duminică, 7 mai 2023

Pacea tăcerii din noi

 


priți-vă din când în când, în fața standului cu flori, carnavalul bucuriilor-n culori, pentru a vă schimba calea vieții, când visele pot fi risipite și iubirile pierdute.
Adâncimi în suflete, care dau o nouă valoare, acele mistere ale minții ce așteaptă cheia să fie deschise, drumuri însorite ale fericirii ce ne poartă dincolo de tărâmul îndoielii, o viață binecuvântată cu strălucirea căilor aglomerate ale vieții, profunzimea și înălțimea sentimentului – Dumnezeu.
Pentru că pacea ar putea fi în tăcerea din noi, străduindu-ne să fim fericiți.

De unde ne vin gândurile rele?

 


De unde ne vin gândurile rele?
De unde primim ca nişte săgeți în inimă pofte și dorințe păcătoase?
Cine ne șoptește în urechile minții că nu există Dumnezeu, demoni, rai sau iad?
Cine sunt cei care stârnesc certurile, dezbinările și neascultările?
Cine sunt cei care ne ademenesc cu plăceri ca mai apoi să ne robească prin chin, tristețe și amărăciune?
Cine sunt cei care ne pervertesc mintea, ne înșeală și ne amăgesc cu minciuni?
Sunt îngerii cei căzuți, demonii - duşmanii noștri de moarte. Zi și noapte, în orice loc, ei nu încetează să ne ispitească și să strecoare semințele răutății în noi. Umblă ca nişte lei căutând pe cine să înghită. Și din păcate înghit pe mulți fii ai lui Dumnezeu, necredincioşi și neascultători.
Ura lor față de noi este desăvârșită, însă puterea lor este mărginită și limitată de înțelepciunea lui Dumnezeu. Ei sunt îngăduiți să ne ispitească, căci astfel, prin acest război ne putem încununa, putem deveni cu adevărat liberi și putem primi răsplătirile cele veșnice.
În acestă luptă însă nu putem învinge singuri pe aceste duhuri viclene netrupești, ci avem nevoie și de ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului, al Sfinților şi al Îngerilor. Prin întruparea, jertfa, moartea și învierea Mântuitorului, am primit și noi puterea să călcăm peste șerpi, peste scorpii și peste toată puterea vrăjmașului, prin unirea și legătura cu Dumnezeu-Omul - Iisus Hristos Biruitorul.
"Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieşi, decât numai cu rugăciune şi cu post." Marcu 9,29.
"Oare, nu pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, am urât şi asupra vrăjmaşilor Tăi m-am mâhnit? Cu ură desăvârşită i-am urât pe ei şi mi s-au făcut duşmanii." Psalmul 138,21-22.
"Vezi pe vrăjmaşii mei că s-au înmulţit şi cu ură nedreaptă m-au urât." Psalmul 24,20.
"Doamne armă asupra diavolului Crucea Ta o ai dat nouă că se îngrozește și se cutremură, nesuferind a căuta spre puterea ei, că morţii ai sculat și moartea o ai surpat, pentru acesta ne închinăm îngropării Tale şi învierii." Tropar la Taina Sfântul Maslu.
"Spre Tine am nădăjduit, să nu fiu ruşinat în veac, nici să râdă de mine vrăjmaşii mei." Psalmul 24,2

Bună dimineața!



 

Ce înseamnă a judeca și cînd judecata este un păcat?


Mai nou, orice replică în contradinctoriu este întîmpinată cu reproșul: "De ce judeci!" Este adevărat că judecata aparține lui Hristos și oricine judecă pe aproapele său săvîrșește păcatul lui antihrist, căci se pune pe sine în locul lui Hristos. Dar tot Hristos ne-a spus că fiecare om va ieși judecat sau îndreptat din propriile cuvinte.
Așadar, singura judecată care se face încă de pe pămînt este judecata cuvintelor. Adică noi știm, chiar în clipa în care cineva rostește un cuvînt strîmb, că acel cuvînt este sentința sa pe care Însuși Hristos a pecetluit-o.
Toate păcatele erau iertate de Hristos, a iertat adulterul femeii și cămătăriile vameșilor, a iertat uciderile tîlharului, dar nu a iertat hula împotriva Duhului Sfînt ce se face cu gura.
Orice cuvînt strîmb împotriva adevărului este o hulă împotriva Duhului Sfînt, căci Duhul Sfînt este Duhul Adevărului. Iată de ce Sfinții Părinți au condamnat ferm ereziile, dar au pus chip de pocăință tuturor păcatelor, avînd pentru aceasta împuternicirea lui Hristos.
Urmînd învățătura lui Hristos și noi iertăm și ne păzim de orice judecată a păcatelor străine, dar mărturisim cu fermitate că nimeni nu poate fi drept dacă cuvintele sale sînt strîmbe, nu poate fi bun dacă cuvintele sale sînt rele. Căci fiecare iese judecat din propriile lui cuvinte, un principiu care se păstrează și în judecata omenească, unde primul drept este "dreptul de a nu spune nimic".


"Frumoasă femeie! Ce doamnă!"

●● Ai grijă de tine, de prezența ta, de felul în care arăți, în fiecare zi. Aranjează-te ca și cum ai merge la o petrecere.
●● Viata, chiar e o petrecere. Nu există alta mai mare ca ea! Baia zilnică, pieptănatul, hainele, toate atractive, mirosind a parfum, a curat, a bun-gust. Bunul gust este gratis, nu costă nimic. Fa ca oglinda ta și ochii care te privesc să se bucure.
●● Nu te închide în casă sau în camera ta.
Nu te juca de-a închisoarea, de-a deținuta voluntară. "Apa statută miroase urât și mașina care nu se mișcă ruginește".
●● Iubește exercițiul fizic ca pe tine însăți.
Un moment de gimnastică, o plimbare, rezonabilă, în interiorul casei tale sau în afara ei. Sau, măcar deschide ușa, udă trandafirii, răspunde la telefon, dansează - chiar dacă ești singură, fă orice mișcare care te dă jos din pat și te ridică de pe canapea.
"Împotriva lenei, hărnicie".
●● Ai o vârstă? Evită atitudini și gesturi de bătrână dărâmată, cap plecat, spate cocoșat, târșiit de picioare. Nu, nu! Așa ceva nu e permis!Fă, mai bine, ca pe unde treci, oamenii să nu se poată abține să te admire, complimentându-te:
☆ "Frumoasă femeie! Ce doamnă!"
Amintește-ți: firele albe...se pot vopsi! și ridurile...se pot disimula cu un zambet larg!
Târâtul picioarelor?, nu! Ăsta chiar e semn de bătrânețe.
●● Nu vorbi despe vârsta ta și nici nu te plânge de durerile tale, reale sau imaginare. Altfel, ajungi să te crezi mai bătrână și mai bolnavă decât ești în realitate și cu timpul te vei trezi singură.
Oamenilor nu le plac povești despre boli și spitale.Când te întreabă "ce faci?". Tu răspunde-le: "Foarte bine! Divin! Genial!"
●●Cultivă-ți optimismul, mai presus de orice.
"Pune față bună vremii rea".
Fii pozitivă în gândire, bine-dispusă în cuvinte, luminoasă la chip, amabilă în toate.
Nu fi o babă catrănită.
Vârsta? Nu e chestiune de ani, ci o stare de spirit. Ai vârsta pe care tu vrei s-o ai.
"Sufletul nu îmbătrânește".
●● Încearcă să-ți fii utilă ție însăți și celorlalți. Nu ești un parazit și nici o creangă ruptă de copacul vieții.
Bazează-te cât poți de mult pe tine. Și, ajută: ajută cu un zâmbet, un sfat, un serviciu. Deschizându-te către ceilalți, te va scuti să stai tot timpul cu gândul la "eu", "vai", ... tristă și însingurată.
"Doar când spargi nuca ajungi la miez".
●● Lucrează cu mâinile și mintea ta. Munca e o terapie infailibilă - orice activitate, fizică, intelectuală sau artistică.
Fă ceva, orice. Ce îți place și ce poți. Ocupă-ți timpul, nu îl risipi. Citește, ascultă muzică, vezi un film bun.
"Activitatea e o binecuvântare și medicament pentru multe rele."
●● Nu trăi tânjind după trecut.
Nu-ți condamna lumea și nu-ți blestema momentul ACUM.Nu trăi din amintiri, privește spre viitor cu bucurie. Stabilește-ți obiective noi, Fă-ți planuri, visează...!
Pozitivă, mereu! Negativă, niciodată!
Fiecare ar trebui să fim precum Luna: destinată să lumineze noaptea și ca Soarele: menit să dea căldură mereu.


 

Rugăciunea celui care nu-și găsește rostul în lumea aceasta, către Sfântul Efrem cel Nou


 Sfinte Părinte Efrem, amărăciunea în care mă aflu mi-a fost călăuză spre tine.

Am auzit că vii grabnic în ajutorul celor care nu și-au aflat nici un rost pe pământ și de aceea te rog ia aminte și la mine, chiar dacă n-am nici un bob de credință.

Am obosit să tot văd cum voia omului aduce atâtea urâciuni pe pământ și de aceea mi-am zis că, de fapt, Dumnezeu nici nu există.

Cumplit este acest gând, dar mai cumplită este o lume fără Dumnezeu, în care totul alunecă spre moarte și nimicnicie.

Este cu neputință ca moartea să fie sfârșitul a toate, pentru că, în adâncul lui, omul nu-și dorește niciodată să moară, ci să fie veșnic. 

M-am uimit mult aflând că tu ești viu, chiar dacă ai trăit acum cinci veacuri, însă minunile tale adeveresc că n-ai murit.

Dacă tu ai biruit moartea, cu toate că ai fost ucis mișelește, înseamnă că până acum nu încetezi să-ți împlinești menirea pe care ți-a rânduit-o Domnul.

Așadar, ai găsit o cale de a afla cu adevărat cine ești și care este rostul tău în lume.

Tocmai de aceea, te rog, grăiește inimii mele și lămurește-mi gândurile și întrebările cele mai tainice.

Ajută-mă și pe mine să pricep că fiecare om ‒ asemenea ție și mie ‒ a fost zidit printr-un anume cuvânt al Sfintei Treimi, iar taina care s-a săvârșit la aducerea noastră în ființă este pecetluită cu darurile cu care ne-a înzestrat Dumnezeu pe fiecare.

Fii și mie prieten și sfătuitor, Sfinte Efrem, înțelepțindu-mă să pot pricepe nu numai că Dumnezeu nu are pe nimeni, niciodată, de pierdut, ci și că poate să deschidă fiecăruia o cale spre El. Amin.

7 LUCRURI CARE VĂ AFECTEAZĂ FRECVENȚA VIBRATORIE DIN PUNCT DE VEDERE AL FIZICII CUANTICE.


 Vibrația în fizica cuantică înseamnă că totul este energie. Suntem ființe care vibrează la anumite frecvențe. Fiecare vibrație este echivalentă cu un sentiment și în lumea „vibrațională”, există doar două tipuri de vibrații, pozitive și negative. Orice sentiment te face să emiți o vibrație care poate fi pozitivă sau negativă.

1 - * Gândurile *

Fiecare gând emite o frecvență către Univers și frecvența respectivă revine la origine, atunci în cazul în care, dacă aveți gânduri negative, de descurajare, tristețe, furie, frică, este tot ceea ce vă revine. De aceea este atât de important ca tu să ai grijă de calitatea gândurilor tale și să înveți să cultivi gânduri mai pozitive.

2 - * Companiile *.

Oamenii din jurul tău îți influențează direct frecvența vibrațională. Dacă te înconjori de oameni fericiți, pozitivi, hotărâți, vei intra în acea vibrație, acum dacă te înconjori de oameni care se plâng, pesimisti, fii atent! Ei bine, este posibil să vă scadă frecvența și, în consecință, să vă împiedice să faceți ca Legea Atracției să funcționeze în favoarea dvs.

3 - * Muzica *.

Muzica este foarte puternică. Dacă ascultați doar muzică care vorbește despre moarte, trădare, tristețe, abandon, toate acestea vor interfera cu ceea ce vibrați. Acordați atenție versurilor muzicii pe care o ascultați, deoarece aceasta vă poate reduce frecvența vibrațională. Și ține minte: atragi în viața ta exact ceea ce vibrezi.

4 - * Lucrurile pe care le vezi *.

Când vizionați emisiuni care abordează nenorocirea, moartea, trădarea etc. creierul tău acceptă asta ca realitate și eliberează o chimie întreagă în corpul tău, determinând frecvența ta vibrațională să fie afectată. Vedeți lucruri care vă fac bine și vă ajută să vibrați la o frecvență mai mare.

5 - * Mediul *.

Indiferent dacă sunteți acasă sau la serviciu,dacă petreceți multă vreme într-un mediu dezordonat și dezorganizat vă va afecta și frecvența vibrațională. Îmbunătățește ceea ce este în jurul tău, organizează-ți și curăță-ți mediul. Arată Universului că ești apt să primești mult mai mult. Ai grijă de ceea ce ai deja!

6 - * Cuvântul *.

Dacă de obicei vă plângeți sau vorbiți rău despre lucruri și oameni, acest lucru vă afectează frecvența vibrațională. Pentru a vă menține frecvența ridicată, este esențial să eliminați obiceiul de a vă plânge și a vorbi rău despre ceilalți. Deci, evitați să faceți drame și să vă victimizați. Asumați-vă responsabilitatea pentru alegerile vieții voastre!

7 - * Recunoștința *.

Recunoștința vă afectează pozitiv frecvența vibrațională. Acesta este un obicei pe care ar trebui să-l încorporezi în viața ta chiar acum. Începeți să mulțumiți pentru toate, pentru lucrurile bune și cele pe care le considerați că nu sunt bune, mulțumiți pentru toate experiențele pe care le-ați trăit. Recunoștința deschide porțile pentru ca lucrurile bune să curgă pozitiv în viața voastră.
___

IARTA Oricui , Orice...Oricand...

CEL CARE ISI CERE IERTARE isi deblocheaza toate caile intru reconectarea la SURSA IUBIRII INFINITE...
Poate credeti ca IERTAREA are legatura cu cel caruia i se solicita...
NICIODATA.... IERTAREA este DEBLOCAREA CAILOR celui care isi cere iertare...
Cu alte cuvinte.... NU conteaza cum se manifesta si cum reactioneaza CEL caruia ii cereti iertare... IMPORTANT ESTE CA VOI INSIVA sa CERETI IERTAREA, intru propria voastra deblocare.... intru CURATAREA TUTUROR CANALELOR DE COMUNICARE cu DUMNEZEIREA....
Va sarut...si va iubesc.... ♥
IARTA Oricui , Orice...Oricand...
In felul Acesta TE ELIBEREZI TU !
IERTAREA TA nu are nici o legatura cu cel caruia ii acorzi iertarea... IERTAREA TA consta in deblocarea energiei negative pe care o cari dupa tine prin neiertare...
IERTAREA TA consta in redeschiderea SURSEI DIVINE in Tine... in TOATE PLANURILE, SPRE BINELE TAU SUPREM pe toate planurile in toate dimensiunile...
Si cand spun asta... ma refer la INFINIT, Draga mea...
Te iubesc in nestire....
CONCLUZIA.... IARTA Oricui , Orice...Oricand...
IARTA-MA, pentru TOT ce ti-am gresit de la data creatiei divine si pana acum !
Imi pare rau !
MULTUMESC pentru IERTAREA TA !
TE IERT pentru TOT ce mi-ai gresit de la data creatiei divine si pana acum !
Te iubesc !!
FII BINECUVANTAT (A) !!!
SALUT DUMNEZEUL DIN TINE !
 

CHAKRELE SI BLOCAJELE LOR...!

 


~ Frica iti blocheaza prima chakra.
~ Tristetea si lipsa placerii iti blocheaza a doua chakra.
~ Lipsa actiunii iti blocheaza a treia chakra.
~ Ura iti blocheaza a patra chakra.
~ A nu spune ce simti iti blocheaza a cincea chakra.
~ A te infoca doar pe lucrurile rele ale vietii iti blocheaza a sasea chakra.
~ Lipsa linistii mintale si a meditatiei iti blocheaza a saptea chakra.
O chakra blocata interfereaza cu toate celelalte.
~ Daca prima chakra iti este blocata, finantele tale nu avanseaza.
~ Daca cea de-a doua chakra iti este blocata, creativitatea si sexualitatea ta nu se trezesc, impiedicandu-te sa ai o relatie.
~ Daca cea de-a treia chakra iti este blocata, proiectele tale nu vor avea succesul pe care-l doresti.
Daca cea de-a patra chakra iti este blocata, nu va exita iubire in viata ta, nici pentru a da nici pentru a primi.
~ Daca cea de-a cincea chakra iti este blocata, decretele tale nu vor fi auzite.
~ Daca cea de-a sasea chakra iti este blocata, clarviziunea, perceptia si intuitia ta nu se vor putea activa.
~ Daca cea de-a saptea chakra iti este blocata, viata ta va fi invaluita in haos.

OCHII TĂI POT VEDEA DOAR LUCRURILE PE FRECVENȚA TA:

 


Cu cât frecvența ta este mai joasă, cu atât vezi mai negativ în realitatea ta.
Cu cât frecvența ta este mai înaltă, cu atât vezi mai pozitiv în realitatea ta.
Asta pentru că ochii sunt atât receptor, CÂT ȘI transmițător al realității tale.
Totul se bazează pe vibrația ta actuală ceea ce transmiți și primești.
ÎNTOTDEAUNA îți vezi doar propria lume internă proiectată extern.
Mai întâi ochii îți proiectează realitatea din SUFLET -PLEXUS SOLAR -SOL
În același mod în care SOARELE proiectează lumina asupra realității noastre 3D,
Ochii tăi primesc apoi și ridică înapoi aceeași lumină pe care a proiectat-o din interior.
Astfel vezi doar ceea ce este în tine ÎN TOT TIMPUL.
Dacă există traume și toxicitate în tine, vei proiecta asta în exterior.
Atunci tot ce vei vedea cu OCHII sunt mai multe traume și toxicitate
Oamenii cu vibrații înalte, adevărul, locurile și lucrurile vor fi invizibile pentru tine.
Dacă percepi toți bărbații/femeile ca fiind „ DE RAHAT”,
Pur și simplu tu îți proiectezi TRAUMELE și De RAHATUL pe suprafața tuturor bărbaților/femeilor.
Până nu îți schimbi convingerile subconștiente și nu îți vindeci traumele, nu vei putea VEDEA O FEMEIE/BĂRBAT BUN.
Chiar dacă stau în fața ta, nici măcar nu-i vei observa.
Astfel, poți spune doar care este frecvența ta, mereu tot timpul să vorbești despre realitatea ta.
Acesta este motivul pentru care tot ce trebuie să faci este să ASCULȚI suficient de mult și oamenii își vor dezvălui întotdeauna adevărata frecvență.
Te vor lăsa mereu să știi ce există în interiorul lor, scuipându-l în exterior.
Acesta este motivul pentru care comunicarea este guvernată de Chakra Gâtului care conduce și manifestarea.
Ei vorbesc/manifestează ceea ce există intern de fiecare dată când deschid gura.
Odată ce îți ridici vibrația, percepția ta se va schimba pentru a-ți permite să vezi mai mulți oameni, experiențe și lucruri pozitive.
Pe orice temă în care vrei să vezi mai multe rezultate/manifestări pozitive, tot ce trebuie să faci este să îți schimbi programarea subconștientă despre asta.
Acest lucru necesită să elimini vechiul cod și programarea traumatică, astfel încât ochii tăi să proiecteze o realitate mai bună pe care să o primești.
Oamenii săraci văd doar rezultate slabe pentru că credințele și programarea lor despre bani sunt negative.
Oamenii în relații toxice percep relații toxice doar pentru că programarea lor interioară față de relații este toxică.
După ce vindeci codul distorsionat vei putea vedea/manifesta mai multă abundență în TOATE domeniile vieții tale.
Adevărata lucrare este întotdeauna lucrarea pe care nu o poți vedea, lucrarea din umbră spirituală interioară.
Asta pentru că realitatea ta este proiectată din interior ca un proiector.
Încercarea de a schimba ceea ce apare pe ecran fără a schimba sursa proiecției este zadarnică și nebunie.
MERIȚI SĂ VEZI MANIFESTAȚII POZITIVE!!!
MERIȚI SĂ VEZI ABUNDENȚA ÎN TOATE DOMENIILE VIEȚII TALE!!!
MERIȚI SĂ-ȚI VINDECI PROGRAMAREA DISTORSIONATĂ INTERIOARĂ!!!"

Rugăciune pentru părintele duhovnicesc către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu

 


O, Preasfântă Stăpâna mea, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, Împărăteasa cerului şi a pământului, ascultă strigătul sufletului meu şi primeşte rugăciunea mea cea păcătoasă, o, Preacurată Maică a lui Dumnezeu, pentru Părintele meu duhovnicesc, robul tău cel smerit, (N). Fii lui călăuzitoare, însoţeşte-l în toată vremea şi apără-l împreună cu sfinţii îngeri, dă-i putere atunci când este treaz, apără-l atunci când doarme, mângâie-l când plânge, întăreşte-l când este deznădăjduit, izbăveşte-l de necazuri, slobozeşte-l de clevetiri, când este în neputinţă ridică-l, biruieşte demonii ce luptă împotriva lui, iar atunci când este în primejdie de moarte ajută-l.
În fiecare zi arată-l a fi înfricoşător pentru vrăjmaşii văzuţi şi nevăzuţi, pentru ca ei să cunoască că el este robul tău, Maică a Domnului, care ai născut pe Dumnezeu şi Împăratul, Căruia se cuvine cinste şi închinăciune în vecii vecilor. Maică a Domnului, înmoaie inimile oamenilor care se scoală cu răutate asupra lui.
Tu vezi greutăţile şi nevoile Părintelui meu, căci necazurile lui, numai ţie uneia îţi sunt cunoscute. Tu ştii toate tainele sufletului. Priveşte cu milostivire la el din ceruri, uşurează-i suferinţele, acoperă-l cu Acoperământul tău, cercetează-l cu milostivirea ta cerească, binecuvintează-i faptele şi dăruieşte-i ajutor nevăzut şi, cu sfintele lui rugăciuni, dăruieşte-mi smerenie, învinuire de sine, răbdare, întreagă înţelepciune, tăcere şi acoperă-mă de toate năpastele şi de vrăşmaşii cei văzuţi şi nevăzuţi.AMIN! Sursa:Îndrumar de spovedanie, Părintele Ambrozie

IUBESTE, OMULE DRAG ...

 ”De vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturiseşte spre mântuire.” (Sfântul Pavel în Epistola către romani a Sfântului Apostol Pavel)


🙏 IUBESTE OMULE, fiindca si Dumnezeu te iubeste pe tine si daca ii iubesti pe toti, devii CEL MAI FRUMOS OM! IARTA-I OMULE pe toti, fiindca si Dumnezeu te iarta in fiecare zi si iertandu-i pe toti, devii CEL MAI BUN OM! RABDA-I OMULE pe toti, fiindca si Dumnezeu te rabdă si pe tine, si rabdand-le toate fara cartire devii CEL MAI PUTERNIC OM! ASCULTA OMULE poruncile lui Dumnezeu, fiindca si Dumnezeu te asculte pe tine și atunci devii CEL MAI LIBER OM! ROAGA-TE OMULE, fiindca si Dumnezeu te asculta cand ii vorbesti și atunci devii CEL MAI CREDINCIOS OM! AJUTA OMULE de fiecare dată, fiindca si Dumnezeu te ajuta pe tine si atunci devii CEL MAI BOGAT OM. MANGAIE OMULE cu blandete pe fratii tai, fiindca si Dumnezeu te mangaie in necazuri si atunci devii CA UN SFANT. FII MILOSTIV OMULE, fiindca si Dumnezeu este Milostiv cu tine si atunci devii CEL MAI IMPLINIT OM! BUCURA OMULE pe apropiatii tai fiindca si Dumnezeu te bucura pe tine si atunci devii CEL MAI IUBIT OM! ZAMBESTE OMULE cu suflet, fiindca Dumnezeu ti-a daruit un suflet viu și rațional, și atunci devii CEL MAI VESEL OM! MULTUMESTE OMULE, ca respiratia ta este cel mai scump dar, pe care ti l-a dat Dumnezeu și atunci devii CEL MAI FERICIT OM! IUBESTE OMULE, fiindca si Dumnezeu te iubeste pe tine si daca ii iubesti pe toti devii CEL MAI FRUMOS OM!

🙏 Bucuria mea, iubeste, si ia aminte la cuvantul de invatatura al Sfantului Parinte, Emilianos, Simonopetritul:
 
"Sa nu punem niciodata, raul in mintea noastra.
Sa nu ne fie frica.
Sa nu ne ingrijoram.
Sa nu ne nelinistim.
Chiar si atunci cand altii ne vorbesc de rau, sa nu va tulburati, sa nu va preocupe.
Chiar daca va bleastema cineva sa bu va nelinistiti.
Fericirea nu se pierde, fiindca, nu o asteptam de la oameni, ci de la Dumnezeu."

                                                                                                                         Amin si Aliluia!

Poate cineva să-mi arate raiul şi iadul?

 "Se spune că, demult, un războinic s-a întâlnit cu un călugăr şi l-a întrebat:
– Cum poate să existe rai şi iad, când nu văd nimic din toate astea? Poate cineva să-mi arate raiul şi iadul?

– Dar tu, l-a întrebat călugărul, cum te poţi numi războinic, când nu văd în faţa mea decât un caraghios? Soldatul mâniat a scos imediat sabia, dar, la fel de calm, bătrânul călugăr i-a spus:

– Vezi, aşa se deschid porţile iadului!

Înţelegând lecţia dată, războinicul a pus sabia în teacă şi s-a înclinat respectuos.

– Vezi, i-a mai spus călugărul, aşa se deschid porţile raiului!

„Cel ce uită de iad, va ajunge acolo” (Sfântul Ioan Gură de Aur) . Ce mică este distanța între iad și rai, între bine și rău, nu-i așa ? Așa este și în viața noastră de zi cu zi,  între rai și iad distanța poate fi preț de o secundă, la fel ca intre viață și moarte(viața omului fiind, precum o frunză pe apă) , iar acea secundă  este esențială și se poate chema alegerea sau poate decizia fiecăruia dintre noi.

              Așadar raiul și iadul le purtăm în suflet atâta timp cât trăim pe acest pământ , iar uneori le scoatem la vedere sub forma vorbelor și a acțiunilor noastre. Ș-apoi , haideți să recunoaștem  că aceste adevărate  vibrații ale sufletului nostru ii fac pe cei din jurul nostru sa se simtă “ca-n rai” ori “ca-n iad”.

         Depinde doar de deciziile noastre dacă ne dorim să ajungem în Rai după moarte  și dacă atâta timp cât suntem în viață  îi facem pe cei din jurul nostru  să se simtă  “ca-n rai” ."
 (text preluat)

Pr Arsenie Papacioc: „Nu poate explica mintea omenească minunea, valoarea şi foloasele Sfintei Liturghii, măcar în parte!”

 

Rugăciunea Liturgică nu se poate compara cu nici o altă rugăciune. Sfânta Liturghie este Jerfa fără de sânge pe care o face Hristos.

Nu poate explica mintea omenească minunea, valoarea şi foloasele Sfintei Liturghii, măcar în parte. Domnul nostru Iisus Hristos este de faţă în sfântul altar. Şi, dacă ar fi cu putinţă să se vadă cerurile deschise, nu s-ar putea vedea nimic mai mult în cer, de cum este în sfântul altar, la Sfânta Liturghie.

Că: „Tu eşti Cel ce aduci, Cel ce Te aduci, Cel ce primeşti şi Cel ce te împarţi, Hristoase, Dumnezeul nostru!“

Iată o taină nepătrunsă de mintea omului: Domnul împrumută chipul, glasul şi mişcarea preotului. Repet, El este Cel ce săvârşeşte, dând omului, prin hirotonie, mai presus de fire, bogăţia darului preoţiei, sâvârşindu-se marile prefaceri, a pâinii şi a vinului, în Trupul şi Sângele Mântuitorului, ca să-L avem văzut prin credinţă permanent, ca noi să ne împărtăşim, adică să mâncăm Trupul şi Sângele Lui.

La Sfânta Liturghie, primeşti într-un fel deosebit harul lui Dumnezeu, tăria cea mare a creştinului, aprinzând lumina adevărului din om, pentru viaţa şi lupta împotriva stăpânitoarelor puteri ale întunericului.

Iată, deci, că viaţa noastră este cu adevărat condiţionată numai de această mare Taină a Împărtăşirii cu Trupul şi Sângele Domnului. Această Sfântă Liturghie, care se săvârşeşte într-un chip atât de nepătruns, cu cinste, evlavie şi binecuvântare, are rânduite rugăciuni şi prefaceri adânci pentru salvarea de la pieire a lumii întregi, vizând direct pe cei pomeniţi pentru sănătate, luminare, frumuseţe şi tăria nelimitată asupra duhurilor rele.

Este atât de necesară şi de obligatorie participarea la Sfânta Liturghie, mai mult chiar decât ne sunt necesare lumina şi aerul. Dumnezeu ţine pământul mai mult pentru Sfânta Liturghie, care se săvârşeşte pe El! Liturghia este cea mai mare lucrare pe pământ şi folosul dincolo de închipuire al întregii creaţii a lui Dumnezeu.

Părintele Arsenie Papacioc, „Convorbiri duhovniceşti”

Canon către Maica Domnului

 

Canon de mângâiere către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ce se cântă la toată întristarea
 

Cântarea I, glasul al 8-lea

Suntem aruncați în mii de nenorociri, răbdând cumplite dureri în acestea, dar tu, Maica lui Dumnezeu, din ele smulge pe cei ce se încred în tine.

Multe dintre cele pline de multă larmă tulbură foarte inimile noastre. Liniște dă-ne tu, Fecioară, celor ce te au pe tine ocrotitoare nebiruită.

Întărind mintea și cugetele noastre ale netrebnicilor și nevrednicilor robilor tăi, dă-ne putere, Fecioară, cu ușurință să stăm împotriva greutăților.

Ceea ce ai mântuit pe toți pământenii, izbăvindu-i pururea din cumplite primejdii, mântuiește și acum de toată vătămarea pe rugătorii tăi, păzindu-ne pe noi, Mireasă dumnezeiască.

Cântarea a 3-a

Furtuna deznădăjduirii suflă acum asupra noastră, Stăpână, mângâierea lumii, pe aceasta potolește-o, ducându-ne pe noi toți la țărmul liniștii, cârmuindu-ne cu harul ajutorului tău.

Din înrâuririle demonilor multe pătimim, pentru aceea ne ducem toată viața în chinuri, dar tu ajută-ne, ceea ce ești pricina dumnezeieștii bucurii, grabnic risipind cele mâhnicioase.

Cu rugăciunile tale de maică, potolește valul chinurilor care i-a ajuns pe robii tăi, adormind vânturile cele potrivnice, alungând departe de noi furtuna vrăjmașă.

Pe Fiul tău înduplecându-L, pe Domnul cel plin de bunăvoire, dă dezlegare, numai printr-un semn, rugătorilor tăi din toată răutatea, ca să alunge cele întristătoare, ca una ce ai putere, Născătoare de Dumnezeu.

Cântarea a 4-a

Valurile întristării care cumplit acum mă înviforează îmblânzește-le ceea ce ai născut limanul cel liniștit al bucuriei, Maică Fecioară.

Izbăvește-ne din dureri, plecându-te rugăciunilor noastre vrednice de milă, oprind toată nenorocirea care vine asupra noastră pe neașteptate, ceea ce ești fără de prihană.

În împrejurări întristătoare ne istovim de tot noi, nenorociții. Dar greutatea acestora , Fecioară, prefă-o în ușurință.

Vindecă durerea care acum ne cuprinde pe noi, robii tăi, ceea ce ai scăpat la naștere de chinurile cele de maică, Mireasă dumnezeiască.

Cântarea a 5-a

Risipește negura deznădejdii, preadesăvârșită Fecioară, luminându-ne cu lumina ta sufletele celor ce aleargă la tine cu râvnă, Preanevinovată.

Întărește cu putere inimile celor ce te cinstesc pe tine ca, umbrite fiind de harul dumnezeiesc, să rămână nevătămate de săgetările durerilor ce se abat asupra lor.

Pe șarpele cel viclean, care îi atacă pe rugătorii tăi, pregătind uneltiri în ascuns, în tot chipul nimicindu-l, omoară-l.

Pe tot vrăjmașul care uneltește cu dușmănie împotriva noastră, a robilor tăi Preanevinovată, cu puterea ta dumnezeiască îl nimicește.

Cântarea a 6-a

S-au întărit cei puternici, s-au întărit asupra robilor tăi, Maica lui Dumnezeu, Fecioară, cei ce prin fire ne dușmănesc pe noi războindu-ne și necăjindu-ne fără de măsură. Dar tu nădejdea cea puternică, ridicând sprânceana, pe aceștia oprește-i.

Rănile, în chip vădit, pe cât se pare, ne țin pe noi nevindecați. Pentru aceea și până acum ne îmbolnăvesc în chip de nevindecat, aduc asupra noastră plăgi, biciuindu-ne chinuitor. Dar din toate acestea, tu, curată, slobozește-ne.

Robi făcându-ne plăcerilor vieții, depărtați fiind de toată înfrânarea, suntem stăpâniți de până acum de boli nevindecate, prin cea mai dreaptă judecată a lui Dumnezeu. Ci adâncul relelor noastre să-l biruiască bunătatea ta cea nesfârșită.

A revărsat asupra noastră Domnul mânia Lui prin dreapta Lui hotărâre. Căci ca pe niște prunci purtând numele mâniei, așa ne-a cuprins urgia mâniei Lui, făcându-ne pășune în chip cumplit. Ci tu, Fecioară, îmbunează-L către noi.

Cântarea a 7-a

Cu rugăciunile tale, Născătoare de Dumnezeu, pe Fiul tău roagă-L să Se arate milostiv către păcătoșii robii tăi și care stigă cu căldură și cu credință: binecuvântat ești, Dumnezeul părinților noștri.

Nădăjduind să dobândim acum, Preacurată, prin tine, dumnezeiasca milă, aducem cu osteneli glasuri rugătoare, înmulțind rugăciunile, grăind curatei tale icoane ca și când ar fi vie.

Comoară văzându-te pe tine, nedeșertându-te deloc și necheltuită, alergăm toți să scoatem îmbelșugate binefaceri, bogăție care nu se poate lua. Nu ne lipsi acum pe noi de asemenea nădejdi.

Micimea minții noastre ne îngreunează cu totul, Preanevinovată, ducându-ne în întristare, în lacrimi și osteneli. Ci din aceasta scoate pe cel ce strigă: Dumnezeul părinților noștri binecuvântat ești.

Cântarea a 8-a

Amărăciunile inimii cine le poate risipi cu ușurință, Fecioară, dacă nu singură cu adevărat dumnezeiasca ta rugăciune.

Amarele dureri ale rugătorilor tăi, cine le va potoli? Dacă nu singură tu, Maica lui Dumnezeu, ceea ce ai născut pe doctorul sufletelor.

Tu vindeci sufletele noastre cu totul îndurerate, tu alungi negura ispitelor, Ceea ce ești fără de prihană, cu razele curatei tale mijlociri.

Tu prefaci împrejurările cele cumplite în bucurie, ceea ce ai născut bucuria, Stăpâna lumii, ocrotirea credincioșilor.

Cântarea a 9-a

Născând pe Domnul tuturor cu trup, dăruiește-ne nouă slobozire din chinuri cu dumnezeieștile tale rugăciuni către El, cele bineprimite.

Miluiește, Fecioară, pe robii tăi cei vrednici de milă, slobozindu-i pe ei din toată boala nevindecată, punând frâu atacurilor care vin asupra noastră.

Umple de bucurie și de veselie pe robii tăi, care aleargă la tine din inimă curată, fără de prihană Fecioară, depărtând durerile inimilor.Pe Dumnezeu, binefăcătorul tuturor și Mântuitorul, cu rugăciunile tale de maică roagă-L să izbăvească din primejdii, Curată, pe toți robii tăi.
 

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Maică Multmilostivă prin naşterea Ta ai surpat moartea ce se sălbăticise de demult; pentru aceasta strigăm Ţie: Bucură-Te mântuirea celor robiţi! Bucură-Te înnoirea tuturor, Maică Preacurată!

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Pe Tine Te lăudăm şi prin mijlocirea Ta scăpăm din cursele cele de multe feluri ale celui viclean şi rău. Pentru aceasta strigăm Ţie Născătoare de Dumnezeu: Bucură-Te căderea diavolilor şi întărirea noastră a credincioşilor!

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!

Tatăl a binevoit şi prin umbrirea Sfântului Duh, Fiul S-a pogorât în pântecele Tău, Preanevinovată Stăpână a Lumii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Bucură-Te! – strigăm Ţie, Născătoare de Dumnezeu, Ceea ce eşti folositoare tuturor celor care sunt în nevoi şi a celor care scapă sub Sfânt Acoperământul Tău, Stăpână.

Cântarea a III-a

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Moise – Proorocul de demult, Te-a închipuit pe Tine, zicând: Rug însufleţit şi nears eşti, Fecioară, Ceea ce ai în pântece Focul Dumnezeirii!

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Fiul Tău, ascultând rugăciunea Ta, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, se milostiveşte spre sufletele noastre, ca un Iubitor de oameni.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!

Pe unul din Treime ai născut cu nespusă minune, Maică Prealăudată, pe Care L-a lăudat adunarea pruncilor strigând:Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru Numele Domnului!

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Ştiindu-Te pe Tine a fi Maică a Lui Dumnezeu, ne rugăm Ţie să ne izbăveşti de greşelile noastre cele de voie şi cele fără de voie.

Cântarea a IV-a

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Fără încetare, strigă către Tine bolnavul slăbănogit în boala cea fără de vindecare, pe care auzindu-l Preasfântă Maică l-ai vindecat.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Zapisul boierului celui ce scrisese cu sângele său, l-ai scos din mâna celui rău cu puterea Ta cea Atotstăpânitoare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!

Preacurată Născătoare de Dumnezeu, auzind de puterea Ta, cu care i-ai izbăvit pe mulţi din primejdii, ne rugăm Ţie: Cea care ai născut pe Cel Slăvit în Treime, roagă-Te Fiului Tău şi Dumnezeului nostru, să ne mântuiască de partea cea de-a stânga!

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Preasfântă Fecioară cu adevărat Tu eşti scăparea noastră din amărâtul păcat al lui Adam, cel întâi zidit.

Cântarea a V-a

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Miluieşte-mă, Maica Lui Dumnezeu, aşa cum ai miluit-o pe femeia căreia i se umflase tot trupul, că nu am altă nădejde sau ajutor afară de Tine!

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Preacurată Fecioară pentru păcatele mele mă rog Ţie şi pentru că L-ai născut pe Fiul Lui Dumnezeu, Care pentru noi s-a făcutOM, pentru aceea
am năzuit la Tine, eu, ticălosul, ca să Te rog să mă miluieşti!

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!

Stăpâna Îngerilor, Maica săracilor, Ajutorul celor străini şi Bucuria celor necăjiţi, la cunoştinţa Ta, la ajutorul Tău şi la Acoperământul Tău scap, ca să mă miluieşti.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Milostiveşte-Te de mine, Maica Lui Dumnezeu, aşa cum Te-ai milostivit de cele două fecioare curate, trimiţându-le lor cununi din Cer!

Cântarea a VI-a

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Bucură-Te Cea plină de Har, Marie, Domnul este cu Tine! – a strigat Aglaida şi l-a izgonit pe cel rău, care-i făcea supărare în tot ceasul.

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Cu tot sufletul strig către Tine, Maica Lui Dumnezeu, ca să mă miluieşti şi să mă acoperi sub Sfânt Acoperământul Tău, când Fiul Tău va veni
iar ca să judece lumea.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!

Cu cântări întreite strigăm Ţie: Bucură-Te Cea care ai născut Lumina lumii! Bucură-Te Cea care ne mântuieşti de primejdiile noastre! Bucură-Te Maica Lui Hristos, Dumnezeul nostru!

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Cu ce cuvinte Te vom lăuda Preasfântă Maică a Lui Dumnezeu? Cu ce ochi vom căuta la chipul Tău cel neasemuit de frumos, zugrăvit în atâtea icoane? Cu ce urechi vom auzi glasul Tău dulce, care este bucuria Îngerilor? Cum ne vom putea apropia vreodată de Tine, Preasfântă, fiind noi plini cu toate necurăţiile păcatelor noastre? Auzi doar strigătul nostru: Miluieşte-ne, Maica Milostivirii!

Stihiri

Partenie pustnicul, Cel care mergea la muntele Sinai de se închina Sfântului Rug, aducându-şi aminte de minunea naşterii Tale, cea întru tot lăudată, striga către Tine: Bucură-Te Minunea cea de Îngeri mult lăudată, Maica Făcătorului tuturor! Spre nevoinţă să ne sârguim şi dezmierdările lumeşti toate să le urâm şi la Domnul pururea să ne gândim şi de Dânsul să ne lipim, ca să ne deschidă şi nouă uşa milostivirii Sale şi precum a dat iertare slăbănogului pe care l-a vindecat sufleteşte şi trupeşte, vameşului şi altora mulţi, să ne sârguim şi noi să-I aducem lacrimi vrednice de pocăinţă şi să-I strigăm Lui: Milostive, primeşte pe Născătoarea de Dumnezeu, Care se roagă pentru noi, pe care O laudă Îngerii în Cer! Şi noi pe Pământ cu buze de tină strigăm către Dânsa: Bucură-Te Minunea cea de Îngeri mult lăudată, Maica Făcătorului tuturor! Ajutorului omenesc nu ne încredinţa pe noi, Preasfânta Stăpână, ci primeşte rugăciunea robilor Tăi, că necazurile ne cuprind şi nu putem răbda săgetările ispitorilor, că altă mângâiere nu avem afară de Tine, Maica Luminii! Nimeni din cei care aleargă la Tine nu iese ruşinat, Născătoare de Dumnezeu, Fecioară! Te ştim ca Alinătoarea celor în necazuri, Ajutătoarea celor neputincioşi şi Te rugăm izbăveşte-ne pe noi, Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, Pacea celor din războaie, Liniştea celor înviforaţi, Cea Grabnic Ajutătoare creştinilor!

Cântarea a VII-a

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Pe Mângâietorul tuturor născând, Maică Prealăudată, ai rămas Curată ca şi înainte de naştere. Pentru aceasta strigăm: Bucură-Te Peacurată
Maică! Pe Tine bine Te cuvântăm întru toţi vecii!

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Fecioară ai fost mai înainte de naştere şi în naştere iarăşi ai fost Fecioară şi după naştere iarăşi Fecioară ai rămas! Pentru aceasta Preasfântă
Fecioară Maria bine Te cuvântăm întru toţi vecii!

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!

Învăluindu-ne în această lume şi căzând în noroiul păcatelor noastre, alergăm la Tine, Împărăteasa sufletelor noastre şi Te rugăm:Vino degrabă şi ne scoate pe noi din adâncul răutăţilor noastre! – că pe Tine Peacurată Maică bine Te cuvântăm întru toţi vecii!

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

La Tine este scăparea noastră şi în Tine ne-am pus nădejdea! Tu ne ajută nouă, că poţi toate câte le voieşti, Maica Făcătorului tuturor!

Cântarea a VIII-a

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Pe Împărăteasa Cerului şi a Pământului, Care L-a născut neispitită de nuntă, pe Iisus Hristos – Fiul Lui Dumnezeu, pe care O laudă Oştile Îngereşti,
lăudaţi-O şi preaînălţaţi-O în toţi vecii! Sfântă Maria pe Tine Te Preaînălţăm întru toţi vecii!

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Daniil, Proorocul, a închipuit naşterea Ta, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, că ai purtat în pântecele Tău pe Făcătorul Cerului şi al Pământului, pe Care născându-L ai rămas nestricată. Sfântă Maria pe Tine Te Preaînălţăm întru toţi vecii!

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!

Pe Dumnezeu, Cuvântul Cel din Dumnezeu, Care S-a pogorât în pântecele Tău prin umbrirea Sfântului Duh, L-ai născut fără stricăciune. Sfântă Maria pe Tine Te Preaînălţăm întru toţi vecii!

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Pe Tine, Maica Lui Dumnezeu, folositoare Te-am câştigat, ajutătoare în primejdiile noastre Te avem şi Te rugăm să fii mântuirea desăvârşită pentru suflete noastre! Sfântă Maria pe Tine Te Preaînălţăm întru toţi vecii!

Cântarea a IX-a

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Isaia, de demult dănţuind, a strigat:Iată Fecioara în pântece va lua şi va naşte Fiul! Pentru aceasta strigăm Ţie: Bucură-Te Ceea ce ai purtat
în pântecele Tău pe Cel mai înainte de toţi vecii! Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre!

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu miluieşte-ne pe noi!

Proorocul David Te-a lăudat în cartea Psalmilor, arătându-Te Maica Făcătorului tuturor. Pe Acela roagă-L să mântuiască sufletele noastre!

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!

Ce limbă omenească Te va lăuda pe Tine după vrednicie, Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii? Pentru aceasta cu vorbă de slavă strigăm Ţie: Bucură-Te Cea care de Îngeri eşti mult lăudată, Domnul este cu Tine!

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Roagă-Te către Milostivul Dumnezeu pentru noi păcătoşii, care greşim în tot ceasul, ca să ne fie nouă Milostiv în ziua Judecăţii!

Cuvine-se cu adevărat să Te fericim, Născătoare de Dumnezeu, Cea pururea fericită şi Preanevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe Tine Cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu Te mărim!

S-a rugat demult către Tine, Preacurată, Maria Egipteanca, pe care auzind-o ai învrednicit-o a vedea şi a săruta Crucea Fiului Tău. Pentru aceasta strigăm către Tine: Roagă-Te Fiului Tău şi Dumnezeului nostru, ca să Se milostivească spre noi, să nu ne osândească după păcatele noastre, ci să ne miluiască pe noi, ca un Iubitor de oameni!

Stihiri

Cu ce cununi de laudă vom încununa pe Maica Lui Dumnezeu,Care S-a arătat scaun Cerescului Împărat, Care se roagă pentru noi către Milostivul Dumnezeu şi ne izbăveşte din fărădelegile noastre? Către Dânsa să strigăm:Bucură-Te, Preacurată, că prin Tine a fost cu noi Domnul Puterilor! Roagă-Te la Milostivul Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre!

Cu ce podoabe de cântări vom lăuda pe Maica Lui Dumnezeu, Care S-a învrednicit a fi Împărăteasă a toate, Care S-a arătat mai înaltă decât Cerurile şi Mai Sfântă decât toţi Sfinţii? Către Dânsa să strigăm: Roagă-Te, Preacurată, cu toţi Sfinţii, să se mântuiască sufletele noastre!

Cu ce flori duhovniceşti vom încununa pe Maica Lui Dumnezeu, Care S-a arătat Scară Cerească, prin care am aflat lesne suire către Dumnezeu? Toţi să ne adunăm şi să O lăudăm strigând:Bucură- Te, Preacurată, prin care am aflat Har!Bucură-Te, că prin Tine s-a dat bucuria!Bucură-Te nădejdea sufletelor noastre! Roagă-Te, Preacurată, ca Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!

Cu ce cântări mângâietoare vom încununa pe Maica Lui Dumnezeu, pe care O laudă Îngerii din Ceruri cu cântări, fără încetare strigând? Bucură-Te Mărirea noastră! Bucură- Te Mântuirea pământenilor! Bucură-Te Ceea ce eşti scaun Împăratului nostru! Şi noi păcătoşii, să strigăm: Roagă-Te Preacurată, către Cel pe care L-ai născut fără stricăciune, să mântuiască sufletele noastre!

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!

Veniţi toţi pamântenii să facem prăznuire Maicii Lui Dumnezeu, Cea care ne izbăveşte din mâinile celui viclean şi rău, precum a izbăvit-o pe femeia care se ruga Ei şi a înviat-o de şi-a spovedit păcatul! Vezi, dar, suflete al meu, pentru ce te leneveşti şi nu strigi către Maica Lui Dumnezeu? Doamnă Atotstăpânitoare, Care ai născut cu nespusă minune pe Domnul Cel Iubitor de oameni, pe Acela roagă-L să ne miluiască pe noi!

Rugăciune către Preacurata Născătoare de Dumnezeu

O, Preamilostivă şi Sfântă Maică, nu mă lepăda pe mine, nevrednicul, ci primeşte această puţină rugăciune a mea, din buzele mele cele întinate şi o du Fiului Tău şi Dumnezeului nostru, Care S-a născut cu trupul din Tine spre mântuirea noastră şi pentru noi păcătoşii S-a răstignit şi S-a îngropat şi a Înviat a treia zi. Deşi sunt păcătos şi fărădelege,cr ed, Maică Sfântă, că Iubitorul de oameni, prin nemăsurata Lui milostivire, mă va primi şi mă va milui dacă mă voi pocăi sincer şi din toată inima! Maică Preasfântă, pe Tine mijlocitoare bună Te avem! Milostiveşte-Te şi spre mine, Doamna mea, că poţi toate câte le voieşti, iar pe cele ce le ceri de la Fiul Tău, Domnul Ţi le dă fără îndoială, deoarece pe Tine Te-a făcut mijlocitoare creştinilor. Pe Tine bine Te cuvântăm, Te preaînălţăm şi Ţie Îţi mulţumim pentru tot ajutorul Tău, Preasfântă Fecioară Maria! Amin!

 

Rugăciunea Sfântului Vasile cel Mare

 

Știu, Doamne, că cu nevrednicie mă împărtășesc cu preacurat Trupul Tău, și cu scump Sângele Tău, și sunt vinovat, și osânda îmi mănânc și-mi beau, nesocotind Trupul și Sângele Tău, al Hristosului și Dumnezeului meu; ci întru îndurările Tale nădăjduind, mă aproprii la Tine, Cel ce ai zis: Cel ce mănâncă Trupul meu și bea Sângele Meu, rămâne întru Mine și Eu întru el.

Îndură-Te deci spre mine, Doamne, și nu mă da spre batjocură pe mine păcătosul, ci fă cu mine după mila Ta; și să-mi fie mie Sfintele acestea spre vindecare, și curățire, și luminare, și pază, și mântuire, și spre sfințirea sufletului și a trupului; spre depărtarea a toată nălucirea și fapta vicleană, și lucrarea diavolească ce se lucrează cu dinadinsul întru mădularele mele; spre îndrăznirea către Tine și spre iubirea Ta; spre îndreptarea vieții și spre întărire; spre adăugarea virtuții și a desăvârșirii; spre împlinirea poruncilor; spre împărtășirea cu Sfântul Duh; spre merindea vieții veșnice, și spre răspuns bine primit la înfricoșata judecată a Ta, iară nu spre judecată, sau spre osândă. Amin!


Troparele de umilință

 

Miluiește-ne pe noi, Doamne, miluiește-ne pe noi, că nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugăciune aducem ție, ca unui Stăpân, noi păcătoșii robii Tăi: miluiește-ne pe noi.

Mărire...

Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit. Nu Te mânia pe noi foarte, nici nu pomeni fărădelegile noastre. Ci caută și acum ca un milostiv și ne mântuiește pe noi de vrăjmașii noștri.
Că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.

și acum...

Ușa milostivirii deschide-o nouă, binecuvântată Născătoare de Dumnezeu, ca să nu pierim cei ce nădăjduim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mântuirea neamului creștinesc.
Amin!

Rugăciunea de Duminică

 iua Duminicii îmi aduce aminte de atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om. Ție deci, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin și-Ți mulțumesc foarte pentru Darurile cele mari pe care le-ai făcut și le faci tuturor făpturilor Tale.

Inima mi se bucură și se desfată când stau și cuget cum că numai Tu Însuți ești Dumnezeu Atotsfânt, Atotînțelept, Atotputernic, necuprins, încât nici o bunătate și nici o mărire nu-ți lipsește. Tu ești Unul Dumnezeu în Trei Fețe: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu adevărat și Te mărturisesc și Te măresc, Ție mă închin și-Ți servesc pururea, cu toată inima și cu toată puterea.

0, Părinte Sfinte, îndură-Te de noi! O, Binecuvântate Fiu al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-mi Darul și acoperământul Tău!

Mult îndurate Stăpâne, rogu-Te, să uiți păcatele mele cele multe, după mulțimea îndurărilor Tale. Mulțumesc din toată inima pentru bunătățile ce-mi trimiți în toate zilele, mai vârtos însă pentru răbdarea Ta cea mare, că nu m-ai pedepsit după mulțimea păcatelor mele, ci aștepți căința mea, ca un iertător, atotbun și îndurat.

Doamne Iisuse Hristoase, dă-mi Darul [Tău], ca sa petrec bine și creștinește în această săptămână și să nu mai păcătuiesc Ție, nici cu cugetarea, nici cu cuvântul, nici cu fapta, întru mărirea și onoarea Învierii Tale celei de-a treia zi și a venirii Duhului Tău Celui Sfânt asupra Apostolilor.

Îndeosebi mă rog pentru ajutorul Tău, Prea Bunule Stăpâne, ca să mă cunosc pe mine, să mă căiesc de păcatele mele și să mă îndreptez cu mărturisirea; iar în ora morții să fiu aflat pregătit, cuminecat și cu inima curată și să fiu aflat demn de Împărăția Ta cea veșnică. Amin.

Rugăciunea de Sâmbătă

 

Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog, în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și-ai suit în Rai.

Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta.

Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință.

Nu încetați a vă ruga, pentru ca, prin rugăciunile voastre, păcătoșii să câștige iertare, săracii ajutor, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia I Se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin.

Rugăciunea de Vineri

 

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit și ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă bunătății Tale celei nespuse să mă învrednicești cu Darul Tău, Doamne, ca și eu să pot răbda patimi pentru credința, speranța și iubirea ce le am către Tine, precum Tu, Cel îndurat, ai răbdat pentru mântuirea mea.

Întărește-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie și cu mare căință, și să urăsc cugetele mele și voințele mele cele rele. Sădește în inima mea întristare de moartea Ta, ca să o simt precum au simțit-o iubita Ta Maică, ucenicii Tăi și femeile purtătoare de mir care stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simțirile cele sufletești, ca să se miște și să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsuflețite, când s-au mișcat la răstignirea Ta, și mai vârtos cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și pocăit, și Ți s-a plecat, de l-ai pus în Rai. Dă-mi, Doamne, și mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia și-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, și cu bună întoarcere și căință mă așează împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce-mi ești.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, și pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:

Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat și pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ținut rodul vieții, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat ușile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis ușa raiului.


O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări și câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre și pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferințele și necazurile vieții acesteia! Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm și să ne apropiem de El, și așa, numai spre folosul nostru ne pedepsește în această viață; de aceea, rogu-mă Ție, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele și durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulțești împreună și răbdarea, puterea și mulțumirea, căci cunosc, că neputincios sunt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneț; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata și Dumnezeiasca Ta putere și cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin și o măresc acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.



Crucificarea Domnului nostru Iisus Hristos
Crucifixion-0001.jpg

Rugăciunea de Joi

 

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule și Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi și cu mare umilință ai spălat picioarele lor și ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine și vin în mâinile Tale cele sfinte și binecuvântându-le cu puterea Ta cea dumnezeiască, le-ai făcut însuși Trupul și Sângele Tău, cu care i-ai împărtășit zicând: „Luați, mâncați și beți, că acestea sânt Trupul și Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre.

Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălțat la cer și ai șezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărățești împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit.

Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi și ale Sfântului Nicolae, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii și ale celor răposați. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinți, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curățitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele și să curățească inima și sufletul meu, ca așa, cu vrednicie, cu curăție și cu umilință să mă împărtășesc cu Sfintele Tale Taine, acum și în timpul morții mele, iar în ceasul despărțirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nici o frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească.

Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.



Cina cea de taină Sf. Ierarh Nicolae al Mirelor
Mysticalsupper02.jpg
Nicholas the Wonderworker.jpg

Rugăciunea de Miercuri

 

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune și umilită a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat și mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine, Doamne, și ajută-mi ca în toate să fac voia Ta și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ți spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din gura Ta cea dulce: „Iertate să-ți fie păcatele...” Amin.


Rugăciunea de Marți

 

Doamne, Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feței Tale celei Sfinte și-mi mărturisesc nevrednicia, neputința și sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ție, o, Izvor dulce și noianul îndurării, deschide stavilele cerului și plouă asupra mea bunătățile îndurării Tale, ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl și să curățesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căință tare și adevărată.

Și ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înainte-Mergătorul Ioan, către care zic: O, învățătorule al credinței și mărite Proorocule, care ești mai mare decât toți proorocii, precum Însuși Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan și ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc și ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-Se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea Judecătorului Veșnic, și fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală la iubirea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat și strică cugetele mele cele rele și mă întărește să-mi petrec viața pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le țin minte și să le păzesc, până la capătul vieții mele. Și să stai lângă mine în ora morții mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă și pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creștinilor, și celor vii și celor răposați, și să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuință și să-i învrednicească Împărăției Sale. Amin.



Domnul nostru Iisus Hristos Sf. Ioan Botezătorul
Pantokrator of Sinai.jpg
Johnforerunner.jpg

Rugăciunea de Luni

 

Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfânta Ta Răstignire!

O Doamne, astăzi Îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă, Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne învrednicește de mărirea Ta în rai.

La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, ca să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să vă văd la moartea mea stând în jurul meu, și să duceți sufletul meu în cer, ca să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin.

Rugăciunea de seară

 

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție

Împărate ceresc, Mângâieto­rule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le îm­plinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vin­decă neputințele noas­tre, pentru numele Tău.

Doamne miluiește (de trei ori), Slavă..., și acum...

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfin­țească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pă­mânt. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noș­tri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbă­vește de cel rău. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin

Troparele de umilință

Miluiește-ne pe noi, Doamne, mi­lu­iește-ne pe noi, că, nepricepându-ne de nici un răspuns, această rugă­ciune a­du­cem Ție, ca unui Stăpân, noi păcă­toșii robii Tăi; miluiește-ne pe noi.

Slavă...,

Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit; nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni fărăde­legile noastre, ci caută și acum ca un milos­tiv și ne izbăvește pe noi de vrăj­mașii noștri, că Tu ești Dumne­zeul nostru și noi suntem poporul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.

Și acum...,

Ușa mi­lostivirii deschide-o nouă, bi­necu­vân­tată Născătoare de Dum­ne­zeu, ca să nu pierim cei ce nădăj­duim întru tine, ci să ne mântuim prin tine din nevoi, că tu ești mân­tuirea neamului creștinesc.

Doamne, miluiește (de 12 ori).

Rugăciunea întâi, a Sfântului Macarie cel Mare, către Dumnezeu Tatăl:

Dumnezeule cel veșnic și Împărate a toată făptura, Cel ce m-ai învred­ni­cit a ajunge până în acest ceas, iartă-mi păca­tele ce am făcut în a­ceastă zi, cu fapta, cu cuvântul și cu gândul; și cu­ră­țește, Doam­­ne, sme­ritul meu suflet de toată în­tină­ciu­nea trupului și a su­fletului. Și-mi dă, Doamne, în aceas­tă noapte, a trece som­­­nul în pa­ce ca, scu­lându-mă din ticălosul meu așternut, bine să plac Prea­sfântului Tău nume în toate zi­lele vieții mele și să calc pe vrăjmașii cei ce se lup­tă cu mine, pe cei tru­pești și pe cei fără de trup. Și mă izbă­vește, Doamne, de gândurile cele deșarte, care mă în­ti­nează, și de pof­tele cele rele. Că a Ta este împă­răția, puterea și slava, a Ta­tălui și a Fiului și a Sfân­­­tului Duh, acum și pu­rurea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea a doua, a Sfântului Antioh, către Domnul nostru Iisus Hristos:

Atotțiitorule, Cuvinte al Tatălui, În­suți fiind desăvârșit, Iisuse Hris­toase, pentru multă milostivirea Ta, nu Te dez­lipi de mine, robul Tău, ci odih­nește întru mine pururea, Iisuse, Cel ce ești Păstor bun al oilor Tale. Nu mă da is­pitei șarpelui, nici nu mă lăsa în pofta satanei, că sămânța stricăciunii este întru mine. Tu, Doam­­ne Dum­ne­zeule, Cel Căruia ne în­chi­­­năm, Îm­pă­rate Sfinte, Iisuse Hristoase, pă­zește-mă în timpul somnului cu lumina cea ne­întunecată, cu Duhul Tău cel Sfânt, cu Care ai sfințit pe ucenicii Tăi. Dă-mi, Doamne, și mie, nevrednicului robului Tău, mântuirea Ta în așternutul meu. Lu­­mi­nează mintea mea cu lumina în­țele­gerii Sfintei Tale Evanghelii, su­fletul meu cu dra­gos­tea Crucii Tale, inima mea cu curăția cuvintelor Tale, trupul meu cu pa­tima Ta cea nebi­ruită, cugetul meu cu smerenia Ta îl păzește și mă ri­dică la vre­me cuviincioasă spre a Ta slăvire, că prea­slăvit ești cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Prea­­sfântul Duh în veci. Amin.

Rugăciunea a treia, către Sfântul Duh:

Doamne, Împărate Ceresc, Mân­gâ­ie­­­to­rule, Duhule adevărate, milosti­vește-Te spre mine, păcătosul ro­bul Tău, și mă miluiește și-mi iartă mie, ne­vrednicu­lui, toate câte am greșit Ție astăzi ca un om, și nu numai ca un om, ci și mai rău decât necuvân­tătoarele, păcatele mele cele de voie și cele fără de voie, cele ști­ute și cele ne­știute, care sunt din tinerețe și din obiceiul cel rău și care sunt din voia cea slobodă și din lene; ori de m-am jurat cu numele Tău, ori de L-am hulit în gândul meu, sau pe cineva am ocărât, sau pe cineva am clevetit în mânia mea, sau am mâhnit, sau de ceva m-am mâniat, sau am min­țit, sau fără de vreme am dormit, sau vreun sărac a venit la mine și nu l-am so­cotit, sau pe fratele meu l-am mâh­nit, sau m-am sfădit, sau pe cineva am osândit, sau m-am mărit, sau m-am tru­fit, sau m-am mâniat, sau, stând la rugăciune, mintea mea s-a îngrijit de vicleniile acestei lumi, sau răzvră­tire am cugetat, sau prea m-am sătu­rat, sau m-am îmbătat, sau nebunește am râs, sau ceva rău am cugetat, sau frumusețe străină am văzut și cu dânsa mi-am rănit inima, sau ce nu se cu­vine am grăit, sau de păcatul fratelui meu am râs, iar pă­catele mele sunt ne­numărate, sau de ru­găciune nu m-am îngrijit, sau altceva rău am făcut și nu-mi aduc aminte; că acestea toate și mai mari decât acestea am făcut. Milu­iește-mă, Stăpâne și Făcătorul meu, pe mine leneșul și nevrednicul robul Tău, și mă ușurează, și mă slobozește și mă iartă, ca un bun și de oameni iubitor. Ca în pace să mă culc și să dorm eu, păcă­tosul și necuratul și ticălosul, și să mă închin și să cânt și să prea­slă­vesc prea­cinstitul Tău nu­me, împreună cu al Tatălui și cu al Unuia-Născut Fi­ului Lui, acum și pururea și în vecii ve­cilor. Amin.

Rugăciunea a patra:

Doamne, Dumnezeul nostru, orice am greșit în această zi cu cuvântul, cu fapta, și cu gândul, ca un bun și iubi­tor de oa­meni, iartă-mi. Somn cu pace și fără mâhnire dăruiește-mi. Pe îngerul Tău cel apără­tor trimite-l să mă aco­pere și să mă pă­zească de tot răul. Că Tu ești păzitorul su­fle­telor și al tru­purilor noastre și Ție slavă înăl­țăm, Ta­tălui și Fiului și Sfân­­tului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.Amin.

Rugăciunea a cincea:

Doamne, Dumnezeul nostru, în Care credem și al Cărui nume mai mult decât tot numele Îl chemăm, dă-ne no­uă ier­tare sufletului și tru­pu­lui, celor ce mer­gem spre somn; pă­zeș­te-ne de toa­tă nălu­cirea și, fără întunecată dulceață, potolește pornirea pofte­lor, stinge a­prin­derea zbur­dării trupești și ne dă în curăție a viețui cu lu­cru­rile și cu­vin­tele, ca, dobândind viață cu fapte bu­ne, să nu cădem din bi­nele Tău cel fă­gă­duit, că binecuvântat ești în veci. Amin.

Rugăciunea a șasea, către Sfânta Născătoare de Dumnezeu:

Preacurată și binecuvântată de Dum­­ne­­zeu Născătoare, Marie, Maica cea bună a Bu­nului Împărat, varsă mila Fiu­lui Tău și Dum­nezeului nostru spre pătimașul meu suflet și, cu ru­gă­ciunile tale, mă îndrep­tează spre fapte bu­ne, ca cealaltă vreme a vieții mele fără de prihană să o trec și pen­tru tine raiul să dobândesc, Fecioa­ră de Dum­nezeu Năs­­cătoare, care ești una cu­rată și binecuvântată.

Rugăciunea a șaptea, către sfântul înger, păzitor al vieții noastre:

Îngerule al lui Hristos, păzitorul meu cel sfânt și acoperitorul sufle­tului și al tru­pului meu, iartă-mi toate câte am gre­­șit în ziua de astăzi, și de toată vi­clenia vrăjma­șului meu celui potri­v­nic mă izbăvește, ca să nu mânii cu niciun păcat pe Dumne­zeul meu; și te roagă pentru mine, păcă­tosul și ne­vred­­nicul rob, ca să mă arăți vred­nic bunătății și milei Preasfintei Trei­mi și Mai­cii Dom­­nului meu Iisus Hristos și tu­turor sfin­ților. Amin

Condacul Născătoarei de Dumnezeu:

Apărătoare Doamnă, pentru bi­ru­­­in­ță mul­țumiri, izbăvindu-ne din ne­­voi, adu­cem ție, Născătoare de Dum­­nezeu, noi, robii tăi. Ci, ca aceea ce ai stă­pânire nebi­ruită, izbăvește-ne din toa­te nevo­ile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mi­reasă, pururea fecioară.

Fecioară, care ești pururea slă­vită, de Dum­nezeu Născătoare, Marie, Maica lui Hristos, Dumnezeul nos­tru, pri­meș­te ru­gă­ciunile noastre și le du Fiului tău și Dumnezeului nostru, ca să mântuiască și să lumineze, pentru tine, su­fletele noastre.

Toată nădejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, păzește-mă sub a­co­perământul tău.

De Dumnezeu Născătoare Fe­cioa­ră, nu mă trece cu vederea pe mine, păcă­tosul, cel ce am nevoie de ajutorul tău și de folosința ta, că spre tine nă­dăj­duiește su­fletul meu, și mă miluiește.

Rugăciunea Sfântului Ioanichie:

Nădejdea mea este Tatăl, scă­pa­rea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt, Treime Sfântă, sla­vă Ție.

Apoi:

Cuvine-se cu adevărat să te feri­cim, Născătoare de Dumnezeu, cea puru­rea fe­ricită și prea nevinovată și Maica Dumne­zeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de ase­mănare decât sera­fimii, ca­re fără stri­că­ciune pe Dum­nezeu Cu­vântul ai născut, pe tine, cea cu ade­vărat Năs­cătoare de Dum­nezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacu­ratei Maicii Tale, ale cuvio­șilor părin­ților noștri și ale tuturor sfinților, mântuiește-mă pe mine, păcătosul.

Rugăciunea Sfântului Ioan Damaschin: (aceasta să o zici arătând spre patul tău)

Stăpâne, Iubitorule de oameni, au doa­ră nu-mi va fi mie acest pat groa­pă? Sau încă vei mai lumina cu ziua tică­losul meu suflet? Iată, groapa îmi zace înainte și iată, moartea îmi stă înainte. De judecata Ta, Doamne, mă tem, și de chinul cel fără de sfâr­șit; iar a face rău nu mai contenesc. Pe Tine, Domnul Dumnezeul meu, puru­rea Te mânii și pe Preacurata Maica Ta și pe toate puterile cerești și pe sfântul înger, pă­zitorul meu. Și știu, Doamne, că nu sunt vrednic de iubi­rea Ta de oameni, ci vrednic sunt de toată osânda și chi­nul. Ci, rogu-Te, Doamne, mântu­iește-mă du­pă mul­ți­mea bunătății Tale, că, de vei mân­tui pe cel drept, nu-i lucru mare, iar de vei milui pe cel curat, nu-i nicio mi­nu­ne, că sunt vrednici de mila Ta, ci spre mine, păcătosul, să faci mi­nuni cu mila Ta; întru aceasta să arăți iu­birea Ta de oa­meni, ca să nu bi­ru­iască rău­tatea mea bu­nătatea și milos­ti­virea Ta cea veșnică, ci, precum vo­iești, toc­­mește pentru mine lucrul.

Apoi, cu închinăciune până la pământ, zi:

Mă închin Ție, Preasfântă Treime, Care ești o Ființă de viață făcătoare și nedes­părțită: Părinte și Fiule și Du­­hule Sfinte; cred întru Tine și Te măr­turi­sesc și Te slăvesc, Îți mulțumesc și Te laud, Te cinstesc, Te preaînalț și Te rog: miluiește-mă pe mine, ne­vredni­cul robul Tău, pentru nu­mele Tău (de trei ori).

Mă închin ție, Preasfântă Născă­toa­re de Dumnezeu, care ai arătat nouă lu­mi­na cea adevărată cu naș­terea ta, îm­pă­ră­teasa cerului și a pământului, nă­dej­dea celor fără de nădejde, aju­tă­toa­rea nepu­­tincio­șilor și împăcarea cu Dum­­nezeu a tuturor păcătoșilor. Tu mă aco­peră și mă apă­ră de toate ne­voile și împresurările sufletești și tru­pești. Și te rog să-mi fii folositoare cu prea­pu­­ter­nicele tale ru­găciuni (o închinăciune).

Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Năs­­­­cătoare, primește această puțină ru­­gă­ciu­ne și o du Fiului tău și Dum­ne­zeului nostru, ca să mântuiască și să lumi­neze, pen­tru tine, sufletele noas­tre (o închină­ciune).

Toate puterile cerești: Scaunele, Dom­­nii­le, Începătoriile, Stăpâniile, Pute­rile, He­ruvimii, Serafimii, Ar­hanghe­lii și În­ge­rii, ru­gați-vă lui Dum­nezeu pentru mine, păcă­tosul (o închinăciune).

Sfinte și mare Proorocule Ioane, Îna­inte­mergătorule și Botezătorule al Dom­­nu­lui, cel ce ai pătimit pentru Hristos și ai luat îndrăzneală către Stăpânul, roagă-te pentru mine, pă­că­tosul, ca să mă mântuiesc cu rugă­­­ciunile tale (o închinăciune).

Sfinților ai lui Dumnezeu: apos­to­­­lilor, proorocilor, mucenicilor, arhi­e­rei­lor, postitorilor, temătorilor de Dum­­ne­zeu, drepți­lor, locuitorilor în pustie, călugărilor, pa­triarhilor și toți sfinții care ați pătimit pen­tru Hristos și ați câștigat îndrăzneală către Stăpânul, rugați-vă pentru mine, pă­că­tosul, ca să mă mântuiesc cu rugăciunile voastre (o închinăciune).

Sfinte Ioane Gură de Aur, cu Va­sile cel Mare, cu Grigorie, de Dum­nezeu cu­vântătorul, și cu făcătorul de minuni Ni­colae, cu toți sfinții în­cepători ai pre­oției, ajutați-mi și mi­luiți-mă cu rugă­ciunile și ajutorul vostru (o închinăciune).

Toate sfintele femei: mironosițe, mu­­­­ce­­nițe, temătoare de Dumnezeu și fecioa­re, care ați slujit Mân­tui­to­rului Hristos cum se cuvine, ru­gați pe Dum­­nezeu pentru mine, păcă­tosul (o în­chi­năciune).

Cea nebiruită și dumnezeiască putere a cinstitei și de viață făcătoarei Cruci a Dom­nu­lui, nu mă lăsa pe mine pă­cătosul, ci mă apără de toata ispita cea trupească și sufletească (o închinăciune).

Preacurată Stăpână, de Dum­ne­zeu Năs­­­­că­toare, nădejdea tuturor crești­ni­lor, pen­tru că altă îndrăzneală și nă­dejde nu am, fără numai pe tine, ceea ce ești cu totul nevinovată, Stă­pâna mea și Doam­nă, de Dumne­zeu Născătoare, Mai­ca lui Hristos Dum­nezeului meu, pentru aceea mă rog: mi­luiește-mă și mă izbăvește de toate rău­tățile mele și roagă pe Milostivul tău Fiu și Dum­nezeul meu ca să mi­luiască tică­losul meu suflet și să mă izbăvească de veșnicele chinuri și să mă învredni­cească împărăției Sale (o închinăciune).

Sfinte îngere, păzitorul meu, aco­peră-mă cu aripile bunătății tale și iz­gonește de la mine toată lucrarea cea rea a diavolului și roagă pe Dum­nezeu pentru mine, păcătosul.

Și apoi, vrând să te așezi pe așternut, zi acestea:

Luminează ochii mei, Hristoase Dum­­­­ne­zeule, ca nu cândva să adorm întru moar­te, ca nu cândva să zică vrăj­mașul meu: întăritu-m-am asu­pra lui.

Slavă...,

Sprijinitor sufletului meu fii, Dum­­­ne­zeule, că umblu prin mijlocul a multe curse; izbăvește-mă de dânsele și mă mân­­tuiește, Bunule, ca un iubitor de oameni.

Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu:

Preaslăvită Maică a lui Dum­ne­zeu, care ești mai sfântă decât sfinții în­geri, neîn­cetat te cântăm cu inima și cu gura, mărturisind că tu ești de Dum­­­nezeu Năs­cătoare, căci cu ade­vă­­rat ne-ai născut nouă pe Dumnezeu în­tru­pat și te rogi ne­încetat pentru su­fletele noastre.

Apoi, sărutând Sfânta Cruce (sau o icoană), faci semnul acesteia peste locul unde te vei odihni, zicând:

Rugăciunea cinstitei Cruci:

Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul; cum se topește ceara de fața focului, așa să piară dia­volii de la fața celor ce iu­besc pe Dum­­nezeu și se însemnează cu semnul Crucii și zic cu veselie: Bucură-te, prea­cins­tită și de viață făcătoare Cru­cea Dom­nului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Dom­nului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea Sa, spre alungarea a tot piz­mașul. O, preacinstită și de via­ță fă­că­toare Crucea Dom­nului, ajută-mi cu Sfânta Doamnă Fe­cioa­ră, Năs­că­toa­re de Dumnezeu, și cu toți sfinții în veci. Amin. Apoi, făcându-ți semnul crucii și cu ru­gă­ciunea în minte adormind, gândește-te la ziua judecății, cum vei sta înaintea lui Dumnezeu.

Rugăciunea de dimineață

 

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate ceresc, Mângâieto­rule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le îm­plinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doam­ne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vin­decă neputințele noas­tre, pentru numele Tău.

Doamne miluiește (de trei ori), Slavă..., și acum...

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfin­țească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pă­mânt. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noș­tri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbă­vește de cel rău. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin

Apoi troparele acestea:

Sculându-ne din somn, cădem către Tine, Bunule, și cântare îngerească strigăm Ție, Puternice: Sfânt, Sfânt, Sfânt ești, Dumnezeule; pentru rugăciunile îngerilor Tăi, miluiește-ne pe noi.

Slavă...

Din pat și din somn m-ai ridicat, Doamne; mintea mea o luminează, inima și buzele mele le deschide ca să Te laud pe Tine, Sfântă Treime: Sfânt, Sfânt, Sfânt ești, Dumnezeule; pentru rugăciunile tuturor sfinților Tăi, miluiește-ne pe noi.

Și acum...

Fără de veste Judecătorul va veni și faptele fiecăruia se vor descoperi. Ci cu frică să strigăm în miezul nopții: Sfânt, Sfânt, Sfânt ești, Dumnezeule, pentru Născătoarea de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.

Doamne, miluiește (de 12 ori), apoi rugăciunea aceasta:

Din somn sculându-mă, mulțumescu-ți Ție, Preasfântă Treime, că pentru multa bunătate Ta și pentru îndelungă-răbdarea Ta, nu Te-ai mâniat pe mine, leneșul și păcătosul, nici nu m-ai pierdut pentru fărădelegile mele, ci ai arătat iubire de oameni, după obicei; și, întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat, ca să mânec și să slăvesc puterea Ta. Deci, acum luminează-mi ochii gândului, deschide-mi gura, ca să mă învăț cuvintele Tale, să înțeleg poruncile Tale, să fac voia Ta, să-Ți cânt întru mărturisirea inimii și să laud preasfânt numele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și in vecilor vecilor. Amin

Altă rugăciune:

Slavă Ție, Împărate, Dumnezeule atotputernice, Care, cu purtarea Ta de grijă cea dumnezeiască și de oameni iubitoare, m-ai învrednicit pe mine, păcătosul și nevrednicul, a mă scula din somn și a dobândi intrare în casa Ta. Primește, Doamne, și glasul rugăciunii mele, ca și al sfintelor și înțelegătoarelor Tale puteri, și binevoiește ca, din inimă curată și cu duh de umilință, să Ți se aducă Ție laudă din necuratele mele buze; ca și eu să mă fac părtaș fecioarelor celor înțelepte, cu luminată făclia sufletului meu, și să Te slăvesc pe Tine, Dumnezeu-Cuvântul cel slăvit în Tatăl și în Duhul Sfânt. Amin

Veniți să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu!

Veniți să ne închinăm și să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu!

Veniți să ne închinăm și să cădem la Însuși Hrisos, Împăratul și Dumnezeul nostru (cu trei inchinăciuni)!

Apoi îndată Psalmul 50:

Miluiește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale, șterge fărădelegea mea. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Că fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea. Ție unuia am greșit și rău înaintea Ta am făcut, așa încât drept ești Tu întru cuvintele Tale și biruitor când vei judeca Tu. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit și în păcate m-a născut maica mea. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate și cele ascunse ale înțelepciunii Tale, mi-ai arătat mie. Stropi-mă-vei cu isop și mă voi curăți; spăla-mă-vei și mai vârtos decât zăpada mă voi albi. Auzului meu vei da bucurie și veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Întoarce fața Ta de la păcatele mele și toate fărădelegile mele șterge-le. Inimă curată zidește intru mine, Dumnezeule și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele. Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale și cu duh stăpânitor mă întărește. Învăța-voi pe cei fără de lege căile Tale și cei necredincioși la Tine se vor întoarce. Izbăvește-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnzeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide și gura mea va vesti lauda Ta.Că de ai fi voit jertfă, ți-aș fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, și să se zidească zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptății, prinosul și arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viței.

Rugăciunea întâi, a Sfântului Macarie cel Mare:

Doamne, curățește-mă pe mine pă­­că­to­sul, că niciodată n-am făcut bine înaintea Ta. Izbăvește-mă deci de cel viclean și să fie întru mine voia Ta, ca fără de osândă să deschid gura mea cea nevrednică și să laud prea­sfânt nu­mele Tău, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și puru­rea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea a doua, a Sfântului Macarie cel Mare:

Din somn sculându-mă, cântare de miez de noapte aduc Ție, Mân­tu­itorule, și, înaintea Ta căzând, strig: Nu mă lăsa să adorm în moartea pă­catelor, ci mă mi­luiește, Cel ce Te-ai răstignit de voie, și pe mine, cel ce zac în lene; grăbind, mă scoa­lă și mă mân­tuiește, ca să stau înaintea Ta întru rugăciuni; iar după somnul nopții, să-mi lumi­nezi ziua fără de păcat, Hris­toase Doam­ne, și mă mântuiește.

Rugăciunea a treia, a Sfântului Macarie cel Mare:

Sculându-mă din somn, către Tine, Stă­pâne, Iubitorule de oameni, scap și spre lucrurile Tale mă nevoiesc. Mă rog Ție, ajută-mi cu milostivirea Ta în toată vre­mea și în tot lucrul. Iz­bă­vește-mă de toa­te lucrurile lumești cele rele și de spo­rirea diavolească izbăvește-mă și mă du întru împă­răția Ta cea veșnică. Că Tu ești Făcă­­torul meu și Purtătorul de grijă și Dătătorul a tot binele și întru Tine este toa­­tă nă­dejdea mea și Ție slavă înalț, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea a patra, a Sfântului Macarie cel Mare:

Doamne, Cel ce cu multa Ta bu­nă­tate și cu îndurările Tale cele mari mi-ai dat mie, robului Tău, de am trecut timpul nopții acesteia fără ispită de toată răutatea pizmașului, Tu Însuți, Stăpâne, Făcătorule a toate câte sunt, învrednicește-mă cu ade­vărată lumina Ta ca să fac voia Ta cu inimă lu­mi­na­tă, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea a cincea:

Doamne, Dumnezeule, Atotțiitoru­le, Care primești de la puterile Tale cele ce­rești cântarea Sfintei Treimi, pri­mește și de la noi, nevrednicii robii Tăi, cântarea Sfintei Treimi și ne dă­ru­iește ca, în toți anii vieții noas­tre și în tot ceasul, Ție sla­vă să-Ți înăl­țăm: Ta­tălui și Fiului și Sfân­tului Duh, acum și pururea și în vecii ve­cilor. Amin.

Rugăciunea a șasea:

Doamne, Atotțiitorule, Dumne­zeul pu­te­rilor și al tuturor trupurilor, Care între cele de sus locuiești și spre cele de jos privești; Cel ce is­pitești inimile și ră­runchii și tainele oamenilor le știi cu ade­vărat; Lu­mină fără de început și pururea fii­toare, în care nu este mu­tare sau umbră de schimbare; Însuți, Îm­părate fără de moar­te, primește ru­găciunile noastre pe care le aducem Ție din gurile noastre cele întinate, în acest ceas al nopții, îndrăz­nind pentru mulțimea milelor Tale. Iartă-ne gre­șe­lile ce am greșit înaintea Ta, cu cu­vân­tul, cu fapta, din știință și din ne­știință. Curățește-ne pe noi de toate în­ti­nă­ciunile trupești și sufletești, fă­cân­du-ne pe noi casă cinstitului și Sfân­tului Tău Duh. Și ne dăruiește nouă, cu inimă veghetoare și curată, să trecem toată noaptea acestei vieți, aștep­tând luminata și sfânta zi a Unuia-Născut Fiului Tău, a Dom­nu­lui Dumnezeului și Mân­­tuitorului nostru Iisus Hristos, când va veni pe pământ cu slavă să judece pe toți și să plă­tească fiecăruia după faptele lui. Ca să nu fim aflați zăcând și dormitând, ci priveghind și sculați în lucrarea po­runcilor Lui și să fim gata a intra în bucuria și cămara sla­vei Lui celei dum­nezeiești, unde este gla­sul cel ne­încetat al celor ce Te laudă și nes­pusa dulceață a celor ce văd pu­rurea fru­musețea cea nespusă a slavei Tale. Că Tu ești lumina cea adevărată, Care lu­mi­nezi și sfințești toate, și pe Tine Te laudă toată făptura în veci. Amin.

Rugăciunea a șaptea:

Pe Tine Te binecuvântăm, Dum­neze­ule preaînalte și Doamne al mile­lor, Cel ce faci cu noi pururea lucruri mari și cu anevoie de urmat, slăvite și preaminunate, care nu au număr. Cel ce ne-ai dat nouă somn spre odihna nepu­tințelor noastre și spre repaos de ostenelile trupului, mul­țumindu-Ți că nu ne-ai pierdut pe noi cu fărădelegile noastre, ci, după obicei, Te-ai arătat iu­bitor de oameni și ne-ai ridicat pe noi pen­tru a slăvi stăpânirea Ta. Pen­tru aceea ne rugăm bunătății Tale celei nease­mănate: luminează ochii gândului nostru și ridică mintea noastră din somnul cel greu al lenei și deschide gura noastră și o umple de laudele Tale, ca să putem în liniște a cânta, a striga și a ne mărturisi pururea Ție, Dumnezeului Celui slăvit în toate și de toți: Tatălui Celui fără de în­ceput, împreună și Unuia-Născut Fiului Tău și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea a opta, a Sfântului Ioan Gură de Aur, după numărul ceasurilor nopții și ale zilei.

Pentru ceasurile nopții:

Doamne, nu mă lipsi de bine­le Tău cel ceresc. Doamne, izbăvește-mă de chi­nurile cele veșnice. Doamne, de am gre­șit, fie cu mintea, fie cu gândul, sau cu cu­vântul, sau cu fapta, iartă-mă. Doamne, izbăvește-mă de toată ne­­știința și uitarea, de trândăvia și de ne­simțirea cea îm­pietrită. Doamne, iz­­băvește-mă de toată ispitirea. Doam­­ne, luminează-mi inima pe care a în­tu­necat-o pofta cea rea. Doamne, eu ca un om am greșit, iar Tu ca un Dum­­nezeu îndurător, văzând ne­putința sufletului meu, miluiește-mă. Doamne, trimite mila Ta întru ajutorul meu, ca să prea­slăvesc preasfânt numele Tău. Doamne, Iisuse Hristoase, scrie-mă pe mine, robul Tău, în cartea vieții și-mi dăruiește sfârșit bun. Doamne, Dum­ne­zeul meu, deși n-am făcut nici un bine înaintea Ta, dă-mi, după harul Tău, să pun început bun. Doamne, stro­pește inima mea cu roua ha­rului Tău. Doamne al cerului și al pă­mân­tului, pome­neș­te-mă pe mine, păcă­tosul, ru­șinatul și nevred­­nicul robul Tău, întru îm­părăția Ta. Amin.

Pentru ceasurile zilei:

Doamne, primește-mă întru pocă­ință. Doamne, nu mă lăsa. Doamne, nu mă duce în ispită. Doamne, dă-mi cuget bun. Doam­ne, dă-mi la­cri­mi și aduce­re aminte de moarte și umi­lință. Doam­­ne, dă-mi cuget să mărturisesc toate pă­catele mele. Doamne, dă-mi smerenie, curăție și ascultare. Doamne, dă-mi răbdare și voie nebiruită și blân­­­dețe. Doamne, sădește în mine ră­dă­cina bu­nă­tăților și frica Ta în ini­ma mea. Doam­ne, învrednicește-mă să Te iu­besc cu tot sufletul și gândul meu și să fac în toate voia Ta. Doam­ne, apără-mă de oamenii gâl­cevitori, de diavoli și de patimile trupești și de toate cele­lal­te lucruri necuviin­cioase. Doam­ne, știu că faci precum vrei Tu, deci să fie și întru mine, păcă­tosul, voia Ta, că bi­necuvântat ești în veci. Amin.

Rugăciunea a noua, către sfântul înger, păzitor al vieții noastre:

Îngerule sfânt al lui Hristos, că­tre tine cad și mă rog, păzitorul meu cel sfânt, care ești dat mie de la Sfân­tul Bo­tez spre păzirea sufletului și a pă­că­to­sului meu trup. Iar eu, cu lenea mea și cu obiceiurile mele cele rele, am mâ­niat prea­curată lumina ta și te-am iz­gonit de la mine prin toate lu­crurile cele de rușine: cu minciu­nile, cu cle­vetirile, cu pizma, cu osân­direa, cu tru­fia, cu neascultarea, cu neiubirea de frați și cu ținerea de minte a răului, cu iubirea de argint, cu des­frâ­narea, cu mânia, cu scumpătatea, cu mânca­rea cea fără de saț, cu beția, cu multa vorbire, cu gândurile cele rele și vi­clene, cu obiceiurile cele rele și cu aprin­de­rea spre desfrânare, având mai ales voire spre toată pof­ta cea trupească. O, rea voire a mea, pe care nici ființele cele necuvân­tătoare nu o au! Dar cum vei putea să cauți spre mine sau să te apropii de mine, cel necurat? Sau cu ce ochi, îngerule al lui Hristos, vei căuta spre mi­ne, cel ce m-am în­curcat așa de rău în lu­cru­rile cele întinate? Sau cum voi pu­tea să-mi cer ier­tare pentru faptele mele cele amare, rele și vi­clene, în care cad în toate zilele și nopțile și în tot ceasul? De aceea cad înaintea ta și mă rog, pă­zitorul meu cel sfânt, mi­losti­vește-te spre mine, pă­că­tosul, și-mi fii mie aju­tător și sprijinitor asu­pra vrăjmașului meu cel rău, cu sfintele tale rugăciuni, și îm­părăției lui Dum­nezeu mă fă păr­taș, cu toți sfinții, acum și pu­rurea și în vecii vecilor. Amin.

Rugăciunea a zecea, către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu:

Preasfântă Stăpâna mea, de Dum­­ne­zeu Născătoare, cu sfintele și prea­puternicele tale rugăciuni, izgo­nește de la mine, sme­ritul și ticălosul robul tău, deznădăjdui­rea, uitarea, necu­noș­tința, nepurtarea de gri­jă și toate gân­durile cele întinate, cele rele și hu­litoare de la ticăloasa mea inimă și de la întu­ne­cata mea minte. Și stinge vă­paia pof­te­lor mele, că sărac sunt și ti­călos. Și mă iz­bă­vește de multe rele și adu­ceri-aminte și năravuri, și de toa­te fap­tele cele rele mă slobozește. Că bine­cu­vântată ești de toate nea­mu­rile și prea­cinstitul tău nume se slăvește în vecii ve­cilor. Amin.

Altă rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu:

Împărăteasa mea preabună și nă­dejdea mea, Născătoare de Dumne­zeu, primitoarea săracilor și ajutătoa­rea stră­­inilor, bucuria celor mâhniți, aco­pe­rirea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul; ajută-mă ca pe un ne­putincios, hrănește-mă ca pe un străin. Necazul meu îl știi; ci îl dez­lea­gă precum voiești, că n-am alt ajutor fă­ră de tine, nici altă folositoare grab­­­nică, nici altă mângâietoare bună, ci numai pe tine, o, Maica lui Dum­ne­zeu, ca să mă păzești și să mă acoperi în vecii ve­cilor. Amin.

Rugaciunea de dimineata a Cuviosului Sofronie de la Essex: (sursa: https://triadikon.ro/rugaciunile-de-dimineata/)

Dumnezeule cel veșnic, Împărate Sfânt, Făcătorule al cerului și al pământului, Iisuse Hristoase, Fiul cel împreună fără-de-început al Tatălui celui fără-de-început, Care în bunătatea Ta cea nepătrunsă m-ai chemat dintru neființă întru această viaţă, Care mi-ai dăruit harul botezului şi pecetea Duhului Sfânt, Care ai sădit în mine dorinţa de a Te căuta pe Tine, singurul adevăratul Dumnezeu, ascultă rugăciunea mea. Eu n-am viaţă, nici lumină, nici bucurie, nici înţelepciune, nici tărie decât numai în Tine, Dumnezeule.

Din pricina fărădelegilor mele nu îndrăznesc să-mi ridic ochii mei spre Tine. Dar Tu ai spus ucenicilor Tăi: „Tot ce veţi cere în rugăciune cu credinţă, veţi primi” şi „orice veţi cere în numele Meu, voi face vouă”. De aceea, îndrăznesc să Te chem pe Tine: Curăteşte-mă de orice întinăciune a trupului şi a duhului. Învaţă-mă să mă rog cum se cuvine. Binecuvintează această zi pe care mi-ai dat-o mie, slugii Tale nevrednice.

Cu puterea binecuvântării Tale fă-mă în stare să grăiesc şi să lucrez în toată vremea spre slava Ta cu duh curat, cu smerenie, răbdare, dragoste, blândeţe, pace, curaj şi înţelepciune, dându-mi de-a pururea seama de prezenţa Ta. Doamne Dumnezeule, în necuprinsa Ta bunătate, arată-mi calea voii Tale, şi dă-mi să umblu în faţa Ta fără păcat.

Tu Doamne, Tu ştii cele de care am nevoie. Tu cunoşti orbirea şi neştiinţa mea, cunoşti neputinţa şi stricăciunea sufletului meu, dar nici durerea şi întristarea mea nu-ţi sunt ascunse Ţie. De aceea, Te rog, ascultă rugăciunea mea şi prin Duhul Tău Cel Sfânt învaţă-mă calea pe care să merg; iar atunci când voinţa mea ticăloasă mă va conduce pe alte cărări nu mă cruţa, Doamne, ci sileşte-mă să mă întorc la Tine.

Prin puterea iubirii Tale, fă-mă să mă ţin cu tărie de ceea ce este bine. Păzeşte-mă de tot cuvântul sau fapta care strică sufletul; de orice fel de pornire care nu-Ti este bineplăcuta Tie şi-l răneste pe aproapele meu. Învaţă-mă ce trebuie să spun şi cum trebuie să vorbesc. Iar dacă e voia Ta să nu răspund, fă-mă să tac în duh de pace, în care să nu întristez, nici să-i rănesc pe semenii mei. Aşează-mă în calea poruncilor Tale şi până la ultima mea răsuflare să nu mă laşi să rătăcesc departe de lumina îndreptărilor Tale, astfel ca poruncile Tale să fie singura lege a fiinţei mele pe acest pământ în veci.

Doamne, rogu-Te, ai milă de mine!

Păzeşte-mă în întristarea şi nenorocirea mea şi nu ascunde calea mântuirii de la mine. În nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe şi mari, dar îmi aduc pururea aminte de răutatea mea, de ticăloşia şi josnicia mea. Miluieşte-mă! Nu mă depărta de la faţa Ta din pricina nevredniciei mele, ci mai degrabă sporeşte în mine conştiinţa acestei nevrednicii şi dă-mi mie, celui mai rău dintre oameni, să Te iubesc pe Tine aşa cum ai poruncit: din toată inima mea şi din tot sufletul meu şi din tot cugetul meu şi cu toată tăria mea: din toată fiinţa mea.

Doamne, prin Duhul Tău Cel Sfânt, învaţă-mă dreapta judecată şi conştiinţă. Dă-mi să cunosc adevărul Tău înainte de a intra în mormânt. Ţine-mă în viaţă în această lume ca să-Ți pot aduce căinţă cu vrednicie. Nu mă lua la jumătatea zilelor mele, nici când mintea mea e încă oarbă. Iar când Îţi va bineplăcea să pui capăt vieţii mele, dă-mi de veste dinainte, ca să-mi pot pregăti sufletul să vină înaintea Ta. Fii cu mine, Doamne, în acel ceas înfricoşător şi dă-mi bucuria mântuirii Tale.

Curăţeşte-mă de toate gândurile tăinuite, de toată răutatea ascunsă întru mine; şi dă-mi răspuns bun la scaunul Tău de judecată. Doamne, în mare mila Ta şi nemărginita Ta dragoste de oameni, ascultă rugăciunea mea. Amin.

Apoi:

Cuvine-se cu adevărat să te fe­ri­cim, Născătoare de Dumnezeu, cea puru­rea fe­ricită și prea nevinovată și Maica Dum­ne­zeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită, fără de ase­mănare, decât serafimii, ca­re, fără stri­că­ciune, pe Dumnezeu Cu­vântul ai născut, pe tine, cea cu ade­vărat Năs­cătoare de Dumnezeu, te mărim.

Slavă... Și acum..., Doamne miluește (de 3 ori). Pentru rugăciunile sfinților părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin


Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor