luni, 24 decembrie 2018

Tocana manastireasca - reteta maicii Domitiana

Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte "ca intr-o statie de aer": oaspetii se vedeau mai mult decat surorile, iar unele locuinte ii pareau niste vile in stil nou. Daca astazi istoricul ar ajunge la manastirea ascunsa intre dealurile buzoiene, s-ar intrista vazand-o in starea de-acum, dupa alunecarile de teren din ultimii ani. 
Biserica veche, pictata de Nicolae Teodorescu si de nepotul sau, marele Gheorghe Tattarescu, necesita serioase interventii de consolidare si restaurare. Sunt insa cateva repere la Ratesti care au ramas ca-n vremea lui Iorga. Intre ele si retetarul maicutelor. Cu ani in urma, de la maica Domitiana, aflam reteta Tocanei manastiresti.
Ai trebuinta de: 4 dovlecei, 4 cepe, 4 morcovi, 4 ardei, 4 rosii (cum 4 sunt evanghelistii), o legatura de marar, o legatura de patrunjel verde; facultativ: untdelemn (pentru prajit).
Cum se procedeaza: Curatam dovleceii cruzi, ii taiem rondele, ii prajim usor pana se rumenesc. Prajim ceapa, separat, cu rondele de morcovi, la fel - ardeii, rosiile (iar daca nu este dezlegare la untdelemn, atunci doar le inabusim in foarte putina apa). Punem apa si lasam sa fiarba. Cand e gata, punem dovleceii. Tocam marar si patrunjel si presaram deasupra. (Reteta aflata de la maica Diomitiana de la Manastirea Ratesti (Buzau) si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun, Simona Lazar, Editura Jurnalul 2010).
https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/arta-culinara/9385-tocana-manastireasca-reteta-maicii-domitiana

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor