luni, 3 iunie 2019

Pagini de istorie la Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei

Memorialul victimelor comunismului si al rezistentei din Sighetu Marmatiei este situat pe strada Corneliu Coposu, in centrul istoric al orasului, in fosta inchisoare construita in anul 1857 de catre autoritatile austro-ungare. Primul muzeu dedicat victimelor comunismului a fost infiintat prin efortul comun al Fundatiei Academia Civica, a carei presedinta era poeta Ana Blandiana, si al Centrului International de Studii asupra Comunismului, fondat de catre Romulus Rusan. Ana Blandiana a fost cea care a inaintat Consiliului Europei, in anul 1993, propunerea de infiintare a unui Memorial care sa expuna o parte a istoriei, spre a nu fi lasata uitarii.
Muzeul, inaugurat oficial in anul 1997, prezinta istoria comunismului din Romania, asa cum ar trebui sa o cunoasca orice roman adevarat. Fiecare celula este amenajata cu o anumita tematica, spre a putea intelege mai bine atrocitatile la care au fost supusi cei care s-au opus regimului comunist.
Detentia politica la Sighet a inceput la 29 august 1948, cand au fost inchisi 18 elevi acuzati ca au manifestat impotriva regimului comunist. In anul 1950, inchisoarea a devenit de maxima securitate. Fosti ministri, academicieni, militari, istorici, ziaristi, politicieni, preoti au fost condamnati la pedepse grele. Metodele de tortura erau cutremuratoare. Intre elitele politice care au fost aduse la Sighet mentionez pe Iuliu Maniu, presedintele Partidului National Taranesc, care s-a stins intr-una dintre celule, Dinu Bratianu, presedintele Partidului National Liberal, decedat dupa 3 luni de detentie, Corneliu Coposu, secretar al lui Iuliu Maniu, apoi secretar general adjunct al Partidului National Taranesc, arestat in anul 1947 si eliberat in anul 1962. In curtea muzeului se afla un loc de reculegere si rugaciune, unde fiecare dintre cei care ajung acolo pot aprinde o lumanare pentru sufletele celor care au suferit in inchisoare.
Daca va aflati in Maramures, nu ocoliti Memorialul victimelor comunismului din Sighetu Marmatiei! Chiar daca ororile prezentate sunt sfasietoare, trebuie sa cunoastem cu totii adevarul, oricat de dureros ar fi el. Este istoria noastra, a romanilor, o istorie care trebuie transmisa copiilor nostri! 

Cel mai citit articol Formarea corpului haric https://viataeundans.blogspot.com/2023/06/formarea-cor