”Poate oare o frunzuliță de pe o ramură să se numească pe sine copac? Poate, numai că nu într-un sens direct, ci într-un sens colectiv. Altfel, ea va fi cuprinsă de grandomanie și va începe să-i impună copacului voia ei. Poate oare o celulă să se numească pe sine organism? Poate, dar, dacă ea va uita că, la nivel exterior, este totuși o parte a lui, atunci aceasta va pune voia ei pe primul loc și se va transforma într-o celulă canceroasă.
Așa că, în general, omul are întotdeauna două probleme. Prima problemă: să nu uite că omul este iubire, că fiecare om este Divin în esența sa, că toți oamenii sunt uniți în Dumnezeu. Așa că omul poate fi numit Dumnezeu. A doua problemă: să nu uiți că ești om, pentru a nu te transforma într-o tumoare canceroasă.
Când omul înțelege că moare, când vede cum i se distruge trupul, știe că în curând se va distruge conștientul, cât și toate atașamentele și sentimentele care-l leagă de această lume, atunci îi rămâne să spere doar la iubire. Eliberându-se de toate grijile și atașamentele, sufletul primește o cantitate imensă de energie și, dacă sufletul aspiră la Dumnezeu, atunci omul începe să simtă că este unit cu Creatorul, că el este Dumnezeu. Dar acest lucru este o iluzie. Fiul este unit cu tatăl în plan subtil, însă nu este tatăl. Hristos spunea că este unit cu Creatorul, dar nu permitea să fie numit Dumnezeu.
Sentimentul de unitate cu Creatorul oferă o explozie de iubire în suflet. Însă o identitate totală cu Creatorul se poate întâmpla numai la sfârșitul vieții Universului. Dacă omul continuă să se considere Dumnezeu, după ce se întoarce la viața lui obișnuită, la treburile lui, la grijile și la atașamentele lui, atunci va avea loc divinizarea trupului, a conștientului și a sufletului său. Și atunci, este foarte posibil să revină diagnosticul precedent.
De aceea, prima regulă este să nu uităm că suntem Divini.
A doua regulă este să intensificăm unitatea cu Dumnezeu, să ne deschidem propria esență Divină.
A treia regulă este să nu uiți că ești om.”
SN Lazarev
Fragment Carte S.N. Lazarev ”EXPERIENȚA SUPRAVIEȚUIRII”