duminică, 25 august 2024

De multe ori când cineva îi cânta „Mulţi ani trăiască!”, sfinţia sa îl oprea şi îi zicea: „Nu aşa, ci:....


 

„Întotdeauna mi-am rănit ştiinţa gândului, învăţând pe alţii cele ce eu n-am lucrat. Îmi aduc aminte câteodată de marii nevoitori care au trăit mai demult în această mănăstire, care dormeau în sicrie şi se sileau la plângere şi lacrimi, dar eu stau ca o stâncă cu totul în nesimţire. Orice vorbesc pentru îndreptarea altora mă mustră mai mult pe mine decât pe ei, că nu fac cele ce zic, şi zilele se scurtează şi vremea sfârşitului nemerniciei mele pe acest pământ se apropie.”

Părintele Cleopa repeta mereu: „Mâine, poimâine mă duc la Hristos! Mâine pleacă Moşul Putregai!”, „Mâine nu veţi mai vedea decât o cruce în cimitir!”, „Mâine, poimâine, veşnica pomenire Moşului Putregai!”, „Ia, un hârb legat cu sârmă!”, „Mâine mă duc la fraţii mei. Ei strigă la mine: «Hai, măi frate! Lasă vorba cu oamenii!»”.

De multe ori când cineva îi cânta „Mulţi ani trăiască!”, sfinţia sa îl oprea şi îi zicea: „Nu aşa, ci: «Veşnica pomenire, veşnica pomenire, veşnica lui pomenire!»”. Sau zicea: «La mulţi ani, Moşul Putregai»!”.

Inimile credincioşilor se umpleau de bucurie, auzindu-l pe părintele spunând: „Mânca-v-ar Raiul!” sau „Măi, n-am o traistă mare, să vă bag în ea şi să vă duc pe toţi la Rai! Să nu rămână unul!”.

Odată m-am dus să-i cer sfaturi Părintelui Cleopa. Iar sfinţia sa mi-a spus: „Părinte Ioanichie, am îmbătrânit în zile rele! Ce sfaturi să mai dau? Întotdeauna mi-am rănit ştiinţa gândului, învăţând pe alţii cele ce eu n-am lucrat. Îmi aduc aminte câteodată de marii nevoitori care au trăit mai demult în această mănăstire, care dormeau în sicrie şi se sileau la plângere şi lacrimi, dar eu stau ca o stâncă cu totul în nesimţire. Orice vorbesc pentru îndreptarea altora, mă mustră mai mult pe mine decât pe ei, că nu fac cele ce zic, şi zilele se scurtează şi vremea sfârşitului nemerniciei mele pe acest pământ se apropie. Nu mai înşir multe, că niciodată nu voi putea spune întunericul răutăţilor mele. Iar sfinţia ta, care ai Sfânta Evanghelie şi izvoarele cele curate ale Sfinţilor Părinţi, nu căuta să te adapi dintr-un pârâu sec şi glodos. Ai atâtea izvoare dumnezeieşti, care pot să-ţi răcorească setea cea duhovnicească şi să-ţi învioreze sufletul spre a-l face să zboare la cer.

De aceea zic: Fericiţi sunt cei ce tac şi lasă sa vorbească mai întâi faptele lor, apoi vorbesc şi ei din trăire proprie şi din prisosinţa inimii lor.

Să ne ajute mila Domnului nostru Iisus Hristos tuturor şi mie păcătosului, ca să nu fim mustraţi în ziua cea mare a Judecăţii pentru cele ce am învăţat pe alţii, dar nu le-am făcut”.

Părintele Cleopa, având o viaţă sfântă, s-a învrednicit atât de darul sfinţeniei, cât şi de darul înainte vederii, căci aproape tot ce spunea cu cuvântul se împlinea cu fapta, fără ca el sa ştie aceasta. De aceea, călugării şi credincioşii erau atenţi la tot ce spunea cuvioşia sa şi ascultau sfaturile lui ca din gura Domnului şi astfel se întorceau mulţumiţi sufleteşte la casele lor.

(Arhimandrit Ioanichie BălanPatericul românesc, Editura Mănăstirea Sihăstria, p. 761)

Legenda frunzei de stejar și a toamnei. 🍁🌼🍂


 Legenda spune că într-o zi s-a iscat un vânt năpraznic. Și atâta de puternic era că îndoia crengile copacilor mai-mai să le rupă, zdrăngănea ferestrele că păreau a sta să se spargă și ridica în slavă hârtiile și praful din drum.
Nedumerită, frunza stejarului se uită la tatăl său și-l întrebă:
"Dragă tată, o fi această toamna despre care spuneai că trebuie să vină ? Spune-mi, tată, ce este toamna?”
Și stejarul îi răspunse:
"Draga tatii, toamna este cea de a treia fiică a anului. Ea coboară la vremea ei din înaltul cerului și atunci trebuie să-și primească alaiul și trena galben-arămie. Trena i-o veți face voi, frunzele, și veți așterne covor ruginiu peste întreaga fire, întreaga natură, munți, dealuri, văi și câmpii. Îndată ce coboară din înalturi își face apariția pe dealuri și începe a stropi împrejuru-i cu mănunchiul de ciumăfăi, binecuvântând pământul spre sporul în roade. De la ciumăfăi își ia și culoarea simbolică. Atunci, Soarele i se închină și coboară spre asfințit. Răcoarea se înstăpânește peste tot, iar sămânța se scutură. Frunzele îngălbenite se vor desprinde de ramuri, își vor lua locul în trena ei, vor așterne apoi covor pământului și se vor cufunda într-un somn adânc, pentru totdeauna. Diminețile vor fi întâmpinate de bruma rece, iar vântul va fi foarte neastâmpărat. Ei sunt prietenii nedespărțiți ai toamnei. Vântul nestăpânit va sălta frunzele până-n înaltul cerului, jucându-se cu ele și făcându-le să danseze în aer. Apoi le va lăsa să se odihnească pe pământ. Voi, frunzele, vă veți supune Toamnei, părăsindu-vă tatăl ce v-a ținut atâta timp pe crengile sale și v-a putut apăra doar de adierile vânturilor blânde. Aceasta este însă legea naturii și ea trebuie respectată. Pentru oamenii vrednici, toamna este o bucurie, căci e plină de roade”.

Abia ce termină de povestit când iată că se arătă pe dealuri frumoasa Toamnă. În juru-i era mulțime de fructe, miresme de crizanteme o învăluiau ca un abur, iar frunzele i se închinau, așternându-i-se în cale, ca apoi să-și ia locul în lunga-i trenă. Frunza era fericită că aflase ce este Toamna și care-i era ei menirea. Și, fascinată la vederea Toamnei, se împurpură, devenind mai ruginie decât era, se desprinse de tatăl său și plecă spre veșnicia ei.

Prin astfel de creații minunate a știut țăranul să-și exprime recunoștința față de acest anotimp al roadelor. Iar momentele importante ale toamnei le-a fixat, la fel ca și pe cele ale celorlalte anotimpuri, în sărbători, datini și tradiții. Sărbătorile erau cele mari, foarte importante, iar cele mai mici, patronate de mici divinități erau înțelese de comunitățile sătești ca "semne despre vreme”.
Cea mai mare parte din aceste credințe și tradiții, astăzi nu se mai respectă, sau se respectă însă nu cu strictețe.


 ...Uneori când ești fericită, ai vrea ca fericirea toată să o împarți cu cineva care te iubeşte. Uneori când te lovesc grijile, ai vrea să nu fugi, dar să mergi liniştită alături de omul căruia i-ai admira lumea și faptele. Uneori tot ce-ți dorești e ca un om drag să se gândească la tine. Uneori închizi ochii şi-ți doreşti un bărbat de încredere alături. Omul care ar prețui fiecare clipă trăită lângă tine și care ar dori ca această clipă să nu se sfârșească niciodată.

Uneori ai vrea să știi că nu ești singură. Că poți să visezi și în doi. Că ai putea să te pierzi și el te va găsi. Uneori ai vrea să nu te mai zbați, să nu mai lupți atât, doar să te lași moale în brațele lui și să știi că mâine e o nouă zi. Uneori ai vrea să construieşti cu cineva o relație, o familie, o viaţă și să nu regreți niciodată începuturile. Uneori ai vrea să nu-ţi fie teamă doar ţie, ci și lui. Să nu te îngrijorezi doar tu, ci și el. Să gândiți la fel. Să iubiți cu aceeaşi intensitate. Uneori ai vrea să taci și să-l asculți. Și să ai ce asculta. Uneori ai vrea nu doar să vrei, dar și să ai. Să te declari un om fericit, pentru că alt om a făcut exact la fel. Uneori ai vrea să nu fie doar uneori.

Lasă oamenii


Lasă oamenii să te înțeleagă greșit.
Lasă-i pe oameni să creeze o imagine, pe care vor să o creadă, despre tine.
Lasă oamenii să spună ce vor ei să spună.
Lasă-i în pace.
Lasă-i să te judece.
Lasă-i să te condamne.
Lasă-i să facă ce vor, știind doar o bucată din tine, ascultând doar o parte din povestea ta.
Lasă-i în pace.
Nu trebuie să te testezi.
Nu ai nevoie de validarea lor!
Fii tu cu tine și despre tine!
Nu trebuie să le mulțumești și să le implori atenția. Nu trebuie sa le spui totul si sa lasi toata lumea sa stie povestea ta, pentru a fi inteleasa si acceptata. Nu ai nevoie de o realitate creata de alții, prin gândurile sau atitudinea lor.
E povestea ta !!!
Așa că, în loc să muncești pentru a câștiga inimile oamenilor, muncește pentru a te construi, muncește să te cunoști atât de profund, încât oamenii sa observe asta . Învață din greșeli, îmbrățișează schimbările pozitive , fii recunoscător pentru tot ceea ce se întâmplă in viața ta și fii acolo pentru tine, atunci când nimeni altcineva nu este.
Și dacă ai impresia ca nimeni nu e lângă tine, ridica ochii spre Cer.
Când îl ai pe Dumnezeu , niciodată nu ești singur.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor