In Biserica Ortodoxa, Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt praznuiti in aceeasi zi, deoarece amandoi s-au savarsit la data de 29 iunie, la Roma, fiind ucisi din ordinul imparatului Nero. Despre Sfantul Apostol Petru se spune ca a fost rastignit cu capul in jos, in jurul anului 64, in timp ce Sfantul Apostol Pavel a fost decapitat, in anul 67, moastele celor doi Sfinti Apostoli fiind asezate apoi impreuna.
Sfantul Apostol Petru
Sfantul Apostol Petru s-a nascut in localitatea Bethsaida, din apropierea Lacului Tiberiadei (la est de raul Iordan). Sfantul Ioan Evanghelistul este cel care ne ofera informatii referitoare la chemarea la apostolat a lui Petru: pe cand se aflau in satul Betania (la est de Ierusalim, pe versantul de sud-est al Muntelui Maslinilor), Andrei - fratele lui Petru -, l-a prezentat Mantuitorului. Insa intrarea definitiva a lui Petru in randul ucenicilor Mantuitorului s-ar fi petrecut in Tinutul Galileii (din nordul Israelului), cu ocazia pescuirii minunate descrise in Evanghelii. (Asemenea fratelui sau, Andrei, Petru era pescar.) Inainte de chemarea la apostolat, numele lui Petru era Simon, el primind, ca ucenic, numele Chifa, care in limba aramaica inseamna piatra.
Sfantul Apostol Petru este cel care afirma dumnezeirea Mantuitorului, recunoscandu-L ca fiind Mesia (Matei 16, 13-20). Insa tot Petru este cel care oscileaza in credinta, mergand de la recunoastere pana la lepadare (in noaptea procesului Mantuitorului, pe cand astepta in curtea Sinedriului, intrebat fiind daca nu cumva si el era printre ucenicii Lui, Petru se leapada de trei ori, spunand ca nu-L cunoaste pe Domnul Iisus, pentru ca mai tarziu sa-si planga amarnic greseala facuta). Petru s-a numarat printre primii ucenici care au ajuns la mormantul Mantuitorului dupa Inviere. Isi asuma rolul de conducator al apostolilor dupa Inaltarea la Cer a Mantuitorului, fiind, totodata, unul dintre primii apostoli care savarseste o minune in numele lui Iisus Hristos. Despre Sfantul Apostol Petru se stie ca a avut o activitate misionara bogata, din Ierusalim pana in Asia Mica. Potrivit traditiei, Sfantul Petru a fost episcop al cetatii Antiohiei timp de douazeci de ani, inainte de a ajunge la Roma, unde a sfarsit prin moarte martirica, in timpul persecutiei ordonate de imparatul Nero. Se spune ca insusi Sfantul Petru si-ar fi dorit sa fie rastignit cu capul in jos, fiind apoi inmormantat pe colina Vaticanului.Sfantul Apostol Petru s-a nascut in localitatea Bethsaida, din apropierea Lacului Tiberiadei (la est de raul Iordan). Sfantul Ioan Evanghelistul este cel care ne ofera informatii referitoare la chemarea la apostolat a lui Petru: pe cand se aflau in satul Betania (la est de Ierusalim, pe versantul de sud-est al Muntelui Maslinilor), Andrei - fratele lui Petru -, l-a prezentat Mantuitorului. Insa intrarea definitiva a lui Petru in randul ucenicilor Mantuitorului s-ar fi petrecut in Tinutul Galileii (din nordul Israelului), cu ocazia pescuirii minunate descrise in Evanghelii. (Asemenea fratelui sau, Andrei, Petru era pescar.) Inainte de chemarea la apostolat, numele lui Petru era Simon, el primind, ca ucenic, numele Chifa, care in limba aramaica inseamna piatra.
Cele doua Epistole ale Sfantului Apostol Petru, cuprinse in Biblie, au fost scrise in locuri diferite: prima dintre ele in Babilon, cea de-a doua la Roma, in jurul anilor 63-64.
Sfantul Apostol Pavel
Sfantul Apostol Pavel, supranumit Apostolul neamurilor, s-a nascut intr-o familie de evrei, in regiunea cunoscuta ca Tarsul Ciliciei (situata pe coasta sudica a Asiei Mici, la sud de Podisul Anatoliei), primind numele Saul. Era vorbitor de limba greaca, fiind si un cunoscator al civilizatiei elenistice. Saul devine persecutor al crestinilor, percepand crestinismul ca pe un obstacol in calea pastrarii traditiei iudaice. In Faptele Apostolilor se spune chiar ca ar fi fost martor la martiriul Sfantului Stefan.
Momentul care ii va schimba viata pentru totdeauna intervine in timpul calatoriei lui Saul catre Damasc, unde avea misiunea de a-i aresta pe crestini pentru a-i aduce la Ierusalim spre a fi judecati. Insusi Mantuitorul Hristos i se arata, invaluit intr-o lumina stralucitoare, amintindu-i ca aceia pe care merge sa-i aresteze nu sunt doar crestini, ci El insusi. Aceasta identificare a lui Iisus Hristos cu toti cei ce cred in El este ideea fundamentala a invataturii Sfantului Apostol Pavel, in care Biserica este perceputa ca fiind Trupul mistic al Mantuitorului. Dupa trei ani petrecuti in rugaciune, in Arabia, Sfantul Pavel revine la Damasc, de unde pleaca spre Ierusalim, devenind astfel cel mai mare propovaduitor al Evangheliei crestine.
Din cauza unui complot, Sfantul Apostol Pavel este nevoit sa paraseasca Cetatea Sfanta, continuandu-si activitatea misionara in Siria, Cipru si Asia Mica. Ajuns la Atena, Sfantul Pavel apara credinta monoteista in fata filosofilor stoici si epicurieni. La Corint, Sfantul Pavel pune bazele unei comunitati crestine, scriind si cele doua Epistole catre Tesalonicieni.
Sfantul Apostol Pavel a sfarsit prin moarte martirica la Roma, prin decapitare, din ordinul imparatului Nero. Se spune ca locul martiriului s-ar fi aflat la aproximativ cinci kilometri de Roma, trupul sau fiind inmormantat in cimitirul de pe Via Ostiensis (un important drum din Roma antica), unde mai tarziu s-a inaltat Basilica Papale di San Paolo fuori le Mura, in timpul domniei imparatului Constantin cel Mare.
Prin credinta sincera in Mantuitorul Hristos, prin vasta activitate misionara si prin scrierile lor teologice, Sfintii Apostoli Petru si Pavel se numara printre cele mai importante personalitati din istoria Bisericii crestine.
In Bucuresti, puteti vizita Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel (ctitorita de Matei Basarab, in anul 1636), aflata pe strada Sfintii Apostoli, la numarul 33A.
https://www.daciccool.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1617%3Asfintii-apostoli-petru-si-pavel&catid=266%3Aromania-crestina&Itemid=828&fbclid=IwAR02bWGNQgCAvDrySaCHkwgezyIHD4c_zuOw1Y0PTxO3QTX_xd6IMkBcNHM