vineri, 6 mai 2022

 

1. Nu gandi prea mult. Ganditul iti consuma energie. Ganditul te poate face sa arati batran.

2. Nu vorbi prea mult. Majoritatea oamenilor vorbesc sau fac. Mai bine faci. 

3. Cand muncesti, munceste pret de 40 de minute, apoi opreste-te pentru 10 minute. Faptul ca te uiti fix la ceva tot timpul poate dauna ochilor, dar si organelor interne si starii de pace.

 

4. Cand esti fericit, trebuie sa iti controlezi fericirea. Daca pierzi controlul, energia plamanului va fi afectata.

5. Nu te ingrijora prea mult, nu te mania. Acestea doua iti afecteaza sanatatea ficatului si a intestinelor.

6. Cand mananci, nu manca prea mult. Asigura-te intotdeauna ca nu te-ai ridicat satul de la masa deoarece acest obicei poate dauna splinei. Cand simti ca iti este doar putin foame, mananca putin.

7. Cand faci lucruri, ia-o incetisor, nu te grabi prea rau. Aminteste-ti proverbul: “Grabeste-te incet si vei ajunge curand”.

 "Atunci cand cineva are sinceritate si nu tine cont de el insusi, este simplu, are smerenie. Toate acestea odihnesc si pe cel ce le are, dar sunt sensibile si pentru altul. Celalalt intelege daca te doare de el sau te prefaci. Un hoinar este mai bun decat un crestin prefacut. De aceea nu un zambet de dragoste prefacuta, ci un comportament firesc – si nici rautate nici prefacatorie, ci dragoste si sinceritate. Mai mult ma misca unul care este bine aranjat launtric. Adica sa aiba respect si dragoste adevarata, sa se miste simplu, nu in forme, pentru ca unul ca acesta ramane numai in cele din afara si se face om lumesc, carnaval de lasat de sec.

Curatia launtrica a sufletului frumos a omului adevarat, infrumuseteaza si exteriorul omului si acea dulceata dumnezeiasca a dragostei lui Dumnezeu, indulceste chiar si infatisarea lui. Frumusetea launtrica a sufletului, pe langa faptul ca infrumuseteaza duhovniceste si sfinteste pe om, chiar si la exterior, tradandu-l harul dumnezeiesc, infrumuseteaza si sfinteste chiar acele haine urate ce le poarta omul lui Dumnezeu cel harismatic.

Parintele Tihon isi cosea singur fesul din bucati de rasa, cu acul de cusut saci. Le facea ca pungile si le purta, dar emanau mult har. Orice lucru vechi si nepotrivit purta, nu se vedea a fi urat, pentru ca se infrumuseta si el, de la frumusetea launtrica a sufletului. Odata l-a fotografiat un vizitator asa cum era, cu punga in loc de fes si cu o pijama ce i-au aruncat-o in spate deoarece au vazut pe batran ca ii era frig.

Iar acum toti cei care vad fotografia Parintelui Tihon , cred ca purta mantie arhiereasca, fiind insa o pijama verde si tarcata. Oamenii priveau cu evlavie si la zdrentele lui si le luau de binecuvantare. Mai mare valoare are un astfel de om binecuvantat, care s-a schimbat launtric si s-a sfintit si pe dinafara, decat toti oamenii care-si schimba mereu numai cele din afara (hainele lor) si pastreaza launtric pe omul lor cel vechi cu pacate arheologice."


Sfântul Paisie Aghioritul, “Cu durere si cu dragoste pentru omul contemporan“


Păpădie. 10 moduri simple de utilizare.

Cum suntem în plină primăvară și s-a așternut covorul de păpădii peste tot, ne putem bucura de acest dar al naturii în atât de multe feluri.
Dat fiind faptul că este foarte densă din punct de vedere nutritiv și terapeutic, este în favoarea sănătății noastre să folosim păpădia atât ca aliment, cât și ca plantă vindecătoare în starea ei cât mai naturală. Astfel împărtășesc câteva idei în care putem aduce în alimentație din darurile primăverii.

1. Suc din planta întreagă (floare, tulpina frunza și chiar câteva bucățele de rădăcină). Se pun câteva plante întregi de păpădie în blender cu apă cât să le acopere și o lămâie (fără coajă și semințe). Cine vrea să îi dea un plus de aromă poate adauga si o jumătate de portocală  sau grefă coaptă bine. Cu cât planta este mai matură, cu atât va fi mai intens gustul amărui, gust care se drege cu lămâia adăugată.

2. Bombonele terapeutice pentru tuse. Pulpa rămasă de la sucul de păpădie o amesteci cu miere (opțional pudră de carob) + 3 picături de ulei esential de mentă/eucalipt și 6 picături de ulei esențial de lămâie. Se mixează bine până se omogenizează și se pune la congelat în sertărașul pentru făcut cuburi de gheață sau în forme mici de silicon. Se poate face și fără uleiuri esențiale, fiind consumate bombonelele congelate pentru fibre și mineralele din belșug și celelalte  substanțe active cu efect detoxifiant și fortifiant prezente în pulpa stoarsă.

3. Florile proaspete le putem folosi în salate, în dressinguri pentru salate,  ceai.
O idee de dressing pentru salate și legume, găsești aici.

4. Ulei pentru piele, infuzat cu flori de păpădie, proaspete.
Un mix de ulei cocos + ulei de jojoba +  petalele de la păpădie se lasă la infuzat într-un borcan închis ermetic pentru 10 zile. Apoi se strecoară și uleiul depozitat într-o sticluță închisă la culoare poate fi folosit pe post de cremă de seară pentru piele. Se poate adăuga și câteva picături de ulei esențial de levănțică.

5. Cataplasmă. Uz extern. Florile, frunzele și tulpina se zdrobesc. Mixul obținut se pune peste porțiunile de piele cu eczeme cutanate, pete ale pielii, iritații.
Se poate face la fel cu tulpina și se pune cataplasma pe zonele dureroase cu reumatism acut sau cronic.

6.  Pulbere din rădăcini şi frunze, uscate şi măcinate fin, din care se iau de 3-4 ori pe zi câte 4 g pe zi, se ţin sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghit cu apă. Poți face astfel o cură de 2-4 sătămâni pentru detoxifierea și tonifierea organismului ( în special sistemul digestiv, sistemul limfatic, căile de eliminare).

7. Cură a câte 6 tulpinițe fragede mestecate bine în gură, pe stomacul gol, timp de 3-4  săptămâni  dau rezultate foarte bune în ameliorare rapidă a durerilor reumatice, a inflamaţiilor glandulare şi hepatice, stimularea funcţiei vezicii biliare cu dizolvarea şi eliminarea calculilor biliari,  benefice și în gastrite hiperacide, diabet, ateroscleroză, gută, depurarea sângelui, curățarea și fortificarea splinei, combaterea lipsei de energie.

8.  Sirop de Păpădie. Florile de păpădie nespălate, dar culese din mediu curat, se pun într-un borcan și se acoperă cu miere organică. Se lasă la macerat 3-4 săptămâni. Se pot consuma în deserturi sau la ceai.

9. Salată
 150 g frunze tinere și o rădăcină, proaspăt culese (primăvara până în mijlocul verii), care se ţin 30-45 minute în apă cu sare, pentru a îndepărta din gustul amărui; se taie mărunt şi se amestecă cu 35 g pătrunjel verde, 50 g praz tocat, 10 ml ulei de masline presat la rece, piper, suc de lămâie şi mărar proaspăt tocat. Pentru efecte vindecătoare este necesar să fie consumată, zilnic timp de 2-3 săptămâni.

10. Sucul și decoctul din păpădie poate fi folosit pentru curățarea tenului, pentru măști de față și păr. Decoctul poate fi folosit și intern, la fel în cure de câteva săptămâni pentru susținerea corpului în vindecare în numeroase afecțiuni.
Decoctul din rădăcini de păpădie se obţine din două linguriţe de pulbere ( sau 4 lingurițe de rădăcină proapăt tocată) la 300ml de apă. Se fierbe 5-10 minute la foc mic. Se acoperă 30 de minute, apoi se trecoară. Se beau 1 – 3 căni pe zi.

 

Legenda Iasomiei


 
Legenda spune că era o noapte de iarnă, viscolea şi era un frig de crăpau pietrele. Peste Bethleem ningea. Într-o iesle minunată se născuse Iisus. Boul şi măgarul suflau asupra lui, să-l încălzească. Alături vegheau Iosif şi Maria.
Deodată o rafală puternică de vânt a adus un val de aer rece şi zăpadă. Iosif s-a repezit în calea rafalei cu pieptul, pentru ca frigul să nu ajungă la Pruncuţ. Câţiva fulgi s-au aşezat totuşi pe obrăjorii şi fruntea micului Isus.
Temându-se să nu-L trezescă, Maria s-a aplecat asupra lui cu toată dragostea ei şi cu un sărut a îndepărtat fulgii reci. Minune! Fulgii de nea s-au topit la căldura iubirii materne. S-au prefăcut în mici flori, cu patru petale mici, albe ca neaua şi cu o minunată mireasmă, care a învăluit ieslea. Această legendă spune că iasomia s-a născut din sărutul dat de Sfânta Fecioară Pruncului Iisus.

Există un motiv pentru care Universul aduce în viața ta anumiti oameni

 

Ține minte că Universul îți trimite oamenii de care ai nevoie exact la momentul potrivit. Nici mai devreme și nici mai târziu. El îți oferă răspunsurile pe care le cauți prin acești oameni.

Oamenii spun întotdeauna că nu poți explica de ce ai anumite sentimente pentru cei din jurul tău. De ce ajungi să te simți atașată de o persoană care tocmai a intrat în viața ta și despre care nu știi nimic.

Eu cred că aici intervine puterea Universului.

Universul ne apropie de anumite persoane pentru că știu că acestea sunt persoanele potrivite de care avem nevoie în viața noastră chiar în acest moment. Ele sunt cele care ne vor învăța cele mai importante lecții despre viață sau despre noi înșine. Ele ne vor deschide ochii și ne vor face să vedem adevărul suprem. Ele ne vor lua de mână în întuneric și ne vor îndruma pe drumul către lumină. 

 Există un motiv pentru care Universul îți scoate în cale o anumită persoană. Și să îți mai spun ceva... dacă privești în trecut, îți vei da seama că nu există o singură persoană, ci mai multe. Persoane străine care au intrat imediat în sufletul tău. Te-ai atașat de ele. Ai avut sentimente pentru ele. Iar ironia este că majoritatea acestor persoane sunt temporare în viața ta deoarece datoria lor este să îți arate o cale diferită și să te ajute să te eliberezi de poveri, de durere, de tristețe, de amărăciune.

 

Ține minte că Universul îți trimite oamenii de care ai nevoie exact la momentul potrivit. Nici mai devreme și nici mai târziu. El îți oferă răspunsurile pe care le cauți prin acești oameni. El îți luminează drumul apropiindu-te de acești oameni, care au rolul de a aduce scoate la iveală ce este mai bun în tine. El te ajută să îți găsești puterea de a merge mai departe.

Problema este că de cele mai multe ori tu încerci să te legi de acești oameni pentru a îi ține definitiv în viața ta. Însă acesta nu este rolul lor. Nu sunt meniți să rămână în viața ta pentru totdeauna. Universul i-a trimis doar pentru o perioadă scurtă de timp. Universul i-a adus în viața ta pentru ca ei să îți fie ghizi într-un anumit moment.Și nu trebuie să suferi, să fii tristă, să te simți rănită sau chiar dezamăgită în momentul în care acești oameni pleacă. Pentru că rolul lor a fost împlinit. Te-au ajutat mai mult decât crezi tu.

Nu înțelegi de ce Universul distruge o relație atât de frumoasă, însă dacă privești cu mare atenție lucrurile, îți vei da seama că timpul acestor oameni a trecut, că frumusețea relației voastre va dispărea, că iubirea dintre voi va muri, că povestea lor nu te va putea inspira și mai mult și legătura dintre voi se poate transforma într-o povară pe care nu ești menită să o porți. Și totul va începe să aibă sens.

Esența eliberării este credința. Credința că această poveste trebuie lăsată așa cum este. Universul a scris-o pentru tine. Nu încerca să o rescrii pentru că vei preface în ruină toată frumusețea ei. Poate că schimbarea nu va aduce un final fericit. Poate că acești oameni sunt chiar îngeri care vin pentru a te învăța să o lecție sau pentru a te vindeca sau pentru a te ajuta să fii o persoană mai bună. Iar după ce și-au împlinit scopul, vor pleca pentru a intra în viața unei alte persoane care are nevoie de ajutor.

Acum învață să dai drumul la mâna acestor oameni, să îi lași să își întindă aripile și să zboare către noi orizonturi.

Pentru că în ziua în care vei întâlni persoana care va rămâne în viața ta o veșnicie, sufletul tău o va recunoaște imediat. Și în sfârșit vei înțelege diferența dintre cineva care îți atinge mâna și cineva care îți atinge sufletul.


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor