ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR - Va invit sa citim acest acatist timp de 40 de zile pentru tara noastra, una din gradinile Maicii. Hei, merci că ai citit până aici! 🤗 ↓ Te-ar putea interesa și următorul articol... Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
marți, 8 aprilie 2025
Dragostea adevărată este transformare.
Schimbarea este creștere, frecare, reacție și mai ales dureri de creștere.
Dragostea adevărată nu este doar dulce și duioasă, ceea ce, desigur, este,
Este și pasiune, căldură și dorință arzătoare, ceea ce arde trebuie să îndure durerea. Iar durerea este un catalizator major al schimbării.
Dragostea adevărată nu este alb-negru,
Este o multitudine de culori și nuanțe ca o splendoare caleidoscopică a diferitelor emoții care se întind prin întregul spectru emoțional.
Dragostea adevărată ne schimbă viețile și ne arată adevăratele noastre culori.
Dragostea adevărată ne obligă să devenim autentici și transparenți,
Se scutură de tot ceea ce nu este adevărat pentru suflet. Fiecare tipar, program, credință și orice nu se aliniază cu ceea ce suntem cu adevărat ca suflet este provocat,
adus la suprafață și transmutat în ceva pur,
ceva nou, modificat, dar în esență mai fidel față de sine decât oricând.
Dragostea adevărată iartă și permite întreaga ființă a noastră, astfel încât să ne simțim confortabil să ne dezvăluim umbrele și să stăm goi în lumina iubirii. Umbre care nu sunt întotdeauna frumoase, dar cheamă dragostea și integrarea noastră.
Dragostea adevărată îmbrățișează umbrele și păstrează spațiu pentru ca acestea să devină parte a întregului.
Dragostea adevărată este dincolo de necondiționat, este divină.
Iubește fără agendă și transformă durerea expansiunii cu dragoste și grijă tandră.
Dragostea adevărată este alchimie,
este spiritual, este yin și yang care curg unul din celălalt într-un câmp unificat creând o a treia energie dincolo de cei doi iubiți,
Dragostea adevărată este distrugere și creație. Întuneric și Lumină.
Dragostea adevărată este alchimia sexuală.
Dragostea adevărată este transformare.
~ Ulf Haukenes
„Îmbolnăvirea începe în suflet – și tot acolo începe și însănătoșirea.”
Corpul nu este decât ecoul unei stări interioare. Oricât de mult ne-am
strădui să tratăm simptomele cu medicamente, terapii sau intervenții
exterioare, adevărata cauză a dezechilibrului se află în adâncul ființei
noastre – acolo unde suferințele nespuse, fricile neînfruntate și
emoțiile înăbușite au început să prindă rădăcini.
O supărare neînțeleasă devine durere în piept.
Un vis trădat se transformă în oboseală cronică.
O furie reprimată se poate manifesta în ficat, în stomac, în spate.
O teamă constantă poate slăbi imunitatea.
Gândurile noastre, zi după zi, ne modelează sângele, respirația, postura – ne creează realitatea.
Dar la fel cum durerea începe în suflet, tot acolo poate începe și vindecarea.
Vindecarea nu este un proces mecanic. E o chemare înapoi către sine.
Este actul sacru de a te asculta cu adevărat. De a sta cu tine în liniște și a întreba:
„Ce am ascuns în mine? Ce parte din mine are nevoie de iubire?”
Pentru că, în cele din urmă, orice boală este o lipsă de iubire – fie pentru propria persoană, fie pentru viață.
Când
începi să te ierți, să te exprimi, să spui adevărul tău, să te
manifești autentic – atunci corpul simte. Atunci celulele încep să se
reorganizeze. Emoțiile eliberate deschid căile vindecării.
Așadar, dacă simți că ai obosit…
…că doare ceva în tine, dar nu știi ce…
…că nu mai ești tu…
Nu te întreba mai întâi ce pastilă să iei. Întreabă-te:
„Ce vrea sufletul meu să-mi spună?”
Pentru că acolo unde s-a pierdut echilibrul, acolo poate fi regăsit.
Tot în suflet. Tot în tine.
Să ne fie de folos💗💗💗💗💗💗
Leacuri din bătrâni cu anghinare
Legumă de origine mediteraneană, anghinarea conține numeroase substanțe nutritive, fapt care îi conferă și proprietăți curative importante.
Deoarece frunzele conțin mai multe substanțe nutritive, în scop terapeutic, acestea vor fi preferate bulbului și cozii.
Ceaiul de anghinare se prepară opărind o lingură de frunze mărunțite în 500 ml de apă, după care se lasă la răcit, apoi se strecoară. Prima cană se bea dimineața, pe stomacul gol, apoi se stă întins în pat, pe partea dreaptă, pentru 30 de minute. Restul cantității se consumă cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Se poate îndulci cu miere de albine. Ceaiul este recomandat în caz de nefrite, urticarii, prurit, afecțiuni ale tubului digestiv, constipație, diaree, vomă, greață, enterită, fermentație intestinală, colite, hemoroizi, lipsa poftei de mâncare, diabet, hipertensiune.
Cura cu ceai de anghinare durează 60 de zile, după care se face pauză 14 zile.
Vinul de anghinare este recomandat pentru scăderea nivelului de colesterol și se prepară astfel: 80 g de frunze uscate se pun la macerat într-un litru de vin roșu organic, pentru 14 zile. Se consumă câte 50-70ml de vin zilnic, după masa de prânz.
Tinctura de anghinare este recomandată pentru detoxifierea ficatului, stimularea bilei și digestiei și se prepară astfel: 50 g de frunze mărunțite se pun la macerat în 250 ml de alcool de 70º, timp de 15 zile, agitându-se recipientul de 6-8 pe zi, după care se strecoară și se păstrează în sticluțe mici, închise la culoare. Se administrează 5-15 picături de 3 ori pe zi, diluate în apă sau ceai, înaintea meselor principale cu 15 minute.
Mai multe informații despre beneficiile consumului de anghinare găsiți aici.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Rugaciunea pentru vindecarea bolilor
Rugaciunea pentru vindecarea bolilor
Doamne Dumnezeule, Parinte Ceresc, cel care ai creat cerul si pamantul, si care i-ai facut pe oameni dupa chipul si asemanarea Ta, Te rugam cu umilinta sa ne daruiesti puterea si credinta de a ne vindeca de toate bolile si neputintele.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ai mila de noi, pacatosii, si asculta rugaciunea noastra. Tu, care ai vindecat orbii, schiopii, leprosii si pe toti cei suferinzi, ne rugam sa ne dai sanatate si sa ne eliberezi de toata suferinta. Iti multumim pentru toate binefacerile Tale si pentru indurarea pe care ne-o daruiesti zi de zi.
Sfinte Duhule, Duhul Adevarului si al Iubirii, revarsa asupra noastra puterea Ta vindecatoare. Vindeca sufletul nostru de orice amaraciune si trupul nostru de orice boala. Umple-ne de pace, iubire si incredere in mila Ta. Amin!
Amin!
Doamne Dumnezeule, Creatorul a tot ce este sfant si bun, ma inchin inaintea Ta cu smerenie si iti cer cu ardoare sa ma vindeci. Tu esti Doctorul sufletelor si trupurilor noastre, cel care da speranta celor deznadajduiti si liniste celor aflati in suferinta.
In momentele de incercare si durere, cand trupul imi este slabit si sufletul greu, vino, Doamne, si revarsa asupra mea harul tau vindecator. Alina-mi durerea si da-mi puterea de a indura, iar prin mila Ta cea mare, adu-mi alinare si intoarcerea la sanatate deplina.
Doamne, Tu ai spus ca acela care crede in Tine nu va fi niciodata singur, si ma incredintez cu tot sufletul Tau, cerandu-ti ajutorul. Fii alaturi de mine in aceasta suferinta si elibereaza-ma de toate bolile care ma apasa.
In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, amin!
Cum Alegem Sfantul Ocrotitor pentru Casa si Familia Noastra
In traditia ortodoxa, alegerea unui sfant ocrotitor pentru casa si familie este o decizie plina de semnificatie spirituala, avand ca scop protejarea celor dragi si intarirea legaturii cu Dumnezeu. Sfintii ocrotitori sunt cei catre care ne indreptam rugaciunile in momente de nevoie, ei fiind mijlocitorii nostri in fata lui Dumnezeu. Alegerea unui sfant poate varia in functie de personalitatea fiecarei familii, de nevoile spirituale si de dorinta de a avea un model de viata crestina.
1. Importanta Sfantului Ocrotitor in Viata Crestinului
In fiecare zi, ne confruntam cu numeroase incercari si provocari. A avea un sfant ocrotitor este ca si cum am avea un prieten sfant, gata sa ne ajute si sa ne indrume. In traditia ortodoxa, sfintii sunt considerati exemple de viata si modele de credinta, iar rugaciunea catre un sfant aduce nu doar protectie, ci si inspiratie pentru a trai conform invataturilor lui Hristos.
2. Criterii pentru Alegerea Sfantului Ocrotitor
Alegerea sfantului ocrotitor se poate face in functie de mai multe criterii:
- Patronajul Specific – Unii sfinti sunt cunoscuti pentru ajutorul oferit in anumite domenii, precum sanatate, familie, locuri de munca, calatorii, etc. De exemplu, Maica Domnului este considerata ocrotitoarea mamelor, iar Sfantul Nicolae este protectorul copiilor si al familiilor.
- Ziua Onomastica – Multe familii aleg sfantul ocrotitor in functie de numele membrilor, avand astfel o legatura personala mai puternica. De exemplu, o persoana care poarta numele Ioan poate avea ca ocrotitor pe Sfantul Ioan Botezatorul.
- Conexiune Personala – Este important sa alegem un sfant cu care simtim o conexiune speciala, ale carui rugaciuni si viata ne inspira si ne aduc pace sufleteasca.
3. Cum Sa Incepem o Relatie de Rugaciune cu Sfantul Ocrotitor
Odata ce am ales un sfant ocrotitor, este esential sa ne rugam zilnic acestuia si sa ii cerem mijlocirea. Rugaciunea catre sfant poate aduce lumina si speranta in momentele grele, iar sfintii raspund adesea rugaciunilor sincere cu ajutor si protectie. Un prim pas este sa citim Acatistul sau Paraclisul sfantului, sa punem o icoana a acestuia in casa noastra si sa ii cerem sprijinul in rugaciunile noastre zilnice.
Este important sa ne amintim ca sfintii nu sunt doar ajutatori, ci si modele de urmat. Prin viata si invataturile lor, ne arata cum putem sa traim o viata de smerenie, iubire si credinta.
4. Rugaciuni Catre Sfintii Ocrotitori
Rugaciunile catre sfinti sunt un mod de a ne deschide sufletul, de a exprima multumirea si de a cere sprijin. Iata cateva exemple:
- Rugaciunea catre Sfantul Nicolae – Potrivita pentru protectia familiei si ajutor in momente de nevoie.
- Rugaciunea catre Sfantul Gheorghe – Cerem curaj si ajutor in fata dificultatilor.
- Rugaciunea catre Maica Domnului – Cautam indrumare, milostivire si ocrotire pentru familie si casa.
Asa cum Dumnezeu ne-a binecuvantat cu darul rugaciunii, la fel ne-a oferit si darul sfintilor care mijlocesc pentru noi. In functie de nevoile si dorintele fiecarei familii, alegerea unui sfant ocrotitor devine o expresie a credintei noastre si a legaturii noastre cu Biserica.
Concluzie
In alegerea unui sfant ocrotitor, crestinul ortodox isi intareste credinta si isi gaseste linistea in prezenta unui sfant care mijloceste in fata lui Dumnezeu. Alegerea unui sfant ocrotitor este, in esenta, o forma de intarire a familiei in credinta si un mod de a apropia membrii casei de Dumnezeu. Rugaciunile catre sfantul ocrotitor aduc lumina, pace si iubire in viata noastra, iar implinirea lor ne ajuta sa ramanem pe calea mantuirii. Fie ca fiecare familie sa isi gaseasca sfantul ocrotitor potrivit, un prieten sfant care ii vegheaza pasii si ii calauzeste in fiecare zi!
Acatistul si Paraclisul: Diferente, Semnificatie si Puterea Lor in Viata de Zi cu Zi
Rugaciunea este fundamentul credintei ortodoxe, iar in acest context, acatistul si paraclisul sunt doua forme de rugaciune profunda si puternica, avand fiecare scopuri si structuri diferite. Desi ambele sunt dedicate sfintilor si Maicii Domnului, ele difera prin rolul pe care il au in viata spirituala si prin modul in care sunt folosite in momentele de nevoie. In acest articol vom explora semnificatia lor si cum ne pot influenta viata de zi cu zi.
1. Ce este Acatistul?
Acatistul este o rugaciune de lauda, dedicata unui sfant, Maicii Domnului sau Mantuitorului Iisus Hristos. Termenul „acatist” provine din limba greaca si inseamna „fara a sta jos”, indicand ca acest tip de rugaciune se rosteste in picioare, cu respect si devotiune. Acatistele sunt structurate in 24 de strofe, inspirate de alfabetul grecesc, si sunt impartite in icosuri si condace. Aceste rugaciuni sunt recitate atunci cand dorim sa aducem lauda si multumire pentru ajutorul primit si sa cerem mijlocirea sfantului in viata noastra.
De exemplu, Acatistul Maicii Domnului este recitat pentru protectie si ajutor in momentele de necaz. Prin recitarea acatistului, ne exprimam recunostinta si rugamintile catre sfantul ocrotitor sau catre Maica Domnului, cerand ajutor in situatiile dificile sau pur si simplu multumind pentru binefacerile primite.
2. Ce este Paraclisul?
Paraclisul este un alt tip de rugaciune de mijlocire, rostit in special in momente de suferinta sau nevoie urgenta. Spre deosebire de acatist, paraclisul este orientat mai mult spre mijlocire si ajutor, fiind o forma de implorare pentru protectie si izbavire de la necazuri. Acesta include psalmi si cantari in care sunt evocate ajutorul si milostivirea sfantului sau a Maicii Domnului.
Paraclisul Maicii Domnului este unul dintre cele mai cunoscute si rostite paraclise in Biserica Ortodoxa, fiind recitat atunci cand credinciosii se confrunta cu boala, incercari sau greutati. Paraclisul ofera mangaiere si intarire spirituala, aducand liniste sufleteasca si speranta in momentele de incercare.
3. Diferentele intre Acatist si Paraclis
Desi acatistul si paraclisul au ca scop final comuniunea cu Dumnezeu prin intermediul sfintilor, ele difera atat prin forma, cat si prin scopul lor principal:
- Structura: Acatistul este format din icosuri si condace, avand o structura fixa, in timp ce paraclisul include psalmi si cantari de mijlocire.
- Rolul: Acatistul este o rugaciune de lauda si multumire, in timp ce paraclisul este o rugaciune de implorare, orientata spre ajutor si izbavire.
- Momentul Recitarii: Acatistele sunt recitate in orice moment al zilei, iar paraclisele, de obicei, in momente de nevoie urgenta.
4. Puterea Acatistului si a Paraclisului in Viata de Zi cu Zi
Recitarea acatistului sau a paraclisului aduce o legatura mai profunda cu divinitatea si o pace interioara in fata incercarilor zilnice. Acatistul ofera multumire si recunostinta, ajutandu-ne sa ne indreptam atentia catre lucrurile pozitive din viata noastra, in timp ce paraclisul ne ofera alinare si speranta in momentele de suferinta.
Prin recitarea regulata a acatistelor si paracliselor, crestinii ortodocsi isi intaresc credinta, simtindu-se mai aproape de Dumnezeu si sfintii ocrotitori. Aceste rugaciuni sunt o forma de intarire spirituala, amintindu-ne ca nu suntem singuri si ca ajutorul divin este mereu aproape.
5. Recomandari pentru Recitarea Acatistelor si Paracliselor
Pentru a experimenta efectele binecuvantate ale acatistului si paraclisului, este important sa le recitam cu smerenie si sinceritate. Iata cateva recomandari:
- Alege un moment linistit – Un loc calm si o atmosfera de liniste ajuta la o rugaciune mai profunda.
- Pastreaza o stare de rugaciune – Rugaciunea trebuie sa fie sincera, cu o minte si o inima deschisa catre Dumnezeu.
- Recita cu regularitate – Atat acatistele, cat si paraclisele pot fi recitate regulat pentru intarirea sufleteasca.
Concluzie
Acatistul si paraclisul sunt forme profunde de rugaciune, fiecare avand un rol specific in viata crestinului ortodox. Prin acatist ne exprimam multumirea si lauda, iar prin paraclis cautam ajutor si mangaiere. Recitarea acestor rugaciuni ne apropie de Dumnezeu si de sfinti, aducand pace, intarire si speranta in sufletul nostru. Fie ca aceste rugaciuni sa fie pentru fiecare crestin ortodox o sursa de bucurie, alinare si intarire in fata incercarilor vietii!
Paraclisul Sfantului Spiridon
Troparul Sfantului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei
Glasul 1
Soborului celui dintai te-ai aratat aparator si de minuni facator, de Dumnezeu purtatorule Sfinte Spiridon, parintele nostru. Pentru aceasta cu femeia cea moarta in groapa tu ai vorbit si sarpele in aur l-ai prefacut. Si cand ai cantat sfintele rugaciuni, ingeri ai avut impreuna cu tine slujind, preasfintite. Slava Celui Ce te-a preamarit pe tine; Slava Celui Ce te-a incununat; Slava Celui Ce lucreaza prin tine tuturor tamaduiri.
Cantarea 1
Irmos: Hristos Se naste, slaviti-L…
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Hristos te-a ales pastor, preacuvioase, din pantecele maicii tale, bland, sfintit si curat, propovaduitor al sfintelor dogme si vas preacinstit al darurilor Duhului, de Dumnezeu purtatorule.
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Omorand cugetul cel trupesc si ochii sufletului mai inainte curatindu-i, cu totul te-ai facut Dumnezeiasca biserica Duhului, preacuvioase, aducand cu sfintenie jertfe cuvantatoare intru curatie, cu totul fericite.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Vazand pamantul Ciprului insetat de apa si lui Ilie asemanandu-te, multime de ploi din cer ai pogorat, cu rugaciunile tale, preacuvioase; ca Hristos asculta rugaciunea slujitorilor Sai.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Nastrapa de aur te cunoastem si Masa, Sfesnic Luminos, Munte Umbrit si Izvor de Dumnezeu Izvorat, Scara si Usa a Dumnezeiestii Vieti, Ceea ce esti Plina de dar, Prealaudata Nascatoare de Dumnezeu.
Catavasie
Hristos Se naste, slaviti-L; Hristos din ceruri, intampinati-L; Hristos pe pamant, inaltati-va; cantati Domnului tot pamantul si cu veselie laudati-L, popoare, ca S-a preaslavit!
Cantarea a 3-a
Irmos: Fiului, Celui mai inainte…
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Celui Ce de la turmele oilor a luat pe Marele Ierarh Spiridon, ca sa pastoreasca Biserica Sa, lui Hristos Dumnezeu, sa-I strigam: Cel Ce ai inaltat fruntea noastra, Sfant esti, Doamne!
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel ce pe femeia moarta, in groapa, ca pe una vie ai intrebat-o, Sfinte Spiridon, Preaintelepte si ai dat femeii care cerea odorul ei, roaga-te sa ni se trimita noua mare mila, cu rugaciunile tale.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Toti cu Dumnezeiasca cuviinta laudam preacinstita si preasfintita pomenirea ta, fericite, cantand cu un glas lui Hristos Dumnezeu si zicand: Cel Ce ai inaltat fruntea noastra, Sfant esti, Doamne!
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Fiului, Celui Ce cu voie S-a Intrupat fara samanta din Fecioara si pe Nascatoarea, intru nastere, a pazit-o Fecioara Curata, cu Dumnezeiasca Putere, Dumnezeului a toate sa-I strigam: Sfant esti, Doamne!
Catavasie
Fiului, Celui Nascut fara stricaciune din Tatal mai inainte de veci si mai pe urma din Fecioara Intrupat fara de samanta, lui Hristos Dumnezeu sa-I strigam: Cel Ce ai inaltat fruntea noastra, Sfant esti, Doamne.
Cantarea a 4-a
Irmos: Toiag din radacina lui Iesei…
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Toiag tinand in mana si cu chip preasfintit fiind impodobit, Dumnezeiescul Inger, ivindu-se in vis, imparatului te-a aratat Dumnezeiesc tamaduitor al patimii lui, care striga cu credinta: Slava Puterii Tale, Doamne!
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Asemanandu-te lui Hristos, Stapanului tau, Tamaduitorului tuturor, ai vindecat pe imparat, Sfinte Spiridon, facatorule de minuni si cu Dumnezeiesti porunci l-ai desteptat cu dreapta credinta spre Dumnezeiasca ravna cuvenita lui Dumnezeu, cu buna indreptare, fericite.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Graiurile Dumnezeiestilor Porunci pazindu-le, intru tot fericite, durerile cele mari ale imparatului le-ai risipit si aur ai dat tuturor celor de pe pamant, Sfinte Spiridon, Fericite. Ca nimic nu ai castigat pe pamant, strangandu-ti in cer bogatia care ramane in veac.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Locas Cuvantului, cu adevarat si faclie Luminii Celei Neinserate te-ai aratat, Fecioara. Pentru aceasta toti credinciosii cu caldura strigam tie: roaga, Stapana, pe Fiul tau sa rupa cursele lui Veliar, cel ce cugeta rau asupra noastra.
Catavasie
Toiag din radacina lui Iesei si Floare dintr-insul, Hristoase, din Fecioara ai odraslit, Cel Laudat, din Muntele cel cu umbra deasa. Venit-ai, Intrupandu-Te din cea Neispitita de barbat, Cel fara de trup si Dumnezeu. Slava Puterii Tale, Doamne.
Cantarea a 5-a
Irmos: Dumnezeu fiind al pacii…
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Credinta in mijlocul multor parinti ai intarit-o, Sfinte Spiridon, propovaduind Unitatea Dumnezeiestii Treimi. Pentru aceasta si Biserica cinsteste dupa vrednicie, preasfanta pomenirea sfintei tale adormiri.
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ucenic credincios al lui Hristos fiind, Sfinte Ierarhe Spiridon, morti ai inviat si vii i-ai pus de fata, cu rugaciunea ta. Ca toate a le putea ti-a daruit dintru a Sa Putere, Pazitorul vietii noastre.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Castigand obiceiurile nadejdii, ale dragostei si ale credintei, parinte, te-ai aratat saracilor sprijinitor, bolnavilor doctor, celor din furtuni liman si aducator de liniste tuturor marginilor, de Dumnezeu inteleptite.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Ceea ce esti Sfanta a sfintelor, Fecioara Preacurata, pe Sfantul Sfintilor ai nascut, pe Hristos Mantuitorul, Cel Ce sfinteste pe toti. Pentru aceasta Imparateasa si Stapana a tuturor, ca pe Maica Ziditorului fapturilor, te marturisim.
Catavasie
Dumnezeu fiind al pacii, Tata al indurarilor, pe Ingerul Sfatului Tau Celui Mare, daruindu-ne pace, L-ai trimis noua; deci, fiind povatuiti la lumina cunostintei de Dumnezeu, de noapte manecand, Te slavim pe Tine, Iubitorule de oameni.
Cantarea a 6-a
Irmos: Din pantece pe Iona…
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca pe un alt Samuel te-a uns harul, Sfinte Spiridon, preaintelepte, a sluji lui Dumnezeu cu sfintenie. Si l-ai adus jertfa fara de sange, intru tot fericite, crezand cu adevarat ca s-a primit sus, in Locasurile Dumnezeului nostru, infricosatoarea si nevinovata slujba a ta.
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Moise in sarpe a prefacut odinioara toiagul, din porunca lui Dumnezeu; iar tu, preacuvioase, ierarhe, in aur ai prefacut sarpele, cu rugaciunea ta, pentru prietenul tau; atat de uimitoare minuni a lucrat Dumnezeu prin tine.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Ca un indreptator si ca o intarire a ierarhilor, Luceafarul lumii cel prealuminos, turnul cel neclintit, temeiul Bisericii cel nesurpat, izvorul minunilor cel nedesertat, cu rugaciunile tale izbaveste pururea din ispite pe cei ce cinstesc sfanta pomenirea ta.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Nedespartindu-se de Sanurile Parintelui Celui fara de inceput, in sanurile Curatei Fecioare se salasluieste; Cel fara de mama, fara de tata Se Intrupeaza, Hristos, Cel Ce este Stapan peste dreptate, al Carui Neam Infricosator este Nepovestit si Nestiut.
Catavasie
Din pantece pe Iona ca pe un prunc, l-a lepadat fiara marii, precum l-a primit. Iar Cuvantul in Fecioara salasluindu-Se si Trup luand, a iesit lasand-o Nestricata; ca Cel Ce n-a patimit stricaciune pe Ceea ce L-a nascut a pazit-o Nevatamata.
CONDAC
Glasul al 2-lea
Podobie: Cele de sus cautand…
De dragostea lui Hristos fiind ranit, preasfintite, mintea inaltandu-ti-se de lumina vie a Duhului, ai dobandit incercarea cea lucratoare, prin adanca-ti cugetare la cele inalte, insuflate de Dumnezeu si jertfelnic Dumnezeiesc facandu-te, cere pentru toti Dumnezeiasca iertare.
Cantarea a 7-a
Irmos: Tinerii in dreapta credinta…
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
David a fost chemat de la turme la imparatie, precum este scris, iar tu, minunate, din pastor credincios si cu totul impodobit, slujitor sfintit te-ai aratat, strigand Ziditorului tau: Dumnezeul parintilor, bine esti cuvantat.
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Se inspaimantau multimile, neputand sa vada in biserica Dumnezeiestile Osti cele fara de trup ale lui Hristos, ci, numai pe dreptul slujind impreuna cu ele si impreuna cantand: Dumnezeul parintilor, bine esti cuvantat.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Cel ce cu dreapta credinta in chip luminat ai aratat Unitatea Cuvantului impreuna cu Tatal, ai indepartat pe toti de la ratacirea lui Arie si i-ai invatat sa cante: Dumnezeul parintilor, bine esti cuvantat.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Dumnezeiescul Vas al Mirului, care aducea in Sine Mirul Cel Binemirositor, in pestera din Betleem vine sa-L verse, umpland de buna mireasma trainica pe cei ce canta: Dumnezeul parintilor, bine esti cuvantat.
Catavasie
Tinerii, fiind crescuti in dreapta credinta, paganeasca porunca nebagand-o in seama, de groaza focului nu s-au inspaimantat; ci, in mijlocul vapaii stand au cantat: Dumnezeul parintilor, bine esti cuvantat.
Cantarea a 8-a
Irmos: Minune preamare…
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cine va numara minunile tale, Sfinte Ierarhe Spiridon, de Dumnezeu inteleptite! Ca ploi din cer ai pogorat cu rugaciunea ta si femeia din mormant a raspuns tie, preaintelepte. Curgerea apelor ai oprit-o si pe prietenul tau, fericite, degrab l-ai mantuit; pe imparat l-ai vindecat si lucruri minunate ai savarsit.
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Mustrat-ai cugetele cele potrivnice ale ereticilor cu cuvintele dreptelor tale dogme, ierarhe. Ca invatand credinta cea dreapta si neclintita, ai intarit adevarul ei. Pentru aceasta canta, tie: sa binecuvinteze toata faptura pe Domnul si sa-L preainalte intru toti vecii.
Binecuvantam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul.
Minuni mai presus de fire izvoraste, parinte, racla ta celor bolnavi; ca dupa vrednicie te-ai aratat vas Dumnezeiesc al alegerii si livada a nepatimirii bine mirositoare, care indulceste pe credinciosii care, cu vrednicie, cinstesc sfanta, Dumnezeiasca, luminata si preamarita ta adormire, Sfinte Spiridon, de Dumnezeu purtatorule.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Lucru nou este ceea ce s-a facut intru tine, Maica Fecioara. Ca tu Singura ai nascut fara ispitire de barbat, pe Domnul si Mantuitorul, Care a pecetluit minunat pantecele tau. Pentru aceasta bucurandu-ne, strigam tie: Bucura-te, Izbavirea tuturor credinciosilor!
Catavasie
Sa laudam, sa binecuvantam si sa ne inchinam Domnului cantandu-I si preainaltandu-L pe Dansul intru toti vecii.
Cuptorul cel racorit a inchipuit Chipul Minunii celei mai presus de fire, ca n-a ars pe tinerii pe care i-a primit, precum nici Focul Dumnezeirii n-a ars pantecele Fecioarei in care a intrat. Pentru aceasta, cantand sa strigam: sa laude toata faptura pe Domnul si sa-L preainalte intru toti vecii.
Cantarea a 9-a
Irmos: Taina uimitoare…
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Sa saltam duhovniceste, o, iubitorilor de praznic! Sa batem din palmesi sa laudam cu cantari pe marele si Dumnezeiescul pastor, al carui preasfant locas daruieste acum tuturor sanatate sufletului si trupului.
Stih: Sfinte Parinte Spiridon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.
Propovaduit-ai in mijlocul soborului, de Dumnezeu inteleptite, pe Cuvantul Cel impreuna fara de inceput cu Tatal si ai surpat taria cea mincinoasa a lui Arie, preaintelepte si pe toti din adunarea cea sfanta i-ai indemnat sa inteleaga ca te-ai aratat cu adevarat aparator al credintei.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Langa Scaunul lui Dumnezeu stand, intru tot fericite, impreuna cu Dumnezeiestile cete ale tuturor ingerilor celor fara de trup, nu inceta a ruga pe Iubitorul de oameni si Domnul, Hristos Dumnezeu, pentru cei ce te lauda cu credinta.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin (a Nascatoarei).
Te laudam, Binecuvantata, intru tot Fericita, pe care toti ingerii te lauda si purtatorii de Dumnezeu parinti si toata faptura, ca pe Ceea ce ai nascut pe Dumnezeu Cel peste Sfinti. Pe Acesta roaga-L sa miluiasca pe cei ce te lauda pe tine.
Catavasie
Taina Minunata si neobisnuita vad, cer fiind pestera, Scaun de Heruvimi Fecioara, ieslea salasluire, intru care S-a culcat Cel Neincaput, Hristos Dumnezeu, pe Care, laudandu-L Il slavim.
SEDELNA
Glasul al 8-lea
Podobie: Fiului, Celui mai inainte…
De la staulul oilor fiind ales a fi ispravnic al Bisericii lui Hristos, cu iarba dreptei credinte ai hranit-o pe ea si cu cuvintele tale, alungand lupii mincinoasei credinte, ai castigat, Sfinte Spiridon, stralucirea de pastor asezat de Dumnezeu. Pentru aceasta, ai intarit, cu intelepciunea Duhului, credinta in mijlocul purtatorilor de Dumnezeu parinti. Ierarhe fericite, roaga pe Hristos Dumnezeu, sa daruiasca iertare de greseli, celor ce cu dragoste praznuiesc sfanta pomenirea ta.
SEDELNA
Glasul al 8-lea
Podobie: Fiului, Celui mai inainte…
A lui Avraam iubire de straini avand si nerautatea lui Iacob, nevinovatia lui Iov, bunatatea lui Moise si blandetea lui David, vas al Duhului cu totul luminat, dupa vrednicie te-ai aratat, Sfinte Spiridon. Pentru aceasta ca si Ilie ai trimis pamantului ploaie si curgerile raurilor cu darul, ca Elisei, le-ai oprit, ierarhe. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa daruiasca iertare de greseli, celor ce cu dragoste praznuiesc sfanta pomenirea ta.
SEDELNA Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu
Glasul al 8-lea
Podobie: Fiului, Celui mai inainte…
Ceea ce esti Mireasa cu totul fara prihana a Facatorului, ca o Maica a Mantuitorului, care nu stii de barbat si Locas al Mangaietorului cu totul fara prihana, pe mine cel ce sunt locas necurat, plin de faradelege, care intru cunostinta demonilor batjocura m-am facut, grabeste de ma scapa de lucrarea lor cea rea, facandu-ma locas luminat prin fapte bune, Ceea Ce esti, Curata, de Lumina Primitoare. Alunga-mi negura patimilor si de Impartasirea cea de sus ma invredniceste si de Lumina Cea Neinserata, cu rugaciunile tale.
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Se spune ca daca aceasta rugaciune pentru bolnavi este spusa cu credinta timp de 7 zile la rand, toti sfintii vor conlucra si isi vor un...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...