vineri, 24 martie 2023

Patimile lui Hristos - model de viata spre propria Inviere

 

Golgota, locul in care Iisus a fist rastignit


  Originea numelui de Golgota, se presupune că vine de la craniile celor răstigniţi aici, fiind vorba de locul unde se petreceau execuţiile publice, sau de la craniul lui Adam înmormântat aici, sau de la forma terenului care amintea de craniul unui om.

 

Golgota nu are astăzi mai mult de 5 metri înălţime de la nivelul pardoselii bazilicii. Ultimele săpături arheologice făcute în perimetrul bazilicii Sfântului Mormânt, între 1960-1970, au dus la concluzia că zona a fost o imensă carieră de piatră, exploatată timp de mai multe secole atunci când la Ierusalim se construiau noi cartiere.

După ridicarea Bisericii Sfântului Mormânt de către Sfânta Împărăteasă Elena, pe Golgota s-au construit un altar şi o cruce în care s-a încastrat un fragment din Crucea pe care a fost răstignit Hristos, dăruit de împăratul Teodosie al II-lea în anul 428.

După aproape 100 de ani, nobila matroană romană, Melania cea Tânără, a ctitorit o mică biserică deasupra Golgotei.

Astăzi, paraclisul Răstignirii Domnului se află la intrarea în Biserica Sfântului Mormânt, în dreapta. Un disc de argint aflat sub altar indică locul unde a fost înfiptă Crucea Mântuitorului. Impresionant de multe candele şi icoane străjuiesc acest loc sfânt.



Pastele care ii place lui Hristos : imparte masa de Inviere in trei , doua parti da-o la cei lipsiti si bolnavi !

 Lumea de azi intelege ca a fi crestin se poate si sa-i slujesti si lui Hristos, dar si lui mamona, implinind si satisfacand mofturi si placeri proprii. Aceasta cale este una care duce la pieire, deoarece mantuirea se face prin Har, iar Harul nu se apropie de omul cu stomacul plin de bucate felurite, care bea si barfeste, de omul care invidiaza sau se manie. Nu va amagiti ! 




Spre a putea capata mantuirea ( nadejdea acesteia ), trebuie sa urmam intru totul sfaturile Sfintilor Parinti si poruncilor lui Hristos

Mantuirea se obtine cu multa osteneala, durere, suferinta, lipsuri, etc.

A fi creştin înseamnă a te răstigni în oricare vreumuri, începând cu momentul în care Hristos a venit întâia oară.
 Rastignirea incepe cu momentul pocaintei si a indeplinirii poruncilor lui Hristos,  iar acest lucru inseamna e a ne schimba viata intru totul.
Primul act de a merge pe Calea Crucii este renuntarea la pacat. Apoi , curatarea de patimi, asa cum au facut-o si Sfintii.

Viaţa Sa este model şi avertisment pentru toţi. Dar trebuie să fim răstigniţi individual, mistic, pentru că „răstignirea”, care este singura cale spre înviere, să fie deplină.


Dacă vom învia cu Hristos, trebuie mai întâi să ne smerim împreună cu El, chiar până la umilinţa cea din urmă, cea de a fi devoraţi şi scuipaţi afară de lumea care nu ne înţelege; şi trebuie să fim răstigniţi la vedere, în ochii lumii, căci Împărăţia lui Hristos nu este din această lume şi de aceea nu poate primi niciun reprezentant al lumii pământeşti.

  Părintele Serafim Rose, Mai aproape de Dumnezeu, Editura Buna Vestire, Galaţi, 2003, p. 7

CUM SE TIN POSTURILE DE PESTE AN

 Biserica Ortodoxă de Răsărit a rânduit pentru dreptcredinciosii crestini anumite posturi. Căci postul -- zice Sfântul Ioan Gură de Aur -- potoleste trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăteste si înaripează sufletul, îl înaltă .

Posturile de peste an si pricinile pentru care le tinem sunt :

1. Sfântul si Marele Post, care se mai numeste si postul patruzecimii, Păresimile, Postul Pastilor, este rânduit pentru curătirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie si împărtăsirea cu Sfintele Taine. El închipuieste postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului. Tine sapte săptămâni. Stă în legătură cu Pastile, sărbătoare cu dată schimbătoare. De aceea, începutul acestui post este arătat în calendarul fiecărui an.

În acest post nu mâncăm : carne , ouă , brânză . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mâncăm deci numai bucate fără unsoare (ULEI) , legume si poame.

MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN : Sâmbăta si Duminica , în ziua de 24 Februarie aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul , la 9 Martie Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor .

MÂNCĂM PESTE : Buna-Vestire - 25 Martie si în Dumininica Floriilor.

Cu deosebită evlavie se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare si în săptămâna Patimilor.

Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post : Luni si Marti se mănâncă numai o dată pe zi - seara - pâine si apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când facem două mese se mănâncă la fel, Vineri si Sâmbătă e post desăvârsit.

Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn si să bea vin în Postul Mare.

2. Postul Sfintilor Apostoli sau al Simpietrului , a fost asezat de Biserică în cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si a celorlalti apostoli. Acest post e un prilej de înăltare a sufletului. Stă în legătură cu Pastile si cu Pogorârea Duhului Sfânt, sărbători cu dată schimbătoare. De aceea nu începe la dată sorocită, ci tine când mai mult, când mai putin. Lăsăm sec insă totdeauna în Duminica Tuturor Sfintilor , seara, si postim până la 29 iunie, ziua Sfintilor Apostoli , care dacă va cădea Miercurea sau Vinerea, nu mâncăm de dulce.

În acest post nu mâncăm carne , ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea nu mâncăm untdelemn si nu bem vin. Martea si Joia dezlegăm la untdelemn si avem voie la vin.

MÂNCĂM PESTE : Nasterea Sfântului Ioan Botezătorul -24 Iunie - chiar dacă aceasta ar cădea Miercurea sau Vinerea.

Dacă în zilele de Luni , Marti si Joi cade vre-un sfânt mai mare înse4mnat în calendar cu cruce neagră (+) , atunci mâncăm peste , iar de cade Miercurea sau Vinerea mâncăm numai untdelemn si bem vin. Intâmplându-se Miercurea sau Vinerea vre+un sfânt cu priveghere, sau hramul bisericii, dezlegăm la untdelemn , la vin si la peste.

3. Postul Sfintei Marii , sau al Sîntămăriei, numit si postul lui August, se tine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu , care înainte de Adormire a petrecut în neîncetată rugăciune si ajunare.

Durează două săptămâni : de la 1 la 15 August.

Lăsăm sec la 31 iulie ; iar de va cădea această zi Miercurea sau Vinerea, lăsăm sec la 30 iulie. În acest post untdelemn si vin mâncăm numai Sâmbăta si Duminica .

MÂNCĂM PESTE : Schimbarea la Fata - 6 August.

De asemenea , dacă Adormirea Maicii Domnului cade în zi de post, mâncăm de dulce a doua zi, adică la 16 August , iar în ziua Adormirii mâncăm peste.

4. Postul Nasterii Domnului , sau al Crăciunului, iarăsi ne dă putinta curătirii trupesti si sufletesti. El închipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, asa se cuvine să astepte crestinii si să întâmpine prin ajunare pe ''Cuvântul lui Dumnezeu'' născut din Fecioara Maria.


Acest post tine 40 de zile : de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie , lăsăm sec în seara sfântului Filip , la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie. Daca această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 13 Noiembrie.



http://www.sfaturiortodoxe.ro
 
Cum se tine Marele Post

Sfântul si Marele Post care se mai numeste si postul patruzecimii, Păresimile, Postul Pastilor, este rânduit pentru curătirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie si împărtăsirea cu Sfintele Taine. El închipuieste postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului. Tine sapte săptămâni. Stă în legătură cu Pastile, sărbătoare cu dată schimbătoare. De aceea, începutul acestui post este arătat în calendarul fiecărui an.
În acest post nu mâncăm : carne , ouă , brânză . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mâncăm deci numai bucate fără unsoare (ULEI) , legume si poame.
MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN : Sâmbăta si Duminica , în ziua de  aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul , la  Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor.
MÂNCĂM PESTE : Buna-Vestire – 25 Martie (7Aprilie) si în Dumininica Floriilor.
Cu deosebită evlavie se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare si în săptămâna Patimilor.
Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post : Luni si Marti se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine si apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când facem două mese se mănâncă la fel, Vineri si Sâmbătă e post desăvârsit.
Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn si să bea vin în Postul Mare.
Postul Pastelui nu este o pedeapsa a lui Dumnezeu pentru noi, postul este un prilej de bucurie, de liniste, de fericire. In perioada postului Pastelui nu trebuie sa fim tristi, letargici sau singuri, in post trebuie sa invatam sa ne bucuram de tot ceea ce ne inconjoara, sa invatam sa iubim florile, natura in general, oamenii… Si sa asteptam cu emotie minunea de la sfarsitul postului si anume Invierea Domnului.
Postul Pastelui trebuie sa fie si un bun prilej de iertare. Daca nu iertam pe aproapele nostru, Bunul Dumnezeu cum sa ne ierte pe noi? Postul trebuie sa fie instrainarea de toate desartaciunile acestei lumi, infranarea limbii, departarea de toate poftele, de clevetire, de minciuna si de toate relele. Sfantul Ioan Gura de aur spune: “Postiti? Aratatimi-o prin fapte. Cum? Daca vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; o femeie frumoasa, intoarceti capul; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati. Nu numai gura, ci si stomacul vostru sa posteasca si ochii si urechile si picioarele si mainile voastre si toate madularele trupului vostru.”
Cum invie si omul in Postul Pastelui?
In primul rand incepe sa-si purifice organismul prin alimentatie. Apoi se preocupa si de suflet. Merge la biserica, se roaga, face milostenie si toate acestea fac din omul obisnuit un om curat, pur, care poate primi lumina Invierii.
In post este bine sa vorbim mai putin cu cei din jurul nostru, pentru ca si pacatele sa fie mai putine. Gandul nostru sa fie mai mult la rugaciune si la Iisus. Putem rosti de sute de ori pe zi acesta rugaciune:”Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!” Nici nu stici ce mult ajuta!
Mantuitorul insusi a tinut post timp de patruzeci de zile si patruzeci de nopti in pustie, inainte de a incepe propavaduirea Evangheliei(Matei 4, 2 si Luca 4, 2). Bunul Iisus ne invata cum sa postim si ne arata ca diavolul nu poate fi izgonit decat prin post si rugaciune. Dar nu doar mantuitorul postea, post tineau si Sfintii Apostoli si ucenicii lor, ei randuind de altfel postul pentru tot neamul crestinesc.
La sfarsitul postului, sa mergem la duhovnic si sa ne spovedim si daca preotul ne da dezlegare sa ne si impartasim. Degeaba am tinut post daca nu mergem la duhovnic sa ne spovedim, macar in cele patru posturi de peste an. Sufletul trebuie curatat de pacate, pentru ca altfel se imbolnaveste si trupul.
Mergeti si impartasiti- va pruncii in Postul Mare! Pana la 7 ani copiii se impartasesc fara spovedanie, dar dupa sapte ani trebuie spovediti.

In post trebuie facuta milostenie si multe fapte bune. Caci fara fapte bune si rugaciune, Postul Pastelui ramane doar o dieta de detoxifiere a organismului, iar sufletul nu foloseste nimic din asta.

Fabricuta de Perdele - Decorint

http://fabricutadeperdele.ro/Set-2-draperii-de-catifea-DECORINT-pe-rejansa-cu-p 

In Arena – Incepe Totul Pentru Casa Ta 2023, evenimentul care prezinta trendurile anului in industria home & deco

 

În perioada 23-26 martie, Romexpo organizează Totul Pentru Casa Ta 2023 – un concept care reunește târgurile cu tematică home & deco din programul expozițional: Construct Ambient Expo, Romtherm, Expo Flowers & Garden și Mobila Expo. Evenimentul are loc în pavilionul B2 al Centrului Expozițional și prezintă atât evoluția sectorului home & deco, cât și trendurile anului în această industrie.

Peste 150 de companii, din 14 țări (Austria, Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Moldova, Polonia, România, Spania, Turcia și Ungaria), participă la Totul Pentru Casa Ta 2023 cu cele mai inspirate proiecte de construcții, arhitectură, design interior și exterior.

Manifestarea înregistrează un grad de internaționalizare de 24%, la Totul Pentru Casa Ta 2023 fiind prezente 104 firme din România și 46 din străinătate.

„Încă de la început, conceptul Totul Pentru Casa Ta a fost gândit ca un ghid al stilurilor de construcție și amenajare și ne bucurăm că de la o ediție la alta se poziționează ca o reală sursă de inspirație atât pentru specialiștii din domeniu, cât și pentru pasionații de design. Pe lângă ilustrarea trendurile și tehnologiilor smart home, anul acesta ne-am propus și să promovăm ideea de locuință eco-friendly, casa independentă energetic, mijloacele de producere a energiei, precum și soluțiile de reducere a consumului energetic. Cei care se gândesc la redecorarea apartamentului sau iau în considerare chiar să-și construiască o casă nouă sunt invitați la Totul Pentru Casa Ta 2023 să se bucure de super ofertele pregătite de firmele expozante și să descopere viziunea designerilor și arhitecților pentru anul 2023”, transmite Oana Netbai, PR Romexpo.

Timp de patru zile, vizitatori ise pot inspira din ideile specialiștilor și au șansa să învețe trucurile pentru amenajarea unui spațiu relaxant și primitor. Aceștia sunt așteptați cu soluții pentru amenajarea spațiului interior și exterior, sisteme de automatizare și monitorizare a locuinței, accesorii pentru optimizarea costurilor aferente încălzirii, răcirii și iluminatului, piese de mobilier și accesorii, materiale de construcții eficiente energetic, precum și sisteme smart de încălzire și răcire.

Expozanții au pregătit prețuri imbatabile la produsele și serviciile pe care le prezintă la târg și, mai mult decât atât, aceștia oferă vizitatorilor consultanță gratuită pentru planurile de construcție și amenajare a oricărui tip de spațiu.

PROGRAM DE VIZITARE
23-25 martie (joi-sâmbată): în intervalul orar 10:00-18:00
26 martie (duminică): în intervalul orar 10:00-16:00
Bilet de intrare: 10 lei

Mai multe detalii aflați accesând siteurile www.construct-ambientexpo.ro, www.romtherm.ro, www.mobila-expo.ro, www.expoflowers.ro.

Printre partenerii media ai evenimentului se număra şi www.accmediachannel.ro și revista online www.daciccool.ro.

https://accmediachannel.ro/in-arena/in-arena-incepe-totul-pentru-casa-ta-2023-evenimentul-care-prezinta-trendurile-anului-in-industria-home-deco/?fbclid=IwAR0sHWDhq4Q0KYwxMHiolIEyjcgDO9xeUb0l1e58B2cKuUM4U8I3S6wIWzQ

Sfânta zi a Bună-Vestire să vă aducă în viață, pace și liniște, iubire și sănătate, lumină și bucurii, credință și speranță, înțelegere și armonie, iar Maica Domnului să vă apare de toate relele știute și neștiute! O zi binecuvântată!💐

 




🙏 Buna Vestire să ne aducă, tuturor, #împăcare cu Bunul Dumnezeu, cu semenii, sănătate și iertare de păcate!
📜 Și să nu uităm semnificația zilei de astăzi și una din cele mai mari minuni ale Divinității…
Intrând îngerul, Arhanghelul Gabriel, la Fecioara Maria, a zis: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine:
Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus” (Luca 1, 28-31).
...🔺🔵"25 MARTIE, BUNA VESTIRE SAU BLAGOVEŞTENIILE" 🔺🔵... SĂRBĂTOAREA ADUSĂ DIN CER🔺...acesta sărbătoarea, Buna-Vestire ce a coborât din Cerurile Cerurilor, adusă de Înger ???.. Buna Vestire - a fost și va rămâne taina mai presus de taina"🔺🔵
🔺🔵🔺🔵🔺🔵🔺🔵🔺🔵🔺🔵🔺🔵🔺
Nici Crăciunul, nici Paștele, nici Boboteaza, nici Schimbarea la Față nu sunt numite Buna-Vestire. Și iată că Praznicul de astazi se numeste Buna-Vestire.
De ce?
Cum este posibil ca Domnul si Dumnezeul necuprins sa Se nasca din fecioara?
Cum să Se zamisleasca în trupul Preasfintei Fecioare?
Pe acestea nu le știe nimeni, Taina aceasta este mare, și mai presus decât toate tainele.
Şi intrând Îngerul la ea, a zis: "Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.
Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus.
... Ce la oameni e cu neputință, la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă."
Mulțumim Ție, Doamne, Dumnezeul nostru, pentru toate facerile Tale de bine, pe care ni le-ai arătat nouă, nevrednicilor, din vârsta cea dintâi, până întru aceasta de acum, pentru care le știm și pentru care nu le știm, pentru cele arătate și pentru cele nearătate, ce ni s-au făcut nouă cu lucrul și cu cuvântul.
Cel ce ne-ai iubit până întru atât, încât și pe Însuși Fiul Tău, Cel Unul-Născut, L-ai dat pentru noi, învrednicește-ne ca si noi să ne facem vrednici de dragostea Ta.
Dă-ne înțelepciune prin cuvântul Tău și prin frica Ta insuflă-ne tărie, cu puterea cea de la Tine. Și orice am greșit, cu voie sau fără de voie, iartă-ne și nu ni le socoti.
Păzește sufletul nostru sfânt și-l pune înaintea divanului Tău, având știința curată și sfârșit vrednic de iubirea Ta de oameni.
Adu-Ți aminte, Doamne, de toți cei ce cheamă întru adevăr numele Tău, de toți cei ce ne voiesc binele și de toți cei ce ne voiesc răul, că toți suntem oameni și deșertăciune e tot omul.
Și ne mai rugăm Ție, Doamne, dăruiește-ne mila cea mare a milostivirii Tale.

."ACATISTUL BUNEI VESTIRI, PARACLISUL SAU ORICE ALTĂ RUGĂCIUNE CĂTRE MAICA DOMNULUI NU SE PIERDE" ...(Părintele Ilie Cleopa)


 Maica Domnului îți dă bucurie, căci Acatistul sau Paraclisul este pentru calmare. Când ești nervos, când ai supărare în casă și-i tulburat soțul sau soția, citiți Paraclisul Maicii Domnului cu candela aprinsă la sfintele icoane și vă liniștiți”.

Mai spune, Părintele Cleopa, că rugăciunile către Maica Domnului sunt folositoare mai cu seamă atunci când trecem prin mari ispite.

Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului acționează ca un medicament liniștitor și aducător de pace.
Puternică este cu adevărat această rugăciune să readucă pacea și liniștea în suflet, în casă și în familie.

Oricine s-a rugat ei cu umilință și durere a simțit mângâiere și dulceață în suflet.

A simțit adierea iubirii și îmbrățișării sale.

Nu este prea mult să rupem jumătate de oră din alergările noastre zilnice pentru a citi o astfel de rugăciune binefăcătoare și folositoare pe toate planurile.
Amin!
Dumnezeu si Maica Domnului sa ne ocroteasca si sa ne dea ajutor tuturor oriunde am fi pe acest pamant fi pe acest pamant prieteni si neprieteni!
Doamne Miluieste, Doamne Miluieste, Doamne Miluieste!

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor