Cecilia Caragea: Știați că în Apuseni, în județul Alba, există o specie aparte de conifere, care-și schimbă acele? Da, există conifere care-și schimbă acele, tot așa cum copacii își schimbă frunzele, toamna. Este vorba de Larix decidua.
Există mai multe varietăți de Larix, dar cea care se găsește în Munții Apuseni este mai aparte. De ce? Pentru că, așa cum știm, Munții Apuseni nu sunt foarte înalți și, totuși, în localitatea Vidolm din județul Alba se găsește o pădure de Larix decidua. Este numită Laricetul de la Vidolm. Este, de fapt, Rezervația Botanică de Larice de la Vidolm. Este singura pădure de Larix decidua de la noi.
Larix decidua, care este cunoscut popular sub numele de larice sau de zadă, crește, de regulă, împreună cu alți copaci. Și, la noi, se mai găsește în Ceahlău, în Ciucaș, în Bucegi, în Lotru și, bineînțeles, în Apuseni. Însă doar în Apuseni găsim Larix decidua într-o pădure compactă, care crește în mod natural.
Laricele este un arbore deosebit. Are un lemn de o foarte bună calitate, un lemn foarte rezistent. Tradițional, podelele se făceau din larice, pentru că erau foarte rezistente. Și această pădure din Munții Apuseni este atât de deosebită tocmai pentru că se găsește la o înălțime nu foarte mare. Pentru că laricele crește, de regulă, la înălțimi mult mai mari. Se consideră că această pădure de la Vidolm, din Alba, este foarte veche, de mii și mii de ani, când temperaturile erau mult mai scăzute decât astăzi.
Și această pădure cred că merită să o vizitați! Apusenii sunt extraordinari, ascund adevărate minuni! Transilvania, România, în general, se bucură de o floră diversă extrem de bogată, pe care noi, în mod tradițional, am știut să o folosim, preparând ceaiuri și diferite remedii naturale.
De ce vă spun toate aceste lucruri astăzi? Pentru că am descoperit, de curând, brandul Larix, un brand de ceaiuri și de produse fitoterapeutice din plante medicinale culese din Transilvania. Compania, care și-a inspirat numele din vestitul Larix decidua, își are sediul la Sovata, o altă zonă extrem de frumoasă și extrem de bogată în plante medicinale, despre care vom vorbi, cu siguranță. Compania prelucrează, cu grijă, în principal, plante medicinale din Ardeal, dar nu numai. Realizează și diferite combinații din plante locale și plante din diferite alte zone. Găsiți produsele Larix în diferite magazine cu produse naturale și în diferite farmacii. Iar cei care sunt obișnuiți să-și comande online produsele necesare găsesc produse Larix pe emag.ro.
Eu v-aș recomanda să savurați un ceai Larix și, în acest timp, să vă pregătiți următoarea vacanță în Munții Apuseni! Și în itinerariul vostru să includeți neapărat și o vizită la rezervația de Larix de la Vidolm. De ce? O să vedeți că o să fie foarte interesant! Laricele, după cum spuneam, este extrem de interesant, arată foarte frumos. Rezervația de larice de la Vidolm chiar este folosită pentru a se obține semințe pentru arbuștii care vor fi folosiți, în viitor, decorativ. Și, apoi, ei arată foarte interesant. Așa cum știți, bradul are acele dispuse pe două linii, avem ramura, stânga și dreapta, avem două rânduri de ace, frumos aliniate. În cazul laricelui, acele sunt dispuse în spirală pe ramură și toamna se îngălbenesc. Dacă treceți toamna printr-o zonă cu larice, o să vedeți un colorit foarte interesant, de galben care merge până la un galben-roșiatic. Și, până la urmă, este foarte interesant să vezi conifere care își schimbă acele, nu?
Eu vă mulțumesc tare mult pentru că urmăriți emisiunea pe care o realizez cu mare drag, în care încerc să vin cu noutăți, după cum vedeți, inclusiv cu sugestii de călătorie, în care încerc să vă prezint noi produse românești.
Vă mulțumesc tare mult încă o dată și nu uitați: mergeți în Apuseni! Această rezervație de larice de la Vidolm o găsiți pe drumul de la Câmpeni înspre Turda, pe Valea Arieșului. Și, până să ajungeți în Turda, cum mergeți dinspre Câmpeni, o să vedeți că dați în drumul Buru – Aiud. Și o luați pe acest drum Buru – Aiud, care a și fost renovat, așadar, este un drum bun, și puteți să vedeți niște lucruri extraordinare! Pentru că veți vedea Munții Trascău, veți trece prin Rimetea, o localitate în care cu siguranță vă veți opri să vă faceți poze, pentru că este foarte, foarte frumoasă, și apoi veți trece și pe la Cheile Aiudului. Poate că nu sunt Cheile Aiudului atât de celebre, dar sunt extrem de frumoase! O să vedeți că merită să faceți acest drum! De la Câmpeni, o luați înspre Turda, după cum spuneam. O să treceți prin comuna Ocoliș, prin satul Vidolm, unde este această pădure de Larix. Și, apoi, mergeți mai departe, până când dați de drumul Buru – Aiud. Vă recomand din toată inima să faceți și acest drum Buru – Aiud! O să vă placă, cu siguranță!
Și, până atunci, savurați un ceai Larix! Vă mulțumesc tare mult și vă doresc vacanță plăcută!
Mai multe despre beneficiile ceaiurilor şi produselor Larix puteți afla pe www.larix.ro. Ceaiurile Larix le găsiţi în magazinele cu produse naturale, în diferite farmacii sau online pe emag.ro.