miercuri, 7 iunie 2023

Dialoguri pentru Sanatate – Performantele aparatelor auditive actuale. Solutii financiare de la Clarfon

 

Dialoguri pentru Sănătate – Performanțele aparatelor auditive actuale. Soluții financiare de la Clarfon
Invitat: domnul Ionuț Ștefănescu, audiolog și director general al Cabinetelor Clarfon (www.clarfon.ro, www.facebook.com/clarfonro, 031 9111)
Dialog realizat de Cecilia Caragea

Cecilia Caragea: Emisiunile noastre despre sănătatea auzului au suscitat un interes foarte mare și am primit o mulțime de întrebări din partea voastră! Așa că suntem în vizită la Clarfon și stăm de vorbă cu directorul general al Cabinetelor Clarfon, domnul Ionuț Ștefănescu. Vrem să ne răspundeți la toate întrebările pe care le-am primit din partea publicului nostru ACC Media Channel, dar, înainte de acest lucru, aș vrea să vă întreb cu ce noutăți ne întâmpinați. Pentru că știu că, de fiecare dată când ne-am întâlnit, aveați lucruri noi, interesante, deosebite!

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: O noutate pe care noi o considerăm importantă, mai ales că au fost cereri din partea pacienților sau a celor interesați de soluții în protezarea auditivă, sunt aparatele auditive intraauriculare reîncărcabile. Scapi de grija bateriilor.

Cecilia Caragea: Adică se încarcă de la priză!

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da! Dar este interesant, pentru că pe pacient, pe client ce îl interesează? Să fie ușor de utilizat. Are un slot pentru toate dimensiunile. Practic, bagi aparatul auditiv, nu trebuie să te chinui să-l conectezi, pentru că are contact magnetic. Se încarcă și rapid, în 30 de minute, și funcționează peste 5 ore și se încarcă 4 ore full și funcționează 24 de ore.

Cecilia Caragea: Deci e ca un telefon mobil?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da.

Cecilia Caragea: Avem un fir pe care îl legăm de aparat și îl punem la priză.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da. Un încărcător marcat stânga-dreapta, culori… adică este foarte ușor de utilizat, astfel încât să-și dea seama și o persoană mai în vârstă cum să-l utilizeze și să-l utilizeze ușor.

Cecilia Caragea: Adică… ce capăt se pune în aparatul auditiv, ce capăt se pune în încărcător.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da.

Cecilia Caragea: Și cam la cât timp trebuie încărcate aceste aparate?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Dacă se încarcă timp de 4 ore, peste noapte, nici măcar nu trebuie sa stea toată noaptea, deci 4 ore, îl poți utiliza în jur de 24 de ore, deci mai mult decât este necesar. Aparatele, însă, au și funcția de conectivitate la telefon sau la televizor. La 24 de ore utilizate în mod normal și 5 ore streaming, conectare telefon sau televizor, sau 28 de ore dacă se folosesc numai în conversație.

Cecilia Caragea: Spuneați de conectare cu televizorul, ce înseamnă asta?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, se conectează prin Bluetooth. Practic, nu deranjezi vecinii și nu îi deranjezi pe cei din jur.

Cecilia Caragea: Nu dai televizorul tare, să audă și vecinii la ce te uiți tu.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: O persoană hipoacuzică are tendința să dea televizorul mai tare. Își petrece marea majoritate a timpului la televizor… și, atunci, auzi direct în aparatul auditiv.

Cecilia Caragea: Și de unde știi tu cum să dai televizorul, cât de încet să dai televizorul?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Volumul televizorului se poate da la un nivel minim, astfel încât să nu îi deranjezi pe cei din jurul tău și tu să auzi televizorul direct în aparatul auditiv. Clar și tare. Pot să îți dai aparatul auditiv mai tare, astfel încât televizorul să fie încet.

Cecilia Caragea: Este foarte interesant, pentru că nu este vorba doar de vecini și să nu îi deranjezi pe vecini, poate și în casă, în cameră, stai cu cineva care nu vrea să urmărească acea emisiune, să spunem, acel film.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Corect.

Cecilia Caragea: Și poți să-l urmărești doar tu, auzind în aparatul auditiv.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Corect.

Cecilia Caragea: Și spuneați și de conectare cu telefonul, aici cum se întâmplă lucrurile?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Prin Bluetooth. Dacă te sună cineva, îți sună în aparatul auditiv. Tu poți să vorbești la telefon fără să duci telefonul la ureche, pur și simplu, aparatul auditiv este un hands-free cu care atât să captezi sunetul, cât și să emiți… și să se audă prin telefon cu cel cu care vorbești.

Cecilia Caragea: Deci telefonul nu sună el, propriu-zis, îți sună ție în ureche aparatul auditiv.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Exact.

Cecilia Caragea: Și, tot așa, nu îi deranjezi pe cei din jur.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Este o metodă facilă de comunicare și, bineînțeles, te ajută foarte mult. Nu trebuie să duci aparatul la ureche, să scoți aparatul. Sau, înainte, apăreau microfonii… Am rezolvat această problemă.

Cecilia Caragea: Așadar, lucrurile evoluează, dar presupun că toate acestea au un preț. Și una din întrebările pe care le-am primit noi din partea publicului a fost: „Totuși, cât costă toate aceste lucururi?”

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Aparatele auditive pe care furnizorii noștri le lansează noi le lansăm imediat. Poate mai repede decât se lansează, nu știu, în Franța sau în Germania.

Cecilia Caragea: Cum?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Avem o procedură mai facilă și mai simplă cu autoritățile, cu Casa de Asigurări, cu Ministerul Sănătății, astfel încât, din informațiile pe care le am de la alți furnizori din alte țări, noi ne mișcăm destul de repede. În momentul în care s-a lansat un produs nou, noi l-am lansat. Acest produs despre care am discutat este lansat în luna mai, este un procesor nou, care analizează sunetul prin două procesoare virtuale, multitrack-processing. Este singurul de pe piață sau din portofoliul nostru care face lucrul acesta, în sensul că celelalte aparate auditive din portofoliul nostru analizează sunetul cu un singur procesor. Aici este un procesor pentru mesajul vocal, un procesor pentru zgomot, semnalul raport sunet-zgomot este mult mai bun.

Cecilia Caragea: Deci raportul sunet-zgomot este foarte bun.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Mesaj util – zgomot… este mult mai bun.

Cecilia Caragea: În sensul în care auzim și nu ne deranjează zgomotul de fond.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da. Deci sunetul este mult mai clar, indiferent de nivelul tehnologic al aparatului auditiv. Pentru că poate să fie un nivel mai avansat ca funcții, număr de programe, număr de canale și, atunci, avem un aparat auditiv premium, care este un aparat de top și un aparat, putem spune, scump, la care avem 50% reducere. Este o reducere pe care o avem de ceva timp și o aplicăm, însă același procesor, cu aceeași performanță de analiză sonoră se regăsește și la un aparat auditiv basic, cu mai puține opțiuni de programe sau de canale, dar calitatea sunetului este aceeași și principalele funcții sunt aceleași. Acest aparat auditiv are și el o reducere de 50% și este la un preț acceptabil. Soluția cu care am venit este că avem, practic, aceleași componente electronice, același procesor, aceeași calitate a sunetului și multe din opțiunile unui aparat auditiv performant la un aparat auditiv basic. L-am lansat cu o promoție pe care, probabil, o să o menținem o perioadă, o promoție de 50% reducere, este o promoție pe care am gândit-o împreună cu furnizorul și înseamnă de la 4.800 de lei, redus jumătate, la 2.400 de lei. Se poate lua în rate, fără dobândă, rate care se pot negocia, 12, 15, 20 de rate. Dar calitatea acestui produs… prețul acestui produs este imbatabil. Adică, cu o ofertă de genul acesta am putea să protezăm pe toată lumea, în sensul că este accesibil ca performanță și preț pentru cei care și-ar fi dorit o calitate de acest nivel, însă nu au avut posibilitatea până în momentul de față. Și ce este interesant este că aici avem opțiunea… se numește Oclumatic, în sensul că reduce sau normalizează vocea purtătorului. Este singurul aparat din portofoliul nostru care face lucrul acesta. De foarte multe ori, pacientul este deranjat de propria voce, care se aude „ca din butoi”. Acest aparat auditiv automat citește vocea interlocutorului și o normalizează, adică vă dați seama cât de inteligent, cât de performant este. Mai are o funcție EchoClear, astfel încât, dacă mă duc într-o hală, într-o sală mare sau într-o biserică, aparatul auditiv îmi reduce ecoul, îmi analizează sunetul direct, îmi analizează reflexia scurtă și reflexia lungă, iar reflexia lungă este eliminată. Adică aud chiar mai bine decât o persoană care are auz normal, pentru că nu se mai aude ecoul.

Cecilia Caragea: Deci aceste aparate știu când vorbește purtătorul lor.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da.

Cecilia Caragea: Și, pe lângă acest lucru, ele fac niște corecții la propria mea voce, dacă sunt purtător de aparat auditiv, detectează acest aparat și când vorbesc alte persoane și elimină zgomotul de fond.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Elimină zgomotul de fond, elimină microfonia. Aceste opțiuni sunt mai vechi, pe care le au multe aparate, dar ce este nou este analiza propriei voci și normalizarea ei, reducerea ecoului și faptul că sunetul este analizat cu două procesoare virtuale, la un aparat basic ca preț. Plus că pacientul poate să opteze prin Casa de Asigurări și mai are o reducere de 1.000 de lei. La cei 2.400 de lei, încă o reducere de 1.000 de lei, ajungi la 1.400, în 10 rate, dai 140 de lei pe lună.

Cecilia Caragea: Pentru că restul sunt decontați de Casa de Asigurări de Sănătate.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da. Trebuie să ajung în cabinetul Clarfon, fără bilet de trimitere de la medicul de familie, testăm auzul, vedem despre ce este vorba, se pot proba aparatele auditive. Și pacientul ia o decizie în acest sens. Îl îndrumăm prin Casa de Asigurări… procedura… Sau, dacă dorește să îl ia în rate, direct din cabinet.

Cecilia Caragea: Faptul că pot să probeze aceste aparate… dați aparate în probă?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Avem un produs care se dă în probă. Și are toate tehnologiile despre care v-am vorbit. Adică basic, medium și high. Produsul respectiv se dă în probă fără cost. Îl aduci după două săptămâni. Îl probezi în mediul natural. Fără presiune psihologică, fără presiune financiară. Te duci cu el acasă, te duci cu el pe stradă, te duci cu el la birou, la școală, la biserică, unde ai nevoie. Vezi cum funcționează și te întorci cu un răspuns. Vreau ceva mai sofisticat, este suficient… doresc achiziția lui.

Cecilia Caragea: Pur și simplu, pe baza actelor de identitate. Se face, presupun, un proces verbal de predare-primire…

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, sunt niște formalități și, pe urmă, te întorci cu aparatul auditiv înapoi în cabinet.

Cecilia Caragea: Una din întrebările pe care le-am mai primit noi atunci când am vorbit despre sănătatea auzului a fost: „Ce s-ar putea face atunci când te confrunți cu tinitus?”

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Este o problemă asupra căreia ne-am gândit și am găsit și o soluție. Tinitusul este deranjant. Uneori, poate să fie acut, mai mic de 12 luni, sau cronic, peste 12 luni deja devine o problemă. Dacă intensitatea lui este mare, devine o problemă și mai mare… În Cabinetele Clarfon, pacientul poate să-și testeze tinitusul. Să vedem pe ce frecvență avem tinitus, la ce intensitate avem tinitus și să-l tratăm printr-o terapie.

Cecilia Caragea: Cum se poate testa?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Se numește acufenometrie, este un test subiectiv, se poate testa atât cu audiometrul, în Cabinetul Clarfon, dar și cu aparatul auditiv în sine. Se compară sunetul care este prezent în creierul pacientului cu sunetul pe care-l dăm noi din exterior. Și atunci ne dăm seama de frecvență, de intensitate… Este o comparație pe care o face pacientul. În momentul în care am depistat forma, intensitatea, frecvența tinitusului, putem să ne orientăm către terapie sau soluția pentru eliminarea acestui sindrom.

Cecilia Caragea: Și care ar fi soluția?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Este o noutate. Aparatele auditive despre care v-am vorbit, cu procesorul îmbunătățit, maschează tinitusul, însă acestea vin cu o formulă nouă. Se numește notch therapy. Nu maschează tinitusul, ci, practic, inhibă lateral zona corticală în care apare tinitusul.

Cecilia Caragea: Deci te face, cumva, să nu mai auzi faptul că-ți țiuie ceva în ureche.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Exact! Toate aparatele auditive care maschează tinitusul și au această opțiune dau un sunet de bandă îngustă sau un sunet de diferite forme, care maschează tinitusul, astfel încât tu să-l ignori. Această formulă notch therapy nu maschează tinitusul, ci, practic, stimulează zonele laterale ale tinitusului, astfel încât tu să-l ignori prin omisiune.

Cecilia Caragea: Și cum faci acest lucru? Porți un aparat auditiv care face acest lucru?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da. Am depistat frecvența pe care apare tinitusul, se reglează aparatul în funcție de hipoacuzie, în cazul în care este hipoacuzie, porți acest aparat auditiv, iar zona respectivă din cortex, din creier nu mai este stimulată. Practic, este o terapie prin care noi ignorăm acest semnal, creierul ignoră acest semnal.

Cecilia Caragea: Dar, dacă tu nu ești hipoacuzic, dar te confrunți cu tinitus?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Avem soluție și pentru asta. Dar problema nu a fost soluția în sine, ci acceptarea ei. Pentru că o persoană cu auz normal nu este orientată sau nu dorește să plătească un aparat auditiv performant pentru a-și masca tinitusul.

Cecilia Caragea: Dar câteodată e atât de deranjant acest țiuit permanent în ureche, încât ai face orice să scapi de el.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, sunt pacienți care au recurs la această soluție. Dar noi am venit cu următoarea soluție, în cazul acestor pacienți: să închirieze aparatul auditiv cu mascator de tinitus, pentru terapie.

Cecilia Caragea: Deci e un aparat care nu funcționează propriu-zis ca un aparat auditiv, în sensul în care să amplifice sunetele, să mă ajute pe mine să aud mai bine, ci doar îmi maschează tinitusul.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, este un aparat auditiv ca formă, funcția lui nu este de a amplifica celelalte sunete, ci doar de a masca tinitusul. Poate să-l poarte o persoană care are auz normal și prezintă tinitus. Partea interesantă este că îl închiriază, nu trebuie să plătească aparatul auditiv în sine. Îl înapoiază după 3 luni. Recomandăm ca terapia să dureze 3 luni. Este un aparat auditiv discret și elegant. Eu, personal, am unul pe ureche, ca formă, ca aspect. Nici nu v-ați dat seama! Deci este ceva de genul acesta. După orele de job, de program, de muncă, îl poți purta 3 ore, astfel încât îți maschează tinitusul, nu-l mai bagi în seamă și, ușor-ușor, focusul psihologic pe acel zgomot se disipează.

Cecilia Caragea: Deci nici nu trebuie să-l porți tot timpul.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Nu. Fiind o terapie, este ca un program fitness.

Cecilia Caragea: O reeducare a auzului, a creierului.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, o reeducare a auzului, ați spus bine. Exact.

Cecilia Caragea: Deci port aparatul auditiv un număr de ore pe zi și, în timp, creierul meu se va obișnui să nu mai audă acel țiuit.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da. Și este o soluție cu rezultate, este o soluție pe care sunt ferm convins că foarte mulți pacienți o vor aplica, pentru că nu sunt alte soluții în piață în ceea ce privește tratamentul, medicamentos sau chirurgical sau de altă formă. Este una dintre cele mai bune soluții în acest sens.

Cecilia Caragea: Și spuneați că această închiriere se face pentru 3 luni. De ce? Se consideră că, timp de 3 luni, ai toate șansele să scapi de acest țiuit în urechi?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, sunt studii, de la producător. Și se recomandă purtarea 3 luni. Poți să îl porți 2 luni și să ai rezultate. Poți să-l porți 4 luni dacă dorești. Dar, ca medie, 3 ore pe zi, 3 luni.

Cecilia Caragea: Și pe urmă vine și restituie acel aparat. A plătit doar analiza de început și, pe urmă, chiria lunară pentru aparat.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Este o sumă modică pentru problema respectivă. E pentru prima dată când o aplicăm, este și pentru noi ceva nou și vrem să vedem cum va funcționa și ce feedback vom avea. Suntem curioși. Dar am venit cu această soluție gândind-o exact pentru categoria aceasta de pacienți. Cu probleme.

Cecilia Caragea: Și aceste aparate funcționează cu baterii, se încarcă de la priză?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Funcționează cu baterii.

Cecilia Caragea: Funcționează cu baterii. Înlocuiesc bateriile, la un moment dat, și gata. Și chiria putem să spunem cât e?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, este 300 de lei pe lună, pentru aparat.

Cecilia Caragea: Personal, pot să spun că m-am confruntat cu așa ceva și am scăpat, așa, de la sine, după vreo 2 ani.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, sunt foarte mulți factori, unii necunoscuți, adică marea majoritate… Probleme vasculare, probleme metabolice, problemă de postură, chiar și de joncțiune temporo-mandibulară… Sunt foarte multe probleme care pot duce la tinitus. Tocmai de aceea, este indicat un regim de viață sănătos și echilibrat și din punct de vedere psihic, armonios, în sensul că trebuie să ne liniștim, să fim…

Cecilia Caragea: Mai puțin stresați.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Mai puțin stresați. Să mâncăm sănătos, să facem sport. Ar reduce. Adică este și recomandat în terapia tinitusului să avem niște momente de relaxare, astfel încât tensiunea nervoasă să dispară.

Cecilia Caragea: Dar, de obicei, atunci când te confrunți cu așa ceva, parcă tu simți tot timpul nevoia să auzi ceva mai tare, ca să acopere acel țiuit în urechi. Simți nevoia să meargă televizorul, doar ca să-ți acopere acel sunet din urechi.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Sunt foarte multe persoane care adorm pe valurile oceanului, pe ploaie, pe un zgomot de fond. Chiar aparatele respective asta fac. În terapia tinitusului, au sunete de bandă îngustă, care sunt similare cu zgomotul de fond al unui televizor în purici, sunt sunete care imită valurile oceanului, diverse sunete confortabile pentru auz.

Cecilia Caragea: Deci acel aparat care se poate închiria de la dumneavoastră poate să emită, la alegerea mea, anumite sunete.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Exact!

Cecilia Caragea: Niște sunete liniștitoare, care, de fapt, îmi acoperă mie acel țiuit în urechi.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, sunt câteva variante de sunet, adică sunt studiate… White noise, pink noise, de bandă îngustă.

Cecilia Caragea: Și dacă este cineva care se confruntă cu tinitus doar la o ureche?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: O întrebare foarte bună. În marea majoritate a cazurilor, tinitusul este central, deci, practic, apare pe sistemul nervos central, în ambele urechi, ca prezență. Dacă este doar într-o singură ureche, este indicat să purtăm tot două aparate, bilateral, ca nu cumva tinitusul să migreze.

Cecilia Caragea: Se poate să și migreze tinitusul?

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da. Sunt cazuri în care migrează. Mai ales dacă îl maschezi doar la o ureche, poate să migreze la cealaltă.

Cecilia Caragea: Deci purtăm aparat auditiv și la o ureche, și la cealaltă, timp de 3 luni, și avem toate șansele să scăpăm de acest țiuit în urechi.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da!

Cecilia Caragea: După cum spuneam, de fiecare dată aveți foarte multe noutăți foarte interesante! Dar pentru că urmează luna iunie, luna copiilor… și, din păcate, și copiii se confruntă cu probleme de auz…

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: În luna iunie, inclusiv pentru copii, dar nu numai, și pentru persoanele adulte și în vârstă, testarea este gratuită. Toată luna, se pot adresa pacienții, doar să-și verifice auzul. Și este indicat să facă lucrul acesta. Dacă țin bine minte, pe 15 iunie este Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, iar noi promovăm sau îi îndemnăm pe membrii familiei sau pe persoanele care cunosc persoane în vârstă cu probleme să le recomande o testare a auzului. Să-și evalueze auzul și, dacă sunt probleme, să încerce să le rezolve.

Cecilia Caragea: Așadar, și în luna iunie aveți testarea gratuită a auzului în Cabinetele Clarfon. Nu doar pentru copii, bineînețeles. Dar ar fi bine ca părinții să-și ducă copilul la o testare a auzului, ca să vadă dacă nu cumva are vreo problemă. Pentru că, până la urmă, cel mai frumos cadou pe care-l putem face copiilor noștri este sănătatea. Și să-i învățăm și deprinderile sănătoase, să meargă periodic să-și facă unele analize. Și, bineînțeles, să ținem cont și de bunicii noștri și să-i aducem și pe ei la un asemenea consult.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Sigur! Este indicat ca persoanele în vârstă să-și testeze auzul. De foarte multe ori, nu-și dau seama că au o problemă de auz, pentru că pierderea de auz este selectivă. Chiar am stat azi de vorbă cu un pacient la telefon și îmi povestea despre „aparatele auditive” cumpărate de la teleshopping, care…

Cecilia Caragea: De fapt, nu sunt aparate auditive.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Nu sunt. Sunt amplificatoare. Și i-am explicat că, pe frecvențele joase, e posibil să audă bine, pe frecvențele înalte, e posibil să nu audă bine. Iar dispozitivul respectiv amplifică toate sunetele în mod egal. Un aparat auditiv performant, dispozitiv medical pe care noi îl avem în portofoliu, amplifică acolo unde ai nevoie. Adică amplifică mai mult pe frecvențele înalte, amplifică mai puțin pe frecvențele joase, astfel încât auzul tău să fie într-o limită corectă și normală.

Cecilia Caragea: Evident, sunt lucruri diferite. Faptul că iei tu un dispozitiv care este unul și același pentru toată lumea, dar alta este când recurgi la o soluție personalizatăm în urma unei analize și așa mai departe.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Corect. Iar persoanele în vârstă nu-și dau seama dacă aud sau cum aud. De foarte multe ori, aud, dar nu înțeleg. Asta este o problemă, pentru că pierderea selectivă, practic, îți scade inteligibilitatea. Purtarea aparatului auditiv este și un tratament pentru nervul auditiv, pentru ureche, pentru că-l menține în funcție. Iar noi avem soluții diverse. Așa cum am spus mai devreme, aparatele auditive intraauriculare sunt discrete, nu se văd. Adică am putea să acoperim plaja de nevoi sau cererea pentru persoanele tinere, care vor discreție. Am venit cu aparatul auditiv intraauricular reîncărcabil, asta înseamnă comoditate. Deci scade grija bateriilor, pot să mă duc în excursie, pot să mă duc unde vreau. Performanță… toate aparatele auditive pe care le avem sunt noi ca tehnologie și performanță. Iar în categoria de preț pot spune că avem și aparate auditive mai ieftine față de oferta pe care am prezentat-o mai devreme. Însă am venit cu o soluție performantă și ieftină, pentru că ne interesează să oferim și calitate. Ne interesează ca pacientul să fie încântat de ce ajutor primește prin protezarea auditivă. Practic, soluția de reducere la aparatul auditiv pe care l-am lansat în luna mai, cu reducere de 50%, ar trebui să mulțumească pe marea majoritate a pacienților.

Cecilia Caragea: Plus că o parte din preț este suportată și de Casa de Asigurări de Sănătate.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Se poate opta și prin Casa de Asigurări de Sănătate. Și cu oferta aceasta ar trebui să protezăm…

Cecilia Caragea: Pe toată lumea care ar avea nevoie…

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da, pe toată lumea care ar avea nevoie.

Cecilia Caragea: Care ar avea probleme de auz. Plus soluții pentru cei care se confruntă cu tinitusul, chiar dacă aud bine.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Țin minte că un coleg, la un moment dat, a achiziționat un aparat auditiv neavând probleme nici el, nici vreun membru al familiei, pentru că era atât de bun, îl cunoștea ca produs, el fiind inginer, pe partea tehnică. Și-a dorit să cumpere acel aparat auditiv, ca să-l aibă la nevoie, pentru el, pentru cineva din familie…

Cecilia Caragea: Deci era oferta foarte bună și a spus să n-o rateze!

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Era oferta foarte bună, însă era și calitatea produsului una foarte bună. Era încântat de cum este construit, cum este făcut. Și și-a pus deoparte un aparat auditiv. Îl are și acum, bănuiesc, undeva în sertar.

Cecilia Caragea: Da, pentru el sau pentru cineva din familie. Pentru că, din păcate, pe măsură ce înaintăm în vârstă, începem să avem diferite probleme, să nu mai auzim bine, să nu mai vedem bine și așa mai departe.

Ionuț Ștefănescu, director general Cabinetele Clarfon: Da.

Cecilia Caragea: Noi vă mulțumim tare mult pentru toate aceste explicații și pentru prezentarea noilor oferte de la Clarfon! Și nu uitați: în iunie, aveți, din nou, gratuit, analiza auzului în Cabinetele Clarfon. Merită să veniți să vă faceți o analiză, să-i aduceți și pe copii, și pe bunici! Aveți grijă de sănătatea voastră, de sănătatea auzului vostru!

 
 https://accmediachannel.ro/emisiuni/dialoguri-pentru-sanatate-performantele-aparatelor-auditive-actuale-solutii-financiare-de-la-clarfon/

Cele 17 niveluri ale constiintei


 
NIVELURILE DISTRUCTIVE
  1. Nivelul rusinii. La nivelul asta, esti dominat de nevroza. Esti timid, retras, introvertit. Devii paranoic, crezand ca toata lumea te judeca si incepi sa ai halucinatii. Cand ti-e rusine, incepi sa compensezi prin perfectionism, prin rigiditate, si incepi sa devii un extremist moral.
  2. Nivelul vinovatiei. La nivelul asta, ori esti manipulat si pedepsit, ori pedepsesti manipuland. Cel mai mare lucru care te preocupa este pacatul, incepi sa actionezi din vinovatie si s-o proiectezi asupra altora.
  3. Nivelul apatiei. La nivelul asta domina disperarea, lipsa sperantei. Viata pare fara rost, viitorul pare fara rost. Traiesti intr-o stare generala de neajutorare. Esti dependent de ceilalti iar altii te percep ca pe o povara de care trebuie sa aiba grija.
  4. Nivelul doliului. La nivelul asta, traiesti predominant intr-o continua melancolie, fiind trist pentru ce ai pierdut. Incepi sa vezi tristete peste tot in jurul tau. Tristete pentru conditiile vietii, incepi sa privesti viata in sine ca fiind trista. Crezi ca nu poti inlocui ceea ce ai pierdut sau ce a simbolizat pentru tine.
  5. Nivelul fricii. Aici, frica iti limiteaza cresterea ca persoana si duce la inhibitii. In acel moment, cauti lideri puternici care par ca si-au cucerit fricile si crezi ca ei vor fi cei care te vor scoate din culmile disperarii si te vor elibera din”sclavie”.
  6. Nivelul dorintei. Cand esti in “dorinta”, lucrul asta te poate motiva sa participi intr-o gama larga de activitati “umane”. Insasi economia se afla la nivelul dorintei. Dorinta face sa investim efort, sa atingem obiective si sa obtinem premii. Insa dorinta este si nivelul dependentei: de alcool, de tutun, de droguri. Este nivelul acumularii si al lacomiei. De ce nu functioneaza? Pentru ca satisfacerea unei dorinte este inlocuita de alta dorinta, nesatisfacuta. La nivelul asta, ramai obsedat sa acumulezi din ce in ce mai multi bani, mai ales fara un scop final pentru ei.
  7. Nivelul furiei. Dorinta duce la frustrare, iar frustrarea duce la furie. Aceasta poate duce, mai departe, la actiune distructiva sau la actiune constructiva. Furia te poate catapulta spre independenta sau te poate schimba in rau. Poate duce la ura si poate avea un efect coroziv in toate ariile vietii tale.
  8. Nivelul mandriei. Nivelul la care ajungi in momentul in care ai autoritate in domeniul tau. Nivelul la care majoritatea vor sa ajunga. Mandria pare frumoasa, insa e frumoasa doar in comparatie cu nivelurile anterioare. In societate, mandria are o reputatie buna si e incurajata frecvent, insa e vulnerabila, deoarece e dependenta de conditiile exterioare. Daca acele conditii exterioare nu mai sunt implinite, te poate catapulta inapoi in cele mai de jos niveluri ale constiintei. Partile negative ale mandriei sunt aroganta si negarea lucrurilor care nu se incadreaza “in tipar”, blocand cresterea ta ca persoana.
NIVELURILE CONSTRUCTIVE
  1. Nivelul curajului. De-abia acum incepi sa devii cu adevarat puternic. Incepi sa explorezi si sa experimentezi lucruri noi, si devii stimulat de lucrurile pe care le faci. In “curaj”, ai energia sa inveti lucruri noi, iar cresterea si educatia nu mai sunt lucruri asa de mari pentru tine. In “curaj”,ai capacitatea de a-ti privi frica in ochi si de a creste, in pofida faptului ca ea inca exista acolo.
  2. Nivelul neutralitatii. In momentul asta, incetezi sa mai privesti lucrurile in alb sau negru. Incepi sa nu mai fii rigid in lucrurile pe care le faci, devii flexibil si incetezi sa mai judeci in general. Cand lucrurile nu iti ies asa cum vrei, nu te mai simti infrant, nu te mai simti speriat, nu te mai simti frustrat. In”neutralitate”, poti sa spui cu usurinta “daca nu obtin lucrul asta, nu e nici o problema, o sa-l obtin pe altul”. E nivelul la care nu mai esti intimidat cu usurinta. Nu incerci sa demonstrezi nimic, nu esti interesat de conflict sau competitie, nu vrei sa controlezi comportamentul altor persoane. Incepi sa detii cu adevarat stabilitate emotionala.
  3. Nivelul dispozitiei. Nivelul la care vei avea parte de cea mai rapida crestere. E nivelul la care ti-ai depasit problemele din viata ta si esti dispus sa participi la tot ce inseamna VIATA. De-abia acum devii cu adevarat prietenos, succesul aparand automat. Incepi sa lucrezi pe orice tip de post e nevoie, si nu te simti inferior atunci cand te ocupi de “munca de jos”. Incepi sa fii empatic la nevoile celorlalti, sa-i ajuti pe ceilalti si sa contribui la bunastarea
    societatii.
  4. Nivelul acceptarii. In “acceptare”, incetezi sa mai obtii bucurie din lucrurile exterioare tie. Nimic din ceea ce exista in afara persoanei tale nu are capacitatea sa te faca cu adevarat fericit. Iubirea nu mai e oferita sau luata inapoi de catre altcineva, ci este generata din interior. Devii activ in viata, fara sa ai vreo intentie ascunsa. Nu mai esti interesat doar sa determini “ce e bine” si “ce e rau”, ci esti dedicat sa rezolvi problemele reale pe care le au restul
    oamenilor. Muncile grele nu te mai sperie, ba chiar iti creeaza placere. Incetezi sa mai discriminezi si sa fii intolerant. Obiectivele pe termen lung devin prioritare in fata celor pe termen scurt.
  5. Nivelul ratiunii. Este nivelul stiintei, al medicinei. Este nivelul laureatilor premiilor Nobel. Insa ratiunea, ca lucru intrinsec, nu constituie un ghid spre adevar. Ratiunea este cel mai eficient lucru intr-o lume tehnologica, insa, in acelasi timp, reprezinta un blocaj major in a obtine niveluri superioare de constiinta.
  6. Nivelul iubirii. In general, dragostea, in societate, reprezinta o combinatie ale urmatoarelor elemente: atractie fizica, posesivitate, control, dependenta, eroticism si noutate. La baza, toate lucrurile astea ascund defapt sentimentul de furie si dependenta pentru persoana sau lucrul pe care-l iubesti. Dragostea adevarata este dragostea neconditionata, neschimbatoare, permanenta. Nu fluctueaza, deoarece nu este influentata de nici un factor extern. Dragostea adevarata e un mod de a interactiona cu lumea: iertand, ingrijind si suportand.
    Acesta e nivelul adevaratei fericiri.
  7. Nivelul bucuriei. Este nivelul vindecarii, nivelul compasiunii si al spiritualitatii. Nivelul la care ai o atitudine pozitiva in fata oricaror necazuri din viata ta, oricat de grave ar fi ele.
  8. Nivelul pacii. Nivelul la care totul este viu si radiaza energie. Nivelul marilor invatatori spirituali ai istoriei. Este nivelul la care religia formala este inlocuita de spiritualitate pura, facand-o astfel inutila.
  9. Nivelul iluminarii. Cel mai inalt nivel al constiintei umane, unde umanitatea se amesteca cu divinitatea. Extrem de rar. Nivelul luiKrishna, Buddha, Iisus. Chiar si numai a te gandi la persoane de la nivelul acesta iti poate ridica constiinta. Este identificarea sinelui cu intreg universul, reprezentat prin transcendenta ego-ului. Totul din mediul tau va avea un efect aspupra nivelului de constiinta. TV-ul. Filmele. Cartile. Paginile de internet. Oamenii. Locurile. Obiectele. Mancarea. Daca esti la nivelul ratiunii a te uita la stirile de la TV (care sunt predominant la nivelul fricii si al dorintei) iti va cobora temporar constiinta. Daca esti la nivelul de vina, stirile TV de fapt iti vor ridica nivelul. Sa urci chiar si un singur nivel poate fi extrem de dificil; marea majoritate a oamenilor nu reusesc sa faca asta intr-o viata intreaga. O schimbare de doar un nivel poate sa schimbe totul in viata ta. De aceasta este putin probabil ca persoanele sub nivelul curajului sa progresese fara ajutor extern. Curajul este necesar ca sa lucrezi constient; se reduce la a-ti pune realitatea la bataie intr-un pariu pentru sansa de a deveni mult mai constient, mai pregatit. Dar cand ajungi la acel urmator nivel, iti dai seama clar ca a fost un pariu bun. De exemplu, cand ajungi la nivelul curajului, toate fricile tale vechi si falsa mandrie iti vor parea caraghioase acum. Cand ajungi la nivelul acceptarii (fixarii si atingerii de tinte), te vei uita inapoi la nivelul de binevointa si te vei vedea ca un soarece intr-o roata – erai un alergator bun, dar nu alesesei o directie. Cred ca cel mai important lucru pe care noi ca fiinte umane il putem face este sa ne ridicam nivelul individual al constiintei. Cand facem aceasta, noi raspandim nivele mai ridicate de constiinta celor din jurul nostru. Imaginati-va ce lume incredibila ar fii daca am reusi sa aducem pe toata lumea la
    nivelul ce acceptare.
Confrom lui Hawkins 85% din oamenii de pe pamant traiesc sub nivelul curajului. Cand experimentezi temporar nivelele superioare poti vedea unde trebuie sa ajungi in etapa urmatoare. Ai unul din acele momente de claritate in care intelegi ca lucrurile trebuie sa se schimbe. Dar cand te scufunzi in nivelele inferioare aceea amintire devine incetosata. Priveste aceasta ierarhie cu mintea deschisa si vezi daca-ti ofera idei noi care te pot ajuta sa faci
urmatorul salt in viata ta. Nici un nivel nu e mai corect sau mai gresit decat celelalte. Incearca sa nu-ti lasi ego-ul umflat de ideea ca esti la un anumit nivel, decat desigur daca esti momentan la nivelul mandriei.

Spune Sfântul Efrem Sirul:

Este înfrânare în limbă: A nu scoate afară cuvinte multe şi deşarte, a ţine limba şi a nu grăi de rău, a nu ocărî, a nu blestema, a nu vorbi cele ce nu se cuvin, a ţine limba şi a nu cleveti pe unul sau pe altul.
Înfrânare este şi în auz: A-l ţine a nu auzi cuvânt deşert. Înfrânare este şi la ochi: A ţine vederea şi a nu căuta sau a lua aminte la toate cele ce nu se cuvin. În­frânare este la mânie: A ţine mânia şi nu a se aprinde degrabă. Înfrâ­na­rea este şi în slavă: A ţine cugetele şi a nu voi a fi slăvit, a nu căuta slavă, a nu se înălţa, a nu căuta cinste şi a se îngâmfa, a nu iscodi ceva pentru laude.
Înfrânare este şi în gânduri: A le deprinde pe acestea cu frica lui Dumnezeu, a nu se învoi cu gândul care îndulceşte şi aprinde pofte.
Înfrâ­narea este la mâncăruri: A nu căuta mâncăruri scumpe sau ospeţe de mult preţ, a nu mânca fără chibzuială. Înfrânare este şi la băutură: A se păzi şi a nu cădea în băutul vinului sau în dulceaţa vinurilor, a nu bea vin fără frică.
Înfrânare este la pofta trupească: A ţine simţirea şi a nu cădea sub poftele cele ce se întâmplă, a nu face voia trupului, ci a înfrâna cu frica lui Dumnezeu patimile.”.

Şi mai îndeamnă Sfântul Efrem Sirul, zicând:

„Să nu fure minciuna, adevărul tău; să nu umbrească slava deşartă, cucernicia ta; să nu jefuiască iuţimea, blândeţea ta; să nu deşarte mânia, îndelungă-răbdarea ta; să nu vatăme lupta, pacea ta; să nu îm­piedice vrăjmăşia, prietenia ta; să nu taie pomenirea de rău, împăcarea dragostei tale; să nu alunge ocara, cinstea ta; să nu izgonească tul­burarea, liniştea ta; să nu împiedice lăcomia pântecelui, postirea ta; să nu curme multa mâncare, înfrânarea ta; să nu adoarmă somnul, pri­ve­gherea ta.”.

Cu aceste fapte trebuie să întâmpinăm orice zi. Aceste virtuţi dacă nu le avem, suntem săraci. Ele trebuie să ne preocupe pe parcursul în­tregii noastre vieţi şi să ne definească.
„Sculându-se din somn, orice creştin să se îngrădească de îndată cu semnul Sfintei Cruci şi stând în genunchi în faţa icoanelor, să zică această mântuitoare rugăciune, pe care însuşi Domnul Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos a dat-o Sfinţilor Săi ucenici: Tatăl nostru…, de trei ori până la sfârşit şi în cinstea Maicii Domnului să zică „Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te! Ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu Tine, Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui Tău, căci ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”(tot de trei ori). Apoi Simbolul Credinţei – „Cred întru Unul Dumnezeu…„ (o dată). Săvârşind această rânduială de dimineaţă, fiecare creştin, de orice neam şi stare ar fi el, bărbat sau femeie, poate să meargă cu pace la lucrul său, la care este rânduit, sau chemat. Iar când mergi pe cale, sau te ocupi cu lucrul undeva, să zici mereu încet, în taina inimii tale: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!” Când se va întâmpla ca acolo unde lucrezi să fie mai multă lume care-ţi tulbură liniştea rugăciunii, atunci zi în minte numai atât: „Doamne miluieşte”, continuând aşa până la vremea prânzului. Iar înaintea prânzului să mai săvârşeşti o dată aceeaşi rânduială de dimineaţă, cum s-a arătat mai sus. După prânz, îndeplinind iarăşi lucrul tău, zi de asemenea încet: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”, continuând aşa până la vremea somnului. Iar când se va întâmpla cuiva să petreacă vremea singuratic, bucurându-se de mai multă linişte, atunci poate să zică aşa: „Doamne, Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii tale, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”. Şi apropiindu-te de ceasul când vrei să te culci, să mai repeţi încă o dată aceeaşi rânduială de dimineaţă, cum s-a arătat mai sus, după care poţi să te culci să dormi în pace, însemnându-te cu semnul Sfintei Cruci”. Preacuviosul Serafim spunea că orice creştin, ţinând această mică rânduială ca pe o ancoră mântuitoare în mijlocul valurilor de griji ale lumii şi îndeplinind-o cu smerenie, poate să ajungă la măsura desăvârşirii creştine şi a dragostei dumnezeieşti, deoarece aceste trei rugăciuni formează temelia Creştinătăţii. Prima, Tatăl nostru, conţine însăşi cuvintele Domnului, pe care El le-a dat ca model al oricărei rugăciuni. A doua, „Născătoare de Dumnezeu…”, adusă din cer de Arhanghelul Gavriil, ca închinare Preasfintei Fecioare, Maicii Domnului, este ca o piatră unghiulară a Noului Testament. Şi, în sfârşit, a treia, Crezul, cuprinde pe scurt toate dogmele credinţei creştine. Dacă bunul creştin, care cunoaşte şi îndeplineşte această uşoară pravilă de rugăciune, se întâmplă să aibă mai multă vreme liberă, atunci poate, după râvna ce o are către Dumnezeu, să mai adauge şi alte rugăciuni şi citiri mântuitoare: acatiste, paraclise, canoane, psalmi, citiri din Sfânta Evanghelie, scrierile Sfinţilor Apostoli şi ale Sfinţilor Părinţi ş.a.m.d, mulţumind lui Dumnezeu, că l-a învrednicit să-I aducă asemenea jertfe curate. Prin aceasta omul se poate înălţa încetul cu încetul deasupra faptei bune a creştinului de rând. Şi dacă, dimpotrivă, cineva nu are vreme să zică nici această scurtă rânduială, din cauza prea multor ocupaţii însemnate, sau nu dispune singur de timpul său, atunci poate, învăţând pe de rost cele trei rugăciuni, să le zică cu gândul în vremea lucrului şi chiar dacă ne aflăm în pat, încredinţându-se, după cuvântul Scripturii, că tot cel ce cheamă numele Domnului se va mântui (Fapte 2, 21). Mai mult ca orice însă, Preacuviosul Serafim învăţa pe toţi să săvârşească rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”, povăţuind şi el acum pe alţii – cum îl povăţuise şi pe el oarecând Cuviosul Dositei de la Pecerska, zicând: „întru aceasta să-ţi fie toată strigarea şi învăţătura ta. Mergând ori şezând, lucrând sau fiind în biserică, acest strigăt să fie necontenit în gura şi în inima ta. Cu dânsul vei afla liniştea lăuntrică, vei dobândi curăţia sufletească şi trupească şi se va sălăşlui întru tine Duhul Sfânt, Vistierul tuturor bunătăţilor, care va călăuzi paşii vieţii tale spre sfinţenie şi spre toată evlavia şi curăţia…”.

Citeşte mai mult pe aparatorul.md: Scurtă pravilă de rugăciune foarte folositoare a Sfântului Serafim de Sarov https://www.aparatorul.md/scurta-pravila-de-rugaciune-foarte-folositoare-a-sfantului-serafim-de-sarov/
„Sculându-se din somn, orice creştin să se îngrădească de îndată cu semnul Sfintei Cruci şi stând în genunchi în faţa icoanelor, să zică această mântuitoare rugăciune, pe care însuşi Domnul Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos a dat-o Sfinţilor Săi ucenici: Tatăl nostru…, de trei ori până la sfârşit şi în cinstea Maicii Domnului să zică „Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te! Ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu Tine, Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui Tău, căci ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”(tot de trei ori). Apoi Simbolul Credinţei – „Cred întru Unul Dumnezeu…„ (o dată). Săvârşind această rânduială de dimineaţă, fiecare creştin, de orice neam şi stare ar fi el, bărbat sau femeie, poate să meargă cu pace la lucrul său, la care este rânduit, sau chemat. Iar când mergi pe cale, sau te ocupi cu lucrul undeva, să zici mereu încet, în taina inimii tale: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!” Când se va întâmpla ca acolo unde lucrezi să fie mai multă lume care-ţi tulbură liniştea rugăciunii, atunci zi în minte numai atât: „Doamne miluieşte”, continuând aşa până la vremea prânzului. Iar înaintea prânzului să mai săvârşeşti o dată aceeaşi rânduială de dimineaţă, cum s-a arătat mai sus. După prânz, îndeplinind iarăşi lucrul tău, zi de asemenea încet: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”, continuând aşa până la vremea somnului. Iar când se va întâmpla cuiva să petreacă vremea singuratic, bucurându-se de mai multă linişte, atunci poate să zică aşa: „Doamne, Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii tale, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”. Şi apropiindu-te de ceasul când vrei să te culci, să mai repeţi încă o dată aceeaşi rânduială de dimineaţă, cum s-a arătat mai sus, după care poţi să te culci să dormi în pace, însemnându-te cu semnul Sfintei Cruci”. Preacuviosul Serafim spunea că orice creştin, ţinând această mică rânduială ca pe o ancoră mântuitoare în mijlocul valurilor de griji ale lumii şi îndeplinind-o cu smerenie, poate să ajungă la măsura desăvârşirii creştine şi a dragostei dumnezeieşti, deoarece aceste trei rugăciuni formează temelia Creştinătăţii. Prima, Tatăl nostru, conţine însăşi cuvintele Domnului, pe care El le-a dat ca model al oricărei rugăciuni. A doua, „Născătoare de Dumnezeu…”, adusă din cer de Arhanghelul Gavriil, ca închinare Preasfintei Fecioare, Maicii Domnului, este ca o piatră unghiulară a Noului Testament. Şi, în sfârşit, a treia, Crezul, cuprinde pe scurt toate dogmele credinţei creştine. Dacă bunul creştin, care cunoaşte şi îndeplineşte această uşoară pravilă de rugăciune, se întâmplă să aibă mai multă vreme liberă, atunci poate, după râvna ce o are către Dumnezeu, să mai adauge şi alte rugăciuni şi citiri mântuitoare: acatiste, paraclise, canoane, psalmi, citiri din Sfânta Evanghelie, scrierile Sfinţilor Apostoli şi ale Sfinţilor Părinţi ş.a.m.d, mulţumind lui Dumnezeu, că l-a învrednicit să-I aducă asemenea jertfe curate. Prin aceasta omul se poate înălţa încetul cu încetul deasupra faptei bune a creştinului de rând. Şi dacă, dimpotrivă, cineva nu are vreme să zică nici această scurtă rânduială, din cauza prea multor ocupaţii însemnate, sau nu dispune singur de timpul său, atunci poate, învăţând pe de rost cele trei rugăciuni, să le zică cu gândul în vremea lucrului şi chiar dacă ne aflăm în pat, încredinţându-se, după cuvântul Scripturii, că tot cel ce cheamă numele Domnului se va mântui (Fapte 2, 21). Mai mult ca orice însă, Preacuviosul Serafim învăţa pe toţi să săvârşească rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”, povăţuind şi el acum pe alţii – cum îl povăţuise şi pe el oarecând Cuviosul Dositei de la Pecerska, zicând: „întru aceasta să-ţi fie toată strigarea şi învăţătura ta. Mergând ori şezând, lucrând sau fiind în biserică, acest strigăt să fie necontenit în gura şi în inima ta. Cu dânsul vei afla liniştea lăuntrică, vei dobândi curăţia sufletească şi trupească şi se va sălăşlui întru tine Duhul Sfânt, Vistierul tuturor bunătăţilor, care va călăuzi paşii vieţii tale spre sfinţenie şi spre toată evlavia şi curăţia…”.

Citeşte mai mult pe aparatorul.md: Scurtă pravilă de rugăciune foarte folositoare a Sfântului Serafim de Sarov https://www.aparatorul.md/scurta-pravila-de-rugaciune-foarte-folositoare-a-sfantului-serafim-de-sarov/
„Sculându-se din somn, orice creştin să se îngrădească de îndată cu semnul Sfintei Cruci şi stând în genunchi în faţa icoanelor, să zică această mântuitoare rugăciune, pe care însuşi Domnul Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos a dat-o Sfinţilor Săi ucenici: Tatăl nostru…, de trei ori până la sfârşit şi în cinstea Maicii Domnului să zică „Născătoare de Dumnezeu, Fecioară, bucură-te! Ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu Tine, Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui Tău, căci ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre”(tot de trei ori). Apoi Simbolul Credinţei – „Cred întru Unul Dumnezeu…„ (o dată). Săvârşind această rânduială de dimineaţă, fiecare creştin, de orice neam şi stare ar fi el, bărbat sau femeie, poate să meargă cu pace la lucrul său, la care este rânduit, sau chemat. Iar când mergi pe cale, sau te ocupi cu lucrul undeva, să zici mereu încet, în taina inimii tale: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!” Când se va întâmpla ca acolo unde lucrezi să fie mai multă lume care-ţi tulbură liniştea rugăciunii, atunci zi în minte numai atât: „Doamne miluieşte”, continuând aşa până la vremea prânzului. Iar înaintea prânzului să mai săvârşeşti o dată aceeaşi rânduială de dimineaţă, cum s-a arătat mai sus. După prânz, îndeplinind iarăşi lucrul tău, zi de asemenea încet: „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”, continuând aşa până la vremea somnului. Iar când se va întâmpla cuiva să petreacă vremea singuratic, bucurându-se de mai multă linişte, atunci poate să zică aşa: „Doamne, Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii tale, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”. Şi apropiindu-te de ceasul când vrei să te culci, să mai repeţi încă o dată aceeaşi rânduială de dimineaţă, cum s-a arătat mai sus, după care poţi să te culci să dormi în pace, însemnându-te cu semnul Sfintei Cruci”. Preacuviosul Serafim spunea că orice creştin, ţinând această mică rânduială ca pe o ancoră mântuitoare în mijlocul valurilor de griji ale lumii şi îndeplinind-o cu smerenie, poate să ajungă la măsura desăvârşirii creştine şi a dragostei dumnezeieşti, deoarece aceste trei rugăciuni formează temelia Creştinătăţii. Prima, Tatăl nostru, conţine însăşi cuvintele Domnului, pe care El le-a dat ca model al oricărei rugăciuni. A doua, „Născătoare de Dumnezeu…”, adusă din cer de Arhanghelul Gavriil, ca închinare Preasfintei Fecioare, Maicii Domnului, este ca o piatră unghiulară a Noului Testament. Şi, în sfârşit, a treia, Crezul, cuprinde pe scurt toate dogmele credinţei creştine. Dacă bunul creştin, care cunoaşte şi îndeplineşte această uşoară pravilă de rugăciune, se întâmplă să aibă mai multă vreme liberă, atunci poate, după râvna ce o are către Dumnezeu, să mai adauge şi alte rugăciuni şi citiri mântuitoare: acatiste, paraclise, canoane, psalmi, citiri din Sfânta Evanghelie, scrierile Sfinţilor Apostoli şi ale Sfinţilor Părinţi ş.a.m.d, mulţumind lui Dumnezeu, că l-a învrednicit să-I aducă asemenea jertfe curate. Prin aceasta omul se poate înălţa încetul cu încetul deasupra faptei bune a creştinului de rând. Şi dacă, dimpotrivă, cineva nu are vreme să zică nici această scurtă rânduială, din cauza prea multor ocupaţii însemnate, sau nu dispune singur de timpul său, atunci poate, învăţând pe de rost cele trei rugăciuni, să le zică cu gândul în vremea lucrului şi chiar dacă ne aflăm în pat, încredinţându-se, după cuvântul Scripturii, că tot cel ce cheamă numele Domnului se va mântui (Fapte 2, 21). Mai mult ca orice însă, Preacuviosul Serafim învăţa pe toţi să săvârşească rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”, povăţuind şi el acum pe alţii – cum îl povăţuise şi pe el oarecând Cuviosul Dositei de la Pecerska, zicând: „întru aceasta să-ţi fie toată strigarea şi învăţătura ta. Mergând ori şezând, lucrând sau fiind în biserică, acest strigăt să fie necontenit în gura şi în inima ta. Cu dânsul vei afla liniştea lăuntrică, vei dobândi curăţia sufletească şi trupească şi se va sălăşlui întru tine Duhul Sfânt, Vistierul tuturor bunătăţilor, care va călăuzi paşii vieţii tale spre sfinţenie şi spre toată evlavia şi curăţia…”.

Citeşte mai mult pe aparatorul.md: Scurtă pravilă de rugăciune foarte folositoare a Sfântului Serafim de Sarov https://www.aparatorul.md/scurta-pravila-de-rugaciune-foarte-folositoare-a-sfantului-serafim-de-sarov/

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, Egumenul Mănăstirii Dalmaților

Troparul Sfântului Cuvios Ilarion cel Nou, Egumenul Mănăstirii Dalmaților, glasul al 8-lea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ilarion, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Apa trecând-o ca pe uscat și din răutatea Egiptului scăpând israeliteanul, striga: Mântuitorului și Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca unul ce din posomorârea celor materialnice ai alergat la lumina cea fără materie și înțelegătoare, prin rugăciunile tale cele către Domnul, luminează-mă pe mine, Preacuvioase Ilarioane.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din pruncie sugând bunătatea, prin ostenelile înfrânării și prin sudori sihăstrești, ai ajuns la treaptă bărbătească și la măsură de vârstă duhovnicească a lui Hristos.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Trecând noianul patimilor și scăpând de întreitele valuri ale demonilor, ai sosit neudat la limanul nepătimirii, părinte cuvioase.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca Una ce Singură ești mai Aleasă decât toată zidirea, în vremile cele de pe urmă, fără de tată ai născut Dumnezeu și Om, pe Cuvântul, pe Cel Ce din Tatăl este fără de mamă, Maica lui Dumnezeu.

Cântarea a 3-a. Irmos: Tu ești întărirea...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu jeraticul sihăstriei ai ars mărăcinii patimilor și ai încălzit cugetele credincioșilor, mărite.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu înfrânarea ca și cu o armă, într-armându-te și cu rugăciunea ca și cu o platoșă, ai biruit cetele vrăjmașilor celor nevăzuți, cuvioase.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Cu dragostea fecioriei îndestulându-te, ai isprăvit și bunătățile cele către Stăpânul, Cuvioase Ilarioane.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Dă-ne nouă ajutor prin rugăciunile tale, Preacurată, gonind toate năpădirile primejdiilor celor cumplite.

Irmosul:

Tu ești Întărirea celor ce aleargă la Tine, Doamne, Tu ești Lumina celor întunecați și pe Tine Te laudă duhul meu.

Cântarea a 4-a.

Irmosul:

Auzit-am, Doamne, taina iconomiei Taie, înțeles-am lucrurile Tale și am preaslăvit Dumnezeirea Ta.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind sădit pe lânță apele înfrânării, te-ai arătat viță prea odrăslitoare, care odrăslești strugurii dreptei credințe, fericite părinte.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Făcându-te cu totul dumnezeiesc și purtător de duh, cu totul ai fost cunoscut de Dumnezeu, Sfinte Părinte Ilarioane, Preafericite. Pentru aceasta împreună cu îngerii dănțuiești pururea.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Pe piatra credinței ai întărit pașii inimii tale și ai rămas statornic, nespăimântându-te de năpădirile demonilor.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ca pe o mai Aleasă decât Heruvimii și decât Srafimii, te lăudăm pe tine, Preacurată, căci ai ținut în brațele tale pe Dumnezeul nostru, cu trup, de Care Se cutremură toate.

Cântarea a 5-a.

Irmosul:

Dis-de-dimineață strigăm Ție, Doamne: mântuiește-ne pe noi; că Tu ești Dumnezeul nostru, afară de Tine pe altul nu știm.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Păzit-ai ochiul inimii nevinovat și neadormit întru dumnezeieștile porunci, pururea pomenite, părinte cuvioase.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Prin faptă sihăstrească ai alergat la muntele virtuților, spre suirea privirii, purtătorule de Dumnezeu.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Risipindu-ți milostenia la săraci din inimă, Părinte Ilarioane, ai primit bogăție cerească, cuvioase.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Domnul Legii te-a arătat pe tine Născătoare de Dumnezeu, Chivot Cuvântului, întru care în chip de netâlcuit S-a sălășluit.

Cântarea a 6-a. Irmos: Curațește-mă, Mântuitorule...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe Goliat cel înțelegător, cel ce se înălța întru răutate, l-ai împrăștiat prin credință, cu împletirea ta cea fără de armă și smulgând armele înfrângerii lui, l-ai tăiat ca pe unul ce fără de măsură se lăuda.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Râvnit-ai întru bunătate pe marele Ilarion și duhovnicește urmând urmelor lui, te-ai arătat începător înfrânării și pildă turmei, preacuvioase.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Prin sudorile sihăstriei, ai stins de tot jeraticul săgeților vrăjmașului și aprinzând focul credinței, ai ars trufiile necredinței eresurilor.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu adevărat ai zămislit în pântecele tău pe dumnezeiescul Cuvânt și L-ai născut pe Dânsul mai presus de fire, Preacurată, pe Care prin rugăciunile tale îmbunează-L, pentru cei ce te laudă pe tine, cu adevărat Născătoare de Dumnezeu.

Irmosul:

Curățește-mă, Mântuitorule, că multe sunt fărădelegile mele și Te rog ridică-mă din adâncul răutăților; căci către Tine am strigat și mă auzi Dumnezeul mântuirii mele.

CONDAC, Glasul 1. Podobie: Mormântul Tău...

Cu focul împărtășindu-te, nicicum nu te-ai ars, Părinte Ilarioane, înțelepte, nevoitorule cel cu minte vitează, că rouă de la Dumnezeu ai câștigat, care te-a răcorit. Pentru aceasta ai suferit lupte mai presus de fire, bucurându-te cu cuvioșii, de Dumnezeu înțelepțite, cu care pomenește-ne și pe noi.

Cântarea a 7-a.

Irmosul:

Tinerii cei ce au mers din Iudeea în Babilon oarecând, cu credința Treimii văpaia cuptorului au călcat-o, cântând: Dumnezeul părinților noștri, bine ești cuvântat.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Hrănit-ai părinte, turma ta, la verdeața împărăției celei de sus și cu toiagul dogmelor gonind fiarele eresurilor, cântai: Dumnezeul părinților noștri, bine ești cuvântat.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Întinzându-ți lumina minunilor, risipești negura bolnavilor și dai razele virtuții și ziua bunei sănătăți, celor care strigă: Dumnezeul părinților noștri, bine ești cuvântat.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Fiind îmbrăcat cu podoaba vrednică a chemătorului, ai intrat la ospățul Mirelui cel de sus, al Împăratului Hristos; pentru aceea te-ai și așezat la masă, strigând: Dumnezeul părinților noștri, bine ești cuvântat.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Mai presus de fire și de cuvânt ai purtat în pântece pe Stăpânul tuturor și ai hrănit la sânul tău pe Cel Ce la vreme bună gătește masă tuturor; pe Acela roagă-L neîncetat pentru noi, Preacurată Fecioară.

Cântarea a 8-a. Irmos: De șapte ori cuptorul...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu curgerile lacrimilor ai înecat săltările patimilor și cugetele cele neînfrânate și te-ai făcut noian îndelungii răbdări, părinte cuvioase, ducând către liniștit liman, pe cei ce strigă: tineri binecuvântați, preoți lăudați, popoare preaînălțați pe Hristos întru toți vecii.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având învățăturile tale cele din sihăstrie ca un diamant tare, Sfinte Ilarioane Cuvioase, ne ascuțim inimile și biruim taberele patimilor, ca pe niște neamuri străine și cu credință strigăm: tineri binecuvântați, preoți lăudați, popoare preaînălțați pe Hnstos întru toți vecii.

Binecuvântăm pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, Domnul.

Dat-ai bună pătimire trupului la trudirile supunerii prin înfrânare, Cuvioase Părinte Ilarion. Umplut-ai lucrarea cea sufletească de Duhul și ai ajuns către cărările nepătimirii, strigând: tineri binecuvântați, preoți lăudați, popoare preaînălțați pe Hristos întru toți vecii.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Toți cei ce pătimim întru răutate cu cumplite păcate și cu supărări și cu nevoi, scăpăm sub acoperământul sfintelor tale aripi, Stăpână; căci avându-te pe tine părtinitoare, strigăm: tineri binecuvântați, preoți lăudați, popoare preaînălțați pe Hristos întru toți vecii.

Irmosul:

Să lăudăm bine să cuvântăm și să ne închinăm Domnului, cântându-I și preaînălțându-L pe Dânsul întru toți vecii.

De șapte ori cuptorul, chinuitorul caldeian l-a ars nebunește pentru cinstitorii de Dumnezeu. Dar văzându-i pe aceștia de o putere mai mare mântuiți, Făcătorului și Mântuitorului a strigat: tineri binecuvântați-L, preoți lăudați-L, popoare preaînălțați-L întru toți vecii.

Cântarea a 9-a. Irmos: Spăimântatu-s-a de aceasta...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Arătatu-te-a Hristos pe tine, fericite, izvor de minuni, care curățește spurcăciunea sufletelor cea cu dureri și durerile trupurilor le îneacă, mărite. Pentru aceasta toți te numim pe tine și râu de curățenii sufletești, preafericite părinte.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ilarion, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Duhovnicește ai odrăslit ca finicul în casa Domnului, pururea pomenite, rodind ostenelile înfrânării ca o dulceață, cu care prin cuvântare ai îndulcit inimile turmei, tale, părinte. Pentru aceasta prin rugăciunile tale, învrednicește-o pe dânsa și cununilor slavei celei cerești.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Sihăstrește ai săvârșit călătoria și credința o ai păzit, cugetătorule de Dumnezeu și ți s-a împletit ție acum îndoită cunună cu adevărat, pe care o vei lua după lege de la Dumnezeu, la cercetarea faptelor și la moștenirea cea de sus te vei desfăta, împreună cu cetele îngerilor.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pe tine te avem Armă întru primejdii și la supărări, Liman și Zid întru scârbe și Pavăză înțelegătoare întru războaie și mare Îmblânzire la năpădirile cele cumplite ale greșelilor. Pentru aceasta, după datorie, ca pe Născătoarea de Dumnezeu, te cinstim și slăvim nașterea ta.

Irmosul:

Spăimântatu-s-a de aceasta cerul și marginile pământului s-au minunat, că Dumnezeu S-a arătat oamenilor trupește și pântecele tău s-a făcut mai desfătat decât cerurile. Pentru aceea pe tine, Născătoare de Dumnezeu, începătoriile cetelor îngerești și omenești te slăvim.

SEDELNA, glasul al 4-lea. Podobie: Degrab ne întâmpină...

Făcându-te cu adevărat preaales lucrător de cele sfinte ale lui Hristos, preasfințite, lui Dumnezeu ți-ai dat viața ta, preafericite. Pentru aceasta după multe sudori și osteneli, bucurându-te, te-ai mutat la locașurile cele fără materie. Și acum ne izvorăști nouă râuri de tămăduiri.

Iar de va fi Post:

SEDELNA Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 4-lea. Podobie: Degrab ne întâmpină...

Înnoit-ai, Preacurată, cu dumnezeiască nașterea ta, ființa cea muritoare și stricată prin patimile pământenilor; și ai ridicat pe toți din moarte la viața nestricăciunii. Pentru aceasta după datorie toți te fericim, Fecioară Preamărită, precum mai înainte ai zis.

SEDELNA Sfintei Cruci și a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, glasul al 4-lea. Podobie: Degrab ne întâmpină...

Înălțându-Te pe Cruce, pe cei ce odinioară erau căzuți i-ai înălțat, iar pe mine prin Înălțarea Ta m-ai întristat, o, lumina ochilor mei! Primește, Fiule Patima pentru noi de voia Ta; suferă Crucea și cuiele și buretele și sulița, prin care ne-ai dat nouă darul nepătimirii.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor