duminică, 29 ianuarie 2023

Sfintele Paști - 2023


 

Privighetoarea și eretele

 Privighetoarea stând într-un arbore, după obicei, cânta (Fabula zilei – privighetoarea şi eretele). Un erete văzând-o şi fiindu-l foame, se repezi după dânsa şi o prinse; şi pe când se gătea s-o omoare, privighetoarea ruga pe erete să n-o mănânce, căci nu se va sătura cu dânsa, ci dacă-l trebuie mâncare să caute alte păsări mai mari. Dar eretele mâncând-o zise: Nebun aş fi de-aş lăsa bucata pe care o am în mână şi aş umbla după alta care nu se vede.

Învăţătură: Foarte mulţi oameni aşa fără socoteală sunt că, în nădejdea altor lucruri mai mari şi pe care nu ştiu dacă le pot căpăta, pierd şi pe acelea ce au în mâini (Fabula zilei – privighetoarea şi eretele).

Tăcere -Rumi

 Păstrează tăcerea, Numai Mâinile Domnului Îţi pot ridica Greutăţile de pe inimă.

Am făcut un jurământ al tăcerii Şi limba mea este legată, Şi, totuşi, eu sunt cel care, Fără cuvinte, vorbeşte În seara asta.

Cuvintele trebuie eliminate. Numai atunci poţi fi tăcere.
 Inima Mea îşi duce degetul La buze pentru a spune: Păstrează tăcerea, Acesta nu este un timp pentru a vorbi, Acesta nu este un timp pentru a plânge.

Tăcerea este un ocean. Vorbirea este un râu. Când oceanul te caută, Nu folosi limbajul râului.
 Ascultă oceanul, Pune capăt discursurilor încărcate de larmă.
În tăcere există elocvenţă. Încetează să împleteşti vorbe Şi vei vedea cum lumea Devine alta, mai bună.

Există o cale între voce şi prezenţă Pe unde curg informaţiile. În disciplina tăcerii aceasta se deschide, Când apare vorbăria fără rost ea se închide.

În această prezenţă cuvintele obişnuite Sunt doar bolboroseală; Iar bolboroseala, un substitut al vederii.
Păstrează tăcerea, fii mut; Dacă nu ai devenit încă Vocea Domnului Fii o ureche.


Utilizarea corectă a difuzorului.


Prin difuzare se bucură toti membri familiei ,in acelasi timp de efectele terapeutice ale uleiurilor esentiale.
Este ideal de folosit noaptea sau in situatii in care nevoia de uleiuri este mai mare.
Difuzorul trebuie așezat pe un suport stabil si tare pentru a se evita accidentele.
Se pune apa pana la semnul roșu apoi se completează cu uleiuri.
Se pune o picătură sau două ( in functie de ulei si de ce vrem sa tratăm) la 5 metri pătrați.
Se aeriseste bine atat inainte cat si după difuzare.
Diapersarea uleiurilor se face la rece astfel încât purifică, ionizeaza si umidifica aerul.
Timpul de difuzare variază în funcție de rezultatul ce vrem sa il obținem, însă nu este recomandat mai mult de 4 ore încontinuu.
Asta deoarece receptorii pot fi suprastimulati si pot aparea usoare dureri de cap care vor dispărea o data cu încetarea difuzării si aerisirea spațiului.
Pentru început se recomanda sa se difueze timp de 20 minute pentru a ne obișnui cu mirosul.
De asemenea trebuie tinut cont si de vârstă persoanelor aflate în încăpere. Bebelușii pot fi deranjați de mirosul unelor uleiuri puternice.
Nu trebuie lăsată apa in difuzor mai mult de 24 ore când acesta nu este pus in funcțiune deoarece se poate forma calcar si astfel difuzorul sa nu mai funcționeze la capacitate maxima.
Totusi daca acest lucru se intampla, se pune putin oțet si se difuzează timp de o oră apoi se curăță cu o laveta si se utilizează din nou.
idei de difuzare:
- citrice + balance = dispozitie bună
- eucalipt + lime = împrospătare aerului
- lavanda + vetiver = somn usor
- serenity + tamaie = somn linistit
- Bergamota + motivate = incredere in sine
- air + lavanda= respiratie ușoară ( sforait)
- tamaie si on guard = îmbunătățirea stării de sănătate
- melaleluca + on guard = sprijinul sănătății
- menta + citrice = revigorare
- cheer + musetel = ridicarea vibratie, detensionare si reducerea stresului
Orice casa esențială are si difuzor 😍

Smirna

 Smirna este cel mai des cunoscută ca fiind unul dintre darurile (alături de aur și tămâie) pe care cei trei magi i le-au adus lui Iisus în Noul Testament.
Uleiul de smirnă: Ce este smirna?
Uleiul de smirnă are multe beneficii potențiale, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina mecanismele exacte ale modului în care funcționează și dozele pentru beneficiile terapeutice. Iată câteva dintre principalele beneficii ale utilizării uleiului de smirnă:
1. Antioxidant puternic
Un studiu realizat pe animale în 2010 în Journal of Food and Chemical Toxicology a constatat că smirna ar putea proteja împotriva leziunilor hepatice la iepuri datorită capacității sale antioxidante ridicate. Ar putea exista un anumit potențial de utilizare și la oameni.
2. Beneficii antitumorale
Un studiu de laborator a constatat că smirna are, de asemenea, potențiale beneficii antitumorale. Cercetătorii au descoperit că smirna a fost capabilă să reducă proliferarea sau replicarea celulelor umane.
Aceștia au descoperit că smirna a inhibat creșterea în opt tipuri diferite de celule , în special ginecologice. Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina exact cum să se utilizeze smirna pentru tratamentul la nivel celular, această cercetare inițială este promițătoare.
3. Beneficii antibacteriene și antifungice
Din punct de vedere istoric, smirna a fost folosită pentru a trata rănile și pentru a preveni infecțiile. Încă poate fi folosit în acest mod pe iritațiile fungice minore, cum ar fi piciorul de atlet, respirația urât mirositoare, viermele inelar (toate acestea pot fi cauzate de candida) și acneea.
Uleiul de smirnă poate ajuta la combaterea anumitor tipuri de bacterii, de asemenea. De exemplu, în studiile de laborator pare să fie puternic împotriva infecțiilor cu S. aureus (stafilococ). Proprietățile antibacteriene ale uleiului de smirnă par a fi amplificate atunci când este folosit împreună cu uleiul de tămâie, un alt ulei biblic popular.
Aplicați mai întâi câteva picături pe un prosop curat înainte de a-l aplica direct pe piele.
4. Antiparazitar
A fost dezvoltat un medicament care folosește smirna ca tratament pentru fasciloză, o infecție cu viermi parazitari care infectează oamenii din întreaga lume. Acest parazit se transmite, în general, prin ingerarea de alge acvatice și alte plante.
Un medicament realizat cu smirnă a reușit să diminueze simptomele infecției, precum și o scădere a numărului de ouă de parazit găsite în fecale.
5. Sănătatea pielii
Smirna poate ajuta la menținerea sănătății pielii prin calmarea petelor crăpate sau crăpate. Este adăugat în mod obișnuit în produsele de îngrijire a pielii pentru a ajuta la hidratare și pentru parfumare. Egiptenii antici o foloseau pentru a preveni îmbătrânirea și pentru a menține pielea sănătoasă.
6. Relaxare
Smirna este folosită în mod obișnuit în aromaterapie pentru masaje. De asemenea, poate fi adăugat la o baie caldă sau aplicat direct pe piele.

Imi lipsesc zilele

M-a întrebat cineva azi ce-mi lipsește. Imi lipsesc zilele din copilărie, când bunica păstra ritualul de a lua cu toții masa împreună. Eram eu, părinții mei, părinții lor, verii mei, verișoarele mele, unchii, mătușile, nepoții lor, frați, surori, alte rude prin alianță.

Erau duminici când la masă se strângeau chiar și câte 50 - 60 de persoane. Nu aveai ce mânca, că așa era situația, dar aveai mâncare gătită, bere românească curată, vin de casă, prăjituri făcute de gospodinele familiei. Muzică era berechet, pentru că bunicul meu era compozitor și avea pian în casă și toți cântau cu bucurie, dansau uneori, râdeau cu poftă, fumul de la țigări era uneori dens, dar camerele erau înalte și avea unde să se ridice.

Vorbeau toți cu toți, eram uniți, acolo aveam un adevărat networking, fără cărți de vizită, fără zâmbete false, fără ținute de branduri cunoscute, fără ceasuri automatice sau știu eu ce chei de mașini de lux. Atunci, în acele momente aveam cel mai important lucru: aveam familia unită, aveam toate inimile care contau strânse la un loc. Indiferent de vârsta fiecărei inimi, toate erau acordate în aceeași cheie sol.

Astfel de zile îți încărcau sufletul pentru săptămâni întregi. Toate acestea s-au topit în neant. Azi în familia mare de odinioară mai sunt câțiva membri pe care-i pot număra pe degetele de la o mână, obosiți, triști, disparați. Azi acea bunică nu mai este, acele inimi strânse la un loc astăzi sunt rarefiate precum aerul de la munte. Fiecare pe câte o creastă diferită. Azi avem de toate mai puțin bucurie și iubire care să ne umple sufletul.



ÎN GENUNCHI TE ROG EU DOAMNE... 😔


 Doamne, te rog să mă ierți pentru traiul fără rost, căci din toată omenirea eu sunt cel mai păcătos. Eu sunt fiul rătăcit, ce mă-ntorc și plâng la Tine, nu mă izgoni, mă iartă 🙏 și ai grijă și de mine. Să mă ierți iubite Doamne, că deși nu știu a da, e lipsita de rușine.. , cer iertare- n fața ta. Te-am mâhnit și supărat cu - ncăpâțânarea mea, iar în ruga mea săracă tot mereu am vrut ceva!
Cu rușine azi gândesc : oare cum am îndrăznit, și-am îngenunchiat mereu, precum viermele - ncâlcit.
N-am știut decât să-Ți cer, să te rog a-majuta și nu as fi meritat nici numele - a-Ți pronunța!
Însă Tu și Fiu - Ti Doamne, chiar dacă des am greșit, nu mi-ai întors spatele, Tu mereu m-ai sprijinit. Ai fost prezent lângă mine, am simțit în felul meu, m-ai îndreptat doar spre bine și mi-ai ușurat din greu.
Mi-ai lăsat pe Maica Sfântă, la nevoi și la necaz, cu iubire să îmi șteargă lacrima de pe obraz, iar atunci când am nevoie să-mi aducă alinare, de-am plâns la icoana Ei, am primit mereu salvare!...Spun cu sufletul umil, Doamne nu mă urgisi, Tu ajută-mi neputința, să Te pot cu drag sluji.
Tată, Tu ai spus mereu: cere- mi și Eu îți voi da... Vreau doar a Ta mântuire, numele-Ți a lăuda și să-ți amintești de mine, în Împărăția Ta! Amin!
Pr. Constantin Nicula

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor