ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
duminică, 17 martie 2024
Iertați și binecuvântați,Dumnezeu să ne ierte , sa avem post cu folos duhovnicesc!
“Suflete al meu, suflete al meu, scoala-te, pentru ce dormi? Sfarsitul se apropie si te vei tulbura. Ci te desteapta ca sa se milostiveasca spre tine Hristos-Dumnezeu, care pretutindenea este si toate le plineste.”
Această cântare sa ne trezească sufletele întinate in patimile acestei lumi , sa luam aminte la cuvintele apostolului care s-a citit astăzi ,, Și aceasta, întrucât cunoașteți timpul; că de-acum e ceasul să vă treziți din somn; că mântuirea este acum mai aproape de noi decât în clipa când am crezut. Noaptea-i pe sfârșite, apropiatu-s'a Ziuac. Să lepădăm dar lucrurile întunericului și să ne îmbrăcăm în armura luminii. Așa ca'n plină zi, să umblăm cuviincios, nu în ospețe și'n beții, nu în desfrânări și'n fapte de rușine, nu în ceartă și'n invidie; ci îmbrăcați-vă în Domnul Iisus Hristos, iar grija pentru trup să nu o faceți spre pofte. Pe cel slab în credință primiți-l fără să-i judecați gândurilea. Unul crede că poate să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Cel ce mănâncă să nu-l disprețuiască pe cel ce nu mănâncă, iar cel ce nu mănâncă să nu-l judece pe cel ce mănâncă; pentru că Dumnezeu l-a primit. Cine ești tu, cel ce judeci pe servul altuiab? Pentru stăpânul său stă el în picioare sau cade. Dar se va ține'n picioare, căci Domnul are putere să-l facă să stea drept."
de asemenea și cuvântul evangheliei ,,
Că de veți ierta oamenilor greșealele lor, ierta-va și vouă Tatăl vostru Cel ceresc; Iar de nu veți ierta oamenilor greșealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșealele voastre. Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii; că ei își smolesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, și-au luat plata lor. Tu însă, când postești, unge capul tău și fața ta o spală, Ca să nu te arăți oamenilor că postești, ci Tatălui tău care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție. Nu vă adunați comori pe pământ, unde molia și rugina le strică și unde furii le sapă și le fură. Ci adunați-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă și nu le fură. Căci unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta."
Iertați și binecuvântați,Dumnezeu să ne ierte , sa avem post cu folos duhovnicesc!
Începutul postului Astazi să ne îndreptăm mersul gândurilor noastre spre cărarea nevoinței ce ne stă inainte.
Durerea Maicii Sfinte sa nu o uităm niciodată, să fie și a noastră, că Fiul ei suferea fără vină, răstignit pe Cruce, din dragoste pentru niște păcătoși ca noi! El iubea și ierta...arătându-ne singura cale de a ajunge la El! Doamne, ai milă de creația Ta!
Astăzi să ne așezăm la masa Cuvântului Celui ce ne făgăduiește :
🛐 pentru înfrânare , rasplata hranei duhovnicesti ,
🛐 pentru tăcere , indulcirea cu roadele rugăciunii curate ,
🛐 pentru smerenie , impreuna slavoslovirea cu ingerii ,
🛐 pentru curăție , imbracarea sufletului cu vesmântul ingeresc al nepatimirii ,
🛐 pentru milostivirea inimii , bogatia darurilor duhovnicesti ,
🛐 pentru revarsarea iubirii neincetate asupra tuturor oamenilor, impreuna sedere cu gândul la tronul Iubirii,
🛐 pentru indelunga rabdare in necazuri , podoabele virtutilor ce infrumusetează inima ,
🛐 pentru ascultare , stapânirea patimilor ,
🛐 pentru iertarea celor ce ne- au gresit - stergerea pacatelor din zapisul faradelegilor noastre ,
🛐 pentru iubirea ostenelilor trupesti - odihna cea vesnică in cămara ingerească,
🛐 pentru primirea fara intristare a defaimarilor - cununa slavei vesnice ,
🛐 pentru lacrimile pocaintei- curatirea sufletului de intinaciunea pacatelor.
Ni se va incerca nouă răbdarea in razboiul cel greu impotriva ispitelor.
Experientele duhovnicesti pline de bucurie se vor impleti cu parasiri ale harului spre incercarea staruintei noastre intru virtute.
In vreme de pace sa ne ingradim cu sabia rugaciunii asteptand in orice clipă navala ispitelor.
Iertare cer celor ce v-am gresit!
Va iert si eu pe cei care mi- ati gresit
in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh!
Iubirea firească aduce doar cele pământeşti celui iubit al său; la cele cereşti nici nu gândeşte.
Biserica este spitalul unde Hristos este vindecător al oricărei neputințe prin dăruirea Sa întreagă, dă leacul suprem, tuturor celor ce vor a se tămădui.
Biserica este cabinetul psihologic unde Hristos ascultă neîncetat supărările și unde nu doar îndrumă prin duhovnic, ci lucrează El Însuși împreună cu păcătosul spre îndreptare.
Biserica este frontul de luptă unde se duc cele mai crâncene lupte, ale noastre cu noi înșine și cu patimile noastre, spre a învinge pe cel ce ne-a pornit acest război, adică pe diavol.
Când nu vom mai avea biserici, să știm că atunci suntem pierduți pe veci!
„Ce plină de răni este iubirea noastră cea firească! Ce rană adâncă e pe trupul ei împătimirea! Inima stăpânită de împătimire e gata de orice nedreptate, de orişice nelegiuire, numai de şi-ar îndestula iubirea ei bolnăvicioasă. Cântarul strâmb e urâciune înaintea Domnului, iar cântărirea dreaptă este plăcută Lui (Pilde XI, 1).
Iubirea firească aduce doar cele pământeşti celui iubit al său; la cele cereşti nici nu gândeşte.
Ea se răzvrăteşte împotriva Cerului şi a Duhului Sfânt, pentru că Duhul cere răstignirea trupului.
Ea se răzvrăteşte împotriva Cerului şi a Duhului Sfânt, pentru că se găseşte sub cârmuirea Duhului viclean, duhului necurat şi pierdut.
Să ne apropiem de Evanghelie, preaiubite frate, să ne privim în oglinda ei! Privindu-ne în ea, să lepădăm hainele cele vechi în care ne-a îmbrăcat căderea şi să ne împodobim cu veşmântul cel nou pe care ni l-a gătit Dumnezeu.”
Sf. Ignatie Breanceaninov, Experiențe ascetice, Despre iubirea aproapelui (Ed. Sofia, București, pag. 101)„Uită-te la lucrurile pe care le iubeşti: îţi plac foarte mult? S-a legat foarte tare de ele inima ta? Leapădă-te de ele.
Domnul cere de la tine această lepădare, El, Care a aşezat legea iubirii, nu ca să te lipsească pe tine de iubire şi de cele iubite, ci ca tu, lepădând iubirea trupească, să primeşti iubirea duhovnicească, neprihănită, sfântă, care e cea mai mare fericire.
Cel ce a simţit iubirea duhovnicească va căuta cu scârbă la iubirea trupească, o va privi ca pe o schimonosire hâdă a iubirii.
Întrebi cum să te lepezi de cele pe care le iubeşti, căci ele au prins, parcă, rădăcini în inima ta?
Spune despre ele lui Dumnezeu: Acestea, Doamne, sunt ale Tale; iar eu cine sunt Zidire neputincioasă, fară nici o însemnătate. Astăzi mai călătoresc, încă, pe pământ, încă mai pot fi de folos cu ceva celor iubiţi ai mei; mâine voi pieri, poate, de pe faţa pământului, şi nu voi mai fi nimic pentru ei! Voiesc sau nu voiesc, va veni moartea, vor veni alte cumpene, smulgându-mă în chip silnic de lângă cei pe care îi socoteam ai mei, iar ei deja nu vor mai fi ai mei. De fapt, nici nu erau ai mei; între mine şi ei era o oarecare legătură; amăgindu-mă cu această legătură, eu îi numeam, îi socoteam ai mei. Dacă ar fi fost cu adevărat ai mei, ar fi rămas cu mine pentru totdeauna. Zidirile sunt numai ale Ziditorului: El este Dumnezeul şi Stăpânul lor. Ceea ce e al Tău Îţi dau, Doamne al meu: acestea mi le-am însuşit pe nedrept şi în zadar”.
Sf. Ignatie Breanceaninov„Pentru ei este lucru mai de nădejde să fie ai lui Dumnezeu. Dumnezeu este veşnic, pretutindenea-fiitor, atotputernic, cu nemărginire bun. Pentru cel care este al Lui, El este Cel mai credincios, Cel mai de nădejde ajutor şi acoperitor. Dumnezeu dă omului ale Sale; şi pentru om oamenii devin „ai săi”, vremelnic după trup, veşnic după duh, atunci când Dumnezeu binevoieşte să dea omului acest dar.
Adevărata iubire de aproapele se întemeiază pe credinţa în Dumnezeu. Ca toţi să fie una, a strigat Mântuitorul lumii către Părintele Său: precum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una (In. XVII, 21).
Smerenia şi încredinţarea în voia lui Dumnezeu omoară iubirea trupească ceea ce înseamnă că aceasta din urmă trăieşte prin părerea de sine şi necredinţă.
Fă pentru cei pe care îi iubeşti ceea ce poţi să faci folositor şi ceea ce este legiuit: dar totdeauna să-i încredinţezi lui Dumnezeu, şi iubirea ta oarbă, trupească, nesocotită se va preface, încetul cu încetul, într-o iubire duhovnicească, înţelegătoare, sfântă.”
Sf. Ignatie Breanceaninov, Experiențe ascetice, Despre iubirea aproapeluiIar dacă iubirea ta e o împătimire ce se împotriveşte legii, atunci s-o lepezi ca pe o urâciune. Atunci când inima ta nu e liberă, acesta e un semn al împătimirii. Atunci când inima ta este înrobită, acesta este semnul patimii nebuneşti, păcătoase.
Iubirea sfântă e curată, liberă, întreagă în Dumnezeu. Ea este o lucrare a Sfântului Duh,ce lucrează în inimă după măsura curăţirii acesteia.
Lepădând vrajba, lepădând împătimirea, lepădându-te de iubirea trupească, află iubirea duhovnicească; fereşte-te de rău şi fă binele (Ps. XXXIII, 13). Dă cinstire aproapelui ca unui chip al lui Dumnezeu - cinstire care să fie în sufletul tău, nevăzută pentru ceilalţi,descoperită doar conştiinţei tale. Faptele pe care le săvârşeşti să fie, în chip tainic, pe potriva stării tale sufleteşti.
Dă cinstire aproapelui, fară să iei seama la vârstă, fară să faci nici o deosebire între bărbat şi femeie, fară să te uiţi la rangul lumesc şi iubirea sfântă va începe, treptat, să se facă arătată în inima ta.
Sf. Ignatie Breanceaninov„De vor păzi fiii tăi legământul Meu...(Ps. 131, 12). Fiindcă nu numai făgăduințele lui Dumnezeu ne vor da nouă cele bune, ci și noi trebuie să facem cele ce țin de noi. Nici nu trebuie să cădem așteptându-le, nici să fie în nepăsare și în lenevire. Căci multe din bunătățile pe care Dumnezeu le-a făgăduit, nu le face fiindcă i-a aflat nevrednici pe cei pe ce au primit făgăduințele. După cum și cele rele prin care ne amenință, nu le pune în lucrare dacă cei ce L-au întărâtat pe Dumnezeu mai târziu se pocăiesc și Îi potolesc mânia. Așadar, știind acestea să nu ne lenevim din pricina făgăduințelor, nici să nu deznădăjduim din pricina amenințărilor.”
Sf. Ioan Gură de Aur, Omilii la Psalmi, Ed. Doxologia, Iași, 2011, pag. 579
Rugăciune care se citeşte în fiecare post
Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
VECERNIA IERTĂRII IERTĂRII
Intrând în Altar, preotul îmbracă epitrahil alb, binecuvântează tămâia,
deschide dvera şi începe oficiul, cădind spre sfânta Masă:
Preotul: Binecuvântat este Dumnezeul nostru, totdeauna, acum şi pururea
şi în vecii vecilor. Strana: Amin. Veniţi să ne închinăm şi să cădem la
împăratul nostru Dumnezeu. Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos,
Împăratul nostru Dumnezeu. Veniţi să ne închinăm şi să cădem la însuşi
Hristos, Împăratul şi Dumnezeul nostru. Psalmul 103
Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul! Doamne, Dumnezeul meu,
măritu-Te-ai foarte! În mărturisire şi-n mare podoabă Te-ai îmbrăcat,
Tu, Cel ce Te îmbraci cu lumina precum cu o mantie, Cel ce întinzi cerul
ca pe un cort şi-i acoperi cu ape înălţimile şi norii îi pui să-i facă
urcuşul. Cel ce umblă pe aripile vânturilor; Cel ce-i face pe îngerii
Săi spirite şi pară de foc pe slujitorii Săi; Cel ce a întemeiat
pământul pe temeinicia lui, că-n veacul veacului el nu se va abate.
Adâncul ca o mantie Îi este îmbrăcămintea, peste munţi vor sta ape; de
certarea Ta vor fugi, de glasul tunetului Tău se vor înfricoşa. Munţi se
urcă şi văi se coboară acolo-n locul unde le-ai întemeiat; hotar ai pus
pe care nu-l vor trece şi nici se vor întoarce să acopere pământul. 1
El în văi trimite izvoare, ape vor trece prin mijlocul munţilor; din
ele se vor adăpa toate fiarele câmpului, asinii sălbatici setea îşi vor
potoli; păsările cerului se vor sălăşlui deasupră-le, din mijlocul
stâncilor vor da glas. Cel ce munţii îi adapă din înălţimile Sale, din
roada lucrurilor Tale se va sătura pământul. Cel ce face să răsară iarbă
pentru vite şi verdeaţă spre slujirea oamenilor, ca să scoată pâine din
pământ, şi vinul ce veseleşte inima omului; să-i facă faţa veselă cu
untdelemn şi cu pâinea care-ntăreşte inima omului. Sătura-se-vor copacii
câmpului, cedrii Libanului pe care Tu i-ai sădit; în ei îşi vor face
păsările cuib, locaşul cocostârcului fiind deasupra lor. Munţii cei
înalţi scăpare pentru cerbi, iar pentru iepuri, stâncile. El a făcut
luna spre măsurarea vremilor; soarele şi-a cunoscut apusul său, pus-ai
întuneric şi s-a făcut noapte când toate fiarele pădurii vor ieşi; pui
de lei răcnind să-şi prindă prada şi de la Dumnezeu să-şi ceară
demâncarea. Dar soarele a răsărit şi ei s-au adunat şi în culcuşurile
lor s-or odihni; iar omul va ieşi la lucrul său şi la lucrarea sa până
seara.
2
Cât de mărite sunt lucrurile Tale, Doamne, pe
toate-ntru înţelepciune le-ai făcut; umplutu-s-a pământul de zidirea
Ta. Marea aceasta este mare şi largă; acolo-n ea se află târâtoare
nenumărate, vietăţi mici de-a valma cu cele mari; acolo pe ea străbat
corăbii; acolo-i balaurul acesta pe care l-ai zidit să-ţi faci din el o
joacă. Toate de la Tine aşteaptă să le dai hrană la vreme potrivită;
dacă le-o vei da, o vor aduna; dacă mâna Tu ţi-o vei deschide, toate se
vor umple de bunătate; dacă Tu Îţi vei întoarce faţa, ele se vor
tulbura; dacă Tu le vei lua spiritul, ele se vor sfârşi şi în ţărâna lor
se vor întoarce; iar dacă Spiritul Tău Îl vei trimite, ele se vor zidi
şi faţa pământului o vei înnoi. Fie mărirea Domnului în veci;
veseli-Se-va Domnul de lucrurile Sale; Cel ce caută spre pământ şi-l
face să tremure, Cel ce munţii îi atinge şi ei fumegă. Cânta-voi
Domnului de-a lungul vieţii mele, cânta-voi Dumnezeului meu până ce voi
fi. Dulci să-I fie Lui cuvintele mele, iar eu mă voi veseli-ntru Domnul.
Să piară păcătoşii de pe pământ şi cei fără de lege, ca nicicum să mai
fie! Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul! Şi iarăşi:
Soarele şi-a cunoscut apusul său, pus-ai întuneric şi s-a făcut noapte.
Cât de mărite sunt lucrurile Tale, Doamne, pe toate-ntru înţelepciune
le-ai făcut. 3
Aliluia, Aliluia, Aliluia. Mărire ţie,
Dumnezeule. Aliluia, Aliluia, Aliluia. Mărire ţie, Dumnezeule. Aliluia,
Aliluia, Aliluia. Mărire ţie, Dumnezeul nostru, mărire ţie. În timpul
citirii Psalmului, preotul iese pe Uşa dinspre Miazănoapte înaintea
Uşilor Împărăteşti şi citeşte, cu voce scăzută: RUGĂCIUNILE VECERNIEI
RUGĂCIUNEA I
Doamne îndurate, şi milostive, îndelung
răbdătorule şi mult milostive, ascultă rugăciunea noastră şi ia aminte
glasul cererii noastre; fă cu noi semn spre bine; povăţuieşte-ne în
calea ta, ca să umblăm întru adevărul tău; veseleşte inimile noastre, ca
să ne temem de numele tău cel sfânt. Pentru că mare eşti tu şi faci
lucruri minunate. Tu singur eşti Dumnezeu şi nu este asemenea ţie între
dumnezei, Doamne, puternic întru milă şi bun întru tărie, spre a ajuta
şi a mângâia şi a mântui, pe toţi cei ce nădăjduiesc întru sfânt numele
tău. Că ţie se cuvine toată mărirea, cinstea şi închinăciunea, Tatălui
şi Fiului şi sfântului Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Amin. RUGĂCIUNEA II
Doamne, nu cu mânia ta să ne mustri, nici
cu urgia ta să ne cerţi. Ci fă cu noi după bunăvoinţa ta, vindecătorule
şi doctore al sufletelor noastre. Povăţuieşte-ne la limanul voii tale;
luminează ochii inimilor noastre spre cunoaşterea adevărului tău; şi ne
dăruieşte cealaltă vreme a zilei de acum şi tot timpul vieţii noastre,
cu pace şi fără de păcat. Pentru rugăciunile preasfintei Născătoare de
Dumnezeu şi ale tuturor Sfinţilor. Că a ta este stăpânirea şi a ta
4
este împărăţia şi puterea şi mărirea, a Tatălui şi a Fiului şi a
sfântului Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. RUGĂCIUNEA
III
Doamne Dumnezeul nostru, adu-ţi aminte de noi păcătoşii şi
netrebnicii tăi robi, când chemăm numele tău cel sfânt şi nu ne ruşina
întru aşteptarea milei tale; ci ne dăruieşte, Doamne, toate cererile
spre mântuire; şi ne învredniceşte să te iubim şi să ne temem de tine
din toată inima noastră şi să facem întru toate voia ta. Că bun şi
iubitor de oameni Dumnezeu eşti şi ţie mărire înălţăm, Tatălui şi Fiului
şi sfântului Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
RUGĂCIUNEA IV
Cel ce cu cântări fără de tăcere şi cu preamărire
neîncetată eşti lăudat de sfintele Puteri, umple gura noastră de lauda
ta, ca să dăm mărire numelui tău celui sfânt; şi ne dă parte şi
moştenire cu toţi cei ce se tem de tine întru adevăr şi păzesc poruncile
tale. Pentru rugăciunile preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi ale
tuturor Sfinţilor tăi. Că ţie se cuvine toată mărirea, cinstea şi
închinăciunea, Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit, acum şi pururea şi
în vecii vecilor. Amin. RUGĂCIUNEA V
Doamne, Doamne, cel ce cu
palma ta cea preacurată cuprinzi toate, care eşti îndelung răbdător cu
noi toţi şi-ţi pare rău de răutăţile noastre: adu-ţi aminte de
îndurările tale şi de mila ta. Cercetează-ne, întru bunătatea ta; şi ne
dă, cu darul tău, ca şi în cealaltă vreme a zilei de acum, să scăpăm de
uneltirile vicleanului cele de multe feluri şi fără de vătămare păzeşte
viaţa noastră, cu darul Spiritului tău celui întru tot sfânt. Cu mila şi
cu iubirea de 5
oameni a unuia-născut Fiului tău, cu care
împreună bine eşti cuvântat şi cu preasfântul şi bunul şi de viaţă
făcătorul tău Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
RUGĂCIUNEA VI
Dumnezeule, cel ce eşti mare şi minunat, care cu
bunătatea cea nespusă şi cu purtarea de grijă cea bogată toate le
chiverniseşti, cel ce ne-ai dăruit şi bunătăţile lumeşti şi ne-ai
arvunit împărăţia cea făgăduită prin bunătăţile cele promise nouă, cel
ce ne-ai croit cale, ca şi în partea zilei cea trecută să fim feriţi de
tot răul, dăruieşte-ne, şi cea rămasă să o plinim fără prihană, înaintea
sfintei tale măriri, ca să te lăudăm pe tine, cel ce singur eşti bun şi
iubitor de oameni Dumnezeul nostru. Că tu eşti Dumnezeul nostru şi ţie
mărire înălţăm, Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit, acum şi pururea
şi în vecii vecilor. Amin. RUGĂCIUNEA VII
Dumnezeul cel mare şi
preaînalt, care singur ai nemurire, cel ce locuieşti întru lumină
neapropiată, care ai zidit toată făptura întru înţelepciune, cel ce ai
despărţit lumina de întuneric şi ai pus soarele spre stăpânirea zilei,
iar luna şi stelele spre stăpânirea nopţii; care ne-ai învrednicit pe
noi păcătoşii, să întâmpinăm şi în ceasul de acum faţa ta întru
mărturisire şi să-ţi aducem lauda cea de seara: însuţi, iubitorule de
oameni, îndreptează rugăciunea noastră ca o tămâie înaintea ta; şi o
primeşte, ca o mireasmă cu bun miros; şi ne dă nouă seara de acum şi
noaptea ce vine, cu pace; îmbracă-ne întru arma luminii; mântuieşte-ne
de frica nopţii, şi de tot lucrul ce umblă întru întuneric; şi somnul,
care l-ai dăruit spre odihna neputinţei noastre, dă-ni-l neîngrozit de
toată nălucirea diavolească. Aşa, Stăpâne, dătătorule al bunătăţilor, ca
şi întru aşternuturile noastre umilindu-ne, să pomenim noaptea numele
tău şi cu gândul 6
poruncilor tale fiind luminaţi, să ne sculăm
întru bucurie sufletească, spre lauda bunătăţilor tale, rugăciuni şi
cereri milostivirii tale aducând, pentru păcatele noastre şi ale tot
poporului tău; pe care, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu,
întru milă îl cercetează. Că bun şi iubitor de oameni Dumnezeu eşti şi
ţie mărire înălţăm, Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit, acum şi
pururea şi în vecii vecilor. Amin. După citirea Psalmului, tot din faţa
sfintelor Uşi, rosteşte Ectenia mare:
P: Cu pace, Domnului să ne rugăm. C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Pentru pacea de sus şi pentru mântuirea sufletelor noastre, Domnului să ne rugăm. C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu
biserici şi pentru unirea tuturor, Domnului să ne rugăm. C: Doamne,
îndură-te spre noi.
P: Pentru sfântă biserica aceasta şi pentru
cei ce cu credinţă, cu bună cucernicie şi cu frică de Dumnezeu intră
într-însa, Domnului să ne rugăm. C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Pentru Sfântul nostru Părinte Papa (N), pentru Preafericit Părintele
nostru Arhiepiscop (N), pentru Preasfinţit Episcopul nostru (N) şi
pentru cinstita preoţime, întru Hristos diaconime, pentru tot clerul şi
poporul, Domnului să ne rugăm. C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Pentru autorităţile şi armata ţării noastre, Domnului să ne rugăm. 7
C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Pentru ţara noastră, oraşul acesta, pentru toate oraşele şi satele
şi pentru cei ce cu credinţă locuiesc într-însele, Domnului să ne rugăm.
C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Pentru bună liniştea aerului
şi pentru înmulţirea roadelor pământului şi pentru timpuri de pace,
Domnului să ne rugăm. C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Pentru
cei ce călătoresc, pentru cei bolnavi, pentru cei ce se ostenesc şi
pentru cei robiţi şi pentru mântuirea lor, Domnului să ne rugăm. C:
Doamne, îndură-te spre noi.
P: Pentru ca să ne mântuim de tot
necazul, mânia, primejdia şi nevoia, apără, mântuieşte, îndură-te şi ne
păzeşte Dumnezeule, cu darul tău. C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Pe preasfânta, curata, preabinecuvântata, mărita, Doamna noastră de
Dumnezeu Născătoare şi pururea Fecioara Maria, cu toţi sfinţii
pomenind-o, pe noi înşine şi unul pe altul şi toată viaţa noastră, lui
Hristos Dumnezeu să o dăm. C: Ţie, Doamne.
P: Că ţie se cuvine
toată mărirea, cinstea şi închinăciunea, Tatălui şi Fiului şi sfântului
Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor. C: Amin. Preotul face
cădirea mare, apoi revine în Altar şi îmbracă felonul alb. Psalmul 140,
glas 4
8
C: Doamne, strigat-am către tine, auzi-mă;
auzi-mă, Doamne. Doamne, strigat-am către tine, auzi-mă. Ia aminte
versul rugăciunii mele, când strig către tine. Auzi-mă, Doamne! Să se
îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea ta; ridicarea mâinilor
mele, ardere de seară. Auzi-mă, Doamne! Pune, Doamne, strajă gurii mele
şi uşă de îngrădire împrejurul buzelor mele. Să nu abaţi inima mea spre
cuvinte de vicleşug ca să mă dezvinovăţesc cu dezvinovăţiri în păcate,
cu oameni care lucrează fărădelegea, cu ai căror aleşi nu mă voi însoţi.
Certa-mă-va dreptul cu milă şi mă va mustra, dar untdelemnul
păcătosului să nu ungă capul meu. Că încă şi rugăciunea mea este întru
bunăvrerile lor, lângă stâncă înghiţiţi au fost judecătorii lor;
auzi-vor graiurile mele, că s-au îndulcit, ca o brazdă de pământ s-au
rupt pe pământ, risipitu-s-au oasele lor lângă iad. Căci către Tine-s,
Doamne, Doamne, ochii mei, în Tine am nădăjduit, sufletul să nu mi-l
iei. Păzeşte-mă de cursa pe care ei mi-au pus-o, şi de pietrele de
poticnire ale celor ce lucrează fărădelegea. Cădea-vor în mreaja lor
păcătoşii, dar eu deoparte sunt până ce voi trece. Psalmul 141
Cu glasul meu către Domnul am strigat, cu glasul meu către Domnul m-am rugat.
9
Vărsa-voi înaintea Lui rugăciunea mea, necazul meu înaintea Lui îl voi
spune. Când spiritul meu se istovea în mine, atunci Tu îmi cunoşteai
cărările. În calea aceasta, în care am umblat, ei mi-au ascuns o cursă.
Luat-am seama spre dreapta şi m-am uitat şi nu era nimeni care să mă
cunoască. Fuga mea a luat sfârşit şi nu mai e nimeni care să-mi
fugărească sufletul. Strigat-am către Tine, Doamne, zis-am: Tu eşti
nădejdea mea, partea mea eşti în pământul celor vii. Ia aminte la
rugăciunea mea, că umilit sunt foarte. Izbăveşte-mă de cei ce mă
prigonesc, că s-au făcut mai tari decât mine. Pe 10. Se cântă patru
stihiri de umilinţă din Octoih, glas 4
Scoate din temniţă sufletul meu, ca să se mărturisească numelui Tău. Stih:
Aş vrea să şterg înscrisul păcatelor mele, Doamne, cu lacrimi, şi să-ţi
plac în cealaltă vreme a vieţii mele prin pocăinţă, dar potrivnicul mă
amăgeşte şi se luptă cu sufletul meu. Doamne, mai înainte de sfârşit,
până ce nu pier, mântuieşte-mă. Stih:
Pe mine mă aşteaptă drepţii, până ce-mi vei răsplăti mie.
Cine fiind prins de vifor şi alergând la limanul acesta nu se va
mântui? Sau cine îmbolnăvindu-se, şi năzuind la această casă de
vindecări, nu va afla sănătate? Ziditorule al tuturor şi vindecătorule
al bolnavilor, Doamne, mai înainte de sfârşit, până ce nu pier,
mântuieşte-mă.
10
Dintru adâncuri am strigat către tine, Doamne; Doamne, ascultă viersul meu. Stih:
Spală-mă cu lacrimile mele, Mântuitorule, că m-am întinat cu multe
păcate: Pentru aceasta şi cad înaintea Ta; greşit-am, Dumnezeule,
miluieşte-mă. Stih:
Fie urechile tale luând aminte spre glasul rugăciunii mele.
Oaie sunt a turmei Tale celei cuvântătoare, şi alerg la tine, Păstorul
cel bun; caută-mă pe mine cel rătăcit, Dumnezeule, şi mă miluieşte. De
te vei uita la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va suferi? Că la tine
este îndurarea.
Stih:
Apoi trei stihiri din Triod, glas 2
Cu înfrânarea să ne sârguim toţi a ne smeri trupul, trecând
dumnezeiasca măsură a postului celui fără prihană. Şi cu rugăciuni şi cu
lacrimi să căutăm pe Domnul, Cel ce ne mântuieşte pe noi, şi uitare
răutăţii desăvârşit să facem, strigând: Greşit-am Ţie, mântuieşte-ne ca
odinioară pe niniviteni, Hristoase Împărate, şi ne fă părtaşi împărăţiei
cereşti, mult- Îndurate. Pentru numele tău te-am aşteptat, Doamne;
aşteptat-a sufletul meu spre cuvântul tău, sperat-a sufletul meu întru
Domnul.
Stih:
Mă deznădăjduiesc, aducându-mi aminte de
lucrările mele, Doamne, cele vrednice de toată pedeapasa; că iată
neuitându-mă la cinstitele Tale porunci, Mântuitorule, rău mi-am
cheltuit viaţa mea. Pentru aceasta, curăţindu-mă cu ploile pocăinţei, Te
rog, lumineazămă prin post şi prin rugăciuni, ca un îndurat, şi nu Te
scârbi de mine, Făcătorule de bine al tuturor şi preabunule. Din straja
dimineţii până în noapte, din straja dimineţii să spere Israel întru
Domnul.
Stih:
11
Vremea Postului să o începem
cu bucurie, supunându-ne pe noi nevoinţelor celor spirituale. Să ne
lămurim sufletul, să ne curăţim trupul. Să postim, precum de bucate, aşa
şi de toată patima, desfătându-ne cu virtuţile Spiritului. Întru care
petrecând cu dragoste, să ne învrednicim toţi a vedea preacinstită
patima lui Hristos Dumnezeu, şi Sfintele Paşti, sufleteşte bucurându-ne.
Că la Domnul este îndurarea, şi la el multă mântuire; şi el va mântui
pe Israel de toate fărădelegile lui.
Stih:
Şi trei Stihiri din Minei, ale sfântului Procopiu, pe glas 4
Vrednicia chipului cel de la începutul zidirii, făcut după chipul şi
asemănarea lui Dumnezeu, te-ai nevoit preafericite a o păzi prin cugetul
dreptei credinţe şi prin curăţia gândului, cu neprihănire şi
înfrângerea patimilor şi cu paza poruncilor lui Hristos şi a dreptei
credinţe, prealăudate. Psalm 116
Lăudaţi-L pe Domnul, voi, toate neamurile, pe El lăudaţi-L voi, toate popoarele; Stih:
La sihăstria pe care ai luat-o mai întâi, adăugând în urmă şi nevoinţa
mucenicească, cu cuget dumnezeiesc ai bineplăcut prin amândouă Celui ce
te-a zidit, Care cere de la noi numai curăţie şi bunătate sufletească. A
cărui venire în trup preamărind-o, te închinai sfintei icoane a
omenirii Sale. Că s-a întărit mila Lui peste noi şi adevărul Domnului
rămâne în veac.
Stih:
Pe cei ce cu rea credinţă se
lepădau de întruparea Cuvântului, tu i-ai înfruntat cuvioase, întărind
adevărul prin chinul bătăilor, prin toată pătimirea cea rea, prin
legături şi prin temniţă. Pentru aceasta ai ajuns moştenitor al
împărăţiei lui Hristos, al bucuriei celei de negrăit şi al strălucirii
celei veşnice.
12
Mărire Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin. A Născătoarei
Ceea ce ai încăput în pântece pe Dumnezeu cel neîncăput, Care
făcându-Se om din iubirea de oameni şi luând aluatul nostru, l-a
îndumnezeit cu adevărat, nu mă trece cu vederea acum, preacurată, pe
mine, cel ce sunt necăjit; ci te milostiveşte degrab’ şi mă slobozeşte
din toată vrăjmăşia şi de răutatea celui viclean. La „Mărire...”,
preotul deschide sfintele Uşi şi face Intrarea cu cădelniţa: RUGĂCIUNEA
INTRATULUI
Seara şi dimineaţa, şi la amiazăzi te lăudăm, bine
te cuvântăm, îţi mulţumim şi ne rugăm ţie, Stăpâne al tuturor:
îndreptează rugăciunea noastră ca o tămâie înaintea ta şi nu pleca
inimile noastre spre cuvinte sau gânduri viclene, ci ne mântuieşte de
toţi cei ce vânează sufletele noastre. Că spre tine sunt, Doamne,
Doamne, ochii noştri şi întru tine am nădăjduit, să nu ne ruşinezi,
Dumnezeul nostru. Că ţie se cuvine toată mărirea, cinstea şi
închinăciunea, Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit, acum şi pururea şi
în vecii vecilor. Amin. Binecuvântează Intratul, tămâiază din nou
iconostasul şi biserica, revenind înaintea sfintelor Uşi şi cădeşte în
cruce spre sfântul Altar, spunând:
P: Înţelepciune, drepţi! C:
Lumină lină a sfintei măriri a Tatălui ceresc celui fără de moarte, a
celui sfânt, acelui fericit, Isuse Hristoase, venind la apusul soarelui,
văzând lumina cea de seara, lăudăm pe Tatăl, pe Fiul şi pe sfântul
Spirit - Dumnezeu. Cade-se în toată vremea să fii lăudat de glasuri
cuvioase: Fiule al lui Dumnezeu, cel ce dai viaţă; pentru aceasta lumea
te măreşte. 13
Preotul rămâne pe loc până când strana cântă
“Lăudăm pe Tatăl, pe Fiul şi pe sfântul Spirit” şi atunci cădeşte de
trei ori spre răsărit. La sfârşitul cântării intră în Altar pe Uşa
Împărătească, cădind sfânta Masă.
P: Să luăm aminte. Pace (+) tuturor. C: Şi spiritului tău.
P: Înţelepciune. Să luăm aminte. Prochimen mare, glas 8
C: Să nu întorci faţa Ta de la sluga Ta; când mă necăjesc, degrab’ mă
auzi; ia aminte spre sufletul meu şi-l mântuieşte pe el. Stih 1:
Mântuirea Ta, Dumnezeule, să mă sprijinească.
Să nu întorci faţa Ta de la sluga Ta; când mă necăjesc, degrab’ mă
auzi; ia aminte spre sufletul meu şi-l mântuieşte pe el. Stih 2:
Să vadă săracii şi să se veselească.
Să nu întorci faţa Ta de la sluga Ta; când mă necăjesc, degrab’ mă
auzi; ia aminte spre sufletul meu şi-l mântuieşte pe el. Stih 3:
Căutaţi pe Dumnezeu şi va fi viu sufletul vostru.
Să nu întorci faţa Ta de la sluga Ta; când mă necăjesc, degrab’ mă
auzi; ia aminte spre sufletul meu şi-l mântuieşte pe el. Apoi se
citeşte:
Învredniceşte-ne, Doamne, în seara aceasta fără de
păcat a ne păzi. Bine eşti cuvântat, Doamne, Dumnezeul părinţilor
noştri, şi lăudat şi preamărit e numele tău în veci. Amin. Fie, Doamne,
mila ta spre noi, precum am nădăjduit şi noi întru tine. Bine eşti
cuvântat, Doamne, învaţă-mă îndreptările tale. 14
Bine eşti
cuvântat, Stăpâne, înţelepţeşte-mă cu îndreptările tale. Bine eşti
cuvântat, Sfinte, luminează-mă cu îndreptările tale. Doamne, mila ta e
în veac, lucrurile mâinilor tale nu le trece cu vederea. Că ţie se
cuvine laudă, ţie se cuvine cântare, ţie mărire se cuvine: Tatălui şi
Fiului şi sfântului Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
În acest timp, preotul închide Uşile Împărăteşti, dezbracă veşmintele
luminoase şi îşi pune epitrahil roşu. Se sting candelabrele mari din
biserică, fapt care imprimă locaşului atmosfera de post. Preotul iese
înaintea sfintelor Uşi, face trei metanii mari, apoi rosteşte Ectenia:
P: Să plinim rugăciunile noastre cele de seară Domnului. C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Apără, mântuieşte, miluieşte, şi ne păzeşte, Dumnezeule, cu darul tău. C: Doamne, îndură-te spre noi.
P: Seara toată, desăvârşit sfântă, cu pace şi fără de păcate, înger de
pace, credincios îndreptător, păzitor sufletelor şi trupurilor noastre,
de la Domnul să cerem. C: Dă-ne, Doamne.
P: Milă, şi iertare de
păcatele, şi de greşelile noastre, cele bune şi de folos sufletelor
noastre, şi pace lumii, de la Domnul să cerem. C: Dă-ne, Doamne.
P: Cealaltă vreme a vieţii noastre, în pace, şi întru pocăinţă a o
săvârşi, sfârşit creştinesc vieţii noastre, fără de patimă, neruşinat,
cu pace, şi răspuns bun la înfricoşătoarea judecată a lui Hristos, de la
Domnul să cerem. 15
C: Dă-ne, Doamne.
P: Pe
preasfânta, curata, preabinecuvântata, mărita, Doamna noastră de
Dumnezeu Născătoare şi pururea Fecioara Maria, cu toţi sfinţii
pomenind-o, pe noi înşine şi unul pe altul şi toată viaţa noastră, lui
Hristos Dumnezeu să o dăm. C: Ţie, Doamne.
P: Că bun şi iubitor
de oameni Dumnezeu eşti şi ţie mărire înălţăm, Tatălui şi Fiului şi
sfântului Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor. C: Amin.
P: Pace (+) tuturor. C: Şi spiritului tău.
P: Capetele noastre Domnului să le plecăm. C: Ţie, Doamne. (3) Preotul rosteşte, cu voce scăzută: RUGĂCIUNEA PLECĂRII CAPULUI
Doamne Dumnezeul nostru, cel ce ai plecat cerurile şi te-ai pogorât
spre mântuirea neamului omenesc, caută spre robii tăi şi spre moştenirea
ta. Că ţie, judecătorului celui înfricoşător şi iubitor de oameni,
robii tăi şi-au plecat capetele şi şi-au smerit grumajii: nu de la
oameni nădăjduind ajutor, ci cerând mila ta şi aşteptând mântuirea ta;
pe care îi păzeşte în toată vremea şi în această seară de acum şi în
toată noaptea ce vine, de tot duşmanul şi de toată lucrarea diavolului
cea potrivnică şi de gânduri deşarte şi de pofte rele. P: Fie puterea
împărăţiei tale binecuvântată şi preamărită, a Tatălui şi a Fiului şi a
sfântului Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor. C: Amin.
16
Strana cântă Stihirile Stihoavnei din Triod, pe glas 4:
C: Strălucit-a harul Tău, Doamne, strălucit-a luminarea sufletelor
noastre. Iată vreme bineprimită, iată vremea pocăinţei. Să lepădăm
lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Ca trecând
noianul cel mare al Postului, să ajungem la învierea cea de a treia zi a
Domnului şi Mântuitorului nostru lsus Hristos, Cel ce mântuieşte
sufletele noastre. Către tine, cel ce locuieşti în cer, am ridicat ochii
mei. Iată, precum sunt ochii slugilor la mâinile stăpânilor lor, precum
sunt ochii slujnicei la mâinile stăpânei sale, aşa sunt ochii noştri
către Domnul Dumnezeul nostru, până ce se va îndura de noi.
Stih:
Strălucit-a harul Tău, Doamne, strălucit-a luminarea sufletelor
noastre. Iată vreme bineprimită, iată vremea pocăinţei. Să lepădăm
lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Ca trecând
noianul cel mare al Postului, să ajungem la învierea cea de a treia zi a
Domnului şi Mântuitorului nostru lsus Hristos, Cel ce mântuieşte
sufletele noastre Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că
mult ne-am săturat de defăimare, că prea mult s-a umplut sufletul nostru
de ocara celor ce sunt îndestulaţi şi de defăimarea celor mândri.
Stih:
A mucenicilor:
Cel ce eşti preamărit întru pomenirea sfinţilor Tăi, Hristoase
Dumnezeule, fiind rugat de dânşii, timite-ne nouă mare milă. Mărire
Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit şi acum şi pururea şi în vecii
vecilor. Amin. A Născătoarei, din Triod:
Cetele îngerilor te
preamăresc pe tine, Maica lui Dumnezeu. Că pe Dumnezeu, Preacurată, L-ai
născut, pe Cel ce este pururea cu Tatăl şi cu Spiritul şi Care a aşezat
oştile îngereşti din nefiinţă cu voia 17
Sa; pe Care roagă-L
să mântuiască şi să lumineze sufletele celor ce te laudă pe tine cu
dreaptă credinţă, Preacurată. Acum slobozeşte pe servul tău, Stăpâne,
după cuvântul tău, în pace. Că văzură ochii mei mântuirea ta, pe care ai
gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea
neamurilor şi mărirea poporului tău, Israel. Sfinte Dumnezeule, Sfinte
Tare, Sfinte Fără de moarte, îndură-te spre noi. Sfinte Dumnezeule,
Sfinte Tare, Sfinte Fără de moarte, îndură-te spre noi. Sfinte
Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fără de moarte, îndură-te spre noi.
Mărire Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit şi acum şi pururea şi în
vecii vecilor. Amin. Preasfântă Treime, îndură-te spre noi. Doamne,
curăţeşte păcatele noastre; Stăpâne, iartă fărădelegile noastre; Sfinte,
cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele tău. Doamne,
îndură-te spre noi. Doamne, îndură-te spre noi. Doamne, îndură-te spre
noi. Mărire Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit şi acum şi pururea şi
în vecii vecilor. Amin. Tatăl nostru care eşti în ceruri, sfinţească-se
numele tău; vie împărăţia ta; fie voia ta, precum în cer, aşa şi pe
pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi; şi ne
iartă nouă păcatele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; şi
nu ne duce pe noi în ispită, ci ne mântuieşte de cel rău. 18
P:
Că a ta este împărăţia şi puterea şi mărirea, a Tatălui şi a Fiului şi a
sfântului Spirit, acum şi pururea şi în vecii vecilor. C: Amin. Şi
aceste Tropare, glas 1:
C: Născătoare de Dumnezeu Fecioară,
bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Marie, Domnul este cu tine.
Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui
tău, că ai născut pe Mântuitorul sufletelor noastre. (o metanie) Mărire
Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit. Botezătorule al lui Hristos, pe
noi toţi ne pomeneşte, ca să ne mântuim de fărădelegile noastre, că ţie
s-a dat har a te ruga pentru noi. (o metanie) Şi acum şi pururea şi în
vecii vecilor. Amin. Rugaţi-vă pentru noi, Sfinţilor Apostoli şi toţi
sfinţii, ca să ne mântuim de primejdii şi de necazuri; că pe voi calzi
mujlocitori către Mântuitorul v-am câştigat. (o metanie) P: Sub
îndurarea ta scăpăm, Născătoare de Dumnezeu. Rugăciunile noastre nu le
trece cu vederea întru ispite, ci din primejdii ne mântuieşte pe noi,
una curată, una binecuvântată. (fără metanie) C: Doamne, îndură-te spre
noi. (3) Mărire Tatălui şi Fiului şi sfântului Spirit şi acum şi pururea
şi în vecii vecilor. Amin. 19
Ceea ce eşti mai cinstită decât
Heruvimii, şi mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care fără
stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut: pe tine, cea întru adevăr
Născătoare de Dumnezeu, te mărim. Întru numele Domnului, binecuvântează,
părinte. P: Cel ce este binecuvântat, Hristos Dumnezeul nostru,
totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor. C: Amin. Împărate
ceresc, pe credinciosul nostru popor ocroteşte-l, credinţa o întăreşte,
pe cei răi îmblânzeşte, lumea o împacă, sfânt locaşul acesta bine-l
păzeşte, pe cei mai înainte răposaţi, părinţii şi fraţii noştri, în
locaşurile drepţilor îi aşază şi pe noi întru mărturisire şi pocăinţă ne
primeşte, ca un bun şi de oameni iubitor. Apoi se zice rugăciunea
sfântului Efrem Sirul:
P: Doamne şi Stăpâne
al vieţii mele, nu-mi da mie spiritul
trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de domnie şi al grăirii în deşert. (o metanie)
Iar spiritul curăţiei, al umilinţei, al răbdării şi al dragostei,
dăruieşte-l mie, servului Tău. (o metanie) Aşa, Doamne, Împărate,
dăruieşte-mi mie ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe
fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin. (o metanie) P:
Mărire ţie, Hristoase Dumnezeule, nădejdea noastră, mărire ţie. 20
C: Mărire – Şi acum – Doamne, îndură-te – (3) Părinte, binecuvântează.
P: Hristos, adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei
Maicii sale, ale cinstitului şi măritului Prooroc Înaintemergător şi
Botezător Ioan, ale cuviosului Părintelui nostru Procopie Decapolitul a
cărui pomenire facem, ale sfinţilor şi drepţilor dumnezeieşti Părinţi
Ioachim şi Ana şi ale tuturor sfinţilor, să ne miluiască şi să ne
mântuiască, ca un bun şi iubitor de oameni. C: Amin. La sfârşitul
Vecerniei, preotul, cu sfânta Cruce în mână, se pleacă în faţa
credincioşilor, cerându-şi iertare. Credincioşii se pleacă, pe rând, în
faţa preotului, îşi cer şi ei iertare, apoi sărută Crucea. După aceea se
îmbrăţişează între ei, cerându-şi unul altuia iertare.
Duminica iertarii anunta Postul Sfintelor Pasti.
DUMINICA IERTĂRII!
Astăzi ne cerem iertare de la toți dușmanii neamului românesc, pe care i-am criticat în decursul activității noastre, rugandu-l pe bunul Dumnezeu să le miște sufletele către dragostea pentru credința strămoșească, neam și țara românească!Sa luam aminte neincetat in acest post la cuvintele Mantuitorului: "Ca de veti ierta oamenilor greselile lor, ierta-va si voua Tatal Cel ceresc; Iar de nu veti ierta oamenilor greselile lor, nici Tatal vostru nu va va ierta greselile voastre" (Matei 6, 14-15).
Post cu bucurii.
Doamne Dumnezeul nostru, orice am gresit in aceasta zi: cu cuvantul, cu gandul, si cu lucrul, ca un bun si iubitor de oameni, iarta-mi. Somn cu pace si fara scarba daruieste-mi. Pe ingerul Tau cel aparator il trimite sa ma acopere si sa ma pazeasca de tot raul; ca Tu esti pazitorul sufletelor si trupurilor noastre si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Un Post cu folos tuturor!
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Marcel Iureș: „Părinții mei pupau mâna bunicilor mei, adică părinților lor. Așa am apucat, așa am făcut și eu o vreme și a trebuit să tr...