vineri, 28 iulie 2023

gheara diavolului

 


Gheara diavolului, denumita stiintific Harpagophytum procumbens, este o planta care face parte din familia susanului si isi are originile in sudul Africii. Cunoscuta si ca „planta agatatoare” sau „paianjenul de lemn”, planta taratoare apare la altitudini de aproximativ 1.000 de metri, pe solurile nisipoase si unde clima este arida.

Desi a aparut in Africa (Botswana), mai multe specii de plante nord-americane din genul Proboscidea si anumite specii de Pisonia poarta numele de „gheara diavolului”, ca urmare a aspectului lor – au fructele precum niste gheare atarnate de tulpina. Se cunosc aproape 2.000 de tipuri de astfel de plante, cu aspectul aproape lipit de pamant si tulpini ce se intind la aproximativ 1,5 metri.

Radacinile tuberoase ale ghearelor diavolului sunt utilizate adesea in medicina pentru ca au proprietati antiinflamatorii. De sute de ani, in sud-vestul Africii, gheara diavolului a inceput sa fie folosita impotriva problemelor digestive, a febrei si pentru calmarea durerilor, dar in Europa, beneficiile acestei plante au inceput sa fie cunoscute abia in urma cu 100 de ani.

Gheara diavolului (harpagophytum procumbens)

Gheara diavolului face parte din familia Pedaliaceae si creste in teren nisipos, in conditii foarte aride, la altitudini de 500-1000 de metri in Africa de Sud si Zimbabue. Este o planta taratoare, cu radacini tuberoase, foarte puternice, din care ies radacinile secundare.

Tulpina sa este acoperita de frunze , ce cresc opozite, alcatuite din 3-5 lobi, de culoare verde, cu nuante de gri, datorita faptului ca sunt acoperite cu perisori fini, care secreta mucilagii. Floarea are forma de trompeta, colorata pe margini in nuante de la roz la violet - purpuriu, iar spre centru este galbuie si infloreste in decembrie - februarie.

Fructul sau spinos are o forma aparte, de la care i se trage si numele, este oval si incapsulat intr-o coaja lemnoasa, cu doi spini centrali mari si 2 randuri laterale de 12-16 brate acoperite de tepi. Aceste brate si spini sunt mult mai mari, mai lungi decat fructul in sine.

Semintele sale sunt alungite si de culoare neagra. Ghiara diavolului contine substante chimice ca: harpagoside, harpagide si procumbide, zaharuri, acid oleanolic si ursolic, fitosteroli, acizi aromatici - cafeic, cinnamic si chlorogenic, flavonoide - luteolin si kaempferol. In scop fitoterapeutic este utilizata intreaga planta, care se recolteaza dupa inflorire.

Proprietati: antiinflamator, analgezic, hepatic, spasmolitic, antipiretic, hipoglicemiant, antihipertensiv, diuretic, determina contractiile uterine.

Uz intern:
- detoxifierea ficatului, a rinichilor, afectiuni ale vezicii biliare, lipsa de apetit, osteoartrita, artrita, artroza, poliartrita, spondiloza, coxartroza, diabet, hipertensiune arteriala, aritmii ventriculare hiperkinetice, migrene, nevralgii, intoxicatia cu nicotina, hipercolesterolemie, nasteri dificile, menopauza – sub forma de decoct, tinctura, infuzie.

Uz extern:
- artrita cu inflamatii si durere, tendenite, osteoartrita, artrita, artroza, poliartrita, spondiloza, coxartroza, entorse – sub forma de cataplasme, comprese cu decoct.

Contraindicatii:

- Consumul plantei este interzis sub orice forma la femei insarcinate, femei ce alapteaza, copii mici, coagulopatii, aritmii cardiace, persoane cu ulcer gastric sau duodenal, persoanele aflate inaintea unei interventii chirurgicale (favorizeaza hemoragiile).

Efecte secundare:

- Supradozajul determina greturi, varsaturi, anorexie, dispepsie, bradicardie.

Gheara diavolului, o planta unica

Gheara diavolului contine componente bioactive: harpagizide, harpagide, acizi aromatici, acid oleanolic, fitosteroli, flavonoide. Insumate, acestea confera proprietati antiinflamatorii preparatelor care contin aceasta planta.

Drept urmare, cunoscuta pentru efectele sale antiinflamatorii si analgezice, gheara diavolului a evidentiat o reducere clara a durerii pacientilor cu afectiuni lombare si osteoartrita. Pentru rezultate rapide, specialistii recomanda administrarea de gheara diavolului impreuna cu alte medicamente antiinflamatoare.

In scop medicinal, sunt folositi tuberculii, dupa ce au fost anterior lasati la uscat. Acestia se taie in bucatele mici, din care apoi se prepara infuzii, sau se macina pana devin pulbere. Planta se regaseste in comert sub forma de: ceaiuri, pulberi, tincturi, capsule, tablete, geluri si creme pentru aplicare topica. 

Click pe imagine pentru a afla mai multe despre produs!



Gheara diavolului: proprietati, beneficii si utilizari

Gheara diavolului se numara printre cele mai importante componente ale fitoterapiei moderne. De-a lungul timpului, s-a dovedit faptul ca planta contribuie la reducerea intensitatii si frecventei durerilor articulare, ajuta la mentinerea functionarii normale a articulatiilor si sustine mecanismele de protectie impotriva stresului oxidativ. In aceste situatii, gheara diavolului este recomandata:

  • pentru diminuarea durerilor in caz de entorse, luxatii sau fracturi, dar si in cazul durerilor de cap sau menstruale;
  • pacientilor cu poliartrita reumatoida, reumatism, spondiloza, atroze.

In cazul durerilor cronice, studiile au demonstrat ca planta minune este potrivita pentru tratamentele pe termen indelungat. Extractul de gheara diavolului, care se regaseste in anumite suplimente alimentare, se administreaza cu precautie in cazurile in care, simultan, se ia si un tratament hipoglicemiant, antitrombotic sau inainte de interventiile chirurgicale.

In majoritatea cazurilor, medicamentele cu aceasta planta sunt usor de tolerat, iar efectele secundare, precum starea de greata, ameteala sau durerile de cap apar in cazuri foarte rare.



Salicilatul de metil din uleiul de Gaultheria procumbens intensifica circulatia sangvina din capilare, asigurand o senzatie placuta de caldura, pe care camforul o accentueaza si o mentine.

Efectul analgezic al produsului este sustinut de prezenta extractelor de gheara diavolului si arnica, substante vegetale cu efect dovedit clinic in tratamentul afectiunilor reumatice.

Farmacia naturii: Tapasnicul

 Tapasnicul sau limba boului (denumire oficiala, zeabra - Galeopsis speciosa ochroleuca) este o planta  anuala, inalta de 10-50 cm, in patru muchii, roscata in partea inferioara, fara umflaturi sub insertia frunzelor opuse cate doua, ovale, lungi, putin zimtate, catifelate pe fata dorsala. Corola, de 2-3 cm, este de trei, patru ori mai lunga decat caliciul. Floarea este de culoare alb-galbuie sau galbena, fiind formata din doua parti. Perioada de inflorire: iulie si august. Planta emana un miros puternic, neplacut. Perioada optima de recoltare: iulie, august, septembrie, octombrie. In scop terapeutic se foloseste partea aeriana a plantei (inflorescentele). Se pastreaza nu mai mult de un an. Aceasta planta este inrudita cu izma (menta) si creste spontan in desisul padurilor de la munte. Mai exista o specie de tapasnic, cu flori rosii (Galeopsis ladanum), care este bogata in calciu si fosfor.


La ce este bun tapasnicul
Tapasnicul este compus din mucilagii, uleiuri volatile, taninuri, glucide (galactoza, pentoza), rasini si principii active antitumorale. Compozitia sarurilor minerale ale acestei plante este apropiata de cea a sangelui uman: siliciu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, sodiu, fier. Prin urmare, ea are actiune hematopoietica (hematopoieza e procesul de formare a elementelor figurate sangvine: hematii, leucocite, trombocite). Este emolienta, antiinflamatorie, antibacteriana, antitumorala, tonic amara, regeneratoare la nivel tisular, impiedica procesele de imbatranire, datorita saponozidelor are efect diuretic, depurativ, este drenor limfatic, curata organismul (sangele si limfa) de compusii toxici rezultati din metabolism si are actiune imunomodulatoare, sustinand functiile sistemului imunitar. Este eficienta in boli sistemice, neoplazice, cu afectarea splinei si ganglionilor limfatici, are actiune tonica, remineralizanta, hraneste si revigoreaza organismul dupa boli cronice consumptive, are actiune hemostatica gratie taninurilor. In uz extern, actioneaza, prin functia sa depurativa, in vindecarea diverselor boli dermatologice.
Afectiunile in care este recomandata aceasta planta sunt: afectiuni respiratorii (bronsite, traheite, laringite, faringite, traheo-bronsite, tuberculoza pulmonara), afectiuni tumorale cu diverse localizari, limfadenopatii, maladii limfoproliferative (leucemii, limfoame), convalescente prelungite, anemie, boli sistemice consumptive. Alte intrebuintari externe: eczeme, dermatoze, furunculoze, pentru grabirea cicatrizarii ranilor. Se foloseste extern sub forma de compresa, tinctura si unguent.

Preparate din tapasnic
Decoctul din tapasnic se face din 10-20 g (2-4 lingurite) din partea aeriana (inflorita) a plantei la 1 litru de apa. Se beau 3, 4 cani de ceai zilnic, intre mese. Se pot face si comprese.
Tinctura se prepara astfel: 100 g din partea aeriana (inflorita) a plantei uscate sau 150 g din planta proaspata se pun la macerat in 500 ml de alcool etilic de 70 de grade, intr-un vas care se inchide bine, etans. Se agita zilnic, de 3, 4 ori pe zi, se lasa la macerat 14 zile, se strecoara cu ajutorul unei palnii si al unei bucati de vata. Se pastreaza in sticlute colorate bine inchise. Se pastreaza timp de 2 ani (eu le pastrez chiar mai mult).
Doza zilnica este de 3 lingurite pe zi, diluate in ceai, apa sau suc.
Pasta-unguent de tapasnic: 100 g miere de albine, 5 g rasina de brad, 10 g pulbere de tapasnic cu flori rosii. Se topeste rasina de brad, se amesteca cu mierea, se adauga pulberea de tapasnic, se strecoara. Unguentul de tapasnic se aplica pe zona pubiana timp de cateva zile. Aceasta pasta trateaza cancerul colului uterin.
Intern, este recomandat urmatorul ceai complex: tapasnic cu flori galbene (Galeopsis ochroleuca), coada-calului (partea aeriana; Eqiusetum arvense), troscotel (partea aeriana; Polygonum aviculare), radacina de ciubotica-cucului (Primula officinalis). Din fiecare planta se pun in parti egale, se amesteca bine. Se face un decoct scurt, adica se fierbe amestecul de plante timp de 5 minute (o lingurita la 250 ml apa). Se strecoara. Se beau 3 cesti de ceai cald pe zi. Acest amestec de ceai este bun pentru cancerul de col uterin.

Alte intrebuintari ale tapasnicului
Este bine de stiut ca in partea aeriana a tapasnicului se gasesc cantitati importante de principii active din clasa iridoidelor, cum ar fi harpagozida si harpagid, la fel ca in tuberele marginale ale plantei numite gheara diavolului (Harpagophytum procumbens), care creste in Africa de Sud. Aceasta planta trateaza reumatismul, este antiinflamatoare si are efect analgezic. Ajuta in tratarea unor boli ca atroze, spondiloze, poliartrite cronice inflamatorii, nevralgii cerebrale. Radacina de gheara diavolului se poate folosi si sub forma de unguent, dar bauta sub forma de ceai inlatura durerile reumatice, imbunatateste mobilitatea articulatiilor si imbunatateste starea generala de sanatate. Acest tratament este indicat oamenilor mai in varsta care au afectiuni reumatismale dublate de adipozitate si hiperlipidemie.
In frunzele de lumanarica (Verbascum thapsiforme) si in partea aeriana a bubernicului (Scrophularia nodosa), plante care cresc si la noi in tara, exista cantitati importante de harpagozida si harpagid. Cu tinctura sau cu unguent de bubernic se trateaza piodermitele si plagile deschise.
Din partea aeriana a tapasnicului, din frunze si flori de lumanarica si din radacina de bubernic se poate prepara un unguent pentru combaterea reumatismului (toate formele). Se folosesc aceste plante in parti egale, care se incorporeaza intr-o baza de unguent (200 g unt, 250 ml ulei de masline si 50 g ceara de albine). Acestui unguent i se mai adauga o lingurita de foi de dafin, o lingurita de frunze de rozmarin, o lingurita de frunze de maghiran, o lingurita de flori de galbenele. Se strecoara. Dupa racire (dar pana ca unguentul sa se solidifice) se mai adauga ulei volatil de menta, ulei volatil de ienupar, ulei volatil de eucalipt. Se amesteca bine. Separat, intr-un alt vas, se topesc ceara de albine, unt de shea si unt de cacao. Se adauga la unguentul de baza topit, apoi se amesteca bine. (Ioan Marcus din Aiud, pasionat de fitoterapie)
Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868 sau la adresa de e-mail janosm3@gmail.com

 http://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/remedii-naturale/6118-farmacia-naturii-tapasnicul?fbclid=IwAR0pTyAqzscmteJJRdjy-9hg7qQ12TDhGzpq9FHTCTJwfwa23FRpg_LW44k

Tehnici de eliberare emotională & Meridiane energetice


 
. IS = Începutul Sprâncenei -> Meridianul Vezica Urinară 2 -> dureri faciale, dureri de cap frontale, dereglări de vedere
2. CO = Coada Ochiului -> Meridianul Vezica Biliară 1 -> punctul de întâlnire cu Meridianul Triplu Încălzitor și Meridianul Intestin Subțire -> dureri de cap, dereglări de vedere
3. SO = Sub Ochi -> Meridianul Stomac 2 -> paralizia mușchilor faciali, edeme faciale. dereglări de vedere, nevralgia de trigemen
4. SN = Sub Nas -> Meridianul Guvernator 26 -> edeme faciale, dureri lombare, spate blocat
5. B = Bărbie -> Meridianul Vas Concepție 24 -> punctul de întâlnire cu Meridianul Guvernator, Meridianul Intestin Gros și Meridianul Stomac -> dureri faciale, paralizia mușchilor faciali
6. CP = Capul Pieptului -> Meridianul Rinichi 27 -> dureri în piept
7. SB = Sub Braț -> Meridianul Splină 21 -> dureri în piept și în zona coastelor
8. SS = Sub Sân -> Meridian Ficat 14 -> dureri în părțile laterale ale abdomenului și dureri în piept
9. DM = Degetul Mare -> Meridianul Plămân 11 -> tuse, dureri ale articulațiilor degetelor și dureri în gât
10. DA = Degetul Arătător -> Meridian Intestin Gros 1 -> amorțirea degetelor, dureri maxilare, dureri în gât, dureri de dinți
11. DL = Degetul Lung -> Meridian Pericard 9 -> dureri cardiace, dureri de cap, tinitus
12. Dm = Degetul mic -> Meridian Inimă 9 -> palpitații și dureri cardiace
13. PK = Punctul Karate -> Meridian Intestin Subțire 3 -> dureri în brațe, dureri de cap, dureri lombare, dureri și blocaje în umeri și zona gâtului
________
Surse:
Chinese Medicine for Maximum Immunity Understanding


În Numele Domnului Isus Hristos să curgă binecuvântarea dis de dimineață în viețile voastre...


 Ajută-mă Doamne, ca mâine când mă trezesc dragostea si credința mea pentru Tine să fie şi mai mari decât astăzi.
Amin🙏
Dumnezeu să aibă grijă de noi și de cei dragi nouă. Mulțumim Doamne!
🙏AMIN 🙏
În Numele Domnului Isus Hristos astăzi să aveți parte de îndurare și de binecuvântare...

 În Numele Domnului Isus Hristos, pacea,bucuria și biruința să curgă peste voi...

 Dumnezeu este bun...

 În Numele Domnului Isus Hristos să se deschidă Cerul deasupra voastră și să curgă peste voi belșug de binecuvântare...

 În Numele Domnului Isus Hristos orice lucrare demonică începută împotriva voastră, să fie anulată...

 Când Dumnezeu vrea să te binecuvânteze, nimeni nu Îl poate opri.🕊️
❤️AMIN

🙏

DESPRE BLESTEME...
Orice blestem eliberat și activat împotriva cuiva are întotdeauna atașat un duh necurat.
Tocmai de aceea trebuie să ști cum să anulezi așa ceva.
Cu alte cuvinte nu este suficient doar să vorbești (cum spun unii):
-"Nu primesc."
 În Numele Domnului Isus Hristos să fie anulat orice blestem rostit împotriva mâinilor voastre...

"NU o lua personal! Este doar vibrația ta!


 Vibrația ta, este cea care atrage ființele potrivite la timpul potrivit, este ceea ce ai nevoie de a învăța, trăi, rezolva și dezânvăța, pentru a îți crea alte convingeri și percepții în drumul tău evolutiv, a le integra, pentru a se încheia un ciclu de a nu se mai repeta.

‐ De ce mă înșela?
Infidelitatea nu există atât timp cât nu te gândești la ea. Ai creat-o prin frica și neîncrederea în tine, primești ceea ce ai cauzat, sau prin concentrarea continuă a gândurilor tale ai atras-o în câmpul tău energetic!

-De ce ridica tonul la mine?
Ca să înveți cum și când să te exprimi și când e timpul să taci!

-De ce mă mințea?
Pentru că acțiunile și atitudinea ta îl obligau să îți spună doar ceea ce erai dispusă și voiai să auzi!

‐De ce m-a abandonat?
Nimeni nu te-a abandonat, pentru că nimeni nu este proprietatea nimănui! Indiferent cât de dureros se simte, înțelege că fiecare își îndeplinește rolul și mesajul în viața fiecăruia pentru o anumită perioadă de timp, după care își continuă drumul iar tu, îți înveți lecția.

De ce nu m-a iubit?
Pentru că nu poți oferi, ceea ce nu ai; dar nici nu poți primi ceea ce nu posezi. Este nevoie să înveți să te iubești pe tine însuți ca să poți primi si oferi iubire, invers nu merge.

De ce mă trata fără respect și mă subaprecia?
Pentru că nici tu, pe tine nu te tratai mai bine și pentru a învăța să te respecți și să te apreciezi!

-De ce atrag oameni toxici în viața mea?
Pentru că îți negi și nu îți recunoști acea parte întunecată (toxicitatea ta) din interiorul tău pe care o proiectezi în alții pentru a te ascunde sau a te valida.

Nu lua nimic personal, nimic nu este împotriva ta, ci în favoarea ta, pentru a te trezi, conștientiza și maturiza."

Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei.


 ,N-a creat Dumnezeu femeia să fie batjocoră pe lume... Femeia e o ființă cu totul superioară. Necunoscută de bărbați. Din contră, au atacat-o și au măzgălit-o cu ochii, cu buzele, ei în fel-de-fel, din vina lor.

Săraca, mii de ani a fost roabă, și-a dus-o, și-a născut neamuri întregi, biata femeie, așa, cu toată rigoarea. Iar bărbatul ca un animal a făcut uz de putere.

Acum, dacă puteți să fiți în această sfântă sensibilitate duhovnicească, s-a transmis atavic teama în femeie. Și el profită mereu acuma, deși ea e liberă prin creștinătate, prin Hristos, el încă profită de ea, de puterea lui să o stăpânească. Și e mare greșeală!
Deci: Întotdeauna unul cu altul, întotdeauna unul ca altul!

Îmi zice unul odată: "Părinte, da' nu e bărbatul capul femeii?"

Ehe, zic, numa' atâta știți! Da, e capul femeii, dar să știi că rămâne sec fără inimă. Ea e inima, dragă, să știi asta. Ea este inima, ce te faci?

Nu poți să te joci cu creația Lui Dumnezeu. N-a creat Dumnezeu femeia să fie batjocoră pe lume. Dacă tu ești bărbat, să știi să dai valoare acelor ascunse frumuseți ale ei.

Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se plece să o ia – adică să-i arate eleganţă, preţuire. Atunci floarea îşi arată şi mirosul, şi calităţile ascunse, pentru că tu ai ştiut să răscoleşti adâncurile şi ai făcut din ea ceea ce nu ştia ea că este. Femeia trebuie preţuită, să ştiţi, pentru că mai întâi ne reprezintă O Femeie în Împărăţia cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ţi-e şi frică să vorbeşti comparând-O pe Ea cu oamenii.''

        Arh. Arsenie Papacioc

MENTA - PROPRIETATI SI BENEFICII


Te scapă de stres și anxietate Folosit în aromaterapie, uleiul esențial de menta poate alunga migrenele, stresul și stările de anxietate. În momentul fierberii, frunzele din ceai eliberează peste 12 compuși chimici instabili volatili care inhibă centrii agresivității, iar menta stabilizează, calmează și înviorează. Ceaiul de mentă poate reduce febra Mentolul, componenta principală a ceaiului are capacitatea de a răci corpul pe plan intern, iar acest lucru poate duce la reducere febrei și a inflamației asociate cu acest disconfort.
Alte beneficii ale consumului de mentă
Previne greața și vărsăturile;
Îmbunătățește imunitatea;
Benefică în cazul alergiilor;
Bun pentru durerile de cap;
Adjuvant pentru regenerarea părului;
Induce somnolența;
Menține sănătatea orală;
Diminuează durerile menstruale.
Cum se face ceaiul de mentă Pentru 200 ml de apă fierbinte ai nevoie de o linguriță cu vârf de frunze uscate de mentă. Se lasă totul la infuzat pentru 7 minute, după care ceaiul se strecoară și se scot frunzele și se consumă ca atare ori îndulcit cu puțină miere. Se pot consuma până la 2 cești pe zi de ceai de mentă, dimineața și seara, înainte de culcare.

Cel mai simplu mod de a prepara un ceai de menta este cu ajutorul unui infuzor metalic sau direct cu plicuri ce contin frunze maruntite. Ceaiul poate fi lasat la infuzat intre 3 si 10 minute; cu cat il vei lasa mai mult, cu atat bautura va fi mai aromata si mai tare. Pentru a obtine toate beneficiile acestei bauturi savuroase, cantitatea de consum recomandata pentru un adult este de doua sau trei cani de ceai de menta pe zi.

BENEFICIILE CEAIULUI DE MENTA

In ultimele decenii, ceaiul de menta a devenit din ce in ce mai popular, datorita numeroaselor sale proprietati benefice. Conform unui cunoscut site medical2, menta contine vitaminele A si C, fier, potasiu, magneziu, calciu si fosfor. De asemenea, planta contine o cantitate importanta de antioxidanti, ce contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Un articol de pe un site specializat3 sustine ca o parte din aceste principii active se pot transfera in ceai de menta atunci cand planta este infuzata, insa doar in cantitati infime. 

Iata care sunt beneficiile consumului de ceai de menta:

CONTRIBUIE LA DIGESTIE - CEAI DE MENTA PENTRU STOMAC

Ceai de menta pentru stomac - acesta este poate cel mai cunoscut beneficiu al bauturii, utilizata pentru ameliorarea a numeroase probleme digestive. Specialistii de la Milton S. Hershey Medical Center evidentiaza efectele benefice ale consumului de ceai de menta pentru diaree, in caz de indigestie, greata, balonare si simptomele sindromului de intestin iritabil.

Mentolul - principalul ingredient activ al mentei - are un efect antispasmodic ce relaxeaza muschii stomacali si imbunatateste fluxul biliar. 

AJUTA LA AMELIORAREA SIMPTOMELOR MIGRENELOR SI DURERILOR DE CAP

Anumite plante, printre care si menta, pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor de cap si a migrenelor. Este recomandat, totusi, daca te confrunti frecvent cu dureri de cap, sa consulti un specialist. Efectele benefice ale uleiului esential de menta contra durerilor de cap si migrenelor au fost recunoscute chiar de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In acest caz, se maseaza fruntea si ceafa cu ulei esential de menta amestecat cu un ulei de baza.

AJUTA LA AMELIORAREA SIMPTOMELOR DE RACEALA SI GRIPA

Aceiasi specialisti releva faptul ca, in cadrul anumitor teste, menta a reusit sa inhibe activitatea anumitor tipuri de microorganisme, precum bacterii, virusuri sau fungi. De aceea, ceaiul de menta ar putea avea proprietati antibacteriene si antivirale.

O alta calitate a mentolului este cea de decongestionant, ceea ce duce la fragmentarea mucusului secretat in timpul racelii. Astfel, cu ceai de menta proaspata pot fi ameliorate simptome precum nasul infundat si tusea, facilitand in acelasi timp expectoratiile si calmand durerile in gat.

AJUTA LA MENTINEREA IGIENEI ORALE

Proprietatile sale antibacteriene ajuta la mentinerea unei igiene orale adecvate. Ceaiul de menta poate elimina mirosul neplacut al respiratiei..

ARE EFECT USOR ANALGEZIC

ceai de menta beneficii

Un studiu4 realizat de experti din cadrul Departamentului de Agricultura al Statelor Unite arata ca ceaiul de menta, pe langa proprietatile deja mentionate, are si un efect analgezic. Un alt studiu5 realizat de cercetatorii de la Universitatea din Newcastle compara actiunea analgezica a ceaiului de menta cu cea a unui compus cu structura asemanatoare aspirinei, insa fara efectele iritante de la nivelul stomacului.

ARE EFECTE BENEFICE ASUPRA PARULUI SI PIELII

Datorita proprietatii sale de a imbunatati circulatia sangelui, ceaiul de menta poate stimula cresterea parului, arata un studiu publicat pe un site specializat6.

Antioxidantii din frunzele de menta au efecte benefice si pentru sanatatea pielii, regland nivelul de sebum si ajutand la accelerarea procesului de regenerare a tesuturilor. Ceaiul de menta poate avea efect benefic si la nivel hormonal, ceea ce poate ajuta la prevenirea si ameliorarea eruptiilor cutanate si a acneei.

Un grup de cercetatori turci a publicat un studiu7 care releva ca ceaiul de menta poate ameliora simptomele hirsutismului, care presupune cresterea excesiva a parului la femei, in zone precum fata, stomacul sau sanii.

POATE REDUCE POFTA DE MANCARE

Un experiment efectuat la o universitatea americana8 arata ca mirosul de menta ajuta la reducerea apetitului. Astfel, ceaiul de menta poate fi util persoanelor care vor sa piarda in greutate sau sa se mentina in forma, ajutand la controlarea poftelor culinare.

POATE CONTRIBUI LA COMBATEREA HERPESULUI

Proprietatile antivirale ale mentei au fost testate in cadrul acestui studiu9 publicat in jurnalul Phytomedicine. Uleiul esential de menta a fost folosit impotriva virusului herpes simplex, inhiband activitatea acestuia.

POATE STIMULA ACTIVITATEA CEREBRALA

Un studiu10 prezentat in cadrul British Psychological Society a gasit o legatura intre consumul de ceai de menta si imbunatatirea activitatilor cognitive, a memoriei si a dispozitiei. Se pare ca mentolul si mirosul asociat acestei substante stimuleaza hipocampul. Exista un mit conform caruia ceai de menta te poate face mai destept, insa acesta doar sporeste atentia, concentrarea si vigilenta.

CONSUMUL CEAIULUI DE MENTA IN TIMPUL SARCINII

ceai de menta pentru barbati

Consumat cu moderatie, un ceai de menta poate ajuta viitoarele mame sa treaca peste etapele mai putin placute ale sarcinii. Acesta poate fi folosit pentru a ameliora simptome precum greturile matinale, crampele stomacale, indigestia si oboseala.

Atentie insa la refluxul gastroesofagian, problema cu care multe femei insarcinate se confrunta, caz in care ceaiul de menta este contraindicat. De asemenea, un studiu11 realizat in Iran arata ca mentolul poate determina relaxarea uterului; desi asta inseamna ca ceaiul ar putea ajuta la ameliorarea durerilor menstruale, in perioada mai sensibila a sarcinii, bautura ar putea provoca diverse complicatii.

Conform unui site specializat in alaptare12, ceaiul de menta ar trebui evitat de femeile care isi hranesc copilul la san, deoarece mentolul transmis prin lapte bebelusului ii poate provoca diaree sau iritatii acestuia.


ADMINISTRAREA CEAIULUI DE MENTA LA COPII

In general, nu este recomandata administrarea de ceai de menta copiilor, mai ales fara consultul unui medic pediatru. In special in primele sase luni de viata, copiii isi iau cantitatea corecta de lichid din laptele mamei. Orice lichid suplimentar va fi consumat doar in urma unui consult de specialitate.

Utilizarea de ceai de menta la bebelusi poate fi recomandata, dar este foarte important consultul medicului pediatru inainte de administrare. Ceai menta poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor colicilor la bebelusi

Odata ce copiii inainteaza in varsta, este posibila administrarea ceaiului de menta pentru a calma disconfortul stomacal, insa doar in cantitati reduse. Nu uita: pentru un adult, cantitatea recomandata pentru prepararea unui ceai este de 2 grame de frunze de menta, iar timpul de infuzare poate fi intre 3 si 10 minute. Consulta un pediatru inainte de a administra copilului ceai de menta si acesta iti va recomanda cantitatea potrivita.

CEAI DE MENTA CONTRAINDICATII

Ceaiul de menta nu este recomandat:

  • persoanelor care sufera de sindromul refluxului gastroesofagian;
  • persoanelor care fac tratament cu anticoagulante (menta proaspata contine cantitati destul de ridicate de vitamina K, ce are efect coagulant);
  • femeilor insarcinate (este acceptat consumul cu moderatie pentru ameliorarea unor simptome);
  • femeilor care alapteaza;
  • bebelusilor si copiilor

Ceaiul de menta diminueaza absorbtia fierului in organism, de aceea este recomandat sa fie consumat la distanta de mese - cel putin cu o ora inainte sau dupa - si nu de persoane care sufera de anemie.

De asemenea, persoanele care au alergie la mentol trebuie sa evite consumul de ceai de menta. Conform unui studiu13 publicat in jurnalul Allergy and Rhinology, reactiile alergice la menta pot provoca astm bronsic.

Ceaiul de menta este o bautura racoritoare, proaspata si aromata, cu numeroase efecte benefice pentru sanatate. Acum ca stii totul despre menta, pentru a te bucura de proprietatile terapeutice ale acestei plante, bea zilnic doua-trei cani de ceai de menta, dar tine cont si de posibilele contraindicatii.

 

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor