Invitata: doctor Cristina Pavel, medic de familie cu competente in apifitoterapie.
Emisiune sponsorizata de ApiLand (www.apiland.ro, www.facebook.com/apiland.ro, 0371 78 00 78).
Cecilia Caragea:
Dragii nostri, asa cum stiti, de ani si ani, noi am sustinut produsele,
serviciile si brandurile romanesti! Si suntem tare bucurosi sa promovam
produsele naturale, remediile apifitoterapeutice romanesti, pentru care
suntem recunoscuti, de fapt, peste tot in lume! Iar eu, in postura de
consultant de comunicare, am fost tare bucuroasa sa ma implic in
campanii de promovare a acestor produse romanesti, a acestor produse de
calitate, sanatoase! Pentru ca le putem include in alimentatia noastra
de zi cu zi daca ne dorim un stil de viata sanatos si, mai mult, medicii
specialisti in apifitoterapie ni le pot prescrie, in diferite scheme de
tratament, atunci cand ne confruntam cu diferite afectiuni.
In aceasta toamna, ApiLand,
brandul care promoveaza produsele apicole crude, cat mai aproape de cum
au fost ele recoltate de la stup, implineste 19 ani! Probabil va mai
amintiti de emisiunile noastre in care eu va prezentam o serie intreaga
de masti de frumusete si in care ma declaram fan al laptisorului de
matca pur si crud si fan al tincturii de propolis! Dar, acum, cu ocazia
implinirii a 19 ani de activitate a firmei Apiland, ne-am gandit sa
vorbim din nou despre beneficiile produselor apicole crude. Si, pentru
aceasta, ne-am gandit ca cel mai indicat ar fi sa stam de vorba cu un
medic specialist in apifitoterapie, care poate sa ne explice foarte
clar, cu informatii adecvate, la ce sunt bune produsele apicole crude.
La ce este bun polenul crud, la ce este bun laptisorul de matca crud si asa mai departe… Dar ne-am gandit sa vorbim si despre pastura
si despre pastura in miere, pentru ca, din pacate, este un produs pe
care nu-l cunoaste foarte multa lume. Asa ca una dintre primele
intrebari pe care i le-am pus doamnei doctor Cristina Pavel
a fost: Ce este pastura, de ce recomanda pastura in miere? Pentru ca,
trebuie sa recunosc, in discutiile noastre anterioare, doamna doctor
Cristina Pavel spunea ca majoritatea pacientilor ii solicita remedii in
miere. Si este firesc sa fie asa, pentru ca mierea este dulce, este
buna, este foarte placuta! Si, atunci, oricine prefera sa-si ia remediul
in miere. Si, ca sa fiu sincera, si eu prefer pastura in miere de la ApiLand.
Am un borcanas pe birou si, atunci cand sunt mai obosita, mai fara
chef, mai fara vlaga (pentru ca tuturor ni se intampla sa mai avem
asemenea momente), iau cate o lingurita de sanatate curata, de energie
pura! Pentru ca, sincer, aceasta pastura in miere mie asa mi se pare.
Dar am vrut sa vedem exact care sunt sfaturile doamnei doctor Cristina Pavel despre pastura si despre pastura in miere. Ce este, cand si cui se recomanda?
Dr. Cristina Pavel, medic de familie cu competente in apifitoterapie:
Pastura contine aminoacizi derivati din polen si substante dulci
provenite din nectar. Deci, practic, pastura este produsa de albine din
nectar si grauncioarele de polen brut pe care ele le culeg din flori.
Acest componente brute sunt acumulate in casutele fagurilor, pana se
umplu casutele respective. La sfarsit, se sigileaza, asa cum sigilam noi
conservele pentru iarna. Practic, aceasta pastura este hrana albinelor
de iarna si hrana puietului, in primavara. De ce este asa de pretioasa?
Pentru ca este foarte usor de asimilat de organismul nostru si este un
supliment de cea mai buna calitate. Ne ofera atat aportul de substante
dulci, glucidice, cat si aportul de proteine. Dar, fata de un aliment pe
care noi l-am consuma, sa spunem o mancare traditionala romaneasca,
care contine o multime de ingrediente, aceasta mancare traditionala e un
pic mai greu de digerat, pe cand pastura
e foarte, foarte usor de asimilat, pentru ca ea contine niste substante
care intra in structura proteinelor… Deci organismul absoarbe direct
niste substante destul de simple si dupa aceea foloseste aceste
substante la nivelul ficatului, ca sa-si produca toate celelalte
substante de care are nevoie pentru buna functionare a organismului.
Este un supliment binevenit mai ales in bolile hepatice si la persoanele
care trec printr-o perioada mai grea, poate convalescenta, nu pot sa
manance mancare normala si putem sa le dam astfel de suplimente, pentru
ca sunt foarte usor de asimilat si, dupa aceea, de procesat de catre
organism. Exista, la ora actuala, anumite categorii de suplimente care
sunt foarte mult agreate, asa, ca un fel de substante energizante,
pentru tonus. In special cei care trebuie sa depuna un efort fizic sau
invata mult sau lucreaza cu calculatorul au nevoie de asemenea substante
ca sa ii ajute la mai buna functionare a creierului, a ficatului, un
aport de energie suplimentar… Astfel de substante sunt, in primul rand,
usor de consumat. Pastura e foarte comod sa o avem la noi si sa luam,
din cand in cand, doua lingurite pe zi sau chiar si mai mult, daca avem
nevoie si… sa spunem ca ne va ajuta pentru buna functionare a
organismului. Pastura este unul din produsele cele mai acceptate, usor
de consumat, usor de asimilat de catre copii, adulti, varstnici… cam
toate categoriile, fata de altele, care sunt un pic mai pretentioase.
Pot sa faca… unii pacienti sunt alergici sau nu le place gustul sau au
aciditate… La pastura, nu e cazul. Poate fi folosita in special in
bolile hepatice, in marea lor majoritate, chiar si in boala cronica de
ficat… In toate formele de boli hepatice, cu ajustarea dozelor, de la o
situatie la alta. Se poate folosi aproape la toate varstele. nu prea
exista contraindicatii la ea… Pastura, din punctul meu de vedere, este
un superaliment. Merge si in perioadele in care ne supunem anumitor
restrictii alimentare, cum ar fi perioadele de post, merge si in
perioadele de tonifiere, merge si in aceste perioade in care facem o
asa-numita detoxifiere. Deci nu gresim, mai ales daca cineva are nevoie
de un plus de energie si nu are prea mult timp la dispozitie. Eu m-as
referi in special la categoria persoanelor tinere care trebuie sa
invete, la categoria celor care lucreaza foarte mult pe calculator si
pe toate aceste dispozitive cu ecrane, digitale, pentru ca acolo, chiar
daca nu ne dam seama, exista un consum suplimentar, la nivelul
sistemului nervos e o suprasolicitare. Si, atunci, pastura
si celelalte produse ale stupului cumva ne ajuta, prin efectul lor
foarte bun antioxidant ne protejeaza de imbatranirea precoce. Si in
perioada postului, cum va spuneam, e foarte comod sa administram, mai
ales in prima parte a zilei, pastura. Cam pana in pranz, recomand eu,
pentru ca pentru unii este foarte energizanta si, atunci, daca o iau mai
spre seara, nu mai pot sa adoarma. Pot sa o consume seara daca lucreaza
in tura de noapte sau trebuie sa stea treji din diverse motive.
Cecilia Caragea: Dar haideti sa aflam si ce este
polenul crud! Si cui ii este recomandat. Insa, inainte de aceasta,
haideti sa aflam care sunt diferentele intre polenul uscat si polenul
crud. Probabil ca unii dintre dumneavoastra isi mai amintesc ca in
copilarie ne dadeau polen uscat, pentru ca, pe vremea aceea, nici nu se
stia de polenul crud. Astazi, noi stim de polenul crud. Mai mult, stim
ca exista polen crud poliflor si polen crud monofloral. Haideti sa aflam de la doamna doctor Cristina Pavel cui si cand ii este recomandat polenul crud!
Dr. Cristina Pavel, medic de familie cu competente in apifitoterapie:
Noi putem folosi polenul pe care il recoltam inainte de a intra albina
cu el in stup. E un pic mai greu de acceptat de anumite categorii de
persoane cu sensibilitate digestiva sau cu anumite alergii. E de
diferite tipuri. In general, polenul de primavara este cel mai usor de
acceptat, pentru ca sunt tipuri de polen mai dulci, mai placute la gust,
mai usor de asimilat. Exista niste diferente si niste beneficii clare
intre polenul crud si polenul uscat. Acum 30-40 de ani, nimeni nu vorbea
despre polenul crud, se folosea doar polenul acela uscat, care nu avea
un gust foarte bun, pentru ca prin uscare se mai pierd niste substante.
Depinde foarte mult si de calitatea uscarii respective. Polenul crud
este mult mai usor de acceptat, inclusiv de catre copii. Uneori ar
trebui dizolvat in ceva, sa-l folosim intr-un excipient. Il putem lasa
sa se dizolve in miere, il putem amesteca cu un lichid, il putem dizolva
in iaurt, cel mai simplu, il putem dizolva in sucuri proaspete de
fructe sau de citrice. Este un mic dejun extraordinar de bun, pentru
toata lumea, inclusiv pentru cei cu sensibilitate digestiva, daca il
dizolvam. Il putem administra si ca atare, cu un pic de apa, pentru ca
este foarte consistent, chiar inecacios uneori, a numite tipuri de
polen, in special cele care sunt mai uscate, si nu toata lumea le
agreeaza. Dar, daca il dizolvam intr-un lichid, este mult mai usor de
acceptat. Ganditi-va ca polenul are in principal un continut proteic, de
aminoacizi, pe langa o multime de substante nutritive, vitamine,
minerale, dar in termenii alimentelor clasice am putea sa-l echivalam cu
o friptura. Poate sa inlocuiasca cu succes alimentatia cuiva care
consuma multa carne si caruia i-ar fi contraindicat, din punct de vedere
medical, sa manance atat de multa carne. Deci este o proteina vegetala,
contine substante proteice de natura vegetala. Noi n-am putea sa mancam
carne fara niciun fel de condiment, fara niciun fel de sosuri pe langa.
Nu putem, pentru ca e mult prea consistenta. La fel si la polen:
trebuie sa-l dizolvam in ceva si nici nu putem sa luam foarte, foarte
mult, decat daca desfasuram o activitate fizica care ne solicita si,
atunci, avem nevoie de suplimente proteice. Mai ales oamenii care
muncesc foarte mult, depun efort fizic au nevoie. Cei care lucreaza in
medii din acestea, au munca fizica sau sportivii de performanta, sigur.
Sau copiii. Sunt anumite categorii. Chiar si femeile gravide, care
trebuie sa ia niste suplimente si pentru copilul care se dezvolta.
Atunci poate fi administrat polenul!
Cecilia Caragea: Si acum haideti sa aflam mai multe si despre laptisorul de matca crud, produsul-vedeta al stupului! Ce este, cand si cui i se recomanda!
Dr. Cristina Pavel, medic de familie cu competente in apifitoterapie:
Mai bine m-ati intreba pentru ce nu se recomanda, pentru ca ar fi mai
scurta lista! Eu, daca ar fi sa-mi spun parerea, l-as recomanda tuturor!
Cel putin o data, ca sa vada cum, cat de extraordinar, cat de
revigorant este. Sigur, atentie la calitate! Daca avem ocazia sa fie un
laptisor proaspat, deci daca ar fi sa repete cineva experienta pe care
am trait-o eu, atunci sunt convinsa ca ar ramane cu o cu totul alta
parere despre laptisorul de matca. Pentru ca nu e absolut deloc iritant,
cand e proaspat, este foarte, foarte placut. Si cred ca ar putea sa-l
accepte toata lumea, chiar si cei care sunt un pic mai sensibili sau cei
care au probleme fie la nivel de sistem nervos, fie la nivel de parte
reproducatoare. Pentru ca e un extraordinar de bun factor regenerator.
Si, atunci, putem sa le dam laptisor de matca. La fel, sunt probleme
legate de fertilitate, de tulburari din acestea hormonale, cu deficite,
menopauza precoce… Si, atunci, merge foarte bine laptisorul. Dar in
egala masura sa stiti ca ar putea sa mearga si la barbati, asa cum si
apilarnilul ar putea sa fie folosit si la femei, nu doar la barbati.
Cecilia Caragea: Asadar, noi putem sa includem in
alimentatia noastra de zi cu aceste apicole, ca sa ne mentime sanatatea,
dar, daca ne confruntam cu diferite afectiuni, trebuie sa apelam la
medicii apifitoterapeuti, pentru ca ei sa ne prescrie aceste produse
apicole, in diferite scheme de tratament. Pentru ca ei au studiat aceste
produse!
Dr. Cristina Pavel, medic de familie cu competente in apifitoterapie:
Laptisorul ar putea sa faca un fel de restart al unor mecanisme de
actiune interne ale corpului. Am putea sa-l dam! Ganditi-va ca e ca si
cum, analogic, am da colostru, laptele matern, acela, primul tip de
lapte pe care-l primeste bebelusul – la fel este si laptisorul de matca
in viata stupului! Stim, la ora actuala, ca acel colostru este un
coktail de tot felul de factori imunologici extraordinari, regeneratori,
ca, practic, copilul cand vine pe lume, primeste in primele zile de
viata acel lapte care il fereste de toti agentii infectiosi din jur.
Analogic vorbind, in lumea stupului, laptisorul de matca este hrana
puietului, este cel care sustine larvele pana devin albine adulte, iar
regina il primeste pe toata durata vietii ei. Pornind de la aceste
lucruri, de la observarea naturii, si stiind ca de foarte multe ori
lucrurile functioneaza analogic, putem sa le administram in conditii
similare. In domeniul medicinei traditionale si in experientele vechi
ale popoarelor, s-a descris aceasta teorie, se numeste doctrina
semnaturilor, de pe vremea lui Paracelsus, in care noi putem sa tratam
cu anumite remedii vegetale, cu anumite alimente organele care au un
aspect asemanator. Probabil ca stiti sau ati auzit de asta. De exemplu,
miezul de nuca pentru creier, pentru ca are un aspect asemanator,
rosiile pentru inima, morcovii pentru ochi si tot asa… Sunt mai multe…
daca vreti, e o lista intreaga. Sunt foarte multe similaritati! La fel,
laptisorul, daca ne gandim ca merge la albinele cele mai mici, le ajuta
sa se dezvolte si le suplineste toate nevoile, atat nutritive, cat si de
aparare, poate ca si noi am putea sa beneficiem daca folosim acest
remediu! Dar atentie la calitate! Intotdeauna e nevoie de produse
apicole de calitate daca vrem sa tratam. Nu e suficient… daca vrem doar
sa la mancam, ca alimente, poate ca nu-i atat de important, dar, daca
vrem sa le recomandam unor persoane cu diferite probleme de sanatate,
atunci e necesar sa avem produse de cea mai buna calitate.
Cecilia Caragea: Va multumim tare mult ca urmariti
emisiunile noastre de sanatate, emisiuni pe care le realizam cu cei mai
buni specialisti din domeniile lor de activitate, pentru ca ne dorim sa
va oferim informatii de calitate, informatii validate medical, de care,
bineinteles, avem cu totii nevoie daca ne dorim, intr-adevar, sa traim
sanatos, frumos, armonios. Iar noi, cei de la ACC Media Channel,
mai promitem ceva, pe langa emisiuni de sanatate de calitate: promitem
sa sustinem in continuare produsele, serviciile si brandurile romanesti!
Iar acum nu putem incheia fara sa spunem si noi La Multi Ani si mult
succes ApiLand!