vineri, 6 mai 2022

Păpădie. 10 moduri simple de utilizare.

Cum suntem în plină primăvară și s-a așternut covorul de păpădii peste tot, ne putem bucura de acest dar al naturii în atât de multe feluri.
Dat fiind faptul că este foarte densă din punct de vedere nutritiv și terapeutic, este în favoarea sănătății noastre să folosim păpădia atât ca aliment, cât și ca plantă vindecătoare în starea ei cât mai naturală. Astfel împărtășesc câteva idei în care putem aduce în alimentație din darurile primăverii.

1. Suc din planta întreagă (floare, tulpina frunza și chiar câteva bucățele de rădăcină). Se pun câteva plante întregi de păpădie în blender cu apă cât să le acopere și o lămâie (fără coajă și semințe). Cine vrea să îi dea un plus de aromă poate adauga si o jumătate de portocală  sau grefă coaptă bine. Cu cât planta este mai matură, cu atât va fi mai intens gustul amărui, gust care se drege cu lămâia adăugată.

2. Bombonele terapeutice pentru tuse. Pulpa rămasă de la sucul de păpădie o amesteci cu miere (opțional pudră de carob) + 3 picături de ulei esential de mentă/eucalipt și 6 picături de ulei esențial de lămâie. Se mixează bine până se omogenizează și se pune la congelat în sertărașul pentru făcut cuburi de gheață sau în forme mici de silicon. Se poate face și fără uleiuri esențiale, fiind consumate bombonelele congelate pentru fibre și mineralele din belșug și celelalte  substanțe active cu efect detoxifiant și fortifiant prezente în pulpa stoarsă.

3. Florile proaspete le putem folosi în salate, în dressinguri pentru salate,  ceai.
O idee de dressing pentru salate și legume, găsești aici.

4. Ulei pentru piele, infuzat cu flori de păpădie, proaspete.
Un mix de ulei cocos + ulei de jojoba +  petalele de la păpădie se lasă la infuzat într-un borcan închis ermetic pentru 10 zile. Apoi se strecoară și uleiul depozitat într-o sticluță închisă la culoare poate fi folosit pe post de cremă de seară pentru piele. Se poate adăuga și câteva picături de ulei esențial de levănțică.

5. Cataplasmă. Uz extern. Florile, frunzele și tulpina se zdrobesc. Mixul obținut se pune peste porțiunile de piele cu eczeme cutanate, pete ale pielii, iritații.
Se poate face la fel cu tulpina și se pune cataplasma pe zonele dureroase cu reumatism acut sau cronic.

6.  Pulbere din rădăcini şi frunze, uscate şi măcinate fin, din care se iau de 3-4 ori pe zi câte 4 g pe zi, se ţin sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghit cu apă. Poți face astfel o cură de 2-4 sătămâni pentru detoxifierea și tonifierea organismului ( în special sistemul digestiv, sistemul limfatic, căile de eliminare).

7. Cură a câte 6 tulpinițe fragede mestecate bine în gură, pe stomacul gol, timp de 3-4  săptămâni  dau rezultate foarte bune în ameliorare rapidă a durerilor reumatice, a inflamaţiilor glandulare şi hepatice, stimularea funcţiei vezicii biliare cu dizolvarea şi eliminarea calculilor biliari,  benefice și în gastrite hiperacide, diabet, ateroscleroză, gută, depurarea sângelui, curățarea și fortificarea splinei, combaterea lipsei de energie.

8.  Sirop de Păpădie. Florile de păpădie nespălate, dar culese din mediu curat, se pun într-un borcan și se acoperă cu miere organică. Se lasă la macerat 3-4 săptămâni. Se pot consuma în deserturi sau la ceai.

9. Salată
 150 g frunze tinere și o rădăcină, proaspăt culese (primăvara până în mijlocul verii), care se ţin 30-45 minute în apă cu sare, pentru a îndepărta din gustul amărui; se taie mărunt şi se amestecă cu 35 g pătrunjel verde, 50 g praz tocat, 10 ml ulei de masline presat la rece, piper, suc de lămâie şi mărar proaspăt tocat. Pentru efecte vindecătoare este necesar să fie consumată, zilnic timp de 2-3 săptămâni.

10. Sucul și decoctul din păpădie poate fi folosit pentru curățarea tenului, pentru măști de față și păr. Decoctul poate fi folosit și intern, la fel în cure de câteva săptămâni pentru susținerea corpului în vindecare în numeroase afecțiuni.
Decoctul din rădăcini de păpădie se obţine din două linguriţe de pulbere ( sau 4 lingurițe de rădăcină proapăt tocată) la 300ml de apă. Se fierbe 5-10 minute la foc mic. Se acoperă 30 de minute, apoi se trecoară. Se beau 1 – 3 căni pe zi.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Introdu adresa de email pentru a te abona la blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor