Aceasta cura de slabire este un program care nu urmareste doar
inlaturarea grasimii, ci are ca rezultat ceva cu mult mai important: mentinerea greutatii, prin conferirea elasticitatii tesutului conjunctiv
(existent pretutindeni in organism). Persoanele care urmeaza acest
regim reusesc sa se bucure de o slabire rapida (pierderea pana la 7-8
kilograme in doua saptamani), beneficiind totodata de o activitate
metabolica intensa, care are ca efect mentinerea siluetei. Aceasta
dieta, numita si dieta Mayo, este o dieta severa, foarte
restrictiva si saraca in calorii. Pentru persoanele care doresc sa
slabeasca prin modificarea metabolismului, nutritionistii americani
recomanda ca regimul de doua saptamani sa fie respectat cu strictete,
fara nici o abatere (nu se va consuma nici macar o bomboana, o guma de
mestecat sau un pahar cu bere).
Accentul se pune pe consumul de fructe si legume proaspete, cereale
integrale si alimente bogate in proteine, dar cu un continut scazut de
grasimi. Zilnic, aceste grupe de alimente trebuie sa alcatuiasca un
meniu al carui aport caloric sa fie in jur de 1.000-1.400 de calorii, in
functie de cat vrei sa slabesti.
In prima etapa, timp de doua
saptamani, vei renunta treptat la obiceiurile alimentare gresite si iti
vei reorganiza programul alimentar, astfel incat sa nu includa decat
trei mese principale, iar gustarile dintre mese sa fie reprezentate doar
de fructe si legume proaspete. La finalul acestei perioade, vei reusi
sa elimini cinci obiceiuri alimentare nesanatoase: vei renunta la zahar,
dulciuri procesate, mancare de tip fast food, prajeli si grasimi
nesanatoase.
Cea de-a doua parte a regimului este o faza de
mentinere, pe care o vei adopta drept regim de viata, vei invata sa
aproximezi valoarea calorica a meselor si vei dezvolta regulile invatate
in faza anterioara. De asemenea, in aceasta etapa, iti este permis sa
gusti din alimentele care iti fac pofta, doar daca acest lucru nu devine
o obisnuinta. Pentru rezultate sigure si de durata este important ca
regimul alimentar sa fie sustinut de exercitii fizice.
Iata care este meniul recomandat pentru o saptamana:
Meniul pentru mic dejun este acelasi in fiecare zi: un grepfrut, unul sau doua oua, cafea neagra sau ceai fara zahar.
Luni:
Pranz: 2 oua fierte (tari), 1 rosie, 300 g spanac fiert.
Cina: 200 g friptura de vita, salata verde cu ulei si lamaie.
Marti:
Pranz: 250 g sunca si o cutie de iaurt natural.
Cina: 200 g friptura de vaca, salata verde cu ulei si lamaie.
MIERCURI:
Prânz: 2 ouă fierte (tari), o felie de șuncă și salată.
Cina: Supă de zarzavat, fără carne, brânză de vaci slabă și un fruct proaspăt.
JOI:
Prânz: 1 ou fiert (tare), morcovi, roșii, 50 g cașcaval.
Cina: Un bol de salată de fructe fără zahăr sau un iaurt.
VINERI:
Prânz: 250 g pește slab fiert cu lămâie și o roșie.
Cina: 200 g friptură de vită cu o țelină rasă.
SÂMBATĂ:
Prânz: 1/2 pui la cuptor cu salată verde și lămâie.
Cina: 2 ouă fierte (tari), un bol de morcovi rași și o roșie.
DUMINICĂ:
Prânz: 2 ouă fierte (tari), o țelină fiartă și un fruct proaspăt.
Cina: Tot ce doriți în limita a 300 g, fără dulciuri, fără pâine sau alcool.
Dacă nu se respectă dieta cu strictețe mai mult de 6 zile, aceasta trebuie întreruptă și reluată doar după 3 luni.
Este important să se consume cât mai multe lichide, sucuri naturale fără zahăr sau dacă se poate numai apă plată.