marți, 21 iunie 2022

 Despre frumusețe, împotriva femeilor care se împodobesc




„Slăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.” (I Corinteni 6, 20)


Şi cum îl slăveşte cineva pe Dumnezeu în trupul său? Cum în sufletul său?


În trup îl slăveşte cel ce nu este desfrânat, cel ce nu se îmbată, cel ce nu se îmbuibează cu mâncărurile, cel ce nu se împodobeşte, cel ce are grijă de trup doar atât cât îi trebuie pentru sănătatea lui, cel ce nu preadesfrânează, cea (femeia) care nu miroase a mirodenii, cea care nu-şi zugrăveşte faţa cu vopsele, cea care se mulţumeşte cu atâta cât a făcut Dumnezeu şi nu mai adaugă nimic meşteşugit pe faţa sa. Căci, spune-mi: de ce introduci de la tine în făptura lui Dumnezeu cea desăvârşită? Nu-ţi este de ajuns ceea ce a făcut Dumnezeu, ci ca un mai bun arhitect încerci să îndrepţi şi să dregi lucrul Său, te împopoţonezi şi batjocoreşti pe Creator, ca astfel să atragi la sine-ţi mulţi admiratori.


„Dar ce să fac, zici tu, căci nici eu nu voiesc, ci sunt silită a face acestea pentru bărbatul meu.” Nu se poate să fii iubită de alţii, dacă tu nu voieşti. Dumnezeu te-a făcut frumoasă, ca şi prin aceasta El să fie admirat, iar nu batjocorit. Deci nu-L răsplăti cu astfel de daruri, ci cu înţelepciune şi cumpătare. Dumnezeu te-a făcut frumoasă ca astfel să-ţi înmulţeşti şi sporeşti cumpătarea. Căci nu este tot una: să fii înţeleaptă când te găseşti drăgăstoasă şi vrednică de iubit şi să nu fii dorită de nimeni.


Auzi ce spune Scriptura despre losif, că era frumos şi plăcut la faţă? Şi ce ne foloseşte nouă să auzim că losif era frumos? Pentru ca astfel încă mai mult să-i admirăm frumuseţea lui şi cumpătarea.


Dumnezeu te-a făcut frumoasă? Apoi de ce atunci te sluţeşti pe tine? După cum o statuie de aur ar mânji-o cineva cu noroi din mocirlă, tot aşa fac şi femeile care întrebuinţează sulimanuri pe feţele lor. Presari singură pe tine însuţi pământ, femeie, uneori pământ de culoarea roşie, alteori alt. „Dar, zici tu, cele slute, cu drept cuvânt că fac aşa.” Dar oare de ce, spune-mi! Dacă pentru a-şi acoperi sluţenia, atunci fac ceva prostesc; când ceea ce este natural a fost biruit de ceea ce este artificial? Cu ce poate sluţenia să întristeze pe cineva, când acela nu are alt defect?


„Să nu lauzi pe om pentru frumuseţea lui şi să nu te scârbeşti de om pentru chipul (faţa) lui.” (înţelepciunea lui Isus Sirah 11, 2)


Pe Dumnezeu să-L admiri şi să-L lauzi ca pe Cel mai eminent meşteşugar, iar pe acela deloc, căci frumuseţea ce o are, nu este proprietatea lui.

De altfel, ce câştig ai de la frumuseţe? Niciunul, ci lupte mai multe, bârfe mai multe, primejdii mai multe, bănuieli mai multe. Pe aceea care nu este frumoasă, nici n-ar bănui-o cineva, pe când pentru aceea care încă mai întrebuinţează şi sulimanuri şi podoabe multe pe ea, imediat lumea îşi face o idee rea de ea şi bărbatul ei convieţuieşte cu bănuială – ce poate fi mai grozav? El nu se bucură de atâta plăcere din privirea frumuseţii ei pe câtă întristare are din pricina bănuielilor. Aceea în curând se ofileşte din pricina sulimanurilor, căpătându-şi o înfăţişare de moleşire, de deşănţare, de desfrânare şi chiar sufletul ei devine grosolan şi plin de cea mai mare şi mai totală lipsă de ruşine, fiindcă frumuseţea de felul acesta preferă aceste femei. Pe când pe cealaltă nu o vom găsi niciodată în halul acesta şi nici nu va avea cine să se repeadă asupra ei, ca nişte câini, ci întocmai ca şi o mieluşea, ea paşte în linişte, nesupărând-o niciun lup, şi nerepezindu-se asupra ei, căci lângă ea stă păstorul. Nu este niciun avantaj mai mult, dacă una este frumoasă, iar alta nu; avantajul este că aceea chiar frumoasă fiind să nu desfrâneze, iar cealaltă să nu fie rea.


Căci, spune-mi te rog: care este însuşirea ochilor? Oare de a fi umezi, de a se întoarce repede în toate părţile, de a fi bulbucaţi şi albaştri, sau de a fi ageri şi cu vederea fină? Eu zic că cele din urmă sunt; iar aceasta se învederează de acolo.


Ce este o relație?

Poate câțiva pași făcuți împreună cu cineva, poate o împărtășire a gândurilor, emoțiilor, stărilor, poate o tinere de mâna în momente de cumpănă, poate un zâmbet ce întâlnește tristețea și o transformă, poate învățarea răbdării, a acordării de spațiu, poate un schimb de cuvinte integru, cu adevărul prezent, poate o confesiune, o eliberare în iubire a durerilor, poate învățarea împreună, în aceeași bancă sau în bănci diferite, poate traversarea unui rău învolburat, știind ca pe mal cineva are încredere ca poți, poate privirea întoarsă înapoi de ochii în lumina cărora te oglindești, poate liniștea adusă de respirația împreună sau poate... aducerea aminte a iubirii dinăuntru exprimată în afară, sau îmbrățișarea, împăcati cu tot ce este, sau poate neguri de necuprins, trăiri învolburate, luptă de putere, demolări de concepte, coacere în creuzetul furiilor sau frustrărilor, trăite iar si iar, ce se pot vindeca lucrând cu sine in iubire și recunoscând în el și ea pe EL.

Trebuie să judecăm mai puțin.

 

Trebuie să-i lăsăm pe alții să fie liberi.
Să-i lăsăm să ia propriile decizii fără a încerca să le judecăm fiecare pas...
Fără a vorbi fără a ști. Trebuie să fim mai umili, mai respectuoși, mai mulți oameni buni.
Lăsați ura deoparte, îndepărtați-o cât puteți, cât mai departe posibil.
Nu mai creați nesiguranțe, temeri și dureri de cap pentru alții.
Încercați să ne punem în locul celuilalt și să nu ne zdrobim atât de mult între noi.
Cu toții purtăm ceva în suflet, toți trecem printr-o luptă grea pe care cu siguranță puțini oameni o cunosc, sau nimeni. Cu toții avem zile proaste, momente dificile și lucrurile ne afectează într-un fel sau altul.
Mai mult, sau mai puțin.
Cu toții suntem, la urma urmei, oameni.
De aceea încearcă și respectă, să nu generezi ură, să nu ataci cu prima ocazie.
De a nu căuta întotdeauna răul, chiar și acolo unde nu există.
De ce nu! Nu toată lumea gândește ca tine
nu se comportă ca tine și nici nu face lucrurile pentru ceea ce crezi tu că le face.
Cred că e timpul
este rândul nostru.
Să fim pur și simplu mai umani.
Măcar-cît de puțin.
Sunt sigură că va fi mai bine pentru noi toți.



Nu-mi vorbi despre religia ta; mai întâi arată-mi cum te comporți cu ceilalți.

 

Nu-mi vorbi despre religia ta; mai întâi arată-mi cum te comporți cu ceilalți.
Nu-mi spune cât de mult îl iubești pe Dumnezeu; Arată-mi cât de mult îi iubești pe toți copiii lui.
Nu-mi propovădui mie patima ta pentru credința ta; Arată-mi compasiunea ta față de aproapele tău.
În cele din urmă, sunt foarte puțini cei care înțeleg că Isus nu este religie. Isus este „Relație” și dacă relația ta este foarte apropiată de El, atunci acțiunile tale vor vorbi în locul tău.
A vorbi despre Dumnezeu este foarte ușor, a trăi după poruncile lui Dumnezeu este greu!
Drumul spre pierzare este pavat cu oameni buni și cu intenții foarte bune! Dar calea către Dumnezeu este doar prin Mântuirea pe care doar „Isus” ne-o dă.

Viața te dezamăgește ca să nu mai trăiești cu iluzii și să vezi realitatea.

 

"Viața te dezamăgește ca să nu mai trăiești cu iluzii și să vezi realitatea.
▪️Viața distruge totul de prisos până când rămâne doar ce este important.
▪️Viața nu-ți dă pace să încetezi să te învinovățești pe tine însuți,până înveți să accepți totul
▪️Viața îți va retrage ceea ce ai, până când nu te vei mai plânge și vei începe să mulțumești.
▪️Viața trimite oameni contradictorii să te vindece, așa să nu te mai uiți afară și începi să reflectezi cine ești în interior.
▪️Viața îți permite să cazi iar și iar, până când decizi să înveți lecția.
▪️Viața te ia din drum și îți prezintă răscrucea, până când încetezi să vrei să controlezi totul și să curgi ca un râu.
▪️Viața îți pune dușmanii în drumuri, până nu mai "reacționezi".
▪️Viața te sperie și te va speria de câte ori este nevoie, până îți vei pierde frica și îți vei recăpăta credința.
▪️Viața te distanțează de oamenii pe care îi iubești, până când înțelegi că nu suntem acel trup, ci sufletul pe care îl conține.
▪️Viața râde de tine de multe și multe ori, până când nu mai iei totul atât de în serios și poți râde de tine.
▪️Viața te rupe în câte părți sunt necesare, pentru ca lumina să te pătrundă.
▪️Viața se confruntă cu voi rebelii, până când încetați să încercați să o controlați.
▪️Viața repetă același mesaj, dacă este cazul cu țipete, până când în sfârșit îl auzi.
▪️Viața trimite fulgere și furtuni, ca să se trezească.
▪️Viața te umilește și uneori te învinge iar și iar până când decizi să-ți lași ego-ul să moară.
▪️Viaţa îţi neagă bunurile şi măreţia până când nu mai vrei bunuri şi măreţie şi începi să serveşti.
▪️Viața îți taie aripile și îți taie rădăcinile, până când nu ai nevoie de aripi sau rădăcini, doar dispari în forme și ființa ta zboară.
▪️Viața îți neagă miracole, până când înțelegi că totul este un miracol.
▪️Viața îți scurtează timpul, ca să te grăbești să înveți să trăiești.
▪️Viața te ridiculizează până când devii nimic, nimeni, pentru ca atunci devii totul.
▪️Viața nu îți oferă ceea ce îți dorești, ci ceea ce ai nevoie pentru a evolua.
▪️Viața te doare și te chinuie până când renunți la capriciile și istericale și îți apreciezi respirația.
▪️Viața îți ascunde comori până când înveți să ieși la viață și să le cauți.
▪️Viața ta îl neagă pe DUMNEZEU, până când îl vezi în toți și în toate.
▪️Viața te trezește, te taie, te rupe, te dezamăgește... dar crede-mă, asta e ca sinele tău cel mai bun să se manifeste, până când doar iubirea rămâne în tine ."

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor