"Există o expresie "fă rai din ce ai", care este un îndemn spre mulțumire și recunoștință.
Când
nu este mulțumită cu ce are, pornind de la propriile calități și
mergând spre exterior, spre lume, o ființă risipește din propria energie
și devine captivă orgoliului și importanței de sine.
Oamenii
erau îndemnați în trecut să fie recunoscători, iar acest lucru era o
condiție a fericirii și împlinirii, care le conducea viețile.
Opusul recunoștinței și mulțumirii lăuntrice este propria așteptare a minții și pretenția care izvorăște din ea.
Atunci
când crește nivelul de pretenții, o ființă va vedea lumea de la nivelul
propriului sine individualist și șansele ca ea să fie fericită și
împlinită se vor micșora considerabil.
De aceea, ca să fie cu
adevărat fericiți, oamenii trebuie să redescopere lucrurile mici și
simplitatea vieții. Spunem astfel că ne reîntoarcem la natură,
referindu-ne în primul rând la natura noastră divină și la sacralitatea
ei."
ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
duminică, 19 februarie 2023
fă rai din ce ai
Decalogul fiului risipitor
Decalogul fiului risipitor
1. Nu poți opri plecarea de acasă a fiului risipitor. Asta nu înseamnă că nu te iubește, nici că l-ai crescut prost, ci mai degrabă întreabă-te ce anume l-a făcut să plece de acasă (deziluzii, nebunia din jur etc., – orice adult e un copil nevinovat care a crescut în această lume).
2. Nu te pune în calea sa, chiar dacă nu ești de-acord cu el. Pe același drum pe care pleacă, se va întoarce la tine.
3. Nu te umili în fața sa, nici nu blestema în urmă. Chiar de ți-ar lua și jumătate de inimă, roagă-te să se întoarcă sănătos acasă.
4. Dacă ai pus în el ceva bun, într-o zi își va veni în sine, se va regăsi și se va întoarce.
5. Nu aștepta ca cel care ți-a greșit să facă singur tot drumul înapoi. Ieși în calea sa, pentru că povara greșelii lui e mai grea decât supărarea ta.
6. Nu-i mai fă morală celui care s-a întors și-ți cere iertar. Dacă și-a cerut iertare, înseamnă că a înțeles unde a greșit, și-a învățat lecția.
7. Nu te plânge lui de suferințele tale, nu mai pune pe sufletul său remușcări suplimentare.
8. Dacă l-ai iertat, îmbracă-l cu „haina cea dintâi”. Privește-l ca și cum nu s-a schimbat nimic din dragostea ta pentru el. Nu-l pune la coada mesei, nu te uita la el cu subînțelesuri, nu-i mai aminti cât necaz ți-a făcut, străduiește-te să-l vezi ca la început.
9. Apără-l înaintea fraților, vecinilor și a tuturor celor care-l acuză. Nu-l bârfi, nu-l expune judecății altora.
10. Dacă copilul tău greșește a doua oară, ia de la capăt acest decalog, pentru că n-ai de ales, dacă vrei să se mai întoarcă acasă.
Cum să-ți schimbi energia
Fumul de tămâie și smirnă te ajută în clipele dificile din viață
Vreau să vă povestesc despre o mamă care făcea totul pentru copilul ei, dar acesta mergea spre mai rău. Toate încercările pe care le-a făcut să-l aducă pe calea ce duce la Dumnezeu au rămas fără roade. Fiind învățătoare, vedea, cu darul lui Dumnezeu, câți copii străluciți și folositori în societate ieșeau din mâinile ei. Însă copilul ei, singurul de altfel, căruia i s-a dedicat cu totul, nu vroia să se hotărască pentru un lucru, nu își găsea un scop în viață. Tovarășiile rele l-au învățat să distrugă din temelii și să ruineze morala creștină, religia, țara.Zile, săptămâni, luni întregi lipsea de acasă, fără să trimită vreun semn de viață. Vă dați seama ce însemna pentru mamă aceste lucruri! Cine va putea spune vreodată durerile, trudele, lacrimile unor astfel de mame care nu văd nici un progres, nici o speranță în fiii lor! Și această mamă aștepta vreo schimbare din partea fiului ei. Rugăciunea ei, tămâia care ardea, candela pe care o aprindea, toate acestea erau pentru fiul ei. Când a venit timpul ca băiatul să meargă în armată, mama s-a îmbărbătat cu aceste cuvinte: „Poate acolo se va redescoperi pe sine”.
Băiatul, însă, a prezentat un certificat de la psihiatru și a dobândit o amânare. Mama rămăsese la obiceiul ei: candelă și tămâie, ulei și lacrimă.
Într-o zi, fiul ei s-a întors acasă deoarece luase hotărârea să meargă la armată. „Semn bun”, spuse mama în sinea ei. A trecut tot stagiul militar. Nu a venit să o vadă nici măcar o singură dată. Mama însă nu a lăsat fără ulei și fără lacrimă colțul ei de rugăciune nici măcar o seară. Era luna mai, iar fiul ei s-a întors acasă bucuros, plin de bunădispoziție, ca și cum nu ar fi lipsit nici o zi. I-a cerut niște bani pentru a merge câteva zile la mare împreună cu câțiva prieteni. I-a dat imediat. Mama a simțit atunci că se luptă cu cineva piept la piept. Nu acesta era copilul ei. Era duhul cel rău ce trebuia biruit de Duhul lui Dumnezeu.
Au trecut 10 zile și s-au întors toți bucuroși. Au povestit noutățile lor, au mâncat, au băut cafea, iar la final fiul i-a spus mamei:
– Mamă, ți-am adus un cadou. Am zis să nu vin cu mâna goală, de data aceasta. Deschide-l să vedem dacă îți place.
– Cadou de la tine, băiatul meu, și să nu-mi placă? Mă bucur că te-ai gândit la mine.
– Deschide-l…
Mama a luat cadoul și l-a deschis. Doar ce a zărit ce era înăuntru și a înghețat. Lacrimile i s-au scurs pe obraji. Era o candelă de o frumusețe rară.
Mamă, te vedeam dimineața și seara că aprinzi candela și știam, eram sigur, că faci acest lucru pentru mine. În gândul meu te vedeam mereu în fața candelei. Nimic nu îmi scăpa din tot ceea ce făceai, din tot ceea ce sufereai. De atunci am avut această dorință arzătoare: eu să aprind candela, dumneata să pui untdelemnul și… lacrima.
***
Tămâia cu care se cădește închipuie încă din vechime rugăciunile înălțate de noi către Dumnezeu și dorința aprinsă ca ele să suie înaintea Lui așa cum suie fumul tămâiei, după cum zice Sfântul Prooroc David: să se îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea Ta (Ps. 140, 2). Aceeași însemnătate o are tămâia și în slujbele Bisericii Ortodoxe. „Tămâie aducem Ție, Hristoase, rostește preotul înaintea Liturghiei, întru miros de bună mireasmă duhovnicească, pe care primind-o întru jertfelnicul Tău cel mai presus de Ceruri, trimite-ne nouă harul Preasfântului Tău Duh.” Potrivit acestei însemnătăți, Biserica noastră întrebuințează cădirea cu tămâie și în rugăciunile sale particulare.
Parfumul de tămâie și smirnă este unul dintre cele mai puternice parfumuri legate de ritualuri și de rugăciuni. Din vremuri vechi se crede că el are darul de a alunga relele și durerile și poate să deschidă sufletul.
El induce o stare de liniște și de înălțare sufletească de care ai nevoie mai ales când te rogi în clipele dificile din viață, când trebuie să iei o decizie grea sau când familia trece prin grele încercări. În aceste momente se recomandă să practici fumigația cu tămâie și smirnă, să te echilibrezi emoțional și să încerci să găsești soluția în adâncul sufletului tău, căutând adevărata cauză a problemelor cu care te confrunți.
Cum se practică fumigația cu rășini parfumate
Pune câțiva tăciuni aprinși într-un vas de lut smălțuit și presară deasupra lor bobițe foarte mici de tămâie și smirnă.
Ai grijă să folosești rășini cât mai curate și să le cumperi dintr-o sursă sigură, pentru că există tămâie amestecată cu diverse substanțe sintetice, care pot fi toxice pentru plămâni.
Așteaptă ca rășinile să se încălzească și să emane fumul parfumat și apoi concentrează-te asupra gândurilor și problemelor tale cele mai presante. În casă trebuie să fie liniște deplină și se recomandă să practici acest ritual de liniștire fie dimineața devreme, la răsăritul soarelui, fie seara, când spiritul tău este mai alert și mai conectat la energiile benefice din jur.
Ai grijă ca boabele de tămâie și smirnă să nu fie cuprinsă de foc și să ardă, ci să fumege ușor pentru a urmări traiectoria fumului parfumat.
Cum se interpretează fumul de tămâie și smirnă
Dacă firul de fum se menține subțire și se ridică netulburat în sus, înseamnă că gândurile, sentimentele și dorințele tale sunt toate îndreptate în direcția cea bună și idealul pe care îl urmărești te va face fericită.
Dacă fumul se tulbură și se risipește în mai multe direcții la mică distanță deasupra boabei de smirnă, înseamnă că dorințele tale sunt ambigui, că nu ești hotărâtă asupra lucrurilor pe care le dorești și că nu vei reuși să realizezi prea multe dintre ele.
Dacă fumul de tămâie și smirnă se ridică spre dreapta, ai cale liberă să mergi mai departe cu tot ce ți-ai propus, pentru că nu vei greși drumul.
Dacă fumul se ridică spre stânga, ar fi bine să îți asculți mai mult inima, decât rațiunea, să cerni lucrurile care te fac fericită și să depui un efort mai mare pentru a le păstra sau pentru a te bucura de ele cât mai mult timp.
Dacă fumul coboară, în loc să urce, încearcă să vezi unde greșești, pentru că nu va fi ușor să obții ceea ce dorești, dacă te îndrepți în direcția greșită sau dacă te minți pe tine însăți.
Tămâia alungă forţele răului! Risipeşte depresia, stările de anxietate, nelinişte şi amintirile neplăcute!
Tămâia poate fi folosită de credincioși acasă, în momentul în care se roagă, în semn de venerație și respect față de sfinții din icoanele la care se închină, iar benefic este să tămâiem toate camerele din casă, nu doar cea în care ne rugăm.
Tămâia mai poate fi folosită în cadrul rânduirii vaselor, hainelor sau a mânării ce se va da de pomană, înainte ca acestea să fie împărțite.
Se mai poate tămâia sâmbăta sau duminica, dimineața, la mormintele morților, până se începe slujba la biserică.
Tămâia este adesea folosită în biserică, unde doar clericii sau maicile rânduite au dreptul să tămâieze. TĂMÂIE
În caz că unei femei lehuze îi intră în casă, cu daruri pentru
evenimentul fericit al naşterii, o altă femeie care şi-a pierdut
laptele, este sigur că proaspăta mamă îşi va pierde şi ea laptele şi,
pentru a nu se întâmpla un asemenea necaz, îşi coase la cămaşă, în
dreptul pieptului, unul sau trei boabe de tămâie şi de grâu - Ţara
Oltului; la pârlirea porcului sacrificat, este bine să se pună şi puţină
tămâie în foc, pentru a alunga diavolul - Vâlcea; se aprinde tămâie în
casă, când este furtună, pentru că diavolul fuge, iar Sfântul Ilie îl
trăsneşte pe diavol oriunde s-ar ascunde - Transilvania; dacă i se pare
cuiva, la intrarea într-o casă, că miroase a tămâie, este semn că va
muri un membru al acelei familii - Tecuci;Suceava (GOLOPENŢIA,p.94;2.GOROVEI,p.78;97;148). Copiilor în vârstă de 1-7 ani, care suferă de „răul copiilor"
sau Samcă, se obişnuieşte să li se citească rugăciuni, totdeauna la
sfârşit de lună, de trei ori consecutiv, copilul căruia i se citeşte
fiind neapărat de faţă; înainte de i se citi, atât copilul, cât şi casa
trebuie afumate cu tămâie - Suceava; în trei dimineţi consecutive de la
ziua înmormântării, până a nu răsări soarele, şi în trei seri de
asemenea, o rudenie a decedatului (mamă, soră, verişoară) tămâiază
mormântul de jur-împrejurul lui, punând în final, lângă cruce, vasul cu
tămâie şi lumânarea adusă, dintre cele care au ars la mort; în Muntenia
şi Moldova, aceste femei aduc tămâie şi vin sau un vas cu apă, stropind
cu aceasta mormântul, timp de 40 de zile de la deces, considerându-se că
în timpul acesta sufletul mortului umblă pe la casa lui şi în jurul
mormântului; după 40 de zile, vizitele se răresc, ducându-se la cimitir
doar în sâmbetele de peste an, precum şi în dimineaţa zilei în care se
prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului (15 august) - Muntenia; tămâia
adusă acasă de la biserică în Duminica Învierii Domnului, se păstrează
şi se afumă cu ea pe la icoane, când familia traversează o perioadă de
cumpănă, sau când tună, fulgeră ori plouă în averse; se afumă şi cei
care se sperie peste an sau tocmai ca să nu se sperie peste an -
Suceava; ca să nu se facă strigoi, mortului i se pun boabe de tămâie în
ochi, nas, gură şi urechi - Banat (3.MARIAN,II,p.242;III,p.57;220-221;2.,I,p.175).
Înseamnă pagubă pentru cine visează tămâindu-se aşternutul unui pat -
Suceava (NO-TE,Băncescu). Serii simbolice: tămâie-grâu; tămâie-lumânare; tămâie-vin/apă
Proprietăți extract de tămâie Boswellia
- Produce un efect analgezic, reducând semnificativ senzațiile dureroase neplăcute
- Efect antiinflamator, datorită prezenței acidului boswellic, care blochează activitatea hormonilor leucotrienici responsabili de formarea proceselor inflamatorii
- Are un efect dăunător asupra microflorei patogene
- Normalizează funcționarea sistemului nervos, ameliorează afecțiunile depresive
- Restabiliți integritatea vaselor de sânge și întăriți pereții acestora, îmbunătățind circulația sângelui
- Pentru a atenua simptomele bolilor gastro-intestinale, este inclus în tratamentul ulcerelor de stomac și a altor afecțiuni
- Efect antialergic
- Ameliorează afecțiunile astmatice
- Reduce manifestările clinice de gută și reumatism
- Tratează inflamațiile cavității bucale (carie, gingivită, parodontită, boală parodontală)
- Efect antiseptic
Spre deosebire de aceste medicamente, extractul de tămâie poate fi administrat pe termen lung fără a produce efecte adverse, cu scopul de a reduce inflamația articulațiilor, ameliorând astfel simptomele artritei reumatoide și a reumatismului cronic degenerativ (spondiloză, artroze). Practic, tămâia este un analgezic natural.
Tămâia folosită atât intern, ca supliment alimentar, cât și extern, ca gel sau cremă de masaj, contribuie la încetinirea până la stoparea procesului de degradare a țesutului articular și cartilaginos.
Îmbunătățește mobilitatea și crește rezistența la efort, fără a mai resimți durere de oase, de articulații, de mușchi sau alte dureri reumatice.Leac pentru fumatori
Sub forma de tinctura, tamaia e buna in laringita, tuse, raceala. Se iau zilnic 20-30 de picaturi de tinctura de tamaie, diluate in jumatate de pahar de apa. Suplimentar, se face gargara cu infuzie de tamaie, care are puternice efecte antiinflamatoare si antiinfectioase. In caz de nisip si pietre la rinichi, nefrite si infectii urinare, dimineata, la orele 8 si la orele 11, se ia cate o lingurita de tinctura de tamaie diluata intr-un pahar de apa plata sau de izvor. Tratamentul dureaza 2-3 saptamani si se repeta de cate ori este necesar. Tamaia dezinfecteaza, cicatrizeaza si marunteste pietrele de la rinichi. Tinctura se prepara prin combinarea a 10 lingurite de tamaie naturala cu un pahar de alcool de 90 de grade. Pentru inflamarea sanilor, se pun pe zona afectata comprese cu infuzie de tamaie. Se tin vreme de 1-2 ore pe zi. Se pare ca tamaia poate vindeca si de tabagism. Dr. Barbara Ritson sustine ca explicatia faptului ca majoritatea credinciosilor nu fumeaza se datoreaza inhalarii de tamaie, care ar avea rolul de a reduce tentatia. Ea a demonstrat ca fumul de tamaie actioneaza inhibitor asupra receptorilor nicotinici din creier. Medicul american Ronald Boris Vikery, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru medicina, a dovedit ca inhalarea fumului de tamaie scade cu 60% necesitatea de nicotina a fumatorilor. Se pare ca, inhalarea fumului de tamaie de 2-3 ori pe saptamana, vreme de 2-3 minute, e suficienta pentru a scapa de acest viciu.
Tămâia topește pietrele de la rinichi
Tamaia sub forma de tablete care se sug ajuta la inflamatii cronice ale gatului. Specialistii in medicina si farmaceutica cauta de mult timp un inlocuitor pentru cortizon care este folosit in aceste inflamatii cronice, se pare ca tamaia este un leac foarte eficient. Pietrele la rinichi pot fi eliminate cu bobite mici de tamaie si ulei de masline. Este un leac vechi care da mereu rezultate bune. Tratamentul se tine 23 zile. in prima zi, se incepe cu un bob de tamaie invelit in miez de paine, care se inghite cu o lingurita de ulei de masline. A doua zi se iau doua boabe, si tot asa, pana la 12 bobite, cantitatea de ulei ramanand aceeasi. In a 13-a zi, numarul bobitelor scade. Este bine sa inghitim tamaia fara a o tine in gura, deoarece daca atinge dintii ataca smaltul. Pentru a nu aparea accidente din cauza contrafacerilor, nu va fi folosita intern decat tamaia procurata din magazinele si farmaciile naturiste, pe ambalajul careia se mentioneaza explicit ca poate fi administrata pe cale orala.
Smirna, aroma cu efect de medicament
Smirna este si ea un ingredient sfint cu puteri medicinale. Are actiune antiinflamatoare a cailor respiratorii. Este intrebuintata si ca antioxidant, antiseptic, astringent, carminativ, deodorant, sedativ si expectorant. Smirna ajuta la curatarea ranilor si tratarea racelilor si a infectiilor fungice. pana la aparitia morfinei si a altor calmante de acest gen, smirna era cel mai utilizat analgezic. in prezent, gasim aceasta rasina in componenta unor paste de dinti si a unguentelor pentru tratarea problemelor dermatologice.
Uleiul esential de smirna are efect puternic de relaxare asupra corpului, dar poate fi folosit cu succes si in tratarea multor probme ale pielii: eczeme, dermatite, sau chiar rani usoare, precum si pentru indepartarea infectiilor fungice. Pentru indigestie si balonare, se iau 2-3 lingurite de infuzie, cu un sfert de ora inainte de a manca si la cateva minute dupa ce am mancat. Acest preparat are efecte stimulente puternice asupra digestiei, pe care o normalizeaza.
Pentru maini si picioare reci, se vor face frictionari energice ale mainilor si picioarelor, cu infuzie concentrata de smirna (obtinuta din 3-4 bobite din aceasta rasina, la o jumatate de pahar de apa). Tinctura se prepara astfel: 10 grame de smirna se lasa vreme de sapte zile sa se dizolve in 100 de ml de alcool alimentar de 90 de grade, intr-un borcan inchis ermetic. Dupa trecerea acestui interval de timp, preparatul se poate utiliza, administrandu-se intern o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 2-3 ori pe zi. Nu folositi decat smirna din magazinele naturiste.
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Conacul boieresc cunoscut localnicilor sub numele de Stupina lui Christoph este situat la marginea Brasovului, intr-o zona linistita ...