Postura si gesturile suveranilor, surprinse de pictori in lucrarile din expozitie sunt o forma de limbaj. Unghiul din care sunt pictate personajele, pozitionarea subiectilor in raport cu privitorul, semiotica vestimentara si elementele de limbaj non-verbal, toate presupun o alegere bazata pe o semnificatie simbolica bine controlata. Faptul ca modelul este surprins frontal, din profil sau din semi-profil, pozitia subiectului (la acelasi nivel cu privitorul sau mai sus decat privitorul - pe un tron, o estrada, un balcon, etc.), directia privirii – sunt doar cateva dintre criteriile ce alcatuiesc un limbaj cu talc ce scoate la iveala intelesuri care completeaza portretul propriu-zis.

Regele Ferdinand al Romaniei - Alfred Schwarz
Marina-Cristiana Rotaru este lector univ. dr. al Departamentului de Limbi Straine si Comunicare din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti.
In anul 2013 a sustinut lucrarea de doctorat cu titlul British and Romanian Constitutional Monarchies and Their Representations in the Royal Discourse of Queen Elizabeth II and King Mihai I la Universitatea Bretagne – Sud din Lorient, Franta. S-a specializat in analiza de discurs, cu precadere discurs regal.
Muzeul National de Arta al Romaniei
Detalii suplimentare: comunicare@art.museum.ro
Loc de desfasurare: Galeria Nationala, expozitia Ferdinand si Maria. Regii Marii Uniri
Intrarea este libera.
https://www.daciccool.ro/timp-liber/evenimente/9659-descifrand-portrete-regale-ferdinand-si-maria-de-la-printi-mostenitori-la-suveranii-romaniei-mari