Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când ții post negru 3 zile? După 12 ore nivelul zahărului va scădea vertiginos, ceea ce îți va îmbunătăți metabolismul. După 24 de ore, corpul tău va începe să ardă celulele grase pe post de combustibil, acest proces numindu-se ketoză.
După 30 de ore, se va intra în starea numită autofagie, unde se vor consuma celulele tale nesănătoase, astfel încât să ți se detoxifice întru totul corpul.
După 35 de ore se va activa hormonul de creștere, simțindu-se foarte puternic. După 48 de ore, creierul tău va elibera factorul neurotrofic, îmbunătățindu-și Concentrarea și Memoria, și de îndată ce ajungi la 72 de ore vei începe să produci noi celule stem, ceea ce îți va repara întregul organism, și te vei simți în cea mai bună formă a ta!
⬛️ Postul Negru de 3 zile – un Adevărat Miracol pentru organism
Ce se întâmplă cu corpul tău atunci când ții post negru 3 zile?
După 12 ore nivelul zahărului va scădea vertiginos, ceea ce îți va îmbunătăți metabolismul.
După 24 de ore, corpul tău va începe să ardă celulele grase pe post de combustibil, acest proces numindu-se ketoză.
După 30 de ore, se va intra în starea numită autofagie, unde se vor consuma celulele tale nesănătoase, astfel încât să ți se detoxifice întru totul corpul.
După 35 de ore se va activa hormonul de creștere, simțindu-se foarte puternic.
După 48 de ore, creierul tău va elibera factorul neurotrofic, îmbunătățindu-și Concentrarea și Memoria, și ...
După 72 de ore vei începe să produci noi celule stem, ceea ce îți va repara întregul organism, și te vei simți în cea mai bună formă a ta!
Cum să ţii corect postul negru.
10 reguli ale părintelui Argatu: ce să faci ca să nu „râdă“ diavolul de tine, de ce e interzisă cearta şi de ce nu e bine să dormi în post.
Părintele Ilarion Argatu, unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai României, recunoscut pentru numeroasele exorcizări pe care le săvârşea, căutat de credincioşi din ţară şi din străinătate, ne-a lăsat câteva învăţături pentru cea mai importantă perioadă din viaţa creştinilor: postul.
Părintele ne învaţă, din propria experienţă, cum să ajunăm, de ce este important să ne abţinem şi de la fapte rele, nu numai de la mâncare, dar şi cum să evităm ispitele. Părintele Ilarion Argatu spune şi de ce este bine să ducem postul până la capăt, dacă tot am pornit pe acest drum şi de ce nu trebuie să mergi în vizite în acea zi. În cartea „Pe treptele suirii către cer”, ediţia a II-a, 2007, părintele îi învaţă de bunii creştini ce reguli trebuie să respecte la ajunare. De asemenea, ne învaţă şi când să începem să ajunăm: postul negru (lipsa completă de mâncare sau băutură) începe la ora 18.00 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post la ora 24.00.
În ziua în care ajunezi sau ţii post negru nu mănânci nimic toată ziua.
În zilele de post, nu trebuie să te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă. Îţi învingi orgoliile, îţi stăpâneşti firea, treci cu vederea orice umbră a răului sau a răutăţii cuiva, rabzi şi ierţi orice. Altfel, ţi-a “furat” diavolul postul, degeaba mai posteşti.
Postul nu este numai abţinere de la mâncare şi băutură, ci şi abţinere de la orice păcat şi răutate.
Nu trebuie să dormi în ziua postului, pentru ca nu cumva, diavolul să “râdă” că ai vrut să treacă mai uşor şi mai repede postul ca să nu simţi osteneala şi greutatea lui.
Nu te duci în vizite în ziua când posteşti, pentru a nu fi servit cu ceva de mâncare şi să te descoperi că posteşti. Când posteşti, nu trebuie să spui la nimeni şi să nu ştie nimeni, adică „când posteşti închide-te în cămara ta, ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti”.
Mâncarea pe care ar fi trebuit s-o mănânci în acea zi împarte-o la săraci, n-o păstra pentru când ai să termini de postit. Diavolii pot să râdă şi să zică că ai făcut economie sau că ai recuperat ce trebuia să consumi. Postul întotdeauna trebuie însoţit de milostenie. Dacă eşti sărac, măcar o felie de pâine dă celui flămând.
Dacă te simţi slăbit şi simţi că nu mai poţi duce postul, poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de aghiazmă.
Dacă nu poţi duce postul toată ziua şi-l întrerupi, atunci nu mânca mai mult decât o singură masă şi tot de post. Dacă ai mâncat prea mult diavolii ţi-au furat postul, spunând că ai mâncat cât pentru toată ziua în care ai postit.
Nu poţi întrerupe postul la orice oră. Dacă ţii post pentru izbăvire de vrăji şi descântece, pentru că vrăjitorii au anumite ore când îi trimit pe diavoli la treabă, trebuie să ţii cont de acest lucru. Unii trimit la ora 15.00, alţii la ora 18.00, la ora 21.00, la ora 24.00. Trebuie să duci postul până la aceste ore pentru ca să te găsească în post şi să poţi respinge loviturile vrăjitorilor.
Postul-ajunare începe la ora 18.00 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post la ora 24.00. Cine nu poate duce până la ora 24, se poate opri aşa cum am arătat, la ora 15.00, la ora 18.00, la ora 21.00. Ora până la care duci postul reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos, şi anume: la ora 12.00 – a fost răstignit; la ora 15.00 – şi-a dat duhul pe Cruce; la ora 18.00- a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat; la ora 21.00- s-a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită; la ora 24.00 – s-a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad.
Cine a fost părintele Ilarion Argatu?
Părintele Ilarion Argatu s-a născut într-o familie numeroasă, primind la botez numele de Ioan. Tatăl său, Alexandru, aşa cum îşi va boteza şi părintele Ilarion un fiu, a îndeplinit functia de primar în comuna Valea Glodului, vreme de 16 ani. Rămânând văduv, şi-a rânduit copiii, iar mai apoi s-a retras la Mănăstirea Neamţ, unde s-a şi călugărit.
Tânărul Ioan a urmat şcoala primară din localitatea natală, în Valea Glodului, iar mai apoi, îndemat de unchiul său, părintele Epifanie Crăciun, stareţ al Mănăstirii Cocoş, din Dobrogea, s-a înscris la Seminarul Teologic din Dorohoi. Terminând seminarul, Ioan va urma şi cursurile Facultăţii de Teologie din Cernăuţi. Simultan, Ioan Argatu a urmat şi cursurile Şcolii Militare din Bacău, ajungând sublocotenent. Dupa facultate, Ioan Argatu se va înrola în armată, undeva la graniţa cu Ungaria.
În ziua de 10 noiembrie 1940, Ioan Argatu se căsătoreşte cu Georgeta, fiica preotului Sebastian Mihăilescu, din localitatea suceveana Oniceni. Împreună, cei doi soţi vor da nastere la cinci copii: Ştefan, Gabriela, Alexandru, Ioan şi Ana. În cele din urmă, cele doua fete vor ajunge preotese, iar cei trei băieţi vor ajunge preoţi.
A renunţat la haina militară pentru preoţie
Renunţând la serviciul militar, Ioan Argatu îşi depune dosarul pentru a fi hirotonit preot, pe seama localităţii Oniceni. Astfel, în anul 1940, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, tânărul Ioan va fi hirotonit preot, slujind împreună cu socrul său, care era deja preot în acel sat.
În anul 1972, părintele Ioan Argatu rămâne vaduv. La mai puţin de un an, în luna ianuarie 1973, el se va călugări la Mănăstirea Antim, din Bucureşti, primind numele de Ilarion Argatu. După câţiva ani petrecuţi în Mănăstirea Căldăruşani, părintele s-a retras mai apoi, pentru ultimii 19 ani din viaţa sa, la Mănăstirea Cernica, unde nenumăraţi pelerini îi păşeau pragul.
Exorcizările de la Cernica
La Mănăstirea Cernica, părintele a săvârşit nenumărate exorcizări. Slujba de exorcizare începea cu Acatistul Domnului Iisus Hristos şi continua cu Sfânta Liturghie, cu Sfeştania de sfinţire a apei şi cu Taina Sfântului Maslu. La sfârşit, părintele citea Moliftele Sfântului Vasile cel Mare şi pe ale Sfântului Ioan Gură de Aur. După ţipete şi urlete inumane, omul posedat începea să se vaite puternic, ca în cele din urmă să cadă într-un somn adanc. După aceea, omul se trezea liniştit.
Cum se întrerupe postul negru
Cei care au ţinut o perioadă îndelungată postul
doar cu apă mărturisesc faptul că cea mai uşoară şi sigură revenire se
face consumând zeama mult diluata rezultată în urma fierberii şi
strecurării unei mici cantităţi de orez sau a unei mici cantităţi de
legume sau fructe.
Alţii sunt de părere că sucul din legume sau fructe crude, obţinut
la storcător, şi de asemenea diluat cu multă apă, ar fi cea mai bună şi
sănătoasă metodă de revenire.
Rămâne să vedeţi care dintre cele două variante vi se potriveşte mai
bine, poate ambele, însă în nici un caz nu riscaţi să consumaţi altceva
la primele mese.
Cum se întrerupe postul negru
Întreruperea unui post negru de durată poate fi dificilă. Este adevărat, mai ales în cazul în care aţi suferit de vreo formă de bulimie. Aceasta revenire, gestionata incorect, se aseamănă uneori cu o perioadă de agresiune. Nivelul la care îţi controlezi dependenta de mâncare va fi nivelul la care îţi controlezi viaţa. Este posibil să vă reîntoarceţi în lumea mâncatului şi să vă menţineţi acelaşi autocontrol câştigat în timpul postului total? Răspunsul este DA. Postind total aţi reuşit să vă autodominaţi, v-aţi dezvoltat autocontrolul şi capacitatea de a spune NU tentaţiilor. Când revine la activitate un sistem digestiv adormit, dorinţa de a mânca va fi intensă. Mirosurile şi texturile alimentelor vor spori atracţia faţă de mâncare fiind ACUM aspirate printr-un simt olfactiv şi gustativ foarte curat. Mâncatul va fi o experienţă total nouă. ACUM este momentul să vă arătaţi disciplina şi autocontrolul dobândite în perioada postului doar cu apă. Când corpul strigă ”Vreau mai mult!”, înţelepciunea şopteşte ”Ai mâncat destul”. Postul v-a învăţat un lucru foarte important: faptul ca satisfacţia nu vine odată cu umplerea stomacului ci prin menţinerea unei relaţii permanente cu Divinitatea. În primele şase zile mâncatul unor cantităţi mici de legume şi fructe crude va permite corpului să trezească în mod delicat sistemul digestiv. Toxinele acumulate vor începe să se mişte datorită efectului de măturare al fibrelor catifelate ale fructelor şi legumelor.
- Mâncaţi lent şi mestecaţi foarte bine mâncarea. Saliva are enzime care ajută digestia. 80% din amidon, 30% din proteine şi 10% din grăsimi pot fi digerate de către enzimele salivei.
- Nu mâncaţi mult! Redescoperiţi cantitatea de mâncare de care corpul vostru are nevoie pentru a trăi o viaţă sănătoasă, activa şi armonioasă. (La început chiar nu se poate mânca mult pentru că stomacul şi intestinele şi-au micşorat volumul în timpul postului doar cu apă. Puteţi să le păstraţi aşa sau să le forţaţi cu cantităţi mari de mâncare şi să revină la vechea formă, la fel şi foamea resimţită. )
- Consumaţi sucuri în perioada de trecere de la postul negru. Ele sunt un mod de hrănire gingaşă pentru sistemul digestiv. Mulţi continua să consume sucuri în dieta zilnică pentru tot parcursul vieţii. (Inutil să adaug, presupun, că nu este vorba de sucurile aflate în comerţ care au adaosuri de zaharuri, conservanţi sau sunt pasteurizate etc. Este vorba de sucul făcut în casă la storcător sau blender din crudităţi şi consumat imediat după ce a fost stors.)
- Continuaţi aceeaşi viaţa spirituală pe care aţi avut-o în timpul postului negru. Dumnezeu trebuie să fie părtaş la viaţa unui consumator de mâncare la fel cum a fost şi la cea de postitor.
- Auto-educati-vă în a începe un stil de viaţă cu mâncare sănătoasă. postul negru este un minunat nou început, o temelie pentru o viaţă cu o dietă sănătoasă.
- Învăţaţi să faceţi deosebirea între poftă şi foame. Nu mâncaţi niciodată împinşi de impulsuri emoţionale.
- Dacă aţi ţinut un post mai lung de 10 zile, perioada de acomodare trebuie să dureze câte 1 zi pentru fiecare 4 zile de post negru ţinute.
După postul doar cu apă intervine un fenomen interesant. ani de-a rândul v-aţi forţat corpul să tolereze mâncăruri nesănătoase. Acest ”antrenament” s-a şters din amintirea trupului vostru în timpul postului negru. corpul este ACUM curăţ precum cel al unui nou-născut. Deci trebuie să îl hrăniţi treptat cu acelaşi tip de grijă ca pentru un sistem digestiv revenit la sensibilitatea tinereţii. Când corpul este plin de toxine, sistemul de apărare nu este capabil să lucreze eficient. După postul negru sistemul natural de apărare este în plină formă şi îşi îndeplineşte din plin rolul dedicat lui. Percepţia mâncării nesănătoase este crescută; veţi observa imediat care este hrana de acest fel. Oricum vă veţi simţi sătui cu cantităţi mai mici de mâncare, iar când mâncaţi mult vă veţi simţi imediat lenţi şi obosiţi. O masă bogată, plină de grăsimi, sare, şi zaharuri procesate va cauza greaţă, dureri de cap şi o stare de slăbiciune. Pentru început o mână de fructe va fi absolut îndestulătoare. În plus, dacă sistemul digestiv va avea de lucru mai puţin, veţi avea o energie debordantă de cheltuit.
Ernest Gunther recomandăcă revenirea la alimentaţia obişnuită să fie făcută gradat, într-un acelaşi număr de zile cât a durat şi postul, începând cu supe foarte diluate în care s-au fiert legume sau cereale (de obicei morcov şi orez)
Valeriu Popa recomandă că revenirea din post să se facă cu alimente de protecţie şi în cantităţi mici, capabile să formeze încet-încet flora intestinală, enzimele viitoarelor funcţii digestive(de exemplu, se consumă 7 zile zeama de la 3 linguri de orez).
De obicei, Valeriu Popa recomanda 7 zile de revenire, perioada în
care se consuma în continuare 1 până la 1,5 litri de apă distilată
zilnic, la care se adăugă:
- în prima zi: zeama de la o lingură de orez fiert în 0,5 litri apa distilată timp de 10 minute
- în a doua zi: zeama de la 2 linguri de orez fiert în 0,5 litri apa distilată timp de 10 minute
- în a treia zi: zeama de la 3 linguri de orez fiert în 0,5 litri apa distilată timp de 10 minute
- în a patra zi: Se fierb 3 linguri de orez şi una de arpacaş
într-un litru de apă distilată, 10 minute. Se bea zeama şi se consuma
2-3 linguri de fiertura treptat, pe parcursul zilei.
- în a cincea zi: Se fierb 4 linguri de orez şi 2 linguri de arpacaş
într-un litru de apă distilată, 10 minute. Se consuma zeama şi jumătate
din fiertura pe parcursul zilei.
- în a şasea zi: Se fierb 4 linguri de orez şi 3 linguri de arpacaş
într-un litru de apă distilată, 10 minute. Se bea zeama şi se consuma
fiertura pe parcursul zilei.
- în a şaptea zi: Se fierb 5 linguri de orez şi 3 linguri de arpacaş
într-un litru de apă distilată, 10 minute. Se bea zeama şi se consuma
fiertura.
În cazul posturilor de 3-4 săptămâni şi mai mult,
perioada de revenire de 7 zile trebuie prelungită în funcţie de
organism. După aceasta, pacientul intra pe un regim echilibrat, specific
lui şi bolii respective.
Unui bolnav de cancer i-a prescris revenirea astfel: două linguri grâu încolţit, dat prin maşina de tocat, seara o banană, zeama de la compot de mere, fără miere şi miezul a 20 seminţe de dovleac.
Altui bolnav i-a indicat:• I zi - o lingură de orez fiert în 0,5 l apă distilată. Se bea zeama + 1,5 l apă distilată. Seara se mănâncă lingura de orez timp de o oră;• a II-a zi - 1-4 linguri de orez fiert în 0,5 l apă distilată. Apoi la 12.30: grâu, ţelină, mere râse.
Medicina isihastă recomandă ca prima zi să se consume o supă nefiartă de legume, cu nucă zdrobită, care se va strecura. A doua zi adăugaţi pesmet de grâu necopt, făcut din aluat de grâu zdrobit şi uscat la căldură de 30°, dar tot strecurat. Folosiţi această supă de sănătate cu foarte puţină sare, de mai multe ori/zi. După 3-4 zile, începeţi cu o supă ne strecurată, nu multă deodată. Cel puţin o lună regim nefiert, doar cu puţine lactate nefierte.
Ebba Waerland recomandă ca încetarea postului şi trecerea la alimentaţia normală trebuie făcute cu mare grijă. Se consumă piure de cartofi, lapte prins (nu acru), orez fiert în apă.
SUVORIN recomanda că revenirea din post să nu se facă brusc, ci gradat, ne întrerupând clismele şi băile circa 3 zile, deoarece continuă să iasă toxinele.
Ziua 1
- dimineaţă: iaurt (după ce s-a spălat bine gura).
- prânz: iaurt cu cartofi fierţi sau copţi.
- seară: nu se consuma nimic.
Între mese, ceaiuri.
Ziua 2
- dimineaţă: la ora 8 iaurt sau ceai cu miere şi lămâie; la ora 10 - un măr.
- prânz: la ora 12, supa de legume cu puţină sare şi suc de lămâie; la ora 16, 1/2 pahar suc de fructe.
- seară: cartofi copţi, 1-2 căţei usturoi şi puţină lămâie.
Între mese, ceaiuri.
Ziua 3
- dimineaţă: iaurt cu cereale; după două ore: salata de varză crudă cu ridichi şi lămâie; după 2 ore: un ceai călduţ.
- prânz: supa de zarzavat, cartofi fierţi în coajă şi salată de fructe cu lămâie.
- seară: piure cu usturoi, lămâie, zeama de fructe.
Ziua 4
- dimineaţă: pâine veche, salata de crudităţi.
- prânz: brânză de vaci cu usturoi, salată, supa de zarzavat, cartofi fierţi sau copţi cu puţin ulei şi fructe.
- seară: pilaf, macaroane cu sos de roşii, fructe şi ceai.
Nu se va mânca prea mult la nici o masă. Între mese se pot bea ceaiuri.
Atenţie! Carnea, ciupercile, lintea şi mazărea nu se vor consuma trei săptămâni după revenirea din post.
Dacă în perioada de revenire din post apar tulburări, reluăm 1-2 zile postul şi clismele, după care revenim la regimul alimentar specific perioadei de revenire.
Nicolae Veniamin recomandă ca în:
Prima zi:
- dimineaţa se ia o bucată de pâine prăjită, o ceapă, puţină sare şi, muşcând din ele, se amesteca bine, dar nu se înghit, căci sunt pline de toxinele din gură, apoi se repeta operaţia, până se curăţa bine limba şi toată gura de materiile depuse pe ele. După aceea, se clăteşte bine gura cu apă şi se bea un pahar cu suc de morcovi, la care se poate adăuga lapte sau lămâie şi miere. Se ia cu linguriţa şi se plimba prin gură, apoi se înghite. Acest suc se bea în fiecare dimineaţă timp 4-5 zile;
- la 10 şi la 16 se iau 4-5 linguri de gris fiert cu apă şi puţin lapte, la care se adaugă sirop de mere, sau 1-2 cartofi copţi ;
- la prânz şi seara, se mănâncă o supă concentrată de zarzavaturi, cu foarte puţină sare, luându-se din fiecare zarzavat câte o bucată (cartof, ţelina, morcov etc.), precum şi o feliuţă de pâine (100 g). Băutura: suc natural de fructe sau ceaiuri cu lămâie şi miere.
A 2-a zi:
- salată de fructe sau zarzavaturi, supa de zarzavat şi concentrată, piure de cartofi cu puţin lapte. Câte 100 g pâine prăjită la fiecare masă. Cartofi copţi, 200-300 g de iaurt pe zi.
A 3-a zi :
- aceleaşi alimente, mărindu-se cantitatea, adăugându-se şi câte o lingură de untdelemn la mâncare. Se pot lua 2-3 căţei de usturoi în fiecare zi, deoarece usturoiul deschide apetitul şi este dezinfectant. 200-300 g iaurt.
Începând cu a 4-a zi, se consuma zarzavaturi şi ulei în cantităţi suficiente, fără restricţii; lactate proaspete; compoturi şu fructe. Se va mesteca extrem de atent; trebuie învinsă lăcomia de a înghiţi repede alimentele.
După 8 zile, se consuma lactate fără restricţii, 1-2 ouă moi, fructe de orice fel, pâine prăjită la discreţie, dar nu cu lăcomie; de asemenea, peşte proaspăt, fiert sau prăjit.
În perioada de refacere, se recomanda folosirea regimului lactovegetarian, care va da organismului posibilitatea de a-şi clădi celule sănătoase şi de a nu mai introduce alimente ce conţin toxine. timp de 21 de zile sunt interzise fasolea şi mazărea uscată, murăturile, carnea de orice fel, mai ales conservată, şi peştele conservat. După 3 săptămâni de regim de refacere, se poate introduce orice alimentaţie, dar e bine să se consume cât mai puţină carne şi sosuri grase.
Rudolf Breuss recomandă ca după terminarea postului să se înceapă cu alimentaţie uşoară, cu foarte puţină sare, şi se va consuma, 2-4 săptămâni, circa 1/16 suc de legume pe zi. Pentru început, se va consuma mâncăruri uşoare: sucuri, ceaiuri neîndulcite, supa de tăieţei (la început zeamă, iar apoi tot conţinutul); în cele din urmă, puţină carne de pasăre.
S. Nicolaev şi V.M. Nicolaevna recomandă :
Prima zi: suc de legume şi fructe.
A doua zi: se adaugă produse lactate acide.
A 3-a zi se adaugă 600 g piure de morcovi şi 50-100 g de miere de albine.
A 4-a zi se adaugă nuci şi maxim 400 g pâine integrală, de preferat prăjită, dar în nici un caz proaspătă. Cu începere din a 7-a zi, se pot consuma supe de legume, fierturi, crupe etc.
Mesele se servesc de 4 ori pe zi, cantităţile dozându-se în mod individual. În principiu, se începe cu alimentaţie lactovegetariană, bogată în vitamine şi săruri minerale, crescându-se treptat cantitatea alimentelor şi valoarea lor calorică.
Davidson recomandă:
Primele 2 zile, câte 1,750 kg lapte degresat cu 60 g zahăr aromatic (ceai, cafea, vanilie), în total 1000 calorii cu 70 g proteine; se consuma la fiecare 2 ore, în porţii mici. În zilele 3-7, se adaugă câte 200 calorii în plus (ouă prăjite, lapte de pasăre, pâine). În săptămâna a 2-a, se adaugă carne, brânzeturi, cartofi, unt.
Arnoldi recomandă:
Prima zi. Dimineaţa, o farfurie cu piure de mere sau supa de grâu bine fiarta şi 3 bucăţi pâine prăjită fără sare. La prânz, 2 mere coapte, o supă de roşii, 3 pesmeţi. Seara, la fel ca la prânz, plus o supă de grâu.
A 2-a zi se serveşte acelaşi meniu, însă în cantitate mai mare. A 3-a zi, pe lângă cele de mai sus, se mai adaugă un pahar de iaurt. Ulterior se vor consuma diferite mâncăruri vegetariene (crude sau fierte), până ce se va ajunge, treptat, la alimentaţia obişnuită. Regimul hiperproteic va fi continuat până la refacerea completă a musculaturii bolnavului.
Boris Fratila recomandă:
Zilele 1-5:
- ziua 1: zeama de fructe şi fierturi de legume (strecurate);
- ziua a 2-a: supa de legume (mucilaginoase), cu puţin lapte, eventual cu 50 g pesmet praf, jeleuri de fructe;
- ziua a 3-a : pireuri subţiri de legume, de mere, cartofi, 2-3
felii de pesmet, un pahar de iaurt, mere coapte, crupe bine fierte ;
- ziua a 4-a : aceleaşi piureuri, însă mai consistente, bulion
slab de pasăre, 2-3 felii de pâine integrală veche, compoturi de fructe
(nu prea dulci) ;
- ziua 5-a: la cele de mai sus se adaugă carne fiartă de peste
sau pui, trecută prin maşina de tocat de 2-3 ori, borş vegetarian,
pârjoale de legume.
Ulterior, se va trece treptat, individualizat, către o alimentaţie normală. E bine ca în fiecare zi să se adauge, pe cât posibil, la toate mâncărurile lichide şi semilichide, drojdie bine uscată circa 50 g pe zi, brânză de vaci nesărată, precum şi vitamine, în special vitamina C. Fiecare mâncare în care s-a introdus drojdie de bere vă fi fiarta suplimentar 20-30 de minute (pentru inactivarea acesteia).
Porţiile vor fi iniţial cât mai mici; nu se va trece la masa următoare, decât după scurgerea timpului necesar pentru digestia celei precedente.