joi, 14 noiembrie 2024

Gânduri bune! 💜 Îngerul păzitor


 Dumnezeu a dat fiecărui om câte un înger, care să-I conducă pe drumul vieții. Dracul i-a dat atunci și el un drăcușor, care să-I sfătuie de rău. Îngerul șede de-a dreapta și dracul de-a stânga.
Omul e veșnic hărțuit de povețele unuia și de îndemnurile altuia.
Când omul ascultă de sfaturile din stânga, atunci îngerul plânge, și de multe ori, când omul s-a dedat cu totul relelor, îl părăsește. Iar când omul e în mare impas, îngerul intervine pentru el la Dumnezeu.
Călugărilor, dracul mereu nu le dă pace și-i urmărește până în
pragul bisericii, cu sfaturile și îndemnurile lui. Adesea le aduce visuri urâte cu bogății și plăceri lumești si chiar cu femei dezbrăcate, numai ca să-i facă să uite de îndatorirea lor și să păcătuiască. De aceea lupta lor cu Necuratul și cu vicleșugurile lui sunt mai înverșunate.
La nașterea unui copil, e bine ca să se aprindă noaptea câte o lumină, până se botează copilul, ca să nu vie Dracul să-I schimbe.
Tot așa oamenii se feresc să pomenească de Dracul, ca să nu vie să-i ia. Îngerul păzitor vine numai după ce copilul e botezat. Fiindcă îngerul păzitor șade pe umărul drept, omul trebuie să doarmă pe partea stângă, pentru ca îngerul să stea deasupra și să-I păzească.
Tot ce se bate în partea stângă e rău, iar în dreapta e bine. Când omul face cruce, Diavolul fuge de la om, dar dacă omul intră într-o cârciumă, îngerul se oprește la ușă și-I așteaptă. Ca să vestească pe om că se apropie Necuratul, îngerul sună dintr-un clopoțel mic de cleștar și omului îi țiuie urechea. Toți oamenii stângaci sunt ai diavolului. Oamenii tari de înger, adică cei care au un înger neînfricat și ascultă de el, nu li-e teamă de nimic. Cei cu înger slab au Dracul tare. Îngerul păzitor caută adesea să vestească pe om, arătându-i viitorul prin prevestiri.
Dacă dormim, însă, pe dreapta și lăsăm pe drac deasupra, atunci el se zbenguie și dă omului vise urâte. Omul dacă are vreo dorință, e bine să o împărtășească și îngerului păzitor prin rugăciuni și îngerul, pe cât poate, îl ajută.
Când omul e pe moarte, îngerul îi ia sufletul de la gură și pleacă cu el, să-i arate calea spre rai. Dacă, însă, a fost rău, îl părăsește diavolului.

Uleiul de susan – secretul unui somn odihnitor și al unei minți liniștite.

 Acest ritual vechi și prețios este o modalitate simplă de a vă reconecta cu voi înșivă, de a vă relaxa și de a aduce armonie în corp și minte. Iată câteva dintre beneficiile uimitoare ale uleiului de susan aplicat pe tălpi înainte de culcare:

🌿 Somn mai profund și odihnitor– Uleiul de susan ajută la reducerea stresului și pregătește corpul pentru un somn lin și reparativ.

🌿 Calmează sistemul nervos – Cu proprietăți antiinflamatorii și calmante, uleiul de susan aduce o senzație de relaxare profundă, reducând tensiunea acumulată.

🌿 Hidratare și îngrijire a pielii – Tălpile tale vor deveni mai catifelate, iar pielea va beneficia de toată nutriția acestui ulei natural.

Cum să-l aplici: încălzește ușor uleiul de susan, masează-l delicat pe tălpi și lasă-l să acționeze pe parcursul nopții, purtând șosete din bumbac pentru a ajuta uleiul să penetreze mai bine.

8 condiții pentru o dezvoltare regulată


 Stabilește-ți un program. Creează un orar pentru tine. Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi.

    Nu sta degeaba și nu căuta scuze; petrece 30 de minute zilnic făcând activități utile. Include aceste activități în programul tău.

    Ascultă mai mult decât vorbești. Fii deschis la critică, nu fi încăpățânat și fii dispus să înveți.

    Învață să refuzi. Refuză lucruri, oameni și activități de petrecere a timpului liber care nu sunt prioritare. Nu te scuza, doar refuză ceea ce nu este esențial. Ocupă-te de lucrurile tale importante.

    Citește. Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Cititul este necesar nu doar pentru lărgirea orizontului, ci și pentru ascuțirea minții.

    La fiecare trei luni, alege o abilitate pe care să o studiezi. De exemplu, învață desen acum; peste trei luni, exersează arta oratorică.

    Nu uita să ieși la plimbare. Creierul are nevoie de aer curat, iar corpul trebuie activat. În plus, plimbările au un efect pozitiv asupra stării de spirit.

    Include un interval de timp pentru rețelele sociale în programul tău. Fii conștient de cât conținut consumi fără să îți dai seama. Cu cât mai puțin, cu atât mai bine. Păstrează controlul.

Să te plângi nu înseamnă și că te victimizezi...


 Ce este „toxic positivity”? 🤷‍♀️

🙄 Sunt mesajele acelea așa-numit încurajatoare atunci când traversezi o perioadă dificilă și te simți copleșită și descurajată, iar oamenii din jur vin și-ți spun:

„Hai că, o să treacă și asta!”
„Încearcă să vezi partea plină a paharului.”
„Zi mersi că nu a fost mai rău de atât!”

🙅‍♀️ Confundăm susținerea cu empatia și mai ales cu ascultarea.

Și nu mă înțelege greșit: nu este nimic în neregulă cu a păstra în vedere și „partea plină a paharului” - problema însă când vine vorba despre pozitivism toxic este că există DOAR această parte.

🧏‍♀️ Dar spune-mi sincer: mesajele de genul celor de mai sus, auzite atunci când ți-e cel mai greu, simți că te ajută?

(Pe mine, îți spun cât se poate de onest, mă enervează teribil. 😡)

Evident că NU.

🤦‍♀️ Mesajele acestea nu fac decât să-ți invalideze și să-ți reducă ceea ce tu trăiești în acele momente și în acea situație.

Mai că nu-ți spun pe șleau „hei, dar nu te mai plânge atât, ești nerecunoscătoare, prea te victimizezi!”

Dar adevărul, dragă femeie, este și că uneori AI NEVOIE SĂ TE MAI ȘI PLÂNGI. ‼️

La fel cum uneori nu putem nega că lucrurile care ni se întâmplă sunt nedrepte și că viața pare de... ciocolată. 🙃

Și nu știu cum e pentru tine, dar pentru mine să aud un astfel de mesaj este chiar de ajutor.

🍂 „Măi, da... chiar e nasol ce se întâmplă. Te cred că ți-e greu.”
🍂 „Ba pe bună dreptate că te-ai enervat și că situația asta te consumă!”
🍂 „Așa e, te înțeleg că-ți vine să lași totul baltă...”

Sunt norocoasă că în perioada asta am avut și am oameni în jurul meu care ȘTIU să facă diferența. 🙏

Dar îmi dau seama, lucrând zi de zi în consiliere, cât de puține dintre femeile cu care povestesc au astfel de persoane în jurul lor...

☹️ ...și cât de greu le este să se simtă nevăzute, neauzite, neînțelese.

Dragă femeie, problema NU este întotdeauna la tine.

Să te plângi nu înseamnă și că te victimizezi...

‼️ ...tot așa cum să ai nevoie de înțelegere nu înseamnă că ceri „atenție”.

Așa că îndemnul meu pentru tine astăzi este următorul: învață întâi tu să faci diferența dintre susținere autentică și toxic positivity...

😉 ...apoi învață să faci diferența între oamenii din jurul tău care chiar te susțin și care pur și simplu zic și ei ceva acolo, ca să fie.

Gânduri bune! 💜

O rugăciune a Sfântului Ioan Gură de Aur

 Mulțumim ție Doamne, pentru toate binefacerile Tale, care din ziua dintâi și până în ceasul acesta ai făcut cu noi nevrednicii.

Îți mulțumim pentru cele care le știm și care nu le știm, pentru cele arătate și cele nearătate, pentru cele cu fapta și cu cuvântul, pentru cele de voie și fără de voie, și pentru toate cele făcute cu noi nevrednicii.

Îți mulțumim pentru necazuri și pentru liniște, pentru gheena și pentru pedeapsa de acolo, pentru Împărăția cerurilor.

Te rugăm, păzește sufletul nostru ca să fie sfânt, având cugetul curat și vrednic de filantropia Ta.

Tu, care ne-ai iubit pe noi într-atât, încât ai dat și pe Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, învrednicește-ne a ne face vrednici de iubirea Ta.

Dă-ne înțelepciunea întru cuvântul Tău și întru frica Ta.

Unule Născut Hristoase, însuflă-ne puterea cea de la tine.

Tu Dumnezeule, care ai dat pre Fiul Tău Cel Unul Născut pentru noi, și ai trimis pe Duhul Tău cel Sfânt, spre iertarea păcatelor noastre, iartă-ne nouă orice am greșit, cu voie, sau fără de voie, și nu ne socoti păcatele noastre.

Pomenește Doamne, pe toți care cheamă în ajutor numele Tău cel sfânt întru adevăr.

Pomenește pre toți care ne-au făcut nouă bine, sau ne-au voit rele, căci toți suntem oameni. Amin.

Rugăciune la alăptare, către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, înaintea icoanei sale „Cea care alăptează"

 

Rugăciune la alăptare, către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, înaintea icoanei sale „Cea care alăptează"


Primeşte, Doamnă de Dumnezeu Născătoare, rugăciunile cele cu lacrimi ale robilor tăi care aleargă la tine. Te vedem în sfânta icoană cum Îl ţii în braţe şi-L alăptezi pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru, pe Domnul Iisus Hristos. De L-ai şi născut fără de durere, totuşi cunoşti durerile mamelor, şi neputinţele fiilor şi fiicelor omeneşti le vezi. Pentru aceasta, cu căldură căzând la icoana ta tămăduitoare şi sărutând-o cu umilinţă, te rugăm, Preamilostivă Stăpână: îndură-te de noi, păcătoasele, cele osândite să naştem în dureri şi să creştem în întristări pruncii noştri, şi cu împreună-pătimire acoperă-ne, iar pe pruncii şi soţii noştri izbăveşte-i de bolile cele grele şi de necazurile amare. Dăruieşte-le sănătate şi putere, ca cei hrăniţi să crească din putere în putere, iar cele care îi hrănesc să se umple de bucurie şi mângâiere, ca şi acum, cu mijlocirea ta, Domnul să săvârşească lauda Sa din gura pruncilor şi a celor care sug. O, Maică a Fiului lui Dumnezeu! Milostiveşte-te de maicile fiilor omeneşti şi de norodul tău cel neputincios: bolile noastre grabnic tămăduieşte-le, necazurile şi întristările noastre alină-le şi nu trece cu vederea lacrimile şi suspinările robilor tăi. Auzi-ne în ziua necazului pe noi, cei care cădem la icoana ta, şi în ziua bucuriei şi izbăvirii primeşte laudele inimilor noastre cele mulţumitoare. Înalţă rugăciunile noastre la Tronul Fiului tău şi Dumnezeului nostru, ca să fie milostiv către păcatele şi neputinţele noastre şi să adauge mila Sa celor care cunosc Numele Lui, ca şi noi şi pruncii noştri să te proslăvim pe tine, Milostiva noastră Apărătoare şi Nădejdea neamului nostru cea neclintită, în vecii vecilor. Amin.


Rugăciunea de dimineață a Sfântului Grigorie Palama către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu (din Apantisma)

 Fecioară, Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ai născut pe Dumnezeu Cuvântul cu trup; ştiu, cu adevărat ştiu, că nu se cuvine, nici se cade ca eu, cel atâta de desfrânat, cu ochi spurcaţi să văd icoana ta, a celei preacurate, a celei pururea Fecioare, a celei ce ai şi trupul şi sufletul curat şi nespurcat, şi să o sărut cu buze necurate şi întinate, sau să mă rog. Căci cu dreptate este ca de mine, cel desfrânat, să se îngreţoşeze şi să mă urască curăţia ta. Dar fiindcă Dumnezeu, pe care L-ai născut, S-a făcut om, ca să cheme pe cei păcătoşi la pocăinţă, pentru aceasta am îndrăznit şi eu, să mă apropii de tine cu lacrimi rugându-mă. Primeşte această mărturisire, a greşelilor mele cele multe şi grele şi o du Unuia Născut Fiului tău şi Dumnezeu, rugându-te Lui ca să fie milostiv ticălosului şi tăvălitului meu suflet. Că de mulţimea fărădelegilor mele sunt oprit a căuta spre Dânsul şi a cere iertare. Pentru aceasta, pe tine te pun înainte solitoare şi mijlocitoare. Că multe şi mari daruri dobândind eu de la Ziditorul meu Dumnezeu, şi uitându-le pe toate, şi nemulţumitor arătându-mă, ticălosul, cu necuviinţă m-am alăturat cu dobitoacele fără de minte, şi m-am asemănat lor; fiind sărac de fapte bune, bogat de patimi, şi plin de ruşine, lipsit de dumnezeiască îndrăzneală, osândit de Dumnezeu, făcându-mă de plângere arhanghelilor, de râs dracilor, şi de urâciune oamenilor, mustrat de conştiinţă, ruşinat de lucrurile mele cele rele şi mai înainte de moarte fiind mort, şi mai înainte de judecată de sine-mi osândit, şi mai înainte de munca cea fără de sfârşit de deznădăjduire muncit. Pentru aceea dar, numai la a ta sprijinire alerg, Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, cel ce sunt dator cu nenumăraţi talanţi; cel ce întru dezmierdări cu desfrânatele am cheltuit avuţia cea părintească; cel ce am curvit mai mult decât desfrânata; cel ce am făcut fărădelege mai mult decât Manase; cela ce m-am făcut nemilostiv mai mult decât bogatul; cela ce sunt slugă lacomă, vas al gândurilor celor rele, vistierie a cuvintelor celor urâte şi spurcate, străin de toată fapta cea bună. Miluieşte-mă pe mine cel smerit; milostiveşte-te spre mine cel neputincios. Mare îndrăzneală ai la Cel ce s-a născut din tine. Nimeni nu are putere precum tu, Maica lui Dumnezeu; că toate le poţi, ca ceea ce eşti mai presus de toate zidirile şi nimic nu îţi este ţie cu neputinţă, numai de vei voi. Deci, nu trece cu vederea lacrimile mele; nu te întoarce de către suspinul meu; nu lepăda durerea inimii mele; nu ruşina nădejdea mea cea către tine. Ci cu rugăciunile tale cele de Maică, silind pe cea nesilită milostivire a Fiului tău, Cel bun şi Dumnezeu, învredniceşte-mă pe mine ticălosul şi nevrednicul robul tău, să-mi iau frumuseţea mea cea dintâi şi dintru început şi să lepăd grozăvia patimilor, să mă slobozesc de păcat şi să mă robesc de dreptate; să mă dezbrac de spurcăciunea dulceţii celei trupeşti şi să mă îmbrac întru sfinţenia curăţeniei cele sufleteşti; să mor lumii şi să viez faptei celei bune. Călătorind eu, împreună călătoreşte cu mine; pe mare înotând, împreună înoată; priveghind, întăreşte-mă; necăjindu-mă, mă mângâie; împuţinându-mă la suflet, îmbărbătează-mă; îmbolnăvindu-mă, vindecare îmi dăruieşte; nedreptăţit fiind, izbăveşte-mă; năpăstuit fiind, îndreptează-mă; spre moarte primejduindu-mă, degrab alergând mă scoate; vrăjmaşilor celor nevăzuţi, în toate zilele de temut mă arată; ca să cunoască toţi cei ce cu nedreptate mă tiranizează, al cui rob sunt eu. Aşa, Preabună Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, ascultă ticăloasa mea rugăciune şi nu mă ruşina de nădăjduirea mea cea către tine, ceea ce eşti după Dumnezeu nădejdea tuturor marginilor pământului.  Aprinderea trupului meu stinge-o; viforul cel cumplit din sufletul meu, potoleşte-l; mânia cea amară, îmblânzeşte-o; trufia şi mândria părerii celei deşarte, din mintea mea şterge-o; nălucirile cele de noapte ale duhurilor celor viclene şi bântuielile cele de zi ale gândurilor cele necurate, din inima mea  împuţinează-le; învaţă limba mea să grăiască cele de folos; povăţuieşte ochii mei să vadă drept faptele bune cele adevărate. Picioarele mele îndreptează-le să alerge fără împiedicare pe calea cea fericită a poruncilor lui Dumnezeu; mâinile mele fă-le să se sfinţească ca, cu vrednicie să le ridic pe ele către Fiul Cel Preaînalt; curăţeşte-mi gura mea ca, cu îndrăzneală să-L numesc Tată pe Dumnezeu Cel Înfricoşat şi Prea Sfânt; deschide-mi urechile mele ca să audă simţitor şi gânditor cuvintele cele mai dulci decât mierea şi fagurul ale Sfintelor Scripturi, şi să vieţuiesc după dânsele întărindu-mă de tine. Dă-mi vreme de pocăinţă, de întoarcere a gândurilor; de moartea cea năprasnă, fereşte-mă; osândit de conştiinţă fiind, izbăveşte-mă. Şi mai pe urmă de toate, fii lângă mine la despărţirea sufletului de ticălosul meu trup. Sila cea nesuferită, lesnind-o; durerea cea nespusă, uşurând-o; strâmtoarea cea nemângâiată, mângâind-o; de faţa cea întunecată a dracilor, izbăvindu-mă; de cercarea cea preaamară a vameşilor celor din aer şi stăpânitorilor întunericului, slobozindu-mă şi zapisele păcatelor mele celor multe rupându-le, cu Dumnezeu mă împrieteneşte, şi stării Lui de-a dreapta, celei fericite, la înfricoşata judecată mă învredniceşte; şi bunătăţilor celor veşnice şi nestricăcioase, moştean pe mine mă fă. Această mărturisire îţi aduc ţie, Stăpâna mea, Născătoare de Dumnezeu, lumina ochilor mei celor întunecaţi, mângâierea sufletului meu, folositoarea şi nădejdea mea cea după Dumnezeu. Pe care cu blândeţe primeşte-o şi mă curăţeşte de toată spurcăciunea trupului şi a duhului. Şi mă învredniceşte în veacul acesta de acum fără de osândă să mă împărtăşesc cu preasfântul şi preacuratul Trup şi Sânge al Fiului şi Dumnezeului tău; iar în cel ce va să fie, cu cina cea preadulce şi cerească a desfătării Raiului, unde este locaşul tuturor celor ce se veselesc. Aceste bunătăţi, dobândindu-le eu nevrednicul, să slăvesc în vecii vecilor preacinstitul şi de mare cuviinţă numele Fiului şi Dumnezeului tău, Cel ce primeşte pe toţi cei ce se pocăiesc din tot sufletul, pentru tine, ceea ce te-ai făcut mijlocitoare şi chezăşuitoare tuturor păcătoşilor. Că prin tine, Prealăudată şi Preabună Stăpână, se mântuieşte toată firea omenească, lăudând şi binecuvântând pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Treimea Cea Prea Sfântă şi de o fiinţă, totdeauna acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor