marți, 9 aprilie 2024

LECŢIA FLORILOR


 Florile nu au orgolii. Ele înfloresc atunci când le este timpul. Nu au ierarhii. Pur şi simplu îşi ştiu locul, timpul şi rostul. Din mustul zăpezii firavul ghiocel ,,sună" uşor din clopoţel, parcă ar vrea să spună: ,,Gata, dragele mele surate! Lumea are nevoie de noi! Prea mult cenuşiu, prea mult frig, prea multă însingurare!" Şi răspunzând chemării sale firave, dar hotărâte, încep să apară viorelele şi toporaşii, brânduşele şi zambilele, panseluţele, bumbişorii, narcisele, lăcrămioarele şi lalelele. Repede, una după alta şi una lângă alta! Încap toate in peisajul vieţii! Cuminţi, mai mici sau mai mari, mai mult sau mai puţin parfumate, dar de cele mai multe ori împreună cu alte surate, ne încântă privirile şi ne fac viaţa mai frumoasă. Nu strigă, nu-şi dau ghionturi ca să iasă în faţă, nu mint, nu trişează! Pur şi simplu înfloresc! Albul delicat se alătură violetului puternic, galbenul luminos face casă bună cu roşul aprins, rozul sensibil se simte bine in compania verdelui. Din mustul zăpezii apar şi în alai de fulgi de nea îşi încheie minunata paradă. Tufănelele sunt cele care trag cortina târziu, ca să nu ne lase prea mult timp sufletul pustiit. Lângă micuţul toporaş poate înflori şi o lalea minunată, ca o cupă de şampanie (semn al prieteniei şi înţelegerii!). Nobilul trandafir se poate întovărăşi cu delicata margaretă albă. Până şi cactusul ţepos dă un adevărat spectacol când înfloreşte. Viaţa noastră începe cu flori şi se încheie tot între flori. Dragostea se ascunde între flori ca să capete curaj. Şi tristeţea tot acolo îşi găseşte alinarea. Şi pentru că şi ele, florile noastre dragi, trebuiau să aibă o zi a lor, au primit in dar FLORIILE, ziua care desparte şi uneşte, care anunţă LUMINA Învierii de la capătul suferinţei.

MANCARE DE FASOLE VERDE CU MORCOV


 
INGREDIENTE

750 g fasole verde congelata
2 morcovi
1 ceapa
3 catei de usturoi
marar
sare

MOD DE PREPARARE RETETA MANCARE DE FASOLE VERDE CU MORCOV

Se curata legumele. Se spala.
Se toaca ceapa. Morcovul se da pe razatoare.
Se pun intr-un vas in putin ulei la calit. Dupa ce se inmoaie putin ceapa si morcovul, se adauga fasolea verde.
Se adauga apa si se lasa sa fiarba.
Usturoiul se zdrobeste si se pune spre final.
Se adauga marar si sare dupa gust.
Pofta buna!


CHIFTELUTE IN SOS (DE POST)


 
Ingrediente Chiftelute in sos (de post)
Chiftelute – 300 gr soia granule, 1 morcov, 1 ceapa, 50 ml ulei, 1 capatana usturoi, 50 ml apa minerala, 100 gr faina, sare si piper – dupa gust, ulei pentru prajit.
Sos – 2 buc ceapa, 1 telina mica, 3 ardei copti (fara seminte), 3 linguri ulei, sare si piper dupa gust.
Preparare Chiftelute
Ceapa , morcovul se razuiesc si se calesc in ulei cca 5 min.
Granulele de soia se pun la fiert in apa cu sare pentru 25-30 min. Se strecoara si se lasa la scurs apoi stoarcem intre maini soia pentru a elimina surplusul de apa.
Intr-un bol se adauga soia stoarsa , ceapa si morcovul calite, faina, usturoiul pisat, apa minerala, sare si piper dupa gust.
Se amesteca bine pana obtinem o compozitie omogena.
Se pune uleiul la incins iar cu mainile umezite in apa rece formam chiftelutele.
Se pun la prajit in ulei incins , la foc mic. Se prajesc bine pe ambele parti pana devin aurii apoi se scot pe servet de bucatarie pana ce va absorbi surplusul de ulei .
Preparare Sos
Intr-o tigaie se pune la calit ceapa si telina , taiate marunt.
Se lasa pe foc cca 10 min, se adauga 50 ml apa fierbinte si se lasa sa fiarba pana legumele s-au patruns bine.
Se lasa se se racesca cateva momente , se adauga sare , piper dupa gust si ardeiul copt maruntit.
Cu ajutorul unui mixer vertical se paseaza pana obtinem o compozitie omogena- un sos de consistenta potrivita.
Chiftelutele se servesc cu sos, calde sau reci. Sunt o bunatate !
Pofta Buna!

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor