ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
joi, 25 aprilie 2024
Experiența iubirii față de Dumnezeu sau față de o altă ființă umană modifică timpul și spațiul.
Există un fel de relativitate a spațiului și timpului în raport cu inima conștientă a omului.Timpul și spațiul rămân în acord cu natura pe care Dumnezeu a creat-o pentru ele. Dar se metamorfozează în funcție de conștința spirituală a ființei umane. La toate popoarele, cultura este expresia acestei metamorfoze pe care ființa umană o operează în spațiu și în timp. Întrupându-Se, Dumnezeu Însuși Și-a asumat această modalitate de transformare de către existenta umană a spațiului și timpului create de El.
Timpul este în strânsă legătură cu nevoia noastră de creștere. Creștem în timp pentru că am fost așezati de la început în desăvârșirea unirii cu Dumnezeu. Suntem așezați în existență spre a fi desăvârșiți în ființa noastră și, în cele din urmă, spre a fi consolidați într-o bunătate și fericire veșnică în Dumnezeu.
Pr Dumitru Stăniloaie
Sinaxar 27 Aprilie
În această lună, în ziua a douăzeci şi şaptea, pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Simeon, episcopul Ierusalimului, ruda Domnului.
Acest sfânt a trăit pe vremea împăratului Traian, fecior al logodnicului Iosif şi frate al lui Iacov; pe acesta luându-l Însuşi Hristos şi Dumnezeul nostru, şi primind a i se numi frate, l-a uns preot, ca să-i propovăduiasră preamărita venire. Drept aceea trudindu-se cu tot felul de osteneli şi sudori, a împodobit scaunul Ierusalimului ca un păstor, iar nu ca un năimit şi făcându-se pe sine locaş Sfântului Duh, a surpat şi a stricat capiştile idolilor, şi îndreptând la lumină pe cei rătăciţi, răbdând pedepse cu multe dureri pentru dreapta credinţă a fost şi răstignit, fiind de o sută şi douăzeci de ani, şi de acolo s-a întors către cel dorit al său Mântuitoul Hristos. Acest fericit s-a învrednicit a avea două nume, că se cheamă şi Simon şi Simeon, şi era frate al lui Iacob şi al lui Hristos.
Tot în această zi, pomenirea preacuviosului părintelui nostru Ioan Mărturisitorul, egumenul Mănăstirii ce se numeşte Cataron.
Acest fericit Ioan s-a născut în Irinopole care era una din cetăţile Decapolei, fiu de părinţi creştini şi iubitori de Dumnezeu, cu numele Teodor şi Grigoria. Făcându-se de nouă ani s-a dus la chinovie, unde s-a călugărit, şi fiind osârduitor şi smerit şi ascultător, a fost iubit de dascălul său. Şi a mers împreună cu el la Sinodul al şaptelea ecumenic, ce s-a adunat a doua oară în Niceea, apoi, mai pe urmă şi în Constantinopol.
Dascălul său s-a făcut arhimandrit, şi egumen al mânăstirii lui Dalmat; iar el s-a făcut schimnic şi preot şi de acolo a fost trimis de împăratul Nichifor egumen al Mănăstirii Cataron. Aci cu plăcere de Dumnezeu şi apostoleşte a ocârmuit turma lui Hristos mai mult de zece ani şi era iubit de toţi oamenii. Şi s-au descoperit fericitului încercări a toată lumea iscodite de diavolul urâtor al binelui şi adunând şi sfătuind pe toţi fraţii, îndemnându-i şi la cele de cuviinţă, a zis către ei: "Privegheaţi părinţilor şi fraţilor, să nu fiţi furaţi de diavolul şi să nu vă lepădaţi de închinarea la sfintele icoane; căci pe mine nu mă veţi mai vedea între cei vii."
Şi în vremea când el vorbea acestea, venind unii îndârjiţi trimişi de Leon luptătorul împotriva icoanelor, au împrăştiat toată turma, şi cele ce au găsit în mănăstire pe la părinţi, ca pe ale lor le-au împărţit. Iar pe păstorul lor cu lanţuri legat, l-au dus la Bizanţ, lăsând mănăstirea în pradă. Mergând sfântul la împărat, şi numindu-l pe el păgân şi osândit şi altele multe fără de sfială zicându-i, l-a pornit spre mânie. Pentru care şi cumplit a fost bătut peste obraz cu vine de bou. Iar fericitul se bucura pătimind pentru Hristos; şi după aceea fiind închis, în metocul său trei luni, a fost surghiunit la o cetate numită Pentadactilon în hotarele Lambei. Acolo legând picioarele lui cu lanţuri, l-au pus într-o închisoare întunecoasă, lăsându-l acolo optsprezece luni. Iar după aceasta l-au adus gol în cetate, înaintea împăratului spre batjocură. Şi după multe pricini de cuvinte, a fost dat lui Ioan, cel ce cu nevrednicie era atunci patriarh al Bisericii Mari, care multă cruzime a arătat sfântului, strâmtorându-l pe el cu foame în multă vreme, după care apoi l-a înfăţişat iarăşi la împărat, şi împăratul l-a trimis la un lagăr numit Criotavron al Bucelarilor, şi acolo l-a închis doi ani întregi. Unde de multă rea pătimire se uscase cu totul carnea de pe trupul lui; însă sfântul pe toate suferindu-le, cu mulţumire slăvea pe Dumnezeu.
Iar după ce a fost junghiat Leon Armeanul, şi a împărăţit în locul său Mihail Travlul, fiind liberaţi toţi cei de prin surghiunuri, s-a dus şi sfântul până la Calcedon neavând voie ca să intre în cetate. Iar după aceea împărăţind Teofil, a voit cuviosul să se aşeze în oarecare mănăstire împreună cu alţi părinţi; apoi fiind prinşi de patriarhul din acea vreme şi cumplite necazuri suferea fericitul, a fost surghiunit la insula Afusiei unde împlinind doi ani şi jumătate, a văzut oarecare vedenie, şi vestind celor împreună cu el mutarea sa, după trei zile, s-a dus la Domnul.
Tot în această zi, pomenirea sfinţilor apostoli Aristarh, Marcu şi Zinon.
Aceşti sfinţi erau din cei şaptezeci; şi Aristarh este acela de care Pavel pomeneşte în Epistola către Romani, şi care a fost episcop al Apamiei celei din Siria, supusă cu scaunele apostolilor celor dintâi. Acesta mai întâi decât toţi a propovăduit pe Hristos Dumnezeu adevărat.
Iar Marcu este acela pe care şi Ioan obişnuia a-l numi. De care pomeneşte Luca în Faptele Apostolilor şi care a fost pus episcop de apostoli în Vivlopole.
Iar Zinon este acela, pe care apostolul îl scrie în Epistola către Romani legiuitor, şi care a fost făcut întâi episcop de apostolul Petru, în Diospole; el învăţa propovăduind pe Hristos Dumnezeu adevărat.
Aceştia multe rele pătimiri suferind de la necredincioşi pentru zidirea din nou a bisericilor, şi pentru surparea idolilor, şi înşişi făcându-se lucrători de minuni şi de vindecări, s-au mutat la Domnul.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Puplie, care prin sabie s-a săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea sfântului Evloghie primitorul de străini, care cu pace s-a săvârşit.
Tot în această zi, pomenirea sfântului mucenic Lolion cel nou, care fiind târât pe pământ, s-a săvârşit.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Canon de rugăciune către Sfântul Sfinţit Mucenic Simeon, ruda Domnului, Episcopul Ierusalimului
Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Simeon, ruda Domnului, Episcopul Ierusalimului, glasul 1
Pe tine rudenia lui Hristos, Sfinte Simeon, ierarh şi mucenic tare, cu sfinţenie te lăudăm, cel ce ai pierdut înşelăciunea şi ai păzit credinţa. Pentru aceasta prăznuind astăzi preasfântă pomenirea ta, dezlegare de păcate luăm prin rugăciunile tale.
Cântarea 1
glasul al 4-lea
Irmos: Cânta-voi Ţie, Doamne...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Preasfinţite Simeon, care stai înaintea Stăpânului purtând cunună, cere dezlegare păcatelor, pentru cei ce cu dragoste săvârşesc sfântă pomenirea ta.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu vela Crucii cu adevărat într-aripându-te, cu adierile Duhului, de Dumnezeu fericite, ai trecut valurile înşelăciunii, preafericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Învrednicindu-te, preafericite, a fi rudă după trup Celui Ce cu Trupul S-a sărăcit din milostivire, te-ai îmbogăţit cu harul îndumnezeirii.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca Una ce eşti mai presus de toată zidirea, ai cuprins în pântecele tău pe Ziditorul şi Dumnezeu, şi L-ai născut, Fecioară, pentru mântuirea oamenilor.
Cântarea a 3-a
Irmos: Arcul celor puternici...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu plecarea către Dumnezeu îndumnezeindu-te, ierarhe, cu totul te-ai făcut în chip Dumnezeiesc, strălucind cu luminile muceniciei, Sfinte Preasfinţite Mucenice şi Ierarhe Simeon.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Strălucit-ai zori celor dintru întuneric, arătând oamenilor pe Soarele dreptăţii, Care a răsărit din Norul Fecioara Prunca.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cetatea Sionului te-a avut pe tine, Fericite Simeon, păstor şi Dumnezeiesc învăţător, pe care ai luminat-o cu Dumnezeieştile tale învăţături, ierarhe.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Toată rânduială laudelor este întrecută acum, Preacurată, în a te lăuda pe tine, Mireasă a lui Dumnezeu: căci născând pe Cuvântul lui Dumnezeu, pe îngeri i-ai întrecut.
Irmosul
Arcul celor puternici a slăbit şi cei neputincioşi s-au încins cu putere; pentru aceasta s-a întărit întru Domnul inima mea.
Cântarea a 4-a
Irmos: Pentru dragostea chipului...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Slujit-ai jertfele cele fără de sânge, Celui Ce pentru tine S-a jertfit ca un Miel şi jertfindu-te, te-ai adus Lui pe tine însuţi prinos, de Dumnezeu cugetătorule, preafericite.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu strivirea feţei tale, ierarhe, munţii necredinţei şi dealurile demonilor toate s-au topit, întărindu-te pe tine Hristos.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Rudă după har primindu-te Dumnezeu Cuvântul, te-a arătat cinstit ierarh al Sfintei Cetăţi şi mucenic preacinstit, Sfinte Părinte Simeon.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Fiind învăţat în taină despre naşterea ta, proorocul Avacum, te însemnează pe tine Fecioară de mai înainte, Munte Umbros, din care a venit Dumnezeul nostru.
Cântarea a 5-a
Irmos: Lumina Ta, Doamne...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
De bunăvoie te-ai dat pe tine însuţi a pătimi cu osârdie, fericite, urmând lui Hristos, Celui Ce pentru noi a pătimit cu trupul şi a micşorat patimile.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca o jertfă fără de prihană te-ai dat pe tine să te ardă de tot cu focul chinurilor, fiind păzit cu bun miros de Taină, Sfinte Preafericite Simeon.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Pironindu-te pe cruce, Fericite Simeon, ai urmat Dumnezeieştii Patimi a lui Hristos. Drept aceea mutându-te către El, te-a mărit împreună cu Dânsul.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Roagă-te pentru noi lui Hristos, Celui Ce din Curate sângiurile tale S-a îmbrăcat cu Trup de materie şi pe oameni din nou i-a făcut, Născătoare de Dumnezeu, Preacurată.
Cântarea a 6-a
Irmos: Strigat-a mai înainte...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Învăţatu-te-ai din Minunatele Străluciri Cele Dumnezeieşti, care te-au povăţuit pe tine către Dumnezeiasca Viaţă; şi te-ai făcut plin de mărire de negrăit, preafericite ierarhe.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Avându-te pe tine, Părinte Simeon, Biserica cea Dumnezeiască, plină de apele Duhului cele curgătoare de viaţă, ca de un alt râu ce iese din Eden se bucură, ierarhe.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Clătinat-ai şi ai sfărâmat idolii înşelăciunii, fiind întărit cu însuflarea Duhului şi ai zidit biserici întru Slava lui Dumnezeu, Sfinte Simeon.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Vindecă patimile cele fără vindecare ale sufletului meu, Mireasă a lui Dumnezeu, Ceea ce ai născut pe Doctorul şi Mântuitorul, Care prin Patimile Lui vindecă patimile oamenilor.
Irmosul
Strigat-a mai înainte închipuind îngroparea ta cea de trei zile Proorocul Iona în chit, rugându-se: din stricăciune mă scapă, Iisuse, Împărate al Puterilor.
CONDAC
glasul al 2-lea
Podobie: Căutând cele de sus...
Sionului celui de sus făcându-te cetăţean, scaunul Sionului celui de jos ai luat şi bine turma ţi-ai povăţuit la Staulul cel Ceresc. Te-ai răstignit lui Hristos, Sfinte Simeon, urmând Patimii Lui celei Dumnezeieşti.
Cântarea a 7-a
Irmos: Tinerii cei din Avraam...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu osârdie dându-ţi trupul la chinuri pentru Hristos, nu te-ai abătut, nu te-ai slăbit Dumnezeiescule, strigând: Binecuvântat eşti Dumnezeul părinţilor noştri.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Aprinzându-ţi-se mintea de dragostea lui Dumnezeu, preafericite, te-ai făcut mai tare decât focul cel materialnic, strigând: Binecuvântat eşti Dumnezeul părinţilor noştri.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Înfierbântându-te cu râvnă Dumnezeiască, de tot ai stins nebunia idolilor, fericite şi ai învăţat pe credincioşi credinţa cea adevărată, cu cuget bine credincios, cugetătorule de Dumnezeu.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Fecioară Maică Preacurată, Ceea ce eşti rană diavolilor şi Mântuirea şi Paza oamenilor şi Podoaba îngerilor, izbăveşte smeritul meu suflet de înşelăciunea vrăjmaşului.
Cântarea a 8-a
Irmos: Pe Cel Ce S-a pironit...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Toată Lumina Mângâietorului primind-o în inima ta cea curată, înţelepte, ai făcut să piară întunericul cel neluminos al demonilor, luminând pe credincioşi, Sfinte Simeon.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu râurile Dumnezeieştilor tale învăţături uscând marea cumplitei rele credinţe, ai adăpat tot sufletul, odrăslind spic roditor al credinţei.
Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe SfântulDuh,Domnul.
Pe Cuvântul Tatălui propovăduindu-L Dumnezeu Adevărat către toţi, felurite chinuri ai suferit şi suindu-te pe înălţimea Crucii, te-ai mutat către Cel pe Care L-ai dorit, ierarhe.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca să te lăudăm cu glasuri de mulţumire pe tine, Preacurată, ca pe Una ce ai umplut cu har neamul nostru, ocroteşte-ne şi ne păzeşte pe noi de toată vătămarea, Mireasă a lui Dumnezeu.
Irmosul
Să lăudăm, bine sa cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînălţându-L pe Dânsul întru toţi vecii.
Pe Cel Ce S-a pironit cu Trupul pe Cruce şi ne-a arătat nouă armă de mântuire, tineri preaînălţaţi pe Hristos Dumnezeul nostru în veci.
Cântarea a 9-a
Irmos: Naşterea Ta Nestricată s-a arătat...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un stâlp de foc te-ai arătat mergând înaintea poporului celui nou, aducându-l pe el prin învăţăturile tale cu adevărat, din Egiptul înşelăciunii, către pământul făgăduinţei cel Dumnezeiesc, fericite mucenice.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Simon Simeon îndoită numire ai avut, ca unul ce înaintea celor necredincioşi ai teologhisit pe Cuvântul în două firi, Dumnezeu şi Om. Pentru aceasta adunându-ne împreună, toţi te fericim.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Pământul s-a sfinţit cu pătimirea ta, mucenice, pironit fiind pe cruce şi sufletele drepţilor s-au veselit cu suirea ta; pentru aceea toţi credincioşii te fericim, Sfinte Părinte Simeon.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Luminează-mă cu Lumina Cea Dumnezeiască, Fecioară, care eşti Locaşul Luminii, alungând întunericul patimilor mele şi noaptea cea cu adevărat adâncă, cu mijlocirile tale, Născătoare de Dumnezeu.
Irmosul
Naşterea ta Nestricată s-a arătat, Dumnezeu din coapsele tale a ieşit. Că S-a arătat purtător de Trup pe pământ şi cu oamenii a petrecut. Pentru aceasta pe tine Născătoare de Dumnezeu toţi te mărim.
SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Cel Ce Te-ai Înălţat...
Cu veşmintele ierarhiei te-ai împodobit şi cu frumuseţile muceniciei te-ai înfrumuseţat şi cu mărire înaintea lui Dumnezeu stând, străluceşti luminându-te cu Lumina Preasfintei Treimi. Pentru aceea te rugăm, Sfinte Ierarhe Simeon, ca pe cel ce ai îndrăznire la Dumnezeu, roagă-te pentru cei ce cu credinţă te cinstesc pe tine.
Sinaxar 26 Aprilie
În această lună, în ziua a douăzeci şi şasea, pomenirea sfântului sfinţitului mucenic Vasile, episcopul Amasiei.
Măritul mucenic al lui Hristos Vasile a fost episcop al Amasiei, pe vremea lui Liciniu, care, fiind cumnat marelui Constantin după sora sa Constantina, a fost trimis de dânsul împotriva lui Maximin, ce se ridicase şi luase oarecare părţi ale răsăritului de le ţinea ca un tiran. Mergând Liciniu la Nicomidia, răscoala se potolise, şi tiranul Maximin nădăjduind să se împotrivească prin luptă, a scăpat de primejdia ce era să-i vie. Liciniu a adus jertfă idolilor la Nicomidia, şi a poruncit să-i aducă înainte din Amasia pe sfântul Vasile, cu o fecioară anume Glafira, care fusese slujnică Constantinei, femeia lui Liciniu; şi temându-se Glafira că Liciniu o îndrăgise, a îndrăznit de a spus stăpânei sale şi aceea a trimis-o în Anatolia dându-i avere. Şi umblând Glafira din loc în loc, nimerise la Amasia, unde dăduse banii ce avea la dânsa episcopului, ca să zidească biserică. Auzind acestea Liciniu a poruncit să-i prindă pe amândoi şi să-i ducă înaintea lui; dar Glafira a murit înainte de a veni, însă fericitul Vasile a venit la Nicomidia către împăratul, care a dat poruncă să i se taie capul, căci se pusese tare împotrivă şi ocăra bicisnicia celor ce erau socotiţi dumnezei şi deşertăciunea lor. După ce i s-a tăiat capul, au fost suit într-o corabie capul şi trupul sfântului; apoi au fost aruncate capul într-o parte iar trupul în alta, iarăşi s-au unit şi s-au alipit după fireasca potrivire, şi s-a aflat întreg sfântul, în golful de la Sinope al mării. Aflându-l nişte pescari l-au tras cu mreje la uscat, precum arătase îngerul lui Epildifor, care primise pe sfântul la Nicomidia; acesta mergând cu Teotim şi Partenie diaconii, ce veniseră cu sfântul în Amasia, l-au scos din mreajă, şi cinstindu-l cu miruri şi cu cântări, l-au trimis la Amasia.
Tot în această zi, sfânta Glafira, cu pace s-a săvârşit.
Fecioara Glafira era slujnica soţiei împăratului Licinius, Constanţia. Acesta s-a rănit de frumuseţea ei şi căuta apropierea ei. Fecioara a cerut ajutorul împărătesei, ca să scape de împăratul curtezan. Îmbrăcînd-o în haine bărbăteşti şi dându-i bani de călătorie, împărăteasa a trimis-o la Pontus împreună cu un alt slujitor credincios. Împăratului i-au spus că Glafira a înnebunit şi că este pe moarte. Pe drum spre Armenia, Sf. Glafira s-a oprit la Amasea, unde a fost găzduită de episcopul locului, Sf. Vasile.
La vremea aceea sfântul construia o biserică în oraş. Sf. Glafira a donat toţi banii de la Constanţia pentru construcţia bisericii şi i-a scris împărătesei să-i mai trimită alţii ca să poată termina construcţia. Împărăteasa i-a îndeplinit rugămintea dar scrisoarea a căzut în mâinile lui Licinius, care înfuriat, i-a ordonat guvernatorului oraşului să-i trimită pe ierarh şi pe fecioară la el. Însă Sf. Glafira a murit înainte să ajungă edictul în Amasea iar Sf. Vasile a fost dus la împărat. Doi diaconi, Partenie şi Teotim l-au urmărit pe Sf. Vasile şi s-au stabilit într-un loc aproape de închisoarea unde era acesta ţinut.
Evlaviosul creştin Elpidefor l-a mituit pe gardian şi în fiecare noapte mergea cu Partenie şi Teotim să-l viziteze pe sfânt. Cu o seară înainte de proces, el a început să cânte Psalmi rostind "şi dacă m-aş sălăşlui la marginea mării şi acolo ...mâna ta mă va povăţui şi mă va ţine dreapta Ta" (Psalmi 138/139:9-10). Acelea erau cuvinte profetice.
De trei ori sfântul a căzut în lacrimi şi diaconii se temeau că nu va putea îndura chinurile dar el i-a liniştit.
La proces sfântul a refuzat cu tărie să se lepede de credinţă şi să devină preot păgân, aşa încât a fost condamnat la moarte. Elpidefor le-a dat bani soldaţilor ca să-l lase pe Vasile să se roage şi să vorbească cu prietenii săi înainte de execuţie. Apoi sfântul i-a spus călăului: "Prietene, du la îndeplinire ce ţi s-a spus" şi liniştit şi-a plecat capul ca să-l taie sabia.
Elpidefor a vrut să cumpere cu bani de la soldaţi rămăşiţele pământeşti ale sfântului dar soldaţilor le-a fost frică de împărat şi au aruncat trupul şi capul sfântului în mare. După acestea un înger al lui Dumnezeu i-a apărut lui Elpidefor în vis de trei ori spunîndu-i: "Episcopul Vasile este la Sinope şi te aşteaptă."
Auzind mesajul, Elpidefor şi diaconii au mers pe mare până la Sinope, unde au angajat nişte pescari care să-i ajute cu plasele de pescuit. Când au aruncat năvoadele acolo unde au spus cei doi diaconi, nu au găsit nimic. Atunci Elpidefor le-a spus să arunce plasele în numele Domnului Dumnezeului său, pe Care el Îl proslăvea şi abia atunci năvoadele au scos la suprafaţă moaştele Sf. Vasile care avea capul alipit de corp şi numai urma loviturii de sabie se mai vedea pe gât. Sfintele moaşte ale Sf. Vasile au fost duse la Amasea şi îngropate în biserica construită de el însuşi.
Tot în această zi, preacuvioasa Iusta, cu pace s-a săvârşit.
Tot în această zi, preacuviosul Nestor.
Acest cuvios Parinte, părăsind părinţii, şi călugărindu-se, cu pace s-a săvârsit.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Canon de rugăciune către Sfântul Sfinţit Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei
Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Vasilevs, Episcopul Amasiei, glasul al 4-lea
Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Cântarea 1
glasul al 2-lea
Irmos: Veniţi popoare...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Înaintea Împăratului puterilor celor cereşti stai purtând cunună, Sfinte Vasilevs purtătorule de Dumnezeu, har şi milă cerând pentru toţi cei ce cu dragoste te cinstesc pe tine.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Împărăţit-ai peste patimile trupului şi ai călcat pe împăratul cel fără de Dumnezeu, care poruncea să te lepezi de Împăratul Cel Ceresc, Fericite Vasilevs.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Ca pe un păzitor al dumnezeieştilor porunci celor împărăteşti, te-a uns cu dumnezeiască ungere de împărăţie Împăratul Slavei şi te-a împodobit cu cununa muceniciei, fericite părinte.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce eşti scăpare credincioşilor, pururea Fecioară, ajutătoarea cea tare a celor ce aleargă la tine, păzeşte-ne pe noi de toată nevoia şi de stricăciunea cea potrivnică.
Cântarea a 3-a
Irmos: Pe piatra credinţei...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Număratu-te-ai în cetele celor întâi-născuţi, îndumnezeindu-te cu împărtăşiri dumnezeieşti şi văzând mai curat frumuseţea Stăpânului, Sfinte Mucenice, nebiruite, Vasilevs, de Dumnezeu înţelepţite şi fericite.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Topit-ai iarna eresurilor cu căldura preaînţeleptelor tale învăţături; ceata idolilor ai risipit-o cu lumina luptelor tale. Pentru aceasta lu mi nează-mă, Fericite Vasilevs, pe mine cel ce te cinstesc pe tine.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Fugind Glafira de prăpastia cea pierzătoare de suflet, te-a aflat, Sfinte Mucenice Vasilevs, Sfinţite Părinte, liman de mântuire. Pentru aceea şi logodindu-se cu Hristos Ziditorul, se bucură strigând: Tu eşti Dumnezeul nostru şi nu este sfânt afară de Tine, Doamne.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născut-ai pe Împăratul Cel fără de început, Care a luat începere de la tine, Fecioară Maică. Roagă-L pe Dânsul ca pe un Iubitor de oameni, să mântuiască pe robii tăi de toată nevoia şi de luarea de către vrăjmaşi, Preacurată.
Irmosul
Pe piatra credinţei întărindu-mă, lărgit-ai gura mea asupra vrăjmaşilor mei, că s-a veselit duhul meu, a cânta: Nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept, afară de Tine, Doamne.
Cântarea a 4-a
Irmos: Venit-ai din Fecioară...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Jertfitu-te-ai pe tine însuţi, ca un miel fără de prihană, junghiindu-te, preafericite şi cu curgerile sângiurilor tale ai uscat marea necredinţei celei rele, prin harul cel dumnezeiesc.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Vopsindu-ţi haină împărătească cu sângiurile şi punându-ţi pe cap diadema de biruinţe, bucurându-te ai mers la curţile Împărăţiei Cerurilor, părinte.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu cuviinţă şi cu dreptate păstorindu-ţi turma, ai dus-o în staulul cel ceresc, Cuvioase, unde ai şi mers, fiind împodobit cu cununa pătimirii.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce eşti prealăudată, gata ajutătoare oamenilor, îmblânzeşte valurile cele sălbatice ale încercărilor, ferind pe robii tăi, cei ce nădăjduiesc întru tine, de stricăciunea vrăjmaşilor.
Cântarea a 5-a
Irmos: Lumina celor din întuneric...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind luminat cu lumina strălucirii Duhului, ai micşorat întunericul necredinţei, cunoscătorule de cele sfinte şi pe cei ce erau cuprinşi de negura deşertăciunii, i-ai îndreptat către locaşurile cele cereşti.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind păzitor al poruncilor dumnezeieşti şi fiind închis în temniţă de cei necredincioşi, ai văzut viitorul, sfârşitul cel dumnezeiesc, care era să fie asupra ta, fiind învăţat de îngeri, cel ce eşti temei şi întărire Sfinţilor Mucenici.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Minune înfricoşătoare s-a văzut de toţi la sfârşitul tău, că tăindu-ţi-se capul prin sabie, Sfinţite Mucenice şi aruncat fiind în mare, iarăşi s-a împreunat cu dumnezeiescul tău trup, dându-se celor ce te doresc, dar dăruit de Dumnezeu.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce eşti cetatea lui Dumnezeu, despre care s-au grăit lucruri preamărite, fereşte această cetate a ta şi toată ţara de primejdii şi de foamete şi de barbari, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că tu singură eşti apărătoare tare a credincioşilor.
Cântarea a 6-a
Irmos: De adâncul greşelilor...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcându-ţi călătoria prin ape, ai uscat apele înşelăciunii, prin curgerea, sfintelor tale sângiuri şi ai ajuns către Limanul cel fără de valuri.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Arătatu-te-ai mort purtător de viaţă, Sfinte Părinte Vasilevs, trecând prin apă şi în chip vădit ai fost dat ucenicilor tăi, prin dumnezeiască îndemnare.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Împestritu-ţi-ai sfânta îmbrăcăminte cu cinstitele sângiuri ca un vison împărătesc, cu care te-ai îmbrăcat, Sfinte Vasilevs, stând înaintea lui Hristos, purtător de cunună.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Preasfântă Fecioară, mireasă a lui Dumnezeu, ceea ce, după Dumnezeu, eşti ocrotitoare robilor tăi, fereşte-ne pe noi de robia barbarilor şi de primejdii.
Irmosul
De adâncul greşelilor fiind înconjurat, chem adâncul milostivirii Tale cel fără de turmă: din stricăciune, Dumnezeule, scoate-mă.
CONDAC
glasul al 4-lea
Podobie: Arătatu-Te-ai astăzi...
Biruind porunca împăratului, ai câştigat Împărăţia Cerească, Sfinţite Mucenice Vasilevs, întru care dănţuind, adu-ţi aminte de noi, cei ce cinstim pomenirea ta, Sfinţite Mucenice.
Cântarea a 7-a
Irmos: Chipul cel de aur...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu vopselele sângiurilor vopsindu-ţi ţie porfiră, Mucenice, şi cu bucurie îmbrăcându-te cu dânsa şi purtând în mână arma Crucii cea mântuitoare, împărăţeşti pururea cu Împăratul Cel nemuritor, Sfinte Vasilevs pururea pomenite.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Datu-s-a turmei tale trupul tău cel ce bine s-a străduit, fiind scos din sânurile mării; care izvorăşte noian de tămăduiri şi usucă vărsările patimilor cu harul dumnezeiescului Duh, Sfinţite Mucenice Vasilevs.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Adus-ai pe Glafira mireasă Mirelui Hristos, împodobită cu totul de virtuţi şi strălucind cu fecioria şi înfrumuseţând-o pe dânsa cu învăţături, ai învrednicit-o şi de cămara Mirelui, cu care împreună te şi bucuri în locaşurile cele cereşti, Sfinte Părinte Vasilevs.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce singură eşti nădejdea şi ajutătoarea credincioşilor, Născătoare de Dumnezeu, grăbeşte de ajută robilor tăi celor ce sunt afundaţi în nevoi şi deznădăjduiţi şi care sunt în dureri şi scapă la tine, Fecioară, cu nădejdea sufletului.
Cântarea a 8-a
Irmos: Pe Dumnezeu, Care...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu toiagul înţeleptelor tale învăţături păscându-ţi oile către păşuni mântuitoare, ai alungat din mijloc pe lupii cei răi şi grei şi ai fost junghiat ca un miel de voia ta, părinte.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Din adâncurile mării ca un mărgăritar ieşind, te adună cu credinţă sfinţii tăi ucenici, ca pe cel ce dai raze de minuni, cel ce eşti îndreptător şi laudă mare a Sfinţilor Mucenici.
Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe SfântulDuh, Domnul.
Cu totul fiind dat din pruncie lui Dumnezeu prin ungere dumnezeiască, te-ai sfinţit cu sfinţenie şi jertfindu-te pe tine însuţi, te-ai adus preot şi jertfă la masa cea nemuritoare şi tainică.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceea ce eşti scăpare creştinilor, ajutătoare celor cuprinşi de necazuri, Preasfântă Fecioară, nu ne trece cu vederea pe noi, care suntem de pretutindeni înconjuraţi de primejdii şi de multe năpădiri ale viclenilor barbari.
Irmosul
Să lăudăm, bine să cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînălţându-L pe Dânsul întru toţi vecii.
Pe Dumnezeu Care S-a pogorât în cuptorul cel cu foc la tinerii evreieşti şi văpaia în răcoreală a prefăcut-o, ca pe Domnul lucrurile lăudaţi-I şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.
Cântarea a 9-a
Irmos: De Dumnezeu Cuvântul...
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Strălucind, preafericite, cu dumnezeieştile înfrumuseţări ale preoţiei şi ale cinstitei mucenicii, acum locuieşti în ceruri şi cu bucurie stai înaintea Preasfintei Treimi, rugându-te pentru noi împreună cu toţi mucenicii, Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs.
Stih: Sfinte Sfinţite Mucenice Vasilevs, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cât este de luminată pomenirea ta, care străluceşte raze de daruri dumnezeieşti credincioşilor! Cât este de sfânt locaşul tău, unde aflându-te izvorăşti tămăduiri şi din grele primejdii mântuieşti pe cei ce cu dragoste te cinstesc pe tine, Sfinte Vasilevs.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Racla moaştelor tale se vede ca un izvor, izvorând pâraie de vindecări şi tămăduind toate bolile trupurilor şi ale sufletelor, Părinte Vasilevs. Pentru aceea cu credinţă săvârşim sfântă pomenirea ta.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născătoare de Lumină, Fecioară, împreună cu îngerii cei fără de trup, cu apostolii, cu prorocii, cu ierarhii, cu mucenicii şi cu toţi cuvioşii, roagă pe Însuşi Preabunul Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.
Irmosul
Pe Dumnezeu Cuvântul Cel din Dumnezeu, Care cu înţelepciune de negrăit a venit să înnoiască pe Adam, cel căzut rău întru stricăciune prin mâncare, din Preasfânta Fecioară în chip de negrăit întrupându-Se pentru noi credincioşii, cu un gând în laude Îl slăvim.
SEDELNA, glasul al 3-lea. Podobie: Pentru mărturisirea...
Scăpând de viforul cel fără de Dumnezeu, de înşelăciunea idolilor, cunoscătorule de cele sfinte şi prin sabie ucis şi înecat în mare, ai sosit la Limanul cel fără de valuri şi într-însul veselindu-te în veci, Părinte Cuvioase, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să ne dăruiască nouă mare milă.
SEDELNA, glasul al 3-lea. Podobie: Pentru mărturisirea...
Luminându-te cu dumnezeiescul Duh, prin îndrăznirea cea păstorească şi cu mare cuget, mândria celui ce te muncea ai ruşinat-o şi trecând noianul înşelăciunii, ai ajuns la limanul cel dumnezeiesc, Părinte Cuvioase Vasilevs. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască nouă mare milă.
Sinaxar 25 Aprilie
În această lună, în ziua a douăzeci şi cincea, pomenirea sfântului apostol şi evanghelist Marcu.
Prealăudatul apostol Marcu a propovăduit pe Hristos în tot Egiptul şi Libia şi Varvaria şi în Pentapole, în zilele lui Tiberiu Cezarul, şi a scris şi Evanghelia sa, tâlcuindu-i-o apostolul Petru, şi mergând în Cirineea Pentapolei, a făcut multe minuni. De aceea s-a dus în Alexandria cea dinspre Faros, şi de acolo la Pentapole, făcând pretutindenea minuni, şi împodobind Bisericile lui Hristos cu hirotonii de episcopi şi de ceilalţi clerici. După aceea mergând iarăşi la Alexandria, şi aflând pe oarecare fraţi de lângă mare, la Vucoli, petrecea cu dânşii binevestind şi propovăduind cuvântul lui Dumnezeu. Acolo închinătorii idolilor nesuferind a vedea sporin-du-se credinţa în Hristos, l-au legat cu ştreanguri şi l-au târât, şi carnea pe pietre se zdrelea şi sângele lui roşia pământul.
Băgându-l în temniţă, i s-a arătat Domnul spunându-i mai înainte mărirea ce avea să primească; la ziuă iarăşi legându-l, l-au târât pe uliţe iarăşi şi aşa zdrelindu-se şi rupându-se de pietre, şi-a dat sufletul lui Dumnezeu. Iar la chip arăta astfel: nici foarte plin la trup, nici preaînalt, nici scund şi mărunt; ci cuvios şi împodobit la măsura vârstei crescându-i şi cărunteţe. Nasul lungăreţ iar nu scurt, nici cu vreo lipsă ci drept, sprâncenele îi băteau jos, barba lungă, capul pleşuv; la faţă era încuviinţat, era milostiv şi lăsător, şi dulce la vorbă cu cei ce se întâlnea, atât cât era tocmit la toate, şi strălucea virtuţile sufletului cu harurile trupului său.
Tot în această zi, pomenirea celui între sfinţi părintelui nostru Macedonie, patriarhul Constantinopolului.
Tot în această zi, sfânta muceniţă Nichi.
Tot în această zi, pomenirea preacuvioşilor opt părinţi sihaştri.
Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.
Acatistul Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu (25 aprilie)
Troparul Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu
Invatat fiind de Apostolul Petru, te-ai facut Apostol al lui Hristos, ca un soare ai stralucit popoarelor si podoaba alexandrinilor ai fost, fericite, caci prin tine Egiptul s-a eliberat de inselaciune si i-ai luminat pe toti ca un stalp al Bisericii, prin invatatura ta cea Evanghelica. Pentru aceasta luminat cinstindu-te, pomenirea ta praznuim, de Dumnezeu graitorule Sfinte Apostole Marcu; roaga pe Dumnezeu Cel Induplecat de tine, sa daruiasca iertare de greseli sufletelor noastre.
Condacul Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu
Aratandu-te urmas al Sfantului Apostol Petru, mucenic tare si Apostol al lui Hristos, ai varsat marea invataturilor si lumea ai veselit, Apostole Marcu, roaga-te lui Dumnezeu sa ne mantuiasca pe noi.
Condacul 1
Impreuna cu cei mai slaviti Apostoli Petru și Pavel, tovarășii tai, ai imprastiat binecuvântarea Domnului până la marginile lumii, Sfinte Apostol Marcu, te rugam uită-te acum si la noi! Întărește-ne inimile cu credința Sfintei Treimi, umple-ne cu duhul înțelepciunii, învață-ne gandirea duhovniceasca, convertește-ne în ucenicii tai, astfel încât să cântăm necontenit si binecuvântați, catre tine: Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Icosul 1
Creatorul lumii, Hristos Dumnezeul nostru, te-a chemat în slujba Lui cu lumina Sa preaslavita, binecuvântate Apostol Marcu, din casa mamei tale Maria ta în orașul Ierusalimului, pentru a infaptui mântuirea celor din multe țări unde erau atât evrei, cât și greci, iar tu cu puterea lui Dumnezeu și cu înțelepciunea Sa ai predicat Evanghelia. La fel și noi, cu lumina învățăturii tale ne luminăm, si cu inima și buzele catre tine strigăm:
Bucură-te, născut din seminția evreiască a lui Levi;
Bucură-te, ales de Dumnezeu din seminția preotului;
Bucură-te, ca în casa mamei tale Maria, refugiul Apostolului Petru, ai cunoscut Lumina;
Bucură-te, cel in ebraică numit Ioan, cu nume latin Marcu, cu slava lui Dumnezeu luminându-ne;
Bucură-te, ca ai avut respectul părintesc obișnuit;
Bucură-te, iubire adevărată cu simplitate;
Bucură-te, împodobit cu virtuți din tinerețe;
Bucură-te, că ne chemi la credință și speranță în Dumnezeu;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 2
În munca ta de propovaduire ai chemat credincioșii Ierusalimului in casa mamei tale, Sfinte Apostol, si ai devenit un vas duhovnicesc și ziditor al Sfantului Apostol Petru, zidind Biserica plină de compasiune a Domnului, cantandu-I: Aliluia!
Icosul 2
Ai propovaduit Evanghelia impreuna cu unchiul tau Barnaba si Sfantul Apostol Pavel, Sfinte Apostol Marcu, ei fiind oameni buni, plini de Duhul Sfânt și de credință. Iar noi strigam catre tine:
Bucură-te, ca i-ai insotit pe Sfantul Apostol Pavel si pe Barnaba in propovaduirea Evangheliei;
Bucură-te, ca în casa mamei i-ai cunoscut pe Apostolii Petru și Pavel;
Bucură-te, ucenicul Apostolilor Petru și Pavel;
Bucură-te, îmbogățit cu Duhul Sfânt de Apostoli;
Bucură-te, că tu însuți ai devenit sălașul Preasfântului Duh;
Bucură-te, podoaba întregirii;
Bucură-te, că ai îmbunătățit turma Apostoliei de la Domnul;
Bucură-te, trâmbița Evanghelia, temelia lumii celei duhovnicesti si zdrobitoare;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 3
In prima ta călătorie la Antiohia impreuna cu Apostolul Pavel și cu Barnaba te-ai intalnit cu un vrăjitor al evreilor, dar Dumnezeu a venit repede in ajutorul tau, Sfinte Apostol și Evanghelist Marcu, si cu propriile tale cuvinte, ai strigat catre El: Aliluia!
Icouls 3
Ai avut înțelepciunea de a-i urma pe bătrânii Apostoli, Sfinte Marcu, asa incat ai propovaduit dreapta credinta in insula cipriotă de la răsărit pana la apus; iar noi iti cantam cu sufletele noastre:
Bucură-te, martor al infrangerii prin orbire a vrăjitorului Varisus după cuvântul Apostolului Pavel;
Bucură-te, ca Asia Mică pana la Cipru ai străbătut împreună cu Apostolul Pavel și Barnaba;
Bucură-te, cel care ai îndrăznit să împlinești Voia lui Dumnezeu, întorcându-te de la Perga la Ierusalim;
Bucură-te, că în cetatea sfântă te-ai alăturat Apostolului Petru;
Bucură-te, ca in casa mamei tale de la Roma intentionai sa mergi cu Apostolul Petru;
Bucură-te, ca ai slujit pentru intemeierea Bisericii Ortodoxe din orașul Roma impreuna cu Apostolul Petru;
Bucură-te, umpland Roma cu predici duhovnicesti;
Bucură-te, ca ai recunoscut drept soldații lui Hristos pe mulțimea neamurilor romane;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 4
L-ai iubit pe dulcele Învățător al bunătății pământești, că atunci cand au căutat să-L ridice soldatii condusi de Iuda, abia dacă te-ai acoperit sa te ascunzi, cantandu-I: Aliluia!
Icoul 4
Sfinte Marcu, romanii doreau cu zel sa auda si sa citeasca scrisorile tale despre Domnul, ca să găsească cuvântul lui Dumnezeu, si noi suntem recunoscători rugăciunilor lor:
Bucură-te, ca explicai Evanghelia poporului;
Bucură-te, ca Evanghelia scrisă de tine este in Cartea a doua a Noului Testament;
Bucură-te, ca aratai minunile divine din Evanghelie si puterea Sfintei Treimi;
Bucură-te, începând Evanghelia Domnului prin apariția lui Ioan Botezătorul;
Bucură-te, ca acesta predica din pustia Iudeii;
Bucură-te, că glasul lui care striga în pustie a fost asemănat cu leul care răcnește;
Bucură-te, că tu ești arătat cu leul în Biserica lui Hristos;
Bucură-te, masă de nezdruncinat, sustinandu-i cu fermitate pe cei care sunt în credință;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 5
După ce ai terminat lucrările Apostolatului la Roma, împlinind cu smerenie voința Domnului vestita prin Apostolul Petru de a propovadui si in alte tari cuvântul lui Dumnezeu, Apostolule al lui Hristos Marcu, ne-ai invatat sa fim smeriți și să ascultam de Atotputernicul Dumnezeu, cantandu-I: Aliluia!
Icosul 5
Căutând nici o slavă pentru tine, ci propovăduind cu zel Evanghelia spre slava lui Hristos, Sfântul Apostol Marcu a îndrăznit să intre în cetatea împăraților. Iar noi, cei care am păcătuit, îi cântăm laude:
Bucură-te, ca ai calatorit de la Roma la Aquileia pentru a propovădi Cuvântul lui Dumnezeu;
Bucură-te, ca în orașul iubit de împărați, de Hristos cel răstignit ai fost binecuvântat;
Bucură-te, ca ai luminat cu cuvântul lui Dumnezeu orasul Aquileia, cel egal cu Roma in rautate;
Bucură-te, ca pe apele mării Adriatice, lângă apele Iordanului, ai propovaduit;
Bucură-te, ca nu ai rușinat comorile bogăției spirituale din Aquileia;
Bucură-te, ca în acest oras tu ai pus temelia Bisericii lui Hristos;
Bucură-te, ca din toată inima ta l-ai iubit pe Fiul lui Dumnezeu;
Bucură-te, slujind pământului cu sârguința Sfintei Treimi;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 6
In Egiptul evreu și păgân, Sfantul Apostol Marcu i-a învățat pe necredincioși să creadă cu bucurie în Treimea Atotputernicului Dumnezeu si in Hristosul Evanghelic, si ei cu veselie i-au cantat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 6
La fel ca Moise, care a adus odată fiilor lui Israel eliberarea din jugul lui Faraon, si tu ai fost primul dintre Apostoli, Sfinte Evangheliste Marcu, ce în Egipt ai adus libertatea oamenilor din sclavia diavolului, de aceea te slavim cu aceste cuvinte:
Bucură-te, ca ai adus la Hristos o mare mulțime de femei și bărbați evrei din Egipt;
Bucură-te, sămânța Evangheliei aruncata în țara pregătită prin legea lui Moise;
Bucură-te, confirmarea credinței lui Hristos;
Bucură-te, masă a Bisericii lui Dumnezeu;
Bucură-te, că în Alexandria Egiptului ai zidit Biserica lui Hristos;
Bucură-te, propovaduitorul adevăratei închinări;
Bucură-te, lumina credinței ortodoxe;
Bucură-te, ca ai umplut sufletele oamenilor cu credinta adevarata;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 7
Ai fost printre primii Apostoli care l-au iubit pe Iisus Hristos, Domnul lumii și Fiul lui Dumnezeu. Pentru aceasta, și noi, pentru mărturisirea ta binecuvantata, să Ii cântăm lui Dumnezeu: Aliluia.
Icosul 7
Ai fost campionul mărturisirii Credinței Ortodoxe, Sfinte Apostol Marcu, fiindca in Antiohia cu sfinții Pavel și Barnaba L-ai predicat tot mereu pe Hristos. De dragul credinței, noi iti cantam:
Bucură-te, ca Voia lui Dumnezeu pentru ce urma sa ti se întâmple in Antiohia, s-a împlinit;
Bucură-te, ca ai primit refuzul Apostolului Pavel sa mergi mai departe;
Bucură-te, întorcându-te cu unchiul tău Apostolul Barnaba in Cipru;
Bucură-te, ca te odinhneai din cand in cand in casa familiei tale;
Bucură-te, ca mărturisirea ta pentru slava lui Dumnezeu este de nedescris;
Bucură-te, ca ai luminat lumea prin propovaduirea Cuvântului întrupat al lui Dumnezeu;
Bucură-te, prin binecuvântările tale plin de dragoste catre lume;
Bucură-te, ca ai marturisit învățături cerești binecuvântate;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 8
Ne-ai invatat tainele Împărăției lui Dumnezeu prin care ai evanghelizat multumile din Egipt, Sfinte Apostol Marcu, si impreuna cu Apostolul Petru ai luminat păcatul întunecat al sufletelor noastre, iar noi Ii cantam lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 8
Toate le-ai biruit cu dragostea ta neincetata, cu răbdarea fiind inzestrat de Duhul Sfânt, fiind condus de mâna dreaptă a lui Dumnezeu, si ai facut cunoscuta Evanghelia Domnului nostru, Sfinte Apostol Marcu, pana in Babilon, iar noi iubind lucrarea ta, te chemam asa:
Bucură-te, luandu-l drept exemplu cu sarguinta pe Apostolul Petru;
Bucură-te, că in Babilon ai făcut Biserica lui Hristos impreuna cu Apostolul Petru;
Bucură-te, ca Apostolul Petru în templu a tinut prima lui predica poporului;
Bucură-te, Sfinte Apostol Marcu, prieten al portarului cerului, care i-a răspuns lui Iisus: “Tu ești Hristos, Fiul Dumnezeului cel viu”;
Bucură-te, fratele Apostolului care a dobandit cheile Împărăției Cerurilor;
Bucură-te, ca Evanghelia lui Hristos a fost întrupată în tine;
Bucură-te, cel care a trait Lumina tainei lui Dumnezeu;
Bucură-te, predicator solemn al cuvintelor lui Dumnezeu;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 9
Prin puterea lui Dumnezeu, Sfantului Apostol Marcu nu i-a fost frică de persecutorii sfintei credințe si de muncile indurate de propovaduitorii Evangheliei ale celor care erau separati de credința lui Hristos cel Binecuvântat, mereu slavindu-L pe Dumnezeu: Aliluia!
Icosul 9
Te-am avut pe tine, Sfinte Apostol Marcu, drept invatator si noi si preoții, care te strigăm cu dragoste:
Bucură-te, ca în zilele in care Sfantul Apostol Pavel a fost inchis, i-ai scris o scrisoare spre mangaiere;
Bucură-te, că ai fost numit lucrător pentru Împărăția lui Dumnezeu;
Bucură-te, ca ai primit indemnul de a pleca de la Roma in Asia Mică;
Bucură-te, ca ai ajuns în orașul frigian Colossa;
Bucură-te, ca l-ai mustrat pe falsul învățător, care ii înșela pe creștinii colosieni;
Bucură-te, luminătorul evreilor și al grecilor;
Bucură-te, ca ai fost binecuvantat sa traiesti cele trei zile de moarte și Inviere a Domnului Iisus Hristos;
Bucură-te, dascal plin de blândețe și cumpătare;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 10
Pentru a salva neamul omenesc, Sfantul Apostol Marcu a trait in în ascultarea desavarsita fata de Apostolul Pavel, caruia i-a fost credincios pana la sfarsit, devenind un evanghelist pe căile lui Dumnezeu, cântand Preasfintei Treimi: Aliluia.
Icosul 10
Dumnezeu Este proslăvit de heruvimi și serafimi, iar Sfantul Apostul Marcu L-a proslavit prin viața, credința și iubirea sa pentru El, fiindu-I slujitor si ascultator aprig Apostolului Pavel, de aceea te rugam asculta acestea de la noi:
Bucură-te, ca ai dus mesajul Apostolului Pavel către Timotei;
Bucură-te, ca te-ai grăbit să-i ajuți pe Apostolul Pavel si pe Apostolul Timotei sa ajunga din Asia Mică la Roma;
Bucură-te, martor al muceniciei învățătorilor tăi;
Bucură-te, ca marele Apostol Pavel a fost decapitat de romani;
Bucură-te, ca ai vazut răstignirea pe cruce a Apostolului Petru;
Bucură-te, că te-ai pregătit pentru suferință pentru Hristos;
Bucură-te, ca versi lacrimi pentru păcatele noastre înaintea lui Dumnezeu;
Bucură-te, cel ce esti exigent cu invatatura lui Dumnezeu;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 11
Ai fost răsplătit de Sfânta Treime impreuna cu primii Apostoli, Sfinte Apostol Marcu, iar in cuvânt si in minte ești inca viu pentru noi, scriind despre Hristos Dumnezeu pentru sufletul nostru. Iti multumim si Ii cantam lui Dumnezeu impreuna cu tine: Aliluia.
Icosul 11
Până in ultima clipa a vietii tale ai învățăt oamenii despre dragostea Domnului și Cuvântul lui Dumnezeu, Sfinte Apostol Marcu, si ne-ai luminat spre cunoastere lui Dumnezeu in inima, iar noi te slavim:
Bucură-te, ca în Egipt ai ridicat biserici;
Bucură-te, că în Alexandria ai combatut doctrina greacă din faimoasa biblioteca, spre slava lui Hristos;
Bucură-te, ca i-ai dus la cunoasterea crestinismului pe cei pierduti in doctrina păcătoasă;
Bucură-te, principala școală creștină din Alexandria;
Bucură-te, ca ai lasat această școală faimoșilor învățători și părinți ai Bisericii care te-au proslăvit;
Bucură-te, ca având grijă de slujba bisericilor, ai adunat ritualurile Sfintei Liturghii;
Bucură-te, ca ai plecat din Alexandria să-l propovăduiești pe Hristos în Africa, Libia si in alte tari;
Bucură-te, că în Egipt predicile tale indeamna a o slavi pe dulcea Mamă a creștinilor;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 12
Mulțumește lui Dumnezeu pentru că te-a ales, Sfinte Apostol Marcu, si impreuna cu Petru și Pavel ati vestit Evanghelia, Cuvântul mângâietor al lui Hristos. Și așa ai calauzit Biserica până în ziua în care păgânii răi s-au repezit în templu cu intenția de a te omori, dar tu ai continuat să strigi către Domnul: Aliluia.
Icosul 12
Împreună cu faptele tale pentru Hristos, Sfinte Apostol Marcu, lăudăm lucrarea ta de propovaduire a Evangheliei, mulțumim sfârșitului tau mucenicesc, slavim memoria ta sfanta și te laudăm cu aceste cuvinte:
Bucură-te, primul episcop al Bisericii din Alexandria;
Bucură-te, primul mucenic al Alexandriei;
Bucură-te, ca ai distrud zeitatea Serapis, impreuna cu Sfântul Pavel;
Bucură-te, ca ai fost chinuit în ziua sărbătorii Paștilor pentru Hristos;
Bucură-te, ca îngerul Domnului a venit în temniță pentru a te intari;
Bucură-te, cel chinuit, primind mângâierea Domnului prin îngerul trimis de la Domnul Însuși;
Bucură-te, ca a doua zi, ti-ai dat duhul, fiind chinuit de o mulțime înverșunată;
Bucură-te, că Domnul nu a dat trupul tău focului, caci a adus furtuna cu tunete, iar creștinii au ingropat fericitul si binecuvântatul tau trup;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 13
O, vrednic Apostol și Evanghelist Marcu! Asculta strigatele din inimile noastre, rugându-te pentru noi, învățătorule și arhipăstorule al lui Dumnezeu: invață-ne ascultarea și implinirea Voii chemării cerești și binecuvanteaza viața aceasta a noastră, ca tu ne-ai aratat dulceața Evangheliei si a Adevărului, si sa traim legați in legăturile dragostei lui Hristos, așa incat noi toți, după ce am respins răutatea și poftele lumești, să intrăm în bucuria Domnului nostru, cântându-I Lui cu tine și cu toți Apostolii: Aliluia. (Acest Condac se spune de 3 ori)
Icosul 1
Creatorul lumii, Hristos Dumnezeul nostru, te-a chemat în slujba Lui cu lumina Sa preaslavita, binecuvântate Apostol Marcu, din casa mamei tale Maria ta în orașul Ierusalimului, pentru a infaptui mântuirea celor din multe țări unde erau atât evrei, cât și greci, iar tu cu puterea lui Dumnezeu și cu înțelepciunea Sa ai predicat Evanghelia. La fel și noi, cu lumina învățăturii tale ne luminăm, si cu inima și buzele catre tine strigăm:
Bucură-te, născut din seminția evreiască a lui Levi;
Bucură-te, ales de Dumnezeu din seminția preotului;
Bucură-te, ca în casa mamei tale Maria, refugiul Apostolului Petru, ai cunoscut Lumina;
Bucură-te, cel in ebraică numit Ioan, cu nume latin Marcu, cu slava lui Dumnezeu luminând;
Bucură-te, ca ai avut respectul părintesc obișnuit;
Bucură-te, iubire adevărată cu simplitate.;
Bucură-te, împodobit cu virtuți din tinerețe;
Bucură-te, că ne chemi la credință și speranță în Dumnezeu;
Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Condacul 1
Impreuna cu cei mai slaviti Apostoli Petru și Pavel, tovarășii tai, ai imprastiat binecuvântarea Domnului până la marginile lumii, Sfinte Apostol Marcu, te rugam uită-te acum si la noi! Întărește-ne inimile cu credința Sfintei Treimi, umple-ne cu duhul înțelepciunii, învață-ne gandirea duhovniceasca, convertește-ne în ucenicii tai, astfel încât să iti cântăm necontenit si binecuvântați, catre tine: Bucură-te, Sfinte Apostol si Evanghelist Marcu, propovăduitor al Evangheliei lui Hristos!
Rugăciune către Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu
O, slavite Apostol și Evanghelist Marcu, care ti-ai dat sufletul pentru Hristos și ti-ai facut trupul datator de minuni! Iată-ne, pe noi cei multi păcătoși ai Domnului, toți cei care suntem aici acum și care ne rugăm (nume), cu rugăciuni și suspinuri din inimile zdrobite!
Rautatile noastre, necazurile și a amaraciunile ne intuneca sufletul, dar ajuta-ne sa avem o viață bună ca altfel nu vom putea rezista sa traim ca intr-un desert.
O, lăudate Apostol și Evanghelist Marcu! Luminează-ne cu lumina Sfintei Evanghelii a Domnului, invata-ne in neputințelor noastre, ajută-ne să nu fim alungati de la Domnul Mântuitorul nostru, si să nu fim despărțiti la sfârșitul vietii de iubirea lui Dumnezeu; cu mijlocirea ta puternică ne protejează, ca Dumnezeu să aibă milă de noi pentru toate rugăciunile tale, si sa ne mangaie cu cuvântul Său și sa stearga zapisul păcatelor noastre fara numar și să ne primesca împreună cu toți sfinții Apostolii in împărăția Lui binecuvântată unde să cântam Preasfântei si Nedespartitei Treimi, Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt, în vecii vecilor. Amin.
Cuvine-se, cu adevarat, sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti cea mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care, fara stricaciune, pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.
Canon de rugăciune către Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu
Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Marcu, glasul al 3-lea:
Învăţat fiind de Apostolul Petru, te-ai făcut Apostol al lui Hristos şi ca un soare ai strălucit marginilor, podoaba alexandrinilor ai fost, fericite, căci prin tine Egiptul s-a eliberat de înşelăciune şi ca un stâlp al Bisericii, prin învăţătura ta cea Evanghelică pe toţi ai luminat. Pentru aceasta luminat cinstind, pomenirea ta prăznuim, de Dumnezeu grăitorule Sfinte Apostole Marcu; roagă pe Dumnezeu Cel Înduplecat prin tine, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.
Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Dreapta ta cea purtătoare...
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe Apostolul Marcu văzătorul de Dumnezeu lăudându-l, chem harul Duhului, ca, insuflându-mi mie luminat, să-mi gonească neştiinţa şi dumnezeiască bogăţie de înţelepciune să-mi dăruiască.
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe al tău de Dumnezeu grăitor, cu lumina harului luminându-l, l-ai trimis lumii Mântuitorule, Cuvinte al lui Dumnezeu, ca un pricinuitor al celor bune, care a Ta venire nouă ne-a binevestit.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Apostolului Petru cel înţelept ucenic fiind şi îmbogăţindu-te cu a aceluia primire de fiu, Sfinte Apostole Marcu cel întru tot cântat, tăinuitor te-ai arătat tainelor lui Hristos şi împreună moştenitor măririi Lui te-ai făcut.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel Ce pe egipteni în adânc i-ai înecat, în nor şezând, Acela a venit din tine, Preacurată, la egipteni mai pe urmă şi prin Apostolul Marcu pe aceia din înşelăciune i-a izbăvit.
Cântarea a 3-a: Irmos: Însuţi Cel ce ştii...
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe Tine, Hristoase, Înţelepciunea Cea Ipostatnică, Care Te-ai arătat la toată lumea, Stăpâne şi viaţă ai dăruit şi pe oameni i-ai luminat, Te-a propovăduit, cu Razele Tale fiind strălucit, slujitorul Tău, Apostolul Marcu, Iubitorule de oameni.
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Izvorul înţelepciunii cel pururea curgător primindu-l Hristoase, însuşi văzătorul Tău, Apostolul Marcu, ca un râu vuind, a udat marginile pământului cu lumina cunoştinţei de Dumnezeu, arătând proorocia Ta cea adevărată, Iubitorule de oameni.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Apostolului Petru urmând, înţelepte, ca un ucenic al lui, înţelepţeşte ai aşezat Evanghelia, lumina teologiei luând de la dânsul, Apostole şi venirea lui Dumnezeu în Trup ai vestit-o prealuminat.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
În braţe fecioreşti de demult fiind purtat, altarele Egiptului cele diavoleşti Tu le-ai sfărâmat şi la aceasta iarăşi ai trimis pe Sfântul Marcu să facă pe toţi să cunoască întruparea Ta şi dumnezeiască Taina Ta, Hristoase al meu.
Cântarea a 4-a. Irmos: Munte Umbrit...
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
În tot pământul a ieşit vestirea ta şi la marginile lumii cu strălucire puterea cuvintelor tale, înţelepte, precum zice David, luminat propovăduieşte mântuirea şi înnoirea noastră.
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe dumnezeiescul şi preaînţeleptul Marcu, ca pe un propovăduitor şi tainic învăţător al harului, cel ce a vestit tuturor lumina cea neapusă şi cu razele propovăduirii sale a luminat lumea, cu cântări să-l lăudăm.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Picioarele tale, după proorocie, s-au înfrumuseţat, căci ai binevestit nouă luminat pacea cea mai presus de cuvânt, de Dumnezeu primite, care prin Trup s-a arătat marginilor, spre mântuirea şi înnoirea noastră.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Pe Norul cel Fecioresc Cuvântul fiind purtat, sfaturile egiptenilor şi gândurile cele împotriva lui Dumnezeu nebune socotindu-le, le-a stricat prin învăţăturile dumnezeiescului Marcu, ca un milosârd, spre mântuirea şi înnoirea noastră.
Cântarea a 5-a. Irmos: Cel Ce ai luminat...
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Picat-ai dulceaţa dreptei credinţe din dumnezeieştile ploi ale cuvintelor tale, arătându-te cu harul, peste tot fiind strălucit, luminat cu razele soarelui celui înţelegător, preafericite Marcu, de Dumnezeu primite.
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Din Casa Domnului izvor ai ieşit şi adăpi inimile cele uscate cu apele Duhului din destul, învăţând ca să aducă rod în loc de nerodire, Apostole.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Tu al marelui Apostol Petru fiu ai fost şi cu învăţăturile lui fiind luminat totdeauna, sufletele celor ce au venit la tine cu căldură le-ai luminat, Apostole al Domnului, Sfinte Marcu.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca un Om născut din Fecioară, egiptenilor Te-ai arătat, Hristoase, Cel Ce ai strălucit din Tatăl mai înainte de zidirea lumii; cărora pe Apostolul Marcu l-ai uns, ca să-i înveţe pe ei înţelepțeşte Tainele cunoştinţei de Dumnezeu.
Cântarea a 6-a. Irmos: Înconjuratu-ne-au pe noi...
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pogorât-ai sprânceana celor fărădelege, Doamne şi ocara cea mândră ai smerit, pe Apostolul Tău arătându-l purtător de biruinţă cu puterea Ta, că Tu eşti tăria celor neputincioşi şi îndreptarea.
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cununa nădejdii, mărite, cu care acum ne încununăm, ai propovăduit-o cu cuvintele tale, pe Ziditorul făpturii, Cel spre mărirea noastră arătat în firea trupului, înţelepte Apostole Marcu.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Petru Apostolul, mărite, pe tine luminat cu taină te-a învăţat de ai scris cinstita Evanghelie, arătându-te slujitor al harului, că tu ne-ai tâlcuit nouă lumina cunoştinţei de Dumnezeu.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Egiptul cel ce era mai înainte întru întuneric, Doamne, prin Fecioara, dumnezeiasca Maică, l-ai luminat, ca un Prunc mergând la el şi ai surpat capiştile lui cu învăţăturile Apostolului Marcu, de Dumnezeu grăitorul, Iubitorule de oameni.
CONDAC, glasul al 4-lea. Podobie: Cele de sus căutând...
Harul Duhului primind dintru înălţime, împletirile ritorilor le-ai stricat, Apostole şi pe toţi păgânii vânându-i, vrednicule de laudă, Sfinte Apostole Marcu, Stăpânului tău i-ai adus, propovăduind dumnezeiasca Evanghelie.
CONDAC, glasul al 4-lea. Podobie: Cele de sus căutând...
Arătându-te săditură a Apostolului Petru de Dumnezeu sădită şi mucenic tare şi tăinuitor şi Apostol al lui Hristos, ai vărsat marea învăţăturilor şi lumea ai veselit, Apostole Marcu, rugându-te să ne mântuiască pe noi.
Cântarea a 7-a. Irmos: Pe tine Născătoare de Dumnezeu...
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu dumnezeieştile fulgere fiind aprins, cu răsfrângerile cele luminoase cu Taină le-ai răspuns în schimb, Preafericite Apostole Marcu, că ai propovăduit pe Cuvântul Cel fără de trup a fi Întrupat, pe Dumnezeul părinţilor Cel Lăudat şi Preaslăvit.
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu puterile cele dumnezeieşti lucrătoare, Atotfăcătorule, pe ucenicul cel de Dumnezeu grăitor într-armându-l, făcător de minuni pe el l-ai săvârşit, că bolile a alungat şi neputinţele a vindecat, propovăduindu-Te pe Tine Dumnezeu Cel lăudat şi preaslăvit.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Pe mai marele cetei apostolilor avându-l învăţător, pe dumnezeiescul Petru, următorilor lui te-ai arătat, că toată plinirea Bisericii ai îndreptat, lăudând pe Dumnezeul părinţilor Cel lăudat şi preaslăvit.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Stâlp în Egipt scrisoarea Evangheliei tale însuţi ai pus-o, Celui Ce S-a născut fără de sămânţă din dumnezeiasca Maică, urmând cuvintelor Prorocului Isaia, prealăudate, vestind pe Dumnezeul părinţilor Cel lăudat şi preaslăvit.
Cântarea a 8-a. Irmos: Tinerii cei grăitori...
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe Cuvântul Cel Născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii, pe Hristos, Care S-a îmbrăcat în firea omenească, L-ai propovăduit, mărite şi ai strigat: Toate făpturile pe Domnul lăudaţi-L şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe Hristos, Cel Ce S-a dat Însuşi pe Sine răscumpărare pentru păcatul nostru şi prin patimă a ridicat pe cei căzuţi, L-ai preaslăvit, mărite şi ai strigat: Toate făpturile pe Domnul lăudaţi-L şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.
Binecuvântam pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.
Învăţăturii Apostolului Petru celei înţelepte, Sfinte Apostole Marcu, plecându-te preaînţelepţeşte prin scrisori ai tâlcuit cinstita Evanghelie credincioşilor, celor ce strigă: Toate făpturile pe Domnul lăudaţi-L şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca pe un Prunc purtând Fecioara pe Emanuel, a venit la egipteni, cărora ca o stea luminoasă Sfântul Marcu a fost trimis, care a strigat: Toate făpturile pe Domnul lăudaţi-L şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.
Irmosul:
Să lăudăm bine să cuvântăm şi să ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînâlţându-L pe Dânsul întru toţi vecii.
Tinerii cei grăitori de Dumnezeu, în cuptor călcând cu văpaia cea de foc şi rătăcirea, au cântat: Binecuvântaţi toate lucrurile Domnului pe Domnul.
Cântarea a 9-a. Irmos: Chipul naşterii tale...
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ajungând la izvorul cel neajuns al strălucirii celei întreit luminătoare, de Dumnezeu grăitorule, mai curat şi mai limpede te desfătezi cu îndumnezeirea cea mai presus de gând, împreună cu îngerii dănţuind neîncetat, preasfinţitule.
Stih: Sfinte Apostole şi Evanghelist Marcu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Făcându-te părtaş învăţăturii Apostolului Petru şi dumnezeieştii propovăduiri, în cereştile corturi locuieşti împreună cu dânsul, de Dumnezeu grăitorule, fericite; cu care împreună te rogi pentru noi, Sfinte Apostole Marcu.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Lumina cea întreit unită şi iarăşi cu minune întreită întru unime ai propovăduit-o cu bună credinţă, preaînţelepte Apostole Marcu, fiind luminat cu raza harului. Pentru aceasta te rugăm: Roagă-te pururea pentru noi.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Sfântul Marcu, cinstitul apostol, arhiereu s-a dăruit egiptenilor, la care ca un Prunc a venit întrupându-Se din Curata Fecioară, dumnezeiasca Maică, Domnul Slavei, pe Care lăudându-L Îl slăvim.
SEDELNA, glasul al 8-lea. Podobie: Pe Înţelepciunea şi Cuvântul...
Surpând semeţia cea idolească şi doritor de Patimile Mântuitorului, Apostole Marcu, din cer te-ai arătat lumii, izvorând tuturor minuni şi ai fost învăţător neamurilor. Pentru aceasta întru cântări lăudând şi cu credinţă mărind, după vrednicie cinstim pomenirea ta, de Dumnezeu grăitorule, preabogate; roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea ta.
SEDELNA, glasul 1. Podobie: Mormântul Tău...
La înălţimea virtuţilor suindu-te, dumnezeiescule Apostol Marcu, ne-ai turnat nouă tainele cele mari ale dogmelor celor de mântuire, dumnezeiesc propovăduitor făcându-te. Pentru aceasta cu credinţă te rugăm pe tine, preafericite, slobozeşte-ne pe noi de tot necazul de păcate şi de primejdii.
Raceala, cauzele spirituale
Exista mai multe cauze pentru care racim, de la virusii din mediu, schimbarile bruste de temperatura pana la caracteristicile spirituale care odata ce le intelegem si aplicam, toate celelalte tind sa nu ne mai afecteze.
In aceasta perioada se manifesta cele mai multe viroze, asa numitii virusi care se raspandesc cu rapiditate in mediu si sunt atrasi de persoanele care au sistemul imunitar scazut.
Din cauza starii de disconfort, oamenii vor sa rezolve totul foarte repede, asadar primul instinct este sa-si faca aprovizionarea cu medicamente de la farmacie. Insa chiar si daca pastilele vor ameliora pe moment durerile, acestea nu vor creste sistemul imunitar, lucru care face ca organismul sa fie la fel, poate chiar mai sensibil si receptiv in fata bolilor.
Sistemul imunitar ne apara de diferitele expuneri la mediu, boli, virusi cauzate de microorganisme.
Cateva sfaturi pentru ca sistemul imunitar sa fie puternic:
-3 litri apa pe zi ; Somn de calitate – 8 ore; mananca multe fructe; ia-ti aportul de vitamine si minerale necesare ( Vitamina A, B1, B2, B6, B12, C, E, magneziu, seleniu; respira constrient si profund; manifesta ganduri de incurajare si stima de sine care sa iti ofere protectie mentala; spala-te pe maini si limba cat mai des; fa miscare astfel incat sa cresti activitatea limfei.
Rolul sistemului limfatic este de a curata corpul la nivel celular, de a elimina toxinele si alte elemente daunatoare.
Experienţa suferinţei poate fi un dar dacă înveţi ceva din ea. Dar, când cauzezi inutil durere şi suferinţă nu doar ţie, ci şi celorlalţi, asta nu te înnobilează şi nici nu e corect faţă de cei care fac drumul împreună cu tine.
Nu ochii te dor, doar nedreptatea/ ceea ce trebuie să vezi,
Nu capul te doare, ci gândurile care sunt în el,
Nu gâtul te doare, doar ceea ce nu exprimi sau ceea ce spui cu furie,
Nu stomacul este care te doare, doar ceea ce sufletul tău nu digeră,
Nu ficatul te doare, doar furia pe care o porți.
Nu Inima te doare, doar absența dragostei!
Și IUBIREA este cel mai puternic medicament! Inclusiv noi simţim doriţa continuă de a mânca cât mai multe dulciuri, de a ne oferi mereu mici „răsfăţuri”, atâta timp cât nu primim suficient din exterior. De cele mai multe ori dependenţa de dulciuri este una artificială, creată de propriul nostru ego. Aceasta pentru că noi înşine considerăm că nu primim suficientă atenţie şi iubire, că mereu primim mai puţin decât dăruim sau chiar că cineva este „obligat” să ne dăruiască, cum este cazul părinţilor în vârstă părăsiţi sau neglijaţi de copii. Soluţia aplicată de medicină, administrarea permanentă de insulină pentru ţinerea sub control a glicemiei, nu face decât să perpetueze şi să amplifice în timp dezechilibrul energetic. În plus, apar o mulţime de efecte şi afecţiuni secundare, obligativitatea de a ţine regim alimentar trebuie respectată cu stricteţe pentru tot restul vieţii. Rezolvarea conflictului emoţional care a dus la declanşarea diabetului zaharat va restabili echilibrul energetic, pancreasul va începe să producă din nou insulina necesară, boala va dispare treptat în câteva luni.
Aceste vindecări nu sunt „minuni”, pe care medicina clasică nu le poate explica şi nici accepta, sunt capacităţi naturale pe care fiecare om le are. „După chipul şi asemănarea Sa” am fost creaţi, adică deţinem puterea şi controlul deplin asupra propriei noastre fiinţe. Dacă în timp, vrăjiţi de mirajul lumii materiale, am uitat de aceste puteri ale noastre, doar noi suntem responsabili. Dumnezeu nu ne pedepseşte prin boli, ci încearcă prin toate căile şi mijloacele să ne readucă cât mai aproape de Sursă, Divinitatea din noi înşine.
Inclusiv noi simţim doriţa continuă de a mânca cât mai multe dulciuri, de a ne oferi mereu mici „răsfăţuri”, atâta timp cât nu primim suficient din exterior. De cele mai multe ori dependenţa de dulciuri este una artificială, creată de propriul nostru ego. Aceasta pentru că noi înşine considerăm că nu primim suficientă atenţie şi iubire, că mereu primim mai puţin decât dăruim sau chiar că cineva este „obligat” să ne dăruiască, cum este cazul părinţilor în vârstă părăsiţi sau neglijaţi de copii. Soluţia aplicată de medicină, administrarea permanentă de insulină pentru ţinerea sub control a glicemiei, nu face decât să perpetueze şi să amplifice în timp dezechilibrul energetic. În plus, apar o mulţime de efecte şi afecţiuni secundare, obligativitatea de a ţine regim alimentar trebuie respectată cu stricteţe pentru tot restul vieţii. Rezolvarea conflictului emoţional care a dus la declanşarea diabetului zaharat va restabili echilibrul energetic, pancreasul va începe să producă din nou insulina necesară, boala va dispare treptat în câteva luni.
Aceste vindecări nu sunt „minuni”, pe care medicina clasică nu le poate explica şi nici accepta, sunt capacităţi naturale pe care fiecare om le are. „După chipul şi asemănarea Sa” am fost creaţi, adică deţinem puterea şi controlul deplin asupra propriei noastre fiinţe. Dacă în timp, vrăjiţi de mirajul lumii materiale, am uitat de aceste puteri ale noastre, doar noi suntem responsabili. Dumnezeu nu ne pedepseşte prin boli, ci încearcă prin toate căile şi mijloacele să ne readucă cât mai aproape de Sursă, Divinitatea din noi înşine.
Fii conștient/ă de sentimentele din interiorul tău și dacă observi că ceva nu îți dă pace, nu îl trece cu vederea. Vindecă ce ai de vindecat, trăiește în prezent, fii cel mai bun prieten al tău și bucură-te de fiecare zi!
Cauzele blocajelor pe Nucleele de Energie.TE DOARE GÂTUL. Chakra Vishuda se închide din cauza durerii și tristeții pe care ai acumulat-o și pe care nu ai exprimat-o. Ca să deblochezi această chakră, învață să cânți cu bucurie, cântând cântece care îți vor face inima fericită și vor reda vitalitatea și energia de care ai nevoie.
TE DOARE PIEPTUL... Chakra Anahata se blochează din cauza dezamăgirilor și din neiubire așa că îmbrățișează-te mai tare și decide să te accepți și să te iubești din ce în ce mai mult amintindu-ți că ești cea mai importantă ființă din viața ta și că vei fi până în ultimul moment al acestei vieți, cu tine însuți.
TE DOR URECHILE. Tot Chakra Vishuda este blocată, atunci când îți asculți propria voce care îți spune câte neputințe și insatisfacții ai, cât și critica celor din jurul tău. Învață să iți spui în fiecare zi, cu voce tare, cât de mult te iubești și apreciază-te pentru fiecare lucru mărunt pe care îl faci, ascultându-ți vocea sufletului și întorcându-te la esența ta.
TE DOARE STOMACUL. Chakra Manipura este blocată când te hrănești cu preocupări și insatisfacții, în loc de pace și armonie. Învață să îți hrănești sufletul cu hrană spirituală și stomacul tău va începe să vibreze la artă și la vers.
TE DOR MÂINILE. Atunci când Chakra Manipura și Chakra Svadhishtana sunt blocate înseamnă că faci totul din obligație fără să pui pasiune, când munca e o rutină care nu-ți aduce satisfacții. Decide să-ți ingrijești mai mult mâinile și fă ceva din pasiune: crosetează, pictează, scrie poezii, compune muzică sau pur și simplu pune pasiune când pregătești o prăjitură, si vei vedea cum totul se armonizează.
TE DOR PICIOARELE. Chakra Manipura, Chakra Muladhara și Chakra Svadhishtana sunt blocate atunci când îți este greu să avansezi în directia visurilor tale, când mergi pe pilot automat și ai uitat să te inrădăcinezi și să simți iarba și nisipul fin. Învață să dansezi în armonie cu o bucurie jovială, ține ritmul și vei vedea că dansul te va transforma.
TE DOR GENUNCHIi. Chakra Sahasrara pentru că ai uitat să te apleci cu smerenie în fața Divinului. Ți-ai uitat credința, recunoștința și speranța și ai uitat să pui în Mâinile Lui sfinte toată durerea . Ridică-te și mulțumește-i pentru toate câte ai, fiindcă Lui nu-i place să te vadă trist, prăbușit și neajutorat. Te-ai născut drept Copilul Lui iar toate darurile Lui îți aparțin.
TE DOARE SPATELE. Chakra Anahata este blocată pentru că ai uitat de odihnă, ești stresat și nu te eliberezi de criticile celorlalți, iar toate grijile tale stau ca un sac cu multe kilograme pe umerii tăi. Învață să te eliberezi de povara grea scuturându-ți corpul prin mișcare sau dans energetic.
TE DOR TĂLPILE. Chakra Muladhara este blocată când ai uitat să te oprești în viață să te odihnești să-ți liniștești mintea și să-ți răcorești picioarele în ape liniștite. Învață să faci asta regulat în fiecare seară, să te relaxezi să te umpli de liniște iar picioarele tale își vor lua energia din ape și vei găsi răspunsurile pentru a-ți continua calea.
TE DOARE CAPUL. Chakra Ajna este blocată pentru că ai încetat să mai vezi lucrurile frumoase din viața ta și din oamenii de lângă tine. Încearcă să vezi ce e frumos în oameni, chiar dacă uneori aspectele lor negative te rănesc.
Ascultă-ți corpul, iubește-te, respectă-te.
Iubirea este cheia pentru tot și toate. Multumesc
"Cauza aparitiei durerilor in corp...remediu spiritual !TE DOARE GÂTUL…gâtul tău se închide de durerea și tristețea care ai
acumulat-o și pe care nu ai exprimat-o.Ca să deblochezi învață să cânți
cu bucurie, cântând note care îți vor face inima fericită și vor reda
vitalitatea și energia de care ai nevoie.
TE
DOARE PIEPTUL.., pieptul te doare din dezamăgiri, și din neiubire așa
că îmbrățișează-te mai tare și decide să te accepți și să te iubești din
ce în ce mai mult amintindu-ți că ești cea mai important/ă și că vei fi
până în ultimul moment al acestei vieți, cu tine însuți.
TE
DOR URECHILE ..., urechile te dor, atunci când îți asculți propria voce
care îți spune câte neputințe și insatisfacții ai,cât și critica celor
din jurul tău. Învață să iți spui în fiecare zii cu voce tare cât de
mult te iubești și apreciază-te pentru fiecare lucru mărunt pe care îl
faci,ascultându-ți vocea sufletului și întorcându-te la esența ta.
TE
DOARE STOMACUL..., stomacul te doare când te hrănești cu preocupări și
insatisfacții, în loc de pace și armonie. Învață să îți hrănești
sufletul cu hrană spirituală și stomacul tău va începe să vibreze la
artă și la vers.
TE
DOR MÂINILE..., mâinile te dor când faci totul din obligație fără să
pui pasiune, când munca e o rutină care nu-ți aduce satisfacții și o
faci din obligatie. Decide să-ți ingrijești mai mult mâinile și fă ceva
din pasiune: mangaie,crosetează, pictează, scrie poezii, alinta, compune
muzică sau pur și simplu pune pasiune când pregătești o prăjitură, si
vei vedea cum totul se armonizează.
TE
DOR PICIOARELE..., picioarele dor atunci când îți este greu să avansezi
în directia visurilor tale , când mergi pe pilot automat și ai uitat să
te inrădăcinezi și să simți iarba și nisipul fin. Învață să dansezi în
armonie cu o bucurie jovială care ți-o dictează inima , ține ritmul și
vei vedea că dansul te va transforma.
TE
DOR GENUNCHII…,genunchii te dor, că ai uitat să te apleci cu smerenie
în fața LUI DUMNEZEU. Ți-ai uitat credinta, recunoștința și speranța, și
ai uitat să pui în mâinile lui sfinte toată durerea . Ridică-te și
mulțumește-i pentru toate câte ai, fiindcă Lui nu-i place să te vadă
trist/ă ,prăbușit/ă și neajutorat/ă. Te-ai nascut ca FIU/Fiică a LUI iar
toate darurile îți aparțin.
TE
DOARE SPATELE…, spatele te doare căci ai uitat de odihnă, ești
stresat/ă și nu te eliberezi de criticile celorlalți, iar toate grijile
tale stau ca un sac cu multe kilograme pe umerii tăi. Învață să te
eliberezi de povara grea scuturându-ți corpul prin mișcare sau dans
energetic.
TE
DOR TĂLPILE…, tălpile te dor când ai uitat să te oprești în viață să te
odihnești să-ți liniștești mintea și să-ți răcorești picioarele în ape
liniștite .Învață să faci asta regulat în fiecare seară, să te relaxezi
să te umpli de liniște iar picioarele tale își vor lua energia din ape
și vei găsii raspunsurile pentru a-ți continua calea.
Ascultați-vă corpul, iubiți-vă, respectați-vă, Suflete dragi...
Iubirea este cheia pentru tot și toate!"
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Marcel Iureș: „Părinții mei pupau mâna bunicilor mei, adică părinților lor. Așa am apucat, așa am făcut și eu o vreme și a trebuit să tr...