Biserica de sub stanca din Pestera Ialomitei
Pestera Ialomitei este situata in Muntii Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomitei, in localitatea Moroeni, judetul Dambovita, la altitudinea de 1.660 de metri. Pestera, cunoscuta si ca Pestera Ialomicioarei sau Pestera Schitul Ialomitei, este considerata ca fiind una dintre cele mai frumoase pesteri din tara, o adevarata bijuterie a naturii. Pestera a fost redeschisa in anul 2015, dupa reabilitarea cu fonduri europene. In cadrul proiectului au fost modernizate atat aleea de acces, cat si podetele si scarile interioare si au fost refacute instalatiile electrice.
Pestera este creatia raului Horoaba, care a sapat in peretele de stanca, revarsandu-se mult mai jos, in raul Ialomita. Prezentand atat galerii, cat si sali, pestera este accesibila turistilor pe o lungime de aproximativ 480 de metri, pana in punctul numit Altar. Pot fi admirate salile: Mihnea Voda, Decebal, Sfanta Maria, La Raspantie, Grota Ascunsa, Grota Ursilor, in care au fost gasite schelete ale ursului de pestera si Altarul.
Chiar la intrarea in pestera se afla o bisericuta a carei existenta in pestera cu acelasi nume se impleteste cu peste jumatate de mileniu de istorie crestina, fiind intemeiata in secolul al XVI-lea, de catre voievodul Tarii Romanesti, Mihnea Voda, fiul lui Vlad Tepes. De-a lungul timpului, biserica de sub stanca a ars de cel putin patru ori, insa a fost refacuta. Povestea acesteia se pierde in vremurile stravechi, legenda sustinand ca insusi Sfantul Andrei, intemeietorul credintei ortodoxe la romani, s-ar fi refugiat o perioada in pestera.
In anul 2001 s-a ridicat o noua staretie, o noua biserica, Centrul Cultural Misionar pentru pelerini, si s-a reabilitat vechea staretie. In prezent, manastirea dispune de trei bisericute, una de zid, la gura pesterii, si doua din lemn, situate in incinta manastirii, la circa 200 de metri fata de pestera. Locatia nu este deloc intamplatoare, deoarece frumusetea imprejurimilor este absolut incantatoare.
La Manastirea Pestera Ialomitei se poate ajunge pe poteci de munte, dar si cu telecabina sau cu masina. Cu telecabina, traseul este: Busteni - Babele si apoi Babele - Pestera. Pe langa faptul ca este de cele mai multe ori aglomerat si timpii de asteptare sunt destul de mari, este si costisitor. Solutia cea mai buna, dupa parerea mea, este cu masina, din Sinaia, pe Transbucegi si stanga la Cabana Dichiu, pe un traseu superb, despre care va voi povesti pe larg in articolul urmator.
https://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/10019-clipe-de-reculegere-la-pestera-ialomitei