Preturile sunt afisate in magazinele noastre online:
ACEST BLOG ARE ZERO VENIT FINANCIAR -Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un LIKE mai jos: Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!
joi, 9 septembrie 2021
Cunoscut deja din Antichitate, ghimbirul a trecut de mai multe ori in uitare pentru a reveni astazi, iarasi, la mare pret, datorita proprietatilor lui de exceptie. In acelasi timp mirodenie si medicament, ghimbirul si-a gasit, deja din timpul Greciei Antice, drumul din India spre Europa, iar, mai apoi, in Evul Mediu, era la mare pret in Venetia, unde produsele aromatice erau pretuite in aur. In secolul al XV-lea, turta dulce presarata cu ghimbir a devenit un cadou care simboliza iubire si respect.
Avand nevoie de un climat tropical, ghimbirul a fost cultivat la inceput in China si in India, extinzandu-se rapid in toata Asia musonica, zona numita de primii calatori, pe drept cuvant, Tara Mirodeniilor. Astazi, este cultivat in toate regiunile tropicale si subtropicale, in Asia, Japonia, Brazilia, Jamaica sau Nigeria. Principalul producator a ramas insa India, cu o productie ce acopera 50% din recolta mondiala, dar ghimbirul din Jamaica se remarca prin calitatea lui de exceptie.
Ghimbirul, Zinghiber Officinale, facand parte din familia Zinghiberaceae, are nume apropiate in majoritatea limbilor moderne, Ginger in engleza, Gingembre in franceza, Ingwer in germana, Zenzero in italiana sau Jengibre in spaniola. Numele provine din limba sanscrita in care shringavera desemna forma coarnelor de cerb cu care seamana rizomul de ghimbir. Cu toate ca numele a ajuns la noi prin grecescul zinghiberis si apoi latinescul zingiber, in greaca de astazi este numit piperoriza, adica radacina de piper, datorita gustului iute al rizomului de ghimbir.
Ghimbirul este o planta perena cu o inaltime de 30-100 cm, cu frunze lungi de 15-20 cm si ascutite ca un varf de lance, cu o striatie longitudinala si proeminenta. Florile albe, patate cu purpuriu, sunt grupate sub forma de ciorchine. Florile se utilizeaza mai ales in salate, dar elementul prinicpal il reprezinta rizomul mare si carnos, numit si radacina de ghimbir, care are o forma neregulata ca o aglomerare de tuberculi si a carui utilizare s-a raspandit practic in intreaga lume deoarece reprezinta un ingredient universal folosit in toate tipurile de mancaruri si bauturi, inclusiv in prajituri si bere. Pentru a se dezvolta, ghimbirul are nevoie de un climat tropical cu un sezon uscat si unul cu ploi abundente si de un sol gras, lutos cu un drenaj bun.
Ghimbirul, aliment si medicament
Desi calitatile terapeutice ale rizomului de ghimbir erau cunoscute deja din Antichitate, practicienii medicinii ayurvedice folosind de demult ghimbirul pentru a stimula focul Agni din trup in vederea arderii toxinelor Arna, cercetatorii occidentali nu au inceput sa studieze cu atentie efectele acestei plante de exceptie decat de la inceputul anilor ‘80.
Nenumarate leacuri traditionale folosesc ghimbirul pentru combaterea febrei, durerii si a starilor de greata. Astazi, sunt deja dovedite nenumarate efecte terapeutice, iar ghimbirul a patruns cu succes si in cosmetica. Responsabil pentru acest succes este in primul rand continutul de gingerol, shogaol si zingerol al rizomilor de ghimbir, care stimuleaza circulatia sangelui, activeaza metabolismul, te ajuta sa arzi grasimile, regenereaza pielea si prezinta o actiune puternic antioxidanta. In acelasi timp, ghimbirul este revigorant, combate starile de oboseala, este vasodilatator, activeaza circulatia sanguina periferica, eliminand simptomele de maini si picioare reci, previne riscul formarii de cheaguri de sange, previne afectiunile cardiovasculare, are proprietati antitumorale, are un efect linistitor. Este folosit impotriva durerilor de stomac, pentru usurarea digestiei, in cazul senzatiilor de voma, al raului de avion sau de mare, al balonarilor abdominale si al durerilor de ficat, dar si pentru reducerea nivelului de colesterol si pentru tratatarea bolilor de inima. In cazul artritei reumatoide se obtine o reducere sensibila a durerilor. Ceaiul de ghimbir, dar si praful de ghimbir adaugat la o cana de lapte cald, este un remediu ideal in cazul racelilor, pentru calmarea inflamatiilor gatului, a congestiei respiratorii, a sinuzitei si a raguselii, pentru scaderea febrei si eliminarea mucozitatilor, iar impotriva astmului cele mai bune efecte se obtin cu tinctura de ghimbir.
Ghimbirul in bucatarie
Ghimbirul a cucerit insa mai intai bucataria europeana, fiind catalogat drept un condiment picant, apropiat de piper. De altfel, el reprezinta, peste tot in lume, unul dintre cele mai valoroase condimente. Este interesant de amintit ca gingerolul, un compus iute al ghimbirului, are o structura similara cu capsaicina din chilli si piperina din piper, dar este convertit prin incalzire in zingeberona, care este mai putin iute, iar prin uscare in shogaol, care este mult mai intens la gust. Se presupune ca ghimbirul si-a crescut in timp concentratia de gingerol ca o forma de aparare impotriva ierbivorelor, indepartate de acesta, la fel ca si de piperina sau de capsaicina.
Ghimbirul este folosit in special proaspat, fie ras, fie taiat felii. Rizomii proaspeti pot fi gasiti acum si in hipermarketurile noastre si pot fi pastrati cateva saptamani la frigider. Ei prezinta o coaja cu diferite nuante de cafeniu si un interior galben-deschis cu o aroma racoritoare, asemanatoare citricelor, dar cu un gust puternic, intepator si iute. Ghimbirul este recunoscut pentru nota sa usor muscatoare si fierbinte, pentru aroma sa bogata, dulce, calda si lemnoasa. Datorita substantelor aromatice pe care le contine, si-a castigat deja din vechime reputatia de planta afrodiziaca cu reale virtuti tonifiante.
Uscat este comercializat in special in forma de pudra alba sau usor maronie, dar si ca radacini intregi si trebuie pastrat la adapost de lumina, aer si umezeala. Prin uscare isi schimba foarte mult gustul, devine mult mai aromat si mai putin iute si este folosit la prepararea a diferite deserturi. Dar feliile de rizomi tineri se pot conserva si prin fierbere intr-un sirop gros de zahar, ele pastrandu-se moi si carnoase, dar si iuti. Siropul de ghimbir este recunoscut ca un puternic afrodisiac.
In functie de cum e gatit, ghimbirul isi poate pierde in mare masura aroma si poate devini mai iute, dar, daca este prajit pierde din iutime, isi schimba gustul si merge foarte bine alaturi de usturoi si ceapa.
Astfel, ghimbirul este folosit la cele mai felurite feluri de mancare, supe, sosuri, preparate din carne si legume, dar si la deserturi si bauturi. Thailandezii il adauga dat prin razatoare la prepararea pastei de curry, indonezienii freaca deseori carnea inainte de a o pregati cu o pasta de ghimbir si ardei iute, indienii folosesc ghimbirul prajit in sosuri, iar chinezii il folosesc atat fiert, cat si prajit.
Retete cu ghimbir
Dintre nenumaratele retete pe baza de ghimbir, folosite astazi si la noi, un bun exemplu il reprezinta salaul la gratar cu sos de ghimbir provenind din bucataria chinezeasca, servit alaturi de un pahar de vin alb rece, sec sau demisec. Pestele spalat si scurs se asaza intr-un vas in care s-a preparat un amestec de ulei de masline (50 ml), tequilla (30 ml), zeama de la o lamaie bine stoarsa si o lingurita de chimen macinat si se introduce pentru o jumatate de ora la frigider. Apoi pestele se caleste pe ambele parti, cate 5 minute, intr-o tigaie teflonata. Se serveste cu un sos din doua cani de mango taiat cuburi, o portocala curatata de coaja si taiata marunt, o lingura de suc de portocale, o ceapa rosie taiata mic, o lingurita de ghimbir macinat, sare si piper.
Nu mai putin savuroase sunt si legumele mexicane picante ce pot fi folosite drept garnitura pentru orice fel de carne. Dupa ce au fost spalate si curatate, legumele se taie cubulete - un morcov, o ceapa rosie, doi ardei colorati diferit, doua rosii decojite, si se adauga si patru ciuperci taiate felii. Apoi se amesteca cu 100 g de boabe de fasole (conserva), 100 g de boabe de porumb (conserva) si se adauga sare si piper si se inabuse sub capac, intr-o tigaie teflonata cu o lingura de ulei de masline, timp de 7-8 minute avand grija sa nu se inmoaie prea mult pentru a nu-si pierde forma. Se adauga apoi o lingura de ulei de soia, o lingurita rasa de praf de ghimbir, o lingurita de busuioc proaspat sau uscat si o lingurita rasa de coriandru macinat si se mai lasa sub capac 2-3 minute.
Ceai de ghimbir
Ceaiul de ghimbir este foarte bun pentru sanatatea noastra. Este simplu de preparat. Se pune apa la fiert, se adauga ghimbirul taiat feliute mici si se asteapta sa dea in clocot, dupa care se strecoara. Pentru gust se poate adauga apoi un plic de ceai negru, zahar brun sau miere si, eventual, o felie de lamaie sau suc de lamaie. In loc de zahar sau miere se poate adauga lapte de soia care este suficient de dulce. Se pot bea 2-6 pahare de ceai. In ceaiul de ghimbir se poate adauga si lemn dulce, piper negru, menta si hibiscus. Un excelent ceai energizant se obtine din ceaiul de ghimbir la care se adauga scortisoara, fenicul, coriandru, bucatele de portocala, lemn dulce, cardamom, rozmarin, nucsoara si anason.
Targul iconarilor si al mesterilor cruceri, la Muzeul Taranului
Muzeul National al Taranului Roman praznuieste in ajunul zilei de 14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sarbatori ale calendarului taranesc. Aflat la a XX-a editie, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri ofera publicului timp de trei zile, de vineri, 10 septembrie, pana duminica, 12 septembrie 2021, intre orele 10.00 si 18.00, noi intalniri, ateliere si demonstratii cu artisti si mesteri iconari. Preocupat de valorificarea si revitalizarea patrimoniului cultural taranesc, Muzeul Taranului pastreaza structura targului de iconari si mesteri cruceri initiat sub forma unui act cultural cu rol formator şi educativ prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper in iconografia taraneasca si prin inovatii care folosesc imaginea traditionala ca re/sursa, teritoriu de explorare pentru creatiile contemporane ale artistilor si ale mesterilor iconari.
Targul iconarilor si al mesterilor cruceri isi propune sa redescopere frumusetea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei traditionale si indeosebi icoanelor, urmarind calitatea tehnicii si a mestesugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitand expresiile kitsch si serializarile industriale pentru scopuri comerciale. Se continua noua formula de prezentare a targului, invitandu-i pe mesterii si artistii iconari sa expuna obiectele create pentru targ in cadrul unor microinstalatii, dand astfel posibilitatea de a viziona intr-un context diferit creatiile personale si de a initia un nou dialog cu publicul vizitator si fidel actiunilor de la inceputuri.
Structura targului ramane ca intotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrand prin praznicare, sfinti protectori, sarbatorile mari, heruvimi desprinsi din cetele ingeresti - Crucea in variante neimputinate, toate zugravite si inchipuite pe icoane pe sticla, icoane pe lemn, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre. Iconarii vor fi insotiti cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulceturi, zacusca, miere si prajituri de casa. Se scot din lada de zestre a muzeului albume, carti postale, scrieri si ziceri taranesti, revista Martor, caiete de mesteri, cataloage de expozitii - oferite spre vanzare publicului interesat.
Ateliere/intalniri
Dupa experienta pozitiva a atelierelor - demonstratii din cadrul editiilor anterioare, se continua intalnirile cu cativa dintre iconarii si crucerii dedicati impartasirii tehnicii mestesugului, a caror abordare dezvaluie cautari si reconstituiri personale ale mestesugului icoanei si o raportare adecvata la canon si traditie. Se adreseaza astfel copiilor, dar si adultilor, invitatia de a descoperi cum desenau iconarii vechi izvoadele si zugraveau icoanele, pictand pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit cum se insemneaza si se incrusteaza pristolnicele si icoanele de vatra in cadrul unor ateliere tinute de artisti si mesteri iconari.
Vineri, 10 septembrie
14.00-15.00 şi 16.00-17.00 - Ateliere de pictura cu Radu Dinca
Sambata, 11 septembrie
10.30-12.00 - Ateliere de pictura cu Angela Ludosanu
13.00-15.00 - Ateliere de incrustat in lemn cu Vasile Moldoveanu
Inscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@gmail.com /cost atelier: 25 lei/persoana.
Pretul biletului de intrare la targ: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei. Elevii beneficiaza de intrare libera la targ pe perioada vacantelor scolare.
Coordonator targ: Lila Passima // lilapassima@yahoo.com
Contact/comunicare/detalii organizare: Monica Chiorpec // chiorpecmonica@gmail.com
Contact ateliere: Monica Chiorpec // chiorpecmonica@gmail.com
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro
Regaseste valorile si traditiile romanesti. Descopera oameni, locuri, branduri si produse romanesti. Fii Cool, Dacic Cool!. www.daciccool.ro
Emisiuni despre sarbatori, traditii si legende - pe ACC Media Channel!
Zi frumoasa tuturor!
#SfantaMaria #SfantaMariaMare #traditii #datini #legende #obiceiuri #15august #sarbatori #sarbatoricrestine #duminica #emisiunionline
https://www.instagram.com/p/CSl50RwjtGG/?utm_source=ig_web_copy_link
Muzeul National al Literaturii Romane, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta joi, 9 septembrie 2021, ora 17.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expozitiei Fragmente si zidiri. Remember Alexandru Tzigara-Samurcas, dedicata fondatorului Muzeului de la Sosea. Expozitia face parte din proiectul MNLR, intitulat Harta calatoriilor MNLR in muzeele din Capitala, si isi propune sa valorifice manuscrise si carti postale ilustrate din arhiva MNLR, care vor fi completate de materiale aflate in Arhiva Etnologica a MNTR.
https://accmediachannel.ro/in-arena/in-arena-expozitia-fragmente-si-zidiri-la-mtr/
Despre siguranta in stomatologie in contextul pandemiei de Covid-19 si mai ales despre ce inseamna nebulizarea si cum se aplica in domeniul stomatologic
https://www.facebook.com/ACCMediaChannel/videos/577172226745725
Ultimele zile de vacanta - la Palatul Brukenthal din Avrig...
Pentru imagini ale drumurilor mele, fotografii si povesti de epoca - va invit sa urmariti contul meu. Multumesc!
#vacanta #vacante #vacances #vacantions #holiday #holidays #calatorii #calatorie #concediu #avrig #brukenthal #brukenthalmuseum #brukenthalpalace #timpliber #călătorii #călătorie
https://www.instagram.com/p/CTg0GSDq-eD/?utm_source=ig_web_copy_link
Back in business!
Pregatim noi emisiuni ACC Media Channel!
#emisiuni #videocontent #contentagency #pragency #healthcarepr #prmedical #contentmarketing #marketingmedical #emisiunidesanatate #agentiepr #comunicaremedicala #promovaremedicala #comunicare #promovare #pr#
https://www.instagram.com/p/CTjoTcbqgr-/?utm_source=ig_web_copy_link
Imi este frica de faptul ca Romania ar putea ramane fara medici. In ultimii ani, au plecat tot mai multi medici, la fel cum a plecat si personal auxiliar. Pentru medici cred ca este important, la fel ca pentru orice alta persoana, venitul, modul in care standardul de viata corespunde pregatirii si efortului facut pentru ingrijirea semenilor. La fel de importante sunt mijloacele materiale, aparatura, instrumentarul si medicamentele de care dispun pentru ca actul medical sa se poata ridica cu adevarat la standardele secolului XXI. Dar cred ca mai este un aspect, care pentru multi medici s-ar putea sa fie chiar mai important… Respectul de care se bucura in societate si modul in care au perfecta libertate de a ingriji in egala masura orice om, indiferent de statutul profesional, social sau juridic. Multi medici au fost determinati sa plece nu numai de salariile discriminant de mici fata de alte categorii socio-profesionale, ci, poate, mai ales, de lipsa de respect cu care au inceput sa fie priviti si tratati. Posibilitatea ca ei sa fie, in plus, incriminati penal pentru faptul ca au acordat ingrijiri speciale unui condamnat sau ca i-au dat asigurari familiei acestuia ca pacientul evolueaza bine si e “in afara oricarui pericol” cred ca nu poate decat sa-i determine si pe cei care inca nu au luat hotararea sa plece sa faca acest gest nefast pentru noi. Mai ales cand cei inculpati sunt medici de prestigiu, facand parte nu numai din elita medicinei romanesti, ci si a celei internationale.
In mod normal cu privire la activitatea unui medic nu se pot pronunta decat alti medici. Nici procurorii si nici jurnalistii nu sunt specialisti in medicina pentru a se putea pronunta. In plus, doar neacoradarea ingrijirilor corespunzatoare poate reprezenta o culpa, nu excesul de zel. Chiar daca o ingrijire excesiv de atenta intarzie incarcerarea unui condamnat, indiferent cine ar fi el, cu cateva zile sau chiar cu saptamani, nu cred ca este semnificativ fata de riscul de a nu-i acorda ingrijirile necesare. Evident, atat timp cat nu devii complice la o actiune de evadare, de incercare de sustragere definitiva fata de ispasirea pedepsei.
Si, in aceste conditii, imi este frica, pentru ca s-ar putea ca peste o vreme sa am nevoie de ingrijirea unui medic si… sa nu-l mai gasesc in Romania. Iar daca noi, cei care nu am vrut sa emigram, va trebui sa plecam in strainatate pentru a putea beneficia de asistenta unui medic, cred ca este extrem de grav… Si lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere! I-am vazut pe multi dintre cei care din punct de vedere financiar aveau un statut confortabil sa spuna ca vor merge sa se trateze in strainatate, ca in zilele urmatoare in urma vreunui accident sa aiba nevoie de ingrijiri de urgenta in Romania! Pentru ca viata e complexa!… In stilul asta si cu asemenea greseli de gandire ma intreb daca Romania va mai fi ceea ce trebuie sa fie… Trebuie sa incercam sa ne corectam greselile, altfel nu ne vor mai astepta decat dezastre!
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER!
https://ceciliacaragea.ro/comunicare-in-arena/de-ce-imi-e-frica/
Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor
-
Infectia cu virus hepatitic C (VHC) reprezinta o importanta problema de sanatate publica globala. Prevalenta viremica actuala estimata ...
-
Pielita de ou pentru prepararea acidului hialuronic natural Domnul Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel, ne-a trimis spre publicar...
-
Am primit reteta unui nou preparat natural din partea domnului Ioan Marcus din Aiud, cititorul nostru fidel. Cu siguranta, vor fi multi di...
-
"1. FRICA micsoreaza diametrul vaselor de sange, ca urmare a unei varsari excesive de adrenalina in sange. Acest fapt duce la o subali...
-
Cred ca nu mai trebuie sa va spun cat de gustoase si de sanatoase sunt aceste uleiuri. Le folosesc in bucatarie cu drag . Atat salate...
-
RO.aliment organizeaza , in premiera nationala, campania de informare, educare si constientizare a beneficiilor consumului inteligent ...
-
In perioada 2-5 aprilie 2020, in cadrul Centrului Expozitional Romexpo , se desfasoara 5 manifestari cu tematica home & deco: Const...
-
Majoritatea oamenilor privesc boala fie ca pe un ghinion în viaţa lor, o nedreptate, fie ca pe ceva ereditar, o moștenire genetică nemer...
-
Chiar daca nu ati vazut sau nu ati cultivat niciodata un rodiu ( Punica granatum ), cu siguranta ati gustat, macar o data, din fructul sau...
-
Conacul boieresc cunoscut localnicilor sub numele de Stupina lui Christoph este situat la marginea Brasovului, intr-o zona linistita ...