In bucataria romaneasca, mararul este folosit, din cele mai vechi timpuri, pentru aroma sa. Se adauga in ciorbe, salate, sosuri sau la muraturi. Insa mararul merita mai multa atentie, pentru ca are si numeroase alte calitati. Continutul de minerale ii confera mararului numeroase proprietati medicinale. Prin folosirea frecventa in alimentatie, mararul amelioreaza problemele digestive, imbunatatind activitatea sistemului intestinal, regland eliminarea urinei si a substantelor toxice din organism.
Mararul este o sursa vegetala de calciu, deloc de neglijat pentru intarirea sistemului osos. Preparatele din seminte de marar, aplicate extern in cataplasme, pot fi folosite pentru vindecarea infectiilor. Semintele, frunzele sau tulpinile de marar, mestecate, ajuta la tratarea multor afectiuni gingivale si sunt recomandate in igiena orala adecvata, deoarece dezinfecteaza si distrug bacteriile de pe gingii sau dinti. Cu 2.000 de ani in urma, parintele medicinei, Hipocrate, recomanda ca dupa fiecare masa sa fie mestecate indelung cateva tulpini de marar.
Mararul este un remediu traditional pentru sughituri. Daca puneti o lingura de marar in putina apa care fierbe si beti amestecul, scapati rapid de sughit. Mararul mai este un puternic tonic fizic si psihic, combatand depresia. Continutul de fibre si apa recomanda mararul in curele de slabire, planta inlatura surplusul de grasime si aplatizeaza abdomenul. Mararul proaspat este bine sa fie adaugat in mancare chiar inainte ca aceasta sa fie gata. Expunerea la temperaturi ridicate il face sa-si piarda aroma.
Pentru perioada iernii, puteti congela cateva pungute cu marar sau puteti sa-l pastrati in stare uscata, intr-un borcan de sticla, inchis ermetic. Pentru toate calitatile lui, este bine sa-l aveti la indemana. Daca nu aveti propria gradina, apelati la un ghiveci, puneti-l la lumina, poate pe pervazul bucatariei. Alegeti un ghiveci suficient de mare, cu numeroase gauri pentru drenaj. Folositi un pamant nisipos si udati mararul des. Mararul este o planta anuala, deci va trebui sa o replantati. De fiecare data cand il folositi, rupeti varfurile mararului. In acest mod, se va regenera mult mai usor.
Calitatile terapeutice ale mararului au fost apreciate, din cele mai vechi timpuri, de egipteni, greci, chinezi, care-l foloseau in special pentru intarirea organismului, reglarea hormonala si inlaturarea efectelor batranetii. Nu-l uitati! O aroma speciala, un elixir al tineretii, feminitatii si frumusetii, mararul nu este de neglijat!http://www.daciccool.ro/sanatate-si-frumusete/remedii-naturale/6462-mararul-planta-tamaduitoare?fbclid=IwAR1Y3NhYMcyPrD1GTU9_eBtLl0vpWvaEKcSUeksds_B5jiVGkgNbjctRKR8