Comuna Saschiz este situata in judetul Mures, in partea de sud-est a Podisului Tarnavelor, la 20 de kilometri de Sighisoara, spre Brasov. La inceputul Evului Mediu, Saschizul a fost locuit de secui, dupa care acestia s-au mutat spre est, lasand locul sasilor. Acestia au ridicat Cetatea taraneasca, la aproximativ doi kilometri de sat, pe culmea unui deal. Mica distanta a facut ca biserica fortificata din mijlocul satului sa capete rolul principal de refugiu al satenilor.
Biserica Sfantul Stefan din Saschiz a fost construita intre anii 1493 si 1496, din piatra de cariera, in stil gotic, pe locul unde fusese o bazilica romanica. Turnul cu Ceas al bisericii este o constructie masiva superba, cu acoperisul imbracat in tigla smaltuita, divers colorata, care are prevazute niveluri cu guri de tragere. Ultimele caturi sunt ridicate din caramida, celelalte fiind din piatra.
Se spune ca Turnul din Saschiz a fost model pentru actualul Turn cu Ceas din Cetatea Medievala Sighisoara. Turnul a fost refacut in anul 1832, dupa ce trecuse prin doua devastatoare incendii. La fereastra etajului superior exista o figurina numita Bogdan, care acompaniaza bataile ceasului. Intreg ansamblul a fost inconjurat de un puternic zid de aparare, biserica fiind proiectata inca de la inceput ca fortareata.
Biserica evanghelica fortificata din Saschiz face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Biserica este usor accesibila vizitatorilor, fiind situata chiar pe marginea DN13. Turnul bisericii a fost reabilitat complet, cu fonduri europene, lucrarile fiind finalizate in acest an.