrană stricăcioasă.

El a făcut aceasta, mai întâi, luându-şi trup aşa cum se făcuse acesta după primul păcat al omului; în al doilea rând, prin venirea Sa pe pământ din dragoste, ca să împlinească toate legile care fuseseră date omului după păcat. Cu toate că El nu trebuia să dea ascultare acestor legi, El a venit pe pământ pentru a le împlini pe toate: atât legile date firii, cât şi legile date omului.

Şi astfel, El a suferit foame şi sete, istovire şi dureri de tot felul, aşa cum li se întâmplă şi altor muritori; şi El a crescut încet, aşa cum li se întâmplă tuturor celor care se nasc, de-a lungul a treizeci de ani, până când Şi-a început lucrarea Lui în lume. Din această pricină, El a fost tăiat împrejur şi botezat, El a mers la sinagogă ca să Se roage şi a plătit dările lui Cezar.

El a primit toate legile făcute până la păcatul cel dintâi şi le-a împlinit. De aceea se spune că El a preluat păcatele lumii asupra Sa. Cu alte cuvinte: El a preluat asupra Lui împlinirea tuturor legilor şi a făcut aceasta cu ascultare şi înlesnire, în aceeaşi măsură în care oamenii împlineau aceste legi în neascultare şi cu greutate.

În cele din urmă, în al treilea rând, El a făcut aceasta, dându-Se pe Sine ca jertfă pentru păcatele lumii; prin răstignirea Sa de bunăvoie pe Cruce, moartea Sa ca un miel şi vărsarea sângelui Său nevinovat pentru păcatele multora.

Cu adevărat, întreaga Sa viaţă pământească a fost o jertfă, tot aşa cum întreaga Sa viaţă a fost dragoste. A fost o jertfă pentru El ca să Se îmbrace în trup omenesc; a fost o jertfă pentru El ca să dea ascultare legii.

Dar, pe Cruce, El, cu sângele Său a pus pecetea jertfei Sale şi a şters toate socotelile păcatelor noastre. Pe Cruce, El ne-a arătat toată apăsarea păcatului omenesc şi plinătatea dragostei lui Dumnezeu, o dragoste care nu încetează din pricina jertfei de sine.

Şi astfel, Hristos ia păcatele lumii asupra Sa în trei chipuri: mai întâi, prin luarea de trup; în al doilea rând, supunându-Se legii; în al treilea rând, dându-se jertfă pe Sine.

Când Domnul a venit în lume, întrupat, împlinind legea, această întâmplare a fost însoţită de fenomene minunate fireşti: steaua de la răsărit, îngerii coborând pe pământ şi veselirea păstorilor din Betleem, slăvirea Lui, a Pruncului sfânt, de către păstorii cei simpli şi de către crai. Dar această întâmplare a fost urmată de uciderea pruncilor de către Irod şi de fuga Mântuitorului în întunecimea Egiptului, dintr-o întunecime şi mai mare: aceea a Ierusalimului.

Apoi, când Domnul a împlinit în chip lămurit, în faţa lumii, legea oamenilor, primind botezul în apele Iordanului şi această întâmplare a fost însoţită de un fenomen firesc minunat- potrivit Predaniei- se spune că apele Iordanului şi-au oprit curgerea cea firească întorcându-se înapoi. „Marea a văzut şi a fugit, Iordanul s-a întors înapoi” (Psalm 113, 3).

Atunci s-au deschis cerurile, s-a auzit glasul Tatălui din ceruri şi s-a văzut Duhul Sfânt în chip de porumbel. Lumea a simţit aceasta şi a văzut totul prin Sfântul Ioan Botezătorul. Dar această întâmplare a fost urmată de postirea cea de patruzeci de zile a lui Hristos în întunecimea şi groaza ispitei satanice. Şi după aceea s-au arătat îngerii şi I-au purtat Lui de grijă.

Când Domnul a pus pecetea pe toată suferinţa Sa din trupul Său pământesc, prin chinurile Sale şi prin vărsarea sângelui Său pe Cruce, natura a însoţit această întâmplare de lucrări înfricoşătoare: soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat şi mormintele s-au deschis. Vii şi morţii au simţit însemnătatea înfricoşătoare a sfintei jertfe de pe Golgota; tâlharii şi păgânii au venit să creadă în Fiul lui Dumnezeu şi morţii s-au arătat pe străzile Ierusalimului. Şi această întâmplare a fost urmată de întuneric: întuneric în afara şi înlăuntrul mormântului, după care au venit zorile, biruinţa cea de la urmă şi Învierea cea de la urmă. Şi iarăşi, îngerii au fost de faţă!

Aşadar, aceste trei întâmplări din viaţa lui Hristos ne dau învăţătura cea mai luminată şi mai nemijlocită despre smerenia şi ascultarea dumnezeiască. Veselia cerească şi firea minunată a fiecăreia dintre acestea se îmbină cu înfricoşarea uciderii omului şi cu stricăciunea satanică. Dar, în toate cele trei întâmplări, Hristos a ieşit Biruitor slăvit: asupra omului Irod după naşterea Sa, asupra lui satan după botezul Său şi asupra înţelegerii dintre oameni şi satan după moartea Sa.

Sfântul Matei descrie Botezul în apele Iordanului în acest chip: „În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să Se boteze de către el. Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine?”.

Ioan Îl recunoaşte pe Hristos, dar nu cunoaşte planul Său de mântuire. Acum se desfăşoară o întâmplare fără de asemănare din istoria omenirii: Dumnezeu se întrece cu omul în smerenie! Ioan boteza păcătoşi spre pocăinţă. Totuşi, Cel fără de păcat, Care nu avea pentru ce să Se pocăiască, a venit la el şi i-a cerut ca el să-L boteze.

Ioan, care era mai întărit duhovniceşte decât toţi păcătoşii din jurul său, îndată a recunoscut în Hristos pe Unul mai puternic decât el. Înainte de a-L vedea, Ioan ştia deja că El venise pe pământ şi vieţuia printre oameni: „În mijlocul vostru se află Acela pe Care voi nu-L ştiţi” (Ioan 1, 26).

Numai atunci când s-a aflat faţă către faţă cu El, L-a cunoscut pe El şi arătând către El, a spus: „Iată Mielul lui Dumnezeu!”. De îndată ce Ioan L-a văzut, se poate ca el să fi crezut că menirea lui ca Înaintemergător a luat sfârşit şi să fi spus ca dreptul Simeon mai înainte: „acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace” (Luca 2, 29), sau aşa cum a spus Ioan mai târziu într-o împrejurare: „Acela trebuie să crească, iar eu să mă micşorez” (Ioan 3, 30).

Dar nu; în loc să se întâmple precum a gândit şi s-a aşteptat Ioan, Hristos i-a dat poruncă neaşteptată. Aflat în mijlocul oamenilor păcătoşi, Hristos Cel fără de păcat a căutat la Ioan ca acesta să facă pentru El ceea ce el făcuse pentru alţii: să Îl boteze în râu aşa precum botezase pe alţii.

Împotrivirea lui Ioan la aceasta este cu totul de înţeles pentru oamenii muritori. Ah, fraţii mei, este un lucru înfricoşător să aduci în apă pe Cel mai curat decât apa! Este cel mai înfricoşător pentru zidire ca să-şi pună mâna pe capul Ziditorului! Cum poate omul, care este făcut din ţărână şi cenuşă, să cuteze să-şi pună mâna pe El, Care şade pe heruvimi?

Dar Hristos termină îndată vorba cu Ioan cu o zicere scurtă, dar hotărâtă: „Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea” (Matei 3, 15). Atunci L-a lăsat. Este ca şi cum Domnul ar spune aici: „Lasă acum orice cuvinte despre vrednicia Mea şi despre care este mai mare sau mai puternic. Ziua aceasta nu are această menire, ci alta. Va veni vremea când ceea ce spui acum se va face lămurit. Nu putem învăţa pe oameni ceea ce nu am făcut noi înşine. Dacă nu vom face aşa, cine ne va crede? Cum ne vom deosebi, altfel, de fariseii şi cărturarii Ierusalimului care învaţă şi ei nu fac? Noi trebuie să împlinim toată legea pentru a da legii întregi un înţeles mai înalt, duhovnicesc. Eu trebuie să fiu mai întâi botezat cu apă, ca după aceea să botez cu Duh Sfânt şi cu foc. Planul mântuirii este dat la iveală prin împlinirea sa. Ceea ce acum nu este lămurit se va lămuri în curând. Cerurile se vor deschide şi vor lămuri ceea ce vă cer Eu vouă”.

În măsura în care Ioan s-a temut în prima clipă să-L boteze pe Hristos, în aceeaşi măsură el asculta acum porunca lui Mesia. Şi cerul cu adevărat s-a grăbit să adeverească şi să binecuvânteze lucrarea mâinii Înaintemergătorului.

Fericitul Ieronim spune: „Exista o pricină întreită pentru a primi botezul de către Ioan. Mai întâi, fiind născut om, pentru a împlini toată dreptatea şi smerenia pe care o cerea legea. În al doilea rând, prin botezare să încuviinţeze sensul botezului lui Ioan. În al treilea rând, sfinţind apele Iordanului, să arate, prin pogorârea porumbelului, că Duhul Sfânt era de faţă la botezul credincioşilor”.

Hristos a intrat în apă nu ca să Se curăţească pe Sine, ci ca să înece simbolic pe omul cel vechi. Prin supunerea Sa, El a reîntregit în chip simbolic Potopul care a înecat lumea de pe vremea lui Noe şi, de asemenea, înecarea lui Faraon şi a armatei sale egiptene, în Marea Roşie.

În Potopul care a cuprins întreaga lume, omenirea păcătoasă a fost înecată. În Marea Roşie, Faraon, vrăjmaşul Dumnezeului Celui viu, a fost înecat. Hristos a luat asupra Lui păcatele lumii. El a primit de bunăvoie să Se înece în locul omenirii păcătoase; El de bunăvoie a luat asupra Lui soarta lui Faraon cel înecat, vrăjmaşul Dumnezeului Celui viu.

El a îngăduit apei să-I înghită trupul ca şi cum ar fi fost îngropat în mormânt. El a lăsat apa să curgă o clipă peste El şi apoi S-a ridicat şi a ieşit din apă. Prin aceasta, El a repetat acea lecţie înspăimântătoare pe care a dat-o Dumnezeu oamenilor prin înecarea păcătoşilor în vremea lui Noe şi aceea a lui Faraon în Marea Roşie. Prin aceasta El, în chip văzut, dar tăinuit, a spus ceea ce zice El mai târziu în cuvinte către fariseul Nicodim: „De nu se va naşte cineva din nou, nu va putea să vadă Împărăţia lui Dumnezeu” (Ioan 3, 3).

Dar numai acela se poate naşte din nou în această viaţă care a murit pentru omul cel vechi; sau, cu alte cuvinte, cel în care omul cel vechi, păcătos, a murit. Cel care se cufundă cu păcatele sale în apă iese afară curăţit de păcat. Cel care îşi osândeşte trupul, om trupesc fiind, se ridică prin Duhul ca om duhovnicesc. Cel care se îngroapă cu Hristos prin botez, ca în mormânt, se ridică cu Hristos în Învierea Sa (cf. Coloseni 2, 12).

Cel care îşi îneacă mândria, neascultarea, zavistia şi toată necurăţia omului celui vechi, păcătos, va ieşi din apă cu smerenie, umilinţă, ascultare şi dragoste. Cel care moare pentru sine va vieţui împreună cu Dumnezeu (cf. Romani 6, 3-8).

Pe scurt, cel care a murit ca păcătos şi se naşte din nou ca om drept, îşi va repeta şi el exemplul dat de Hristos prin botezul Său în Iordan. „Înainte de a se pune început nou vieţii, trebuie să se pună capăt celei vechi”, spune Sfântul Vasile cel Mare.

O, ce însemnătate adâncă şi plină de învăţăminte are botezul lui Hristos, prin scufundarea în apă a sfântului Său trup! Numai înţelepciunea nemărginită a lui Dumnezeu era în stare să dezlege oamenii în chip atât de povăţuitor şi cu folos, prin botezarea în Iordan. Numai această înţelepciune nemărginită, care vede trecutul şi viitorul întocmai ca şi prezentul, a fost în stare să lege începutul istoriei omeneşti de sfârşitul acesteia şi să pună la un loc potopul care a înecat omenirea cea păcătoasă, cu scufundarea lui Hristos în apă. Numai această înţelepciune de negrăit prin cuvânt poate, cu o singură privelişte, un singur semn, să spună mai mult decât toate limbile omeneşti de pe pământ. Pentru că întreaga cale a mântuirii noastre a fost arătată în lucrarea botezului lui Hristos în Iordan.

„Iar botezându-Se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu S-a văzut pogorându-Se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: Acesta este Fiul meu cel iubit întru Care am binevoit”.

Duhul nu a pogorât asupra lui Hristos pe când Se afla în apă, ci atunci când El a ieşit din apă. Prin aceasta, înţelepciunea lui Dumnezeu caută să ne arate că Duhul lui Dumnezeu nu pogoară peste omul cel vechi, care este viu păcatului şi mort pentru Dumnezeu, ci numai asupra omului născut din nou duhovniceşte, care a murit păcatului şi a înviat întru Dumnezeu.

Duhul a pogorât asupra lui Hristos în chip de porumbel, nu întrupat ca porumbel, aşa cum este Hristos întrupat ca om, ci numai în chip de porumbel, ca porumbel.

Fericitul Ieronim spune: „Porumbelul a pogorât asupra capului lui Iisus aşa încât nimeni să nu creadă că glasul Tatălui a fost îndreptat către Ioan şi nu către Domnul”. Această arătare în chip de porumbel înseamnă că Duhul poate să Se înfăţişeze în oricare alt chip şi cu adevărat s-a arătat mai târziu Apostolilor în chip de limbi de foc şi ca o suflare de vânt ce vine repede (Fapte 2, 2).

În Cartea Facerea, se spune despre Duhul: „Şi Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor” (1, 2). Atunci, Duhul lui Dumnezeu Se înfăţişează în chipuri diferite, potrivit întâmplărilor pe care le sfinţeşte sau le pune în lucrare. Dar fiecare chip pe care îl ia, Îl arată în lucrare, îndreptăţit şi curat, aducând odată cu Sine căldură, lucrare şi curăţie.

La botezul în apele Iordanului, Duhul S-a arătat în chip de porumbel blând; botezul Apostolilor a fost cu Duhul Sfânt şi cu foc, de Rusalii, Duhul S-a înfăţişat în chip de vânt puternic şi de foc.

Prin aceasta, se face lămurită deosebirea dintre botezul lui Ioan şi cel al lui Hristos. Botezul lui Ioan, sau botezul cu apă, îi face pe oameni blânzi şi curaţi ca porumbeii, dar botezul lui Hristos, sau botezul prin Duh, îi face pe oameni puternici şi înflăcăraţi.

Sfântul Chiril al Ierusalimului spune, în Învăţătura lumii, Cartea III: „Aşa cum omul este alcătuit din două părţi: suflet şi trup, există şi o curăţire îndoită: netrupească pentru ceea ce nu este a trupului şi trupească pentru trup. Apa curăţeşte trupul şi Duhul curăţeşte şi întăreşte sufletul”.

Pogorârea Duhului în chip de porumbel- aşa cum desluşesc aceasta Sfinţii Părinţi- ne aminteşte de porumbelul pe care l-a trimis Noe de trei ori de pe arca sa, ca să vadă dacă pământul se uscase. Şi porumbelul s-a întors cu o ramură de măslin în cioc. Ramura de măslin este simbolul păcii: pacea dintre Dumnezeu şi om.

Şi acum, după ieşirea lui Hristos din apă, după înecarea simbolică în apă a omului celui vechi, S-a arătat Duhul deasupra capului lui Hristos în chip de porumbel, ca să arate că potopul s-a sfârşit şi că domnea pacea între Dumnezeu şi omul cel nou.

De ce nu ţinea acest porumbel o ramură de măslin în cioc, ca semn al păcii? Pentru că aici, în locul ramurii de măslin se afla chiar Domnul Hristos, cel mai desăvârşit simbol al păcii între Dumnezeu şi om, între cer şi pământ. El este ramura de măslin a Noii Zidiri.

Şi astfel porumbelul, poposind deasupra lui Hristos, nu avea nevoie să ţină o altă ramură de măslin ca semn al păcii. Hristos este sfârşitul potopului şi începutul păcii. Şi iată glas din ceruri! Cerurile deschise, Duhul în chip de porumbel şi mai mult, glas din ceruri!

Astfel botezul lui Hristos este bogat în înţeles, căci nu au venit doar îngeri, ci Sfânta Treime Însăşi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt: Tatăl prin glasul din cer, Duhul în chip de porumbel şi Fiul ca om nou şi desăvârşit, Dumnezeu-Om.
„Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit”. Cu aceste cuvinte, Dumnezeu Tatăl Îl vădeşte pe Iisus Fiul Său, ca şi în cuvintele Marelui Arhanghel Gavriil către Preasfânta Fecioară Maria: „Şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema” (Luca 1, 32) şi iarăşi: „(Şi El) Fiul lui Dumnezeu Se va chema” (Luca 1, 35).

Acum Dumnezeu Tatăl Îl numeşte cu adevărat Fiul Său, Fiul Său cel iubit. Căci Hristos este singurul Fiu al lui Dumnezeu prin existenţa Sa din veşnicie şi singurul Fiu al lui Dumnezeu prin naşterea Sa în timp. Dumnezeu Tatăl nu îi numeşte pe toţi oamenii fiii Săi, ci numai pe Hristos. Fiindcă alţi oameni pot fi numiţi fii ai lui Dumnezeu prin adopţie, numai prin Hristos şi în numele Său.

Când Hristos a spus mai târziu oamenilor: „Unul este Tatăl vostru în cer”, El nu vrea să spună prin aceasta altceva decât faptul că oamenii sunt fiii lui Dumnezeu prin adopţie. Dumnezeu poate numi zidirile sale fii, în marea lui iubire. Dar Hristos este singurul, adevăratul Fiu al lui Dumnezeu atât în iubire, cât şi în fiinţă.

Şi de aceea se spune „Fiul Meu iubit întru Care am binevoit”. În aceste două grăiri, se dau la iveală arătarea iubirii Tatălui şi bunăvoirea Tatălui faţă de Fiul Său. Legătura pe care o are Tatăl cu Fiul nu a slăbit, nici dragostea lor, a Unuia faţă de Celălalt, nu s-a răcit prin pogorârea Fiului în lumea aceasta păcătoasă, El fiind îmbrăcat în trup omenesc supus ispitei.

Şi astfel botezul lui Hristos în Iordan se leagă de descoperirea Sfintei Treimi oamenilor. Nu există nicio descoperire mai mare ca aceasta, fiindcă prin aceasta ni se arată fiinţa trinitară a lui Dumnezeu.

La Iordan, Mântuitorul a pus pecetea pe această taină preaminunată atât în cer, cât şi pe pământ. Spunem dinadins „cât şi pe pământ”, pentru că firea trinitară a fiinţei lui Dumnezeu desluşeşte şi tainele cele mai adânci ale omului, firea întreită a omului, căci se spune chiar la începutul Sfintei Scripturi că Dumnezeu a făcut omul după chipul Său (Facerea 1, 26).

Şi astfel sărbătoarea botezului lui Hristos se numeşte Bobotează- Descoperirea lui Dumnezeu- căci Dumnezeu S-a descoperit în Iordan, aşa cum este El, atât cât această descoperire poate fi înţeleasă de omul cel trupesc.

Această sărbătoare se mai numeşte iluminare, căci prin aceasta duhul omului este iluminat cu cunoaşterea celor mai adânci taine Dumnezeieşti. Se mai numeşte iluminare pentru că botezul lui Hristos prin scufundarea Sa în apă, ne luminează minţile, ne curăţeşte inimile şi ne înalţă sufletele cu cunoaşterea căii mântuirii noastre, care stă în îngroparea omului celui vechi şi naşterea celui nou; sau, altfel spus, aceasta se află în moartea păcatului nostru, fiind muritor şi aducerea la viaţă a omului fără de păcat şi fără de moarte.

Tot ceea ce s-a întâmplat la botezul lui Hristos se întâmplă la botezul fiecăruia dintre noi. Scriind despre botez, Sfântul Vasile cel Mare spune: „Domnul, care îndrumă vieţile noastre, a întemeiat pentru noi legământul botezului, care are chipul morţii şi al vieţii…, apa este chipul morţii, a ducerii trupului la îngropăciune şi Duhul însufleţeşte cu putere dătătoare de viaţă, care înnoieşte viaţa sufletelor noastre, ducând-o de la moartea păcatului la viaţa cea dintâi”.

Prin scufundarea în apă, noi murim cu Hristos şi prin ieşirea din apă, noi suntem uniţi cu Hristos Cel viu. Dulcele Duh al lui Dumnezeu poposeşte deasupra noastră ca un porumbel, însufleţindu-ne cu harul Său atotputernic.

Şi Tatăl, prin iubirea lui Iisus Hristos, ne adoptă ca fii şi anunţă această adopţie cu glasul Său. Cine poate ştii, în clipa botezului, ce se întâmplă în inima fiecărui prunc? Întunecaţi şi descurajaţi de păcatele de mai târziu, noi uităm cea mai mare dintre tainele cereşti care ni se descoperă la botez.

Fiindcă prin botez noi suntem curăţiţi de tot păcatul, deşi, după ce ne botezăm, dăm peste ispite drăceşti, cărora Hristos nu le-a căzut pradă, aşa cum facem noi. Dar aceia dintre noi care cugetă la mântuirea noastră zi şi noapte, cu smerenie şi ascultare necurmată faţă de Dumnezeu, se pot învrednici de descoperirea de taine mari, sfinte, aşa cum au fost descoperirile de la Iordan, tot aşa cum s-au învrednicit mulţi sfinţi şi mucenici pentru Hristos de această viziune.

Mucenicia pentru Hristos se socoteşte ca fiind al treilea botez: primul fiind botezul lui Ioan cu apă; al doilea, botezul lui Hristos cu Duhul Sfânt şi cu foc. Cel de-al treilea botez, botezul muceniciei, se numeşte „botezul cu sânge”.

Mucenicii lui Hristos care au fost botezaţi prin vărsarea sângelui lor pentru Hristos, au văzut foarte adesea multe dintre tainele Iordanului, care s-au descoperit la botezul lui Hristos. Cel mai cunoscut exemplu al acestui botez minunat, prin sânge, este moartea întâiului mucenic al lui Hristos, Arhidiaconul Ştefan, care este descris în felul acesta: „Iar Ştefan, fiind plin de Duh Sfânt şi privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Acum se arată Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Iar Ştefan a strigat: Iată văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Şi iudeii îl băteau cu pietre (Fapte 7, 55-59).


Canoanele Maicii Domnului ajută mult la rugăciune

 

– Gheronda, cum să ajung s-o iubesc pe Maica Domnului?

– Să citești în fiecare zi Canoanele ei (Theotokarion)[1]. Ele te vor ajuta foarte mult s-o iubești pe Maica Domnului. Să vezi după aceea ce va face Maica Domnului! Îţi va da multă mângâiere.

– Gheronda, Maica Stareţă mi-a spus că am trebuinţă de trezire. Ce îmi poate aprinde din nou râvna?

– Să citești în fiecare zi un canon din Theotokarion și vei vedea că vei dobândi nobleţe. Fă aceasta ca un canon. Dacă nu poţi să citești un canon întreg, să citești primul tropar de la fiecare cântare și podobiile care se află la sfârșitul canonului.

– Gheronda, ca să mă ajut în rugăciune, pot să-mi rânduiesc o perioadă de timp în care să mă rog și să nu mă opresc până ce nu trece acel timp?

– În această perioadă poţi rosti Rugăciunea lui Iisus, dar să faci între timp și un Paraclis sau să citești Theotokarionul.

– Gheronda, când să citesc Theotokarionul, seara sau dimineaţa?

– Este mai bine să-l citești dimineaţa, astfel încât ceea ce ai citit să-ţi stăruie în minte toată ziua. Și când ești la ascultare poţi să întrerupi puţin lucrul și să citești un canon din Theotokarion.

Theotokarionul ajută foarte mult. Încălzește inima, mișcă sufletește. Îmi aduc aminte de Ieromonahul Chiril[2], egumenul Mănăstirii Cutlumuș. Acesta, atunci când citea Theotokarionul, nu se putea opri din suspine și lacrimi. Chiar și o singură noimă din Theotokarion îţi poate schimba sufletul.

[1] Culegere de șaizeci și două de canoane către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe care le-a adunat Sfântul Nicodim Aghioritul din manuscrisele aflate în mănăstirile din Sfântul Munte și pe care le-a editat în 1796.

[2] Vezi Părinţi Aghioriţi, Editura Evanghelismos, București 2004, p. 125.

Extras din Despre rugăciune – Cuviosul Paisie Aghioritul, Editura Evanghelismos

La mulți ani sărbătoriților zilei și nu numai, să vă dea Dumnezeu doar bine!🤗


 Se spune că această zi, de Sfântul Ioan, este una a bucuriei, iar cine nu "se veseleşte" în această zi va fi trist tot anul, așa că, fiți fericiți, oameni dragi!😉
La mulți ani sărbătoriților zilei și nu numai, să vă dea Dumnezeu doar bine!🤗

Vinul fiert si tuica fiarta sunt leacuri traditionale


Vinul fiert si tuica fiarta sunt leacuri traditionale pentru gripa si raceala, cu conditia sa fie consumate cu masura aprobarea doctorului

  • Tuica fiarta, utila celor de la munte

Iarna, taranii se incalzeau si cu tuica fiarta. Dar nu orice bautura distilata din fructe, ci acea tuica româneasca preparata dupa retete traditionale care, in cantitate mica si de tarie slaba, are proprietati de vindecare si prevenire a unor boli. Cum se produce efectul terapeutic al tuicii fierte? Vaporii calzi de alcool etilic produc o dilatare a vaselor capilare din plamini, permitand o mai buna oxigenare a sangelui. in acest fel se usureaza schimbul vital de intrare a oxigenului in sange si eliminare a dioxidului de carbon. Decongestionarea pulmonara va scadea riscul de pneumonie. Vaporii de alcool etilic inhalati fierbinti, asociati substantelor prezente in fructe, in doze mici, ajuta si in hipoxie (lipsa de oxigen) cerebrala. Contribuie la reglarea concentratiei glucozei din sange si muschi, in cazul unor eforturi fizice de lunga durata. Conform mai multor studii, tuica fiarta i-a ajutat pe nordici sa supravietuiasca intr-o clima rece, supusi permanent stresului termic, pe cand mediteraneenii, orientalii, semitii si asiaticii isi puteau revigora forta prin vitaminizare si consum de glucide direct din fructe. si la noi a fost la fel. Bauturile spirtoase au facut parte din obiceiurile culinare ale populatiilor montane si a celor din nordul si nord-vestul Transilvaniei. In schimb, consumul de tuica tare a fost chiar daunator românilor din Sud (Muntenia, Oltenia, Dobrogea).

  • Distruge colesterolul si combate anemia

Se pune problema, insa, cata tuica fiarta putem consuma pentru a nu deveni periculoasa pentru sanatate. Dupa un efort fizic sustinut, in conditii de frig, se admit maximum 150 ml (de 30 grade). Este interzis consumul de tarii dupa cina. Ca aperitiv, tuica fierbinte trebuie bauta incet, fara a depasi 100 ml. Este interzisa femeilor gravide, firave, scunde, slabe, sensibile, dar este benefica pentru femeile supraponderale. O enzima prezenta in tuica fiarta are rolul de a reduce depunerile de colesterol pe artere. Are rol in prevenirea arterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic. Consumul zilnic, timp de o saptamana, a 30 ml tuica de pruna este o eficienta metoda de a reduce riscul de aparitie a unor boli de inima. Acest leac era recomandat si in anemii, adevar demonstrat si de studii recente. Aceasta bautura poate creste cu peste 120% viteza de producere a hemoglobinei si chiar a producerii de hematii (celule rosii ale sangelui care transporta oxigen). in plus, tuica de pruna are un bogat continut in fier. Dar acest lucru nu inseamna nici pe departe ca anemia se previne cu tuica. Dimpotriva, un consum zilnic de tarie de pruna poate avea efecte nefaste chiar si pentru un organism sanatos.

  • Vechile frectii cu tuica

In compozitia tuicii de pruna naturale se afla si vitaminele A, B, C, D1 si D2, nedegradate termic. Acestea se absorb la nivelul intestinului mai eficient atunci cand temperatura bauturii este apropiata de cea a sangelui (37,5 grade C). Acesta este un motiv pentru care tuica de pruna fiarta, nu foarte fierbinte, este, in ciuda celor crezute, benefica functiilor hepatice. Dar asta nu inseamna ca face bine in orice boala a ficatului. O cescuta din aceasta licoare calda ajuta doar in dischinezii biliare si constipatii. Sa nu uitam nici beneficiile tuicii nefierte. in primul rand, este ingredient pentru prepararea maceratelor alcoolice. Apoi, este un leac extern fara concurenta cand vine vorba de frectii. Vreme de secole, nu se stie de solutiile mentolate pe care le gasim azi in farmacii. Dar taranii faceau frectii cu tuica pentru tratarea racelilor, a reumatismului, pentru activarea circulatiei sanguine, pentru alungarea durerilor de cap. tuica si vinul fiert nu sunt bauturi alcoolice, sunt leacuri traditionale pe care n-ar trebui sa le uitam. Asa cum nu trebuie sa uitam si ca se pot transforma in dusmani ai sanatatii, daca depasim doza terapeutica.

  • Leacurile lui Asclepios, nu ale lui Bachus

1. Atat vinul care urmeaza sa fie fiert, cat si tuica au efecte terapeutice numai daca sunt „curate“, de casa.

2. Nu se recomanda ca „terapia cu tuica“ sau „terapia cu vin fiert“ sa devina un obicei. Aceasta „traditie“ se poate transforma in viciu.

3. A mari doza terapeutica de alcool, in ideea ca mai mult „medicament“ grabeste vindecarea, este o conceptie falsa care poate conduce la alcoolism.

  • Reteta lui Radu Anton Roman

1 litru de vin

5 linguri de miere

1 praf de scortisoara

10 boabe piper

10 cuitoare

Se pune vinul la fiert cu piper, cuisoare, scortisoara. Cand ies primii aburi, se adauga mierea si se amesteca. La apropierea primului clocot, se ia de pe foc si se acopera.


Vinul fiert este o traditie de iarna la romani si la multe alte popoare. Nimic nu se compara cu o cana culicoarea calda, din care ies aburi aromati, imbiind la relaxare. E bun cu orice ocazie, in timpul sarbatorilor, dar si inainte de Craciun, fiind singura bautura alcoolica permisa in post. Vinul fiert este cunoscut ca remediu impotriva racelii inca de pe vremea romanilor. Dar are si alte aplicatii in medicina traditionala. Imaginati-va ca ati intrat in casa inghetati, iar pe soba fierbe o oala mare cu vin rosu. Ce poate fi mai placut decat sa sorbiti din licoarea fierbinte, preparata dupa retete vechi românesti?

  • Un remediu corect dozat

Vinul fiert nu este doar o licoare apreciata in zilele reci, ci si un leac vechi pentru raceala, frisoane, gripa, deoarece ridica temperatura corpului, ne face sa transpiram, sa respiram mai usor si astfel boala pare mai usor de suportat. Este un remediu simplu, placut si confirmat ca eficient de cateva secole. insa trebuie sa nu uitam ca este alcool si, automat, va obosi organismul. Ca orice bautura alcoolica este contraindicata celor cu afectiuni cardiovasculare, cu hipertensiune, ulcer sau cu orice diagnostic in care consumul de alcool este interzis. si, mai ales, este interzis celor ce vor urca la volan in acea zi. in plus, vinul fiert confera o senzatie de caldura pe termen scurt., datorita vasodilatatiei care se manifesta aproape instantaneu. Dar, la scurt timp, se manifesta fenomenul invers, de racire. Se stie ca alcoolul favorizeaza aparitia degeraturilor, deoarece extremitatile sunt primele expuse frigului. Vinul fiert este eficient si sanatos atunci cand e consumat in cantitati moderate. Nu mai mult de o cana pe zi, seara, la culcare. Mai mult, alcoolul scade rezistenta organismului si, in loc sa ne ajute sa depasim boala, ne expune infectiilor.

  • Vinul nu se fierbe

Cum se prepara un vin fiert de leac? Este impropriu numit fiert, in realitate se aduce pana aproape de fierbere, dar in niciun caz pana da in clocot, asa ca, mai corect ar fi sa il numim vin incalzit. Prin fierbere se pierde nu doar alcoolul, ci si aroma si anumite componente cu rol curativ. Se poate folosi vin rosu sau alb, in functie de preferinta, desi vinul rosu pare sa fie mai placut. De obicei nu se foloseste vinul scump, deoarece procesul de incalzire le aduce pe toate la acelasi numitor comun. Cel mai bun e vinul vrac, de la tara. La preparare trebuie tinut cont de faptul ca, prin fierbere, se produce compusul organic hydroxymethylfurfural, care este considerat un agent potential cancerigen. Se adauga diferite condimente, de obicei scortisoara, cuisoare, coaja de lamaie, dupa care se incalzeste pana pe la 80 de grade C si se indulceste dupa gust. Unii prepara vinul fiert adaugand coji de portocale sau feliute subtiri de mar. Aceste ingrediente se pun in ultimele 2-3 minute, pentru a nu acri vinul si a nu-i altera gustul de baza. Este de preferat sa folositi betisoare de scortisoara in loc de pudra, aceasta facand ca vinul sa aiba o consistenta neplacuta, tulbure si sa se lipeasca de vasul de fierbere si mai apoi de cani.

  • Ingredientele magice ale vinului cald

Retetele de vin fiert sunt numeroase in functie de traditie, diferenta fiind data de mirodeniile adaugate, care vor conferi licorii fierte miresme si arome deosebite. Aceste mirodenii pot fi: nucsoara, cardamon, anason, ienibahar, boabe de piper. Este indicat sa nu folositi foarte multe condimente, caci vinul va capata in final un gust greu, aromele combinandu-se adesea prea puternic. O regula de baza in obtinerea unui vin fiert bun spune ca nu se folosesc mai mult de trei arome diferite. Orice reteta ati folosi, tineti minte ca mirodeniile uscate se adauga imediat dupa ce ati pus scortisoara. Pentru gripa si raceala, se recomanda doua cesti de vin fiert pe zi, din care una seara, la culcare. in acelasi timp, se fac la picioare bai de apa cu sare sau flori de fin. Vinul fiert cu putina coaja de lamaie, cu scortisoara sau cuisoare, constituie un remediu minunat care produce sudatie in pneumonie si grabeste vindecarea. Daca nu sunteti un adept al bauturilor alcoolice, dar va e pofta de un vin fiert, puteti prepara aceasta licoare cu suc de fructe, rezultatul va fi asemanator. in orice caz, in perioada rece, medicii recomanda o alimentatie un pic mai condimentata, inclusiv vin fiert, pentru ca acestea pisca microbii, ferindu-ne de imbolnaviri.

  • Bauturi calde folosite de secole

Nu se stie exact cand si cine a facut prima oara vin fiert, dar se presupune ca a fost folosit ca „intaritor“ de catre cei care munceau afara pe timpul iernii. in schimb, despre bauturile distilate se stie ca au aparut acum 3.000 de ani, la eschimosi. Ei preparau un alcool din alge fermentate si-l foloseau doar in scopuri terapeutice. Vinul fiert a aparut in zona mediteraneeana, dar e popular in tarile nordice. Se face, de obicei, din vin rosu, condimentat cu scortisoara, cardamom, ghimbir, cuisoare si portocale amare. Se poate combina cu votca, aquavit sau coniac, dupa cum exista si variante fara alcool, din sucuri de fructe. Stramosul vinului fiert este mentionat in „Tratatul de bucate“ al romanului Apicius. Conditum Paradoxum era un amestec de miere cu putin vin incalzit si asezonat cu piper, sofran si curmale pajite. in Evul Mediu, vinul fiert se consuma rece si era considerat medicament, mai pur chiar decat apa, recomandat si copiilor. Licoarea fierbinte era aromata cu miere, scortisoara, nucsoara si ghimbir. Astazi, vinul fiert e la mare cautare la nemti. Austriecii prefera sa incalzeasca vin alb. Scandinavii mai adauga si lichior sau votca.

Aburul, agent terapeutic

 


Baia de aburi este o metoda simpla de calire a organismului, dar si de preparare a hranei

  • Hrana sanatoasa, la aburi

Exista in comert din ce in ce mai diverse aparate de preparare a hranei cu aburi. Este o metoda mult mai sanatoasa decat prajirea sau fierberea. Forta aburului fragezeste legumele si fructele, iar pierderea de vitamine si minerale e foarte mica. Culoarea alimentelor se pastreaza intacta, la fel aromele si substantele nutritive. Gatitul la aburi este perfect si pentru carnea de pui si peste, paste, fructe, fructe de mare, oua, orez, dulciuri. Nu trebuie sa utilizati niciun fel de grasime, deci acest mod de preparare a hranei este foarte indicat pentru cei care tin regim. Puteti gati la aburi aproape orice tip de legume, mai putin radacinoasele. Taiati legumele la aceeasi dimensiune, pentru a fi patrunse uniform. Se mananca imediat dupa fierbere. In sita se adauga o mana de verdeturi aromate (busuioc, patrunjel, marar). Avand in vedere ca suntem in plina vara si vrem sa evitam caldura in bucatarie, aparatul de gatit in aburi este ideal. Este compus din mai multe compartimente, ceea ce face posibil gatitul simultan a mai multor feluri de preparate. Aparatul este dotat cu o tavita de colectare a sucurilor, ce pot fi reutilizate pentru a prepara o supa, un sos. Daca va obisnuiti sa folositi aburii in obtinerea hranei zilnic, veti cu siguranta mult mai sanatosi.

  • De la sauna cu fum, la cea cu aburi

O metoda simpla si ieftina de detoxifiere si relaxare este baia de aburi. Forta aburului este motorul care pune in miscare nu doar masinariile, ci si organismul uman. Favorizeaza circulatia sangelui si eliminarea toxinelor, trateaza afectiunile respiratorii, dar si pe cele ale pielii. Aburul simplu provenit din apa care fierbe sau in asociere cu diferite plante este o metoda de terapie pe cat de veche pe atit de eficienta.

  • Baia de aburi, leacul bolilor respiratorii

Aburul este un agent terapeutic extrem de valoros. Poate fi folosit sub forma de bai generale, partiale, inhalatii si la prepararea alimentelor. Pentru a crea „ceata“ specifica unei bai generale de aburi, e nevoie de un generator cu sistem precis de control si de o cabina cu inchidere speciala, pentru ca aburul sa nu se piarda. In cazul in care nu le avem la indemana, se poate fierbe apa intr-un vas cu gura larga, pe un resou. Cabina poate fi improvizata din paturi sau prosoape mari. Temperatura optima pentru o baie de aburi eficienta se situeaza intre 43 si 46 de grade Celsius, iar umiditatea trebuie sa fie 100%. Ce afectiuni putem trata cu baia generala de aburi? E benefica pentru cei cu astm bronsic, dureri reumatice, tuse cu expectoratii, insomnie, circulatie sangvina deficitara, tensiune musculara, sensibilitatii generale a pielii. Pentru a obtine rezultatele optime, trebuie sa tinem cont de anumite reguli. Una din ele este aceea ca, inainte de baie, e bine sa facem un dus cu apa calduta. Timpul efectiv pentru fiecare baie variaza intre 15 si 20 de minute, in functie de sensibilitatea pielii. Dupa baia de aburi, nu se expune corpul la variatii bruste de temperatura, pentru ca exista riscul unui soc termic. Acoperiti trupul cu un halat plusat. Baia de aburi are si un efect benefic asupra catifelarii si elasticitatii pielii. Caldura deschide porii pielii, iar transpiratia va elimina impuritatile. Muschii se vor relaxa, iar tensiunea si durerea se dimineaza.

  • Atentionari pentru cardiaci

Atunci cand doriti sa adaugati in apa si plante cu scop terapeutic, puteti folosi: petale de trandafir, musetel, lavanda, salvie, nalba, lemn de santal, lamaie, coada soricelului, cimbrisorul, indicate indeosebi celor cu afectiuni cutanate, hipertensiune si disfunctii cardio-respiratorii, dar si pentru relaxare. Este important ca uleiurile esentiale folosite sa fie 100% naturale, iar cantitatea sa nu fie in exces, pentru ca sunt foarte puternice si pot produce iritatii. Atunci cand facem baie de aburi acasa, fara un dispozitiv special, trebuie sa fim atenti la temepratura aburilor, daca acestia sunt prea fierbiti va puteti arde. Cardiacii pot face baie de aburi, dar cu prudenta. Este bine sa aseze pe inima o compresa rece. Pulsul nu trebuie sa depaseasca 130-135 de batai pe minut. Daca pe parcursul procedurii, bolnavul acuza stari de moleseala, se intrerupe baia. Sauna are un efect de calire a organismului contra racelii si de ameliorare a unor tulburari neurovegetative. Totusi, barbatilor, se pare, le dauneaza, daca se face abuz. Baia cu aburi poate induce impotenta temporara si poate reduce vitalitatea spermatozoizilor.

  • Vapori binefacatori pentru ten

Pentru o baie de aburi partiala, se acopera segmentul de corp cu prosopul si se tine deasupra bolului cu apa fierbinte. Partea expusa trebuie sa stea la o distanta de 30 cm de vasul cu apa. Se poate aplica asupra picioarelor, fetei, sezutului, mainilor, a jumatatii inferioare a corpului. Cel mai frecvent se abureste fata. inchideti ochii si relaxati-va timp de 10-15 minute. Apoi stropiti fata cu apa la temperatura camerei pentru inchiderea porilor. Puteti sa incheiati tratamentul cu o lotiune tonica si o crema hidratanta. Pentru o persoana cu ten normal, se recomanda o baie de aburi pe saptamana, timp de 5-7 minute, iar pentru o persoana cu ten gras baia de aburi este indicata de maximum trei ori pe saptamana, timp de 15-20 minute. Cel mai indicat moment pentru a face o baie de aburi a capului este seara, inainte de culcare. Anemicilor si persoanelor corpolente le este recomandat un numar cat mai redus de bai de aburi. La picioare, baia de aburi are rolul de a elimina mirosul neplacut (baia cu flori de fin si paie de orez), ajuta in caz de anemie, picioare reci sau umflate. Persoanele care nu pot urina sau sufera de cistita, reumatism sau boli ale abdomenului, le sunt indicate bai de aburi cu coada calului. O varianta a baii de aburi partiala este si inhalatia, procedeu utilizat in afectiuni ale tractului respirator. Se foloseste mai ales aburul rezultat din fierberea apei cu musetel.

Vremea ceaiurilor medicinale!

 

O cana cu ceai aduce un plus de sanatate daca il preparam dintr-o planta de leac

  • Lucerna, mac si obligeana

Lucerna nu are renume de planta utila sub forma de ceai, fiind folosita mai mult in hrana animalelor. Dar frunzele de lucerna contin cantitati mari de beta-caroten, vitamina B, C, D, E si K, minerale: potasiu, fier, calciu si fosfor. Datorita continutului crescut de clorofila, este un detoxifiant foarte bun. Se recomanda ceaiul de lucerna ca laxativ si diuretic, ajutand in balonari, ulcere, anorexie, prin actiunea sa alcalinizanta si antimicotica. Ceaiul de lucerna e bun pentru varstnici. Fortifica sistemul imunitar si incetineste procesele de imbatranire. Creste puterea fizica, pofta de viata, asigura un somn odihnitor. Lucerna este folosita in terapia cistitelor acute si cronice, precum si a prostatitelor. Datorita continutului de vitamina K, previne sangerarile, faciliteaza coagularea sangelui. Infuzia de mac, preparata dintr-o lingurita de petale la 200 ml apa clocotita, are proprietati usor sedative, antispastica, fiind recomandata in bronsite acute, gripe, laringite acute, tuse. Ceaiul se bea caldut. Infuzia de obligeana se prepara din 20 g rizomi la 250 ml apa clocotita. Se iau 4-5 linguri pe zi, cate una inaintea fiecarei mese. Intern, are actiune tonic-amara, antibacteriana si analgetica. Se consuma ca stimulent al secretiei gastrice si in diferite afectiuni ale stomacului. De asemenea, obligeana are actiune tranchilizanta (calmant psihic) si ajuta si in balonari.

  • Maghiran, muschi de piatra, nuci

Maghiranul preparat sub forma de ceai (o lingurita de planta maruntita, peste care se toarna o ceasca cu apa fierbinte) stimuleaza digestia, ajuta la eliminarea gazelor, mareste pofta de mancare si calmeaza colicile stomacale, sporeste diureza si combate insomniile. Muschiul-de piatra contine substante amare care stimuleaa secretiile stomacale si sistemul nervos vegetativ. De asemenea, sporeste secretia pancreatica, este emolient si calmant al aparatului respirator si digestiv, fluidifica secretiile bronhice. Ceaiul preparat din aceasta planta ajuta in insuficienta pancreatica, bronsite, laringite, traheite, stari de voma la gravide, anorexie. Infuzia se completeaza cu un varf de bicarbonat de sodiu. Ceaiurile se beau reci, cel mult trei pe zi. Ceaiul din nuci are proprietati usor hipotensive, hipoglicemiante si antialergice, antiinflamatoare, dezinfectante ale aparatului urinar, antidiareice. Se foloseste in cazuri de enterite acute, diabet zaharat, infectii si edeme renale. Ceaiul de frunze de nuc, asociat cu bai locale, ajuta la vindecarea leucoreei si la micsorarea transpiratiei. Baile generale cu aceasta infuzie intaresc organismul, ajuta in eczeme, ulceratii, furunculoza. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de frunze la 250 ml apa clocotita. Se beau 2 ceaiuri pe zi. Extern, o infuzie mai concentrata ajuta in afectiuni ale gitului si stomatite, sub forma de gargara.

  • Odolean, osul-iepurelui, paducel

Ceaiul de odolean (valeriana) este unul din cele mai vechi leacuri pentru insomnii. In scopuri medicinale, de la odolean se folosesc rizomii si radacinile care au efecte inhibitoare asupra tesuturilor nervoase si musculare. Infuzia are proprietatea de a micsora starile de excitatie, regleaza palpitatiile inimii si aduce un somn linstitor. Are efect calmant si in colicile stomacale de natura nervoasa. Este un ceai bun in astm si hipertensiune. Ca somnifer, ceaiul se prepara dintr-o lingura de planta la la 250 ml apa clocotita si se bea seara, inainte de culcare. Radacinile de osul-iepurelui stimuleaza secretiile glandelor, avand actiune diuretica si depurativa. De aceea, ceaiul din aceasta planta este prietenul rinichilor, ajutand la eliminarea calculilor renali, dar si in reumatism si boli de piele cronice. Ceaiul de paducel actioneaza asupra aparatului cardiovascular si sistemului nervos central. Este vasodilatator coronarian si periferic, sedativ nervos si al sistemului cardiovascular, creste permeabilitatea vasculara, scade tensiunea arteriala. Actioneaza ca un bun bronhodilatator. Intern, este adjuvant in angina pectorala, miocardita, hipertensiune arteriala, tulburari neurovegetative, ateroscleroza si nevroze cardiace. Florile sau fructele de paducel asociate cu valeriana si talpa gistei isi maresc efectul medicinal. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de flori cu frunze sau de fructe la 250 ml apa clocotita. Dupa 20 minute se strecoara, se indulceste si se bea fractionat in decursul unei zile.

  • Papadie, rachitan, scaiete

Si din papadie se prepara ceaiuri cu efect medicinal. Acestea sunt recomandate in toate bolile unde exista un dezechilibru glandular, precum si in obezitate si gastrite hiperacide. Rezultate bune da si in bolile de ficat, diskinezii biliare cu tulburari intestinale. Normalizeaza circulatia sangvina. Ceaiul de papadie mai este folosit in guta si reumatism,

ulcer varicos. Se prepara din 3 lingurite de planta la 300 ml apa clocotita si se recomanda 3-4 ceaiuri pe zi. Ceaiul de rachitan proprietati antiseptice si antibiotice. Se bea in cazuri de dizenterie, hemoragii gastro-intestinale sau de alta natura. Sub forma de bai sau comprese, are actiune cicatrizanta in ulcerele varicoase. Din infuzie (o lingurita de planta la 250 ml apa fiarta) se beau 3-4 cani pe zi. Ceaiul se prepara fie numai din planta, fie in amestec cu musetel, menta, sunatoare sau galbenele. Dubland cantitatea de planta, obtinem o infuzie utila in irigatii vaginale. Scaietele de lapte este o planta cu flori rosii, ale carei fructe sunt folosite ca leac de peste doua mii de ani. in compozitia scaietelui intra silimarina care nu se gaseste decat in semintele acestei plante. Aceasta substanta previne patrunderea toxinelor in celulele ficatului si totodata ajuta la regenerarea acestora. Ceaiurile sunt recomandate in tratamentul hepatitelor si al altor boli ale ficatului, fiind de neinlocuit in cazul alcoolicilor. Silimarina poate scadea nivelul glucozei din sange, asa ca diabeticii trebuie sa fie atenti cu aceasta planta.

  • Scai-vanat, schinel, soc

Ceaiul de scai-vanat se prepara din planta intreaga. Datorita saponinelor pe care le contine, ajuta la fluidificarea secretiilor bronhice si la expectorarea lor. Are actiune diuretica, fiind utilizat in retentiile urinare. Asociata cu frunze de patlagina si cimbrisor, aceasta planta aduce calmarea rapida in tusea convulsiva. Schinelul contine principii amare si multe minerale. Are rolul de a stimula secretiile gastrice, marind pofta de mancare si fiind recomandat ca tonic in dispepsii si toxiinfectii alimentare. Intern, ceaiul de schinel ajuta in anorexie si hipoaciditate gastrica, in bolile hepatice si respiratorii. O lingurita de planta maruntita se pune in 200 ml apa clocotita, apoi, ceaiul se indulceste si se bea fractionat, cu o jumatate de ora inaintea meselor principale. Ceaiul de soc provoaca transpiratie abundena, ajutand la scaderea temperaturii. Florile de soc au proprietati antinevralgice. Ceaiul de flori de soc se ia contra tusei in raceala, gripa, bronsita, dar e recomandat si in constipatie, reumatism, boli ale aparatului urinar. Acelasi ceai mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza, se foloseste ca medicament natural in obezitate. Ceaiul se prepara din 3 lingurite de flori la 300 ml apa. Sunt indicate 4 ceaiuri caldute pe zi. Ca laxativ, se bea inainte de culcare.

Cititi si Ceaiul verde si PLANTE-dictionar si Ceaiuri de slabit si Ceaiuri rare si Matasea de porumb

Ceaiul este cea mai consumata bautura din lume, mai ales in anotimpul rece. Ceaiul medicinal nu contine altceva decat apa si planta. Un preparat simplu, obtinut in cateva minute, foarte ieftin si placut la gust. Consumat fierbinte, ne incalzeste, dar ne ajuta si in depasirea unor probleme de sanatate. N-ar trebui sa treaca nicio zi fara ceaiuri fitoterapeutice. Acestea actioneaza printr-o multitudine de principii biologic active, stimuland buna functionare a organelor interne. Daca ne vom face un obicei din a considera ceaiul a treia masa a zilei, slabim procesele degenerative din organism. Iar daca stim sa alegem planta potrivita, ceaiul cel de toate zilele se va transforma intr-un medicament natural. suntem obisnuiti cu musetel si menta, dar exista si ceaiuri mai putin cunoscute. Iata cateva dintre ele.

  • Cum preparam ceaiul ideal?

Ceaiul este un remediu vedeta in tratarea unor boli, maladii, afectiuni cronice, hepatice, biliare. Terapia pe baza de ceaiuri din fructe, diferite frunze, legume, sunt un remediu naturist si, in general, fara contraindicatii. Aproape orice afectiune se poate trata naturist pe baza de ceai, trebuie doar sa stim care sunt plantele cu eficienta curativa pentru fiecare tip de disfunctie. Ca sa profitam din plin de toate beneficiile unei cesti de ceai, trebuie sa tinem cont de niste reguli esentiale. Nu folositi „ouale“ sau lingurile perforate. Nici pliculetele. Ceaiul sanatos este cel in care planta este introdusa direct in apa. Apa de la robinet, cu cantitate mare de clor, nu e indicata, va schimba aroma ceaiului. Cea mai buna e apa plata. Se fierbe separat, se da deoparte si abia apoi se presara planta. Se acopera si se lasa cateva minute pentru infuzare, atita timp cat precizeaza reteta. Unele ceaiuri se beau fierbinti, altele caldute, iar altele reci. La orice temperatura ar fi, nu folositi pahare de plastic, ci cesti de portelan. Pentru un tratament corect, respectati intocmai cantitatile de apa si planta, precum si numarul de cani recomandate pentru consumul zilnic. Alegeti ceaiuri din farmacii sau, mai bine, plante culese de mana dumneavoastra.

  • Aloe, chimen, albastrele

Exista ceai din aloe vera. Din frunzele acestei plante se extrage un suc amar, care este solidificat si transformat in pulbere. Frunzele de aloe contin compusi care actioneaza asupra intestinului uman, ceea ce face din aloe vera un laxativ puternic. Ceaiul de aloe curata colonul eficient, dar e bine sa consultam medicul daca vrem sa facem o cura cu acest ceai, mai ales daca luam si medicamente pentru inima. Ceaiul de albastrele are efect antidiareic, dar mai este indicat si in afectiuni renale. Folosit extern, calmeaza iritatiile oculare, iar sub forma de comprese, combate ridurile si muschii lasati ai fetei. Se opareste o lingurita si jumatate de flori cu apa clocotita si se acopera 20 minute. In cazul afectiunilor renale si vezicale, se beau cate 200 ml de ceai cu 15 minute inainte de masa. Ceaiul din fructe de chimen stimuleaza secretiile gastrice, este galactogog, antiinflamator intestinal, fluidifica secretiile bronhice. Se utilizeaza in anorexie, balonari, bronsite, este calmant in colici gastrice. Se bea in trei reprize, dupa mesele principale si se prepara dintr-o lingurita de fructe la o ceasca cu apa.

  • Coriandru, dud, hamei

Coriandrul se foloseste sub forma de ceai de fructe, ca stimulent al secretiilor gastro-intestinale. Este recomandat si in anorexie, balonari, si viermi intestinali. Infuzia se obtine din 300 ml apa clocotita peste care se pune o lingurita de fructe zdrobite. Se bea caldut si fractionat in timpul unei zile. Un alt ceai mai putin obisnuit este cel de frunze de dud. Este astringent, antidiabetic, alcalinizant si antidiareic, fiind recomandat diabeticilor si persoanelor cu gastrite si ulcer gastric sau duodenal. Ceaiul se prepara dintr-o lingura de de frunze de dud la 350 ml de apa clocotita, si se bea dupa cele trei mese ale zilei. Ceaiul de hamei este un stimulent tonic amar. Are proprietati sedative si bacteriostatice asupra germenilor gram pozitivi. Diminueaza excitabilitatea sistemului nervos, avand efecte neurosedative si antispastice. Ceaiul de hamei ajuta in insomnii, tuberculoza, anorexie, iar extern, in acnee, seboree si in infectii cu Thricomonas. Infuzia se prepara dintr-o lingura si jumatate de conuri la 200 ml apa clocotita (pentru calmare). Lichidul rezultat se bea pe parcursul ueni zile sau seara, inainte de culcare, pentru insomniaci. Sulfina sub forma de ceai mareste permeabilitatea vasculara, regenereaza celula hepatica, scade tensiunea arteriala. Infuzia dintr-o lingurita de flori la o cana de apa fiarta este de ajutor in boli ca: astm bronsic, bronsite, hepatita cronica, afectiuni renale. Extern, e utila in spalarea ranilor, gargara in abcese dentare, gingivite, afte, laringite.

  • Iarba febrei, isop, trandafir

Iarba febrei este o planta mica, are flori galbene si frunze in forma de pana, bune de leac. Seamana cu margareta si este recomandata in medicina naturistei pentru diminuarea durerilor date de artritele reumatice. Ceaiul din aceasta planta reduce inflamatiile si ajuta si in durerile de cap. S-a mai demonstrat ca previne formarea cheagurilor de sange. Daca sunteti alergici la fin, puteti fi alergic si la iarba febrei. Ceaiul de isop are actiune antispasmodica asupra musculaturii netede si sedativa asupra sistemului nervos central si a centrilor respiratiei, producand o usoara bronho-dilatatie. cate trei ceaiuri consumate pe zi vor favoriza eliminarea apei din tesuturi, stimularea poftei de mancare si reglarea functiilor digestive. Isopul scade presiunea sanguina prin dilatatie arteriala. Se recomanda in traheite, bronsite, tuse, afectiuni hepatice, hipertensiune arteriala, iar extern, dezinfecteaza si cicatrizeaza rani, aplicat sub forma de comprese. Frunzele si florile de podbal au proprietati secretolitice, emoliente si usor antiseptice. Ceaiul se utilizeaza cu bune rezultate in bronsita, tuse, raguseala, astm, emfizem pulmonar, silicoza. Se obtine din 20 g frunze sau flori la 250 ml apa clocotita si se indulceste cu miere. Ca expectorant, se ia o lingura de ceai la 3-4 ore. Petalele de trandafir din care se prepara infuzie sunt leac pentru raceli, gripa, transpiratie abundenta, bronsite. Extern, ceaiul e dezinfectant si decongestiv pentru ochii obositi. Pentru diaree, ceaiul se obtine din 2 lingurite de petale la 250 ml apa clocotita. Se beau 3 ceaiuri pe zi.

  • Ceaiuri combinate

- Ceai gastric: flori de coada-soricelului, flori de galbenele, flori de musetel, radacina de odolean, menta, papadie.

- Ceai hepatic: coaja de crusin, flori de coada-soricelului, frunze de mena, fructe de maces, matase de porumb, radacina de papadie, turita-mare, rostopasca, volbura, sunatoare.

Se beau doua-trei ceaiuri pe zi, dintre care unul dimineata pe stomacul gol.

- Ceai laxativ: coaja de crusin, frunze de roinita, volbura.

- Ceai diuretic: flori de albastrele, frunze de mesteacan, frunze de merisor, matase de porumb, radacina de osul-iepurelui, rizomi de pin, seminte de macese, coada-calului.

- Ceai depurativ: flori de soc, cicoare, papadie, trei-frati-patati.

- Ceai dietetic: frunze de afin, frunze de dud, frunze de nuc, teci de fasole, menta, papadie.

- Ceai antiasmatic: flori de coada-soricelului, frunze si flori de paducel, frunze de podbal, frunze de salvie, cimbrisor-de-cimp, isop, talpa gistei, unguras.

- Ceai antireumatic: frunze de frasin, frunze de mesteacan, flori de soc, fructe de ienupar, teci de fasole, coaja de salcie, coada-calului.

- Ceai sedativ: flori de tei, radacina de odolean, capsule de mac, conuri de hamei, sovarv, talpa-gastei.

- Ceai pentru cardiaci: flori de tei, frunze si flori de paducel, radacina de odolean, talpa-gastei, menta.

Ceai antidiareic: coaja de stejar, frunze de nuc, radacina de cerentel, coada-racului, rachitan, turita-mare, cimbrisor-de-cimp, menta.

- Ceai aperitiv: radacina de ghintura, rizomi de obligeana, schinel, tintaura, pelin, macese, coriandru.

 

 Ceaiuri de slabit din plante autohtoneTopiti grasimile cu plante din flora Romaniei, mult mai eficiente si mai sanatoase decat produsele chinezesti care promit o slabire miraculoasa

  • Grasimile sanatoase controleaza apetitul

Regulamentul regimului de slabit cu ceaiuri presupune in primul rand consumul zilnic a cel putin 20 de grame de fibre. Aceasta este cantitatea minima care face ca tranzitul intestinal sa se desfasoare fara probleme si, in plus, ajuta la eliminarea grasimilor in exces. Fibrele au si proprietatea de a scadea valoarea calorica a alimentelor ingerate, concomitent cu reducerea colesterolului rau. Respectati necesarul de calciu si vitamina D, in fiecare zi. Calciul pune in miscare celulele grase din depozitele adipoase. Combinatia calciu vitamina D este esentiala pentru mentinerea unei greutati normale. Vitamina D este stocata in depozitele de grasime. Dar daca organismul primeste suficienta vitamina D, nu o sa mai fie nevoie de depozite, astfel ca acestea se vor dezintegra mai usor. Pe durata unei cure cu ceaiuri, pentru pastrarea sanatatii, trebuie sa consumati grasimi sanatoase, cel putin 1,3 gram zilnic, adica grasimi mononesaturate si omega 3. Astfel, apetitul este tinut sub control. Grasimi sanatoase inseamna avocado, peste gras, nuci si migdale. Beti suficienta apa. Apa este intermediarul tuturor proceselor metabolice si sustine activitatea renala, suprasolicitata de dieta.

  • Cum scapam de poftele nocturne?

Multi oameni se plang ca, atunci cand incep o dieta, totul merge perfect pana la lasarea intunericului. Seara apar poftele de alimente interzise si toata munca de peste zi devine egala cu zero. Mancatul seara ingrasa, gustarile de dupa cina sunt excese calorice de care organismul nu are nevoie, adeci se depun sub forma de grasimi. Dupa o zi stresanta, o masa bogata in carbohidrati potenteaza starea de bine. Dar majoritatea acestor alimente placute la gust sunt bogate in calorii si duc in timp la dezechilibre metabolice, la cresterea nivelului de glucoza, insulina si grasimi in singe si implicit a riscului de aparitie a diabetului zaharat sau a bolilor cardiovasculare. Mancatul la ore tirzii perturba ritmul somnului, asociat deseori cu anxietate, depresie si obezitate. Cum poate fi controlat acest obicei daunator? In primul rand trebuie sa mancati micul dejun. Daca este bogat in proteine, ajuta la controlarea apetitului pe toata durata zilei. Daca sariti peste mese, seara veti manca peste masura. Tineti tentatiile departe. Daca nu veti gasi nimic de rontait, silueta va fi in siguranta. Incercati sa nu leneviti toata seara, daca veti fi ocupat cu ceva, veti uita de mancare. Peste 90 % dintre cei care tin dieta recistiga greutatea pierduta (sau mai mult) odata ce incheie regimul. Pastrarea unor obiceiuri alimentare sanatoase trebuie sa fie un angajament pentru tot restul vietii.

  • Greseli care saboteaza cura de slabire

Nu va infometati. Cea mai mare greseala in cursul unei diete este aceea de a priva organismul de necesarul de nutrienti, minerale si vitamine. Aceasta duce la epuizare, la dereglarea grava a metabolismului si la posibile afectiuni. Daca nu mancam suficient, metabolismul nu se pune in miscare. Scaderea sub 1.200 de calorii pe zi, nu numai ca duce la saracirea organismului in nutrientii necesari, ci chiar la ingrasare. Corpul va intra in criza, pregatindu-se pentru infometare si astfel va retine calorii. Aces fenomen se intimpla mai ales atunci cand sarim peste mese. Nu supraestimati caloriile arse prin miscare si nu va premiati cu „ceva bun”. Nu beti prea multe bauturi dietetice, cercetarile arata ca, in 10 ani, veti avea o talie cu 178% mai groasa. Andulcitorii artificiali pot sa creasca nivelul de insulina si sa-l scada pe cel de zahar, ceea ce stimuleaza pofta de mancare, eliberandu-se mai multa dopamina. Riscul de a fi obez creste daca peste jumatate dintre prietenii au aceeasi problema, conform unui studiu realizat la Harvard. Perceptia asupra greutatii corporale se schimba si scade exigenta cu propria persoana. Nu eliminati vinul din dieta. Noile cercetari in domeniu arata ca femeile care beau unul sau doua pahare de vin pe zi cistiga mai putine kilograme in decursul a 13 ani, comparativ cu cele care nu consuma vin deloc. Daca renuntati de tot la carbohidrati sau grasimi, va puteti ingrasa, pentru ca nu mai beneficiati de energia pe care acesti nutrienti v-ar fi oferit-o. Nu degeaba Vitamina C, calciul si vitaminele in general sunt luate de obicei din fructe, care contin si carbohidrati. Fara ei va veti ingrasa la loc in scurt timp, iar fluctuatiile de greutate fac mult rau sanatatii. O stare de spirit buna si controlul greutatii merg mana in mana. Atunci cand apare stresul, este eliberat hormonul numit cortizol, care duce la cresterea apetitului si face ca grasimea sa se depoziteze mai usor, in special in regiunea abdominala. Riscul diabetului creste, iar odata cu acesta se mareste si cel al aparitiei bolilor de inima.

Curele de slabire reprezinta una dintre cele mai frecvente preocupari ale omului modern. Din acest motiv, au aparut zeci de diete si produse care promit o silueta de vis. In realitate, nu exista o metoda ideala de slabire, nu exista potiuni magice, grasimea nu dispare ca prin minune. Pentru ca dietele dezamagesc, unele persoane aleg sa se infometeze. Solutiile drastice distrug organismul. Cea mai corecta cale de a regla greutatea organismului este cura cu ceaiuri. Acestea ajuta organismul sa slabeasca sanatos si frumos in acelasi timp. Dar nu va bazati pe ceaiurile chinezesti, care promit o slabire spectaculoasa in scurt timp. Alegeti infuziile din plantele noastre autohtone.

  • Caldute si fara zahar

Ceaiurile de slabit sunt la mare cautare, insa trebuie sa fiti foarte atenti si selectivi atunci cand le alegeti, deoarece pot sa afecteze grav sanatatea. Alegeti ceaiurile din plante sau fructe autohtone, care sunt extrem de eficiente in lupta cu kilogramele. Baute fara zahar sau alte adaosuri, taie pofta de mancare si reprezinta o mica gustare intre mese, cu zero calorii. Mai ales daca acest ceai e baut caldut. Nu se bea fierbinte pentru ca agreseaza calea digestiva, de la cavitatea bucala pana la stomac. Nici rece, din frigider, din acelasi motiv. Oricum, ceaiul trebuie baut la scurt timp dupa preparare, inainte de a-si pierde anumite componente volatile. Modul de preparare a ceaiului: pentru o cana de ceai, se toarna 250 ml de apa fierbinte, la 100 – 80°C, peste o cantitate de planta uscata, de obicei, o lingurita. Vasul se lasa acoperit timp de 15 – 20 de minute, si apoi se strecoara. Cantitatile recomandate variaza intre una si trei cani pe zi. Daca ceaiul va fi baut inaintea meselor sau dupa fiecare masa, vor fi trei cani. Este bine sa incepeti cu o cana pe zi si sa observati eventuala intoleranta. Daca organismul reactioneaza cu simptome neplacute, intrerupeti cura. Durata curei poate sa varieze intre trei saptamani si trei luni, cu pauze de o saptamana, pana la o luna. Daca se procedeaza corect, cura de ceai poate ajuta la hidratarea organismului, la estomparea senzatiei de foame, precum si la diminuarea unor boli. Ceaiurile au efect antioxidant, revigorant, energizant, si reduc riscurile aparitiei bolilor respiratorii si cardiace.

  • Ceai, miscare si alimente sanatoase

Orice cura ar trebui urmata intre 4 si 8 saptamani, pentru ca organismul sa aiba timp sa se obisnuiasca cu schimbarile care se petrec. Exista mai multe efecte secundare posibile, care dispar in timp: stari de agitatie si irascibilitate (in cazul ceaiului verde), tulburari de somn, stari de insomnie, crampe intestinale puternice, deoarece efectul purgativ poate fi foarte rapid, senzatie de slabiciune, oboseala, ameteli, senzatie de uscaciune a gurii si a gitului din cauza deshidratarii. Se recomanda sa se consume cel putin 2 litri de apa pe zi, pe linga canile de ceai. E bine sa consultati un nutritionist inainte de a incepe cura cu ceai de slabit. Ceaiurile antiadipoase, de exemplu, au un efect diuretic foarte puternic, ducand la deshidratare si demineralizare a organismului, daca sunt consumate o perioada andelungata. Ceaiurile de slabit nu sunt recomandate in timpul sarcinii si alaptarii! Aceste ceaiuri pot fi dintr-o singura planta sau din amestec de plante. Intr-o formula de ceai pentru slabit trebuie sa se gaseasca plante cu usor efect laxativ care sa grabeasca tranzitul intestinal, plante cu efect diuretic ca sa elimine excesul de apa si plante cu efect de echilibrare a activitatii endocrine. De fapt, aceste ceaiuri ajuta organismul sa functioneze la cote maxime si sa renunte usor la tot ceea ce nu ii trebuie, adica toxine si grasime in exces. Nu beti acelasi fel de ceai mai mult de trei saptamani. Ceaiurile de slabit, desi sunt foarte eficiente, nu ajuta daca nu renuntati la dulciuri, sucuri acidulate, prajeli si fast-food. In acelasi timp, ceaiurile de slabit nu ajuta persoanele sedentare. Veti da jos kilogramele numai daca faceti si multa miscare.

  • Menta si socul micsoreaza talia

Ceaiul de menta cu lamaie este indicat in curele de slabire deoarece combate senzatia de foame si confera o digestie mai usoara. Ceaiul de menta poate fi baut si cald, si rece, calitate care-l face ideal pe canicula. Menta nu constipa, ci regleaza tranzitul intestinal. In plus, ceaiul de menta are calitatea de a taia pofta de dulce, cea aparuta pe fond de stres sau oboseala. Ceaiul de lamaie infuzeaza organismul cu vitamina C si, in plus, taie pofta de mancare. E recomandat inainte de fiecare masa sau macar dimineata, pe stomacul gol, pentru a accelera metabolismul si a nu mai simti atat de acut nevoia de a manca peste masura. In timpul in care este digerata, lamaia produce carbonat de potasiu, care actioneaza pentru prevenirea hiperaciditatii gastrice. Astfel, lamaia se transforma dintr-un aliment acid intr-unul bazic. Uleiul din coaja de lamaie si cel din coaja de portocala, avand proprietati detoxifiante si decongestive, curata ficatul si rinichii. Ceaiul din frunze de soc provoaca o transpiratie abundenta, elimina toxinele din corp si ajuta la scaderea in greutate. Ceaiul are si efect laxativ moderat, fiind benefic persoanelor care sufera de constipatie de origine nervoasa. Ceaiul de soc se poate folosi in in uz extern. Sub forma de comprese, elimina celulita, daca se prepara un ceai concentrat (cantitate dubla de planta). Consumul de soc scade edemele, detoxifica organismul si previne aparitia infectiilor urinare. Tot in scopul eliminarii celulitei, insa cu efect mai rapid, se recomanda tinctura din fructe de soc. Aceasta se obtine prin macerarea fructelor de soc in alcool de cereale dublu rafinat. Se va consuma o lingurita diluata de tinctura inaintea fiecarei cani de ceai de soc.

  • Frunze verzi care taie pofta de mancare

Ceaiul din frunze de nuc e bogat in vitamina C, uleiuri volatile si minerale, fiind ideal in curele de slabit. Nu este recomandat persoanelor care au boala Basedow sau alta forma de hipertiroidie, datorita continutului ridicat in iod. Ceaiul din frunze de dud e bun pentru persoanele care vor sa slabeasca si care sufera de afectiuni precum: ulcer, diaree, gastrita. Ceaiul de urzici aduce un aport de vitamine C, K, B12, A si are efect curativ in cazul persoanelor anemice, ajuta la combaterea reumatismului, diabetului, diareei, ulcerului, nisipului la rinichi. Ceaiul de anghinare ajuta la eliminarea toxinelor si imbunatateste digestia. Un litru de ceai de anghinare pe zi nu numai ca va imbunatati tonusul, dar va taia pofta de mancare, fara a tulbura sistemul imunitar, anghinarea fiind o planta bogata in vitaminele C, B6 si K, magneziu, fier, potasiu, fibre alimentare si acid folic. Ceaiul de maces elimina toxinele din organism, are un continut bogat in vitamina C, care are efect antioxidant. E diuretic, stimuleaza secretia biliara. Ceaiul din matase de porumb are efect diuretic. Leusteanul este un diuretic performant, capabil chiar sa dizolve pietrele de la rinichi. Stimuleaza secretia salivara si gastrica, fluidizeaza secretiile, usurand expectorarea. Ceaiul din coaja de crusin are puternice proprietati purgative. Ceaiul de cicoare favorizeaza secretia biliara, ajuta la detoxifierea ficatului si la refacerea celulelor hepatice. Ceaiul de cimbru sau de cimbrisor stopeaza senzatia de foame datorita calitatilor sale energizante. Dimineata, pe stomacul gol, beti o infuzie de cimbru. Ceaiul de trandafir elimina toxinele din organism, ajuta si la infrumusetarea pielii. Contine vitaminele A, B3, C, D si E si este cunoscut ca agent impotriva infectiilor. De asemenea, previne constipatia si ajuta la silueta.

  • Papadia si semintele de in

Valeriana, planta medicinala cu efect calmant, despre care se spune ca ar fi cea mai consumata din lume, taie pofta de mancare aparuta mai ales pe fond de stres. Ceaiul de chimen, care stimuleaza digestia si previne balonarea, are si marea calitate de a regla pofta de mancare. Se recomanda mai ales atunci cand regimul alimentar ar putea afecta tranzitul intestinal. Papadia este diuretica si regleaza secretia biliara, grabind astfel digestia. Este o planta ideala pentru slabit. Merele sunt un depurativ sanguin si un antiseptic intestinal, deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide. Stimuleaza activitatea enzimelor si sunt usor laxative. Ceaiul din frunze de mesteacan are efect diuretic si faciliteaza eliminarea acidului uric si a colesterolului din corp. Nalba este o planta emolient, balsam pentru caile respiratorii si usor laxativ. Trei-frati-patati are proprietati diuretice si expectorante. E o planta depurativa, antialergica si usor laxativa. Lemnul dulce este diuretic si laxativ, trandafirul japonez cunoscut si ca Hibiscus, e laxativ, antiinflamator si antioxidant, lotusul are efect laxativ si detoxifiant, iar ardeiul iute arde caloriile. Patlagina are efect laxativ, favorizand eliminarea toxinelor pe cale intestinala. Semintele de in induc senzatia de satietate si reduc absorbtia grasimilor, pentru ca au un continut bogat de mucilagii care se depun pe suprafata mucoasei gastro-intestinale. Spirulina contribuie la controlul greutatii prin scaderea apetitului, avand totodata si efect hipocolesterolemiant.

  • Piureurile verzi

In afara de ceaiuri, puteti slabi si cu piureuri verzi, din legume. Se pare ca piureul reprezinta arma secreta in lupta cu kilogramele in plus. E ideal pentru arderea grasimilor, deoarece e foarte bogat in nutrienti si sarac in grasimi. Nu trebuie sa adaugati lapte si iaurt in aceste cocteiluri verzi. Surse bune de calciu, care nu ingrasa, sunt si papadia, varza creata, portocalele, kiwi, smochinele. Eliminati din piure si fructele cu grasimi, cum sunt nuca de cocos si avocado, care ar putea duce la cresterea in greutate. Incercati sa nu adaugati zahar. Bananele coapte sau alte fructe dulci vor tine loc de andulcitor in piure. Nu cumparati piureuri sau lapte vegetal din supermarket, sunt pline de zaharuri si conservanti. Preparati-le singuri acasa, la blender. Evitati alimentele conservate sau ambalate. Fructele proaspete, legumele si verdeturile cu frunze verde inchis sunt pline de fibre si de micronutrienti care stimuleaza metabolismul.

  • Fiecare ceai, la vremea lui

- Ceaiurile depurative se beau inainte de masa.

- Ceaiurile cu efect laxativ se beau dupa masa, de preferinta seara pentru ca acestea actioneaza pe parcursul noptii, efectul fiind simtit dimineata.

- Ceaiurile diuretice nu se beau seara, din cauza efectului rapid.

- Incercati sa beti ceaiul la aceeasi ora, pentru a imprima organismului un ritm constant de adaptare.

  • Trucuri pentru a manca putin

Mancatul in exces este principala cauza a obezitatii si a afectiunilor ce deriva din acest comportament. Iata cateva modalitati eficiente prin care se poate controla mancatul in exces:

1. Folositi farfurii mai mici. Este o metoda eficienta de a pacali mintea, deoarece mancarea asezata pe farfurii mai mici creeaza impresia de mult si iti ofera senzatia ca ai mancat suficient si ca te-ai saturat cu mai putina mancare.

2. Folositi pahare inalte. Daca vreti sa slabitti, este esential sa beti apa inainte de masa, acest lucru va reduce senzatia de foame, lichidele vor umple stomacul.

3. Evitati combinarea alimentelor. Limitati-va la maximum doua categorii de alimente, aromate, in portii mici. Condimentele accelereaza metabolismul, favorizeaza arderile si taie senzatia de foame.

4. Concentrati-va! Atentia si concentrarea asupra mancatului ajuta la controlarea poftei de mancare. Atunci cand atentia este distrasa de altceva, gen televizor, laptop sau telefon, avem tendinta sa mancam mai mult. Mestecati incet, savurand fiecare imbucatura.

5. Respectati cele trei mese principale si apelati la gustari sanatoase bazate pe fructe si legume.

6. Nu tineti mancarea la indemana.

7. Nu neglijati niciodata micul dejun.

8. Cautati alternative mai putin calorice la dulciuri sau mancaruri preferate.


- Ceai anticolici: flori de coada-soricelului, flori de musetel, frunze de roinita, frunze de menta, sunatoare, talpa-gistei, capsule de mac, fenicul.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor