joi, 18 ianuarie 2024

„Nimic din cele ce sunt în lume să nu se cins­tească mai mult decât dragostea lui Hristos” Sfântul Cuvios Antonie cel Mare



 … și a și venit vremea aceasta

 Din Patericul Egiptean – Cuvinte de folos ale Sfântului Antonie cel MareCugetare

Sfântul Antonie ne povăţuieşte:

„Învăţaţi-vă cu smerenia, căci ea acoperă mulţime de păcate. De toate păcatele Se îngreţoşează Domnul, dar cel mai mult de trufia inimii. Nu vă socotiţi cărturari şi înţelepţi, căci aşa tot efortul vostru se va pierde şi barca voastră va ajunge goală la mal. Dacă aveţi stăpînire asupra altora, nu ameninţaţi uşor cu moartea. Cunoaşteţi că şi voi sînteţi din fire pradă morţii şi că fiecare suflet la sfîrşit îşi va lepăda trupul ca pe un veşmînt”.

La Bizanţ exista un obicei curios şi plin de învăţăminte atunci când avea loc încoronarea unui nou împărat în Biserica Sfânta Sofia. Obiceiul era că în timp ce-i punea coroana pe cap, Patriarhul îi înmâna împăratului şi o punguţă de mătase umplută cu murdăria din vreun mormânt. Asta pentru ca şi împăratul să-şi amintească că va muri şi să fie smerit, iar nu trufaş.

Acest avva Antonie, căutând la adâncul judecăților lui Dumnezeu, a cerut, zicând: Doamne, cum unii trăind puțin, mor, iar alții prea îmbătrânesc? Și pentru ce unii sunt săraci, iar alții bogați ? Și cum cei nedrepți se îmbogățesc, iar cei drepți sunt săraci ? Și a venit lui glas zicând: Antonie, ia aminte de tine. Că acestea sunt judecați ale lui Dumnezeu și nu-ți este ție de folos a le ști.

Zis-a avva Antonie către avva Pimen, că: Aceasta este lucrarea cea mare a omului, ca greșeala sa să o pună asupra sa înaintea lui Dumnezeu și să aștepte ispita până la suflarea cea mai de pe urmă.

Același a zis: Nimeni nu va putea să intre neispitit în Împărăția Cerurilor. Că, ridică, zice, ispitele și nimeni nu este care să se mântuiască.

Întrebat-a avva Pamvo pe avva Antonie: Ce voi face ? Zis-a lui bătrânul: Să nu fii nădăjduidu-te spre dreptatea ta, nici să te căiești pentru lucrul trecut; și stăpânește-ți limba și pântecele.

Zis-a avva Antonie: Am văzut toate cursele vrăjmașului întinse pe pământ și suspinând am zis : Oare cine poate să le treacă pe acestea ? Și am auzit glas zicându-mi: Smerenia.

Zis-a iarăși, că de la aproapele este viața și moartea. Că de vom dobândi pe fratele, pe Dumnezeu dobândim; iar de vom sminti pe fratele, lui Hristos greșim.

Zis-a avva Antonie: Cel ce bate bucata de fier, întâi socotește cu mintea ce va să facă: secere, cuțit sau topor ? Așa și noi trebuie să socotim, care faptă bună uneltim, ca să nu ne ostenim în deșert.Pomenirea Sfântului Cuvios Antonie cel Mare

Sfântul Antonie era egiptean şi s-a născut cam pe la anul 250 d. Hr., în satul Koman de lângă Herculea. După moartea nobililor şi bogaţilor săi părinţi, el şi-a împărţit moştenirea cu sora lui, care era minoră, şi i-a asigurat traiul împreună cu câteva rude. Jumătatea sa de avere Cuviosul Antonie a împărţit-o săracilor, iar el însuşi, neavând mai mult de douăzeci de ani, s-a dăruit în întregime nevoinţelor ascetice pe care le dorea încă din copilărie. La început Antonie s-a nevoit în apropierea satului său, dar, ca să scape de supărările oamenilor, el s-a retras în pustia de la ţărmul Mării Roşii, unde a petrecut douăzeci de ani în singurătatea rugăciunii numai cu Dumnezeu, fără să vadă pe nimeni; acolo a suferit cu răbdare cumplitele ispite ale diavolului.

Faima lui s-a întins în întreaga lume şi în jurul lui s-a strâns mulţime de ucenici pe care i-a îndrumat pe calea mântuirii prin cuvântul şi exemplul vieţii lui. De-a lungul celor optzeci şi cinci de ani de nevoinţe ascetice, el s-a dus doar de două ori la Alexandria. Prima oară cu gândul să sufere mucenicia pentru Hristos în timpul dezlănţuirii persecuţiilor, iar a doua oară la invitaţia Sfântului Atanasie, ca să respingă acuzaţia arienilor cum că şi el, Antonie, ar fi fost arian.

Sfântul Antonie a trecut la Domnul la vârsta de una sută şi cinci ani, lăsând în urma lui oştiri întregi de monahi şi de următori ai lui. Chiar dacă Antonie nu era cărturar în învăţătura lumii, el a fost cu toate acestea învăţătorul şi dascălul celor mai cărturari oameni ai vremii, printre care s-a numărat şi Sfântul Atanasie cel Mare. Când unii filozofi elini au venit să-l ispitească cu ştiinţa lor literară, Antonie i-a ruşinat cu următoarea întrebare :

„Ce e mai vechi, cunoaşterea sau cartea? Care dintre acestea două a fost cauza celeilalte?”.

Ruşinaţi, filozofii s-au împrăştiat, pentru că şi-au dat seama că ei aveau doar unele cunoştinţe despre cunoaştere, pe când Antonie avea cunoaşterea însăşi. Acesta a fost un om care a atins desăvârșirea încă din această viaţă, pe cît poate atinge omul pe pământ. Acesta a fost un dascăl al dascălilor şi un învăţător al învăţătorilor, care, timp de optzeci şi cinci de ani plini,s-a desăvârșit pe sine şi aşa a putut să desăvârșească şi pe alţii. Plin de ani şi de fapte bune, Sfântul Cuvios Antonie cel Mare s-a mutat la Domnul în anul 335 de la Hristos.

Știu unde mă voi duce: ACASĂ! Ce am învățat eu până acum…că mai am multe de învățat!

Atat de frumos a scris acest Preot Cristian Deheleanu:

Ce am învățat de la viața mea?

"Am învățat că o lumânare poate aprinde mii de lumânări. Un singur om poate schimba o generație… Mă strădui să împrăștii lumina.
Am învățat că dacă lași toate căruțele să ți-o ia înainte nu vei mai putea înainta de praf…

Am învățat că scopul primordial al vieții mele nu este să conduc firme, să dețin doctorate, să am vacanțe în insule exotice, ci să fiu un creion ce scrie povești pentru Dumnezeu.

Am învățat că pot să nu ajung erou. Dar acolo unde sunt, trebuie să îmi fac datoria!

Am învățat că trebuie să învăț din greșelile altora. N-am timp să le fac eu pe toate!

Am învățat care este cel mai mare păcat: să nu îți dai seama că faci rău crezând că faci bine.
Am învățat că viața este ca marea: nu îi pasă că nu știi să înoți!

Am învățat că nu doar sufletul e prețios. Ci și trupul. E pahar de unică folosință. Dacă nu ai grijă de el la tinerețe, vei regreta amarnic mai târziu.

Am învățat că atunci când orgoliul strălucește prea tare, orice înțelepciune se întunecă. Și unde lipsește înțelepciunea, domină prostia.

Am învățat că inima nu e vie dacă pulsează numai sânge. Ci dacă pulsează și dragoste !
Am învățat că lumea nu se cucerește cu sabia sau cu forța. Ci cu dragostea.
Am învățat că arătatul cu degetul poate ucide. Nu doar pe cel arătat…

Am învățat că dacă vrei să faci ceva, vei găsi o cale. Dacă nu, vei găsi o scuză…

Am învățat că Dumnezeu ne dă copii nu ca să umplem planeta, ci ca să putem simți la microscară ce trăiește El la macrocosmos!
Am învățat că părinții buni dau copiilor și rădăcini, și aripi. Rădăcini ca să nu uite unde au casa, și aripi ca să nu uite unde e Cerul.

Am învățat cum arată fericirea. Privește în ochii unui cerșetor după ce i-ai oferit o bucată de pâine.
Am învățat că viața e de… sticlă. Se sparge atât de ușor. Dar mai știu și că lui Dumnezeu îi place să lipească cioburi.

Am învățat că oamenii din jur pot fi egoiști, irascibili, invidioși și răi. Dar oricum ar fi, eu trebuie să trăiesc frumos mai departe!

Am învățat că cine vrea să trăiască cu evlavie va fi prigonit! Sfinții sunt miei trimiși în turma lupilor!
Am învățat că nu trebuie pus totul la inimă. Inima nu e magazie…

Am învățat că iluziile sunt gratis. Dar dezamăgirile le plătim cu un preț mult prea scump!
Am învățat că, deși ar putea să mă ferească, Dumnezeu îngăduie să fiu rănit.

Am învățat că rănile sunt găuri prin care intră lumina. Oamenii „ciuruiți” de Dumnezeu sunt plini de Cer!

Am învățat că oricâtă durere aș simți, nu trebuie să devin o durere pentru ceilalți.

Am învățat că acolo unde sunt prăpăstii între oameni nu e eficient să ridici garduri, ci să construiești poduri.

Am învățat că orice vârf aș cuceri nu trebuie să mă opresc. Urmează altul și mai înalt.

Am învățat că Dumnezeu nu alege oamenii desăvârșiți, ci îi desăvârșește pe cei aleși.
Știu multe lucruri, multe locuri frumoase. Dar maximum de frumusețe este Dumnezeu. Dincolo de El nu mai este nimic.

Știu unde mă voi duce: ACASĂ!
Ce am învățat eu până acum…că mai am multe de învățat!"


 

Care este diferența între ispită și patimă?

 Patima înseamnă că sunt șchiop și că nu pot păși. Ispita înseamnă că cineva are o bâtă, vine și îmi dă una astfel încât nu mai pot umbla.
Patima e a firii noastre, este o rană, este un imbold lăuntric, care ne face să tindem spre păcat.
Dar oare patima ne poate arunca în ispită? Da, însă ispita nu are de a face în mod necesar cu firea mea pătimașă, ispita nu provine neapărat din patimă, ci din alta ispită care va încerca să zgândarească ceva dinlăuntrul nostru și să se încuibeze în noi. Dacă eu nu am în mine patima, sau dorința spre patimă și vrerea corespunzătoare, atunci ispita nu îmi poate face nimic. Cu toate acestea, este posibil să mă vatăme, chiar dacă nu am patima sau dorința corespunzătoare, în cazul în care nu am stare de priveghere (trezvie). Domnul spune: "Privegheați și vă rugați, ca să nu întrați în ispită "(Mt. 26, 41; Mc. 14, 38)
Când nu am stare de priveghere, fie că sunt treaz, fie că dorm, nu-mi dau seama de cursă și satana lovește ego-ul meu viu, care imediat se răzvrătește, își revendică drepturile sale idolesti, și cad în ispită. Această cădere îmi înviază egoismul. Însă, când am trezvie, lacrimi duhovnicești și simțirea că sunt un om izbăvit, atunci evit pericolul."
Pr. Emilianos Simonopetritul
𝗣𝗿. 𝗔𝗿𝘀𝗲𝗻𝗶𝗲 𝗣𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝗼𝗰: „Vreți răzbunare? Vă învăț eu: să-l iubiți și să-l pomeniți la rugăciune. Pentru că, dacă te răzbuni, rămâi dator la Dumnezeu. Dacă nu te răzbuni, rămâne Dumnezeu dator la tine.
Vreți să biruiți? Smeriți-vă și nu judecați pe nimeni. Când judeci, vorbești de rău, ele se înregistrează toate.

☘️🌾🌾☘️🌾🌾☘️🌾🌾☘️🌾🌾☘️🌾🌾





 

Mărgăritare fără preț.


 In momente dificile, chemați pe Îngerul-pazitor și veți ieși din orice situație.

- Nu știi cum să procede-zi? - Cere Îngerului păzitor. Un gând bun va veni, și îl va pune pe inimă, ce să faci. Pe inimă îți va fi ușor, și vei avea pace.
Dacă ai frica, și neliniște, atunci nu începe nici un lucru.

- In fiecare zi chemați Sfinții in rugăciune. De 50 ori ,,Toți Sfinții rugați-vă lui Dumnezeu pentru mine, (pentru noi),,,
Să nu uitați să citiți troparele Sfinților. Obligatoriu să citiți troparul Sfântului de zi.
 Rugați-vă noaptea. Când?- ridicați- vă când Îngerul- păzitor vă va trezi din somn. Atunci rugăciunea este mai puternică de 40 ori decât ziua.
Sa aveți dragoste, rugați-vă, Cereți ajutor de la Împărăteasa cerului.
Sa nu lăsați nici o zi, fără să spuneți rugăciunea ,,Bucură-te Fecioară... (Bucură-te Fecioară, ce-a plină de har, Marie Domnul este cu tine, binecuvântată ești tu între femei,și binecuvântat este rodul pântecului tău, că ai născut pe Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre.)

La spovedanie, in timpul citirii rugăciunii de dezlegare a păcatelor, sub epitrahir spuneți: ,, Iartă-mi, Doamne toate păcatele, care le-am uitat, și toate păcatele care nu le țin de păcate".
In fața Sfântului Potir, se vine încet, cu smerenie și pocăință, și cere: ,,Doamne primește-mă ca pe tilharul, ca pe vameșul, și ca pe desfrânata".
Crucea este putere și victorie, tămăduitoare și distrugătoare de demoni și de toate duhurile necurate.
 Faceți cruce pe sacoșa cu mâncare. Citiți „ Tatăl nostru..”, „Fecioara Maria” și însemnați totul cu sfânta cruce.
Nu pune nimic în gură care să nu fie însemnat cu semnul sfintei crucii. Dacă sunteți în ospeție, cu ochii însemnați masa.
 Mereu și pretutindeni însemnați totul cu semnul sfintei cruci.

Însemnați cu semnul sfintei cruci, cât mai des gura copiilor, vor vorbi ce este spre folos
Acum este o astfel de mâncare, care cu timpul își va da rezultatatele sale, va ajunge până la întunecarea minții, și omul va devini uituc.
 „Citește „ Tatal nostru ..” și „ Născătoare de Dumnezeu  Fecioară... ”
 Inainte de a mânca să însemnați totul cu semnul sfintei crucii. Mâncarea va fi sfințită, iar cei otrăvit va deveni sănătos. Puterea lui Dumnezeu este mai mare.

 Acum se adaugă substanțe psihotrope în alimente, și mănâncându-le nici măcar o mamă nu își poate purta copiii!.
 Însemnați masa cu semnul sfintei cruci (cel puțin cu o privire). Aceste adausuri psihotrope nu vor avea așa efect puternic asupra organismului.
Să încercăm să-i facem buni pe cei răi, dându-le sfaturile potrivite. Dar dacă ei dispreţuiesc cuvintele noastre, să nu mai insistăm.
  Nimeni nu se face bun cu forţa. Nici Dumnezeu nu vrea să urmăm calea virtuţii cu forţa, ci numai prin propria noastră voire.
Poate că mă veţi întreba: „Nu ar fi mai bine ca oamenii să devină buni cu forţa decât să rămână răi?” Nu.
    Pentru că cel care se face bun cu forţa nu rămâne bun pentru totdeauna. Cum scapă de constrângere, el se întoarce înapoi la răutate.
 Pe când cel care este bun pentru că aşa vrea el rămâne cu hotărâre pe calea virtuţii".

- Sf. Ioan Gură de Aur

Inima sus la Iisus !


 Iisuse preaminunate, întărirea mucenicilor;
Iisuse prealine, bucuria călugărilor;
Iisuse preamilostive, dulceața preoților;
Iisuse preaîndurate, înfrânarea pustnicilor;
Iisuse preadulce, bucuria cuvioșilor !

    Evanghelia după Ioan
   Capitolul 1

  28.    Acestea se petreceau în Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan.

29. A doua zi a văzut Ioan pe Iisus venind către el şi a zis: Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii.

30. Acesta este despre Care eu am zis: După mine vine un bărbat, Care a fost înainte de mine, fiindcă mai înainte de mine era,

31. Şi eu nu-L ştiam; dar ca să fie arătat lui Israel, de aceea am venit eu, botezând cu apă.

32. Şi a mărturisit Ioan zicând: Am văzut Duhul coborându-Se, din cer, ca un porumbel şi a rămas peste El.

33. Şi eu nu-L cunoşteam pe El, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a zis: Peste Care vei vedea Duhul coborându-Se şi rămânând peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfânt.

34. Şi eu am văzut şi am mărturisit că Acesta este Fiul lui Dumnezeu.

35. A doua zi iarăşi stătea Ioan şi doi dintre ucenicii lui.

36. Şi privind pe Iisus, Care trecea, a zis: Iată Mielul lui Dumnezeu!

37. Şi cei doi ucenici l-au auzit când a spus aceasta şi au mers după Iisus.

38. Iar Iisus, întorcându-Se şi văzându-i că merg după El, le-a zis: Ce căutaţi? Iar ei I-au zis: Rabi (care se tâlcuieşte: Învăţătorule), unde locuieşti?

39. El le-a zis: Veniţi şi veţi vedea. Au mers deci şi au văzut unde locuia; şi au rămas la El în ziua aceea. Era ca la ceasul al zecelea.

40. Unul dintre cei doi care auziseră de la Ioan şi veniseră după Iisus era Andrei, fratele lui Simon Petru.

41. Acesta a găsit întâi pe Simon, fratele său, şi i-a zis: Am găsit pe Mesia (care se tâlcuieşte: Hristos).

42. Şi l-a adus la Iisus. Iisus, privind la el, i-a zis: Tu eşti Simon, fiul lui Iona; tu te vei numi Chifa (ce se tâlcuieşte: Petru).
.....
   Vrând să descoperi taina cea ascunsă din veac, ca un miel spre junghiere Te-ai adus, Iisuse, și ca o oaie fără de glas înaintea celor ce o tund, și ca un Dumnezeu din morți ai înviat și cu slavă la ceruri Te-ai înălțat și ne-ai ridicat pe noi, care-Ți cântăm: Aliluia!
.....
   Inima sus la Iisus !
Citatul zilei de azi:
..."Daca Dumnezeu intarzie sa raspunda la cererile tale si daca nu primiti nimic,nu va suparati,caci nu sunteti mai intelepti decat Dumnezeu,care stie cum si cand sa dea raspunsuri potrivite fiecaruia"(Sf. Isaac Sirul),

Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril, campioni ai Ortodoxiei


Sfinții Atanasie și Chiril, ierarhi ai Alexandriei, sunt cei mai aleși apărători ai dreptei credințe în fața deviațiilor ideatice și a ereziilor raționaliste care s-au ivit în istoria Bisericii.

Apărarea dreptei credinţe este nu numai o chestiune de principiu, ci o chestiune de viaţă şi de moarte, adevărul credinţei ducând la nemurire împreună cu Hristos, iar credinţa falsă ducând la moarte. Ei sunt astfel modele teologice de urmat, stâlpi puternici ai Ortodoxiei şi lumini ale Împărăţiei lui Dumnezeu pentru cei ce se roagă lor.

Sfântul Atanasie cel Mare a fost cel de-al 20-lea episcop al Alexandriei şi rămâne unul dintre cei mai mari teologi ai creştinătăţii. Născut în 296, el este numit „campion al Ortodoxiei” în lupta sa de o viaţă împotriva arianismului. Această erezie, propagată de un preot din Alexandria pe nume Arie, a pus la îndoială dumnezeirea Mântuitorului Hristos, spunând că Acesta a fost creat, deci este inferior Tatălui. Arianismul a fost condamnat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea şi de Sinodul al II-lea de la Constantinopol. De cinci ori Atanasie a fost exilat pentru apărarea credinţei în dumnezeirea lui Hristos. În timpul vieţii sale s-a bucurat de 10 ani de relativă pace – atunci a scris multe dintre operele sale şi a propovăduit credinţa cea adevărată în eparhia sa. Lucrările sale sunt polemice, împotriva diferitelor aspecte ale arianismului.

Sfântul Chiril a fost şi el Arhiepiscop al Alexandriei şi a trecut în veşnicie în 444. El este campionul luptei împotriva ereziei lui Nestorie. Această erezie propovăduia că umanitatea lui Hristos nu a fost deplină. La Sinodul de la Efes (431), Sfântul Chiril şi întreaga Biserică au condamnat nestorianismul, proclamând că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu (Theotokos), fiind mama unică a lui Hristos Cel Unic, Dumnezeu şi Om. Sfântul Chiril a fost şi întemniţat pentru trei luni şi depus din tronul patriarhal. El este numit „stâlp al Ortodoxiei” şi „Pecete a tuturor Părinţilor Bisericii”. Retorica sa polemică de o mare profunzime teologică este un exemplu pentru teologia bizantină.

Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie cel Mare și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei

Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie cel Mare și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, ajută la îndepărtarea înșelăciunii, întărirea în dreapta credință, vindecarea bolilor sufletești și trupești; Sfinții Atanasie cel Mare și Chiril fiind sprijinitori grabnici ai celor aflați în necazuri și calzi mijlocitori pentru toți cei ce aleargă la ei cu credință și cu dragoste.

Înainte de a începe Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie cel Mare și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, trebuie citite Rugăciunile începătoare pe care le găsiți în Rugăciunile de dimineață sau Rugăciunile de seară. Link-uri către aceste rugăciuni le găsiți mai jos ⬇⬇⬇
APĂSAȚI AICI PENTRU A CITI RUGĂCIUNILE ÎNCEPĂTOARE.

Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie cel Mare și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei - text

Troparul la Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie cel Mare și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei, glasul al 3-lea

Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciții luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiți: pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniți toți iubitorii de prăznuire și adunându-ne cu veselie și cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toți.

Condacul 1

Pe voi, Părinții noștri aleși de Hristos, Păstorul cel mare, ca întâistătători ai vestitei cetăți a Alexandriei, vă lăudăm în cântări duhovnicești și vă rugăm să mijlociți către Domnul pentru Biserica dreptmăritoare, pentru cetatea voastră și pentru toți cei ce vă cheamă în ajutor, cu dragoste grăind: Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Icosul 1

Îngeri pământești și oameni cerești v-ați arătat, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, fiind luminați cu adevărata cunoaștere de Dumnezeu și, ca mari ierarhi și învățători pe scaunul arhiepiscopal din Alexandria, ați nimicit învățătura ereticilor, iar pe cei dreptslăvitori I-ați adăpat din izvoarele credinței adevărate. De aceea și noi, întăriți în Ortodoxie, grăim către voi acestea:
Bucurați-vă, cei ce ați lepădat înșelăciunea acestei lumi;
Bucurați-vă, cei ce v-ați păzit neclintiți în viață curată și fără de prihană;
Bucurați-vă, cei ce ați iubit din toată inima numai pe Hristos;
Bucurați-vă, cei ce ați supus voia voastră voii lui Dumnezeu;
Bucurați-vă, cei prin care se arată strălucirea adevăratei credințe;
Bucurați-vă, cei ce cu bărbăție ați luat jugul lui Hristos;
Bucurați-vă, propovăduitori ai dumnezeieștii înțelepciuni;
Bucurați-vă, vase alese ale Sfântului Duh;
Bucurați-vă, lucrători credincioși în via Domnului;
Bucurați-vă, podoabe ale Bisericii Ortodoxe;
Bucurați-vă, arhipăstori ai Sfintei Biserici a Alexandriei;
Bucurați-vă, moștenitori ai veșnicei bucurii;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 2

Văzând Domnul, Știutorul inimilor, voința ta statornică, înțelepciunea, viața sfântă dreapta credință de care ai dat dovadă, te-a pus pe tine, Părinte Atanasie, în sfeșnicul Bisericii Alexandriei, ca să răspândești lumina Sfintei Evanghelii în toate părțile Răsăritului, pentru care aducem lui Dumnezeu cântare de mulțumire: Aliluia!

Icosul 2

Plecându-vă voii lui Dumnezeu, cu minte luminată și inimă curată, ați luat jugul cel bun al lui Hristos și ați mers pe urmele Apostolilor în toate ostenelile lor, Sfinților Atanasie și Chiril, Părinții noștri, din belșug semănând cuvântul lui Dumnezeu, luminând turma voastră cu harul și întărind pe mulți în credința ortodoxă. De aceea și noi, povățuiți cu învățăturile voastre, strigăm așa:
Bucurați-vă, cei binecuvântați de Dumnezeu din copilărie;
Bucurați-vă, cei ce ați urmat din tot sufletul viața călugărească;
Bucurați-vă, cei ce v-ați nevoit în adevărata simplitate și isihie;
Bucurați-vă, cei ce încă din tinerețe v-ați închinat viața lui Dumnezeu;
Bucurați-vă, cei ce ați slujit Domnului cu credință;
Bucurați-vă, primitori vrednici ai harului preoției;
Bucurați-vă, cei ce jertfa fără de sânge pentru toți oamenii ați adus-o;
Bucurați-vă, preaînțelepti păstori și învățători ai Bisericii;
Bucurați-vă, vrednici următori ai Apostolilor;
Bucurați-vă, cei ce vă adăpați din izvoarele duhovnicești ale Scripturilor;
Bucurați-vă, cei ce fără frică ați vestit adevărata credință;
Bucurați-vă, scutul și apărarea Bisericii Egiptului;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 3

Cu puterea minții tale celei luminate de harul dumnezeiesc, ai propovăduit Treimea de o Ființă: pe Tatăl fără de început, pe Fiul Cel ce S-a întrupat și pe Duhul atotsfințitorul, fericite Chiril, arătându-te luptător și apărător al Născătoarei de Dumnezeu împotriva învățăturilor eretice, iar noi, ca pe un dumnezeiesc scriitor al tainei Dumnezeirii în Treime, te mărim și, luminându-ne cu învățătura ta, cântăm lui Hristos Dumnezeu, Celui ce te-a proslăvit: Aliluia!

Icosul 3

Având mare râvnă pentru dreapta credință, Părinților preafericiți Atanasie și Chiril, cu arma Crucii V-ați întrarmat și sabia cuvântului lui Dumnezeu ați luat. Ca niște ostași ai Tatălui ceresc, ați rușinat pe diavol, vrăjmașul mântuirii, tăind neghinele învățăturilor eretice, mântuind sufletele celor rătăciți, iar pe cei credincioși în evlavie și dreaptă credință întărindu-i. De aceea și noi, cei luminați prin rugăciunea voastră, cu dragoste cântăm așa:
Bucurați-vă, cei ce ați urmat marilor pustnici în nevoință și înfrânare;
Bucurați-vă, cei ce, prin pilda vieții voastre, pe mulți i-ați întors la Dumnezeu;
Bucurați-vă, binevestitori ai adevărului Evangheliei;
Bucurați-vă, îndrumători ai noștri în mărturisirea credinței ortodoxe;
Bucurați-vă, cinstitori ai Preasfintei Treimi începătoare de viață;
Bucurați-vă, cei aprinși cu focul iubirii de Dumnezeu, asemenea Serafimilor;
Bucurați-vă, cei ce ați dezrădăcinat slujirea eretică;
Bucurați-vă, cei ce preamăriți pe adevăratul Dumnezeu;
Bucurați-vă, cei ce i-ați adus la credință pe cei necredincioși și fără de Dumnezeu;
Bucurați-vă, buni păzitori ai turmei voastre cuvântătoare;
Bucurați-vă, cei prin care se preamărește sfânta credință;
Bucurați-vă, că și noi, păcătoșii, numele voastre le chemăm cu credință;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 4

Iscând furtuna răutății și a dușmăniei, diavolul căuta ca, prin rău-credincioșii arieni, să nimicească Biserica lui Hristos cu smintelile lui. Tu însă, Părinte Atanasie, ai vestit cu glas mare Cuvântul mântuirii în Niceea, la întâiul Sinod Ecumenic, ai rușinat cu totul învățătura lui Arie și ai propovăduit pe Preasfânta Treime de o ființă, învățându-i pe toți să cânte lui Dumnezeu cu dragoste: Aliluia!

Icosul 4

Ați auzit glasul lui Hristos, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, care v-a chemat să stați neclintiți pentru credință, până la moarte și, urmându-l în vremea vieții voastre pământești, nu ați avut odihnă din pricina necurmatelor osteneli pentru mântuirea turmei de lupii cei răpitori, dar acum ați dobândit odihnă veșnică în lăcașurile cerești, pentru care slăvim ostenelile voastre, cântând așa:
Bucurați-vă, apărători înflăcărați ai adevărului lui Hristos;
Bucurați-vă, tâlcuitori iscusiți ai descoperirilor dumnezeiești;
Bucurați-vă, cei ce ați vădit învățătura eretică a lui Arie;
Bucurați-vă, apologeți nebiruiți ai Bisericii dreptmăritoare;
Bucurați-vă, cei ce, prin înțeleaptă vorbire, ați închis gurile celor rătăciți;
Bucurați-vă, ostași veghetori, străjeri ai credinței;
Bucurați-vă, păstori în neîncetată stare de jertfă;
Bucurați-vă, cei ce ați fost mereu gata să vă puneți sufletul pentru fiii duhovnicești;
Bucurați-vă, vistierii bogate de adâncă teologie;
Bucurați-vă, cei ce ați sădit în lume dreapta credință și evlavia;
Bucurați-vă, mărturisitori ai Preasfintei Treimi;
Bucurați-vă, călăuzitori nerătăciți la limanul mântuirii;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 5

În Alexandria te-ai arătat, Sfinte Chiril, ca o stea călăuzitoare, luminată de Soarele Dreptății, Hristos Dumnezeu, strălucind peste părțile Răsăritului și, precum steaua de la Betleem a povățuit altădată pe magii din Persia, la fel și tu, Sfinte, calea credinței drepte ai arătat; pentru aceea, cântăm cu mulțumire Domnului: Aliluia!

Icosul 5

Văzând fiii Bisericii din Alexandria că ați binevestit Evanghelia și că ați apărat fără teamă credința cea adevărată în Dumnezeu, au urmat pilda viețuirii voastre, iar voi, ca buni păstori, cu dragoste i-ați povățuit pe cei ce doreau mântuirea, mulțumind Domnului pentru milostivirea Lui cea negrăită către cei ce-L caută cu toată inima. Pentru aceasta, în cântări de bucurie vă preamărim pe voi, Sfinților Părinți, și grăim:
Bucurați-vă, rugători călăuziți de Duhul Sfânt;
Bucurați-vă, luminători ai sufletelor noastre;
Bucurați-vă, cei ce v-ați pus întreaga viață în slujba credinței;
Bucurați-vă, cei ce ne-ați lăsat vrednică pildă cum să-L slăvim pe Hristos;
Bucurați-vă, ierarhi plini de har, prin care ereziile s-au risipit;
Bucurați-vă, înțelepți scriitori, apărători ai dogmelor ortodoxe;
Bucurați-vă, cei ce pe diavolul și pe slugile lui i-ați alungat;
Bucurați-vă, apărători preaslăviți ai dreptei credințe;
Bucurați-vă, cei ce ați dobândit râvna pentru credința a lui Ilie Tesviteanul;
Bucurați-vă, cei ce, precum Prorocul Daniil, pe Domnul L-ați slăvit;
Bucurați-vă, lucrători harnici pe ogorul Domnului;
Bucurați-vă, cei ce nici după moarte nu v-ați depărtat de turma voastră;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 6

Propovăduitor al adevăratei învățături despre Preasfânta Treime te-ai arătat lumii, Ierarhe Atanasie. Cu puterea cuvintelor tale pline de har și a scrierilor insuflate de Dumnezeu, ai rușinat înșelarea lui Arie și ai răbdat multe suferințe de la dușmanii Ortodoxiei: cinci izgoniri nedrepte de pe tronul Alexandriei, întemnițare și multe prigoniri. Pentru aceasta, privindu-te toți ca pe păstorul cel bun care-și pune sufletul pentru oile sale, Îi aducem lui Dumnezeu cântarea de laudă: Aliluia!

Icosul 6

Ca niște luminători ați strălucit pe cerul Bisericii, Sfinților Ierarhi, prin nevoința vieții voastre arătând tuturor credincioșilor calea către Hristos, Lumina cea neapusă. De aceea, vă rugăm să ne ajutați ca, prin harul Lui, să lepădăm întunericul necredinței și al neînfrânării care stăpânește în lume, încât, împreună cu toți cei ce iubesc și cinstesc pe Dumnezeu în duh și adevăr, să cântăm așa:
Bucurați-vă, cei ce ați luminat lumea prin puterea cuvintelor voastre;
Bucurați-vă, purtători ai luminii lui Hristos prin întunericul acestui veac;
Bucurați-vă, stele mult strălucitoare, care ne călăuziți în noaptea ispitelor;
Bucurați-vă, candele aprinse în Biserica lui Hristos;
Bucurați-vă, râvnitori fierbinți pentru apărarea dreptei credințe;
Bucurați-vă, dascăli de cuget și de simțire ortodoxă;
Bucurați-vă, cei ce ați răbdat de la eretici amenințări și prigoniri;
Bucurați-vă, cei ce, fiind defăimați, Dumnezeu pentru toate;
Bucurați-vă, luptători neînfricați prin cuvânt și scrieri;
Bucurați-vă, cetăți de scăpare ale celor prigoniți pentru adevăr;
Bucurați-vă, părinți duhovnicești trăitori ai îndumnezeirii;
Bucurați-vă, călăuzitori ai noștri către patria cerească;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 7

Vrând ereticii să te izgonească de pe tronul Bisericii Alexandriei, Sfinte Chiril, te-au clevetit înaintea împăratului Teodosie, însă Dumnezeu, știind viața ta cea îmbunătățită, a rușinat pe clevetitori și a risipit toată adunarea lor, iar pe tine te-a așezat în fruntea Sinodului Ecumenic din Efes, iar tu, Părinte, în Sobor rușinând erezia lui Nestorie, ai preamărit pe Născătoarea de Dumnezeu și Maica Luminii, iar pe Hristos, Dumnezeu Omul, L-ai slăvit, cântându-I: Aliluia!

Icosul 7

Prin ostenelile voastre în via lui Hristos cea nou răsădită, v-ați arătat vrednici lucrători și păzitori, Sfinților Părinți, pentru care, ca niște slugi credincioase ați intrat în bucuria Domnului, iar acum, în ceruri, mijlociți înaintea lui Dumnezeu pentru apărarea și răspândirea dreptei credințe, dar și pentru mântuirea noastră, a păcătoșilor, a celor ce cantăm așa:
Bucurați-vă, cei ce ați risipit eresurile lui Arie și Nestorie;
Bucurați-vă, apărători ai noștri de învățăturile rău-credincioșilor;
Bucurați-vă, învățători ai celor rătăciți de la calea cea dreaptă;
Bucurați-vă, cei ce, cu lumina harului, luminați pe cei întunecați la minte;
Bucurați-vă, cei ce, cu apele iubirii, ne adăpați brazdele inimilor, spre rodire;
Bucurați-vă, străjeri neobosiți întru apărarea turmei duhovnicești;
Bucurați-vă, ostași ai lui Hristos, încă din viată încununați cu slava Lui;
Bucurați-vă, alungători ai lupilor îmbrăcați în piei de oi;
Bucurați-vă, izvoare prin care Dumnezeu revarsă vindecări sufletești;
Bucurați-vă, povățuitori ai credincioșilor în urcușul mântuirii;
Bucurați-vă, ierarhi sfințiți care aduceți Bisericii întărire și pace;
Bucurați-vă, cei ce preschimbați întristările noastre în bucurie;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 8

O nouă furtună s-a abătut asupra Bisericii lui Dumnezeu, când împăratul Iulian S-a întors la cinstirea zeilor mincinoși. Atunci, dușmanii s-au ridicat asupra ta, ierarhe Atanasie, și l-au sfătuit pe împărat să te piardă. Dar tu, Sfinte, ai prorocit că această tulburare se va stinge grabnic și te-ai rugat Domnului să zădărnicească relele planuri urzite împotriva creștinilor, ca toți credincioșii, cu mulțumire, să cânte lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 8

Toți dreptslăvitori creștini mărturisesc ajutorul vostru plin de har, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, văzându-vă că ne apărați de dezbinare, ne feriți de năvălirea vrăjmașilor și ne izbăviți de tot felul de necazuri. De aceea și noi, credincioșii fii ai Bisericii lui Hristos, vă aducem laudele acestea:
Bucurați-vă, trăitori ai învățăturilor Evangheliei;
Bucurați-vă, cei mult iubiți de credincioșii evlavioși;
Bucurați-vă, mijlocitori pentru toți cei ce vă cinstesc;
Bucurați-vă, cei ce ați ținut aprinsă lumina lui Hristos și în vreme de furtună;
Bucurați-vă, cei ce multora ați deschis ușa Împărăției cerurilor;
Bucurați-vă, rugători pentru mântuirea neamului creștinesc;
Bucurați-vă, pilde de curăție și neprihănire întru Domnul;
Bucurați-vă, nume la auzul cărora dreptcredincioșii se veselesc;
Bucurați-vă, adevărați păzitori ai dragostei lui Dumnezeu;
Bucurați-vă, învățători înțelepți ai creștinilor din toate timpurile;
Bucurați-vă, cei ce ați fost încununați cu diadema răbdării;
Bucurați-vă, cei ce străluciți cu lumina cea veșnică în ceruri;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 9

Toată firea îngerească este uimită de puterea credinței tale, Sfinte Ierarhe Chiril, că Domnul te-a arătat apărător neclintit al Ortodoxiei. Tu pretutindeni ai vestit adevărul Evangheliei, mângâind pe cei credincioși și astfel i-ai păzit de învățăturile eretice. De aceea, nici acum nu ne părăsi, și întărește-ne pe toți în dreapta credință și în unire, ca să cântăm cu bucurie Preasfintei Treimi: Aliluia!

Icosul 9

Cu mult curaj ați propovăduit dreapta credință prin cuvântări și Scrieri minunate, Sfinților Atanasie și Chiril, cei de Dumnezeu înțelepții. Voi ați teologhisit despre întruparea Cuvântului, luminând sufletele multora și arătându-le calea spre mântuire, pe care ați pășit fără șovăire până la fericitul vostru sfârșit, iar noi, bucurându-ne că vă avem învățători și rugători înaintea Preasfintei Treimi, vă cinstim, grăind:
Bucurați-vă, buni păstori și fierbinte râvnitori pentru dreapta credință;
Bucurați-vă, cei ce ați înmulțit talantul încredințat vouă;
Bucurați-vă, pelerini neobosiți pe calea către patria cerească;
Bucurați-vă, locuitori ai cerului împreună cu cetele îngerești;
Bucurați-vă, luminători ai celor ce sunt în întunericul rătăcirii;
Bucurați-vă, cei ce, pentru aceasta, mari vă numiți în Împărăția lui Dumnezeu;
Bucurați-vă, cei împodobiți de Hristos cu slava cea veșnică;
Bucurați-vă, cei ce în rândul marilor Sfinți Ierarhi sunteți cinstiți;
Bucurați-vă, învățători a toată lumea, de Dumnezeu înțelepții;
Bucurați-vă, cei ce dimpreună cu toți Sfinții vă rugați acum pentru noi;
Bucurați-vă, cei prin care S-a preaslăvit și întărit credința creștinească;
Bucurați-vă, cei ale căror nume sunt scrise în ceruri, dar și în inimile credincioșilor;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 10

Păzind turma lui Hristos de prigonitori, Sfinte Ierarhe Atanasie, nu te-ai înfricoșat de mânia împăraților, nici de clevetirile ereticilor, nici de întemnițări. Ci, pe toate acestea răbdându-le ca un vrednic ostaș al lui Hristos nu ai încetat să-i luminezi pe păstoriții tăi, rugându-te ca să stea neclintiți în dreapta credință, să nu se teamă de uneltirile vrăjmașului, iar în mâhniri și în năpaste să mulțumească pentru toate lui Dumnezeu, cântându-I: Aliluia!

Icosul 10

Apărători nebiruiți sunteți tuturor creștinilor dreptslăvitori, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, că Făcătorul cerului și al pământului v-a ales să fiți pe pământ stâlpi neclintiți ai adevăratei credințe. De aceea, rugați-vă să ne învrednicim de harul lui Dumnezeu și să viețuim în adevăr noi toți, cei ce vă iubim și cu credință grăim:
Bucurați-vă, apostoli care ați propovăduit fără teamă adevărul lui Hristos;
Bucurați-vă, dascăli ai dogmelor dreptei credințe;
Bucurați-vă, cei ce purtați cuvintele dumnezeiești în inimile voastre;
Bucurați-vă, cei ce ne-ați lăsat comoara cea duhovnicească a scrierilor voastre;
Bucurați-vă, cei ce păziți sufletele noastre de orice fel de rătăcire;
Bucurați-vă, cei prin ale căror rugăciuni biruim uneltirile diavolești;
Bucurați-vă, vindecători ai bolilor noastre sufletești și trupești;
Bucurați-vă, limanuri neînviforate în năpastele ce ne cuprind;
Bucurați-vă, vistierii pline de bunătăți vremelnice și veșnice;
Bucurați-vă, mijlocitori ai noștri la tronul Judecătorului Ceresc;
Bucurați-vă, cei ce, având inimă curată, Îl vedeți acum pe Dumnezeu;
Bucurați-vă, cei ce nici după mutarea în cereștile lăcașuri, grija pentru noi nu ați uitat-o;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 11

Rugăciunea pe care o aducem astăzi înaintea icoanei voastre, ascultați-o cu milostivire, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, și fiți mijlocitori pentru cei ce vă cer ajutorul vostru cel plin de har, dăruindu-le celor bolnavi vindecare, celor întristați mângâiere, celor în nevoi izbăvire, ca, bucurându-ne, să slăvim pe Dumnezeu, cântându-I: Aliluia!

Icosul 11

Luminători preastrăluciți și făcători de minuni v-ați arătat, Sfinților Părinți, că din vremurile vechi și până acum mijlociți pentru toți binecredincioșii creștini, rugându-vă neîncetat lui Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli tuturor celor ce cu dragoste cinstesc sfântă pomenirea voastră și cântă așa:
Bucurați-vă, cei ale căror icoane ne sunt ferestre către cer;
Bucurați-vă, că în toată creștinătatea sunt cinstite numele voastre;
Bucurați-vă, cei ce ne izbăviți de năvălirea celor de alt neam;
Bucurați-vă, apărători ai credinței și pururea rugători pentru noi;
Bucurați-vă, învățători ai înțelepciunii cerești;
Bucurați-vă, preastrăluciți luminători a toată lumea;
Bucurați-vă, că fiii Bisericii, prin mijlocirea voastră, se mântuiesc;
Bucurați-vă, purtători ai poverilor celor necăjiți și întristați;
Bucurați-vă, nădejdea și apărarea noastră în tot felul de necazuri;
Bucurați-vă, dumnezeiasca mângâiere în vremuri de restriște;
Bucurați-vă, cei ce Îl milostiviți spre noi pe Stăpânul tuturor;
Bucurați-vă, cei prin care se întărește Biserica lui Hristos;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 12

Prăznuim pomenirea voastră cea binecuvântată, Sfinților Ierarhi ai lui Hristos, Atanasie și Chiril, și, adunându-ne înaintea cinstitei voastre icoane, suntem apărați prin mijlocirea voastră, că v-ați arătat vindecători de boli, învățători celor rătăciți și grabnic ajutători tuturor celor ce vă cheamă în rugăciune și cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 12

Lăudând viața voastră sfântă pe pământ și slava voastră în ceruri, cu smerenie vă rugăm, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, să ne dăruiți putere de sus asupra vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, să ne fiți ajutători spre toate cele de folos și să ne binecuvântați cu pace, dragoste, credință statornică, inimă curată și frică de Dumnezeu, ca toți, dobândind lumina harului, să vă cântăm cu bucurie așa:
Bucură-te, mare Atanasie, cel ce porți numele nemuririi,
Bucură-te, luminat învățător al Bisericii lui Hristos;
Bucură-te, Sfinte Chiril, cel ce ai dezrădăcinat rătăcirea lui Nestorie;
Bucură-te, slavă și întărire a tronului Alexandriei;
Bucură-te, cinstite Atanasie, că pentru dreapta credință ai fost izgonit;
Bucură-te, cel ce în taină prin rugăciune îți păzești turma ta;
Bucură-te, înțelepte Chiril, cel ce mult te-ai ostenit pentru preacinstirea Născătoarei de Dumnezeu,
Bucură-te, că la adormirea ta însăși Maica Domnului a venit;
Bucură-te, fericite Atanasie, că marele Antonie ți-a lăsat veșmântul său;
Bucură-te, că sfintele tale moaște în Biserica Sfânta Sofia din Constantinopol au fost așezate;
Bucură-te, vrednicule Chiril, neîntrecut propovăduitor al înțelepciuni lui Dumnezeu;
Bucură-te Părinte Atanasie, slăvit arhiereu al Dumnezeului preaînalt;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, Stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 13

O, păstori ai noștri întru tot slăviți, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, primiți această puțină rugăciune a noastră, adusă din smerite inimi, cereți pentru noi de la Hristos Dumnezeu întărire în credința cea adevărată, ca fără prihană să umblăm întru poruncile Domnului și, cu mijlocirea voastră, să ajungem în Împărăția cerurilor, ca să ne învrednicim cu bucurie să cântăm dimpreună cu voi, cântarea de biruință: Aliluia!

Acest Condac se rostește de trei ori.

După aceasta se cisesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1 pe care le găsiți mai jos.

Icosul 1

Îngeri pământești și oameni cerești v-ați arătat, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, fiind luminați cu adevărata cunoaștere de Dumnezeu și, ca mari ierarhi și învățători pe scaunul arhiepiscopal din Alexandria, ați nimicit învățătura ereticilor, iar pe cei dreptslăvitori I-ați adăpat din izvoarele credinței adevărate. De aceea și noi, întăriți în Ortodoxie, grăim către voi acestea:
Bucurați-vă, cei ce ați lepădat înșelăciunea acestei lumi;
Bucurați-vă, cei ce v-ați păzit neclintiți în viață curată și fără de prihană;
Bucurați-vă, cei ce ați iubit din toată inima numai pe Hristos;
Bucurați-vă, cei ce ați supus voia voastră voii lui Dumnezeu;
Bucurați-vă, cei prin care se arată strălucirea adevăratei credințe;
Bucurați-vă, cei ce cu bărbăție ați luat jugul lui Hristos;
Bucurați-vă, propovăduitori ai dumnezeieștii înțelepciuni;
Bucurați-vă, vase alese ale Sfântului Duh;
Bucurați-vă, lucrători credincioși în via Domnului;
Bucurați-vă, podoabe ale Bisericii Ortodoxe;
Bucurați-vă, arhipăstori ai Sfintei Biserici a Alexandriei;
Bucurați-vă, moștenitori ai veșnicei bucurii;
Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Condacul 1

Pe voi, Părinții noștri aleși de Hristos, Păstorul cel mare, ca întâistătători ai vestitei cetăți a Alexandriei, vă lăudăm în cântări duhovnicești și vă rugăm să mijlociți către Domnul pentru Biserica dreptmăritoare, pentru cetatea voastră și pentru toți cei ce vă cheamă în ajutor, cu dragoste grăind: Bucurați-vă, Sfinților Ierarhi Atanasie și Chiril, stâlpi neclintiți ai Ortodoxiei!

Rugăciune la Acatistul Sfinților Ierarhi Atanasie cel Mare și Chiril, Arhiepiscopii Alexandriei

O, întru tot lăudaților Părinți ai noștri, Atanasie și Chiril, Ierarhi luminați de Dumnezeu ai Bisericii, apărători neînfricați ai Ortodoxiei, izgonitori ai eresurilor, apărători ai dreptei credințe, doctori iscusiți ai celor bolnavi, sprijinitori grabnici ai celor aflați în necazuri și calzi mijlocitori pentru toți cei ce aleargă la voi cu credință, ajutați-ne pe noi, păcătoși, în viața aceasta, plină de încercări, de ispite și de întristări, și rugați-vă lui Dumnezeu să ne dăruiască iertare de păcate, îndreptare vieții, sporire în virate și moștenirea Împărăției cerurilor, ca, dimpreună cu voi să slăvim pe Treimea cea de o ființă: pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Apoi se face otpustul: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor