vineri, 18 ianuarie 2019

De la lume adunate si-napoi la lume date.

Sa ai un semineu in locuinta poate fi un detaliu deosebit de incantator. Cu ajutorul lui, ne bucuram de caldura si de o ambianta superba in acelasi timp. Dar, din pacate, semineul este si piesa cea mai neglijata din interiorul unei locuinte. Multi posesori de seminee traiesc cu impresia ca semineul lor "merge si asa", fara a fi nevoie de interventie din partea lor.
Desi este adevarat ca un semineu bine construit nu va necesita mult efort din partea ta, tot este indicat sa ai cunostinte minime de mentenanta a semineului. De multe ori, identificarea unei probleme in stadiu incipient te poate salva de o cheltuiala considerabila. Pentru asta, trebuie mai intai sa cunosti piesele componente ale semineului tau.
Nu este deloc complicat sa intelegi cum functioneaza un semineu atunci cand stii care sunt componentele sale. Pe langa asta, iti va fi mult mai usor sa iti dai seama cand ceva nu este in regula si sa eviti problemele severe. Asadar, iata partile componente ale unui semineu:

Suberul
Suberul este piesa ce inchide cosul de fum atunci cand semineul nu este utilizat. In general, suberul este instalat chiar deasupra focarului, pentru a preveni ca aerul din locuinta sa iasa prin cosul de fum. Prezenta lui este importanta deoarece nu lasa caldura sa iasa, respectiv mentine cheltuielile cu incalzirea reduse. Daca mentii suberul inchis atunci cand nu folosesti semineul, este deosebit de important sa il deschizi inainte de a face foc in semineu. In caz contrar, fumul si gazele toxice rezultate din ardere se pot intoarce in casa ta.

Camera de fum
Camera de fum incepe deasupra suberului si continua pana unde incep primele caramizi ale cosului de fum. Aceasta parte este, din pacate, una din cele mai neglijate, in ciuda faptului ca majoritatea incendiilor pe cosul de fum incep in aceasta camera. Aceasta camera faciliteaza iesirea fumului si a noxelor din focar, fara ca acestea sa scape prin crapaturi ale zidariei. Pentru a te asigura de acest lucru, trebuie sa te asiguri ca suprafata acestei camere este plana.

Camera de colectarea a apei de ploaie
In acest locas al semineului se vor colecta picaturile apei de ploaie si mici resturi ce ajung in cosul de fum. Dar aceasta camera are si alte roluri in mentinerea functionalitatii semineului. Ajuta la trecerea valurilor mari de fum din focar in spatiul mai ingust al cosului de fum. In acelasi timp, impiedica formarea unui curent de aer descendent, ceea ce ar putea duce la intoarcerea fumului in interiorul locuintei.

Cosul de fum
Cosul de fum este acel spatiu ingust ce incepe de la camera de fum si se ridica pana deasupra acoperisului. Aceasta parte va ajuta fumul si gazele arse sa iasa din locuinta atunci cand se face foc in semineu. Desi aceasta componenta a semineului este deosebit de importanta, exista cosuri de fum ieftine care vor face o treaba excelenta, atata timp cat sunt instalate si intretinute corespunzator.

Garnitura semineului
Garnitura semineului este o componenta non-inflamabila, ce asigura o iesire in siguranta a fumului si gazelor din focarul semineului. Este deosebit de important ca aceasta garnitura sa nu prezinte crapaturi si alt tip de defecte. Deoarece exista mai multe tipuri de garnituri pentru seminee, este indicat sa discuti cu un specialist pentru a afla ce tip se potriveste cel mai bine semineului tau.

Jgheabul cosului de fum (pentru cele facute din metal)
Aceasta componenta va fi intalnita doar in cazul cosurilor de fum construite industrial, din metal. Daca ai un cos de fum construit din caramida, mai mult ca sigur ca nu vei avea nevoie de un jgheab de metal.

Coroana cosului de fum
Coroana cosului de fum poate fi considerata acoperisul semineului. Aceasta componenta va proteja semineul de daune provocate de intemperii. Pentru a te asigura ca nu va trebui sa acoperi costurile ridicate generate de deteriorari cauzate de umiditate ridicata, verifica starea si integritatea coroanei cosului periodic.

Capul cosului de fum
Un cap de cos este acea parte metalica ce se intaleaza deasupra cosului de fum pentru a preveni apa de ploaie si resturile vegetale sa ajunga in interiorul cosului. Sunt modele de capuri de cos ce sunt prevazute cu plase laterale, ce vor impiedica pasarile si animalele sa se cuibareasca in cos in sezonul cald, atunci cand semineul nu este folosit.
https://www.daciccool.ro/stil-de-viata/casa-si-gradina/9408-sa-stii-piesele-componente-ale-semineului-tau-iti-poate-fi-de-mare-ajutor

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor