Arena Învingătorilor – Daciana Tarași, fizician, antreprenor si cofondator MELINIȘ
Invitată: Daciana Tarași, cofondator Meliniș (www.melinis.ro, office@melinis.ro, 0722.965.620)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea:
Am auzit că în satul Mierea din Ținutul Buzăului se fac niște dulciuri
sănătoase de către doi antreprenori: doamna Daciana Tarași, fizician, și
domnul Constantin Pascu, chimist. Și am venit și noi să aflăm despre ce
este vorba! Dulciurile pe care le produceți se numesc Meliniș. De unde acest nume?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
E un nume pe care l-am căutat, l-am căutat îndelung, pentru că
produsele noastre aveau nevoie de un nume… deoarece ele nu sunt nici
gemuri și nu sunt nici miere. Și-atunci aveam nevoie de ceva care să
arate că sunt altceva, că sunt speciale.
Cecilia Caragea: Aveau nevoie de un nume! Dar de ce acest nume?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Meli vine de la miere, atât în latină, cât și în greacă, iar niș vine de la Nișcov, care este râul, pârâul care străbate valea noastră.
Cecilia Caragea: Pe care este și satul Mierea!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Prin spatele halei trece Nișcovul…
Cecilia Caragea: Și ați găsit acest nume, Meliniș,
pentru aceste dulciuri sănătoase, care, așa cum ați spus, nu sunt nici
miere, dar nici gemuri, nici dulcețuri. Sunt niște dulciuri sănătoase pe
care le produceți după o metodă proprie și sunt fără fierbere și fără
uscare, din ceea ce am înțeles.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Ce au special Meliniș-urile… în primul rând, faptul că sunt produse la
temperaturi joase. Adică undeva la 30 și ceva de grade, până la 40,
astfel încât mierea să nu fie afectată în niciun fel și fructele să-și
păstreze proprietățile cât mai aproape de natural.
Cecilia Caragea: Concret, cum produceți aceste
dulciuri sănătoase? Cum se face că fructe proaspete puse în miere…
puteți să le conservați și să le oferiți consumatorilor la borcan?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Noi amestecăm fructele crude cu miere, spre deosebire de alte produse
care sunt pe piață, care sunt cu fructe uscate. Acolo este pur și simplu
un amestec fizic, nu e nimic altceva. Noi punem fructul crud. În
prezența mierii, fructele încep să lase apă. În mod normal, ar fermenta
un amestec de genul acesta. Ce facem noi este să eliminăm apa într-un
ritm extrem de lent. De fapt, ritmul pe care ea îl are, să se evapore.
Cecilia Caragea: Într-un ritm natural.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da, adică sunt produse la care poate să ia două-trei săptămâni.
Cecilia Caragea: Așadar, este vorba de produse pentru care este nevoie de mult timp pentru a le prepara.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Da! Și, în tot acest timp, mierea, cumva, se îmbibă de savoarea
fructului. Deci este o chimie între cele două, poate o alchimie…
Cecilia Caragea: Între miere și fruct, da.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Și savoarea fructului este surprinzător pusă în evidență de miere.
Cecilia Caragea: Știm că mierea este un foarte bun conservant!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
În cazul nostru, zaharurile din miere sunt cele care păstrează
produsul. Și nu este nevoie de nimic altceva, produsele nu au niciun alt
fel de conservant, de ceva chimic…
Cecilia Caragea: Aditiv, colorant…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Totul este fruct și miere!
Cecilia Caragea: Așadar, fructele proaspete, crude,
pe care noi, de exemplu, adăugăm miere, acasă, atunci când ne facem o
salată de fructe, lasă apă. Ceea ce faceți dumneavoastră este: fructele
proaspete, crude, în combinație cu mierea, le supuneți unor procese de
eliminare a apei, în mod natural.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Acesta este tot procesul! Deci nu este… când spui proces, ar trebui să
fie ceva foarte special, ceva chimic… Nu! Procesul este simplu, este
firesc… Seamănă foarte mult cu ceea ce fac albinele în stup când prepară
mierea. Noi ținem produsul, amestecul, la o temperatură de 30 și ceva
de grade și ajutăm acest amestec, într-o atmosferă de umiditate
controlată, deci într-o atmosferă foarte uscată, să evapore apa, să
elibereze apa…
Cecilia Caragea: Ați spus că este ceva simplu. Vă
cred! Dar, ca să realizezi acele lucruri simple, nu este întotdeauna
foarte ușor. De exemplu, în stup, albinuțele țin cald, dau din aripi,
astfel încât mierea să ajungă să nu fie cu foarte multă apă în ea.
Înțeleg că… ceva asemănător faceți și dumneavoastră, dar dumneavoastră
aveți nevoie, totuși, de niște utilaje. Știu că ați construit o hală.
Deci nu cred că este chiar așa de simplu!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Aparent este simplu, într-adevăr. Am construit, într-adevăr, o hală,
avem utilaje, pe care a trebuit să le construim… Nu le-am făcut noi. Din
fericire, am găsit colaboratorii care să poată să facă acest lucru.
Cecilia Caragea: Deci ați găsit pe cineva care să facă aceste utilaje după cum ați solicitat dumneavoastră.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!
Cecilia Caragea: Este vorba de români care au făcut…?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da, da! Persoane din generația veche, care lucrează atât inoxul… și fac și adaptări electronice.
Cecilia Caragea: Și a fost dificil?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Pentru ei, să le construiască, sau pentru noi, să găsim formula?
Cecilia Caragea: Presupun că a fost dificil, totuși,
și pentru dumneavoastră, și pentru ei. Pentru că dumneavoastră trebuia
să vă dați seama la ce soluție tehnică doriți să ajungeți, să comunicați
acest lucru, ei să înțeleagă și apoi să construiască, efectiv, nu?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Ca orice lucru nou, are nevoie de multe etape. A fost nevoie de o primă
etapă, în care noi ne-am bătut foarte mult capul să știm ce vrem! Și
abia după aceea am putut să mergem să cerem anumite lucruri. Dar,
bineînțeles, încă lucrăm la ele. Adică lucrăm cu ele, dar mereu mai
apare câte ceva… un parametru de care trebuie să ținem cont, o anumită
caracteristică…
Cecilia Caragea: Da, trebuie să știi ce să ceri și apoi să urmărești dacă nu cumva mai vrei o îmbunătățire.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Bineînțeles!
Cecilia Caragea: Și ați reușit să aveți utilajele de care aveați nevoie să începeți producția…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Da! Oricum, partea aceasta de utilaje a fost doar un aspect al
problemei. Au fost multe altele de rezolvat. La început, am crezut că
avem nevoie de un spațiu mic în care să producem Meliniș-urile, dar, în
timp, ne-am dat seama că, ca să putem îndeplini toate cerințele DSV-ului
și tot ceea ce este necesar… până la urmă a ieșit o hală de 300 de
metri pătrați, care a trebuit construită… și nu e ușor de făcut lucrul
acesta… Pe lângă hală, a fost partea de brevetare, care nici ea n-a
fost simplă. Sunt lucruri care durează, se fac pe parcursul a niște ani…
Și, în momentul în care am început producția și credeam că este totul
gata, adică aveam agrementarea DSV, aveam brevetul, aveam hala…
Cecilia Caragea: Utilajele…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
O parte din utilaje, într-o variantă mai simplă le-am avut la început…
Noi am crezut că, OK, am făcut ce era mai greu și acum urmează să
începem să producem Meliniș-uri. N-a fost deloc așa, pentru că nu este
ușor să introduci pe piață un produs nou. Chiar dacă este un produs
sănătos, trebuie să putem explica despre ce este vorba, ce înseamnă, de
ce este sănătos… Și, ca să educăm piața pentru un produs nou, e nevoie
de timp, e nevoie de…
Cecilia Caragea: De muncă, de inspirație…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Exact! Meliniș-ul are ceva foarte special! În general, te aștepți ca
produsele care sunt bune pentru sănătate, care fac bine să fie ceva
amar, neplăcut la gust, pe care să te forțezi să-l iei. Nu e cazul la
Meliniș-uri! Ele sunt ceva care ne ajută să fim mai sănătoși, să ne
păstrăm sănătatea, dar sunt și niște delicatese.
Cecilia Caragea: Sunt bune, sunt dulci…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Nu numai că sunt dulci, sunt foarte aromate.
Cecilia Caragea: Parfumate, așa, cumva…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Da, sunt foarte parfumate! Mierea ia, cumva, tot ce e mai bun din aroma
și savoarea fructului și o păstrează, o pune în evidență. Și, atunci,
ele sunt și niște delicatese, ceea ce este un lucru extrem de rar pentru
un produs, să fie o delicatesă…
Cecilia Caragea: Și bun, și sănătos!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Exact! Produsele noastre conțin miere. Mierea este dulce… Și sunt
persoane care, la un moment dat, ne spun: „Produsele voastre sunt prea
dulci!”
Cecilia Caragea: Dulci ca mierea!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Sunt dulci ca mierea, bineînțeles! Mierea este un cu totul alt dulce.
Adică, spre deosebire de zahăr și chiar de produsele pe bază de fructoză
și alte lucruri care se folosesc ca îndulcitori, mierea este un produs
pe care corpul nostru, natura știe să-l proceseze.
Cecilia Caragea: Deci este ceva prietenos…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Și chiar persoane care au probleme de glicemie, în momentul în care
consumă miere, Meliniș-uri, cu moderație, de fapt, la un moment dat,
ajung să regleze… bineînțeles, controlând tot timpul și văzând ce se
întâmplă acolo… Își dau seama că, în timp, consumul de miere și de
Meliniș le face bine.
Cecilia Caragea: Chiar există studii despre miere,
că, dacă începi să consumi miere în loc de zahăr, în timp, nu ajungi la
hiperglicemie, nu ajungi la diabet. Este o recomandare extrem de
importantă! Cei care știu că s-ar putea să dezvolte o asemenea afecțiune
gravă au recomandarea de a consuma miere în loc de zahăr. Și, cu cât
mai repede faci această trecere de la zahăr la miere, la dulciuri
sănătoase, e cu atât mai bine pentru sănătatea ta. Și toate aceste
lucruri sunt dovedite. Și e acel lucru simplu, pe care-l știm cu toții:
prevenția este mult mai bună!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Și moderația!
Cecilia Caragea: Și moderația, da!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Și, până la urmă, faptul că sunt dulci te împiedică să mănânci mult.
Nici miere nu poți să mînânci cu lingura. Iei un pic. Este o delicatesă!
Se mănâncă… se ia câte puțin.
Cecilia Caragea: Corect! Prevenția și moderația!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Copiilor le plac foarte mult. Sunt copii care nu consumă, de exemplu,
gemuri sau nu consumă dulcețuri. Nu au… Cred că n-au acea savoare… Nu
știu neapărat să spun de ce, dar mulți bunici sau părinți ne-au semnalat
acest lucru… Meliniș-urile le plac. Sau copii care nu consumă cătină
sau…
Cecilia Caragea: Bine, cătina are și un gust mai deosebit, e greu să îți placă…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Așa este! E un fruct dur, nu e deloc prietenos, nici pentru adulți, mai
ales pentru copii. Măcar adulții știu că fac un efort pentru sănătate…
Cecilia Caragea: Știu, dar e destul de mare efortul pe care trebuie să-l facă.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Așa este! Dar produsele noastre pe bază de cătină sunt prietenoase,
adică am putea spune că am îmblânzit, cumva, gustul cătinei și sunt
plăcute!
Cecilia Caragea: Deci aveți și Meliniș de cătină! Apropo: ce varietate de Meliniș-uri aveți?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: E foarte largă varietatea. În special fructele de pădure: afine, mure, zmeură. Nu de mult, avem aronia, goji. Chiar dacă sunt fructe exotice, acestea sunt, toate, produse la noi, mă refer la aronia și la goji, din plantații ecologice. Apoi Meliniș de gutui, de pere… de vișine… e unul dintre cele mai apreciate.
Cecilia Caragea: De piersici, de caise am văzut că aveți…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Și cătină.
La cătină chiar avem mai multe variante. Este unul din fructele pe care
le-am lucrat în mod special. La început, am avut probleme, pentru că
este greu de prelucrat. Era nevoie să le scoatem sâmburii, pentru că
sunt tari, sunt duri, nu sunt deloc plăcuți. Numai că… cătina, din
fericire, are și mult ulei, dar acest ulei pe noi ne împiedica să
procesăm așa cum ne-am fi dorit, pentru că uleiul se ridică la suprafață
și împedică evaporarea apei. Dar, până la urmă, am găsit soluții. Și
avem chiar mai multe produse pe bază de cătină. Avem și cu miere
polifloră, avem și cu miere de salcâm.
Cecilia Caragea: Și, dintre toate sortimentele, care se vinde cel mai bine?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Meliniș-ul de trandafiri!
Trandafirii au un loc special, o dată, în inima noastră, după aceea…
plantația de trandafiri este a noastră, deci noi îi culegem. Nu numai
pentru noi este foarte bun, ci este extrem de apreciat de toată lumea,
pentru că este foarte aromat. Toată savoarea aceea, tot parfumul
trandafirului de Damasc este îmbibat, este captat de miere.
Cecilia Caragea: Așadar, nu este vorba doar de fructe proaspete, crude în miere, ci și de petale de trandafiri în miere!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Da, noi venim cu o tehnologie pe care o putem folosi în extrem de multe
locuri. Ea deschide niște căi, este un alt fel de proces de conservare,
care, foarte probabil, mai târziu, o să fie folosit în tot felul de
produse, mai ales legate de sănătate.
Cecilia Caragea: Deja încep să simt că v-ați gândit la diferite utilizări ulterioare.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Aceste dezvoltări chiar au venit peste noi. Adică, înainte să ne
gândim, au venit ele la noi. La un moment dat, lucrând la un amestec de
miere cu cătină, ni s-a întâmplat ceva ce n-am fi vrut să se întâmple:
au fermentat. La început, ni s-a părut că este un dezastru… dar, până la
urmă, am reușit să stabilizăm produsul. Pentru că era altceva… nu se
punea problema să-l comercializăm. Trebuia să facem ceva cu el. Ne-am
uitat, era bun de consum, am început să-l consumăm și ne-am dat seama,
după niște luni de consum intens, că sunt beneficii cu totul și cu totul
deosebite în urma consumului acestui produs.
Cecilia Caragea: Deci dumneavoastră ceea ce
încercați să faceți în producția Meliniș-urilor este să opriți procesul
de fermentare a fructelor în miere.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Mai mult decât atât, să nu ajungem… Cel puțin, inițial, asta încercam,
să nu cumva să ajungă să fermenteze, pentru că nouă ni se părea că este
ceva de nedorit. Noi, între timp și chiar în momentele acelea în care
încercam, din toate puterile, să nu se întâmple lucrul acesta, citeam
cât de importantă este fermentația, cât de multe beneficii aduce
sănătății și mai ales sănătății digestive. Dar nu făceam legătura!
De-abia după aceea ne-am dat seama… aici, tot ceea ce se întâmplă atât
de extraordinar este legat de fermentație.
Cecilia Caragea: S-a întâmplat, la un moment dat, acest accident, a fermentat o tranșă de cătină pusă în miere, accidental, și ați început să o consumați dumneavoastră, în familie.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!
Cecilia Caragea: Era puțin cam acrișoară…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Puțin acrișoară… era plăcută!
Cecilia Caragea: Totuși, plăcută!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Totuși, plăcută, da. După ce a fermentat acest produs, ne-am dat seama
că, de fapt, se deschide o nouă cale, că avem, în continuare, extrem de
mult de explorat. Am început prin a produce acest nou Meliniș, dar e o
gamă specială, este o gamă pe care am denumit-o Hebe.
Aici, borcanele sunt mai mari, pentru că, în mod normal, este nevoie de
o cură, de a lua pe termen lung. Beneficiile, ca la orice produs
natural, se văd în timp. Am observat că, pur și simplu, partea de
digestie funcționa mai bine, după aceea, că aveam mai multă energie… în
momentul în care făceam sport, ne reveneam mai ușor după niște exerciții
mai grele, după niște drumeții mai intense… Ne-am dat seama că, pur și
simplu, ne simțim mai bine! Pe partea de digestie au apărut
îmbunătățiri. După aceea, în momentul în care mergeam pe munte, ne
mișcam mult mai bine, ne reveneam mult mai ușor. La fel, după schi…
Partea de concentrare mentală… puteam să lucrăm mult mai mult, capul era
mai limpede. Toate acestea sunt niște lucruri care, într-un fel, par
mărunte, dar sunt extrem de importante. Cumva, ne ajută, pur și simplu,
să ne menținem… Chiar în situații dificile și de lucru intens… ne dau
energie!
Cecilia Caragea: E o doză de energie, o doză de sănătate!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Da! După aceea, lucrurile s-au dus și mai departe, pentru că am
observat efecte legate de piele, de sănătatea și de calitatea pielii…
Cecilia Caragea: Cătina, în mod tradițional, știm, e bună pentru piele.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Așa este! Noi o recomandăm atât intern, cât și extern. Ni s-a părut
extrem de important, la un moment dat, să nu folosim doar intern cătina
în miere, ci să începem să o folosim și extern.
Cecilia Caragea: Pentru că, atunci, vom fi și sănătoase, și frumoase!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Din fericire, da! E ceva cu totul special, deci nu este o cremă obișnuită ceea ce facem noi.
Cecilia Caragea: Deci ați lansat primul produs cosmetic…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Pe bază de cătină și miere. Dar, foarte important, este un produs fermentat. Aceasta îl face foarte special!
Cecilia Caragea: Deci cătină fermentată în miere.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!
Cecilia Caragea: Altceva mai conține acest produs?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Nu.
Cecilia Caragea: Deci este vorba tot de un produs curat, să spunem așa.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Da, nu folosim niciun fel de suporți, care se folosesc, în mod normal,
în cosmetică. Este doar principiul activ. De aceea, se și aplică într-un
mod cu totul deosebit. Ea, fiind doar cătină și miere, arată… maro. Nu
suntem obișnuiți să dăm cu ceva maro pe piele! Și aici deschidem drumuri
noi, pentru că modul de utilizare este foarte diferit. Se ia foarte
puțin din cremă și se diluează în apă. Modul de aplicare este ceva de
genul următor: foarte puțin pe un deget, mâna cealaltă umezită în apă,
se dizolvă acel ceva puțin în apă, rezultă o soluție… acea soluție o
folosim pe piele. O putem da pe față, o putem da pe mâini sau pe orice
altă zonă a pielii considerăm că avem nevoie. În mod normal, se poate
greși, încerci să-ți dai mult și normal că nu e deloc plăcut… și
culoarea este maro… și e lipicioasă…
Cecilia Caragea: Senzația e…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
E un pic neplăcută. Dar acestea sunt informații că am folosit prea mult
și că soluția aceea pe care avem nevoie să o dăm trebuie să fie mult
mai diluată.
Cecilia Caragea: Spuneați că nu conține decât cătină
fermentată în miere, nimic altceva. Atunci, care este termenul de
valabilitate al acestui produs?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: La toate produsele noastre, termenul de valabilitate este de doi ani, ca la orice produse pe bază de miere.
Cecilia Caragea: Pentru că știm că aceasta este reglementarea legală la tot ce ține de miere.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Dar, pe de altă parte, mierea este un produs care știm că, de fapt, nu
se degradează. Este și situația produselor noastre. Dar suntem obligați
de DSV și de cerințele legale să punem un termen de valabilitate de doi
ani.
Cecilia Caragea: Doi ani, toate produsele, și cele alimentare, și acest produs cosmetic.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!
Cecilia Caragea: Așadar, toate produsele
dumneavoastră au un termen de valabilitate de doi ani… Și ele cum se
păstrează? Noi, acasă, cum le ținem? În cămară, în frigider? Produsul
cosmetic trebuie ținut la rece sau nu?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Toate se păstrează la temperatura camerei. În cămară, poate să fie
foarte bine, dacă nu e o cămară rece. Dar temperatura camerei e ideală, e
temperatura la care se păstrează mierea, în mod normal. În frigider…
chiar nu le face bine, pentru că mierea tinde să cristalizeze și,
atunci, e un pic neplăcut. Noi chiar… produsele pe bază de miere
polifloră le obligăm să cristalizeze foarte fin, de la început, tocmai
ca să nu se facă acele cristale mari, grosiere, care nu sunt deloc
plăcute. De aceea, toate produsele au denumirea de cremă, toate
produsele pe bază de miere polifloră se numesc și cremă.
Cecilia Caragea: Pentru că le supuneți unui proces de cristalizare controlată, astfel încât să fie acolo un cristal mic.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!
Cecilia Caragea: Fin, plăcut…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Fin. Și această textură se păstrează în timp. Aceste produse din miere
polifloră sub formă de cremă au o consistență mai degrabă de șerbet,
șerbetul acela pe care-l știam de pe vremea bunicilor. Aceea e
consistența. Dar este doar miere… și în cazul acesta.
Cecilia Caragea: Așadar, există produse pe care le
preparați cu miere de salcâm și se numesc, pur și simplu… Meliniș de
vișine… adică vișine în miere. Dar am văzut că aveți și produse pe care
scrie miere cremă. Și asta înseamnă că este vorba de miere polifloră, pe
care ați utilizat-o în acest produs. Deci fructe în miere polifloră,
care, pe lângă faptul că sunt supuse acestui proces, fără fierbere, fără
uscare, eliminarea apei în mod controlat, în timp, este vorba și de
acest proces de cristalizare controlată.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Este un procedeu foarte cunoscut în afară, în Vest, este foarte folosit. La noi a pătruns destul de recent…
Cecilia Caragea: Această cristalizare controlată… Și, apropo de materia primă, de miere și de fructe, cu ce furnizori lucrați?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Încercăm să găsim produse cât mai sănătoase, cât mai curate. Din
această cauză, în momentul de față, folosim doar miere ecologică, în
toate produsele. Chiar dacă produsul nu are certificarea ecologică…
Pentru o parte din produse avem certificarea ecologică, dar nu pentru
toate. Dar în toate produsele folosim miere ecologică. Pentru că așa
suntem siguri și vrem să fie și clienții noștri siguri.
Cecilia Caragea: Și presupun că miere ecologică românească.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Bineînțeles!
Cecilia Caragea: Și fructele?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Și fructele, la fel, încercăm să fie de la producătorii locali cât mai
aproape de noi, dar se întâmplă, câteodată, să mergem și mai departe, în
funcție de ce reușim să găsim în zonă.
Cecilia Caragea: Și plantația de trandafiri o aveți chiar dumneavoastră!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da!
Cecilia Caragea: Deci ați reușit să faceți un lanț, întrucâtva, să aveți plantație de trandafiri și această unitate de producție.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Dacă fructe găseam în altă parte, legat de trandafiri… era mai delicat.
Și-atunci am preferat să avem plantația noastră. E și ceva cu totul
special, în momentul în care înfloresc trandafirii, după aceea, în
momentul în care îi procesăm… Este atât de plăcut să lucrezi în parfumul
acela, toată hala este îmbibată de mirosul lor…
Cecilia Caragea: Deci, pe lângă faptul că ați
inventat, ați elaborat, ați implementat această metodă de producere a
acestor dulciuri sănătoase, v-ați spus… „de ce să nu facem și o
plantație de trandafiri?”
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Zona, aici, este extrem de frumoasă, suntem în mijlocul unei păduri
imense și cred că e un loc minunat pentru o plantație de trandafiri.
Suntem aproape de Dealu Mare, de Dealurile Istriței, sunt extrem de
multe plantații legate de vin, foarte mult legate de vin…
Cecilia Caragea: Da, e cunoscută zona!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Și noi avem plantația noastră de trandafiri, din care nu facem vin,
facem Meliniș-uri. Dar, ca idee, este o idee cu care cochetăm foarte
mult și ne gândim că poate, în viitor, acest Meliniș să și-l poată face
oamenii… cei care au plantații de diferite fructe. Această idee, în
care, imediat, din plantație, să ajungi să ai un produs, cum pentru vii
este vinul… ar putea fi folosită și această tehnologie Meliniș. Cumva,
producătorii, să zicem, de fructe de pădure sau mici, mijlocii
producători de alte fructe…
Cecilia Caragea: Care au livezi…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Care au livezi, da… să aibă o mică unitate de producție în care să
poată să conserve fructele în miere. Credem că s-ar putea dezvolta
foarte frumos această idee, pentru că avem foarte multă miere, care, din
păcate, pleacă la export la prețuri mici, avem foarte multe fructe,
cărora nu le dăm deloc valoare. Dar am putea produce aici ceva care să
aibă valoare. Și Meliniș-ul ar putea fi una dintre idei, una dintre
soluții.
Cecilia Caragea: Da, este problema României: avem
materie primă, pe care o exportăm, dar ar trebui să facem noi diferite
produse de calitate cu acea materie primă.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Exact!
Cecilia Caragea: Cu miere și cu fructe!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Exact! Și Meliniș-ul vine și deschide direcții! Adică… ceea ce face, de
fapt, este că propune o metodă de conservare. După aceea, sunt
nenumărate variante în care se poate folosi acest lucru. Noi am venit cu
partea aceasta de delicatese, la început, pentru că… cu ea „ne-am
jucat”, ne plăceau, am dus lucrurile în direcția aceasta, dar sunt multe
alte direcții în care se poate duce.
Cecilia Caragea: Pe zona de sănătate, după cum spuneați, cu toate acele produse fermentate, pe zona de frumusețe, cu produse cosmetice…
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Idei avem…
Cecilia Caragea: Și putere de muncă!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Din fericire! De exemplu, pe partea de produse cosmetice, foarte
probabil o să dezvoltăm aceste produse, o să vrem să facem combinații,
de exemplu, cu trandafiri sau cu alte fructe extrem de benefice pielii,
sănătății. Ceea ce ne mai dorim, iarăși, este să fie studiate produsele,
mai ales cele fermentate, să înceapă să fie în atenția specialiștilor…
Cecilia Caragea: Din sănătate, din frumusețe… Ați început asemenea colaborări?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Avem. În momentul de față, este în desfășurare un studiu pe partea de
Parkinson, care are rezultate foarte frumoase în momentul de față. Se
studiază îmbunătățirea digestiei și a stării de bine. În momentul de
față, avem deja începute două colaborări. Una este cu Catedra de
Nutriție de la Facultatea de Medicină din Cluj… și un alt studiu clinic,
care este în desfășurare în București. Ceea ce ne dorim noi, pe viitor,
este să fie multe alte studii!
Cecilia Caragea: Da, să sperăm că vor fi din ce în ce mai multe studii, pentru că sunt produse care merită!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! În momentul de față, ele sunt doar pe plan național, ne-am dori să ieșim cu ele și afară, pentru că este mare nevoie de…
Cecilia Caragea: Dulciuri sănătoase!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș:
Da! Este un produs românesc, care în momentul de față este doar în
România. Este un produs cu care se poate ieși afară, este un produs
valoros.
Cecilia Caragea: Și vă gândiți să mergeți la târguri, în alte țări?
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Sunt târgurile acestea foarte mari de prezentare de produse, o să vrem să mergem… să vedem ce se întâmplă, cum sunt primite.
Cecilia Caragea: Deci vă doriți, așa, încet-încet, să ieșiți cu aceste produse și pe piața externă.
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Da! Da, pentru că dăm cu totul altă valoare atât mierii, cât și fructelor românești!
Cecilia Caragea: Vă dorim mult succes! Bineînțeles, așteptăm cu nerăbdare să lansați și alte produse și să pătrundeți și pe alte piețe!
Daciana Tarași, fizician, antreprenor și cofondator Meliniș: Așa să fie! Să vă audă cineva acolo sus!
Cecilia Caragea: Așa să fie ! https://accmediachannel.ro/emisiuni/arena-invingatorilor-daciana-tarasi-fizician-antreprenor-si-cofondator-melinis/