Centrul de Excelenta in Arhitectura, Arte si Audiovizual (C.E.A.A.A.) impreuna cu Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti si partenerii sai prezinta proiectul cultural Bucuresti. O arhitectura modernista europeana, eveniment realizat si dedicat Zilelor Muzeului Taranului, Zilelor Bucurestiului din lunile septembrie si octombrie 2021, cu ocazia Centenarului Regelui Mihai I si a implinirii a 20 de ani de la infiintarea Ordinului Arhitectilor din Romania. Proiectul cultural se alatura numeroaselor activitati culturale, prin care o tanara generatie de arhitecti romani au extins considerabil aria cunoasterii trecutului nostru apropiat in contextul modern european.
In cadrul Zilelor Muzeului Taranului, proiectul cultural va fi inaugurat joi, 16 septembrie 2021, ora 16.00, prin vernisajul expozitiei Bucuresti. O arhitectura modernista europeana, autor dr. arhitect Luca Matei Stoian, eveniment realizat la Muzeul National al Taranului Roman, in Sala Noua Galerie. Expozitia are un continut complex si de maxim interes pentru publicul larg, cuprinzand panouri de fotografie de arhitectura moderna, edificii relevante pentru arhitectura modernista a Capitalei. Proiectul cultural pune in discutie arhitectura moderna a Bucurestilor in contextul mediului economic prosper si al programelor generale ce vizau modernizarea orasului. Acest aspect a constituit, pentru Romania, unul din factorii care au adus tara in miezul civilizatiei europene.
Deoarece Capitala dispune de un valoros patrimoniu arhitectural modernist, realizat preponderent in perioada interbelica, Bucuresti este considerat un oras est-european important, datorita numeroaselor monumente de arhitectura modernista incadrate in stilul arhitectural international regasit si in alte mari capitale din Europa (Bruxelles, Roma, Paris, Londra). Expozitia chestioneaza critic sursa de inspiratie creativa a arhitectilor romani din perioada interbelica si demonstreaza ca vasta productie de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile in devenirea modernitatii romanesti.
Expozitia Bucuresti. O arhitectura modernista europeana are la baza o cercetare de actualitate, bine documentata fotografic, care se doreste a fi un mijloc de familiarizare critica cu operele unora dintre cei mai reprezentativi arhitecti romani si italieni ai stilului modern. In anii ’20, o pleiada de ilustri arhitecti romani, scoliti la Roma, inteleg si asimileaza arhitectura moderna italiana si o integreaza in operele lor la intoarcerea in tara. Asemenea lui Marcello Piacentini (una dintre cele mai reprezentative figuri ale arhitecturii mussoliniene), Duiliu Marcu a fost remarcabilul arhitect al regelui Carol al II-lea, emanand spiritul unei monarhii prospere. Realizarile arhitecturale ale unor creatori precum Grigore Ionescu, Richard Bordenache, Nicolae Cucu si Nicolae Lupu, de o calitate exceptionala, formati la Roma, au ramas exemple de modernitate pentru istoria arhitecturii noastre. Proiectul urmareste cresterea atractivitatii tinerilor fata de protejarea patrimoniului orasului Bucuresti.
Programul evenimentului Bucuresti. O arhitectura modernista europeana, care se desfasoara pe parcursul lunilor septembrie si octombrie 2021, include implicarea liceelor vocationale si creative intr-o serie de workshopuri, evenimente conexe, conferinte, expozitii, dezbateri, lansari de carte, auditii si evenimente dedicate artelor, arhitecturii si audiovizualului, gazduite de Muzeul National al Taranului Roman in Sala Noua Galerie, alaturi de partenerii evenimentului, manifestari culturale care pun in evidenta legaturile arhitecturii cu arta fotografiei si a desenului, care vor atrage nu numai atentia profesionistilor, ci si a publicului larg.
Unul dintre obiectivele asumate ale proiectului Bucuresti. O arhitectura modernista europeana este, inca de la inceput, dezvoltarea dialogului dintre tinerii si profesionistii din domeniul artistic, istoric, arhitectural si audiovizual. Proiectul Bucuresti. O arhitectura modernista europeana urmareste realizarea de activitati care sa dezvolte interesul pentru patrimoniul modernist construit, punand accentul pe educatie prin cultura a tinerilor interesati de a trai intr-un spatiu public arhitectural de calitate. Proiectul are ca scop imbogatirea cunostintelor culturale despre oras, cladirile sale moderniste, despre spatiile publice identitare, cunostinte care ajuta la dezvoltarea echilibrata a tinerilor si la intarirea comunitatii in contextul pandemic a cetatenilor din Bucuresti.
Expozitia Bucuresti. O arhitectura modernista europeana poate fi vizitata in perioada 16 septembrie- 12 octombrie 2021, la Sala Noua Galerie, intrarea din Strada Monetariei nr. 3, Muzeul National al Taranului Roman.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro
https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/10191-bucuresti-o-arhitectura-modernista-europeana-proiect-cultural-la-mtr