miercuri, 12 august 2020

In vizita la Biserica fortificata Saschiz

 

Comuna Saschiz este situata in judetul Mures, in partea de sud-est a Podisului Tarnavelor, la 20 de kilometri de Sighisoara, spre Brasov. La inceputul Evului Mediu, Saschizul a fost locuit de secui, dupa care acestia s-au mutat spre est, lasand locul sasilor. Acestia au ridicat Cetatea taraneasca, la aproximativ doi kilometri de sat, pe culmea unui deal. Mica distanta a facut ca biserica fortificata din mijlocul satului sa capete rolul principal de refugiu al satenilor.

Biserica Sfantul Stefan din Saschiz a fost construita intre anii 1493 si 1496, din piatra de cariera, in stil gotic, pe locul unde fusese o bazilica romanica. Turnul cu Ceas al bisericii este o constructie masiva superba, cu acoperisul imbracat in tigla smaltuita, divers colorata, care are prevazute niveluri cu guri de tragere. Ultimele caturi sunt ridicate din caramida, celelalte fiind din piatra.
Se spune ca Turnul din Saschiz a fost model pentru actualul Turn cu Ceas din Cetatea Medievala Sighisoara. Turnul a fost refacut in anul 1832, dupa ce trecuse prin doua devastatoare incendii. La fereastra etajului superior exista o figurina numita Bogdan, care acompaniaza bataile ceasului. Intreg ansamblul a fost inconjurat de un puternic zid de aparare, biserica fiind proiectata inca de la inceput ca fortareata.
Biserica evanghelica fortificata din Saschiz face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Biserica este usor accesibila vizitatorilor, fiind situata chiar pe marginea DN13. Turnul bisericii a fost reabilitat complet, cu fonduri europene, lucrarile fiind finalizate in acest an. 

https://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/9939-in-vizita-la-biserica-fortificata-saschiz

În Arena - Expozitia Horia Bernea: de la gradina la iconostas, la MTR

Asociatia Eleon din Alba Iulia, în parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman , va asteapta miercuri, 12 august, de la ora 18.00, Sala „Irina Nicolau”, vernisajul expozitiei Horia Bernea: de la gradina la iconostas . Expozitia comemoreaza 20 de ani de la moartea artistului.

De la gradina iconostasului, Horia Bernea, asa cum insusi insusi, un dialog dialogat, colaborarea cu Dumnezeu. Dupa ce a parcurs o stage conceptualista, abstracta, Horia Bernea sa intors gradual spread arta figurativa, masurandu-si fortele, uriase, cu „supunerea la dat”. A abordat genuri si teme consacrate, si-a impus siesi limite in pictura si a perseverat in a se apropia de resorturi ultime ale lumii ce ne inconjoara, cu instrumente care pot pictor care nu a negat nici arta contemporana, nici traditia. Innoirea neincetata a cautarii este situata permanent in preajma tainei aceasta lumi. Un considerent arta nu un scop în sine, ci un ajutor în supravietuirea spirituală, iar impartasirea bucuriilor pe care le le a a trait in drumul sau asa adevar a numit-o marturisire.
Efortul sau integrator în plan artistic a stat sub semnul crucii, pe care a recunoscut-o, cu neincetata uimire, în toate. Prin expozitia Crucea , o marcat infiintarea Muzeului Taranului Roman, punand in lumina credinta crestina ca fundament al civilizatiei satului romanesc si importanta crucii ca reper in contemporaneitate. Cu delicatete, ascutit discernamant si gust desavarsit, a asezat si expozitia permanenta a Muzeului, in care a aprins, ca o flacara palpaitoare, asa cum si-a dorit, amintirea spiritualitatii taranului roman. Muzeologia, ca si pictura lui Horia Bernea, sa dorit a fi sau lucrare teandrica, ce invita, nu obligații, la impartasirea bucuriei pe drumul cunoasterii.

Expozitia este organizata de Asociatia Eleon din Alba Iulia, cu sprijinul Muzeului National al Taranului Roman si in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei. Majoritatea lucrarilor au fost puse la dispoziție prin bunavointa colectionarilor dr. Sorin Costina, Daniel si Roxana Ghiurutan si Doina si Constantin Xifta.

Expozitia va face față în cadrul evenimentului Zilele Muzeului Îngrijirea Taranului, însă poate avea loc în perioada 10 - 20 septembrie 2020.

Printre parteneria media media evenimente se numara si canalul media online www.accmediachannel.ro  si revista online www.daciccool.ro .

https://accmediachannel.ro/in-arena/in-arena-expozitia-horia-bernea-de-la-gradina-la-iconostas-la-mtr/

ACȚIUNE

 

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor