miercuri, 25 decembrie 2024

Cupa lui Pitagora:


 ”Orice picătură în plus peste
echilibrul vieţii duce la pierderea a tot ce avem”

Cupa lui Pitagora. De ce a trebuit să-l inventeze ? Fiindcă atunci când în insula Samos au început lucrările de alimentare cu apă, undeva în jurul anului 530 î.e.n., cei care aveau în grijă aceste lucrări s-au confruntat cu o problemă…se pare că veche de când lumea….sau de când se construieşte pe acest pământ: vinul nu era băut cu aceeaşi măsură de către toţi constructorii !
Mai precis, unii aveau mâini îndemânatice şi rapide, dar şi gâtlejuri largi şi însetate, şi astfel goleau pahar după pahar, privându-i pe cei mai cumpătaţi de răcoarea licorii dăruită pământenilor de rotunjimile strugurilor.

Dar paguba nu era doar…bahică ! Cei mereu „însetaţi” trebuiau să se şi…odihnească mai des şi, astfel, lucrările lâncezeau. Se pare că aşa s-a născut ideea lui Pitagora de a realiza un altfel de pahar sau o altfel de cupă, care să ofere tuturor aceeaşi cantitate de vin, în interiorul vasului fiind marcat nivelul maxim până la care acesta poate fi umplut.

Aţi putea spune că oricine poate să creeze o asemenea cupă ! Vă înşelaţi !

Imediat vă dezvălui frumuseţea spiritului lui Pitagora, regăsită în originalitatea acestui vas inventat de el: în mijlocul cupei se află o coloană, cu un orificiu în partea inferioară, prin care lichidul din cupă NU curge, dacă se respectă…măsura, adică nivelul marcat în interior. Dar dacă cineva încearcă să toarne chiar şi o picătură peste acel nivel, cupa se goleşte, lichidul scurgându-se prin orificiul coloanei.
Poate de aceea cupa lui Pitagora se mai numeşte şi cupa echităţii sau egalităţii (Δίκαια Κούπα).

Mesajul lui Pitagora, însă, este unul mult mai profund, mai subtil: fii cumpătat !

Orice picătură în plus peste echilibrul vieţii va conduce la pierderea a tot ce avem !

Unii poate toarnă mai multe picături de muncă în paharul vieţii…şi îşi pierd familia, prietenii, minunatele clipe de relaxare, poate şi sănătatea. În „paharul vieţii” altora, mâncarea şi băutura joacă rolul primordial.
Rezultatul ? Obezitate, alcoolism, deces…
Dacă ne gândim la planeta noastră, cupa lui Pitagora ar trebui să fie măsura tuturor acţiunilor antropice cu potenţiale efecte asupra mediului şi naturii.

Mare atenţie la numărul de arbori tăiaţi, la speciile vânate, la apele utilizate, la terenurile construite…şi exemplele pot continua…
Mare atenţie fiindcă „suflul” acestei planete se poate scurge, rapid, prin cupa lui Pitagora umplută fără a respecta măsura!…

Aceasta este iubirea.


 Lumea se va sfîrși nu de la înmulțirea păcatelor, ci de la incapacitatea de a ierta. Semnul creștinismului este iertarea. Printre cei adunați să o ucidă cu pietre pe femeia prinsă în păcat erau mulți păcătoși, dar Hristos nu îi mustră pentru păcatele lor, ci pentru că nu pot ierta. Nu a dat pe nimeni în vileag, nu a descoperit păcatele nimănui atotvăzătorul Hristos.

Cel care vede toate păcatele, nu a descoperit nici unul, iar noi, care nu vedem nimic, vorbim de păcatele altora cu atîta îndulcire. Piatra aceea ce ni se cere să o aruncăm este chiar inima noastră. Împietrirea este păcatul cel mai mare și cel mai greu de înfrînt, căci inima împietrită nu poate ierta.

Hristos Se naște ca să ne învețe să simțim. Ia trupul nostru ca să trezească în el simțurile cu care El însuși a simțit această lume: frigul, oboseală, străinătatea, teama de moarte. S-a făcut străin pentru noi, flămînd, bolnav și chiar în temniță a fost cu trupul nostru ca să ne învețe să simțim. Să simțim dincolo de împietrirea de care suferim cu toții. Să simțim pe ceilalți ca pe noi înșine, să tresăltăm cînd se bucură, să plîngem cînd ei plîng. Aceasta este iubirea. Acesta este sensul nașterii lui Dumnezeu în trupurile noastre. Hristos Dumnezeu și Om, bunul nostru Mîntuitor să fie cu noi cu toți!

Sărbători binecuvântate cu pace și bucurie duhovnicească!


 

Așa cum magii de la răsărit au fost călăuziți de stea și L-au aflat pe Hristos în smerenia Betleemului, să căutăm și noi cu stăruință Lumina Lui în viețile noastre.

Darurile lor – aur, tămâie și smirnă – să ne fie pildă pentru a aduce înaintea Domnului
darul credinței curate, al rugăciunii stăruitoare și al iubirii jertfelnice.
Să privim acest praznic ca o chemare
la împăcare, la dragoste față de aproapele și
la lucrarea faptelor bune.
Sărbători binecuvântate
cu pace și bucurie duhovnicească!
Cu binecuvântări!
Lumina sfântă din Ajun să vă aducă în suflet un Crăciun veșnic. Sărbători fericite!
Cete de îngeri să coboare în casa voastră și să vă aducă vestea cea mare. Iar cel ce s-a născut, să vă umple casa cu pacea și binecuvântarea sa!
Ȋn seara asta, ȋngerii coboară cu vestea bună  și te ȋnconjoară, amintindu-ți de Iisus, pruncul iubit nespus. Doresc ca cel născut ȋn ieslea cea săracă, loc ȋn inima ta să-și facă. Sărători fericite și numai bucurii!
Fie ca spiritul blând al Crăciunului să coboare asupra voastră doar bucurie și senin, prosperitate, veselie și sănătate. Sărbători Fericite!
Pe vremuri oamenii aveau cruce de lemn și inimă de aur. Acum au cruce de aur și inimă de lemn. Fie ca sfântă sărbătoare să readucă aurul în sufletele noastre. Să aveți parte numai de lumină în inimă și gând. Sărbători fericite!
E sărbătoare. Bucură-te de pace, lumină si căldură alături de cei dragi tie. Dăruiește din toata inima si deschide-ți sufletul pentru a primi dragoste si fericire. Lasă-ti sufletul să renască si trăiește fiecare zi ca pe un dar neprețuit.
Din lumina sărbătoririi nașterii Domnului și din speranța ce însoțește Noul An, gânduri bune și urări de sănătate, împliniri și bucurii tuturor!
Farmecul zilelor de Crăciun să te însuflețească și să-ți lumineze toată ființa! Bucură-te de adevărata semnificație a acestei sărbători alături de toți cei pe care îi iubești!
Lumina Nașterii Lui Iisus se întinde de la o casă la alta, de la o inimă la alta, iar căldura și bucuria Crăciunului ne aduce pe toți mai aproape! Crăciun Fericit și un An Nou plin de satisfacții!
Cu colinde de Crăciun, vă doresc un an mai bun și cu dragostea creștină, să primiti în dar lumină, zurgălăi de flori de gheață, mult noroc s-aveti în viață. La Multi Ani cu Sănătate!
Cu prilejul Sărbătorii Nașterii Domnului, vă trimit toate gândurile mele bune și urări de fericire alături de cei dragi. Crăciun fericit!

E atât de uimitor!...

  „Când o femeie este însărcinată, celulele bebelușului migrează în sângele mamei și apoi se întorc înapoi în bebeluș, se numește microchimerism fetal-maternal”.

Timp de 41 de săptămâni, celulele circulă și fuzionează înainte și înapoi, iar după nașterea bebelușului, multe dintre aceste celule rămân în corpul mamei, lăsând o amprentă permanentă în țesuturile, oasele, creierul și pielea mamei, și rămân adesea acolo câteva zeci de ani. Fiecare copil pe care îl are o mamă după aceea își va lăsa o amprentă similară în corpul ei.

Chiar dacă o sarcină nu ajunge la termen complet, sau dacă faci avort, aceste celule încă migrează în sângele tău.

Cercetările au arătat că dacă inima unei mame este rănită, celulele fetale se vor grăbi să ajungă la locul rănirii și se vor transforma în diferite tipuri de celule specializate în repararea inimii.

Bebelușul ajută la repararea mamei, în timp ce mama construiește copilul.

Cât de uimitor este asta, nu-i așa?

Acesta este adesea motivul pentru care anumite boli dispar în timpul sarcinii.

Este incredibil cum corpurile mamelor protejează bebelușul cu orice preț, iar bebelușul protejează și reconstruiește mama înapoi - pentru ca bebelușul să se dezvolte în siguranță și să supraviețuiască.

Gândește-te la poftele nebune din timpul sarcinii pentru o clipă. Ce deficit de nutrienți avea mama, de bebelușul i-a făcut poftă de acel aliment care îi conține?

Studiile au arătat, de asemenea, prezența celulelor de la un făt în creierul unei mame la 18 ani după ce a născut. Cât de uimitor este asta?

Dacă ești mamă știi cum îți poți simți intuitiv copilul chiar și atunci când nu este acolo.... Ei bine, acum există dovada științifică că mamele își poartă copiii ani și ani chiar și după ce i-au născut.

E atât de uimitor!...


..si singurul remediu de Sf. Dumitru Stăniloae, sfântul preot mărturisitor


 CUM SE RĂSPÂNȘTE RĂUL ÎNTRE BĂRBAȚI...
 
...si singurul remediu
de Sf. Dumitru Stăniloae, sfântul preot mărturisitor
 
 
 
 „Supunând spiritul ființei noastre impulsurilor inferioare, fără a reuși totuși să-l reducem complet la tăcere, pasiunile provoacă o lacrimă și dezordine în ființa noastră și, în consecință, o slăbire. Dar efectele lor nu se limitează la subiectul în sine. Pasiunile generează și dezordine în relațiile dintre subiectul lor și semenii săi. Adesea, o pasiune se răspândește de la primul subiect în viața altora. Lăcomia unei persoane stârnește lăcomia altuia, care caută să se protejeze de lăcomia primului. Aproape fiecare pasiune tinde să-i reducă pe ceilalți la rangul de obiecte. Aceștia din urmă caută apoi să se apere, ceea ce generează un conflict, care de multe ori depășește simpla apărare pentru a trata la rândul său primul subiect al pasiunilor ca pe un obiect.
 Egoismul și reducerea de sine la limitele patimilor trezesc, prin apărare sau revoltă, egoismul, restrângerea și sărăcirea celorlalți. O persoană pasionată nu numai că își face rău pe sine, ci și pe ceilalți. Pasiunile nu au ca victime doar propriul subiect, ci și pe cei asemănători acestui subiect. Pasiunea nu își manifestă doar efectul distructiv și dezordonat în cei care sunt animați de ea, ci și în cei din jur. Îi afectează, iar reacția lor este adesea similară.
 Astfel, desfrânatul folosește alți oameni ca obiecte ale plăcerii, dar prin comportamentul său îi face pe acești oameni înșiși să fie desfrânați, care la rândul lor caută să trateze alți indivizi ca pe niște obiecte. Cel care este mândru trezește, prin imitație sau reacție, mândrie în ceilalți oameni. Relațiile de mândrie astfel create între indivizi se opune relațiilor normale de armonie și fragmentează comunitatea umană. Membrii se devorează unul pe altul ca reptilele, după cum spune Sfântul Maxim.
 Toate pasiunile se opun iubirii adevărate, singura capabilă să restabilească armonia normală între oameni. Astfel, pasiunile produc și întrețin haosul în rândul oamenilor. De aceea, prin întemeierea Bisericii, Hristos caută să restabilească unitatea sau sinergia umană. Dar această restaurare nu este posibilă fără slăbirea pasiunilor.”

Fii recunoscător pentru că ești în viață!


 Fii recunoscător astăzi pentru muzica ta preferată, pentru filmele care te fac să te simți bine, pentru telefonul care îți permite să intri în legătură cu oamenii pe care îi iubești, pentru calculatorul la care lucrezi și pentru electricitatea care îți luminează casa. ✨

Fii recunoscător pentru avioanele care îți permit să ajungi în scurt timp oriunde dorești, pentru drumuri și pentru luminile semafoarelor care permit siguranța în trafic, pentru cei care construiesc poduri, pentru cei dragi, pentru copiii tăi, pentru animalul de casă și pentru ochii care îți permit să vezi.

Fii recunoscător pentru imaginația ta, pentru faptul că poți gândi și vorbi, zâmbi, râde și respira.

Fii recunoscător pentru că ești în viață!

Fii recunoscător pentru că ești tu! 🌟

Fii recunoscător pentru existența cuvântului care îți poate schimba viața și rostește la infinit acest cuvânt:
Mulțumesc!

Mulțumesc!

Mulțumesc!

„Hristos se naște”.


 Crăciunul

Taina Nașterii pământești a Creatorului Universului. Venirea Lui în lumea noastră pe calea cea mai firească: nașterea ca prunc. Atotputernicul devine ființa plăpândă prin excelență. Prima gură de aer pământesc, primul scâncet, prima privire uimită aruncată în jur.

Lumină din lumină.
Așa s-a aprins în întunericul istoriei omenirii asaltate de Rău „Lumina lumii” și a cunoștinței, a cunoașterii Adevărului.

O taină îmbibată de sens și dragoste. A Celui care „atât de mult a iubit lumea, încât…” a venit ca Om în ea pentru a aprinde un foc. În inima fiecăruia dintre noi.
„Foc am venit să arunc pe pământ şi cât aş vrea să fie acum aprins!”
Focul adevărului și al dragostei.
O iubire care copleșește până la lacrimi, când, în momente de rară luciditate, realizăm că nu o merităm.
Pentru că noi, fără contenire, trădăm. Atât adevărul, cât și dragostea.

Dar iubirea nu ține cont de asta. Ea (se) dăruiește.
Mângâind, vindecând, mântuind.

„Hristos se naște”. Nu doar s-a născut cândva. În inimile care-i fac loc Celui ce ne-a spus: „Unde este comoara voastră, acolo este și inima voastră”. Cuvânt la care refuzăm să ne gândim, pentru că, în lăcomia noastră nebunească, ne stingherește cumplit.

Oaspetele nevăzut, Oaspetele tăcerii, stă la ușă și bate. Ușor.
A-i deschide înseamnă a ne lăsa ajutați, a ne lăsa pe „mâna Celui care ține orice cădere-a noastră… nesfârșit de blând”.
E doar „Tatăl nostru” care ne caută, cerșind-ne atenția și iubirea. Nu Satrapul din ceruri care ne spionează încruntat și răzbunător, așa cum smintitor mai e încă imaginat și chiar predicat uneori.

Crăciun.
Avem iar șansa de a deschide ochii, de a întoarce capul, de a alege Calea. De a nu rata iar Bucuria întremătoare care nu ia sfârșit odată cu trezirea din beția petrecerii. Aceasta nu se confundă cu Sărbătoarea.
Ce bine-ar fi să n-o ratăm. Încă o dată.



Se-apropie Crăciunul


 ,,Se-apropie Crăciunul, și mie mi se pare
că adunăm în suflet și Milă și Iertare!
Că încercăm să fim mai blânzi și mai copii...
De ce nu facem asta... în fiecare zi?

De ce lăsăm ranchiuna, invidia și teama,
să ne-amărască viața, chiar fără-a ne da seama,
când e așa ușor, să-ntâmpini cu un zâmbet,
al zilei început, al nopții dulce scâncet?

Se-apropie Crăciunul și aerul vibrează,
și pacea-n jur se simte, aeru-mprospătează!
Suflarea ne e caldă și inima fierbinte,
Crăciunul așteptăm, cu gândul bun, cuminte!"

Zenovia Priboi

După învățătura Bisericii noastre, postul din ajunul Crăciunului se face ....


 

În murmur de colinde și-n arome tainice de brad Îl așteptăm pe Hristos, Pruncul Sfânt, Cel Ce tainic vine nu doar în peștera Betleemului, preschimbând-o în palat, ci și duhovnicește, în ființa celor pregătiți a-L primi. Postul Crăciunului a fost rânduit înaintea slăvitului praznic tocmai ca să ne curățim sufletele pentru emoționanta întâlnire dintre Creator și creatură.

Învățătura Bisericii ne spune că ajunarea de 40 de zile înaintea Nașterii Domnului închipuie postirea proorocului Moise înainte de a primi tablele cu cele zece porunci, dar și postul drepților Vechiului Testament, care așteptau venirea lui Mesia pe pământ. Rânduiala postului Nașterii Domnului nu se arată la fel de aspră precum cea din Postul Paștilor. Dezlegările la pește, vin și untdelemn din zilele prevăzute de tipic i-au determinat pe mulți să considere întreaga perioadă de ajunare drept post al bucuriei. Și, la drept vorbind, cum să nu ne bucurăm dacă, la finele celor 40 de zile, ne vom întâlni cu Dumnezeu copilul, făcut Om pentru ca noi să putem urca la Cer?

După cum bine se știe, rânduiala tipiconală a stabilit o săptămână specială înaintea Învierii Domnului, numită Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Hristos. Slujbele urmează un anumit program: apar așa-zisele denii, oficiate seara. De luni până miercuri inclusiv, se postește aspru, doar în Joia Mare se dezleagă la untdelemn și vin, iar apoi în Vinerea Mare se ține post negru sau aspru, regulă aplicată și pentru ziua Sâmbetei celei Mari.

Ei bine, la Crăciun lucrurile nu se petrec tot așa! În afară de rânduiala Ceasurilor Împărătești, citite în ajunul sărbătorii, și de slujba Sfintei Liturghii, combinată în unele situații cu slujba Vecerniei Praznicului Nașterii Domnului, nu se prevăd alte rânduieli specifice, precum la Paști. Totuși, la noi, la români, credincioșii au „rânduit” o perioadă mai lungă de pregătire în vederea întâlnirii cu Fiul Fecioarei Maria. Ne referim la intervalul dintre sărbătoarea Sfântului Nicolae şi Crăciun, când colindăm și primim colindători. Din răstimpul pregătirii mai face parte și proslăvirea celor doi „moși” (Sfântul Nicolae și Sfântul Spiridon) care, în viața lor pământească, și-au făcut din milostenie cale către Cer, iar mai recent, o tradiție occidentală adoptată și la noi care se referă la așteptarea Moșului Crăciun, aducător de multe cadouri tuturor. Prin toate acestea suntem îndemnați să întâmpinăm sărbătoarea Născutului – cum se numea odinioară Crăciunul – săvârșind numeroase fapte de milostenie, oferind daruri copiilor și celor nevoiași, ca să învățăm să ne trăim propria existență ca dar al Preamilostivului Părinte, dar mai ales să conștientizăm Darul neprețuit primit de noi toți la Crăciun: Însuși Mântuitorul nostru, oferit nouă de Dumnezeu Tatăl, pentru a noastră mântuire.

Apare, totuși, o nedumerire: unora dintre credincioșii cuprinși de entuziasmul sărbătorii, ocupaţi cu prepararea mesei de Crăciun, așteptând venirea preotului cu Icoana în casele păstoriților, spre a propovădui Nașterea Domnului, sau cetele de colindători ce aduc vestea negrăitei minuni a înnomeririi Celui veșnic de zile, toate acestea li se par suficiente motive ca să nu mai postească în ajun de Crăciun. Așadar, de ce se impune postire, și încă aspră, adică fără untdelemn, într-o astfel de zi plină de emoție și bucurie?

După învățătura Bisericii noastre, postul din ajunul Crăciunului se face în amintirea ajunării Prorocului Daniel și a celor trei tineri din Babilon (Daniel 1, 5-16), dar și a postului ținut odinioară de catehumenii care, în seara acestei zile, primeau botezul și se împărtășeau pentru prima dată cu Sfintele Taine. Însă un alt motiv întemeiat este apropierea ceasului când Fiul lui Dumnezeu Se face Fiu al Mariei, Fecioara: atunci vom trăi cu nespusă bucurie, amestecată cu emoție, uimirea că Hristos a lăsat slava dumnezeiască, făcându-Și din peșteră palat preafrumos, că Dragostea a părăsit Cerul găsindu-Și sălaș într-o iesle, că El, care era înainte de a fi timpul, a venit să locuiască în istoria oamenilor; Cel care este Atotputernic s-a făcut  prunc la Betleem. Cel care nu avea trup, s-a întrupat, Cel nevăzut se vede, Cel de neatins este atins, Cel care este în afara timpului a luat început, Fiul lui Dumnezeu devine Fiul omului. A coborât din ceruri, a venit să ne caute; și știind că noi n-am fi găsit calea să mergem la El, s-a făcut El însuși calea noastră și ne-a dat pilda viețuirii Sale, ca să mergem pe urmele Lui.

Și cum l-am putea întâmpina mai bine pe Sfântul Prunc dumnezeiesc, dacă nu prin post și rugăciune? Bucuria de dinaintea luminatului praznic al Nașterii Domnului nu trebuie să fie generată de o somptuozitate găunoasă, ci de prezența lui Hristos-Pruncul în viața noastră. De aceea Dumnezeu-Copilul Se află în centrul sărbătorii. El aduce bucuria, El este strălucirea! Tot El trimite pe Moș Crăciun! Hristos reprezintă neprețuitul dar oferit de Tatăl Ceresc spre a ne mântui. Icoana Nașterii Sale trebuie să troneze și în bradul împodobit, căci Domnul este Pomul Vieții: gustând din Trupul şi Sângele Lui primim chezășia părtășiei cu lumina cea neînserată.

Potrivit tipicului, în ajun de Crăciun nu se consumă mâncăruri gătite cu untdelemn, ci doar fructe și legume uscate sau fierte. În aceste condiții, vă închipuiți că le venea foarte greu româncelor să se arate la fel de ospitaliere cu preotul, musafirii ori colindătorii, vestitori ai Nașterii Domnului. De aceea, cred, au inventat o prăjitură pregătită fără nici un gram de untdelemn ori margarină, numită turta cu julfă. I-au mai spus și pelincuțele Domnului, din pricina asemănării cu niște scutece a acelor turte, preparate doar din făină și apă.

Nici obiceiul de a dezlega la bucate de dulce după miezul nopții, către sărbătoarea Nașterii Domnului, întâlnit din ce în ce mai des, nu este unul îngăduit. Ca să înțelegem de ce, trebuie să facem apel din nou la rânduiala pascală unde, numai după dumnezeiasca Liturghie săvârșită către dimineață, se citește rugăciunea de binecuvântare a cărnurilor, brânzei și ouălor. Cei ce dezlegă la bucate de dulce înaintea Sfintei Liturghii din ziua de praznic, sărbătoresc un Crăciun în absența lui Hristos, transformând praznicul înomenirii lui Dumnezeu într-un searbăd și păgubos ospăț al consumismului, al bucuriei născute nu din evlavie față de Domnul întrupat, ci dintr-un festivism secularizat.

ArhimMihail Daniliuc

Iar tu, băiete, ghici: despre ce peşteră este vorba? Ce înseamnă acel şarpe cumplit? Cine era fecioara, şi cine pruncul? Ca să îţi fac mai uşor ghicitul tuturor răspunsurilor, te salut cu salutul de bucurie: „Hristos S-a născut!”


 Când Îl ai pe Hristos de partea ta, nu poți decât să-L întâmpini! Nu poți decât să te bucuri, să fii strălucitor!

Alexandru Rusu: Textul pe care vi-l propun este din Părintele Teofil Părăian și este predica din Duminica dinaintea Nașterii Domnului: „Înainte de Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, vreme de șase săptămâni, în zilele mai însemnate auzim chemarea:

Hristos Se naște, măriți-L!

Hristos din Ceruri, întâmpinați-L!

Hristos pe pământ, înălțați-vă!

Cântați Domnului tot pământul și cu bucurie lăudați-L, popoare, că S-a preamărit!

Cuvintele acestea, ca și toate cuvintele cuprinse în dumnezeieștile slujbe, n-au doar rostul ca să împlinească o rânduială, ca să zicem așa, să creeze o atmosferă, să se facă un fel de stare de gândire, ca să împlinească ceea ce înseamnă să săvârșească o slujbă. Ci ele au rostul să schimbe spre bine gândirea noastră, simțirea noastră și toată viața noastră sufletească.”

Și mai încolo spune: „Noi când răspundem Amin la aceste cuvinte, mărturisim că suntem la un gând cu cel care dorește ca Numele lui Dumnezeu să fie preamărit în toată vremea. Deci, Hristos Se naște, măriți-L! este ceea ce trebuie să facem, și-L mărim în toată vremea, pentru că S-a născut pentru noi și pentru a noastră mântuire. Vă rog, Părinte!

Părintele Constantin Necula: Trebuie să subliniem că e un text din Sfântul Grigorie și o omilie, celebră, la vremea ei, la Nașterea Mântuitorului Hristos, care, în gura unui Părinte sfințit și sfânt, cum este Părintele Teofil, sigur că suna și mai bine decât în gura noastră, a păcătoșilor.

Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că e parola de aur a Bisericii în vremurile acestea absolut nebunești; că în cele din urmă, Hristos Se naște, măriți-L! Hristos din Ceruri, întâmpinați-L! înseamnă că, în sine, Crăciunul nu-i doar o zonă de așteptare, nu-i o zonă gri, ci este o zonă de interferență, de întâlnire cu Hristos; că Acest Hristos – Bebelușul din Betleem, Care Se naște de dragul nostru – nu-i venit doar ca să ne schimbe, știu eu, hainele, alimentele, ci și rațiunea de a fi. Când Îl ai pe Hristos de partea ta, nu poți decât să-L întâmpini! Nu poți decât să te bucuri, să fii strălucitor!

(Părintele Constantin Necula, Alexandru Rusu, Farmacia de cuvinte, Editura Agnos, Sibiu, 2014, pp. 206-207)
Unui băiețel care vrea o poveste de Crăciun
Demult, demult, departe, departe, înainte de nașterea lui Hristos, era în Betleem un om pe nume Iesei, fiul lui Obed, fiul lui Booz și al lui Rut. Și acest Iesei avea opt fii. Cel mai tânăr dintre fiii lui Iesei se numea David. David era păstor, și păștea oile lângă Betleem. Sfânta Scriptură îl zugrăvește pe David ca pe un tânăr arătos, cu părul castaniu și fața frumoasă.

O să-ţi povestesc o poveste pe care mi-au povestit-o arabii ortodocşi din satul Betdjale de lângă Betleem. Demult, demult, departe, departe, înainte de naşterea lui Hristos, era în Betleem un om pe nume Iesei, fiul lui Obed, fiul lui Booz şi al lui Rut. Şi acest Iesei avea opt fii. Cel mai tânăr dintre fiii lui Iesei se numea David. David era păstor, şi păştea oile lângă Betleem. Sfânta Scriptură îl zugrăveşte pe David ca pe un tânăr arătos, cu părul castaniu şi faţa frumoasă. Acest frumos păstor mai era, pe deasupra, neobişnuit de puternic şi de viteaz. Când leul sau ursul îi răpeau vreo oaie, el fugea repede după fiară, smulgea oaia din fălcile fiarei, iar pe fiară o omora. Aşadar, David era cu adevărat un păstor bun şi de încredere al turmei sale dalbe. Şi îl cinstea mult pe tatăl său, ca pe Dumnezeu. De multe ori, David dormea pe câmp, pe patul încăpător al pământului, acoperit de pătura ţesută cu fir de aur a cerului înstelat. Dar ceea ce îţi voi povesti nu s-a întâmplat pe câmp, sub stele, ci într-o peşteră din stâncă de lângă Betleem.

Era o zi fierbinte, cum sunt multe zile în acea ţară de la Răsărit. Oile lui David stăteau întinse la răcoare sub un măslin. Soarele ardea cu toată puterea sa, şi oile gâfâiau de căldură. Şi pe David l-a ajuns o sete de tot supărătoare. Drept aceea, a intrat în acea peşteră ca să scape de arşiţă şi să se odihnească, în peşteră era răcoare vara şi cald în zilele de iarnă. După ce a intrat în peşteră, tânărul păstor s-a simţit dintr-o dată plăcut şi s-a aşezat; l-a luat somnul degrabă, s-a întins şi a adormit. Dar n-a trecut mult timp, şi David a simţit ceva rece pe mâinile sale, şi s-a trezit din somn. Când a deschis ochii - vai! - a văzut un şarpe îngrozitor cum i se ghemuia pe piept şi se încolăcea în jurul mâinilor, îşi înălţa capul turtit deasupra feţei lui şi îşi mişca limba despicată! Cu ochii privea ţintă, plin de răutate, în faţa tânărului – cu ochi care ardeau precum jăraticul, în peşteră era întuneric, şi în întuneric ochii acelei fiare, ca două scântei! David s-a cutremurat tot de groază. Era într-o stare disperată, scăparea nu era cu putinţă. Numai să fi mişcat din mână sau din cap, că şarpele l-ar fi muşcat fără îndoială, vărsându-şi otrava în sângele lui. O, cu cât mai uşor i-ar fi fost să se lupte cu leul ce răcneşte sau cu ursul care urlă decât cu acea jivină târâtoare mută! Ce să facă?

Deodată şi-a amintit David de vechiul său Ajutător în restrişti, de Domnul său, şi a strigat din inimă plină de durere şi plâns: „Nu mă lăsa, Doamne Dumnezeul meu, nu Te depărta de la mine! Grăbeşte în ajutorul meu, Izbăvitorul meu dintru atâtea nevoi!” Îndată ce a rostit cuvintele acestea, iată că a răsărit o lumină neobişnuită într-unul din colturile peşterii. Era o lumină în chipul unui glob mare. În mijlocul acelui glob de lumină, David a văzut o fecioară frumoasă, blândă şi serioasă în acelaşi timp. Fecioara şedea cu capul aplecat în faţă şi ţinea în braţe un prunc atât de minunat cum nu văzuseră nicicând ochii fiului lui Iesei. Deodată, pruncul s-a ridicat în poala maicii sale şi a privit cu asprime la şarpe cu ochii ca două fulgere. Şi a întins pruncul degetul către intrarea peşterii, ca şi cum i-ar fi poruncit şarpelui să iasă. David a sărit şi s-a întins la pământ înaintea fecioarei şi a pruncului. A vrut să îşi arate în cuvinte recunoştinţa pentru mântuirea neaşteptată, însă tocmai când îi venise cuvântul pe limbă a deschis ochii - dar nu se mai vedea nimic. Şi toată peştera se umpluse de oarecare mireasmă dulce, ca de la tămâie şi smirnă de mult preţ.Până la moartea sa, David nu a putut să uite această minunată întâmplare. Din păstor a ajuns împărat, dar o păstra mereu în amintire. Ca împărat, el a alcătuit, printre altele, două minunate cântări, una: Celui mai împodobit cu frumuseţea decât fiii oamenilor, iar a doua: Împărătesei în haină aurită. Şi aceste cântări le cânta ca împărat cu harfa în turnul său înalt din Ierusalim.

Iar tu, băiete, ghici: despre ce peşteră este vorba? Ce înseamnă acel şarpe cumplit? Cine era fecioara, şi cine pruncul? Ca să îţi fac mai uşor ghicitul tuturor răspunsurilor, te salut cu salutul de bucurie: „Hristos S-a născut!”

(Episcopul Nicolae Velimirovici, Răspunsuri la întrebări ale lumii de astăzi, vol. 1, Editura Sophia, Bucureşti, 2002, pp. 194-196)

«Ușa se deschide și te afli într'o bibliotecă veche de 1300 de ani...»


 

O pildă care te va pune serios pe gânduri...


Meditaţie de Crăciun a mucenicului Mircea Vulcănescu. Pentru cine S-a născut Hristos?

Ţie, aşadar, căruia ţi-a murit ce ţi-a fost drag, ţie, căruia ţi s-a stricat jucăria, ţie, celuia care te vezi păcătos, bicisnic, ţie, celuia care ai ucis atâtea lucruri sfinte, ţie, pe care viaţa te-a zdrobit şi pe care te paşte deznădejdea, iată că ţi s-a născut Prunc. Ţie.
     Acesta a venit, anume pentru tine, ca să îţi zică să nu fii întristat, să vindece rănile tale, să şteargă lacrimile tale, să-ţi spună că, la El, nimic din tot ce avu preţ nu are moarte...; că strădania ta nu va fi zadarnică...; că ruga ta s-a auzit la cer...; că El a venit să mântuie tocmai ceea ce era pierdut...

La El ai să recapeţi curăţia, ai să redobândeşti gustul de viaţă, ai să te afli iar întreg, pe tine însuţi strălucitor, împlinit până la statul fiinţei tale adevărate, cu tot ce ai încercat, cu tot ce n-ai izbutit şi ai să vezi că la El nu e pentru nimic moarte..., ci numai Înviere..., Bucurie..., Strălucire... şi Viaţă fără de sfârşit...!
O, dacă ar putea, numai, ochii tăi, ochii mei, să vadă Bucuria îndurării Sale. Poate că am orbi, de bucurie...“În aceste zile sfinte, când majoritatea dintre noi se bucură de daruri sufletești și trupești, să ne gândim și la cei care sigur suferă, la cei în nevoi, la cei bolnavi, la toți sărmanii de pe pământ. Și, chiar dacă nu putem face binele în mod practic, deși nimeni nu poate spune ca nu îl poate face - chiar și într-o măsură mai mică, să facem măcar o rugăciune cu durere pentru toți acești oameni chinuiți, ca Domnul să îi acopere și pe ei și să îi miluiască precum știe...



Bradul se numea pom.


 

Bradul nu era așa bogat, nu schimbam culoarea decorațiunilor în fiecare an.
Îl împodobeam cu bomboane de pom și până în ziua de Crăciun nu mai rămânea nici una. Simțeam cu adevărat că e Crăciun și eram fericiți! ❤️Bradul se numea pom. Nu degeaba oamenii îi spuneau pom de Crăciun. Era jumulit și vai de capul lui. Nu știu pe nimeni să schimbe decorațiunile în fiecare an, eventual mai adaugă sau mai scot din ele.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor