vineri, 5 noiembrie 2021

In Arena – Salonul de Arte Decorative, la MTR


Uniunea Artistilor Plastici din Romania, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, are placerea de a anunta deschiderea Salonului de Arte Decorative, din cadrul Salonului National de Arta Contemporana (SNAC) 2021, un eveniment organizat sub inaltul patronaj al Ministerului Culturii. Vernisajul va avea loc in data de vineri, 5 noiembrie 2021, la ora 17:00, la Sala Irina Nicolau a Muzeului National al Taranului Roman.

Expozitia de la Muzeul National al Taranului Roman va prezenta publicului lucrarile de arte decorative a peste 70 de artisti din toata tara, curatoare fiind doamnele Dorina Horatau, Cristina Popescu Russu si Ioana Stelea.

Expozitiile din cadrul SNAC 2021 se vor desfasura in sase galerii si doua muzee nationale din Bucuresti, conform urmatorului calendar expozitional:
– Combinatul Fondului Plastic- UNA galeria, S.E.N.A.T., Spatiul The Institute (Strada Baiculesti nr. 29, Bucuresti), 5-20 noiembrie 2021
– Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, Sala de Sticla (Soseaua Pavel D. Kiseleff nr. 28-30, Bucuresti), 4 noiembrie-1 decembrie 2021
– Muzeul National al Taranului Roman (Soseaua Pavel D. Kiseleff nr. 3, Bucuresti), 5 noiembrie-1 decembrie 2021
– Galeria Simeza (Bulevardul General Gheorghe Magheru nr. 20, Bucuresti), 4-29 noiembrie 2021
– Galeria Caminul Artei/Centrul Artelor Vizuale (Strada Biserica Enei nr. 16, Bucuresti), 5-20 noiembrie 2021
– Galeria Orizont (Bulevardul Nicolae Balcescunr. 23A, Bucuresti), 5-20 noiembrie 2021

Salonul National de Arta Contemporana (SNAC), editia 2021,reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente artistice ale anului, care marcheaza continuitatea in contemporaneitate a conceptului de salon, plecand de la un model lansat inca din anul 1864 si trecand istoric prin diferite formule de perceptie si de prezentare culturala.
In cadrul expozitiilor organizate in luna noiembrie 2021, in cele 8 spatii expozitionale, vor expune peste 370 de artisti contemporani, din genurile: pictura, sculptura, grafica, multimedia, arta religioasa si restaurare si, respectiv, arte decorative, intr-una dintre cele mai ambitioase expuneri din cadrul formulei SNAC, curatoriate de catre dna. Magda Carneci.

Anul acesta, SNAC isi mentine discursul pentru unitate in diversitate, facilitand un dialog intre generatii, genuri artistice si tendinte stilistice, in spiritul propriu al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, organizatia reprezentativa a artistilor profesionisti din Romania.
Editia SNAC 2021 este dedicata implinirii a 100 de ani de organizare profesionala a artistilor din Romania, respectiv de la infiintarea Sindicatului Artelor Frumoase, precursorul Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

Expozitia de la Muzeul National al Taranului Roman va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau pana in ziua de 1 decembrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor – 2 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.


In Arena – Targul de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, la MTR

 

Sambata, inainte de Hranghel, se fac mosi. De Hranghel fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare care ii va fi „lumina de veci“ in lumea de dincolo. Finii merg cu colacei la nasi. Se amesteca berbecii cu oile. In acest scop se face turta aratilor (berbecilor) care se arunca intre oi. Daca ea cade cu fata in sus, oilor le va merge bine. Se serbeaza „cu desavarsit nelucru“. (Irina Nicolau)
Muzeul National al Taranului Roman marcheaza sfarsitul toamnei si ultimele zile de dulce inainte de intrarea in Postul Craciunului invitandu-si publicul la Targul cu mesteri si anticari, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, unde, timp de trei zile, de vineri, 5 pana duminica, 7 noiembrie 2021, de la orele 10 de dimineata pana la 6 seara, 50 de mesteri, anticari si artisti vin din toata tara cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an. Vor fi de targuit: obiecte din ceramica, tesaturi, icoane, podoabe, obiecte din lemn.
De-ale gurii: miere, prajituri, turta dulce, plante de leac, tuica, sucuri naturale, fructe si legume.
Vizitatorii sunt invitati, de asemenea, sa rasfoiasca, sa citeasca si sa-si imbogateasca biblioteca cu publicatiile Muzeului: carti cu teme etnologice, carti-obiect, albume ori revista Martor, si sa redescopere frumusetea gesturilor ce stau marturie in lucrurile mestesugite deopotriva de tarani, artizani si artisti.
Pretul biletului de intrare la targ: adulti – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi si studenti – 2 lei. Biletele pot fi achizitionate si online de pe www.booktes.com
Organizatorul targului: Muzeul National al Taranului Roman / coordonatori: Oana Constantin si Simona Hobincu (Sectia Educatie muzeala)
Luna noiembrie, din punct de vedere religios, are in centru, sarbatoarea Sfintilor arhangheli Mihail si Gavriil. Prima saptamana din luna este numita in popor Saptamana Miristei, deoarece este saptamana in care se termina insamantarile de toamna si incepe aratul miristilor pentru insamantarile de primavara. Cea de-a doua saptamana are in centru sarbatoarea Sfintiilor Arhangheli Mihail si Gavriil, cei cu sabii si puteri ocrotitoare asupra oamenilor si a turmelor de oi.
In folclorul religios romanesc, dintre cei doi arhangheli, mai venerat este Mihail. Se spune ca el poarta cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este harazit sa mai traiasca, fiind si un stapanitor al vazduhului, alaturi de prorocul Ilie.
In sambata dinaintea zilei Sfintilor Mihail si Gavriil se fac praznice pentru pomenirea mortilor, iar finii merg la nasi cu colaci.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.
Accesul la eveniment se face pe baza „certificatului verde”. Sunteti rugati sa respectati normele de distantare si sa manifestati responsabilitate fata de sanatatea dumneavoastra si a celorlalti.


 DRAGOSTEA nu se ofera , ea exista sau nu , nu este un obiect care sa fie supus vanzarii sau daruirii, este ceva intim, adanc inradacinata in suflet , ea se naste sau moare, in acel suflet. INCREDEREA , este un sentiment pe care-l poti avea intr-o persoana, insa nu poate fi nici ea oferita , increderea se capata GREU si se poate pierde foarte usor, cei care sunt atat de " DISPUSI" sa ofere TUTUROR, de fapt nu ofera NIMIC nimanui! Nu au ce!

Aici este vorba de SUFLET!
Zi excelenta sa aveti !

 Cele sapte varste ale omului: scutece, examene, nebunii,

note de plata, retete medicale, internari, testamente.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor