luni, 6 noiembrie 2023

Mult-Milostive, dă-mi timp de pocăință și întoarcere din calea păcatului, cât mai este vreme! Atotputernice, sădește în inimile noastre fapta cea bună a recunoștinței! Doamne al milei, miluiește-ne pe noi! Amin

 


Despre păcatul nerecunoștinței. Ne gândim oare vreodată să îl mărturisim? Pentru toate celelalte păcate ne batem în piept, ne pocăim, plângem, ne spovedim și cerem iertare. Cine își mărturisește nerecunoștința sa față de Dumnezeu sau față de aproapele său? Cine pocăindu-se și spovedindu-se zice: eu nu am slăvit pe Dumnezeu pentru binefacerile Lui; eu am fost nerecunoscător față de aproapele meu care mi-a făcut bine; eu am prefăcut darurile primite de la Dumnezeu în unelte ale păcatului?

Frati crestini,

Câte s-au scris mai înainte, zice Sfântul Apostol Pavel, s-au scris spre a noastră învățătură. Să nu trecem, dar cu vederea nici cererea celui izbăvit de demoni, pe care am auzit-o la sfârșitul Sfintei Evanghelii care s-a citit astăzi, și nici răspunsul lui Iisus Hristos, căci în ele se cuprind cu adevărat învățături mântuitoare de suflet.

Cel căruia i s-a făcut bine este dator să se arate mulțumitor făcătorului său de bine, străduindu-se să răsplătească binefacerea.

Omul din care au ieșit demonii Îl ruga pe Iisus, ca să-l lase lângă El. Dorința lui era sa rămână cu Binefăcătorul său, ca să-i răsplătească binefacerea, slujindu-l. Dar, pentru că Binefăcătorul său i-a zis să se intoarcă acasă, el a găsit altă cale prin care și-a arătat recunoștința și mulțumirea sufletului său, propovăduind prin toată cetatea binefacerea, cu toate întâmplările ei.

Binefăcătorul este dator să nu ceară răsplată de la cel căruia i-a făcut bine, așa cum a făcut Domnul Iisus Hristos cu cel vindecat, zicându-i: „Intoarce-te la casa ta și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu” (Luca 8, 39). „Nu cer de la tine răsplată; întoarce-te la casa ta și, socotind că nu Eu ți-am făcut binele, ci Dumnezeu; spune dar tuturor despre binefacerea lui Dumnezeu”.

Fiindcă în alt loc am arătat cât de mult greșesc binefăcătorii când cer răsplată de la cei cărora le-au făcut bine, astăzi vom arăta cât de mult greșesc cei cărora li s-a făcut bine, dacă sunt nerecunoscători față de binefăcătorii lor.

Frați creștini, în trei feluri se arată oamenii nerecunoscători față de binefăcătorii lor: sau neglijează, sau uită binefacerea, neaducând niciun cuvânt de mulțumire binefăcătorilor lor, sau răsplătesc cu rele binefacerile primite. Aceștia din urmă sunt mai răi decât toți ceilalți. Fiecare nerecunoscător greșește împotriva firii, împotriva dreptei judecăți, împotriva simțurilor sale și împotriva legii dumnezeiești. Greșește împotriva firii care este plină de recunoștință. Dobitoacele necuvântătoare cunosc pe cei care le hrănesc, ascultă glasul lor, se supun și îi apără sau îi ajută pe cât pot.

De aceea, Dumnezeu, luând pildă firea, mustra nerecunoștința iudeilor, zicând: „Boul își cunoaște stăpânul și asinul ieslea domnului său, dar Israel nu Mă cunoaște; poporul Meu nu Mă pricepe” (Isaia, 1,3).

Nerecunoscătorul greșește împotriva dreptei judecăți, pentru că mintea silește pe fiecare să-și arate mulțumirea față de binefăcătorul său, îndemnându-l să mulțumească celui care i-a făcut bine, să ajute pe cel care l-a ajutat și să miluiască pe cel care l-a miluit. Voința nemulțumitorului se ridică însă împotriva dreptei judecăți a minții și o biruiește. Cel nerecunoscător aude și vede că oamenii nerecunoscători sunt urâți de ceilalți oameni, care îi ocolesc și le întorc spatele. Nerecunoscătorul simte că nerecunoștința îi aduce rău, ridicându-se împotriva simțurilor sale, dar alege, din păcate, nerecunoștința, în locul recunoștinței. Acestora li se potrivește cuvântul Domnului, care zice: „A orbit ochii lor și a împietrit inima lor, ca să nu vadă cu ochii și să nu înțeleagă cu inima li ca nu cumva să se întoarcă, și Eu să-i vindec” (Ioan 12, 40 cf. Isaia 6, 9-10).

Dacă vom deschide Sfânta Evanghelie, vom vedea că nerecunoscătorii se împotrivesc și legilor lui Dumnezeu, care zic: „Iubiți pe vrăjmașii voștri”, căci nerecunoscătorii nu-și arată dragostea nici către prieteni; „Binecuvântați pe cei ce vă blestemă pe voi”, căci nerecunoscătorul nu binecuvântează nici pe cei care-l binecuvântează; „Faceți bine celor ce vă urăsc pe voi”, căci nerecunoscătorul nu face bine nici celor care-l iubesc pe el; „Rugați-vă pentru cei ce vă fac necazuri” (Luca 6, 27-28), căci nerecunoscătorul nu se roagă nici pentru cei care-i fac bine și-l apără. Și, mai grăiește Sfânta Evanghelie: „Păcătoșii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei” și fac bine celor care le fac lor bine (Luca 6, 32-33); dar nerecunoscătorul întrece răutatea păcătoșilor, pentru că nu iubește nici pe cei care-l iubesc și nu face bine nici celor care-i fac lui bine.

Noi însă, frați creștini, nu suntem nerecunoscători numai oamenilor care ne fac nouă bine, ci suntem nerecunoscători și lui Dumnezeu, Care revarsă asupra noastră neîncetat multe și mari binefaceri. Dar, oare, Dumnezeu dorește recunoștința celor care s-au împărtășit din binefacerile primite de la El și se mânie asupra celor lipsiți de recunoștință? Dumnezeu ne-a arătat prin David, prorocul Său, că nu are trebuință de bunătățile și mulțumirile noastre, zicând: „Bunătățile mele nu-ți trebuie” (Psalmi 15, 2), nici de mulțumirea noastră cea prin fapte, nici de cea prin cuvânt, Tu nu ai trebuință. Cum însă recunoștința este dovada bunăvoinței noastre și a inimii noastre bune, iar nerecunoștința arată cugetele noastre rele, pentru aceasta Dumnezeu cere recunoștința noastră și prin fapte, și prin cuvinte, și se mânie când îi răsplătim cu rele binefacerile primite de la El.

Acest lucru l-am văzut în istorisirea evanghelică despre cei zece leproși. Aceștia, mergând la preoți, după porunca Domnului nostru Iisus Hristos, pe cale s-au curățit toți. Dintre aceștia, unul, fiind samarinean de neam, văzând că s-a curățit, s-a întors și cu glas mare slăvea pe Dumnezeu. Ajungând înaintea lui Iisus, s-a aruncat cu fața la pământ, lângă picioarele Binefăcătorului său și I-a adus mulțumirea care I se cuvenea. Ceilalți nouă, vindecându-se, s-au dus și, uitând binefacerea, n-au venit să aducă mulțumire lui Iisus, Care le-a făcut lor atât de mult bine. De aceea nerecunoștința celor nouă leproși vindecați a mustrat-o Iisus, zicând: „Au nu zece s-au curățit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu decât numai acesta, care este de alt neam?” (Luca 17, 17-18). Samarineanului recunoscător i-a făcut Iisus o altă binefacere, cu mult mai presus de cea dintâi, zicându-i: „Scoală-te și du-te; credința ta te-a mântuit!” (Luca 17, 19), adică pentru recunoștința lui, i-a dat mântuirea cea veșnică. Cât de mare este iubirea de oameni a lui Dumnezeu! Cere din partea noastră recunoștință pentru binefacerile Sale, nu pentru a lua ceva, ci pentru a ne face altă binefacere, cu mult mai mare decât cea dintâi, ca și samarineanului recunoscător.

Sunt unii dintre noi care își închipuie că ei nu sunt nerecunoscători față de Dumnezeu, și că nu fac niciun rău pentru binele primit. Însă eu cred că mulți dintre noi, ca să nu zic toți, suntem nerecunoscători față de Dumnezeu, într-un fel sau altul.

Unii zic că slăvesc pe Dumnezeu prin rugăciune în fiecare zi. Dar, oare, se roagă în fiecare zi? Câți dintre ei nu se lenevesc neglijând rugăciunea? Câți se roagă numai din obișnuință și câți rostesc numai cu limba rugăciunile lor, iar cu gândul sunt în altă parte? În felul acesta, nu se aduc mulțumiri cuviincioase lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale față de noi.

Dar ce să mai zicem despre faptele noastre? Sunt, oare, faptele noastre lumina aceea prin care se slăvește Dumnezeu, după cum ne-a poruncit El, zicând: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei, 5-16)? Care sunt faptele noastre, prin care arătăm că păzim poruncile lui Dumnezeu, când între noi sunt atâtea vicleșuguri, năpăstuiri, minciuni, furturi și nedreptăți? Unul râvnește la bunul altuia, altcineva strică casa vecinului, altul urăște și bârfește pe fratele său; copiii vorbesc de rău pe părinți și părinții ceartă pe copii. Nu ni se potrivesc, oare, și nouă cuvintele prorocului și împăratului David, care zice: „Gura ta a înmulțit răutate și limba ta a împletit vicleșug. Șezând împotriva fratelui tău cleveteai și împotriva fiului maicii tale ai pus sminteală” (Psalmii, 49, 20-21)? Acestea sunt faptele noastre cele luminoase prin care mulțumim și slăvim pe Dumnezeu?

Dar noi nu facem numai acestea, ci răsplătim lui Dumnezeu cu tot felul de rele pentru binefacerile Lui. Unuia i-a dat Dumnezeu avuție, dar el, ca și bogatul din Evanghelie, cheltuiește avuția în desfrânări, beții și jocuri. Pe altul l-a înălțat Dumnezeu în vreun post înalt, dar el se mândrește ca Nabucodonosor și asuprește pe ceilalți. Altuia i-a dat frumusețe și podoabă, dar el nu se păzește curat ca Iosif cel cu bun chip, ci se preface în unealtă de sminteală și cu frumusețea lui doboară pe mulți în adâncul iadului. Altuia i-a dat darul înțelepciunii, dar el nu înțelepțește pe ceilalți, ca înțeleptul Solomon, ci urmărește numai interesele sale proprii, nesocotind mântuirea semenilor lui. Altuia i-a dat meșteșug desăvârșit, dar el nu lucrează lucrările sale fără vicleșug și desăvârșire, ci se face viclean și înșelător în lucrările lui. Cercetând cum fiecare folosește darul și binefacerea lui Dumnezeu, vedem că foarte rari sunt aceia care slăvesc pe Dumnezeu prin darul ce li s-a dat lor. Vedem că cei mai mulți folosesc darul binefacerii lui Dumnezeu ca un mijloc prin care batjocoresc legile lui Dumnezeu, săvârșind păcate, prin care răsplătesc cu cele rele binefacerile lui Dumnezeu.

Frați creștini, pentru toate celelalte păcate ne batem în piept, ne pocăim, plângem, ne spovedim și cerem iertare. Pentru păcatul nerecunoștinței însă, nici lacrimi nu avem, nici pocăință, nici rugăciune, nici mustrare de conștiință și nici spovedanie. Cine își mărturisește nerecunoștința sa față de Dumnezeu sau față de aproapele său? Cine mărturisește la spovedanie spunând, spunând că el a căzut în păcatul nerecunoștinței? Cine pocăindu-se și spovedindu-se, mărturisește și zice: eu nu am slăvit pe Dumnezeu pentru binefacerile Lui; eu am fost nerecunoscător față de aproapele meu care mi-a făcut bine; eu am prefăcut darurile primite de la Dumnezeu în unelte ale păcatului? Cine zice acestea? Nimeni!

Dumnezeul meu, care va fi răspunsul meu, când trupul meu se va desface din cele ce a fost alcătuit, se va îmbrăca întru nestricăciune și va lua privirea cunoașterii desăvârșite a lucrurilor? Care va fi răspunsul când voi sta înaintea Înfricoșatei Tale Judecăți și Te voi vedea față către față și Te voi cunoaște în mod desăvârșit? Care va fi cuvântul meu când voi înțelege cu adevărat că Tu m-ai zidit și mi-ai dat oase și carne, suflet și viață; când voi cunoaște desăvârșit că, pentru mântuirea mea, ai dat legi, ai trimis prooroci și ai propovăduit pocăința; când voi cunoaște desăvârșit că atât de mult m-ai iubit încât, încât, ca să mă izbăvești din robia diavolului și din blestemul cel vechi și ca să mă faci fiul al Tău, ai trimis în lume pe Cel Unul- Născut, Fiul Tău, Care s-a născut din femeie? Ce voi răspunde atunci și care va fi răspunsul meu, când voi vedea vedea și voi cunoaște desăvârșit pe Mântuitorul meu, pe Iisus, Dumnezeul meu Care S-a întrupat? Când voi vedea crucea, piroanele, coroana de spini, oțetul și fierea, sulița, găurile mâinilor și ale picioarelor, rănile capului și împunsătura coastei, din care a ieșit apa ca să mă sfințească și sângele ca să mă mântuiască? Care va fi răspunsul meu când voi vedea că niciodată nu Te-am slăvit cu fapte bune pentru binefacerile Tale și nici măcar cu cuvântul nu Ți-am adus mulțumirea ce Ți se cuvenea, ci Ți-am răsplătit cu rău pentru bine? Sănătatea și avuția le-am cheltuit în desfătări și desfrânări; dregătoria în asupriri și nedreptăți, în leneviri și cârtiri; boala în supărări și în mânie. Ce voi răspunde atunci, când voi vedea că mijloacele mântuirii mele le-am făcut mijloace ale pierzării mele, și că, pentru păcatul nerecunoștinței mele nu am lăcrimat nicicând, nu m-am pocăit niciodată și nu m-am mărturisit niciodată? Ce frică va fi atunci? Ce rușine? Ce mustrare a cunoștinței!

Mult-Milostive, dă-mi timp de pocăință și întoarcere din calea păcatului, cât mai este vreme! Atotputernice, sădește în inimile noastre fapta cea bună a recunoștinței! Doamne al milei, miluiește-ne pe noi! Amin!

(Cazania Duminicii a 23- a după Pogorârea Sfântului Duh, din Tâlcuirea Evangheliilor și Cazanii la toate Duminicile)

Slavă Ție, Doamne!


 

Fie ca „Slavă Ție, Doamne” să nu-ți părăsească niciodată buzele. Pentru mine, când mă doare ceva, medicamentul este „Slavă Ție, Doamne”; nimic altceva nu ajută. „Slavă Ție, Dumnezeule” este chiar mai mare decât „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!” Părintele Tihon a spus: „Doamne Iisuse Hristos” valorează o sută de drahme, iar „Slavă Ție, Dumnezeule” valorează o mie de drahme, adică mult mai mult.” Prin aceasta, el a vrut să spună că o persoană cere mila lui Dumnezeu din necesitate, dar Îl laudă pe Dumnezeu din dragoste, iar aceasta este de mare valoare. El a sfătuit să spună „Slavă Ție, Doamne”, nu numai când totul este bine cu noi, ci și atunci când îndurăm necazurile, pentru că Dumnezeu îngăduie încercările pentru binele sufletului.

Cuviosul Paisie Aghioritul

RUGĂCIUNE DE POCAINTĂ CĂTRE MAICA DOMNULUI"...nimic mai frumos decât să te rogi, să începi ziua și s-o închei cu rugăciune către Maica Domnului!!!."

 


Ajută-mi mie, Stăpâna mea cea sfântă, ajută-mi şi iarăşi strig, ajută-mi, și mă învredniceşte ca să fac voia Fiului tău şi Dumnezeului meu în toate zilele vieţii mele.
Dă-mi izvor de lacrimi, suspinare şi zdrobire de inimă, ca să plâng păcatele mele, că eu sunt cel ce am nelegiuit înaintea Fiului Tău şi Dumnezeu mai mult decât toată firea. Şi ştiu, Stăpâna mea, că sunt fără de răspuns, nevrednic de toată iubirea ta de oameni, ci vrednic de toată osânda. De aceasta, prin tine, scap la mila Fiului tău, a Stăpânului şi Făcătorului meu cel bun. Deci ocârmuieşte-mă şi mă învaţă, Născătoare de Dumnezeu. Şi cerând în dar mila ta cea bogată, miluieşte-mă precum voieşti şi nu mă lepăda de la faţa ta, nici nu mă depărta de acoperământul tău, nu mă înstrăina de milostivirea ta.
Miluieşte-mă pe mine, cel ce spre tine am toată nădejdea şi arată-ţi întru mine puterea ta, Născătoare de Dumnezeu. Că de mă vei mântui pe mine, păcătosul, mare va fi mila ta, mare milostivirea ta, mare nepomenirea ta de rău, mare îndelungă răbdarea ta. Iar de vei milui pe cel vrednic, nu va fi lucru minunat.
Ajută-mi și mă învredniceşte ca să fac voia Fiului tău şi Dumnezeului meu în toate zilele vieţii mele, să mă tem de El şi să-I slujesc cum se cuvine."
Amin și Aliluia!

🍁SĂ CREZI ÎN VINDECAREA TA!


 
Cine nu vrea, nu se vindecă. Cine vrea, este vindecat de Harul lui Dumnezeu.
Să alergăm la Maica Domnului. Ea se pricepe la toate. Să alergăm la Maica Domnului, dar cu credință. Credința se manifestă prin voință. Dacă omul vrea să se facă sănătos: „Vrei să te faci sănătos?”, să răspundă: „Da, vreau să mă fac sănătos!”. Când vrea cu adevărat, manifestă credință adevărată. Când are credință adevărată, va manifesta și voință adevărată. Ceilalți oameni care trăiesc cu dumnezeii lor se chinuiesc, nu-și găsesc odihna, nu-și găsesc vindecarea.
Creștinii adevărați au această șansă, Îl au pe Hristos, o au pe Maica Domnului. Cei care credem în Hristos, cei care suntem membri vii ai Bisericii și credem în Maica Domnului, o considerăm Maică a noastră, să alergăm cu îndrăzneală la ea. Să alergăm și să o rugăm. Să o rugăm din tot sufletul nostru, din toată inima noastă, cu toată credința și puterea din noi. Să-i arătăm evlavie, să facem metanii, să-i sărutăm icoana, să ne ungem trupul cu untdelemn din candela ei ca să se tămăduiască trupul și sufletul nostru, să ne vindecăm de bolile trupești și sufletești.
Arhimandritul Simeon Kraiopoulos - Sufletul meu, temnița mea

Petrece timpul cu oamenii...

 


Am stat o oră la bancă, unde am fost cu tatăl meu, pentru că a trebuit să transfere niște bani. Nu m-am putut abține și l-am întrebat: „Tată, de ce nu îți activăm varianta de banking online?".
„De ce aș face asta?”
„Pentru că în acest caz nu va trebui să stai o oră aici pentru lucruri precum transferul unor bani. Poți să-ți faci chiar și cumpărăturile online. Totul va fi atât de ușor!”
Eram atât de încântat să-l inițiez în lumea banking-ului online…
M-a întrebat: „Și dacă fac asta, nu trebuie să ies mai din casă?”.
„Exact!”. I-am spus că până și alimentele îi pot fi livrate acasă și că folosind firma Amazon poți cumpăra orice în acest mod.
Răspunsul lui m-a lăsat mut.
El mi-a spus: „De când am intrat azi în banca asta, am întâlnit patru dintre prietenii mei și am stat de vorbă și cu personalul care deja mă cunoaște foarte bine.
Știi că sunt singur... aceasta este compania de care am nevoie. Îmi place să mă pregătesc și să vin la bancă. Am suficient timp, contactul uman este cel pe care-l caut.
Acum doi ani, când am fost bolnav, proprietarul magazinului de unde cumpăr fructe a venit să mă vadă și s-a așezat lângă patul meu și a plâns.
Când mama ta a căzut în timpul plimbării de dimineață, cu mai mult timp în urmă, băcanul nostru a văzut-o și imediat și-a luat mașina și a adus-o acasă, pentru că știe unde locuim.
Aș avea parte de acest gen de contact uman dacă totul ar fi online?
De ce aș vrea ca totul să-mi fie livrat la ușă și să ajung să interacționez doar cu computerul meu?
Îmi place să cunosc persoana cu care am de-a face, nu doar «vânzătorul» care-mi prezintă diverse produse și este interesat doar să mă convingă să cumpăr. Contactul uman creează legături între oameni, crează relații. Amazon «livrează» și așa ceva când îți trimite pachetul la ușă?”.
Tehnologia nu este viață.
Petrece timpul cu oamenii, nu cu aparate.

Caută pacea și vei afla bucuria


De nu te linişteşti cu inima, linişteşte-te măcar cu limba. Şi, dacă nu poţi pune rânduială în gânduri, pune rânduială măcar în simţuri. Şi, de nu eşti singur în cugetul tău, fii singur măcar cu trupul tău. Şi, de nu poţi lucra cu trupul tău, întristează-te măcar în cugetul tău. Şi, de nu poţi sta la priveghere, priveghează măcar şezând pe patul tău sau chiar întins pe el. Şi, de nu poţi posti două zile, posteşte măcar până seara, Şi, de nu poţi până seara, păzeşte-te măcar să nu te saturi. De nu eşti curat în inimta ta, fii curat măcar în trupul tău. De nu plângi în inima ta, îmbracă-ţi în jale măcar faţa ta. De nu poţi milui, vorbeşte măcar ca un păcătos. De nu eşti făcător de pace, fii măcar neiubitor de tulburare. De nu te poţi strădui, fă-te măcar în cuget netrândav. De nu eşti biruitor (asupra păcatelor), măcar să nu te mândreşti faţă de cei vinovaţi. De nu izbuteşti să închizi gura celui ce bârfeşte pe prietenul tău, păzeşte-te măcar să nu te faci părtaş în aceasta cu el.

Cunoaşte că, de iese din tine foc şi acesta arde pe alţii, sufletele arse în focul tău le va cere Dumnezeu din mâinile tale. Şi, chiar dacă nu arunci tu însuţi focul, dar consimţi cu cel ce-l aruncă şi găseşti plăcere în aceasta, vei fi părtaş lui la judecată. De iubeşti blândeţea, rămâi în pace. Şi, de te vei învrednici de pace, te vei bucura în toată vremea. Caută înţelepciunea, şi nu aurul. Îmbracă-te în smerenie şi nu în mătase. Caută să dobândeşti pacea, şi nu împărăţia.

(Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoință, în Filocalia X)

Fiecare gând este o alegere.Smulge gândurile rele cu alte gânduri.

 Se spune că Decembrie e luna cadourilor, luna în care oamenii își dezgheață inimile, sunt mai atenți cu ceilalți și dăruiesc mai mult celor din jurul lor. Este perioada sărbătorilor, perioada în care fiecare dintre noi ne dorim să fim alături de cei dragi. Este luna în care totul este învăluit de magie, semnificații puternice și steluțe argintii. Este o lună de poveste.

Trăim într-o lume agitată în care uităm să visăm, uităm să zâmbim, dar mai ales uităm să fim mai buni cu cei din jur. Lumea de azi a luat-o într-o direcție greșită și doar noi o putem schimba. E din ce în ce mai greu să nu observi răutatea de zi cu zi care se manifestă prin claxoane sau înjurături la semafor, îmbrânceli în autobuze, în societate fiecare își vede interesul propriu și oamenii sunt gata să-și calce în picioare semenii pentru atingerea scopului.

Am ajuns în punctul în care cariera e mai importantă decât familia, banii sunt mai importanți decât prietenii, like-urile sunt mai importante decât o vorba bună, iar rețelele de socializare au reușit să distrugă comunicare dintre noi.
Unele ganduri din viață se învârt în gol, altele te duc exact acolo unde sufletul doreste !..
Am inteles acum ca iubirea nu e o datorie, e o alegere personala , iar unii oameni aleg doar sa te cunoasca,sa isi petreaca timp cu tine zile,luni sau ani, iar apoi te uita ca si cum n ai fi existat pentru ei. Au facut niste alegeri de la inceput si nu ii poti condamna pentru asta… Nu sunt vinovati ca nu te-au iubit , esti vinovat tu ca ai simtit necesar sa ii iubesti, desi nu era cazul.!
Eu văd orgoliul ca pe o boală ce se instalează fără să simţim, iar din această cauză nu-l putem scoate din viaţa noastră de pe o zi pe alta. Dar pe măsură ce luăm din puterea propriului nostru orgoliu, observăm că devenim imuni la orgoliile celor din jur. Tocmai pentru că orgoliile sunt nişte iluzii şi abia atunci devenim conştienţi că viaţa este mai mult decât o luptă cu ceilalţi.În fiecare zi ar fi bine să ascultăm măcar un cântec, să citim ceva bun, să vedem ceva frumos şi să spunem câteva cuvinte dulci, calde. Toată lumea vrea fericire, nimeni nu vrea durere, dar nu poţi să ai un curcubeu fără un pic de ploaie.!!Cand iubim o persoana sau un obiect aceea nu este iubire. Acela este atasament. Ne atasam de lucruri si persoane. Ce facem cand ele nu mai sunt? Cautam altele. Si atunci cum poate aceasta iubire sa fie? Cum poate sa dainuie pururea cand obiectul ei este efemer? Nu am intalnit o astfel de iubire in experienta mea. Am intalnit falsuri ale acestei iubiri.
Nu traim sentimente care ne transforma, ci sentimente care ne sugereaza ideea de transformare. De pilda, iubirea nu ne purifica de egoism, dar ne face sa-l simtim si naste in noi ideea unei patrii indepartate, unde acest egoism nu si-ar mai gasi locul.


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor