Cei trei înțelepți s-au întors în patria lor.
Acolo, au povestit tuturor celor pe care îi cunoșteau, despre ceea ce au văzut în Israel și au povestit tuturor despre venirea lui Mesia.
Decenii mai târziu, un misterios călător ajunge acolo, dinspre Vest.
Acest călător este surprins să audă despre experiența acestor trei bărbați în orășelul Betleem, și vine la ei și le spune:
„Vreți să știți ce s-a întâmplat cu Pruncul pe care L-ați întâlnit?”
Iar ei au răspuns: „Tu știi?!”
Iar el spune: „Da, știu exact ce s-a întâmplat”,
și le povestește magilor despre Iisus Hristos.
Le povestește despre viața Lui, le spune despre slujirea Sa, despre răstignirea și învierea Sa.

Povestea continuă și ne spune că cei trei înțelepți s-au întors, în cele din urmă, în Țara Sfântă.
Ei au vrut să-și trăiască restul vieții lor pământești acolo, în țara Regelui lor.
În cele din urmă, au murit și au fost îngropați acolo.
La mijlocul sec. al IV-lea, moaștele celor trei înțelepți au fost duse în orașul Milano, în Italia.
Ei au călătorit de-a lungul imperiului pe un car cu boi, care este cam cel mai lent mijloc de de transport pe care îl poți avea vreodată, și asta pentru ca creștinii care locuiau de-a lungul traseul lor să poată aprecia și să se bucure de faptul că cei trei înțelepți călătoreau chiar mai departe spre Vest, prin lumea creștină.
Rămășițele lor au rămas în orașul Milano timp de mai multe secole, înainte să fie mutate, în cele din urmă, în Catedrala din Köln.
Această Catedrală epică este una dintre cele mai faimoase locații din lume, iar moaștele lor au rămas acolo.
Și, ca o paranteză, Catedrala din Köln are mai mult de-a face cu marea tradiție folclorică a Crăciunului, deoarece în Köln, în timpul unei piese de teatru despre Nașterea Domnului, acadelele sub formă bastonașe au fost inventate pentru copiii de acolo.Crăciunul nu are neapărat miros de brad. Crăciunul are miros de iesle, de simplitate, pentru că simplitatea este eticheta staulului de Betleem.
Crăciunul are miros de tămâie, pentru că, prin fumul și mireasma ei, creează atmosfera de sfințenie și, astfel, se integrează în actul de slujire a lui Dumnezeu, “ca un dar, ca o prețioasă ofrandă” și simbol al rugăciunii și al faptei bune.
Crăciunul are miros de biserică, pentru că este locul în care Iisus își sărbătorește Nașterea, în care este prezent în modul cel mai direct și receptiv, fiind Casa Lui, în care vede, ascultă și binecuvintează pe cei care îi cheamă în rugăciune, se împărtășesc cu Sfintele Taine și împlinesc voia Lui în viața lor, în comuniune cu toți sfinții lui Dumnezeu din toate timpurile și din toate locurile.
Crăciunul are miros de bunătate, pentru că este acea frumusețe pe care o percepi direct cu sufletul, care derivă din iubirea nemărginită cu care Dumnezeu a creat lumea.
Crăciunul are miros de rugăciune, pentru că de ea a legat Dumnezeu mântuirea fiecărui om, pentru că te ajută să-ți deschizi ochii sufletului înaintea luminii Lui.
Crăciunul are miros de iubire, de adevăr, de viață, pentru că Dumnezeu este iubire, Dumnezeu este adevăr, Dumnezeu este viață.
Nu se poate miros de Crăciun fără miros de Golgota, fără miros de iertare, de Har. Cui ar folosi o iesle, dacă nu ar avea cruce? Fără Cruce, am avea doar un Prunc. Dar cu ea, avem mântuire. Veșnicie.
Să sărbătorim cu simplitate Nașterea Domnului! Să facem în jur să miroase a credință, a dragoste, a nădejde, a fapte bune! Crăciunul are miros de Cer! Are, da…
Când Îl ai pe Hristos de partea ta, nu poți decât să-L întâmpini! Nu poți decât să te bucuri! Bucuria este ecoul vieții lui Dumnezeu ajuns în noi înșine, deci:
Bucurați-vă, bucurați-vă și iar bucurați-vă!