Brusturele
Brusturele este o plantă
surprinzătoare pentru obişnuiţii terapiilor naturale. Ne-am aştepta să
fie o plantă folosită tradiţional de bunicii şi străbunicii noştri. El
este descris în literatura contemporană ca un „purificator” al sângelui,
care „curăţă ficatul şi rinichii” prin eliminarea din sistem de
materiale toxice reziduuale.
Totuşi, se pare că folosirea Brusturelui
drept curăţitor al sângelui pentru drenajul ficatului şi rinichilor
datează numai de la sfârşitul secolului al 17-ea şi că a fost introdus
de medicii alopaţi!
Planta a fost complet ignorată în America de Nord
până la sfârşitul secolului 19 când a fost introdusă (din nou) de
doctorii profesionişti. De aici, brusturele s-a strecurat în vindecarea
cu plante obişnuită, unde acum este prescris pe larg, deşi pe baza unor
indicaţii mai degrabă vagi, drept „purificator al sângelui” şi
„curăţitor al ficatului”. Totuşi, pare că vechea tradiţie a insistat
îndeosebi asupra asemănării seminţelor de brusture cu calculii urinari
şi a pus mai mult accent pe influenţa pe care Brusturele o are asupra
rinichilor.
Această plantă larg răspândită a găsit o nişă în
farmacopeea vindecării cu plante a aproape fiecărei culturi pe unde
creşte. Ea este folosită în Europa, India, China şi Japonia. La sosirea
sa, Amerindienii din nord au adoptat-o în folosinţă.
Ce este brusturele?
Brusturele
(Arctium lappa) este o plantă erbacee bienală din familia Asteraceae,
cultivată în grădini pentru rădăcina sa comestibilă sau întâlnită
frecvent ca buruiană.
Specia este nativă regiunilor
temperate din Europa şi Asia de Nord, însă acum este cultivată
pretutindeni în lume. În Japonia, se numește adesea rădăcină de gobo și
este cultivată ca legumă. Este considerată o plantă ruderală (crește pe
terenuri necultivate, lunci, câmpuri, margini de drum).
La noi, mai este denumit popular şi
ciulin, deoarece scaieţii săi se agată de haine sau de blana animalelor.
Brusturele are frunze mari, în formă de inimă, şi flori de culoare mov.
Tulpinile imature pot fi culese, de
asemenea, primăvara târziu, înainte de apariția florilor. Gustul este
asemănător anghinarei, aceste două plante fiind înrudite.
Rădăcina brusturelui
este verde maroniu sau chiar cenuşie, este crocantă şi dulce. Aceasta
este bogată în fibre dietetice şi conţine în principal carbohidrați,
uleiuri volatile, steroli vegetali, tanini și uleiuri grase.
În a doua jumătate a secolului al
XX-lea, brusturele a devenit cunoscut la nivel internațional datorită
creșterii popularității dietelor macrobiotice, care susțin consumarea
plantei.
În medicina naturistă, brusturele
uscat este considerat un agent diuretic, diaforetic și purificator al
sângelui, ajutând, de asemenea, la eliminarea toxinelor renale și
hepatice. Datorită efectului său curativ purificator, brusturele este
folosit și în reglarea colesterolului și a trigliceridelor din sânge.
Compoziţia nutriţională a rădăcinii de brusture
Rădăcina de brusture
conține inulină, acid palmitic, steric și cofeic, ulei volatil,
vitamine din complexul B, nitrat de potasiu, steroli, hormoni vegetali,
taninuri, mucilagii, dar şi o cantitate mare de fibre dietetice.
Din punct de vedere nutrițional, o ceașcă de rădăcină de brusture conține aproximativ:
- 85 de calorii
- 20,5g carbohidrați
- 1,8g proteine
- 0,2g grăsimi
- 3,9g fibre dietetice
- 0,3mg Vitamina B6 (14% din necesarul zilnic)
- 0,3mg Mangan (14% din necesarul zilnic)
- 44,8mg Magneziu (11% din necesarul zilnic)
- 363mg Potasiu (10% din necesarul zilnic)
- 27,1 micrograme Folat (7% din necesarul zilnic)
- 3,5mg Vitamina C (6% din necesarul zilnic)
- 60,2mg Fosfor (6% din necesarul zilnic)
- 48,4mg Calciu (5% din necesarul zilnic)
- 0,9mg Fier (5% din necesarul zilnic)
- 0,1mg Cupru (5% din necesarul zilnic)
Contribuie la
eliminarea toxinelor din sange - contine ingrediente active in sistemul
sau radicular care pot ajuta la eliminarea toxinelor din sange si
cresterea circulatiei sangvine. efect inhibitor puternic asupra
dezvoltarii celulelor canceroase, cum ar fi carcinom pancreatic. efect
hepatoprotector.
Rădăcina de brusture
este un remediu plin de beneficii, folosit din cele mai vechi timpuri
pentru proprietatea sa de a purifica sângele şi a reduce febra. În Evul
Mediu, era folosită drept legumă, însă astăzi doar câteva tări mai
utilizează această rădăcină în bucătărie (Japonia, unde este numită gobo, Coreea, unde poartă numele de ueong, și în bucătăriile italiene și portugheze, unde se numește bardana).
Cunoscut încă din vremea dacilor,
brusturele este una dintre cele mai răspândite plante din lume, având
proprietăţi antibacteriene, antifungice, diuretice şi detoxifiante.
Fitoterapeuţii din Europa, India,
China şi din Japonia recomandă preparatele din brusture pentru
proprietăţile detoxifiante în bolile de ficat, de rinichi şi de splină.
De asemenea, brusturele reglează nivelul glicemiei, curăţă sângele de
toxine şi acţionează ca un antibiotic, având o eficienţă similară cu cea
a penicilinei.
Din rădăcina de brusture se poate face ceai, poate fi consumată ca legumă sau sub formă de pulbere şi suplimente.
Ce gust are? Brusturele are o textură plăcută, crocantă şi o aromă
dulce, asemănătoare cu cea a ţelinei. Citeşte în continuare, pentru a
afla care sunt beneficiile rădăcinii de brusture şi cum poate fi
folosită, inclusiv în tratarea bolilor cronice, precum diabetul zaharat.
Înapoi la cuprins
Top 10 beneficii ale rădăcinii de brusture
Brusturele
este utilizat de mii de ani în medicina populară ca agent diuretic şi
detoxiafiant, dar şi datorită efectelor sale antitermice. În China,
fructele de brusture erau folosite ca remediu împotriva afecţiunilor
pulmonare şi de stomac, dar şi pentru menţinerea sănătăţii şi a
frumuseţii pielii, în timp de în Europa, seminţele serveau ca adjuvant
în procesul de digestie.
De asemenea, brusturele reprezintă un
ingredient important în ritualurile de frumuseţe, contribuind la
menţinerea sănătăţii scalpului şi a firului de păr.
Haide să aflăm, în continuare, la ce este bună rădăcina de brusture
şi cum putem beneficia de efectele sale terapeutice. Iată care sunt
principalele 10 motive pentru care ar trebui să o utilizezi cât mai des:
1. Detoxifică sângele
În cărţile de plante medicinale,
rădăcina de brusture este descrisă ca fiind “purificator al sângelui”,
deoarece ajută la eliminarea toxinelor din fluxul sanguin. Datorită
ingredientelor sale active, săruri de potasiu, uleiuri volatile şi
tanina, brusturele detoxifică sângele de metale grele, îmbunătățind
sănătatea organelor și a întregului corp. De asemenea, stimulează
circulația sângelui pe suprafața pielii.
2. Susţine buna funcţionare a sistemului limfatic
Sistemul limfatic este "sistemul de
drenaj" al corpului, o rețea de vase de sânge și ganglioni limfatici
care transportă fluidele din țesuturile întregului corpului în sânge și
invers. Un sistem limfatic mai puternic înseamnă un organism protejat
împotriva bolilor. Rădăcina de brusture ajută la drenajul limfatic şi la
detoxifierea organismului. Ca agent de purificare a sângelui,
brusturele are un rol important şi în buna funcţionare a sistemului
limfatic.
3. Este un diuretic natural
Diureticele stimulează rinichii și ajută organismul să elimine excesul de lichide. Rădăcina de brusture
este un diuretic natural, ce contribuie la combaterea retenţiei de apă
prin creşterea cantităţii de urină. Dacă te confrunţi cu retenţia de
apă, ar fi bine să începi să consumi suplimente cu rădăcină de brusture
sau ceai de brusture. În plus, e posibil să scapi şi de câteva
kilograme.
4. Rezolvă cele mai frecvente probleme ale pielii
Produsele cosmetice pe bază de
brusture sunt recomandate pentru tratarea unor probleme frecvente ale
pielii precum: acnee, eczeme sau pasoriazis. Datorită proprietăţilor
sale antibateriene şi antifungice, brusturele ajută la calmarea pielii
şi vindecarea acestor afecţiuni. Substanţa responsabilă de efectele
benefice asupra afecţiunilor pielii este arctiozida, care are actionează
asemenea penicilinei.
Studiile științifice au arătat că
extractul de brusture poate îmbunătăți semnele clinice ale îmbătrânirii
pielii. Un studiu din 2008 a demonstrat că tratamentul topic cu extract
natural de brusture a îmbunătățit semnificativ metabolismul matricei
dermice extracelulare și a condus la o reducere vizibilă a ridurilor.
În plus, uleiul de brusture reduce căderea părului şi a măreţii, contribuind la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii părului tău.
5. Luptă împotriva diabetului
Rădăcina de brusture conține inulină,
o fibră solubilă și prebiotică, care ajută la îmbunătățirea digestiei
și la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind o alegere excelentă
pentru persoanele care încearcă să-și gestioneze în mod natural
glicemia. În Europa, rădăcina proaspătă este folosită pentru scăderea
zahărului din sânge, conținutul său de inulină fiind deosebit de benefic
pentru diabet. Studiile pe animale au arătat, de asemenea, capacitatea
rădăcinii de brusture de a scădea severitatea complicațiilor diabetice,
în special retinopatia diabetică .
Citeşte şi despre Cinci buruieni care sunt leacuri mai bune decat orice produs farmaceutic
6. Ajută în ameliorarea artritei
Rădăcina de brusture este cunoscută
pentru proprietăţile sale antiinflamatoare și poate fi un ingredient
important în dieta pentru artrită. Un studiu publicat în Jurnalul
Internațional al Bolilor Reumatismale a arătat că ceaiul din rădăcină de
brusture combate starea inflamatorie și stresul oxidativ la pacienții
cu osteoartrită a genunchiului, cunoscută și ca boala degenerativă a
articulațiilor.
Subiecții au primit trei cești de
ceai de rădăcină de brusture pe zi, timp de patruzeci și două de zile și
apoi au fost evaluați pentru markeri inflamatorii, cum ar fi proteina
C-reactivă cu sensibilitate ridicată. Rezultatele au arătat că ceaiul de brusture poate ajuta semnificativ persoanele care suferă de osteoartrită prin scăderea markerilor inflamatorii.
7. Previne şi combate infecţiile
Timp de secole, vindecătorii tradiționali au recomandat utilizarea rădăcinii de brusture
în tratarea răcelilor obișnuite, a durerilor de gât și a altor
afecțiuni. Cercetările științifice oferă acum informații despre modul în
care brusturele poate combate infecțiile. Unele studii au descoperit că
are calități antibacteriene. Se pare că este deosebit de eficient în
distrugerea biofilmelor, care sunt colonii mari și lipicioase de
bacterii. Placa bacteriană care cauzează carii este un exemplu de
biofilm. Biofilmele se pot forma pe tot corpul.
Un studiu din 2015 a constatat că
rădăcina de brusture ar putea trata infecții ale tractului urinar legate
de biofilm. Cercetarea publicată în 2017 a constatat că brusturele ar
putea ucide și alte tipuri de bacterii.
8. Ajută în tratarea splinei mărite
Dacă suferi de splină mărită,
rădăcina de brusture te poate ajuta. Splina este un organ vital, "paznic
al organismului", care ne ţine departe de infecții, viruși și tot felul
de agenți patogeni periculoși. O splină mărită este un semn clar de
avertizare că sistemul imunitar luptă din greu pentru a elimina
“duşmanii” din corpul nostru, dar nu reușește să facă acest lucru,
deoarece nu poate ține piept numărului mare al acestora.
Splina este în contact constant cu
sângele tău. Curăţând sângele de toxine şi alte substanţe nocive şi
luptând împotriva inflamaţiilor, rădăcina de brusture protejează și
splina. Îmbunătățirea acestor patru factori are un efect pozitiv direct
asupra sănătății splinei, deci cu siguranță vei dori să incluzi acest
aliment în dieta ta, mai ales dacă suferi de splină mărită sau un sistem
imunitar deficitar.
9. Contribuie la buna funcţionare a rinichilor
Aşa cum am văzut, rădăcina de brusture
are puternice efecte diuretice, adică ajută la eliminarea excesului de
apă din corp prin creşterea catităţii de urină. Astfel, rinichii devin
mai eficienţi, ceea ce înseamnă că scade considerabil riscul apariţiei
pietrelor la rinichi, deoarece urina contribuie la scăderea
probabilității depunerii reziduurilor în aparatul renal.
10. Ajută în tratarea afecţiunilor hepatice
Ficatul este unul dintre cele mai
importante organe, având rol în sinteza substanţelor indispensabile
vieţii şi în detoxifierea organismului. Atunci când consumăm alimente
nesănătoase, pline de grăsimi, sau alcool ficatul nostru are de suferit.
Rădăcina de brusture este foarte
benefică în tratarea ficatului gras, deoarece ajută la eliminarea
toxinelor din ficat şi reducerea inflamaţiei. Aşadar, ai putea încerca
acest remediu natural dacă te confrunţi cu această problemă foarte des
întâlnită la persoanele cu un regim de viaţă haotic.
Cum poate fi consumată rădăcina de brusture?
Rădăcina de brusture se găseşte pe piaţă sub formă de pulbere de rădăcină de brusture, ceai de rădăcină de brusture, capsule cu extract de brusture sau ulei de brusture.
Doza tipică de brusture este de 1 până la 2 grame de rădăcină uscată pulbere de trei ori pe zi. În
cazul suplimentelor sau al uleiurilor de rădăcină de brusture
respectaţi indicaţiile de pe prospectul produselor în ceea ce priveşte
dozele şi modul de administrare.
Rădăcina de brusture poate fi
consumată, de asemenea, în stare crudă, în salate sau în diverse
preparate culinare, având un gust apropiat de cel al ţelinei. O altă
modalitate de a profita de beneficiile brusturelui este să consumi ceai
de brusture. Se poate găsi în magazinele naturiste și se preparară
adăugând o lingurită la o cană de apă. Ceaiul de brusture este bun și
pentru slăbit, deoarece ajută la detoxifierea organismului și eliminarea
excesului de apă din corp.
Contraindicaţii şi efecte adverse ale rădăcinii de brusture
Rădăcina de brusture
este considerată sigură atunci când este consumată ca hrană. Cu toate
acestea, femeile însărcinate și care alăptează ar trebui să evite
rădăcinile de brusture.
Dacă eşti deshidratat, nu trebuie să
iei produse cu brusture, deoarece efectele diuretice ale plantei ar
putea face ca deshidratarea să fie mai gravă. În plus, dacă eşti
sensibil la familia de plante Asteraceae/Compositae, care include
crizantemele, gălbenele și margaretele, ai putea avea o reacție alergică
la utilizarea brusturelui intern sau extern.
Nu există date științifice despre
interacțiunile dintre brusture și medicamentele convenționale. Cu toate
acestea, trebuie să consulţi sfatul medicului dacă iei: diuretice
(brusturele ar putea face ca efectul acestor pastile să fie şi mai
puternic), medicamente pentru diabet zaharat (brusturele ar putea scădea
nivelul zahărului din sânge, provocând hipoglicemia) sau medicamente de
subțiere a sângelui (brusturele poate încetini coagularea sângelui și,
atunci când este administrat cu medicamente care diluează sângele, poate
crește riscul de vânătăi și de sângerare).
Dacă urmează să faci orice fel de
intervenție chirurgicală, nu mai lua rădăcină de brusture cu cel puțin
două săptămâni înainte de data operației. Brusturele poate crește riscul
de sângerare în timpul și după intervenția chirurgicală.
Nu există date științifice despre
utilizarea acestei plante în cazul copiilor, de aceea cere părerea unui
medic înainte de a da suplimente cu brusture celor mici.
Aşadar, rădăcina de brusture nu este
doar un aliment gustos, folosit în bucătăria multor popoare, ci şi un
remediu natural eficient în menţinerea sănătăţii întregului corp şi
ameliorarea diverselor afecţiuni. Rădăcina de brusture ajută la
detoxifierea organismului, ajutând la buna funcţionare a sistemului
limfatic, a ficatului, a rinichilor şi a splinei. De asemenea, are un
rol benefic pentru sănătatea şi frumuseţea pielii şi părului.
Vrei să te bucuri de toate aceste beneficii ale rădăcinii de brusture? Consum-o în stare pură, sub formă de pulbere, ceai sau suplimente naturale cu brusture!
Rădăcina de brusture: 6 beneficii pentru sănătate și piele
Rădăcina de brusture a fost folosită de multă vreme pentru
tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczema,
dar se pare că are și alte utilizări pentru sănătate.
Brusturele este o plantă din familia Asteraceae, originar din zonele
temperate, care în vechime era utilizat ca legumă. În prezent,
brusturele este folosit în alimentație mai mult în bucătăriile japoneză
și coreeană. Rădăcina de brusture, bogată în magneziu, calciu și fosfor,
a fost folosită în trecut ca remediu popular pentru digestie, pe post
de diuretic sau de afrodiziac, iar în prezent, cercetările arată că poate avea unele beneficii pentru sănătate.
Brusturele conține uleiuri, precum și compuși numiți taninuri și
steroli vegetali. Medicii nu știu exact care dintre componentele plantei
oferă beneficii pentru sănătate, motiv pentru care majoritatea
cercetărilor se referă la rădăcina de brusture ca la un întreg și nu la
un element specific din rădăcină.
1. Rădăcina de brusture poate fi utilă în osteoartrită
Rădăcina de brusture conține mai multe tipuri de antioxidanți
puternici, inclusiv quercetină, luteolină și acizi fenolici.
Antioxidanții protejează celulele din corp de daunele cauzate de
radicalii liberi și pot ajuta la tratarea și prevenirea mai multor
probleme de sănătate. Acțiunea antioxidantă ajută la reducerea
inflamației; un studiu¹ din 2014 a constatat că rădăcina de brusture a
redus markerii inflamatori din sânge la pacienții cu osteoartrită.
2. Rădăcina de brusture poate purifica sângele
Una dintre cele mai frecvente utilizări tradiționale pentru rădăcina
de brusture a fost purificarea sângelui. Dovezi recente sugerează că
rădăcina de brusture poate elimina toxinele din sânge. Un studiu² din
2011 a constatat că rădăcina de brusture poate detoxifica eficient
sângele și, de asemenea, favorizează circulația sangvină.
3. Rădăcina de brusture contribuie la tratarea problemelor pielii
Rădăcina de brusture a fost folosită de mult timp pentru tratarea
afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și eczema.
Proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale rădăcinii pot ajuta
la rezolvarea problemelor pielii atunci când este aplicată local.
Cercetătorii au găsit dovezi³ că rădăcina de brusture poate ajuta și la
tratarea arsurilor topice. Pentru purificarea tenului și stimularea
circulației, poți încerca o mască cu extract brusture.
4. Rădăcina și semințele de brusture pot inhiba unele tipuri de cancer
Se pare că rădăcina și semințele de brusture pot inhiba anumite
tipuri de cancer. Un studiu din 2011 a constatat că semințele de
brusture au avut „efecte inhibitoare puternice” asupra creșterii
tumorilor cauzate de cancere precum carcinomul pancreatic. Un alt studiu
din 2016 a constatat că rădăcina de brusture
a interferat semnificativ cu creșterea celulelor canceroase. Deși sunt
necesare mai multe cercetări pentru a determina efectele complete ale
semințelor de brusture și rădăcinii de brusture asupra diferitelor
tipuri de cancere și tumori, aceasta este, totuși, o constatare
semnificativă.
5. Rădăcina de brusture poate contribui la reglarea glicemiei
Unele cercetări pe animale au constatat că rădăcina de brusture ar
putea preveni creșterea glicemiei și deci ar putea fi utilă
diabeticilor. Într-un studiu recent al efectelor rădăcinii de brusture
la șoareci, cercetătorii nu au găsit beneficii asociate cu consumul
rădăcinii brute de brusture, dar rădăcina fermentată le-a redus
semnificativ zahărul din sânge.
6. Rădăcina de brusture poate fi folosită ca afrodiziac
O altă utilizare tradițională a rădăcinii de brusture este pe post de
afrodiziac. Un studiu realizat pe șobolani masculi a constatat că
extractul de rădăcină de brusture a avut un efect afrodiziac în cazul
lor, extractul îmbunătățindu-le funcția sexuală și sporind
comportamentele sexuale.
Ce riscuri și efecte secundare are consumul de brusture?
Există cercetări limitate cu privire la utilizările pediatrice ale
rădăcinii de brusture, iar siguranța acesteia nu a fost studiată la
copii. Din această cauză, nu ar trebui să îi oferi copilului rădăcină de
brusture decât dacă este sub supravegherea unui medic.
Unele riscuri potențiale ale brusturelui includ următoarele:
- Brusturele este considerat a fi sigur pentru consum, dar ar trebui
să îl cumperi numai de la vânzători acreditați și să nu îl colectezi
niciodată în sălbăticie. Brusturele seamănă oarecum cu plantele de
belladonna, care însă sunt extrem de toxice. De multe ori acestea cresc
împreună cu brusturii, astfel încât pentru o persoană necunoscătoare
poate părea că e vorba de aceeași plantă.
- Dacă iei suplimente cu brusture, respectă dozele indicate pe
ambalaj. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili clar
siguranța acestor suplimente.
- Rădăcina de brusture este un diuretic natural, deci nu ar trebui să o consumi dacă ești deshidratat.
De asemenea, nu ar trebui să iei suplimente cu brusture dacă ai
tratament cu diuretice recomandat de medic, deoarece combinația poate
crește deshidratarea.
- Dacă ești alergic la crizanteme sau margarete, este posibil să ai
un risc crescut de a avea o reacție alergică la rădăcina de brusture și
ar trebui să o eviți.
- Gravidele sau femeile care încearcă să rămână însărcinate nu trebuie să consume rădăcină de brusture și nici suplimente.
Cum se consumă brusturele?
Se poate consuma ceai de brusture, rădăcină proaspătă de brusture,
pulbere de rădăcină uscată, ulei de brusture sau extract de brusture.
Rădăcina de brusture
poate fi consumată în condiții de siguranță cu moderație. Pentru
pasionații de feluri orientale, rădăcina de brusture se poate consuma
prăjită și ușor murată. Se curăță, se spală, se taie bastonașe, se
sotează în ulei câteva minute, până când devine aurie, apoi se fierbe cu
sake, sos de soia și zahăr, pentru încă 5 minute, după care se poate
consuma.
În ceea ce privește ceaiul de brusture, două căni pe zi sunt
considerate sigure. Se toarnă 250 ml apă peste o linguriță de rădăcină
de brusture mărunțită, se lasă 15 minute, după care se strecoară și se
bea neîndulcit. Ceaiul se poate folosi și intern (ca adjuvant în
reglarea glicemiei, pentru purificarea organismului, pentru buna
funcționare a sistemului urinar, pentru susținerea digestiei), dar și
extern (pentru tratarea acneei și a altor probleme ale pielii, pentru
stimularea creșterii părului, precum și pentru tratarea durerilor
cauzate de înțepăturile de insecte).
Când vine vorba de suplimente, urmează instrucțiunile de pe ambalajul
produsului sau pe cele ale medicului care ți-a recomandat suplimentul.
Dacă îți cumperi extracte, ulei sau pulbere uscată de rădăcină de
brusture, ia-le întotdeauna de la o sursă de încredere, cum ar fi
magazinele naturiste autorizate. Nu depăși niciodată dozele recomandate.